![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Komunia Święta
Cytat:
Poza tym,czyż chrzciny i śluby tez nie są takie??Kasa,kasa i cyrk-dokładnie tak ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I nie zgadzam się,że 8-latki nic "nie kumają" ![]() ![]() Tak naprawdę nie mozna narzucic wiary - takie jest moja zdanie. Przeciez z biegiem lat każdy i tak sam podejmie decyzję,a ten,kto zrezygnuje z religii katolickiej,nie znaczy,że zmarnował ileś tam lat chodząc na religię ![]() agabil1,no co Ty?Myślałam raczej o SWOICH ciotkach i wujkach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Ja uważam, że nawet taki mały bobas jest odrębną, indywidualną jednostką i nie mam prawa za niego wybierać tak ważnej kwestii. 8letnie dziecko też nie jest w stanie podjąć świadomej decyzji o przystąpieniu do Komunii Świętej. Jeżeli moje dziecko w przyszłości będzie chciało, to ŚWIADOMIE się ochrzci, przystąpi do komunii, bierzmuje i żadna krzywda mu się nie bedzie działa. Krzywdą większa jest głupota panująca wśród narodu przy takich imprezach jak komunia święta, składki na prezenty dla księdza, wynajmowanie restauracji, laptopy w ramach prezentu, dziewczynki jak księżniczki...obrzydliwa kultura komunijnego lansu. Cytat:
I dlatego też wg mnie ważne jest, żeby skończyć z tą hipokryzją, bo jak tak dalej będzie, to ciągle naszym krajem trzęśli będą księża, biskupi i żaden polityk bez ich łaskawej akceptacji nie bedzie w stanie niczego zrobić. Niech do Komunii Świętej przystępują dzieci z rodzin naprawde wierzących, praktykujących, które będa traktowały tę uroczystość jako głębokie wydarzenie religijne, a nie szopkę z prezentami w restauracji. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Już przestańmy o tej krzywdzie-żadnej krzywdy nie ma
![]() A "szopki" z wyprawieniem przyjęcia,to nie tylko przy okazjach religijnych. Ludzie zapraszaja gości przy kazdej ważnej dla niego okazji-taki zwyczaj, komunia,ślub, chrzest-to sa okazje,co z tego,że związane z religią?? Jak chcemy uczcic nowe mieszkanie, czy wygraną w totka, to tez zapraszamy gości i robimy imprezę. Przeciez Kosciół nie wymyslił imprez w restauracjach-tylko ludzie. Więc w sumie wychodzi na to,że sami sobie zgotowalismy ten los ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
Nie porównywałabym imprezy związanej z zakupem nowego mieszkania "parapetówki" z uroczystością religijną jaka jest Komunia Święta. Chodzi w nich o coś zupełnie innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
Ale inwencją Koscioła jest pobieranie kasy w celu ufundowania prezentów księdzu czy siostrze katechetce.
Naprawdę, Kosciołowi potrzebne są ogromne reformy, zmiany sposobu myślenia, kontrola nad tym, co wyrabiają księża - inaczej ludzie całkiem zniechęcą się do tej instytucji. Chociaż na razie to jeszcze wygląda tak, że na księży i kościół wszyscy narzekają, a jak jest interes (ślub, chrzciny, komunia) to w te pędy wszyscy lecą do nich. ale to już offtop raczej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
chrzestnymi juz nie ale czy to oznacza ze nie moga byc najlepsza ciocia na swiecie ? Brak slubu koscielnego to zaden argument -wysatrczy odpowiedni argument i ksiadz mieknie. Cytat:
Owszem skoro rodzice wybrali tylko ci sami rodzice nie zyja wdg. przykazan kosciola a do kosciola chodza tylko w 2 klasie kiedy trzeba wiec chyba nie o to chodzi ,prawda? myslisz ze 8 latek wie co klepie przed katechetka ?ze ma swiadomosc i wiedze na temat kosciola ?wielu doroslych nie wie i nie dostrzega wplywow kosciola . wie ze MUSI isc do kosciola. bedac nr w ksiegach koscielnych automatycznie zgadzasz sie z KK ,a jesli cos ci nie odpowiada probujesz to zmienic ,jak widac po komniach nic sie nie zmienia bo lepiej dac sobie spokoj i zaplacic te 100 zl na prezent dla ksiedza -wiec jak ma sie cokolwiek zmienic skoro wszyscy plyna z pradem ?lepiej wtopic sie w mase i sie nie wychylac. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
zgadzam się z dziewczynami. 8 lat to jeszcze zupełny brak świadomości religijnej. Dopiero kiedy jest się nastolatkiem można zacząć poważnie myśleć o jakiejkolwiek wierze. A to, że nie będzie mogło być chrzestnym? Jak to nie? Jeśli będzie chciało być katolikiem to przyjmie sakramenty, kiedy już będzie chciało samo. Będzie wiedzieć o co chodzi.
A do kościoła dzieci w WIĘKSZOŚCI chodzą, bo tak się robi, bo muszą, bo inne dzieci chodzą. To nie jest wiara. To przystosowanie społeczne. Owca w stadzie takich samych, pędzonym w tym samym kierunku. ![]() Edytowane przez ilonkaczapela Czas edycji: 2008-10-04 o 20:28 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I przestańcie już robic z tych drugoklasistów jakies niemyślące dzieciaki (choc paradoksalnie ktos wcześniej napisał,żeby szanowac ich indywidualnosc i nie decydowac za nie).To,że rodzice ochrzczą dziecko,czy poślą do Komunii(to stwierdzenia -"poślą"-akurat mi się nie podoba,bo przeciez nikt nikogo nie zmusza) nie stanowi żadnego problemu na przyszłośc w kwestii zmiany wiary. Nie spotkałam się nigdy z przypadkiem,że dorosłe juz dzieci miałaby pretensje do rodziców,że poprowadzili je na drogę katolicyzmu,choc oni sami w dorosłym życiu przeszli np. na islam.Czyli w moim mniemaniu, nie ma mowy o zadnej krzywdzie, czy przymuszaniu ![]() Cytat:
A narzekają wszyscy na wszystko-to nie świadczy zaraz o np. hipokryzji.Ja na okrągło narzekam na męża,a nie zamieniłabym go na innego przecież ![]() I faktycznie to wszystko jest offtop RACZEJ ![]() Prosze jeszcze o jakieś rady mam,które niedawno wyprawiały Komunię- może jakieś wskazówki odnośnie wyboru sali,czy menu(tak, żeby było taniej,czy cuś ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ew. jakis bajer ze zbieraja na slub. Cytat:
najwazniejsze to jest podjac swiadoma decyzje a nie dowiedziec sie ze jest religia wprzedszkolu w polowie roku,podjac ja z glowa zgodnie z potrzebami i wyznaniem a nie bo tak juz jest i juz,bo wszyscy chodza. ja nie wyobrazam sobie poslac dziecko na religie nie chodzac do kosciola ,nie wierzac ,nie zgadzajac sie z KK. Cytat:
no wlasnie tak juz jest ,taka sytuacje zastalismy i juz tak musi byc ,nieprawda,idac tym tokiem to nic sie nigdy nie zmieni. za te pieniadze wolalabym wyslac iles tam dzieci z parafii na kolonie czy zakupic paczki dl aubogich -ciekawe co na to ksiadz ? ja nie narzekam na rzeczy ktore mi odpowiadaja lub na rzeczy ktore staram sie zmienic,na meza nie narzekam ale gdyby tak bylo oznaczaloby to ze trzeba albo zmienic moje nastawienie labo meza ,po co sie godzic na cos co nam nie odpowiada lub czego nie mozemy zmienic.? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A drugi argument tez raczej nie przejdzie,zbyt naciągany ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
na drugie mam Irena
|
moja córka chodzi do zerówki a religię to wprost uwielbia i co ja mam jej nie posłać bo ja nie jestem gorąco wierzącą katoliczka,przecież ją ochrzciłam to zadeklarowałam że będę wychowywać w wierze,a ja raz wierzę bardziej raz mniej,a jak córka dojrzeje to zdecyduje ale początki pozna i będzie wiedziała o co w tym wszystkim chodzi
i nie podoba mi sie takie generalizowanie że wszyscy księża za kopertę zrobią wszystko i wszyscy urządzają wielki bale zapominając o wierze chyba nie o to w tym wątku chodzi
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
każdy zrobi tak jak uważa. dla jednego komunia jest jednym z najważniejszych wydarzeń w życiu dziecka a dla innych liczy się coś innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
na drugie mam Irena
|
a ja odnośnie menu
kiedyś zawsze było tak rosołek ryż z mięsem gotowanym ziemniaczki i ileś tam rodzai mięsa a teraz co się podaje bo słyszałam że moda się zmieniła i nie tylko na komunie ale i na wesela,pewnie to też zależy w jakiej części Polski a co powiecie na zupę grzybową a może frytki zamiast ziemniaków
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
na drugie mam Irena
|
no u mnie raczej też ale tak pytam z ciekawości a nóż coś fajnego wpadnie do głowy
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
U nas nie było obecności, kilka spotkań owszem, ale bez wpisywania obecności w niedzielę. Mam już szatkę, wzięłam z xxxxxx U nas wszyscy mieli mieć takie same.
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2017-01-29 o 18:41 Powód: reklama! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.