|
|
#91 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D
Ja od jakiegoś czasu Purinę One kupuję i jest super, zero problemów zdrowotnych, cena też przyzwoita więc zarówno ja jak i kot jesteśmy zadowolone
|
|
|
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
a nie wiecie - to pytanie do kotomaniaczek- jak zmienia się dzienna dawka suchej karmy, jeżeli kot dostaje raz dziennie porcję mięsa (80-100 g, w zależności od rodzaju). zaznaczę, że nie pytałam jeszcze wetki
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Kotomaniaczką nie jestem, ale wydaje mi się, że kot powinien mieć stały dostęp zarówno do suchej karmy jak i wody. Przynajmniej mój tak ma, świeża woda i purina non stop. No ale może to ja jestem w błędzie...
|
|
|
|
|
#94 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. mam też kota, Jaskółka który ma skłonność do tycia i na swoje i moje nieszczęście - również kłopoty z nerkami, w związku z czym jest na karmie niskobiałkowo-niskofosforowej, która to ma do siebie, że niższą zawartość białka kompensuje wyższą zawartościa tłuszczu a to w wypadku Jaskółka nie jest zbyt dobre . ale - abstrahując od mojego przypadku - nie jestem pewna (bo nie jestem ani wetką, ani dietetyczką), czy nawet zdrowy kot powinien zamiast ustalonych pór i dawek posiłków mieć stały dostęp do karmy (oczywiście nie mówię tu o sytuacjach, w których opiekun wychodzi np do pracy na 8h i zostawia kota samego) - takie usystematyzowanie dnia w postaci stałych pór jedzenia porząduje kocie życie, a koty są takimi stworzeniami, które lubią przewidywalność a nie znoszą niespodzianek . ponadto - kot, który zaczyna sie nudzić i ma stały, nieograniczony dostęp do jedzenia, może po prostu zacząć więcej jeść z nudów no i skutek tego mozna łatwo przewidzieć .
|
|
|
|
|
|
#95 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój własnie taki jest, na szczęście on jest jeszcze w fazie wzrostu, więc mogę go rozpieszczać ;P a z drugiej strony i tak dobrze, że mu ta purina smakuje i chce ją jeść, bo np. koleżanki kotka tylko i wyłącznie tuńczyka z puszki jada, i to teo z wyższej półki - 5 zł za puszeczkę:P
|
|
|
|
|
|
#96 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- ja właśnie im daje tak od 80 g (ryba) do 100 (filet z kurczaka) 110 (wątróbka). mają 4 posiłki dziennie, więc pomyślałam, że podzielę dzienną porcję suchej karmy (5kgmowy kot - ok 65-75 g) na 4(czyli ok 18g/posiłek) i odejmę jedną porcję - nie mogę pozwolić im na stały dostęp do suchego bo po 1. przestały już tak intensywnie rosnąć (mają od 2 do 6 lat), 2. są wykastrowane, po zabiegu troszeczkę przybrały na wadzę i nie chcę dopuścić, żeby zaczęły tyć . ja też mam głodomorka (6,5kg), który miauczy i prosi o jedzenie, przekąski, ale nie mogę . jeszcze raz dziękuję za odpowiedż
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
Zadomowienie
|
Mój Rokuś je Royala dla juniorków małych ras. Od czasu do czasu gotowanego kurczaka z marcheweczką
no i nieszczęsne parówki . Wiem źle robię, ale on tak bardzo lubi zwłaszcza teraz ich używam na szkoleniu bo Roki poszedł do psiego przedszkola ![]() Niuniuś mój króliczek je granulat CC do tego suszki Zuzali i HP, sianko a także naturalne warzywka i owocki
|
|
#98 |
|
Zadomowienie
|
Moje króle jedzą: rano po łyżce CC, po południu pełna miska suszków(babka lancetowata i szerokolistna, krwawnik, mlecz, koniczyna, nagietek, skrzyp polny, pokrzywa[nie za bardzo lubią] i suszone brokuły), a wieczorem miska warzyw (dużo by tu pisac
![]() Ah zapomnialabym - oczywiscie staly dostep do siana(zwyklego łąkowego - na podloge i z ziolami Zuzali - do pasnika/pojemnika) To cale menu |
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
|
o mamo, KRÓLE, a ja (posiadaczka kotów) na początku nie skumałam, że to nie o koty chodzi i czytam i myślę: "owoce? siano? o mamuniu!!!"
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#101 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ja moim nimfom(7) i falistej mieszam pokarmy dla różnych papug.Czytałam,że te 'specjalne dla nimf' mają za dużo słonecznika,a za mało jakiegoś potrzebnego prosa. ![]() Dostają też: -witaminy:w granulkach i w płynie -marchew -jabłko -jajko -koniczynę -mlecz -pietruszkę -wapno -sepię -gałęzie:wiśni,śliwki,bzu. -kolby -proso w kłosach |
|
|
|
|
|
#102 |
|
|
Chomik dostaje:
-pokarm podstawowy(różnych firm) -pokarm dla królika -kolby(różnych firm);różne smaki -dropsy dla chomika;różne smaki -sól dla chomika -wapno -ciastka dla chomika -marchew -jabłko -buraka -seler -jajko -ryż -suchy chleb -koniczynę -trawę -mlecz -babkę lancetową -gałęzie:wiśni,śliwki-nie za bardzo je lubi;woli obgryzać kuwetę ![]() -śliwkę -ananasa -rybkę -mięso -pietruszkę To chyba wszystko... |
|
|
|
|
#103 |
|
|
Moje psy dostają:
-karmę suchą (najbardziej lubią CHAPI;rożne smaki - gotowane mięso -jajko na twardo -ogórki kiszone -kości z wapnem -różne przysmaki do gryzienia(ciasteczka) -chleb z ...czymś -surówki -jabłka -ananasy -brzoskwinie... -zupy -makaron Nie lubią karmy z puszki... |
|
|
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zrezygnowac całkowicie z tego co zacytowalam czy dropsy, ciastka itp
|
|
|
#105 |
|
Rozeznanie
|
powinnaś też pomyśleć nad zmianą karmy dla psa...
|
|
|
|
|
#106 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
czym ty karmisz swojego psa ogórki kiszone? Chapi![]() Chomik też nie ma lepiej....
|
|
|
#107 | |
|
|
Cytat:
A dlaczego zrezygnować z dropsów i ciastek,bo nie za bardzo rozumiem...
|
|
|
|
|
|
#108 | |
|
|
Cytat:
Nie dostaje tego codziennie i na każde proszenie-je od czasu do czasu .Dodam,że lubi też rzodkiewkę. A w 'CHAPI' co jest złego? A dlaczego wg.Ciebie chomik nie ma lepiej? http://www.pomoczwierzakom.pl/?mod=w...arz_radzi&nr=1 To porady lekarza weterynarii.Pisze,że psy mogą jeść ogórki kiszone. I żywienie zależy też od rasy psa,tego czy jest w domu,na łańcuchu itd... |
|
|
|
|
|
#109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla chomika polecam te karmy http://www.zoolandia.pl/sklep/versel...,1,1,1310.html http://animalia.pl/produkt,3573,105,...um_Pokarm.html Animals jest najgrosza karma ze wszystkich na polskim rynku, wiec z dwojega zlego lepiej juz podawac ten Vitapol, ktory tez nie jest odpowiedni ale lepszy juz ni Animals ogolnie nie sa polecany dla psów karmy typu chapi czy pedigree czy tego typu
|
|
|
#110 |
|
Zadomowienie
|
Chlebek z czyms?? Ogorek kiszony?? Zupy?? No i co z tego, ze to lubi?? To jest niezdrowe!! Pies nie powinien jesc nic przy0prawionego!! Żadnych resztek ze stolu!! A Chapi to jedna z najgorszych karm.. Czytalas jej sklad??
Poczytaj sobie troche o zywieniu psa chocby na dogomani. Chomika tez najlepiej nie karmisz... |
|
|
|
|
#111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ogórek świeży i owszem, rzodkiewka tak samo- OD CZADU DO CZASU co jest złego? inaczej- tam nie ma nic dobrego. Taki niezdrowy fast food dla psów- żadnych treściwych składników pokarmowych, same ulepszacze, mączki, spulchniacze, pewnie jakieś 2-3% mięsa, uzależniacze(dlatego to jedzą...) ten artykuł to jakaś bzdura... kolczatka lekiem na nieposłuszeństwo, żałosne... ![]() no właśnie, zależny od rasy- a chapi to jeden pokarm dla wszystkich psów ![]() dodam jeszcze, że psy jedzące pedigree, chapie i inne tego typu świństwa muszą dostawać tego więcej niż dobrej karmy, ponieważ większości po prostu nie trawią- tyle ode mnie. edit: no i nasza wspomniana niezawodna dogomania ![]() http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=1010 tu akurat o pedigree, ale to jedno i to samo zło z tym chapie |
|
|
|
|
|
#112 |
|
|
Dobra.
Napiszcie mi nazwy karm dla chomików i psów polecanych przez Was.Może ma ktoś z Was jeszcze papugi? Chętnie porównam sobie składniki odżywcze poszczególnych firm. |
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
|
ja podalam Ci linki do karm dla chomikow
|
|
#114 |
|
Zadomowienie
|
napisz w jakim psy są wieku, rozmiar itp, podrzucę parę karm.
|
|
|
|
|
#115 | |
|
|
Cytat:
Mój Majlo też miał łupież...To może wyjaśniać skąd...Ja zresztą i tak muszę iść z moim Majlem do weta,bo idzie mu już 7 rok i muszę się dowiedzieć co powinno podawać się psom w takim wieku. Poszukam innych karm i zobaczę co dalej będzie. Dzięki! |
|
|
|
|
|
#116 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poszperaj na tej stronie- to naprawdę duża skarbnica wiedzy
|
|
|
|
|
|
#117 |
|
|
Starszy pies, Majlo:1 zdjęcie
-6 lat -mieszaniec jamnika z kundelkiem -waży 9 kg -na spacerach biega umiarkowanie -trochę wybrzydza Melman:2 zdjęcie -3lata i 4 m-ce -średniej wielkości(mieszaniec kundelka z dalmatyńczykiem...?) -waży ok 14 kg -biega jak szaleniec (on w ogóle rzadko chodzi )-nie jest wybredny http://zwierzeta-forum.low.pl/vt3210.htm |
|
|
|
|
#118 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
np. moja 8kg kupa mieśni zjada przez miesiąc 3kg karmy, pewnie podobnie jak ten twój pierwszy seniorek, dla którego karmy takie:http://www.telekarma.pl/category.php...runek1&start=0 lub http://www.telekarma.pl/category.php...runek1&start=0 zależy jak się czuje twój pies, jeżeli uważasz go za staruszka juz to te pierwsze jeżeli nie- te drugie ze swojej strony polecam purinę, royal canin(chociaż drogie), bardzo poelcam profilum(której w tym sklepie chyba nie ma), teraz testujemy brita(który niezbyt mi przypasował, ale generalnie może być, mojemu psu bardzo smakował), wczoraj ostworzyłam worek tego: http://telezoo.pl/pies/pokarm/karmy-...ular_5604.htmljeżeli chodzi o drugiego psa, to z moim zgadza się jedno- biega jak szaleniec : P ale tu po prostu wystarczy dawać więcej karmy ![]() http://www.telekarma.pl/category.php...runek1&start=0 firmy polecanen jak wyżej, reszty po prostu nie testowałam
|
|
|
|
|
|
#119 | |
|
|
Cytat:
Obecnie kupuję na ok.miesiąc(najczęściej starcza na ponad miesiąc) 10kg.karmy. Muszę dodać,że moje psy mają stały dostęp do suchej karmy.Ale przeważnie jedzą pod wieczór. O nie!Majlo ma już siwą bródkę,ale czasem zachowuje się jak szczeniak! |
|
|
|
|
|
#120 |
|
Zakorzenienie
|
Nimfa najwazniejsze ze sie poprawisz i chcesz tego
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

. mam też kota, Jaskółka który ma skłonność do tycia i na swoje i moje nieszczęście - również kłopoty z nerkami, w związku z czym jest na karmie niskobiałkowo-niskofosforowej, która to ma do siebie, że niższą zawartość białka kompensuje wyższą zawartościa tłuszczu a to w wypadku Jaskółka nie jest zbyt dobre
. ale - abstrahując od mojego przypadku - nie jestem pewna (bo nie jestem ani wetką, ani dietetyczką), czy nawet zdrowy kot powinien zamiast ustalonych pór i dawek posiłków mieć stały dostęp do karmy (oczywiście nie mówię tu o sytuacjach, w których opiekun wychodzi np do pracy na 8h i zostawia kota samego) - takie usystematyzowanie dnia w postaci stałych pór jedzenia porząduje kocie życie, a koty są takimi stworzeniami, które lubią przewidywalność a nie znoszą niespodzianek
. ponadto - kot, który zaczyna sie nudzić i ma stały, nieograniczony dostęp do jedzenia, może po prostu zacząć więcej jeść z nudów no i skutek tego mozna łatwo przewidzieć
.
. Wiem źle robię, ale on tak bardzo lubi
zwłaszcza teraz ich używam na szkoleniu bo Roki poszedł do psiego przedszkola 

ogórki kiszone?