A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-30, 13:06   #4471
kasienka1977
Rozeznanie

GG do kasienka1977
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość
Dziękuję Kasienko. Mój syn jest w tym samym wieku.
Potter akurat mu podszedł, więc na mam kilka tygodni, zanim skończy serię, ale potem skorzystam z Twoich rad.
Choć Eragona mu oszczędzę - wolę, żeby czytał twardą fantastykę, czyli Cyberiadę, Opowieści o pilocie Pirxie czy później troszkę Dzienniki Gwiazdowe.
W zapasie czekają jeszcze książeczki o Hodźy nasredinie. Pierwsza, którą czytał mu się spodobała. Za to nie mogę nakłonić go do czytania książek Szklarskiego. Nie to pokolenie, czy co?

W sumie, nie wiem dlaczego nie podetknęłam mu jeszcze serii Kosika.

Ja szczerze powiedziawszy na fantastyce się nie znam, więc Radek czyta to, co go zainteresuje, Eragona czytał w drugiej klasie podstawówki - więc skoro chciało mu się przez to brnąć to znaczy, że go zaciekawiło
Dobrze, że czyta, to jest dla mnie najważniejsze, bo jak widzę dzieci moich przyjaciół, które nic w życiu poza lekturami nic nie przeczytały to chce mi się płakać. Ale zauważyłam, że i u Radka ujawniło się moje zboczenie - jak gdzieś idziemy to kryterium oceny danej osoby staje się stosunek do książek i ich obecność w danym domu.
Stary 2008-10-01, 18:54   #4472
magrat16
Zakorzenienie

Witajcie, ale skrobałyście zawzięcie
Definitywnie ogłaszam odwyk i pogodzę się z biblioteką. Po pierwsze, kończy się miejce na półce. Po drugie, zaczynam drugi kierunek( nie wiem dam radę, ale to mój mały kompromis)Jak policzyłam, to dni bez zajęć będę miała całe 4 w miesiącu
Aha, a z nowych książek to Jodie Picoult dostałam na urodziny. Może w końcu uda mi się skompletować.Dwie noce zarwałam jak ją czytałam.
Tak więc gratuluję Wam nabytków. A wszystkim studentkom życzę powodzenia w nowym roku akademickim.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-02, 18:18   #4473
kolmanka
Wtajemniczenie

nowe książki już do mnie jadą:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg 47068901003KS.obr.jpeg (13,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Kuznia-na-Rozdrozu_Ewa-Siarkiewic,images_product,19,978-83-247-1044-7.jpg (15,8 KB, 5 załadowań)

Studentka medycyny
molekularnej

Maniaaa wizazowaniaaa

Blog Kolmanki
kolmanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 22:03   #4474
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
OliFko, ja tylko chciałabym napisać, że Sabbatha to zupełnie inna Wizażanka.
nie wiem dlaczego to "a" tam się wkradło Dziękuję za odpowieź! Pozostaje mi w przyszłości świecić przykładem U mnie w domu te mechanizmy nie działały... rodzice nie czytają już w ogóle. Kiedyś tata kolekcjonował fantastykę. Teraz - zapracowani, zmęczeni, oczy już nie te... smutno A ja sama z siebie - jak zaczęłam czytać 20 lat temu, tak do dziś nie przestałam

Dla zainteresowanych - dwie nowe kolekcje!

Najlepsza Literatura Światowa
w wersji audiobooków, część 1 w cenie 6,99zł, a będzie to "Kod da Vinci", kolejne części po 14,99zł - jak na razie częstotliwość nieokreślona

oraz z serii Biblioteka Polityki będzie Polska Literatura Wspólczesna licząca 20 pozycji
pierwsza książka z Polityką 8 października w cenie 14,50zł, kolejne co środa po 19,99zł
tutaj tytuły http://www.polityka.istore.pl/sklep,...,652859,0.html
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-03, 23:55   #4475
No_Doubt1
Zadomowienie

GG do No_Doubt1

dzieki wielkie tez takiego czegoś szukałam
No_Doubt1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-04, 10:28   #4476
Mariah
Zakorzenienie

OliFko1, dzięki za dobre wieści Jestem zainteresowana paroma tytułami z kolekcji Polityki (niektórymi nawet bardzo^^ -> Myśliwski Chwin ), więc już wiem na co będę odkładać z pensji
Stary 2008-10-04, 15:06   #4477
ollkaa
Rozeznanie

a mi by sie marzyła taka kolekcja fantastyki
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-04, 16:51   #4478
kasienka1977
Rozeznanie

GG do kasienka1977

Tak zachwalacie fanastykę, że chyba i ja się w końcu skuszę co polecacie na początek???
Kolekcja Polityki super, ich seria książek dla dzieci była bardzo mądrze pomyślanym wyborem literatury dziecięcej.
A ja wczoraj przyszalałam na merlinie, ale co tam, raz się żyje I poza tym będzie nowa książka Emily Giffin - Coś pożycznonego i Coś niebieskiego przeczytałam jednym tchem....
http://merlin.pl/Sto-dni-po-slubie_E.../1,620790.html
Coraz poważniej myślę o nowych półkach
Stary 2008-10-04, 17:17   #4479
ollkaa
Rozeznanie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=279636 zajrzyj tutaj tylko błagam nie zaczynaj od władcy pierscieni moim zdaniem na poczatek dobra by byłale guin albo... pratchet fantastyka to tak naprawde ogromny worek wszytskiego - sa ksiazki o wojnie, miłosci, madre, głupie, smieszne, poważne, sa dzieła epickie i sa ksiazki po 100 stron - kazdy znajdzie cos dla siebie
Stary 2008-10-04, 19:36   #4480
kasienka1977
Rozeznanie

GG do kasienka1977

ollkaa dzieki Prachetta mam zamówionego w merlinie, więc zobaczymy. pobieznie przejrzałam tamten wątek, mam w domu Eragona i Najstarszego, więc może i to w koncu przeczytam
Stary 2008-10-07, 20:41   #4481
Alvesta
Zakorzenienie

i cisza zapadła na wątku ja właśnie skończyłam czytać "Koralinę" Gaimana. Oczywiście tak się wczułam czytając (a byłam dodatkowo sama w domu i czytałam w nocy) że śniły mi się jakieś koszmary nie ma to jak nakręcić się książką dla młodzieży
a mój odwyk trwa
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 20:53   #4482
shachownica
Zakorzenienie

a mi wczoraj przyszła przesyłka z all, "zmierzch" johana theorina, strasznie się na nią napaliłam i cieszę się, że udało mi się ją korzystnie upolować

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 21:03   #4483
lilithin
Wtajemniczenie

heh, mi jakoś "O pięknie" Zadie Smith wolno idzie
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-07, 21:47   #4484
ollkaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
i cisza zapadła na wątku ja właśnie skończyłam czytać "Koralinę" Gaimana. Oczywiście tak się wczułam czytając (a byłam dodatkowo sama w domu i czytałam w nocy) że śniły mi się jakieś koszmary nie ma to jak nakręcić się książką dla młodzieży
a mój odwyk trwa
a ogólnie jak wrazenia? warto? bo ja jakos nie umiem sie przekonac do tego autora...
Stary 2008-10-07, 22:03   #4485
emememsik
po prostu Em :)

U mnie w pracy była wczoraj dostawa książek uszkodzonych (na przecenę) i tym sposobem mam Ocaloną, aby mówic za 4 zł (cena detaliczna to 32,90 zł).
Stary 2008-10-07, 23:50   #4486
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ollkaa Pokaż wiadomość
a ogólnie jak wrazenia? warto? bo ja jakos nie umiem sie przekonac do tego autora...
czytałam Koralinę właśnie i Chłopaki Anansiego - obie książki polecam. Odpowiada mi styl autora. Miałaś w łapkach cokolwiek tego autora?
Stary 2008-10-07, 23:53   #4487
andzelika666
BAN stały

GG do andzelika666

W tym miesiącu wydałam zaledwie 50zł
andzelika666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-08, 20:47   #4488
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
U mnie w pracy była wczoraj dostawa książek uszkodzonych (na przecenę) i tym sposobem mam Ocaloną, aby mówic za 4 zł (cena detaliczna to 32,90 zł).
Ale okazja, pozazdrościć

Ja coś zakupiłam, ale pochwalę się jak dojdzie
I want a perfect soul..

Stary 2008-10-08, 21:48   #4489
Serendipity
Zakorzenienie

Mój zakup sprzed chwili : Dobre ciało Eve Ensler Jestem strasznie zadowolona,bo książka wydaje się świetna !

Opis z wp :

Kolejna głośna książka Eve Ensler, autorki bestsellerowych Monologów waginy, to wyzwanie rzucone kobiecym obsesjom, dotyczącym własnej cielesności. Pragnienie wizualnej doskonałości, którego ikoną w cywilizacji zachodniej stała się lalka Barbie, jest jak wirus zaczepiany przez środki masowego przekazu.

W erze popkultury płaski brzuch to kwestia ważniejsza niż wojna z terroryzmem. Dobre ciało jest zapisem rozmów z mieszkankami kilku stref geograficznych. Opowiada historie kobiet z Rzymu, Kabulu, San Francisco, Los Angeles, Bombaju, Portoryko, Nairobi, Nowego Jorku. I choć pojęcie piękna bywa różne, wszystkie rozmówczynie Ensler, deklarują, że ciało jest wszystkim, co mają. Wiele z nich bezskutecznie próbuje osiągnąć ideał. Inne potrafiły zaprzestać walki i odkryć, że ciało kocha się za to, że jest. Gdyż, jak mówi Ensler, ciało to nasz dom. Dobre ciało wystawiane na Broadwayu stało się kolejnym sukcesem scenicznym Eve Ensler.

Zebrane przez nią opowieści to niekiedy szczere aż do bólu sprawozdania z samookaleczenia – jak w przypadku Tiffany, trzydziestopięcioletniej modelki, która raz po raz poddaje się skalpelowi swojego męża, chirurga plastycznego, żeby dorównać wizji doskonałego piękna. Niekiedy są to opisy cierpienia zadawanego innym – jak w przypadku irańskich matek, które operują nosy swoim córkom, żeby nie zdradzały ich nieeuropejskiego rodowodu. Nienawiść do własnego ciała, wyrażająca się w desperackich próbach wygładzenia, odtłuszczenia, odchudzenia, ujędrnienia, łączy naczelną kobiecego pisma z Portorykanką z Brooklynu i stateczną żoną z Los Angeles. Na szczęście oprócz maniaczek „samonaprawiania” Ensler poznaje też Priyę z Afganistanu, która regularnie w tajemnicy wymyka się do lodziarni, i Leah, która powtarza córce, żeby polubiła samą siebie. Może przykłady kobiet, które zadomowiły się w swoim ciele, skłonią do buntu te, które stały się zakładniczkami wzorców kulturowych?
Stary 2008-10-08, 22:43   #4490
ollkaa
Rozeznanie

Cytat:
czytałam Koralinę właśnie i Chłopaki Anansiego - obie książki polecam. Odpowiada mi styl autora. Miałaś w łapkach cokolwiek tego autora?
Czytałam gwiezdny pył. Zakupiłam po obejrzeniu filmu, ktory bardzo mi sie podobał. Film lekki, łatwy, przyjemny i taki jakiś w strasznie dobry nastrój wprawiający. A w ksiązce sama nie wiem co mi sie do końca nie podobało - może po prostu źle zrobiłam naruszajac świeta kolejnośc 1. ksiazka 2 film Jakos trudno mi sie czytało...

I przy okazji - moje dwa nowe nabytki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 448512098.jpg (38,3 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 449392676.jpg (81,4 KB, 13 załadowań)
Stary 2008-10-08, 23:53   #4491
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ollkaa Pokaż wiadomość
Czytałam gwiezdny pył. Zakupiłam po obejrzeniu filmu, ktory bardzo mi sie podobał. Film lekki, łatwy, przyjemny i taki jakiś w strasznie dobry nastrój wprawiający. A w ksiązce sama nie wiem co mi sie do końca nie podobało - może po prostu źle zrobiłam naruszajac świeta kolejnośc 1. ksiazka 2 film Jakos trudno mi sie czytało...

I przy okazji - moje dwa nowe nabytki
aa faktycznie Gwiezdny Pył jeszcze... też czytałam. Moim skromnym zdaniem tamte są lepsze ale tak czy inaczej - różne są gusta
Stary 2008-10-09, 08:44   #4492
Windblow
Raczkowanie

Witam wszystkie wizażanki, kochające tak samo jak ja książki Jestem tutaj nowa i pewno zajmie mi jakiś czas zapoznanie się z treścią tego forum, ale już czuję, że wasze opinie o książkach będą bardzo pomocne przy moich zakupach .

W tym miesiącu będzie drogo, jeśli chodzi o książki. Muszę zainwestować w nową partię słowników na studia, a miejsca w domowej biblioteczce już nie mam i nie wiem, co zrobię. Na szczęście jest allegro, gdzie mogę stosunkowo tanio kupić takie cegły, których normalny człowiek nawet nie wpisze w wyszukiwarce - za jakieś 50zł/ sztuka. To stosunkowo tanio, gdyż już sobie policzyłam, że zebranie wszystkich to wydatek rzędu 1000zł.... no ale nie trzeba wszystkiego na raz, w końcu biedna studentka jestem.

A na książki wydaję... no właśnie, całe moje kieszonkowe i kasę z korepetycji.
Mój ostatni zakup to Tunele Willa Burrows'a, oceniana jako kolejny hit po Harrym Potterze.... cóż, ja jestem zawiedzona i raczej nie kupię 2 części, a zależało mi na czymś lekkim właśnie.

W ogóle to ostatnio mam hopla na punkcie uzupełniania biblioteczki o książki dla dzieci typu Kubuś Puchatek.... Udało mi się zdobyć także "Baśnie z kazachstańskich stepów" - piękne wydanie, historie bardzo barwne, jak rodem z 1001 nocy - to tylko takie hobby ;].
Stary 2008-10-09, 09:48   #4493
Mallinkowa
Raczkowanie

Ostatnio pozbyłam się starych książek, a konkretniej podręczników przedpotopowych...dzięki temu mam więcej miejsca na nowe książki staram się kupować 3-4 miesięcznie. Przeważnie czytam fantastykę szeroko pojętą. Uwielbiam sagę o wampirach Ann Rice, czy Nekroskop. Najdroższa książka jaką kupiłam kosztowała prawie 400 zł, ale był to podręcznik do biologii, potrzebny ze względu na studia. Nie zamierzam się go pozbywać, uważam, że taka pozycja powinna pozostać w moim księgozbiorze
Mallinkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-09, 19:18   #4494
OliFka1
Rozeznanie

Kolejna kolekcja

Od Gazety Wyborczej - 16 tomów Dzieła Stanisława Lema. 15 października, w środę ukaże się pierwszy tom "Dzienniki gwiazdowe" w cenie 9,99 zł, następne m.in Solaris", "Bajki robotów", "Doskonała próżnia", "Opowieści o pilocie Pirxie", "Eden" i niepublikowany jeszcze "Sknocony kryminał" po 19,99 w środy.
Będą też dodatki - eseje na temat Lema, wywiady, i słownik pojęć lemowskich
I want a perfect soul..

Stary 2008-10-09, 19:23   #4495
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OliFka1 Pokaż wiadomość
Kolejna kolekcja

Od Gazety Wyborczej - 16 tomów Dzieła Stanisława Lema. 15 października, w środę ukaże się pierwszy tom "Dzienniki gwiazdowe" w cenie 9,99 zł, następne m.in Solaris", "Bajki robotów", "Doskonała próżnia", "Opowieści o pilocie Pirxie", "Eden" i niepublikowany jeszcze "Sknocony kryminał" po 19,99 w środy.
Będą też dodatki - eseje na temat Lema, wywiady, i słownik pojęć lemowskich

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa zbankrutuję

Stary 2008-10-09, 20:35   #4496
Germini
Zakorzenienie

Ojjj, ogólnie rzecz biorąc to przynudzacie, dziewczyny

Ciekawa jestem, jak tam romantyczna przypadłość Any

Cytat:

Mam nadzieję, że nie byłabyś rozczarowana zawartością półek.
No fakt, mamy nieco odmienny gust, ale myślę, że nie przeszkadzałoby mi to po uprzednim zapoznaniu się z zawartością barku
A na serio to uwielbiam grzebać w cudzych biblioteczkach, niezależnie od tego, jakim typem literatury są zapełnione

Załączam najnowszy stos. Leżące są z coraz bardziej działającego mi na nerwy Podaja
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 09.10.jpg (47,6 KB, 64 załadowań)
Stary 2008-10-09, 21:04   #4497
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Ojjj, ogólnie rzecz biorąc to przynudzacie, dziewczyny

Ciekawa jestem, jak tam romantyczna przypadłość Any
mało mocnych wrażeń coś

Cytat:
No fakt, mamy nieco odmienny gust, ale myślę, że nie przeszkadzałoby mi to po uprzednim zapoznaniu się z zawartością barku
A na serio to uwielbiam grzebać w cudzych biblioteczkach, niezależnie od tego, jakim typem literatury są zapełnione

Załączam najnowszy stos. Leżące są z coraz bardziej działającego mi na nerwy Podaja
o, Nostalgia anioła - wzruszająca książka. Ja ostatnio miałam szczęście i cztery wystawione książki poszły piorunem. Zbieram punkty na Chalkera i takie tam inne
Stary 2008-10-09, 21:10   #4498
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
o, Nostalgia anioła - wzruszająca książka.
Czytałam o niej różne opinie - od zachwytów po zawody, dlatego trza się samemu przekonać

Cytat:
Ja ostatnio miałam szczęście i cztery wystawione książki poszły piorunem. Zbieram punkty na Chalkera i takie tam inne
A "Pracująca dziewczyna" nie przypadła Ci do gustu?
Stary 2008-10-09, 21:17   #4499
magrat16
Zakorzenienie

Piękne zakupy dziewczyny
U mnie odwyk jak trwał tak trwa. Tylko mam problem ze znalezieniem książki na następne wyzwanie czytelnicze. Byłam już w bibliotece i nie ma, bo jest w wypożyczeniu...
Najwyżej kupię w ŚK i spełnię obowiązek zakupu jednocześnie.
Rzeczywiście coś pusto się tu zrobiło.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-09, 21:29   #4500
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam o niej różne opinie - od zachwytów po zawody, dlatego trza się samemu przekonać

A "Pracująca dziewczyna" nie przypadła Ci do gustu?
eee... nie poszła dalej.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości