"Cudze chwalicie, swego nie znacie..." czyli najciekawsze zakątki naszego kraju - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-09, 14:24   #61
magdziaS
Podróżniczka

Dot.: "Cudze chwalicie, swego nie znacie..." czyli najciekawsze zakątki naszego kraju

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
Dla mnie to zdecydowanie Tatry i Słowiński Park Narodowy. Banały, ale jak dla mnie po prostu naj, naj . Miasta już nie zachwycają mnie tak jak to, co stworzyła przyroda
Zgadzam sie z Ines Miasta i zabytki nie zachwycaja mnie tak jak dzika przyroda i piekne krajobrazy. Szczegolnie Tatr, ale uwielbiam tez okolice Beskidow. No i Jura Krakowsko - Czestochowska. Gdzie mozna sie wybrac na dzikie podboje

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-08, 14:32   #62
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Dot.: "Cudze chwalicie, swego nie znacie..." czyli najciekawsze zakątki naszego kraju

Beskidy są piękne, uwielbiam okolice Bielska-Białej, Żywca, Jaszowca.
Karkonosze też nieprzeciętnej urody, niezbyt wysokie ale cudowna przyroda.
Bieszczadów niestety nie znam, ale myślę że też bym je pokochała
Tatry dla mnie osobiście zbyt zatłoczone chociaż uwielbiam tam być i podziwiać te piękne widoki.
No i morze, nasze kochane morze ze Słowińskim Parkiem Narodowym a bardziej na zachód to Rewal, Pobierowo i Międzyzdroje, wyspa Wolin i żubry....tylko te dzikie ostępy gdzie nie czuć zapachu frytek i hamburgerów ale słychać świerszcza i tylko szumi wiatr i morze, morze i wiatr.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-16, 20:48   #63
aanitkaa
Zadomowienie

dziewczyny a znacie jakies fajne miejsca na mazurach ??

aanitkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 12:35   #64
ew45
Przyczajenie

Ja też uwielbiam naszą piękną ziemie, zwłaszcza jej przyrode.Ostatnio odpoczywałam w gospodarstwie agroturystycznym " u wojtaszka" i było naprawde świetnie.. jeziora, lasy, konie,nic dodać nic ująć. Jakby ktoś miał ochote na odpoczynek w ciszy i spokoju na łonie natury polecam właśnie to gospodarstwo www.agrowczasyuwojtaszka. pl
ew45 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 12:50   #65
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ew45 Pokaż wiadomość
Ja też uwielbiam naszą piękną ziemie, zwłaszcza jej przyrode.Ostatnio odpoczywałam w gospodarstwie agroturystycznym " u wojtaszka" i było naprawde świetnie.. jeziora, lasy, konie,nic dodać nic ująć. Jakby ktoś miał ochote na odpoczynek w ciszy i spokoju na łonie natury polecam właśnie to gospodarstwo www.agrowczasyuwojtaszka. pl
zalatuje reklamą
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-20, 13:44   #66
Fraoch
Rozeznanie

a ja ostatnio byłam w Malborku takie turystyczne, że aż bolą zęby ale mimo wszystko piękny zamek, a na pocztówkach wpisuje się idealnie w kanon "jak z bajki" ... odniosłam wrażenie, że wygląda odrobinę podobnie do rumuńskiego zamku w Hunedoarze
Is ar ár n-anam féin...

Fraoch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-20, 18:49   #67
crazy_kitty
Zadomowienie

Hmmm no to i ja może dodam coś od siebie:

- napewno Solina, (gdzieś tu już przez kogoś wspominana) wraz z J. Myczkowskim

- oryginalna oczywiście nie będe Tatry - piękne o każdej porze roku

- Pieniny oraz Beskid Sądecki

- Góry Stołowe

- Podlasie - (Puszcza Białowieska)

- cały, piękny Wrocław

- oraz rynek w Krakowie

Nie każdy może być wielkim artystą, ale w każdym może zrodzić się dusza artysty

Życie jest piękne i dlatego warto żyć!
Życie jest piękne, za nadzieją tylko iść...

Niech nie będzie Ci żal że ziemia Twoje miejsce
Niech podniesie Cię tak skrzydlate twe serce!

crazy_kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-05, 08:33   #68
lawenda
Raczkowanie

Ten weekend spedzilam w Toruniu, cudowne miasto, pozostawia niesamowite wspomnienia
lawenda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-06, 14:21   #69
olenkaa
Rozeznanie

GG do olenkaa

Muszę przyznać że ostatnio zachwycił mnie Sopot, który spokojnie może konkurować ze śródziemnomorskimi kurortami. Morze, plaża, molo, monciak i świetne imprezy. Tylko ta pogoda troszkę nie bardzo.
Stary 2008-08-08, 12:02   #70
Surimi
Zadomowienie

to ja polece cos od siebie cudowny klimat,przepyszne jedzenie i sma natura wokół www.lajs.com.pl wioska polozona na pograniczu warmii i mazur czyli jest w niej granica dokladnie w polowie wioski ktora oddziela te dwa regiony,mnostwo dzikich zweirzac i przepiekny rezerwat bobro...warto zobaczyc polecam

Zgniję czy nie zgniję..oto jest pytanie

nie pyskuj stary (czyt. mężu)
bo zrobię Ci z d.. surimimimidu

Surimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 10:15   #71
niuja
Rozeznanie

Świetny wątek.
Polska to przepiekny kraj,w tak wielu miejscach dziewiczy,niemal nietknięty.Niestety coraz częściej zabudowywany marketami lub,ekhm,'typowo' polskimi,o zgrozo, apratamentowcami.
To tak nawiązując do tego,że mnie również bardziej urzeka dzika przyroda polska niż zabytki.Chociaż te też zapierają dech w piersiach i wbudzają respekt.
Z miast uwielbiam i ciągle wracam do Fromborka(polecam odwiedzić to miejsce,z noclegiem nie powinno być problemu,jest tam duży hotel,hotelik o raz pare kwater prywatnych).Urzekła mnie starówka w Olsztynie oraz gdańska.
Mam również swoją oazę,ale nie zdradzę tego miejsca,jest dla mnie zbyt ważne,piękne Powiem tylko,że to maleńka część małej wioseczki,z dala od miasta,głęboko,głęboko w lesie.A tam zwierzęta wszelkiego rodzaju - bawoły,konie itp.Raj

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-11, 10:17   #72
Surimi
Zadomowienie

oh chyba nikt sie nie zainteresowal moja mala miescina

Stary 2008-08-11, 10:43   #73
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Surimi Pokaż wiadomość
oh chyba nikt sie nie zainteresowal moja mala miescina
moze dlatego, ze ma wydzwiek reklamy... w koncu polecamy tu miejsca, a nie konkretne pensjonaty
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 12:09   #74
Surimi
Zadomowienie

okej rozumiem ale to nie jest reklama bo ja tam nie mam nic z tym wpolnego miejsce jest piekne ale nie ma zadnej strony zeby je obejrzec a na tej pensjonatowej sa..najpiekniejsze sa te bobry i ich tamy i kuny jak siadaja na moscie niesamowity widok)

Stary 2008-08-11, 15:04   #75
niuja
Rozeznanie

Jak ktoś będzie chciał,to się zainteresuje,wątek ma bardzo dobry tytuł,więc osoby poszukujące ciekawych miejsc z łatwością tu trafią,jak narazie widać,że Polska cała piękna i Wizażanki przychodzą tu z coraz to nowszymi pięknościami wychwalać
Stary 2008-08-12, 11:12   #76
_agatka
Rozeznanie

ja polecam roztocze, zamość, zwierzyniec i okolice
góry stołowe - cos zupełnie innego ale zachwycajacego
okolice żywca, beskidy
krosno i okolice, w kazdy pierwszy majowy weekend pokazy balonowe a ponadto w okolicy sa ciekawe skałki, rezerwat prządki, zamek z 'Zemsty' Fredry, blisko iwonicz i rymanów zdroj, huta szkła, skansen, schrony - polecam
uwielbiam zwiedzac i zachecam wszystkich do odkrywania pięknych zakątków
_agatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-17, 22:15   #77
gohaka
Raczkowanie

popieram wypowiedź _agatki.. Roztocze piękne jest i jakby na to nie patrzył to jak już się dojedzie do Zamościa to już wszędzie blisko i do Kazimierza Dolnego i do Bałtowa i Suśca, na Szumy, do Jarosławia i do Przemyśla.. i na Ukrainę też (ale to dla lubiących extramalne przeżycia trasy piękne itp itd..
tylko ja bidna zamieszkująca te okolice jeszcze nie wiem gdzie w tym tygodniu na urlop wyjadę
gohaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-09, 08:59   #78
women101
Zadomowienie

GG do women101

Ja polecam
Bieskidy:Szczawnica gdzie się zatrzymalam w okresie wakacji dużo turystów ale świetna wypadkowa w góry
Kraków to oczywiste
Zamek Czorsztyn i Nidzica
Tatry
women101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-11, 11:52   #79
helenska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aanitkaa Pokaż wiadomość
Drogie wizażanki pochwalcie się które miasta Polskie Was urzekły , gdzie i co podobało Wam sie najbardziej i gdzie jeszcze byście wróciły

Mi bardzo podobało się w Łańcucie zamek z pięknym ogrodem ,
w Polanicy Zdroju ogólnie miasteczko szlaki, tama ,
w Krakowie -rynek, Wawel ...
Zakopane to oczywiście szlaki z wszystkich jakimi szłam najbardziej polecam
- doline białego -sarnia skała i wodospad siklawa
- dolina pięciu stawów
- Nosal

dla miłośników ruin zamków polecam piekne ruiny zamku w Olsztynie koło Częstochowej oraz ruiny zamki w Krzysztoporze w swietokrzyskim

uwielbiam Kraków
w zeszłe wakacje odkryłam Toruń - piękne miasto
Tatry
Kuźnica na Helu- miejsce naprawdę niezwykłe ze względu an usytuowanie - zwłaszcza tuż przed lub tuż po sezonie
Płock - i wspaniałe skarby muzeum katedralnego i piekne wnętrza muzeum secesjii
Podlasie - okolice Drohiczyna- sielsko, polsko i harmonijnie
helenska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-11, 22:06   #80
women101
Zadomowienie

GG do women101

I Zamek w Ogrodzieńcu
I oczywiście Park Japoński. Bym zapomniala
women101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-18, 22:08   #81
lida82
Rozeznanie

polecam polskie morze...jest pikne..
Gdansk, gdynia sopot...
ustka, dabki, darlowko...
zakopane...ma swoj czar
lida82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-18, 22:43   #82
kesly1
Zakorzenienie

to ja dorzucam kilka zdjęć na zachętę odwiedzin np. Westerplatte ... Kocham to miejsce... Ruiny Koszar, widok na Gdynię(w oddali widzać morze ) Złotą Bramę w Gdańsku
Kocham również góry ... Byłam tam tylko raz, a uczucie takie, takie ... no piękne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Ruiny koszar.jpg (104,8 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Gdynia i morze.jpg (98,4 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Westerplatte.jpg (79,7 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg złota Brama Gdańsk.jpg (88,7 KB, 9 załadowań)
It can't last forever either...
kesly1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-19, 23:17   #83
lida82
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kesly1 Pokaż wiadomość
to ja dorzucam kilka zdjęć na zachętę odwiedzin np. Westerplatte ... Kocham to miejsce... Ruiny Koszar, widok na Gdynię(w oddali widzać morze ) Złotą Bramę w Gdańsku
Kocham również góry ... Byłam tam tylko raz, a uczucie takie, takie ... no piękne
super zdjecia tesknie za tymi miejscami...
lida82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-19, 23:55   #84
kesly1
Zakorzenienie

Gdańsk jest piękny Bardzo dużo zbytkowych kamieniczek. Typowo turystyczny
Gdynia jest bardziej nowoczesnym miastem. Piękna, ale nie ma takiego klimatu.
Jakoś nie przepadam za Sopotem ...
It can't last forever either...
kesly1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-27, 01:04   #85
nelstanczyk
Przyczajenie

Wrocław - piękny rynek, mnóstwo mostów mościków i kładek, piwo miodowe w Spiżu i ogólny klimat miasta w którym sporo ciekawego się dzieje...

poza tym Toruń i Kołobrzeg
nelstanczyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-29, 00:27   #86
bujawoblokach
Raczkowanie

to może i ja coś od siebie

Wrocław (stąd pochodzę to muszę troszkę zareklamować ) - przyjezdni mówią, że miasto ma niesamowity klimat. rynek i ulczki przyległe, koniecznie Ostrów Tumski i Wyspy Słodowa, Piaskowa, Młyńska, wszystkie koniecznie wieczorem - pięknie podświetlone. dla miłośników XIXwiecznych klimatów z architekturą nadgruzioną zębem czasu również Dzielnica Czterech Świątyń, koncert Synagodze pod Białym Bocianem a później obowiązkowo cudowna Mleczarnia z pyszną gorącą czekoladą mniam jeszcze może trochę kulturalnie: opera i tatr lalek, aha! i Hala Ludowa i Targowa (żelbetowe budowle o wyjątkowej konstrukcji), nieopodal również Park Szczytnicki i Park Japoński (podobno super, na mnie nie robi wrażenia ). trzy dni na zwiedzanie myśle wystarczą, akurat na romantyczny weekend

okolice Wrocławia:
-Świdnica - stara część miasta i kościół pokoju
-zamek Książ - naprawdę warto!
- Kliczków - pięknie odrestaurowany pałac
zresztą podczas wycieczek po Dolnym Śląsku co rusz można się natknąć na jakieś cudeńka - często sypiące się zamki, pałace, ale jakże urokliwe i tajemnicze.
-oooo no przecież! LUBIĄŻ - mój faworyt!!! - bardzo mało znane miejsce. ogromny, olbrzymi (brak słów) opuszczony klasztor pocysterski z epoki baroku. NAPRAWDĘ robi wrażenie, na każdym - słowo!
i z podobnej serii Otmuchów, Henryków, Krzeszów!
-Lwówek Śląski i Płakowice - odkryte przeze mnie niedawno miasteczko, przepiękne jesienią, na deser pałac w Płakowicach
-Szklarska Poręba - idealna na kilkudniowy wypad w górki, jakże mniej zatłoczone od Zakopanego
-Ślęża i Sulistrowiczki - Ślęża to niewysoka, pojedyńcza góra pełniąca niegdyś funkcję miescja kultowego plemion pogańskich, miejsce magiczne, skrywające w sobie wiele tajemnic; w Sulistrowiczkach można urządzić sobie nocleg by o brzasku podejść na Ślężę, urokliwa miejscowość z pięknym, zaniedbanym parkiem krajobrazowym z małymi wodospadami, słynąca z leczniczego źródełka.

oh to skoro już się tak rozpisałam o Dolnym Śląsku, najlepiej mi znanym, nie mogę się oprzeć by nie dopisać co zachwyciło mnie w troszkę bardziej odległej Polsce:
klasztor kamedułów w Wigrach (Mazury) - piękne widoki i co tu dużo pisać, po prostu Mazury. nigdzie nie widziałam tak rozgwieżdżonego nieba.
rzeka Czarna Hańcza - polecam naprawdę gorąco spływ kajakiem z nurtem rzeki. można odpocząć nieziemsko. nie sądziłam, że gdzieś w Polsce są tak przejrzyste rzeki, tak dziewicze krajobrazy.
zamek krzyżacki w Malborku
pustelnia w Rytwianach w woj. świętokrzyskim - również pokamedulska pustelnia w głębi lasu, teraz podobno znajduje się tak hotel w którym "leczy się" choroby ciwilizacyjne np. uzależenienie od tel. kom. - piękne miejsce!
zamek Krzyżtopór - a raczej jego ruiny
a w wielkopolsce:
pałace w Gołuchowie (!), Kórniku, Rogalinie, Racocie (z muzeum powozów) i wszystkie te, które uda nam się odkryć po drodze

ah, zwiedzajmy Polskę, bo jest naprawdę cudowna!

(a już od dawna marzy mi sie Puszcza Białowieska, podobno niesamowita..)

Edytowane przez bujawoblokach
Czas edycji: 2009-01-07 o 12:03
bujawoblokach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-28, 21:05   #87
e-miska
Raczkowanie

"Cudze chwalicie, swego nie znacie" czyli watek o wspaniałych miejscach w Polsce!:)

Witam Was moje drogie!

Chciałam zwrócić się do Was z propozycją opowiadania o ciekawych miejscach w Polsce: interesujących zabytkach, miastach, muzeach, miejscach pamięci, parkach, itp. czyli miejsc na jednodniowe wycieczki

Prosiłabym o trzymanie się wzoru czyli:

Miejsce, opis,zdjęcia i wrazenia.

Zapraszam!
Warto zwiedzac to co nasze, a Polska obfituje w interesujące miejsa, często blisko naszego podwórka.

kosmetyki na wymianę
[/CENTER]
[/B][/COLOR][/SIZE]
e-miska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 08:19   #88
libra777
Zakorzenienie

Dot.: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" czyli watek o wspaniałych miejscach w Polsc

Też bym z chęcią się gdzieś wybrała u nas, ale często po prostu nie można się zdecydować gdzie jechać.No dalej kochane opowiadajcie gdzie byłyście
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 08:37   #89
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Dot.: "Cudze chwalicie, swego nie znacie" czyli watek o wspaniałych miejscach w Polsc

Jest już taki temat o Polskich zakątkach, ma nawet taki sam tytuł jak Twój : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219315
wydaje mi się, że sens ma bardzo podobny, czasami dziewczyny wklejały też zdj

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-29, 11:16   #90
e-miska
Raczkowanie

Ja myslalam raczej o miejscach konkretnych. Dziewczyny w amtym wątku pisały o Tatrach, konkretnych miastach a ja chciałam utworzyć wątek bardziej szczegółowy
Zapraszam
Wkrótce dodam własne miesca, które uznałam za ciekawe.

kosmetyki na wymianę
[/CENTER]
[/B][/COLOR][/SIZE]
e-miska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości