ważność recepty - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-11, 17:11   #1
Rose @-'-,---
Raczkowanie

ważność recepty

mam pytanie, jak długo jest ważna recepta na tabletki antykoncepcyjne?
Rose @-'-,--- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 17:23   #2
mimbi
Zakorzenienie

Dot.: ważność recepty

30 dni.
mimbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 17:31   #3
naanahanae
Zadomowienie

każda recepta jest ważna 30 dni, wyjątek stanowią recepty na antybiotyki i recepty wystawione w pogotowiu- te są ważne tydzień, oraz recepty na leki sprowadzane z zagranicy dla użytkowników indywidualnych (60 dni).

tak więc masz 30 dni na zrealizowanie recepty na tabletki antykoncepcyjne (od daty wystawienia przez lekarza).

pozdrawiam
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 18:34   #4
Rose @-'-,---
Raczkowanie

dziękuje za szybka odpowiedz, mam jeszcze kilka pytań, pewnie juz była o tym mowa ale ja oczywiscie nie moge tego znalesć, w najblizszym czasie wybieram sie na pierwszą wizyte do ginekologa, chyba juz najwyższa pora, bardziej tak kontrolnie, ale najprawdopodobniej niedługo rozpoczne współżycie i tak od razu chciałabym poprosic o tabletki, stąd moje pytanie o recepty, po piersze to sie boje tej wizyty tak bardzo bardzo, i teraz pytanka czy ginekolog od razu przpisze mi tabletki? (wiem ze wymagane są jakies badania, ale najczęściej sie ich wszystkich nie robi więc chciałabym wiedzieć jakie ewentualnie badania musiałabym zrobic i ile sie czeka na wyniki), czy pierwsza tabletka z pierwszego opakowania juz chroni przed ciążą? (czy w pierwszym miesiącu trzeba dodatkowo sie zabezpieczyć), to na razie tyle i wszystkie rady odnośnie pierwszej wizyty mile widziane
Stary 2005-11-11, 19:21   #5
naanahanae
Zadomowienie

jeśli chodzi o tabletki to niektórzy ginekolodzy nie wysyłają na badania, ale nie oszukujmy się, te badania są potrzebne. Takie badanie jest bazpłatne, wykonujesz je na czczo, a wyniki powinny być następnego dnia lub dwa dni po badaniu. Z tymi wynikami idziesz do lekarza i on na ich podstawie przpisze ci tabletki. Jeśli to twoja pierwsza wizyta napewno cie przebada na "samolociku". Jeśli jesteś dziewicą przebada cie przez odbyt. najważniejsze jest to żebyś była szczera wobec lekarza i sie nie krępowała (on tego dnia przed tobą przebadał 10 kobiet, a po tobie przebada następne 20). dla twojego własnego konfortu najlepiej będzie jak założysz spódniczke (w czasie badania tylko ją podwiniesz, i nie będziesz musiała parodować po gabinecie z gołym tyłkiem), może też przebadać twoje piersi.
ponadto przepyta cie czy palisz (palenie nie jest wskazane przy stosowaniu doustnej antykoncepcji, chociaż na niektórych tabletkach np. cilest pisze że należy się ograniczać do 8 papierosów dziennie), czy w rodzinie ktoś chorował na raka. Pierwszą tabletke bierzesz w pierwszy dzień okresu więc nie wiem czy będziesz chciała współżyć już wtedy, ale tak-już pierwsza tabletka cie chroni.
najlepiej będzie jeśli tabletki będziesz zażywać wieczorem bo wtedy prześpisz reakcje twojego organizmu na coś nowego czym jest doustna antykoncepcja (a są to między innymi nudności, wymioty)... oczywiście te ubocznie działania mogą sie wcale nie pojawić (jak w moim przypadku).

najlepiej będzie jesli zapoznasz sie z ulotką dołączoną do tabletek, bo jest jeszcze sporo istotnych spraw o których powinnaś wiedzieć

pozdrawiam
Stary 2005-11-11, 19:30   #6
bunny-pie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez naanahanae

najlepiej będzie jesli zapoznasz sie z ulotką dołączoną do tabletek, bo jest jeszcze sporo istotnych spraw o których powinnaś wiedzieć

pozdrawiam
Tak, przeczytaj ulotke. Antykoncepcjia nie bedzie dzialala, jezeli sie upijesz lub bedziesz brala antybiotyki.
Stary 2005-11-11, 19:35   #7
naanahanae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
Tak, przeczytaj ulotke. Antykoncepcjia nie bedzie dzialala, jezeli sie upijesz
czy to oznacza że alkohol chamuje działanie tabletek? w każdych ilościach? ja biore cilest i przewartowałam ulotke od deski do deski i ...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-11, 19:42   #8
Justy
Zakorzenienie

jeśli nie przedawkujesz alkoholu, co moze doprowadzić do wymiotów (zwymiotowania pigułki), to alkohol nie wpływa na skuteczność pigułek.
z kolei kobiety zażywające pigułki mają nieco zmieniony metabolizm alkoholu.

jedno ze źródeł: "Interakcje leków z żywnością i alkoholem" M.Jarosz, J.Dzieniszewski
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...017&query_hl=1
Ethanol metabolism in women taking oral contraceptives

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...520&query_hl=5
Interactions between ethanol and oral contraceptive steroids.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...528&query_hl=1
Influence of oral contraceptives on drug therapy.

Edytowane przez Justy
Czas edycji: 2005-11-11 o 21:22
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 20:00   #9
naanahanae
Zadomowienie

tak też myślałam. bo jeśli chodzi o biegunki czy wymioty to wiem, że jeśli wystąpią do mam sie zachowywać tak jakbym nie wzieła tabletki (dodatkowa antykocepcja przez 7 dni itd.)

dzięki bardzo

człowiek sie uczy przez całe życie
Stary 2005-11-11, 20:01   #10
bunny-pie
Zakorzenienie

Cytat:
czy to oznacza że alkohol chamuje działanie tabletek? w każdych ilościach? ja biore cilest i przewartowałam ulotke od deski do deski i ...
Dziwne, na moich tabletkach pisze ze alkohol chamuje dzialanie, chyba jeden drink nic nie zrobi, nie wiem, ja nie pije. Na wszystkich niemieckich jest to napisane, obojetnie które.
Czesto o takich wpadkach mówia w TV.
Stary 2005-11-11, 20:07   #11
Rose @-'-,---
Raczkowanie

o, jak fajnie że piszecie dziekuje zwłaszca Naanahanae, z tą pierwszą tabletka rzeczywiscie dziwnie zabrzmiało chodziło mi bardziej o pierwsze opakowanie, jeżeli chodzi o alkohol to go nie lubie i raczej nie pije, a właśnie jak to jest z ta pierwsza tabletka, często mam tak ze okres dostaje w nocy (nad ranem) i czy w tym przypadku też moge wziąć tabletke wieczorem, to znaczy dokładnie ile czasu moze upłynać od rozpoczęcia krwawienia do przyjecia pierwszej tabletki? moze tak a ulotke swoja drogą będe pewnie studiowała 2 dni tylko teraz chciałabym wypytac sie o szczegóły z czystej ciekawości, pozdrawiam
Stary 2005-11-11, 20:08   #12
bunny-pie
Zakorzenienie

Acha, alkohol wplywa na dzialanie pigulek, nawet jak nie wymiototujesz. Zalezy ile pijesz. Kolezanka raz sie napila na urodzinach tak pozadnie, 5 godz wczesniej wziela punktualnie pigulki, no i teraz ma 2 letnia córeczke. I tak, to byl jedyny mozliwy termin, bo jej chlopak byl w wojsku i wrócil na 2 dni do domu.
Stary 2005-11-11, 20:10   #13
bunny-pie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rose @-'-,---
o, jak fajnie że piszecie dziekuje zwłaszca Naanahanae, z tą pierwszą tabletka rzeczywiscie dziwnie zabrzmiało chodziło mi bardziej o pierwsze opakowanie, jeżeli chodzi o alkohol to go nie lubie i raczej nie pije, a właśnie jak to jest z ta pierwsza tabletka, często mam tak ze okres dostaje w nocy (nad ranem) i czy w tym przypadku też moge wziąć tabletke wieczorem, to znaczy dokładnie ile czasu moze upłynać od rozpoczęcia krwawienia do przyjecia pierwszej tabletki? moze tak a ulotke swoja drogą będe pewnie studiowała 2 dni tylko teraz chciałabym wypytac sie o szczegóły z czystej ciekawości, pozdrawiam
Jak dostanie okres nad ranem, np o 4 godz w sobote, to wezniez tabletke w sobote wiecorem o np 20. A nie w piatek.
Stary 2005-11-11, 20:24   #14
Rose @-'-,---
Raczkowanie

to widze ze nie bede nic piła podczas brania tabletek, a jak to jest z rakiem? jeżeli miałam w rodzinie kogoś kto chorował, to np ginekolog moze mi nie przepisać tabletek, albo moge mieć wieksze ryzyko zachorowania?
Stary 2005-11-11, 20:34   #15
bunny-pie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rose @-'-,---
to widze ze nie bede nic piła podczas brania tabletek, a jak to jest z rakiem? jeżeli miałam w rodzinie kogoś kto chorował, to np ginekolog moze mi nie przepisać tabletek, albo moge mieć wieksze ryzyko zachorowania?
Ja tez mialam w rodzine niestety pelno chorych na raka, jednak to byla babcia, ciotka, prawujek itd. Nie byla to ani mama ani tato. Wiec nie widze powodu, lecz nie jestem pewna, a ja mam naprawde dobrego lekarza.
Stary 2005-11-11, 21:04   #16
naanahanae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bunny-pie
Acha, alkohol wplywa na dzialanie pigulek, nawet jak nie wymiototujesz. Zalezy ile pijesz. Kolezanka raz sie napila na urodzinach tak pozadnie, 5 godz wczesniej wziela punktualnie pigulki, no i teraz ma 2 letnia córeczke. I tak, to byl jedyny mozliwy termin, bo jej chlopak byl w wojsku i wrócil na 2 dni do domu.

na stronce www.antykoncepcja.pl znalazłam pytanie i odpowiedz zamieszczone przez administratora (w najczęściej zadawanych pytaniach):
F.A.Q. 10

sobota, październik 11 2003 @ 09:56 CEST
Zamieścił: administrator
Odsłon: 8964

Czy istnieje jakaś interakcja, a może obniżenie skuteczności
zabezpieczenia przed zajściem w ciążę jeżeli pije alkohol w okresie gdy
biorę pigułki antykoncepcyjne (Cilest)? Innymi słowy? Czy alkohol w jakimś stopniu obniża skuteczność zabezpieczenia?

Jeśli spożywany alkohol nie powoduje wymiotów czy biegunki, oraz nie spowodował uszkodzenia wątroby, to nie ma on żadnego wpływu na skuteczność antykoncepcji hormonalnej.
Stary 2005-11-11, 21:18   #17
bunny-pie
Zakorzenienie

Cytat:
na stronce www.antykoncepcja.pl znalazłam pytanie i odpowiedz zamieszczone przez administratora (w najczęściej zadawanych pytaniach):
F.A.Q. 10

sobota, październik 11 2003 @ 09:56 CEST
Zamieścił: administrator
Odsłon: 8964

Czy istnieje jakaś interakcja, a może obniżenie skuteczności
zabezpieczenia przed zajściem w ciążę jeżeli pije alkohol w okresie gdy
biorę pigułki antykoncepcyjne (Cilest)? Innymi słowy? Czy alkohol w jakimś stopniu obniża skuteczność zabezpieczenia?

Jeśli spożywany alkohol nie powoduje wymiotów czy biegunki, oraz nie spowodował uszkodzenia wątroby, to nie ma on żadnego wpływu na skuteczność antykoncepcji hormonalnej.
Hmm, dziwne.
Moze teraz nie bede sie tak bala, i bede mogla sie napic jakiegos Longdrinka (bo lubie te owocowe).
Tylko ciekawe, czemu niemieccy lekarze tak dokladnie uwazaja na to, aby uswiadomic pacjetke, zeby nie pic za duzo.
Stary 2005-11-11, 21:24   #18
Justy
Zakorzenienie

Tylko ciekawe, czemu niemieccy lekarze tak dokladnie uwazaja na to, aby uswiadomic pacjetke, zeby nie pic za duzo

może to z troski o wątrobę- alkohol ją obciąża, pigułki też.

w starszych ulotkach pigułek bywały wzmianki o wzajemnym wpływie pigułek i alkoholu, obecnie raczje już nie.
Stary 2005-11-11, 21:30   #19
bunny-pie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justy
Tylko ciekawe, czemu niemieccy lekarze tak dokladnie uwazaja na to, aby uswiadomic pacjetke, zeby nie pic za duzo

może to z troski o wątrobę- alkohol ją obciąża, pigułki też.

w starszych ulotkach pigułek bywały wzmianki o wzajemnym wpływie pigułek i alkoholu, obecnie raczje już nie.
OK, to juz nie bede tak panikowala Dziekuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-11, 21:36   #20
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx

Ja również byłam ciekawa jaki wpływ ma alkohol na tabletki-szukałam takich informacji na stronach o antykoncepcji i pytałam mojej pani doktor-no i dowiedziałam się że jeśli nie wystepują wymioty to picie nie ma znaczenia.
Stary 2005-11-11, 21:42   #21
bunny-pie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nati__xxx
Ja również byłam ciekawa jaki wpływ ma alkohol na tabletki-szukałam takich informacji na stronach o antykoncepcji i pytałam mojej pani doktor-no i dowiedziałam się że jeśli nie wystepują wymioty to picie nie ma znaczenia.
Nawet jak ktos sie baaardzo mogno upije, tak naprawde i prawie do nieprzytomnosci, ale bez wymiotów? Wszystko bedzie ok?
Stary 2005-11-11, 22:01   #22
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx

Hmm wiesz wydaje mi się że ilość nie ma znaczenia no bo jeśli picie alkoholu miałoby obniżać skuteczność to nawet mała dawka by szkodziła.A jeśli mała nie szkodzi to duża też nie powinna Ale nie jestem pewna bo o upijanie się nie pytałam
Stary 2005-11-11, 22:04   #23
naanahanae
Zadomowienie

no tak byleby nie doszło do wymiotów i żeby pamiętać czy sie wymoitowało

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-11, 22:18   #24
bunny-pie
Zakorzenienie

Cytat:
no tak byleby nie doszło do wymiotów i żeby pamiętać czy sie wymoitowało
hiech hiech dobre

naana, lubie Twój szaliczek, a przy Twojim Nick mozna se pacle polamac
Stary 2005-11-11, 22:51   #25
naanahanae
Zadomowienie

jeśli mnie kojażysz przedtem miałam innego avatara (takie tęczowe buciki-> jakąś taką mięte mam do kolorków) ale ostastnio zobaczyłam że ktoś na medycynie estetycznej miał takiego samego... normalnie załamka... ale ten jest lepsiejszy

a jest takia piosenka anny marii jopek naanahanae "... przytul mnie, ukochaj mnie, posłuchaj mnie, pamiętaj mnie i nastruj mnie na a na ha na e..."

sie spoufalam z moderatorem będę miała chody

a teraz żeby nie było że na takie ploty nam wątek schodzi to;
ALKOHOL SZKODZI ZDROWIU A PALENIE ZABIJA. ALKOHOLU OSOBOM DO LAT 18 I OSOBOM NIETRZEŹWYM NIE SPRZEDAJENY!

ps. widze że nie tylko ja mam kłopoty ze snem
Stary 2005-11-11, 22:59   #26
bunny-pie
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli mnie kojażysz przedtem miałam innego avatara (takie tęczowe buciki-> jakąś taką mięte mam do kolorków) ale ostastnio zobaczyłam że ktoś na medycynie estetycznej miał takiego samego... normalnie załamka... ale ten jest lepsiejszy

a jest takia piosenka anny marii jopek naanahanae "... przytul mnie, ukochaj mnie, posłuchaj mnie, pamiętaj mnie i nastruj mnie na a na ha na e..."

sie spoufalam z moderatorem będę miała chody

a teraz żeby nie było że na takie ploty nam wątek schodzi to;
ALKOHOL SZKODZI ZDROWIU A PALENIE ZABIJA. ALKOHOLU OSOBOM DO LAT 18 I OSOBOM NIETRZEŹWYM NIE SPRZEDAJENY!

ps. widze że nie tylko ja mam kłopoty ze snem
Kojaze butki, ale jakas inna Wizazanka juz miala przed Toba, wiec dla niej chyba tez byl Szoook
Tez lubie takie teczowe kolorki.
A problemy ze snem rzeczywiscie mam, zaraz zmykam czytac Twista
Stary 2005-11-12, 11:53   #27
naanahanae
Zadomowienie

już chciałam sie awanturoawać ale jak zobaczyłam date jej rejestracji to troche mnie zmuliło
chciałaby widzieć swoją minę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-11-14, 08:11   #28
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Ja mam pytanie z troche innej beczki, a nie chcę dublować wątków

Jakieś 3 miesiące temu dostałam od dermatologa receptę na antybiotyk, wtedy z braku kasy sobie darowałam, poratowałam się innymi sposobami, ale teraz chciałabym wykupić receptę. Ważność już pewnie dawno straciła, ale czy zwykły lekarz rodzinny może dać mi jej odpis?
/Albert Camus/
Dreamgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 09:55   #29
Justy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dreamgirl
3 miesiące temu dostałam od dermatologa antybiotyk, teraz chciałabym wykupić receptę. Ważność już pewnie dawno straciła, ale czy zwykły lekarz rodzinny może dać mi jej odpis?
faktycznie- recepta na antybiotyk jest ważna 7 dni.
lekarz rodzinny może wypisać ci nową receptę, szczególnie na podstwie starej recepty, jeśłi uzna, ze potrzebujesz tego leku.
Stary 2005-11-14, 10:38   #30
Dreamgirl
Rozeznanie

GG do Dreamgirl

Cytat:
Napisane przez Justy
faktycznie- recepta na antybiotyk jest ważna 7 dni.
lekarz rodzinny może wypisać ci nową receptę, szczególnie na podstwie starej recepty, jeśłi uzna, ze potrzebujesz tego leku.
Dzięki Justy zaraz lece do lekarza a potem do apteki
/Albert Camus/
Dreamgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości