Panny Młode - Kielce cz. II - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-15, 12:26   #2881
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Dot.: Panny Młode - Kielce cz. II

Justyna3011 rozumiem, że chodzi Ci o domy weselne, które mają swojego własnego kucharza i wszystko tak jakby w pakiecie? Nie sądzę żeby był w takim przypadku dylemat fajny wystrój czy dobre jedzenie (poniekąd dziwny). Przecież w takich lokalach nie gotują jedzenia na kilka tygodni i potem odgrzewają, to by było przecież zupełnie bez sensu. Mama mojego TŻ razem ze swoją siostrą gotują właśnie w jednym z domów weselnych w mojej okolicy i często im pomagałam lub poprostu słyszałam wiele od niej. To prawda, ze gotowania nie zaczyna się w sobote rano, tylko w piątek z rana lub czwartek wieczorem, ale polega to na tym że kroi sie wcześniej warzywa czy mięso, wszystko przygotowuje żeby potem było szybciej. Np. krokiety szykują w piątek wieczorem (przekładają, zawijają), potem trzymają w lodówce i smażą przed samym podaniem. Są przeciez też potrawy, kótre gotuje się i tak wcześniej, np. gulasz, który właśnie powinien być długo gotowany.
Dlatego też nie wydaje mi się, żeby właśnie jakośc jedzenia w tym przypadku decydowała czy wybrać sale z kucharzem czy organizować tę sprawę osobno. Powinnaś raczej sie zastanowić co wyjdzie taniej i czy chcesz dodatkowo myśleć o zakupach itp.

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 12:27   #2882
Daysy85
Zakorzenienie

O rany justyna co Ty piszesz? Serio?????
Wystraszyłaś mnie teraz ogromnie?!
Ale nie wiem czy na tym moim weselu tak będzie bo w tym lokalu tak jest , że to co zostanie to ja zabieram, więc mam nadzieję, że nic mrożonego z poprzedniego wesela nie będzie!
Kurdę, jak będę jeszcze raz tam jechać to muszę to mieć na uwadze!
Daysy85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 12:28   #2883
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justyna3011 Pokaż wiadomość
Nie wyrobili by się z taką ilością, zawsze trzeba przygotować posiłki wcześniej, tylko niktórzy robią to na dzień przed weselem a inni odgrzewają posiłki zamrożone z poprzedniego wesela
no to przecież można je obrobić dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a bezpośrednio przed tylko smażyć/ piec/ gotować.

Zamrożone z poprzedniego wesela? O ile wiem, to przecież jedzenie po weselu zabierają sobie młodzi (o ile tego kelnerzy nie rozkradną )

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 12:29   #2884
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Pierwszy raz słysze o czymś takim. Przecież zazwyczaj wszystko co zostaje z wesela zabiera się do domu (tak się większość umawia z lokalem) to co mają zamrażać?

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 12:35   #2885
Daysy85
Zakorzenienie

Kurcze ale poruszenie się tu zrobiło o to mrożone jedzienie, z drugiej strony, to pewnie mają jakieś kontrole z Sanepidu wątpie, żeby Sanepid pozwolił na coś takiego lub nie zauważył takich przekrętów?!
Stary 2008-10-15, 12:41   #2886
agunia82
Zakorzenienie

No nie wiem, ja się nie spotkałam z takim przypadkiem ,żeby mrozili jedzenie i później odgrzewali. I jestem pewna, że u mnie wszystko było świeże, bo byłam na sali w czwartek, wchodziłam przez kuchnię, i widziałam jak szykują potrawy

Stary 2008-10-15, 12:54   #2887
Justyna3011
Raczkowanie

Wiem od osób, które mają lokale, że jest to dość powszechna praktyka bo kto liczy ilu gości zjadło pasztecika? poza tym z czasem coraz mniej dań gorących jest podawane bo z czasem liczba głodnych gości się wykrusza.
Napewno takie praktyki są w Leśnym Dworze i w dużej liczbie lokali gdzie na tygodniu jest restauracja.
Justyna3011 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 12:58   #2888
Daysy85
Zakorzenienie

U mnie na szczęście nie ma restauracji na codzień w lokalu... to raczej taka typowa sala weselna tyle że z noclegami.
Stary 2008-10-15, 13:00   #2889
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem od osób, które mają lokale, że jest to dość powszechna praktyka bo kto liczy ilu gości zjadło pasztecika? poza tym z czasem coraz mniej dań gorących jest podawane bo z czasem liczba głodnych gości się wykrusza.
Napewno takie praktyki są w Leśnym Dworze i w dużej liczbie lokali gdzie na tygodniu jest restauracja.
to skoro wiesz, jakie lokale to praktykują, to omijaj je szerokim łukiem!

Jest sporo lokali, gdzie potrawy są przygotowane zaraz przed weselem, a po weselu to co zostaje młodzi zabierają zawsze do domu, więc nie ma czego mrozić

Stary 2008-10-15, 13:02   #2890
egorska85
Raczkowanie

Pierwszy raz słyszę o wcześniejszym przygotowaniu i zamrażaniu jedzenia na weselach. Nie wydaję mi się żeby właściciele lokali ryzykowali swoją renomę podając rozmrażane posiłki ,które zostały z poprzedniego wesela.Tym bardziej,że w takich lokalach raczej wyliczają mniej więcej ile czego zrobić,a to co zostaje oddają Młodym.
egorska85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 13:21   #2891
Justyna3011
Raczkowanie

Właściciele lub pracownicy starają się aby dla nich było jak najwięcej i nawet jeżeli w umowie masz zapisane 20 dag ciasta na osobę to już kupują 15 i są do przodu o 1/4 wartości ciasta. Dużo lokali tak zaryzykowało i nie wyszło na tym dobrz, przykładem jest Magnolia w Nowinach, która straciła bardzo dużo klientów i teraz dopiero po kuble zimnej wody poprawili jakośc i pojawiają się pojedyńcze pozytywne opinie na ich temat. Tak jak już wspomniałam Leśny Dwór stosuje podobne praktyki ale jeszcze nie wszyscy są tego świadomi i lecą na wypracowanej wcześniej opinii.

Ale pytałam was również czy warto mieć fajną salę z jedzeniem, które musi być na poziomie dopuszczalnym, czy lepiej super jedzenie w typowym lokalu weselnym?

Proszę podawajcie nazwy lokali bo bardzo dużo osób szuka rozeznania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-15, 13:25   #2892
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

Ale pytałam was również czy warto mieć fajną salę z jedzeniem, które musi być na poziomie dopuszczalnym, czy lepiej super jedzenie w typowym lokalu weselnym?

można mieć i jedno i drugie Jest wiele naprawdę pięknych sal, o których dziewczyny tu pisały, że jedzenie jest ok

Ja miałam wesele w Ambarasie na Dąbrowie i jeśli chodzi o wystrój wnętrza, jedzenie i właściciela to polecam. Trzeba tylko pilnować kelnerek, bo kradną jedzenie niestety. Ale jeśli uczuli się na to rodziców i będzie się ich pilnować, a po weselu od razu jedzenie spakuje (tak jak my) to nie ma większych problemów

Stary 2008-10-15, 13:37   #2893
aniaaa84
Zadomowienie

cześć dziewczyny mam pytanie w sumie to do przyszłorocznych mężatek czy któraś z WAS będzie ślubowała w Parafii BRACI MNIEJSZYCH KAPUCYNÓW na Warszawskiej?? My wybraliśmy sobie tą parafię i tak na początku tego roku pisałam maila z zapytaniem kiedy można przyjść i zapisać się na konkretną datę i godzinę normalnie w kalendarzu, w odpowiedzi dostałam maila, gdzie jeden z Braci rzucił hasłem, że wtedy kiedy będą kalendarze liturgiczne na przyszły rok pytanie tylko skąd ja mam wiedzieć kiedy oni te kalendarze dostają czy zakupują. Nie dalej jak wczoraj pisałam znowu maila i cisza do tej pory. Czytałam na innym wątku, że gro osób już ma terminy porezerwowane w kościele...
Jeśli ktoś wie jak tro wygląda u Kapucynów to piszcie proszę
Stary 2008-10-15, 13:54   #2894
Justyna3011
Raczkowanie

Słyszałam że w okolicy września ustalane są liturgie na następny rok, wydaje mi się że musisz jak najszybciej odwiedzić kancelarię bo jest to dość oblegany kościół
Stary 2008-10-15, 13:59   #2895
malgorzatkka
Raczkowanie

Cytat:
Właściciele lub pracownicy starają się aby dla nich było jak najwięcej i nawet jeżeli w umowie masz zapisane 20 dag ciasta na osobę to już kupują 15 i są do przodu o 1/4 wartości ciasta. Dużo lokali tak zaryzykowało i nie wyszło na tym dobrz, przykładem jest Magnolia w Nowinach, która straciła bardzo dużo klientów i teraz dopiero po kuble zimnej wody poprawili jakośc i pojawiają się pojedyńcze pozytywne opinie na ich temat. Tak jak już wspomniałam Leśny Dwór stosuje podobne praktyki ale jeszcze nie wszyscy są tego świadomi i lecą na wypracowanej wcześniej opinii.

Hmmm nie wiem na podstawie czego wyciagasz takei wnioski o poszcególnych salach ale ja swoje wesele miałam w Magnoli i jestem bardzo zadowolona. Jedzenia było duzo i dobre. Ponadto wszystko co zostanie na stołach jeśli ktoś chce może zabrać. Ta naprawde w tym lokalu wcześniej byliśmy an chrzcinach , poprawinach i nigdy nie bylo jakichs sygnalów ze z jedzeniem cos jest nie tak - wrecz pzreciwnie. Piszesz też o praktykach ze sala zapewniała iles gram ciasta a potem na stołach było znacznie mniej. My w magnoli - chyba zreszta kazdy- kupuje ciasta sam wiec restauracja w zaden sposób nie ma mozliwosci an tym oszukac. Tak wiec ile osób tyle opinji. Ja odnośnie magnolii jestem zdecydowanie na TAK. A co do problemy czy wybrac fajna sale czy lepsze jedzenie dla mnie on jest niezrozumiały. Bo każdy jeśli wydaje ogromna sume na wesele chce mieć i dobre jedzenie i ładna sale. I myśle ze wiekszosć z nas własnie tak miała - ładna sala i dobre jedzenie.
malgorzatkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 14:13   #2896
Justyna3011
Raczkowanie

Już wam zazdroszczę, że wam się tak udało
Magnolia tak jak pisałam po zimnym prysznicu poprawiła jakość usług.
Mam nadzieę że lokal, który mi się tak bardzo podoba też się wyrobi w ciągu tych kilku miesięcy bo dopiero wystartowali i to w złą stronę.
Dziękuje dziewczyny za opinie.
Stary 2008-10-15, 14:20   #2897
egorska85
Raczkowanie

Ile ludzi tyle opinii.Każdemu podoba się coś innego.Wielu osobom np.podoba się zamek w Sobkowie, a ja mam znajomą która tam była na weselu i wcale jej się nie podobało.Taka sama sytuacja jest z jedzeniem,jedni będą zachwyceni a inni stwierdzą ,że im nie smakuje. Jakie lokale Cię interesują? Same sale weselne,czy lokale gdzie się płaci od osoby?
egorska85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 14:33   #2898
Justyna3011
Raczkowanie

Bardzo podoba mi się sala Leśna Biesiada i tam też mamy rezerwację, ale moi rodzice chcą przenieś wesele do Bartka w zagnańsku bo mają podobno lepsze jedzenie i już mam świra.
Stary 2008-10-15, 14:46   #2899
gosikk_s
Zakorzenienie

GabrieloP, prześliczne fotki. Wyglądaliście cudownie, suknia rewelacja. Wszystkiego najlepszego I jak widzę sesja była w ogrodzie włoskim, mamy fotki w tych samych miejscach
Oniaczqu, gdyby chciało Ci się przejechać to polecam do spowiedzi proboszcza w parafii sw. Jana Chrzciciela pod Telegrafem. Spowiadaliśmy się u niego dwukrotnie, całość trwała moment, żadnych kazań i było baaardzo lajtowo choć właśnie spowiedzi najbardziej się obawiałam.

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-15, 15:08   #2900
aniaaa84
Zadomowienie

Cytat:
Słyszałam że w okolicy września ustalane są liturgie na następny rok, wydaje mi się że musisz jak najszybciej odwiedzić kancelarię bo jest to dość oblegany kościół
Dzięki za informacje z tym, że my jesteśmy zapisani "na końcu" tegorocznego kalendarza i są podane nasze numery telefonów, także mam nadzieję, że weźmie to ktoś pod uwagę przy wpisywaniu do nowego...ale jak to mówia nadzieja matką głupich ;/
Stary 2008-10-15, 15:14   #2901
dagunia24
Raczkowanie

GG do dagunia24

GabrielaP wyglądałaś prześlicznie ach jak ja Wam zazdroszcze tej pogody oby u mnie chociaż nie padało, jeszcze raz Wszystkiego Najlepszego Na Nowe Drodze Życia

Ja kupiłam dziś soki i napoje na wesele byłam w 2 hurtowniach porównać ceny i wkońcu kupiłam w makro, bo mieli najtaniej nawet 30 gr różnicy było np. na pepsi jak i innych napojach, przy tak dużej liczbie jaką się zamawia naprawdę robi to różnice.
Dziś biegnę jeszcze na spotkanie z zespołem i kamerzystą, jak się uda to jeszcze po obrączki.
Zamówiłam bukiet na bazarach i zapłaciłam 130 zł za wiązanke dla mnie dla świadkowej i za kwiatki do garniturów, dodatkowo dwa bukiety za 30zł bo u mnie w prafi się składa wiązanki do bocznych ołtarzy, muszę jeszcze jutro zamówić kwiaty na podziękowania dla rodziców niestety byłam z rodzicami i już nie dało rady

Oj powiem Wam mam już dość tych przygotowań, jeszcze w domu taki bałagan aż mi się odechciewa, dodatkowo zmęczona jestem po panieńskim spałam zaledwie 4 godzinki i najchętniej poszłabym spać o niczym innym nie mazę byle do soboty wytrzymać to tempo. Na panieńskim było przesuper, wybawiłam się jak nigdy naprawdę było świetnie
Stary 2008-10-15, 15:57   #2902
Daysy85
Zakorzenienie

Dagunia, kochanie na 100% dasz radę masz jeszcze troszkę czasu
Już jak widzę masz soro załatwione...
Widzę , że opłaciło się na bazarki jechać ?
Pytałam kiedyś w kwiaciarki ile kosztują bukiety ślubne ... zanim zaczęłam tłumaczyć co i jak Pani szybko odpowiedziała że od 150 zł...
Stary 2008-10-15, 16:11   #2903
trooskava
Zadomowienie

hmmm..... tak czytam te posty i czytam i jestem zdezorientowana...

Jeszcze przez pól roku mieszkam w Poznaniu a za tydzien jade z 5 dni na urlop w moje strony (okolice kielc) by zarezerwować jakaś sale na wesele.... czytam wasze posty i staram sie ustalic miejsca (czyt. sale) które warto w pierszej kolejnosci odwiedzic i popytac o terminy....

Pomóżcie mi i wymieńcie chociaż 3 - 4 miejsca w które warto zajrzeć w pierwszej kolejności... chciałabym by miejsce było ładne ale by jedzonko też by nie zaswiesc sie na jedzeniu...

Dzięki Kochane.....
trooskava jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-15, 17:54   #2904
GabrielaP
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do GabrielaP

Witam ! I bardzo dziękuję za życzenia
jeśli chodzi o ten dzień to dziwnie błam wyluzowana. Rano byłam u fryzjera już o 8:30 u Pani Inna Serek ze Ślichowic trochę zeszło ale za to efekt widać,później biegiem o 10:20 do Pani Marty na makijaż zaszalałyśmy trochę z mocniejszym makijażem i muszę przyznać że to wszystko bez żadnych prób. Jak wróciłam to już było dużo gości wiec troszkę miałam ograniczone ruchy w domu. Około 13tej przyjechali Panowie oraz mój kuzyn fotograf i pojechaliśmy na zdjecia chciałam w Oblegoruk ale nie mielismy czasu i zrobiliśmy w ogrodzie i przy pałacu Biskupów. Błogosławieństwo około 15:40. Bramka tez łyła i przez to do koscioła zajechaliśmy pare minut później. Ślub przebiegło spokojnie mimo iż sie rozkleiłam przy przysiędze.Bardzo miło zaskoczyli mnie znajomi z pracy. Na weselu grała zespół Militar Band a na poprawinach DJ Piotr Głazdkowski który był rewelacyjny !!!!!!!. Tort był od Braci Janusz .

Oj tam dziewczyny było cudownie wszystko poszło świetnie. Goście wychodząc mówili że swietnie się bawili.
Stary 2008-10-15, 18:18   #2905
Kocurski
Raczkowanie

Daysy, masz rację z salonem Anna. Ja co prawda zdecydowłam się na sukienkę z Celii ( 1150 zł ), ale do końca myślałam, którą wybrać. W Annie są bardzo przyzwoite ceny, a przy zapłacie pani bardzo często opuszcza kwotę Ceny są 500-2000 zł.
Kocurski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 18:21   #2906
karothka
Raczkowanie

GG do karothka

Pierwszy raz slysze o tym, zeby kucharki gotowaly duzo wczesniej, a potem jedzenie odmrazaly. To jakas paranoja. Watpie, zeby renomowane lokale pozwolily sobie na cos takiego. W pospiechu przed przyjsciem gosci nie zdazyliby przygotowac wszystkiego i na pewno goscie zaraz by to wyczuli.

trooskava ja ze swojej strony moge powiedziec o sali Bohema w Zagnansku. Czytalam mnostwo bardzo pozytywnych opinii. Mozesz tam jechac o kazdej porze-zawsze ktos jest kto otworzy Ci drzwi i wpusci na sale. Musze jednak przyznac, ze nie jest tez tanio, ale z drugiej strony nic Cie nie interesuje tylko alkohol-nawet tort jest w cenie.

22.08.2009-to był Ten dzień
karothka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 18:53   #2907
AgaKcz
Raczkowanie

palila dziekuje bardzo za namiary na DJ
GabrielaP slicznie wygladaliscie i pieknie jest czytaj o takim wzrozeniu Twoim i Twojego meza w chwili przysiegi malzenskiej cos pieknego. Zycze wam wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia aby kazdy dzien wspolnego zycia byl taki jak dzien waszego zakochania sie w sobie
A mam pytanie kiedy mieliscie plener? czy przed Msza czy po Mszy?
Pozdrawiam
AgaKcz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 19:45   #2908
moonikkaa
Raczkowanie

GabrielaP śliczne zdjęcia, naprawde pięknie wygladałaś. Prosze napisz napisz cos więcej o weselu w Sosonowym Dworku, czy wszystko było w porządku, czy może jednak się na coś powinno się zwrócić wieszą uwagę??
troskava ja bym Ci poleciła zobaczyć Sosnowy Dworek w Sukowie - sala bardzo ladna, o jedzeniu i obsłudze tez słyszałam bardzo pozytywne opinie, myslę ze GabrielaP moze nam jeszcze zdac relacje.
Stary 2008-10-15, 20:20   #2909
GabrielaP
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez MSN do GabrielaP

AgaKcz - plener mieliśmy około godziny 13tej spokojnie 1,5godzinki wystarczyło a ślub mieliśmy o 16:30.Musicie pamiętać o błogosławieństwie TŻ i wasze wspólne .

moonikkaa - jeśli chodzi o Sosnowy Dworek to nie mam zastrzeżeń obsługa miła a my trochę nie wiedzieliśmy ile kupić owoców ale Pan Łukasz wszystko nam wyliczył tak że zostało nam tylko resztki . Jesli chodzi o sale to polecam.

dagunia24- bede trzymać mocno kcuki żebyś miał też piękną pogodę.
Stary 2008-10-15, 21:40   #2910
Lupetita
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Naczytałam się bardzo duzo przydatnych informacji na tym forum i jedną z nich postanowiłam dziś wypróbować. Otóz chcę ufarbowac włoski i trochę zmienić fryzurę (już niedługo takze moje wesele) także poszłam do salonu Avangarda na ul małej zapisać się do pani Ani Świebody. Jakie było moje zdziwienie, gdy pani fryzjerka mi oznajmiła że pani Ania pracuje w salonie obok salonu obok oczywiście nie znalazłam co gorsze, z tego wszystkiego zapisałam się do Avangardy, do pani Kingi.... i nie wiem czy to dobry wybór

PS.
moonikkaa widzę, że mamy wesele w tym samym dniu o tej samej godzinie!
Lupetita jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości