Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-15, 18:12   #691
aaa000
Rozeznanie

Dot.: Prezentacja maturalna

Cytat:
Napisane przez martaj145 Pokaż wiadomość
Pierwsza lektura jaka mi przychodzi do głowy do Oleńka i Kmicic z "Potopu", może być też Zosia i Tadeusz z "Pana Tadeusza" to są szczęsliwe historie, a może być też Romeo i Julia oraz Tristan i Izolda, jest o czym pisać może warto przedstawić te szczęśliwe historie i z drugiej strony te nieszczęśliwe
Ale to maja byc SŁYNNE historie a Oleńka i Kmicic z "Potopu" to nie jest słynna tak samo Zosia i Tadeusz z "Pana Tadeusza".
Mi nauczycielka od polskiego powiedziala zeby wziac Romeo i Julia, Tristan i Izolda bo mam taki sam temat
aaa000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 18:27   #692
ksh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaa000 Pokaż wiadomość
Ale to maja byc SŁYNNE historie a Oleńka i Kmicic z "Potopu" to nie jest słynna tak samo Zosia i Tadeusz z "Pana Tadeusza".
Mi nauczycielka od polskiego powiedziala zeby wziac Romeo i Julia, Tristan i Izolda bo mam taki sam temat
Patrząc takim torem, to Zosia i Tadeusz też nie są słynni przy Julli i Romeo
e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 18:29   #693
Charmain
Zakorzenienie

Poza tym "Romeo i Julia" to poziom gimnazjum więc może jednak warto iść w innym kierunku.
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 21:26   #694
martaj145
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Charmain Pokaż wiadomość
Poza tym "Romeo i Julia" to poziom gimnazjum więc może jednak warto iść w innym kierunku.
Niby tak, ale jednak Romeo i Julia to tak słynna para, że aż trudno o nich nie napisać
martaj145 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 21:59   #695
RedApple
Zakorzenienie

Ja mam temat o motywie biesiady, uczty, wieczerzy w literaturze.
Gdzieś mi się ta kartka z tematami zapodziała :|
Nie wiecie czy temat można jeszcze zmienić jak się składa ostateczną deklarację?
RedApple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 22:07   #696
martaj145
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez RedApple Pokaż wiadomość
Ja mam temat o motywie biesiady, uczty, wieczerzy w literaturze.
Gdzieś mi się ta kartka z tematami zapodziała :|
Nie wiecie czy temat można jeszcze zmienić jak się składa ostateczną deklarację?
Podobno można zmieniać do lutego. Ja chyba też będę zmieniać...
Stary 2008-10-15, 22:09   #697
RedApple
Zakorzenienie

No, ja wzięłam pierwszy lepszy, bo nagle nas pogonili z tymi deklaracjami, i trzeba było je tydzień wcześniej oddać. A że ja na ostatnią chwilę robię all to mam jaki mam temat
RedApple jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 22:34   #698
martaj145
Zadomowienie

Wiesz co ja niby myślałam sobie kilka dni, ale wtedy wydawał mi się prosty i przyjemny a teraz jak myślę to nie wiem co pisać no i do tego zwolnił się temat, który wydawał mi się fajniejszy
Stary 2008-10-15, 23:38   #699
samanta00
Wtajemniczenie

Miałam temat " Średniowieczny danse macabre jako motyw literacki i malarski" więc jakby ktoś szukał podpowiedzi odnośnie tego motywu to zapraszam.

"Nigdy Nie Jest Za Późno...Zacząć Tak Jak Chce Się Żyć..."
samanta00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-16, 07:51   #700
Hot Lady
Zakorzenienie

ja miałam coś o idei bohatera, który o nią walczy na przekroju różnych epok, więc jeśli ma ktoś taki temat, to również mogę służyć pomocą
Że jest na świecie taki ktoś,
Kto będzie DUSZĄ, SERCEM, CIAŁEM
Chciał podzielić ze mną los
Hot Lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-16, 14:09   #701
anlejka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
Amelię? Ale że ją jako dziecko?

Ja bym proponowała "Sztuczki". Idealne do tego tematu, a jeszcze na czasie, bo są polskim kandydatem do Oscara.
No niby tak, ale poczytałam o tych 'Sztuczkach' i przy nich zostanę. Niech się reszta paść idzie. I szukam dalej o.O
anlejka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-16, 16:37   #702
naana
Raczkowanie

GG do naana

Witam

Mój temat to "Różne źródła współczesnej polskiej frazeologii, omów analizując wybrane przykłady z tekstów literackich, publicystycznych i języka potocznego"

I tu mam problem, znacie może jakąś dobrą książkę gdzie jest wybitnie dużo frazeologizmów ?
naana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-17, 13:30   #703
bobolinka
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Moj temat to :

"Życie w społeczeństwie - przekleństwo czy wygoda?"

Co do lektur to myślałam o
- Ludziach bezdomnych -Tomasz Judym
- Chlopach - Maciej Boryna i stara Agata
- Lalka - Wokulski i Izabela
- Granica (jeszcze nie przerabialam ale czytalam streszczenie i mysle ze moglaby sie nadawac)

I jeszcze jakie inne lektury mogłyby pasowac do tego tematu?

Mialam koncepcje zeby z jednej ksiazki przedstawic osobe dla ktorej zycie w spoleczenstwie bylo wygoda i jedna dla której było przekleństwem. Moze macie jakies inne koncepcje na ten temat? Kazda udzielona pomoc jest przydatna i na wage złota

I jeszcze jedno nie mam zupełnie pomysły na teze? Moze jakas z was na nia wpadnie?

Coraz bardziej czuje ze to jest glupi temat i nie dam sobie z nim rady

bobolinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 08:51   #704

Cytat:
Napisane przez martaj145 Pokaż wiadomość
.

Na pewno nie chce wziąć "Lalki" bo uważam, że to beznadziejna książka i nie dałam rady jej przeczytać, chociaż idealistów w niej sporo bardzo wyraźnych, ale jednak się na nią nie zdecyduje, bo polegne
To sobie przygotuj odpowiedź, dlaczego nie wzięłaś tej książki. Ta pozycja przychodzi pierwsza na myśl, gdy czyta się twój temat, mogą cię o to spytać.

Cytat:
Napisane przez bajeczka_snk Pokaż wiadomość
Mój: Motyw tańca w literaturze i sztuce. Omów temat na wybranych przykładach.
Moja koleżanka miała taki temat.

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
Mój temat to "Wizje końca świata. Rozwijając temat odnieś się do wybranych przykładów z literatury i malarstwa"
biorąc ten temat myślałam o Apokalipsie, ale nie przebrnę chyba przez to , bo wszystko co z Biblią związane nie przemawia do mnie. Tak więc, czy któraś pomogłaby mi znaleźć coś odpowiedniego?
Ja miałam podobny temat, mój brzmiał Wizje apokaliptyczne.., ale ja miałam dodatkowo jeszcze film.
Napiszę ci, jakie miałam utwory w mojej prezentacji:
- Apokalipsę św. Jana
- Dies irae
Kasprowicza
- Koniec świata Gałczyńskiego
- Krzyk ostateczny Broniewskiego
- Piosenka o końcu świata Miłosza

I wzięłam drzeworyt Durera Czterej jeźdźcy apokalipsy.
Na początku byłam trochę przytłoczona tym tematem, nie wiedziałam, co pisać i robić, ale poszło dobrze, temat ciekawy, to i pisze się łatwo Więcej problemów miałam z prezentacją multimedialną, bo taką robiłam.

I polecam każdemu maturzyście zrobić jakąś prezentację, ja właśnie miałam multimedialną, bo wtedy ludzie z komisji widzą, że przyłożyłaś się do swojej pracy, poza tym trochę ich to "rozrusza", w końcu takie siedzenie w komisji jest nudne i męczące

bobolinka - ja - jako wielka fanka Przeminęło z wiatrem - sięgnęłabym po tę książkę (przecież nie musisz brać tylko lektur!), pokazała życie Scarlett O'Hary, dla niej to było przekleństwo, była oryginalna i piękna, bardzo trudno było jej żyć w społeczeństwie, w którym nie była akceptowana.
Co do tezy: ja wzięłabym właśnie tę, iż jednym było tak, a innym tak, ale poszukaj książek, w których życie w społeczeństwie było przyjemnością.

Albo postaw tezę, że życie w społ. było przekleństwem, bo społeczeństwo ogranicza, wsadza do szufladki i każdy próbuje się podporządkować wymaganiom innych. Ale mogłabyś do tego napisać, że bez tego przekleństwa nie mogliby żyć, bo człowiek to zwierzę stadne, musi żyć w społeczeństwie
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 09:30   #705
mmm5
Raczkowanie

no ja wybralam Sport w literaturze i w filmie, temat mi bliski, ale pewnie bedzie sajgon z lekturami.. myslalam o mitologii i opisie igrzysk, pozatym 'Wojna futbolowa' Kapuscinskiego i 'druga strona medalu' Rozewicza. Natomiast jesli chodzi o filmy, to srednio mam pomysl.. A w sumie to go nie mam
no i co umiescic w literaturze przedmiotu

viva la vida
mmm5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 09:31   #706
Charmain
Zakorzenienie

mmm5 może się przyda
http://film.onet.pl/0,0,1501150,1,600,artykul.html
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 09:42   #707
aliqua
Raczkowanie

Mój temat to "Bohater historyczny- jego literackie i plastyczne ujęcie a prawda historyczna"
Myślałam żeby wziąć Nerona na podst Quo Vadis, a jako przykład z malarstwa Księcia Witolda z Bitwy pod Grunwaldem.
Potrzebuję jeszcze paru postaci, ale kurczę nikt interesujący nie przychodzi mi do głowy.
Moze macie jakieś pomysły?
aliqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 09:52   #708
mmm5
Raczkowanie

Charmain, dzięęęęekujęęę

aliqua, może Książę Janusz Radziwiłł jako zdrajca w „Potopie” H. Sienkiewicza? Stefan Czarniecki też w Potopie (jak i na obrazie Kossaka, podobno taki obraz istnieje ;d) no i moze jakas postac z Krzyzakow? (Wladyslaw Jagiello?)

viva la vida
mmm5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 11:56   #709
polipolipoli
Raczkowanie

Exclamation Prezentacja maturalna z języka polskiego:(

Jestem w klasie maturalnej i właśnie chciałam rozpocząć pisanie prezentacji maturalnej. Zaczęłam szukać w internecie materiałów ale nic nie ma. Są tylko propozycję kupienia prac ale ja chciałabym napisać ją sama. Tylko, że gdzie mam szukać materiałów do niej temat to szaleni i obłąkani w dramatach szekspira i utworach romantycznych. Zaprezebtuj na wybranych przykładach. Może ktoś zna linki z informacjami na ten temat albo czy w bibliotece znajdę jakiez pomoce naukowe? Proszę o omoc.
polipolipoli jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-18, 12:13   #710
doloresd
Wtajemniczenie

Dot.: Prezentacja maturalna z języka polskiego:(

Cytat:
Napisane przez polipolipoli Pokaż wiadomość
Jestem w klasie maturalnej i właśnie chciałam rozpocząć pisanie prezentacji maturalnej. Zaczęłam szukać w internecie materiałów ale nic nie ma. Są tylko propozycję kupienia prac ale ja chciałabym napisać ją sama. Tylko, że gdzie mam szukać materiałów do niej temat to szaleni i obłąkani w dramatach szekspira i utworach romantycznych. Zaprezebtuj na wybranych przykładach. Może ktoś zna linki z informacjami na ten temat albo czy w bibliotece znajdę jakiez pomoce naukowe? Proszę o omoc.
Udaj się do biblioteki poczytaj sobie dramaty Szekspira i zapytaj się bibliotekarki jakie utwory romantyczne zaproponuje ci. Potem przygotuj sobie szkic i popytaj nauczycielkę/nauczyciela z j. polskiego co można zmienić/poprawić. Powodzenia
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 13:02   #711
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Czy mi się zdaje ,czy w każdej szkole każdy uczeń SAM wybiera sobie temat ?
Dlaczego wybrałaś sobie temat którego nie potrafisz samodzielnie opracować ?
Stary 2008-10-18, 13:06   #712
polipolipoli
Raczkowanie

Umiem go opracować ale nie będę pisała sama czy ja ci wyglądam na jakąś dziennikarkę albo tego typu osobę musze mieć jakieś ściągi opracowania na głowę nie upadałam żeby sama z siebie pisać a potem nie zdać. Jak mi nie możesz pomóc lepiej nic nie pisz....
polipolipoli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 13:12   #713
Miss_Devil
Raczkowanie

polipolipoli jeżeli chcesz zwalić wszystko z opracowan i nie wlozysz w to ani troszke wlasnej inwencji tworczej to polegniesz na pytaniach do tematu. musisz znac teksty na ktorych bedziesz pracowac. a z twojej wypowiedzi wynika ze wogole nie wiesz co masz napisac i o czym i chcesz to zrobic szybko i bezbolesnie spisujac wszystko z opracowac. cool

Miss_Devil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 13:16   #714
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Umiem go opracować ale nie będę pisała sama czy ja ci wyglądam na jakąś dziennikarkę albo tego typu osobę musze mieć jakieś ściągi opracowania na głowę nie upadałam żeby sama z siebie pisać a potem nie zdać. Jak mi nie możesz pomóc lepiej nic nie pisz....
zamiast ściąg i opracowań poszukaj bardziej ambitnej bibliografii w bibliotece
nie wiem skąd jesteś, ale biblioteki uniwersyteckie np. Biblioteka Uniwersytetu Warszawskiego to kopalnia materiałów do takiej pracy
wiem, bo sama tam znalazłam materiały do napisania pracy i zbyt dużo czasu mi to nie zajęło a efekt był bardzo dobry

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 13:18   #715
kochana-plotkara
Wtajemniczenie

GG do kochana-plotkara

witam
mój temat: "omów rzeczywistość PRL-u na przykładach literatury i kinematografii" .. chciałabym podejść do tego bardziej humorystycznie więc od razu nasuwa się tu wiele polskich komedii.. może jest ktoś w temacie, albo interesuje się tym okresem w dziejach i poleca jakieś ciekawe książki?
mam tylko nadzieję, że pytania egzaminujących nie będą stricte historyczne, chociaż można się tego pewnie spodziewać.
Stary 2008-10-18, 13:20   #716
dooorra
Zadomowienie

Zastanów się najpierw z jakii książkami chcesz pracować i z którymi bohaterami. Następnie wybierz fragmenty z tych książek, w których są ci waśnie bohaterowie. Na podstawie i opracowań zacznij pisać prace. Zawsze możesz się spytać nauczycielki i ona na pewno Ci pomoże. Radze coś wiedzieć o książkach bo mogą cie zagiąć pytania na maturze.
dooorra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 13:40   #717
larva
Wtajemniczenie

Dziewczyno, zachowujesz się tak, jak gdybyś tylko Ty miała robić tę prezentacje i jakby to było coś mega niewykonalnego. Bez przesady, to tylko 15 minut. Nawet nie zdąży człowiek się rozgadać.
Egzaminatorzy nie są głupkami, widzą, kto pisał prezentację sam, a kto na podstawie ściąga.pl . Nie musisz być dziennikarzem, żeby napisać - a właściwie zrobić - prezentację. Gdyby to było trudne, nie musielibyśmy tego zrobić.
larva jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-18, 13:50   #718
bobolinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
bobolinka - ja - jako wielka fanka Przeminęło z wiatrem - sięgnęłabym po tę książkę (przecież nie musisz brać tylko lektur!), pokazała życie Scarlett O'Hary, dla niej to było przekleństwo, była oryginalna i piękna, bardzo trudno było jej żyć w społeczeństwie, w którym nie była akceptowana.
Co do tezy: ja wzięłabym właśnie tę, iż jednym było tak, a innym tak, ale poszukaj książek, w których życie w społeczeństwie było przyjemnością.

Albo postaw tezę, że życie w społ. było przekleństwem, bo społeczeństwo ogranicza, wsadza do szufladki i każdy próbuje się podporządkować wymaganiom innych. Ale mogłabyś do tego napisać, że bez tego przekleństwa nie mogliby żyć, bo człowiek to zwierzę stadne, musi żyć w społeczeństwie
Dziekuje bardzo
Czyli myslisz zeby opowiedziec sie tylko za jedną stroną? Czyli ze zycie w spoleczenstwie jest przeklenstwen? i kontynuowac to dlaczego? podac bohaterow dla ktorych zycie w spoleczenstwie bylo przeklanstwem Czy o wygodzie tez powiedziec? Co do tych wygodnickich to myslalam nad Maciejem Boryną i Izabelą Łęcką
Dziekuje za propozycje lektury oraz teze napewno sie przyda

Stary 2008-10-18, 13:57   #719
bobolinka
Raczkowanie

Sorki przez pomylke wyslalam wiadomosc 2 razy

Edytowane przez bobolinka
Czas edycji: 2008-10-18 o 14:25 Powód: wiadomosc wyslana 2 razy bląd w komputerze
Stary 2008-10-18, 14:13   #720
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Cytat:
Hej, ho - spokojnie.

Przede wszystkim w bibliotece . Literaturę podmiotu wybierzesz sobie sama, a przedmiotu szukaj w podręcznikach, opracowaniach itd. Nie liczyłabym na prace z internetu .

Łączę z wątkiem, który dotyczy prezentacji maturalnych .
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości