Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-14, 16:31   #361
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez sylwusia401 Pokaż wiadomość
hej kobitki biore Y juz pol roku, jestem w miare zadowolona, moje libido spadlo o polowe;/ dzis powinnam zaczac brac kolejne opakowanie ale dowiedzialam sie ze nie bede widziala sie z chlopakiem 3miesiace. w zwiazku z tym mam do was pytanie, czy moge przestac brac tabletki i po trzech miesiacach wrocic do ich stosowania bez zadnych komplikacji? pozdrawiam
moim zdaniem robienie przerwy 3 miesiace po pol roku brania nie ma sensu...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 16:35   #362
sylwusia401
Raczkowanie

marwari czyli sugerujesz zebym nie przestawała brac na te 3 miesiace?
sylwusia401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 16:40   #363
natalia132
Raczkowanie

A mi ginekolog zapowiedział że po roku brania ( czyli w styczniu) Yasminelle muszę zrobić przerwe dwumiesięczną Wg. mnie to nie ma sensu, tylko mi się organizm rozstroi A jak wy myślicie ?

itsnata.blogspot.com

natalia132 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 16:51   #364
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez natalia132 Pokaż wiadomość
A mi ginekolog zapowiedział że po roku brania ( czyli w styczniu) Yasminelle muszę zrobić przerwe dwumiesięczną Wg. mnie to nie ma sensu, tylko mi się organizm rozstroi A jak wy myślicie ?
Myślimy tak jak Ty, że to nie ma sensu
żeby przerwa miała sens ma mieć minimum 6m-cy no i rok branai to nie jest powod do robienia przerwy

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-10-14, 20:27   #365
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwusia401 Pokaż wiadomość
marwari czyli sugerujesz zebym nie przestawała brac na te 3 miesiace?

3 miesiace to nie tak dlugo ja bym nie przestawala. zgadzam sie z Marwari lepiej nie robic przerwy.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 20:44   #366
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
zapytaj ginekologa czemu tak powiedzial? kiedy ja mojemu powiedzialam ze po 2 latach chce zrobic pzrerwe ( za dawnych czasow cilestu) powiedzial z emozemy zrobic badania i jak wyjda ok to nie ma zadnych podstaw do przerwy.
co lekarz to inna decyzja.
przy okazji jestem po 12 tabsach Y samopoczucie ok, zadnych dolegliwosci...ale cycki tak mi urosły (nabrzmiały?) ze pojawiły sie rozstepy :|

Motywacja 100%

Stary 2008-10-14, 20:54   #367
agnieka
Przyczajenie

Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Mam jeszcze jeden problem, otóż ktoś napisał gzie cos takiego” Jeżeli bierzesz te pigułki dopiero od dwóch tygodni to jeszcze Cię nie chronią przed ciążą. Musisz skończyć pierwsze opakowanie, aby zaczęły działać na 100 procent.” Lekarz mówił chyba to co na ulotce, czyli od pierwszej pigułki, ale zwątpiłam. Co Wy na to?
agnieka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 21:11   #368
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieka Pokaż wiadomość
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Mam jeszcze jeden problem, otóż ktoś napisał gzie cos takiego” Jeżeli bierzesz te pigułki dopiero od dwóch tygodni to jeszcze Cię nie chronią przed ciążą. Musisz skończyć pierwsze opakowanie, aby zaczęły działać na 100 procent.” Lekarz mówił chyba to co na ulotce, czyli od pierwszej pigułki, ale zwątpiłam. Co Wy na to?
ktoś napisał gdzieś... no właśnie..
ulotka nigdy nie kłamie!! skoro jest napisane, że jesteś chroniona od pierwszej tabletki (jeśli wzięłaś ją pierwszego dnia cyklu) - to tak jest. i bez dyskusji

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 22:35   #369
sylwusia401
Raczkowanie

dzieki za rady dziewczyny biore dalej nie robie przerwy.dobranoc
sylwusia401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 23:23   #370
jut ta
Przyczajenie

Czesc dziewczyny!!!!
W czwartek skonczylam moje pierwsze opakowanie tabletek. W poniedzialek dostalam okres czyli po 3 dniach tak jak pisalo w ulotce dzis juz prawei nie ma a wiec fajnie ze to tak krotko trwa . Od czwartku znow zaczynam tabletki ale powiem wam ze od razu fajniej tak sie bzykac do konca hihihih. Pozdrawiam Was dziewczyny
jut ta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-14, 23:52   #371
nimrodel
Rozeznanie

od malej "przygody" ide na calosc dopiero po pierwszym opakowaniu (czytaj bez gumek). pare lat temu po 1,5 tyg dostalam takich drgawek od pigulek +wymioty. strach, w koncu wspolzylam, do konca. z nowym opakowaniem nie wiesz jak zareaguja na ciebie nowe tabletki. teraz tez bez gumek bedzie dopiero po pierwszym opakowaniu. po co ryzykowac.

juz 2 ginekologow mi mowilo ze pierwsze opakowanie nie dziala

co do przerwy- zawsze robie po roku

obie rzeczy- wspolzycie bez gumek dopiero po pierwszym opakowaniu +robienie przerwy po roku- ja tak robie, ale nie znaczy ze kazdy musi czuje sie po prostu bezpieczniej i lepiej, ot i tyle. dzieki takiej strategi- mnie nerwow.
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-15, 07:41   #372
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nimrodel Pokaż wiadomość
od malej "przygody" ide na calosc dopiero po pierwszym opakowaniu (czytaj bez gumek). pare lat temu po 1,5 tyg dostalam takich drgawek od pigulek +wymioty. strach, w koncu wspolzylam, do konca. z nowym opakowaniem nie wiesz jak zareaguja na ciebie nowe tabletki. teraz tez bez gumek bedzie dopiero po pierwszym opakowaniu. po co ryzykowac.

juz 2 ginekologow mi mowilo ze pierwsze opakowanie nie dziala

co do przerwy- zawsze robie po roku

obie rzeczy- wspolzycie bez gumek dopiero po pierwszym opakowaniu +robienie przerwy po roku- ja tak robie, ale nie znaczy ze kazdy musi czuje sie po prostu bezpieczniej i lepiej, ot i tyle. dzieki takiej strategi- mnie nerwow.
Ja jestem żywym przykładem na to, że od pierwszej tabletki jest się bezpiecznym. Dla mnie to co w mawiają niektórzy lekarze się w głowie nie mieści :|
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 08:14   #373
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Ja jestem żywym przykładem na to, że od pierwszej tabletki jest się bezpiecznym. Dla mnie to co w mawiają niektórzy lekarze się w głowie nie mieści :|
ciekawe tylko skac ci lekarze maja tak "dobre" informacje....

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 08:30   #374
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
ciekawe tylko skac ci lekarze maja tak "dobre" informacje....
Pojęcia nie mam, może to jakieś stare przekonania? Bo zauważyłam, że właśnie większość lekarzy "starej daty" wmawia pacjentkom takie niestworzone rzeczy.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 08:57   #375
nimrodel
Rozeznanie

Cytat:

wiem wiem ja tez to sprawdzilam ale: ale ja to sobie tlumacze rowniez tak--> pierwsze opakowanie moze na ciebie roznie zadzialac. na poczatku moze byc ok, a dopiero np w drugim tygodniu zaczna na ciebie nowe tabletki zle wplywac.

wlasnie ja tak mialam z okropnym Logestem. wspolzylam do konca, zaczeely sie te wymioty w drugim tygodniu i potem musialam sie nogami i rekami trzymac aby tabletki nie zwymiotowac. uboczne efekty Logestu pojawily sie z "opoznionym zaplonem"

mam nauczke, wiec teraz czekam do 2giego opakowania z ZUPELNIE NOWYMI tabletkami, w mysl zasady- "eeee, co mnie ten miesiac zbawi? poczekam

takze proponuje dla klebuszkow nerwow te strategie, ktorzy sami nie wiedza komu wierzyc: ulotce, lekarzom, kolezankom, internetowi...

swoja droga- dziwne ze co lekarz to inna opinia... nie moga jakis doglebnych badan zrobic? ale i tak uwazam ze lekarze "wmawiaja" to, ze pierwsze opakowanie nie dziala, z uwagi na to, ze nie wiadomo jak z nowymi tabletkami pacjentka zareaguje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-15, 09:25   #376
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Pojęcia nie mam, może to jakieś stare przekonania? Bo zauważyłam, że właśnie większość lekarzy "starej daty" wmawia pacjentkom takie niestworzone rzeczy.

no tak...kiedys to bylo inaczej ale nie rozumiem tego,przeciez idziemy do przodu,jest postep,a co lekarz to co innego powie albo inna chorobe wynajdzie.....

Stary 2008-10-15, 10:58   #377
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nimrodel Pokaż wiadomość
swoja droga- dziwne ze co lekarz to inna opinia... nie moga jakis doglebnych badan zrobic? ale i tak uwazam ze lekarze "wmawiaja" to, ze pierwsze opakowanie nie dziala, z uwagi na to, ze nie wiadomo jak z nowymi tabletkami pacjentka zareaguje
gdyby byly jakies watpliwosci co do zabezpieczenia po 1. tabletce, producent nie umieszczal by takich informacji w ulotce - zbyt wielkie ryzyko byloby dla niego, ze ktos zajdzie w ciaze i bedzie domagal sie odszkodowania napisalby: "w czasie pierwszego opakowania nalezy stosowac dodatkowa metode zabezpieczajaca, np. prezerwatywy. calkowite zabezpieczenie nastepuje w czasie 2 opakowania". wiec wybacz, ale to co ci powiedzieli lekarze, to bzdury

ja sprawdzilam po 5. tabletce i wiele razy w czasie pierwszego opakowania bylo to rok temu, a dzidziusia nie ma

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-15, 15:53   #378
nimrodel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
gdyby byly jakies watpliwosci co do zabezpieczenia po 1. tabletce, producent nie umieszczal by takich informacji w ulotce - zbyt wielkie ryzyko byloby dla niego, ze ktos zajdzie w ciaze i bedzie domagal sie odszkodowania napisalby: "w czasie pierwszego opakowania nalezy stosowac dodatkowa metode zabezpieczajaca, np. prezerwatywy. calkowite zabezpieczenie nastepuje w czasie 2 opakowania". wiec wybacz, ale to co ci powiedzieli lekarze, to bzdury

ja sprawdzilam po 5. tabletce i wiele razy w czasie pierwszego opakowania bylo to rok temu, a dzidziusia nie ma

co do pierwszej części twojej wypowiedzi- jak najbardziej masz racje! wczytaj sie w moja odpowiedz w tym watku- WIEM ze antykoncepcja dziala juz od pierwszej tabletki. ALE, wytlumaczylam rowniez czemu sie wstrzymuje mimo wszystko do 2 opakowania.

powodem jest fakt, ze jak wyprobowujesz zupelnie nowe tabletki, NIE WIESZ jak one na ciebie zadzialaja. na mnie np Logest z opoznieniem zadzialam piekielnie zle. przez pierwszy tydzien wspolzylam do konca i to sporo, w drugim tygodniu zaczely sie dreszcze i odruchy wymiotne, nawet branie tabletki tuz przed snem aby zasnac i nie zwymiotowac- nic nie pomagalo. walczylam z sama soba aby wytrzymac te 3-4h aby tabletka sie wchlonela. inaczej byloby ryzyko ciazy.
Stary 2008-10-15, 16:32   #379
pani ćma
Zakorzenienie

to jest dosc oczywiste, ze jak zwymiotujesz tabletke to raczej ona nie zadziala doczytalam wczesniej do konca, ale odnioslam sie do tego co wczesniej napisalas, ze proponujesz klebuszkom nerwow 'taka strategie' - a skad masz pewnosc ze np. w 2 czy 3 opakowaniu nie zaczna sie wymioty? w koncu organizm przyzwyczaja sie 3 miesiace

a ja w oczekiwaniu na krwawienie grrrr nie cierpie tych dni krwawieniowych, ale dobrze ze przynajmniej mozna przewidziec kiedy one nastapia

Ale przynosi szacunek.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-15, 18:41   #380
natalia132
Raczkowanie

Dzieki dziewczyny z odpowiedzi - ja w ogóle nie chce robić tej przerwy, nie pasuje mi ten pomysł Ide jutro do gina i zapytam sie co i jak i czy musze, ale znając lekarzy to pewnie będę musiała zrobić przerwe

itsnata.blogspot.com

Stary 2008-10-15, 20:16   #381
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Dzieki dziewczyny z odpowiedzi - ja w ogóle nie chce robić tej przerwy, nie pasuje mi ten pomysł Ide jutro do gina i zapytam sie co i jak i czy musze, ale znając lekarzy to pewnie będę musiała zrobić przerwe
może po prostu zmienic lekarza?
ja teraz zrobiłam przerwa po 4 latach brania i okres mi sie spoznia 2 tygodnie juz,
czyli jak Ty mialabys zrobic przerwe 2 m-ce i spozniałby Ci sie tak jak mi, to wychodzi praktycznie tak, że np dostajesz pierwszy okres po odstawieniu tabsow i znowu zaczynasz brac... jaki to ma sens?;/

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-10-15, 20:30   #382
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
zmien lekarza,nie rozumiem,po co ta przerwa...naprawde 2 miesiace nic nie dadza

Stary 2008-10-16, 07:57   #383
Becia0d
Raczkowanie

Tydzien przed rozpoczeciem pierwszego opakowania Y bralam przez kilka dni 2 dosc silne antybiotyki.. augumentin i costam jeszcze..teraz jestem w polowie Y i zastanawiam sie przez jaki czas antybiotyk obniza dzialanie antykoncepcyjne??w ten weekend przyjezdza moj TŻ i chcialam mu zrobic niespodzianke
7 dni to nie za malo po skonczonej kuracji? lekarz mi mowil ze mam czekac 2 miechy O_o..tylko ze teraz to juz nie wiem czy to przez ten antybiotyk czy dlatego ze to moje pierwsze tabsy..ale wg ulotki oba powody sa niedorzeczne..

My kobiety jesteśmy aniołami, a gdy się nam podetnie skrzydła, lecimy dalej- na miotle!

Edytowane przez Becia0d
Czas edycji: 2008-10-16 o 16:20 Powód: literowka
Becia0d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-16, 09:45   #384
natalia132
Raczkowanie

Dziewczyny byłam dzisiaj u lekarza i powiedział mi że muszę zrobić tą przerwę bo jeszcze nie rodziłam a po np 5 latach spożywania leków bez żadnej przerwy mogłabym mieć problemy z zajściem w ciążę, ponieważ tabsy blokują przysadkę która odpowiada za jajniki. Wolę zrobić i mieć dzieci za 5 lat niż później żałować Co prawda nie powiedział mi że jak nie zrobię to będę miała napewno problemy i że to złe itp, ale ufam mu jako lekarzowi z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.

itsnata.blogspot.com

Stary 2008-10-16, 16:20   #385
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny byłam dzisiaj u lekarza i powiedział mi że muszę zrobić tą przerwę bo jeszcze nie rodziłam a po np 5 latach spożywania leków bez żadnej przerwy mogłabym mieć problemy z zajściem w ciążę, ponieważ tabsy blokują przysadkę która odpowiada za jajniki. Wolę zrobić i mieć dzieci za 5 lat niż później żałować Co prawda nie powiedział mi że jak nie zrobię to będę miała napewno problemy i że to złe itp, ale ufam mu jako lekarzowi z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
moj ginekolog (pan z również bardzo duzym doswiadczeniem) mowił mi kiedys ze przerwa w braniu tabsow obojetnie z jakiegokolewiek powodu powinna wynosic ok 5-6 miesiecy. co lekarz to inne zdanie.

nie wiem jak dlugo je brałas.

Motywacja 100%

Stary 2008-10-16, 17:44   #386
rozwielitka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Becia0d Pokaż wiadomość
Tydzien przed rozpoczeciem pierwszego opakowania Y bralam przez kilka dni 2 dosc silne antybiotyki.. augumentin i costam jeszcze..teraz jestem w polowie Y i zastanawiam sie przez jaki czas antybiotyk obniza dzialanie antykoncepcyjne??w ten weekend przyjezdza moj TŻ i chcialam mu zrobic niespodzianke
7 dni to nie za malo po skonczonej kuracji? lekarz mi mowil ze mam czekac 2 miechy O_o..tylko ze teraz to juz nie wiem czy to przez ten antybiotyk czy dlatego ze to moje pierwsze tabsy..ale wg ulotki oba powody sa niedorzeczne..
teoretycznie działanie tabletek jest oslabione w trakcie kuracji i tydzień po.
rozwielitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-16, 18:00   #387
smv
Zakorzenienie

no dlatego 7 kolejnych z dodatkowym zabezpieczeniem

a swoja droga jedni faktycznie mowia 3 miesiace przerwy, inni 6...

ja obecnie jestem po 6 miesiecznej przerwei czekam na okres, mija dzis 38 dzien i cisza;(
Stary 2008-10-16, 19:15   #388
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
ciekawe jak wytlumaczylby twoj lekarz fakt, ze wiele kobiet po stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych przez naprawde dlugi czas, zaraz po odstawieniu zachodzi w ciaze i w dodatku blizniacza?
a po 'kilkudziesiecioletnim' doswiadczeniu o ktorym napisalas, wnioskuje, ze jest to po prostu lekarz starszej daty - kierujacy sie dawnymi, niekoniecznie prawdziwymi, przekonaniami.

jesli natomiast masz sie martwic, to zrob tak jak on ci kaze. ja na twoim miejscu po prostu skonsultowalabym sie z mlodszym lekarzem ktory ci powie, ze jesli badania wychodza ok, to nie ma sensu robic przerwy; a minimum 6 miesiecy przerwy ma w ogole sens. pozdrawiam

Ale przynosi szacunek.

Stary 2008-10-16, 19:35   #389
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
ciekawe jak wytlumaczylby twoj lekarz fakt, ze wiele kobiet po stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych przez naprawde dlugi czas, zaraz po odstawieniu zachodzi w ciaze i w dodatku blizniacza?
a po 'kilkudziesiecioletnim' doswiadczeniu o ktorym napisalas, wnioskuje, ze jest to po prostu lekarz starszej daty - kierujacy sie dawnymi, niekoniecznie prawdziwymi, przekonaniami.

jesli natomiast masz sie martwic, to zrob tak jak on ci kaze. ja na twoim miejscu po prostu skonsultowalabym sie z mlodszym lekarzem ktory ci powie, ze jesli badania wychodza ok, to nie ma sensu robic przerwy; a minimum 6 miesiecy przerwy ma w ogole sens. pozdrawiam

i tak nie przetlumaczysz.....grrr.. ..

Stary 2008-10-16, 20:42   #390
natalia132
Raczkowanie

Cytat:

Lekarz ma około 50 na karku, aż taki dziad to nie jest. Wiem że jego myślenie może być staroświeckie. Wiem też że pewien czas po skończeniu brania tabletek jest większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę i to mnogą. Jednak wolę teraz zaryzykować i zrobić tą przerwę niż ryzykować całą przyszłością i żałować że nie posłuchałam lekarza.

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
i tak nie przetlumaczysz.....grrr.. ..
Czego nie przetłumaczysz ?? Jestem cywilizowaną kobietą i biorę pod uwagę wszystkie wypowiedzi ,a to, że decyduję się posłuchać lekarza to z wiadomych względów - ma moje zaufanie, wykształcenie medyczne i doświadczenie.
Forum to traktuje jako forum gdzie są porady kobiet, a nie specjalistów gdzie wszystkie wypowiedzi są święte, i nie muszę się zgadzać z każdą z nich.
koniec OT

itsnata.blogspot.com

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości