|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4021 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
To miesnie macicy cwicza ![]() Ja mam niecałe 2 kg na plusie a koncze 20 tydzien, dopiero od 1,5 tyg mam te kg na plusie wczesnej ani grama i tez sie martwilam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4022 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Raz moj brat robil takie kwadraciki na oleju, kiedys sie to kupowalo, wygladalo jak makaron a na goracym oleju roslo i robilo sie takie jak prazynki, teraz tego chyba nie ma;... ale bylismy sami w domu i on zapomnial ze olej nastawil (caly garnek) i ten olej sie zapalil, a on go zamiast z ognia zdjac to zalal garnkiem wody zimnej... no i wybuchlo, dobrze ze sie odwrocil, bo by mu glowe oberwalo chyba, cala kuchnia, przedpokoj i lazienka (bo otwarta byla) do malowania, a firanke w kuchni to stopilo pod tym grubszym paskiem co go zabki trzymaly... no to zesmy sie strachu najedli, a co sie natrzeslismy zanim rodzice wrocili... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4023 |
Zadomowienie
|
Wg mnie zakaz typu "jedzenie malin, makreli i czosnku w ciąży" to przesada... Jadłam dużo malin, morze makreli
![]() Na razie jestem 2,5 - 3 kg na plusie, a jem jak prosię ![]() ![]()
#4024 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to nie ciekawie musialo byc ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4025 |
Raczkowanie
|
buziaczek -Dzięki
![]() Myślicie że na usg połówkowe w przychodni(na NFZ)można zabrać męża?Tamto usg w zeszłym tygodniu to byliśmy prywatnie w Gdańsku, bo mój doktorek to mnie nie waży, nie mierzy mi ciśnienia, przezierności karkowej nie zbadał bom za młoda( 28lat ![]() ![]() Ale mąż też chce iść na to piątkowe.
#4026 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cale szczescie, ze bratu nic sie nie stalo ![]() Cytat:
![]() |
#4027 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukaj sobie na googlach zagadnienia twardnienie macicy w ciazy albo Skurcze Braxtona-Hicksa i wiele rzeczy sie naczytasz, ja to zawsze jak cos mnie zastanawia czy cos chce wiedziec to zaraz na google i szukam ![]() ![]() "Skurcze Braxtona-Hicksa Napięcie i stwardnienie macicy, jakie często ma miejsce po 20. tygodniu ciąży, przyszłe mamy odczuwają jako rytmiczne, bezbolesne, choć nieprzyjemne skurcze, tzw. skurcze Braxtona-Hicksa. Skurcze Braxtona-Hicksa są nieregularne i niebolesne. Z czasem staną się silniejsze, bo muszą przygotować macicę do porodu. Wzmacniają ją, ustalają pozycję dziecka i pomagają w procesie skracania się szyjki macicy. Napięcie może trwać nawet dwie minuty, choć zazwyczaj czas jednego skurczu nie przekracza 30 sekund. Im bliżej porodu, tym skurcze stają się bardziej odczuwalne, częstsze i trudno je odróżnić od skurczów porodowych. Jeśli oprócz rytmicznych, coraz częstszych skurczów czujesz ból brzucha lub w okolicy krzyża, to najprawdopodobniej rozpoczął się poród." Ale dla pewnosci powiem o tym lekarzowi bo lepiej powiedziec i posluchac co on powie, a co do USG z mezem to jasne ze mozesz wejsc, albo jak bedziesz wchodzila to zapytaj lekarza czy moze wejsc maz, moj ze mna wchodzi na kazda wizyte i nie pytalam lekarza czy moze czy nie, inni wchodzili to my tez..... wkoncu to dotyczy nas obu a nie tylko mnie...niech widzi i niech wie co i jak |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4028 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było, ciekawe czy ktoś mnie kojarzy
![]() Ja też się martwię, bo zaczęłam 16. tydzień, nadal mi niedobrze, czasem jeszcze wymiotuję, no i ta waga... Przed ciążą ważyłam 60 kg. W wyniku wymiotów i mdłości zjechałam przez 3 miesiace do 54,5. Teraz ważę 56.5, więc w sumie nadal jestem na minusie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4029 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() myślę,ze nie powinni mieć nic przeciwko temu,żeby mąż był przy Tobie Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4030 |
Raczkowanie
|
Dzięki(to już nie muszę szukać
![]() Inka podobno przez pierwsze 3 miesiące można schudnąć, właśnie przez wymioty.Ja ostatnio mniej wymiotuje, raz w tygodniu.
#4031 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4032 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4033 |
Raczkowanie
|
Inka ja w przyszłym tygodniu zaczynam 6
![]() ![]()
#4034 |
Zakorzenienie
|
ja sobie siedzę i odpoczywam po obiadku, i tak patrzę na mój brzuch a on aż podskakuje jak maluch kopie
![]() ![]()
#4035 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4036 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Popatrz ja zaczynałam z wagą 48 kilo (161 cm wzrostu...) no i przytyłam 4 kilo..więc ważę 52...widocznie w Twoim przypadku tak ma być - taka waga jest ok. jeśli z dzieckiem wszystko dobrze... Ja też się martwię czy to wystarczająco...no ale nikt nie podaje norm - takich które się zawsze sprawdzają.... Nie panikuj...będzie dobrze!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4037 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
No prosze, ja przez cala ciaze codziennie wcinam po pol kilo swiezych malin, jagod i truskawek... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4038 |
Raczkowanie
|
Ale tu na mnie wszyscy naskoczyli za te surowe owoce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4039 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wspolczuje |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4040 |
Raczkowanie
|
dull -A co ty.Jest tyle mitów i teorii na temat tego co można a czego nie można.Nawet lekarze przeczą sami sobie.
Np co z rumiankiem?Moja przyjaciółka przyjdzie do mnie za niedługo na na herbatkę rumiankową, dzięki której ma podobno wykurzyć mała z brzucha.Czop już jej wypadł, przytulanko nie pomaga , ginek polecił rumianek bo powoduje skurcze. A inni polecaja pić na przeziebienie w ciazy.
#4041 |
Zakorzenienie
|
przechodzilam przez to samo - nie martw sie ja juz tutaj zanudzałam dziewczyny moja nie rosnaca waga, ale przestałam sie przejmowac bo kazdy organizm jest inny, ciesz sie ze waga idzie w gore a nie dalej w dol, moja waga do konca 3 m-ca tez szła w dol o 2 kg bo wymiotowałam potem wrocila i stała......az do tamtego tygodnia, poszła w gore o 1 kg, w tym tyg poszła w gore o nie całe 1 kg, czyli jutro zaczynam 21 tydzien a mam niecałe 2 kg na plusie, bedziesz miala tak samo, ze od okolo 18 -19 tyg zaczniesz przybierac, jestesmy w tej szczesliwej sytuacji ze przybieramy na wadze nie MY tylko CIAZA a to dobrze wrozy bo nie bedziemy miec problemu po urodzeniu ze zrzuceniem wagi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4042 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4043 |
Rozeznanie
|
Inka najważniejsze żeby dzidziuś rósł, a Ty jeszcze zdążysz
![]() Ja też niewiele przytyłam - 1 może 2 kg - nie wiem bo na początku nie miałam wagi ![]() ale wydawało mi się, że na wakacjach odrobinę przytyłam, na początku ciąży to zgubiłam, a teraz bardzo powoli przybieram na wadze. Dziś kończę 16 tydzień i tez nadal mam mdłości, czasem wymiotuję, nie mam smaku, albo zaraz jak skończę jeść mam zgagę. Jak tak dziś gince pomarudziłam, że mam nadal mdłości to zapytała czy chcę uspokajające leki ziołowe, powiedziałam, że może dam radę bez tego. Nawet nie wiedziałam, że można takie leki brać ![]() Ale się dyskusja o malinach rozwinęła ![]() ![]()
#4044 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzięki dziewczyny za wszystkie slowa otuchy, to już sie nie będę martwić. Żeby jeszcze te mdłości i wymioty ustały ![]() Ja też nie znam dnia ani godziny. Tydzień temu byłam u mamy na weekend, jadłam przerózne rzeczy i nic mi nie było. No i w sobotę zjadłam kawałek pasztetu domowego. Nie mineło nawet 5 minut jak go zwróciłam ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4045 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skąs to znam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4046 | |||
Raczkowanie
|
Gratulacje!!
![]() Jaga1111 - trzymamy kciuki i wszystkie dobre myśli wysyłamy! ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja dzisiaj urwalam sie z pracy i mialam nagla wizyte u poloznej w zwiazku z bolami i brakiem ruchu dzidzi przez 2 dni. Podejrzewaja infekcje nerek (stad bol..) ![]() ![]() A bobasa nie czuc bo chyba odwrocil sie pupa do sciany brzucha i kopie do srodka ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4047 |
Zakorzenienie
|
[quote=inka1980;9378987]Mnie odpoczynek nie pomaga - jestem na zwolnieniu od początku ciąży
![]() Dzięki dziewczyny za wszystkie slowa otuchy, to już sie nie będę martwić. Żeby jeszcze te mdłości i wymioty ustały ![]() Ja też nie znam dnia ani godziny. Tydzień temu byłam u mamy na weekend, jadłam przerózne rzeczy i nic mi nie było. No i w sobotę zjadłam kawałek pasztetu domowego. Nie mineło nawet 5 minut jak go zwróciłam ![]() Czy ja dobrze rozumiem, że na wymioty pomaga Ci jedzenie? Na to bym nie wpadła... ![]() Tak, pomaga mi zjedzenie czegokolwiek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4048 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A z tym jedzeniem na mdłości to też tak spróbuję. Bo ja robię odwrotnie - jak wymiotuję to nie jem, bo się boję, że znów zwymiotuję, a może nie tędy droga... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4049 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po zwymiotowaniu mozesz bez problemu zjeść!! Ja mialam tak ze jak mialam mdlosci to nie mogłam niczego zjesc bo mi nic przez gardło nie chcialo przejsc, musialam jesc czasem na sile! Ale po zwymiotowaniu od razu wszystko przechodzilo i dopiero zabieralam sie za porzadne jedzenie i to z wielkim apetytem!! A teraz jak nie mam juz mdłosci tylko momentalnie mnie zbiera na wymioty to jak jeszcze zdaze przed leceniem do wc to na szybko cos jem i przechodzi.....mowi sie ze jak sie ma poranne mdlosci to jeszcze przed wstaniem z łóżka nalezy cos zjesc, jakis sucharek czy krakersa ze dobrze jest miec cos pod reka przy lozku i po chwili dopiero wstac wtedy tych mdłosci sie nie ma, albo sa łagodniejsze bo zazwyczaj one sie pojawiaja jak sie wstaje z lozka, ja znam dziewczyne ktora przy lozku musiala miec miskę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4050 |
BAN stały
|
Witajcie dziekuje za mile slowa i trzymanie kciukow za moja zone
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:07.