|
|
#811 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Jakie podłoże stosujecie dla swoich gryzoni?Dlaczego?
Jakiego podłoża nie polecacie? Czy stosował ktoś może 'CHIPSI MAIS'?Naturalna podściółka z suszonych kolb kukurydzy. |
|
|
|
#812 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mój chomiczek
A mój chomik ma ADHD xD! Świruje jak nie wiadomo co. Przed chwilą został obdarowany nową rolką po papierze i z rolki zostały wióry już. W swoim panowaniu w tym domu miał już dwa pudełka jako domek. Kupię wielką kulę i będzie zmuszany do ganiania żeby się wyżył trochę i tej energii spalił, bo jeszcze mi powie, że mnie nie kocha i co potem?
|
|
|
|
#813 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ściółka/podłoże dla gryzoni.
Cytat:
Nie polecam trocin, poniewaz mogą powodować uczulenie, w ogóle nie trzymaja smrodku i bardzo sie pylą.
|
|
#814 |
|
|
|
|
|
|
#815 |
|
|
Ja dawałam chomikowi trociny,ale ok.2 m-ce temu przeszłam właśnie na tą suszoną kukurydzę,bo zaczął mi kichać...
Fajne to jest,bo nie zozsypuje się poza klatkę. |
|
|
|
#816 |
|
Zadomowienie
|
a moj tylko je i spi -w kołko, czasem cos tam wstanie i szepra hałasuje, boi sie nadal-rozumiem bo mam go od wtorku.
jest taki jasno-rudy i straaaaasznie slodki ![]() jak to jest z ta sciólka? zmienia sie ja codziennie w tym miejscu gdzie chomik sie załatwia? tylko co jak chomik robi to w paru miejscach? a sprzatanie klatki tzn zmiana calej ściolki robi sie raz w tygodniu? do miski juz nie robi bo zmieniłam jej miejsce
|
#817 |
|
Rozeznanie
|
Tak codziennie zmienia się ściółkę tam gdzie chomik się załatwia a całość według potrzeb (najczęściej co 1-2 tygodni). Jeśli Twój chomiczek siusia w różne miejsca to można go nauczyć siusiania w jedno miejsce, w tym celu najlepiej było by kupić mu kuwetkę lub włożyć mały słoiczek do,którego trzeba nasypać trochę trocin czystych i trochę już zabrudzonych. Można też zamiast tego dać niewielką ilość zasiusianych trocin w jeden z rogów klatki. Jeśli to mały chomiczek to napewno szybko nauczy się siusiać w wybrane miejsce lub też za jakiś czas sam sobie takie miejsce wybierze.
|
|
|
|
#818 |
|
Zadomowienie
|
hmmm.. z tym że ja probowałam z ta miseczką do ktorej on siusiał wczesniej, tylko ze wyjełam jedzonko <jest teraz w innej miseczce w innym miejscu> a wlozylam wlasnie trocinki-troche czystych i troche zabrudzonych i on juz nie chciał sę zalatwiac w tym miejscu..
a co sadzicie o karmie firmy Tropical dla chomików? bo taka nabyłam a nie wiem czy jest dobra, nie mam doswiadczenia bo to moj pierwszy chomiczek, a jesli ta jest nieodpowiednia to jakie polecacie?
|
#819 |
|
Rozeznanie
|
Wydaje mi się,że zbyt wiele od niego wymagasz. Chomik jak każde inne zwierze potrzebuje nieco czasu aby się czegoś nauczyć. Nie można wymagać aby z dnia na dzień wszystko potrafił i wiedział. Nawet nam ludziom nie przychodzi to tak łatwo
.Nie znam tej karmy,więc nie mogę się wypowiedzieć na temat jej jakości. Według mnie w karmie najważniejsze jest to aby nie była stara, bez robali i zróżnicowana pod względem składu( tzn. różne ziarenka), no i oczywiście żeby chomikowi smakowała. |
|
|
|
#820 |
|
Zadomowienie
|
ja wiem, może nie tyle co wymagam tylko chcialabym żeby miał jak najlepiej
dziekuje Ci hooliganka184 za odpowiedzi ![]() ponawiam pytanie o karme firmy TROPICAL
|
#821 |
|
Zadomowienie
|
hej dziewczyny, mam kolejne pytanie: po ilu dniach od zakupu moge chomiczka wypuszczac na wybieg?
dodam ze mam go od wtorku, czyli dopiero 4 dni i jest jeszcze nie ufny, niepewnie podchodzi, a nie chcialabym go na siłe lapac, dopiero sie rozkreca, dzis troszke podchodzil, wacha rece ale jeszcze jest niepewny, dodam że kupilam dla niego kule w ktorej bedzie sobie biegał. tylko kiedy go wypuścic?
|
#822 |
|
Rozeznanie
|
Hmm trudno jednoznacznie stwierdzić kiedy można zacząć wypuszczać chomika. Napewno najlepiej było by poczekać aż się całkowicie oswoi. Myślę też,że małemu chomikowi może być trudno biegać w kuli i dlatego bardziej wskazane by było żeby na początku puszczać go wolno np. na kanapie i raczej na dość krótki czas.
|
|
|
|
#823 |
|
Zadomowienie
|
'CHIPSI MAIS' mi polecono dla szczurka w sklepie i naprawde jest swietne, bo sie nie kurzy jak np. trociny i moj szczurek lubi sobie to czasem pochrupac
.A nie polecam napewno trocin, wlasnie ze wzgledu, ze sie pyli. |
|
|
|
#824 |
|
Zadomowienie
|
hooliganka bardzo dziekuje Ci za odpowiedzi, bardzo mi pomogłaś
![]() dzis chomik śmigał juz w tym kołowrotku w klatce i ogolnie zaczyna podchodzic, mysle że jak tak dalej bedzie to sprobuje juz po niedzieli aa i wspina sie po klatce, wczoraj wspiął się pod sam sufit i spadł na trocinkijest strasznie kochany, moglabym a niego patrzeć godzinami
|
#825 |
|
Rozeznanie
|
Nie ma za co
. To fajnie,że się tak szybko oswaja. Pozdrawiam Ciebie i Twojego maluszka. Daj jakieś fotki chomiczka,jeśli masz!!!
|
|
|
|
#826 |
|
Zakorzenienie
|
A ja pozwolę stwierdzić, że nie tylko mój chomik jest jakiś nienormalny xD! W piątek całą długą przerwę w szkole przesiedziałam z koleżanką i obgadałam jej chomiki i mojego jednego i doszłyśmy do wniosku, że wszystkie mają ADHD i chorobę sierocą. Ot co. A na dodatek jej jeden chomik jest niedoszłym samobójcą lub miłośnikiem sportów ekstremalnych. Np. skacze z domku do miski z wodą, albo wspina się po klatce i jak jest przy samej górze, nagle się puszcza i ląduje albo w jedzeniu albo w trocinach albo w miejscu gdzie się załatwia.
A mój świruje dalej choć daje się mi wyspać już. Przed chwilą zakończył serię piruetów w trocinach. Może jakiś baletmistrz z niego wyrośnie? |
|
|
|
#827 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jak a pierwszym razem spadl z samej gory na miche z jedzeniem to myslalam ze sobie cos zrobil i sie przestraszylam ale on wstał i dalej..a trociny wywala i przekopuje na wszystkie strony, ale i tak jest kochany
|
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
I kupiłam kulę o.O I się chomik rozładowuje w niej. Oprócz tego, że wściekł się na mój dywan i nie ma najmniejszej ochoty się z niego skulać mimo tego, że się mu tam ciężko obraca. I już tak nie szaleje. Choć kręci się w miejscu dalej jak z kuli wraca
A wczoraj się rozpędził i wskoczył na domek ot co.
|
|
|
|
#829 |
|
Rozeznanie
|
A moja Tusia oszalała na punkcie nowej klatki
. Z podekscytowania nie mogła dzisiaj spać. Aż do 10 podobno wariowała (wiem to z relacji mamy, ja niestety o 6 rano na uczelnie wychodziłam i jeszcze nie spała), poczym odespała sobie i od 20 z przerwą na wyjście w kuli znowu patroluje cała klatkę. A najbardziej podobają jej się tunele. Hehe fajnie w nich biega. Warto było czekać miesiąc na tą klatkę.
|
|
|
|
#830 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie Ryśko- Natanael- Skubaniec odbywa karę w kuli za pobudkę o 5:30 xD Myślałam, że go za futerko i przez balkon wezmę. I dalej nie wiem na czym tak hałasował, bo za bardzo nie ma na czym. Się uwziął na mnie, bo się nie czuję najlepiej to on akurat musi sobie harce urządzać, a ile razy go proszę żeby się pokazał gościom to ogonek wystawi i idzie spać dalej.
|
|
|
|
#831 |
|
Zadomowienie
|
moj chomik wzedl wczoraj sam do kuli, no wiec dałam mu pole do popisu ale wydawał sie jakis taki przerażony jak był w srodku, srednio jestem do niej przekonana <do kuli>, nie chce zeby sie biedak stresowal dodatkowo, ale biegać to sobie pobiegał
|
#832 | |
|
Raczkowanie
|
A czy w tej karmie są różne kolorowe rzeczy, np. kółeczka? Jeśli tak, to nie jest to dobra karma. Osobiście polecam karmę dla chomików firmy Versele-Laga, kupuję ją tylko w internetowym sklepie zoologicznym, bo w moim mieście nie spotkałam jej jeszcze w żadnym zoologu. Myślę, że dobra jest jeszcze karma z Vitakraftu. Najważniejsze żeby nie było tych kolorowych świństw.
Cytat:
![]() Tak naprawdę, to ja nie jestem w ogóle przekonana do tej kuli. Jak chomik jest zamykany w takiej kuli to właśnie jest przerażony, że nie może wyjść i próbuje się z niej wydostać. Myślę, że lepiej wyznaczyć mu kawałek podłogi w pokoju i tak go wypuszczać, niż zamykać w kuli. |
|
|
|
|
#833 |
|
Rozeznanie
|
[quote=monis21;9386648]A czy w tej karmie są różne kolorowe rzeczy, np. kółeczka? Jeśli tak, to nie jest to dobra karma. Osobiście polecam karmę dla chomików firmy Versele-Laga, kupuję ją tylko w internetowym sklepie zoologicznym, bo w moim mieście nie spotkałam jej jeszcze w żadnym zoologu. Myślę, że dobra jest jeszcze karma z Vitakraftu. Najważniejsze żeby nie było tych kolorowych świństw.
A Ty dajesz już swojemu maluchowi tą karmę z versele-laga?? bo ja kupiłam Tusi versele-laga hamster crispy i tam właśnie są takie kolorowe kółeczka,serduszka i coś na kształt banana... i teraz nie wiem czy to dawać jej!!! Mam tą karmę od niedawna ale już wiem,że będę ją kupować,bo widać,że jest bardzo treściwa a nie jak w większości przypadków same ziarna zbóż. Chciałabym tylko jeszcze przetestować tą z ziołami z versele-laga. Miałaś ją kiedyś?? |
|
|
|
#834 |
|
Raczkowanie
|
Tak daję, ta crispy już prawie się kończy i kupiłam tą z ziołami dla porównania. Myślę, że te seruszka i kółeczka to jest granulat, ale nie jestem pewna. Także spokojnie można dawać, ale Ciapek tego nie je. A Twoja Tusia to zjada?
Moim zdaniem karma nature z ziołami jest lepsza, bo ma oprócz tego co jest w crispy dodatkowo suszone banany i inne suszone owoce. |
|
|
|
#835 |
|
Rozeznanie
|
Też myśle,że te serduszka i kółeczka to granulaty. Tak moja Tusia je wszystko oprócz tych najmniejszych ziarenek zbóż (chyba pszenica lub żyto) ale tego nie jadła też w poprzedniej karmie,która niestety głównie z nich się składała. Kupię jej chyba też tą owocowo-ziołową ale jak tej trochę ubędzie,bo ma jej jeszcze bardzo dużo (kupiłam tydzień temu 1kg paczkę). A miałaś może jakieś przekąski z versele-laga,np. kolby,tartinki,itp. U mnie w sklepie ich nie ma chyba,ale może warto zapytać czy będą mieli. Ciekawie wygląda oferta na stronie producenta.
|
|
|
|
#836 |
|
Raczkowanie
|
Z versele-laga nie kupowałam żadnych przekąsek, tylko z vitakraftu. Kolby i carotties (przekąska z marchewką).
|
|
|
|
#837 |
|
Rozeznanie
|
A dobre te przekąski z viatakraftu?? W zoologu niedaleko mnie mają dość sporą ofertę tej firmy,ale nigdy się nie przyglądałam zbytnio tym produktom,chociaż opakowania są takie.... krzykliwe
.
|
|
|
|
#838 |
|
Raczkowanie
|
No tak krzykliwe są
Ciapkowi kolby smakują, a tych carotties na początku nie chciał jeść, ale mu się ostatnio zmieniło i zjada. Przekąski kupuję tylko po to, aby ścierał sobie ząbki, bo na czymś musi, a suszonego chleba nie chce jeść |
|
|
|
#839 |
|
Rozeznanie
|
A moja Tusia to lubi sucharki,specjalnie dla niej kupiłam paczkę. Kiedyś to codziennie dość spory kawałek zjadała a teraz jakby mniej. Ogólnie mam dziwne wrażenie,że robi sobie zapasy i mało co zjada,ale może tylko tak mi się wydaje. Kolbę rozpracowała w 3 dni,ale też jej nie zjadła odrazu tylko schowała.
|
|
|
|
#840 |
|
Zadomowienie
|
ja wlasnie wczoraj nabylam ta karme z versele-laga z ziolami i owocami suszonymi i kolby z vitakraftu, monis21 niestety w tej karmie o ktora pytalam sa kolorowe koleczka itd ale moj chomjak tego nie zjada, ale daje mu codziennie labo kawalek jablka/selera/marchewki/sera żółtego itp-to wcina no i wybiera sobie z tej karmy co mu sie spodoba,
na szczescie juz sie konczy wiec bede mu moga dac ta V-L, mam nadzieje ze bedzie wcinał/ No i jednak to dzikus straszny, nie ma mowy o branu go na rece, ewentulanie mozna poglaskac w klatce, no i tym samym boje sie go wypuszczać z klatki bo boje sie że ucieknie..czyli co, pozostaje mi ta kula? ![]() mój chomjak to chomik syryjski
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:24.

Nie polecam trocin, poniewaz mogą powodować uczulenie, w ogóle nie trzymaja smrodku i bardzo sie pylą.

. To fajnie,że się tak szybko oswaja. Pozdrawiam Ciebie i Twojego maluszka. Daj jakieś fotki chomiczka,jeśli masz!!!
jak a pierwszym razem spadl z samej gory na miche z jedzeniem to myslalam ze sobie cos zrobil i sie przestraszylam ale on wstał i dalej..