|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1081 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Ah to tak to może wyglądać
![]() ![]() Szczerze mówiąc takiego scenariusza nie brałam pod uwagę ze względu na to że PCO wyleczyć się nie da więc cały czas uważałam że PO CO? ![]() pozdrawiam
#1082 |
Przyczajenie
|
Witam, ja również mam PCOS i za kilka dni zaczynam leczenie farmakologiczne. Wiem, że naszej choroby nie da się do końca wyleczyć, a jedynie zaleczyć na jakiś czas. I tu pytanie do dziewcząt, które już brały jakieś tabletki na PCOS - na ile czasu "starcza" takie zaleczenie, tzn. co ile czasu trzeba powtarzać terapię? I jeszcze jedno mnie ciekawi - czy kiedy już się bierze tabletki, czyli hormony są jako tako w normie i się wyrwie zbędne owłosienie, to będzie ono odrastało mniejsze?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1083 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a włoski to zależy niektóre dziewczyny reagują tak że dzięki tabletkom owłosienie się zmniejsza, a inne tak jak ja nie widzą różnicy... ale jeśli masz silny hirsutyzm to też się leczy jakimiś lekami ale niestety też nie wiem jakimi bo mnie to podobno nie dotyczy... po za tym to zależy od lekarza jakie leczenie Ci zaleci, to sprawa indywidualna... ![]()
![]() |
#1084 |
Przyczajenie
|
Czyli rozumiem, że tabletki trzeba brać prawie przez cały czas, dopóki nie zdecydujemy się na dziecko. Są na tym forum dziewczyny, które biorą leki już od kilku lat? Czy to leczenie nie obciąża zbytnio wątroby? Czyli czy nie bolą was brzuszki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1085 |
Przyczajenie
|
Witam Kochane!!!
Czytam i czytam wasze wpisy i postanowiłam się dołączyc... co prawda nie jestem pewna czy mam zespół policys. jajników ale opowiem od poczatku. oczywiście staramy sie o dzidzie z mężem.... ![]() ![]() Rok temu stwierdzono u mnie torbiel na jajniku lewym miałam przeprowadzona laparoskopie w klinice w Bielsku...wszystko poszło świetnie...co prawda troszeczke musieli przyciąc jajnik lewy ,gdyz torbiel była już duża (5cm-6cm) a prawy lekko podziurawili.... na szczęście cech złośliwości nie stwierdzono tylko jakies włoski były w środku troszke tkanki mózgowej itp....co prawda do dzisiaj nie wiem skąd to sie tam wszystko wzięło...ale mniejsza o to... Żdziwiło mnie zachowanie gina który wykrył u mnie torbiel... ponieważ nie skierował mnie na żadne badania a nawet nie zrobił cytologii... ![]() ![]() Zmieniłam lekarza...poszłam prywatnie bo @ i tak sie nie uregulował,,, opisała wszystko co i jak...i juz na peiwrszej wizycie cytologia skierowanie na badania krwi mój mężus na bad.nasienia. Moje wyniki dobre, nasienie troszeczke ma osłabioną żywotnosc ale gin powiedziała ze ok USG dopochwowe wykazało znów pęcherzyki na prawym jajniku, lewy ok pozatym tyłozgięcie macicy... ![]() ![]() Anie nie powiedziała ani słowa o policystycznych jajnikach. Czy któreś z was zażywała te tabletki...dały jakiś skutek...co prawda laparoskopi sie nie boje...ale nie chce czekac tak długo...poradzcie coś prosze....może pójśc do innego lekarza Pozdrawiam serdecznie i prosze o odp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1086 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny. Mam nadzieje, że podzielicie się ze mną waszą wiedzą dotyczącą "wagi" . A zatem (trochę wstępu) ostatnio endokrynolog stwierdziła u mnie PCO na podstawie wyników hormonów. Dopiero będę się wybierała do gina. Napewno dostane cos na obniżenie testosteronu i tych hormonów męskich, bo trzeba wyłączyć z pracy jajniki, które produkują w nadmiarze.
Jakiś czas temu zrobiła mi się oponka na brzuchu i przytyłam w dolnych partiach. Mimo odchudzania, ćwiczeń oponkanie zeszła, a ponoć to jeden z objawów pco.. I OSTATECZNIE moje pytanie, czy po zarzywaniu tabletek anty zejdzie mi ta opona? Uda mi się troszke zejść z wagi..? Tzn wiem, że to indywidualna sprawa, ale może podzielicie sie waszym doświadczeniem, bo napewno jest bogatsze...Jak to rokuje? Przejżałam większą część wątku i nic na ten temat nie znalazłam. POMOŻECIE? Pozdrawiam PCOsowiczki;* |
![]() ![]() |
![]() |
#1087 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1088 |
Raczkowanie
|
Wielkie dzięki za odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1089 |
Raczkowanie
|
ja chocbym nie wiem jak schudla to zawsze zostaje mi walek na brzuchu! wkurza mnie to! moze jakbysmy ostro pocwiczyly - brzuszki itd ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1090 |
Raczkowanie
|
czyli widze że generalnie rokowania nie są zbyt różowe... ja dodam jeszcze że jestem wegetarianka od 5 lat, więc żyje głównie na roślinkach i mimo wszystko mam skłonności do przytycia...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1091 |
Zakorzenienie
|
Ja na diecie i aerobach schudłam 8 kg w około 4 miesiące. Ćwiczenia nie były zresztą regularne, więc pewnie dlatego tylko tyle. W każdym razie chodzi o to, że wysmukliły mi się nogi, opadła pupa, troszkę spłaszczył się biust, ale tzw. boczki ani drgnęły! Dlatego od 2 dni wzięłam się ostro do pracy - robię ćwiczenia na brzuch i mam zamiar ćwiczyć do skutku. Przydałoby się zrzucić jeszcze 5 kg i to niech będzie ten wałek. Podejrzewam, że wiecie jak on tragicznie wygląda w każdej bluzce
![]()
![]() |
#1092 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1093 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1094 |
Przyczajenie
|
Witajcie Dziewczyny!!
Wlasnie dolaczylam do forum. Czytalam, niektore posty, ale nie wszystkie. Mam 17 lat. W sierpniu tego roku ginekolog stwierdzila u mnie pcos. Jak sie dowiedzialam cala droge do domu przeplakalam, zwlaszcza po tym jak uslyszalam, iz moge miec problemy z zajscie w ciaze. Plakalam tez z nerwow i zalu do angielskich ''lekarzy''. Otoz od ponad 3 lat mieszkam w Angli. W kwietniu wygnaly mnie okropne bole w dole brzucha i jakies dziwne krwawienie do lekarza. Czekalam miesiac na usg, nie moglam spac w nocy. Zgadnijcie jaka diagnoza... Wszystko ok!! Niestety w Polsce okazalo sie cos innego. Objawy mam nastepujace: wypadaja mi wlosy, wasiki, wypryski, nadmiar testosteronu, otylosc. Zaczelam leczenie farmakologiczne. Juz drugi miesiac jestem na Jeanine i Metformax'ie. Wiem, ze przy tym schoreniu trzeba schudnac, ale ja nie moge. 3kg i dalej nic. Powiedzcie mi co Wy robicie. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1095 |
Zakorzenienie
|
Przykro mi, że ciebie też to dotyczy...
Co ja robię...? Wszystko... i nic. Robię wszystko co mogę. Moim głównym wizulanym problemem jest trądzik (włosy ujdą, hirsutyzm się nie rozwinął, choć ostatnio sporo włosków przybyło ![]() Rozumiem, że w twoje pytanie odnosi się do kwestii schudnięcia? Więc co robię: ---słodycze, fast-foody, etc. - out ---regularne małe posiłki kilka razy dziennie ---picie odpowiedniej ilości wody ---spacery, marsze, ostatnio regularne ćwiczenia 8 minutes na brzuch. Tyle tylko. I aż tyle. Na razie daję radę. Czekam na efekty.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1096 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() pytasz o wagę, jak schudnąć! przy PCO wskazana jest dieta nieskowęglowodanowa czyli najlepiej wyeliminować chleby, makarony, ryże (chociaż można brązowy) , cukry i inne... no i pilnować także produktów które jadasz, żeby nie miały więcej niż 55 indeksu glikemicznego (IG)... podobno wtedy waga powoli będzie spadać... ![]() powodzenia! ![]()
![]() |
#1097 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moja rada: zmień tego angielskiego lekarza. Możesz iść do innego i przekazać to co powiedzieli w Polsce. Napewno będą chcieli to sprawdzić u siebie, zrobią ci badania i zaczną leczenie. Ja się wiele złego nasłuchałam o angielskiej słuzbie zdrowia ale póki co jak już pisałam ja jestem zadowolona. Życze ci powodzenia! Jestes bardzo młoda i nie masz się czym martwić. Narazie zajmij się dietą (ja radze całkowicie wyeliminować ten okropny angielski chleb!!!) i nie martw sie niczym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1098 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny!!
Dzieki za slowa otuchy. Jesli chodzi o diete. Nie jem bialego pieczywa, rano kanapeczka z razowym chlebkiem, bo najszybciec to zrobic. Przestalam pic kawe, byl czas, ze pilam nawet 6 dziennie. Ziemniakow nie lubie zbytnio wiec ich nie jem, tak samo jak i makaronow czy ryzu. Poza tym jadam prawie wszystko i chyba co najgorsze, nie moge wyeliminowac slodyczy do zera!! Oczywiscie odkad sie dowiedzialam o chorobie skusze sie na cos slodkiego raz dziennie maksymalnie, najczesciej po obiedzie. Sa dni, ze nie jem wogole. Najgorzej jest, jak stoja na stole przede mna albo wiem, ze tata kupil moje ulubione batoniki i sa w szafce. Generalnie nie jem baaaardzo duzo, sa dni (przewaznie jakies 3 dni przed okresem), ze jem wszystko ze wszystkim-ostre ze slodkim, kwasne z gorzkim itp. Typowe zahcianki kobiety w ciazy... heh ![]() Slyszalam, ze ruch jest bardzo dobry. Niestety ja nie mam na to zbytnio czasu, ale nie siedze przeciez w miejscu. Do szkoly ide 20min w jedna strone, zazwyczaj dosc szybkim tempem. Po szkole ide do pracy i jestem caly czas na nogach do tego dzwigajac. Nie leze przed telewizorem calymi dniami. Jak juz pisalam schudlam 3kg i dalej nic. Jesli chodzi o angielskich lekarzy. Mieszkam w malym ''miasteczku'' (dla mnie to dziura), jest tu tylko jedna przychodnia. Szczerze odechcialo mi sie nawet w tamta okolice isc na spacer. W Polsce jak sie dowiedzialam o mi jest, myslalam, ze po przyjezdzie tutaj rozszarpie lekarzy. Mimo, ze podawalam o najmniej 3 objawy tej choroby nie wpadli na pomysl, ze to moze byc pcos. Majka!! Ciesze sie, ze trafilas na dobrego lekarza!! Pozdawiam Was Dziewczyny!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1099 |
Raczkowanie
|
czyli wniosek, że wałek jak był, taki będzie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1100 |
Przyczajenie
|
Czyli slodycze do zera wyeliminowac i trzeba znalezc czas na troche sportu...
Slyszalam jeszcze, ze jak pali sie papierosy dieta niskoweglowodanowa nie dziala... Ktoras z Was moze pali?? Pozdrowienia |
![]() ![]() |
![]() |
#1101 |
Przyczajenie
|
hej dziewczyny
![]() do tej pory tylko czytalam forum i naprawde dzieki Waszym rozmowom bardzo duzo sie dowiedzialam o swoim organizmie, za co pieknie dziekuje ![]() jednak nie potrafie zrozumiec pewnej rzeczy...: odkad pamietam mialam nieregularne miesiaczki: byly okresy(nawet roczne)kiedy miesiaczka byla regularna, a czasem potrafila przez 3 miesiace sie nie pojawiac... myslalam jednak ze to wynik wegetarianizmu(7 lat) i stresujacego trybu zycia (studiuje 2 dosc ciezkie kierunki, do tego ciagle niedosypianie po imprezach, przed egzaminami...). W wakacje kiedy moglam o siebie zadbac troszeczke bardziej (duza ilosc snu, zdrowe domowe obiady) mialam okres ustabilizowany, przy czym co 40 dni, co norma niestety nie jest. Tydzien temu bylam u ginekologa, ktory z racji, ze chcialam zeby mi przypisal moje pierwsze tabletki skierowal mnie na badania do szpitala. Udalo mi sie je zaliczyc w tym samym tygodniu, w weekend. No i w ten sposob dowiedzialam sie ze mam pco... ALE nie posiadam ZADNEGO innego objawu pco poza pecherzykami i czasem nieregularnymi miesiaczkami. Nie mam zbednego owlosienia(wrecz przeciwnie!), nigdy nie mialam problemow z cera(mam calkowicie gladka twarz, czasem przed okresem pod grzywka mam cos malutkiego, co bez mojej interwencji bardzo szybko znika), nie przetluszaczaja mi sie wlosy, nie mam cellulitu, rozstepow, oponki. Jestem szczupla i nigdy nie mialam problemow z nadwaga, nie mam wahan nastrojow czy sennosci... pani ginekolog-endokrynolog przepisala mi REGULON. No i teraz moja watpliwosc w zwiazku z tym co napisalam: czy to mozliwe zeby po odstawieniu tabletek za jakis czas moj organizm zaczal reagowac w ten sposob, ze typowe objawy pco sie moga u mnie nagle pojawic, mimo iz wczesniej nigdy nie wystepowaly? Ciesze sie bardzo, ze mnie do tej pory to wszystko ominelo, i bardzo wspolczuje i podziwiam dziewczyny ktore tak dzielnie i pozytywnie sobie z tym radza, ale jednak troszeczke sie boje, ze te tabletki w pewien sposob moglyby pobudzic moj organizm do takiego funkcjonowania....CZY TAK RZECZYWISCCIE MOZE SIE STAC? rozpisalam sie, ale chcialam dokladnie wszystko opisac. Bede bardzo wdzieczna za kazda odpowiedz na moje pytanie, doswiadczone wizazanki! pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1102 |
Wtajemniczenie
|
Witaj!
Ja też nie miałam żadnych innych objawów oprócz nieregularnych cykli i cyst na jajnikach, które lekarka odkryła na USG. Biorę tabletki Cyprest i w ogóle nie czuję jakbym była "na hormonach". Nic się nie zmieniło, nie przytyłam, nie zrobiła mi się oponka. |
![]() ![]() |
![]() |
#1103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogę jedynie napisać, że skoro na 100% wykryto u ciebie pco to powinnaś brać tabletki, bo to raczej "nicnierobienie" mogłoby wpłynąć negatywnie na wygląd zewnętrzny.
![]() ![]() |
![]() |
#1104 |
Przyczajenie
|
Do padeburek:
Zgadzam się z odpowiedziami swoich poprzedniczek - jeśli na razie nie masz objawów typowych dla pcos (hirsutyzm, trądzik, otyłość), to nie znaczy, że nie mogłabyś ich się w przyszłości "nabawić" (oczywiście jakbyś olała to, że masz pęcherzyki na jajnikach i nie brała tabletek). Ja natomiast mam inne pytanie do bardziej doświadczonych koleżanek - po jakim czasie widać, że tabletki hormonalne zaczynają działać? Tzn. w ciągu którego opakowania lub tygodnia kuracji przestaną wypadać włosy, zniknie trądzik,itp.? |
![]() ![]() |
![]() |
#1105 |
Przyczajenie
|
Do Aania1234!!
Witaj!! Ja mam problem z wypadaniem wlosow. Kiedys mialam piekne, grube, geste wlosy do pasa, wszyscy mi ich zazdroscili. Teraz tylko resztki... Moze 1/5 z tego co mialam mi zostalo. Jak bylam w Polsce dostalam plyn do wcierania w skore glowy, ktory nazywa sie Loxon (jest 2% i 5%-ja zaczelam od slabszego). Pobudza on porost wlosow u obu plci. Oprocz tego biore Jeanine i Metformax. Leczenie zaczelam w sierpniu. ZAuwazylam juz, ze wlosy mi o wiele mniej wypadaja, a oprocz tego mam takie smieszne male wloski, ktore mi dopiero wyrastaja. W sumie to ja nie wiem czy moje wlosy wypadaja z powodu choroby. To sie zaczelo jak przeprowadzilam sie do Angli, ale to jeszcze nic. Wiekszosci osob to dotyka jak sie tu przeprowadza. Kobiet i MEZCZYZN. W kazdym razie, przejdz sie do dermatologa i zapytaj o Loxon. Polecam. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja brałam Diane przez pół roku, a efektu nie było żadnego! Wręcz nasilił mi się trądzik! (leczę pco tylko z powodu uciążliwego, masakrycznego trądziku) Teraz lekarz przepisał mi jeanine + androcur. Mam zacząć brać na dniach. Przekonam się co będzie. Nie spodziewam się żadnych cudów. Niestety jestem przypadkiem odbiegającym od standardu...
![]() ![]() |
![]() |
#1107 |
Przyczajenie
|
[quote=sylv uk;9388935]Do Aania1234!!
Witaj!! Ja mam problem z wypadaniem wlosow. Kiedys mialam piekne, grube, geste wlosy do pasa, wszyscy mi ich zazdroscili. Teraz tylko resztki... Moze 1/5 z tego co mialam mi zostalo. Jak bylam w Polsce dostalam plyn do wcierania w skore glowy, ktory nazywa sie Loxon (jest 2% i 5%-ja zaczelam od slabszego). Pobudza on porost wlosow u obu plci. Oprocz tego biore Jeanine i Metformax. Leczenie zaczelam w sierpniu. ZAuwazylam juz, ze wlosy mi o wiele mniej wypadaja, a oprocz tego mam takie smieszne male wloski, ktore mi dopiero wyrastaja. W sumie to ja nie wiem czy moje wlosy wypadaja z powodu choroby. To sie zaczelo jak przeprowadzilam sie do Angli, ale to jeszcze nic. Wiekszosci osob to dotyka jak sie tu przeprowadza. Kobiet i MEZCZYZN. W kazdym razie, przejdz sie do dermatologa i zapytaj o Loxon. Polecam. Pozdrawiam ![]() A czy od zwykłych tabletek hormonalnych (branych oczywiście na wyregulowanie hormonów) nie przestaną wypadać włosy? Trzeba koniecznie stosować jakiś preparat antyandrogenny (bo chyba tak się ten Loxon fachowo nazywa) na skórę głowy czy kuracja doustna też może pomóc? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1108 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Aania1234;9402192]
Cytat:
Ja przy pco uzywam szmaponu radical i wax jako odzywke i wypadanie uspokoilo sie kiedys jadlam takze beliise tabletki kotre maja duzo skrzypu polnego w osbie i pomagało
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1109 |
Zakorzenienie
|
Witajcie! przepraszam, że piszę tutaj i pytam, ale nie mam zamiaru zakładać nowego wątku.
mam nadzieję,że mi pomożecie. A otóż. Od jakiegoś czasu, boli mnie brzuch. Na początku bolał na dole po prawej stronie. Byłam przekonana, że to wyrostek. Zmieniłam zdanie, gdy taki sam ból poczułam po prawej stronie. Moja mama mówi, że to jajniki. Nie jestem pewna. Dodam, że bolą mnie one tak: nagle niespodziewanie zaczyna mnie mocno kłuć, że nie da się tego wytrzymać. Czy powinnam się udać do ginekologa? czy może któraś z was ma takie bóle ? prosze o odpowiedz ![]()
#1110 |
Przyczajenie
|
Czesc!!
Ja mialam dokladnie to samo!! Bol byl klujacy najpier po prawej stronie, pozniej po lewej, a na koncu po dwoch stronach. Moja mama akurat byla w Polsce i zadzwonilam do niej, bo wiem, ze kiedys miala zapalenie jajnikow. Powiedziala, ze to byl taki sam bol. Poszla do ginekologa i dal jej antybiotyk i globulki. Kazal mi sie tylko upewnic czy nie jestem w ciazy (ciaza pozamaciczna tez boli). Niestey nie pomogl. Jak poszlam do lekarza w Polsce dostalam znowu antybiotyk i tez nie pomogl. Do tej pory odczuwam bole, ale juz sie przywyczailam do tego. U mnie bylo jeszcze dziwne krwawienie. Myslalam, ze to okres, bo jakos na dniach mialam dostac. Pokrwawilam dwa dni, przeszlo mi i dostalam okres taki ze umieralam. Radze Ci przejsc sie szybko do lekarza. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.