|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: solarium jak często? | |||
| raz na tydzień? |
|
19 | 42,22% |
| raz na 2 tygodnie? |
|
8 | 17,78% |
| raz na 3 tygodnie? |
|
4 | 8,89% |
| raz na miesiąc? |
|
14 | 31,11% |
| Głosujący: 45. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: SOLARIUM-jak często?
kurcze solarium jest chyba dla trych co maja taka rozowa cere :crY: bo gdybym byla bladziutka to tez bym nie chodzila bo po co
, mialabym piekna porcelaona cere a ze mam koloryt skóry taki sobie, to chcem by byl on lekko brązowy... teraz studniowka to pochodze sobie
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
patrzac na moj avatar to raczej do tanorektyczek sie nie zaliczam ![]() uwazam ze korzystanie z solarium w granicach rozsadku to normalna rzecz, pomijajac szkodliwosci kazda z nas ma swoj wlasny sposob na ochrone skory ![]() P.s Przyspieszaczy opalania nie uzywam
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
a gdzie opcja Nigdy? bo to jest prawidłowa odpowiedź na pytanie "jak często można?"
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
na solarium nie chodzę , nieopalam się na słońcu (nie cierpię tego ) Chyba będę wiecznie młoda A serio - przed studniówką miałam zamiar pójść parę razy na solarium, ale jakoś tak zwlekałam, zwlekałam i skończyło się na samoopalaczu Jakoś miałabym chyba opory przed zamknięciem się w tym łóżku... Ale nie krytykuję nikogo, kto na solarium chodzi, byle zachować umiar... (miałam w gimnazjum koleżankę - tanorektyczkę )
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
Gdyby była możliwość to zaznaczyłabym: kiedyś regularnie, teraz nigdy. Solarium to była dla minie jedna z lepszych form relaksu. Niestety musiałam w pewnym momencie wybrać: albo to albo pięknie rozwijająca się hodowla popękanych naczyń krwionośnych na całym ciele
. Wybrałam słoneczną ascezę i od ponad 3 lat nie opalam się celowo. Opalenizna nadal mi się podoba. Latem stosuję regularnie samoopalacz, inaczej czuję się zaniedbana.
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Zauważyłam, że sporo z Was ma jakieś doświadczenie związane z bywaniem w solarium, względnie wiedzę na ten temat. Może mi doradzicie
Jestem osobą o karnacji nieboszczki, co wygląda średnio pięknie. Opalam się z trudem, zwykle na wściekły róż, który po kilku dniach ze mnie złazi odkrywając na nowo trupią biel. Chciałabym się chociaż trochę opalić (czyli przestać się zlewać ze ścianami) i postanowiłam zacząć w miarę regularnie odwiedzać solarium. Jak sądzicie - ile razy w tygodniu powinnam w nim bywać i po ile minut? Aha, samoopalaczy też próbowałam, ale niestety jestem jednostką, która ma prawdziwy antytalent do ich nakładania i zawsze po tym specyfiku jestem w wesołe centki Opalanie natryskowe też już zaliczyłam - w efekcie uzyskałam karnację Mulatki i wyglądałam o jakieś 10 lat starzej. Przeżyłam prawdziwą traumę, bo przejście w 5 minut z bieli w mega-brąz okazało się dla mnie nader szokujące. I w tym do bólu ciemnym brązie nie wyglądałam zbyt korzystnie. Także do uzyskania czegoś na kształt delikatnej opalenizny pozostaje mi już chyba tylko solarium...
|
|
|
|
|
#38 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Nigdy nie byłam na solarium i się tam nie wybieram. Nie lubię takiej sztucznej opalenizny. Wolę naturalne słonko z połączeniem z filtrami
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Od dawien dawnaa wszyscy doskonale wiemy o szkodliwym działaniu solarium,jednak co w dzisiejszych czasach nie jest szkodliwe,jedni trują się tytoniem a inni solarium,jeszcze inni biora narkotyki,żywnośc jest naszprycowana chemią...dlatego są zwolennicy solarium jak i przeciwnicy Ja osobiście chodzę na solarium na jesień i zimę i też nieregularnie,to zależy od nastroju,ni ukrywam,że taki seans poprawia mi nastrój,a chodzę tam bo brakuje mi naturalnego słoneczka,wszędzie jest tak ponuro i jestem skołowana przez taka pogodę.W lato kiedy słoneczko pieknie swieci wolę naturalną opaleniznę,jednak swego czasu musiałam zrezygnowac z naturalnego słonca,dostalam starszne uczulenie,wysypkę na całym ciele najwiecej na twarzy,wyglądało to tak jakby ktoś zaorał twraz pługiem i to własnie było od naturalnego słońca-i tego nie rozumiem własnie bo taka wysypkę podejrzewalabym bardziej od solarium,brałam antybiotyki i byłam cała pokłuta od zastrzyków,szok Najmądrzej jest w ogóle unikac słońca czy to naturalne czy sztuczne,tylko,że przyjemnie jest od czasu do czasu powylegiwać się w ciepełku Pozdrawiam |
|
|
|
|
#40 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) ale zapobiegają wysuszaniu się skóry. jak bys chciała jeszcze mocniej się opalić to z taką cera jak masz nie szła bym więcej jak na 13 minut. a i dla podtrzymania raz w tygodniu na 10 minut albo raz na 2 tygodnie na 13 minut i to w zupełności wystarczy wystarczy
|
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi w ankiecie brakuje opcji:WCALE
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://mydziewczyny.tenbit.pl/2,9372...7,artykul.html i choć sama bardzo rzadko chadzam do solarium, z przerażeniem myślę o tym, jak w przyszłości będą wyglądać niektóre moje znajome..
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
kilka razy w życiu - i to kiedy byłam dużo młodsza. nie chcę sobie niszczyć cery, wystarczy mi, że widzę zmarszczki u mojej przyjaciólki, która uwielbia solkę
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
Myślę że solarium nie opłaca się ze względów czysto ekonomicznych
po 1. taka opalenizna utrzymuje się troszkę dłużej niż samoopalacz - już po 3 dniach zaczyna schodzić. nie to co słoneczko... po 2. idąc na solarium jednorazowo wydajemy cos w granicach 9 zl, policzmy teraz... zakładając odwiedzanie 2 razy w tyg przez miesiac otrzymujemy: 9zł x 2 x 4 tyg = 104 zł + zupełnie gratisowe zmarszczki .3. za 104 zł z pewnościa można za to wynaleźć jakiś śliczny ciuszek a wiec prosze Pań i Panów wybór należy do was to samoopalacz moim zdaniem jest całkiem rozsądnym rozwiązaniem )pozdrawiam tych za i tych przeciw |
|
|
|
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
Dolaczam sie do wizazanek, ktore nie moga wziasc udzialu w sadzie, bo zwyczajnie jeszcze nigdy w zyciu nie byly na solarium
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Kosmonauci nie wyruszają na podróże na księżyc podczas dużej reaktywności słońca, ponieważ obawiają się, że rozbłysk na słońcu wyrzucający mnówstwo promieniowania UV może ich zabić kiedy nie chroni ich ziemska atmosfera. Korzystając z solarium zbieramy znacznie więcej promieniowania UV niż na plaży. Czasem srogą zimą warto się wybrać kilka razy, gdyż prom. UV i IR mają dobroczynny wpływ na skórę jak i na cały organizm łącznie z psychiką, ale nie należy przesadzać, bo wtedy wraz z czkoladową opalenizną pojawi się przedwczesne starzenie skóry, przebarwienia, uszkodzenie spojówek itd. ermatolodzy leipiej wiedzą.
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
Hmmm.... jak czesto? Nigdy...
|
|
#49 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Akane, łączę się z Tobą "w bólu", też mam jasną skórę i nigdy nie byłam w solarium, a opalanie nie pomaga.co prawda trochę coś tam słońce łapie, ale sa to raczej czerwone plamy niz opalenizna. Jakos na solarium nie moge się zdecydować, boję się, że bedzie jeszcze gorzej, musiałabym trafić na jakiejś dobrą solkę i ludzi, którzy się na tym znają....
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Przed opalaniem w solarium powinno się ocenić fototyp skóry, zrobić test biologiczny określający jaką dawkę progową promieniowania może przyjąć skóra. Takich testów nie wykonuje się w solariach chyba ze względu na koszty, osoba która nie wie, że jej dawką progową na lampy solaryjne 800W są trzy minuty naświetlania pójdzie na 15 bo koleżanka tak była. Efektem ubocznym zbyt długiego naświetlania są oparzenia skórne i inne nieprzyjemne przypadłości, ale co to obchodzi obsługę solarium. Oceniamy więc swoją dawkę progową "na oko" (na reakcje skórne). Dawki promieniowania zwiększa się z każdym kolejnym użyciem solarium. Jednak dziewczyna w temacie pyta się z jaką częstotliwością używać naświetlania. Zależy to oczywiście od tego czy używanie solarium ma być w celach leczniczych czy estetycznych. Zakładam, że to drugie, więc moją odpowiedzią będzie, że możliwie jak najrzadziej. A potwierdze to argumentem ekonomiczno-estetycznym: teraz masz pieniądze, które chcesz przeznaczyć na solarium, ale czy za 15 lat będziesz chciała i miała pieniądze na botox lub inne zabiegi na przedwcześnie starzejącą się skórę?
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Rozeznanie
|
Przejrzałam sobie artykuł, który któraś z Was podała: http://mydziewczyny.tenbit.pl/2,9372...7,artykul.html
I trochę nie rozumiem...: "Dawka promieniowania UVA w lampach wykorzystywanych w solariach, często jest 2-krotnie wyższa niż zawartość tych promieni w świetle słonecznym. Co to znaczy? Ano, że w ciągu 15-30 minutowej sesji skóra otrzymuje dawkę promieniowania równą tej, jaką otrzymałaby po całodniowym pobycie na słońcu." Czy ktoś mi to może wytlumaczyć??? |
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Rozeznanie
|
w solarium nie bylam i nie bede
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#60 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ja myślałam, że jakaś niekumata jestem |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:09.

, mialabym piekna porcelaona cere

na solarium nie chodzę , nieopalam się na słońcu (nie cierpię tego
)
. Wybrałam słoneczną ascezę i od ponad 3 lat nie opalam się celowo. Opalenizna nadal mi się podoba. Latem stosuję regularnie samoopalacz, inaczej czuję się zaniedbana.

Etap oceaniczny