SOLARIUM-jak często? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: solarium jak często?
raz na tydzień? 19 42,22%
raz na 2 tygodnie? 8 17,78%
raz na 3 tygodnie? 4 8,89%
raz na miesiąc? 14 31,11%
Głosujący: 45. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-10, 16:35   #31
czuczenka
Zakorzenienie

Dot.: SOLARIUM-jak często?

kurcze solarium jest chyba dla trych co maja taka rozowa cere :crY: bo gdybym byla bladziutka to tez bym nie chodzila bo po co, mialabym piekna porcelaona cere a ze mam koloryt skóry taki sobie, to chcem by byl on lekko brązowy... teraz studniowka to pochodze sobie

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
czuczenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 23:18   #32
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Napisane przez ma75
Mroofciu, ale wkładanie do jednego worka tanorektyczek i osób chodzących na solarium od czasu do czasu to chyba jakieś nieporozumienie... W pełni zdajemy sobie sprawę, że solarium w nadmiarze szkodzi i dlatego właśnie konieczny jest zdrowy rozsądek
zgadzam sie patrzac na moj avatar to raczej do tanorektyczek sie nie zaliczam

uwazam ze korzystanie z solarium w granicach rozsadku to normalna rzecz, pomijajac szkodliwosci kazda z nas ma swoj wlasny sposob na ochrone skory

P.s Przyspieszaczy opalania nie uzywam

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 23:28   #33
Justy
Zakorzenienie

a gdzie opcja Nigdy? bo to jest prawidłowa odpowiedź na pytanie "jak często można?"
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 23:34   #34
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Anisia25
przesadzacie dziewczyny wszystko robione z umiarem was nie oszpeci

podobny wplyw na organizm ludzki maja papierosy czy wodka, czy inne uzywki. Zdrowy rozsadek przede wszystkim. Nie jestem fanatyczka, ale korzystam z solarium okazyjnie i sie do tego przyznaje
Papierosów nie palę, wódki nie piję na solarium nie chodzę , nieopalam się na słońcu (nie cierpię tego ) Chyba będę wiecznie młoda

A serio - przed studniówką miałam zamiar pójść parę razy na solarium, ale jakoś tak zwlekałam, zwlekałam i skończyło się na samoopalaczu Jakoś miałabym chyba opory przed zamknięciem się w tym łóżku...
Ale nie krytykuję nikogo, kto na solarium chodzi, byle zachować umiar... (miałam w gimnazjum koleżankę - tanorektyczkę )
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 23:37   #35
mskladaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mroofcia
amerykanie -głupi naród
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 01:17   #36
amika79
Wtajemniczenie

Gdyby była możliwość to zaznaczyłabym: kiedyś regularnie, teraz nigdy. Solarium to była dla minie jedna z lepszych form relaksu. Niestety musiałam w pewnym momencie wybrać: albo to albo pięknie rozwijająca się hodowla popękanych naczyń krwionośnych na całym ciele . Wybrałam słoneczną ascezę i od ponad 3 lat nie opalam się celowo. Opalenizna nadal mi się podoba. Latem stosuję regularnie samoopalacz, inaczej czuję się zaniedbana.
Stary 2005-11-11, 09:04   #37
Akane
Zakorzenienie

Zauważyłam, że sporo z Was ma jakieś doświadczenie związane z bywaniem w solarium, względnie wiedzę na ten temat. Może mi doradzicie
Jestem osobą o karnacji nieboszczki, co wygląda średnio pięknie. Opalam się z trudem, zwykle na wściekły róż, który po kilku dniach ze mnie złazi odkrywając na nowo trupią biel. Chciałabym się chociaż trochę opalić (czyli przestać się zlewać ze ścianami) i postanowiłam zacząć w miarę regularnie odwiedzać solarium. Jak sądzicie - ile razy w tygodniu powinnam w nim bywać i po ile minut? Aha, samoopalaczy też próbowałam, ale niestety jestem jednostką, która ma prawdziwy antytalent do ich nakładania i zawsze po tym specyfiku jestem w wesołe centki Opalanie natryskowe też już zaliczyłam - w efekcie uzyskałam karnację Mulatki i wyglądałam o jakieś 10 lat starzej. Przeżyłam prawdziwą traumę, bo przejście w 5 minut z bieli w mega-brąz okazało się dla mnie nader szokujące. I w tym do bólu ciemnym brązie nie wyglądałam zbyt korzystnie. Także do uzyskania czegoś na kształt delikatnej opalenizny pozostaje mi już chyba tylko solarium...
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 09:48   #38
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Nigdy nie byłam na solarium i się tam nie wybieram. Nie lubię takiej sztucznej opalenizny. Wolę naturalne słonko z połączeniem z filtrami
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 11:10   #39
boniulka
Zadomowienie

GG do boniulka

Witam
Od dawien dawnaa wszyscy doskonale wiemy o szkodliwym działaniu solarium,jednak co w dzisiejszych czasach nie jest szkodliwe,jedni trują się tytoniem a inni solarium,jeszcze inni biora narkotyki,żywnośc jest naszprycowana chemią...dlatego są zwolennicy solarium jak i przeciwnicy
Ja osobiście chodzę na solarium na jesień i zimę i też nieregularnie,to zależy od nastroju,ni ukrywam,że taki seans poprawia mi nastrój,a chodzę tam bo brakuje mi naturalnego słoneczka,wszędzie jest tak ponuro i jestem skołowana przez taka pogodę.W lato kiedy słoneczko pieknie swieci wolę naturalną opaleniznę,jednak swego czasu musiałam zrezygnowac z naturalnego słonca,dostalam starszne uczulenie,wysypkę na całym ciele najwiecej na twarzy,wyglądało to tak jakby ktoś zaorał twraz pługiem i to własnie było od naturalnego słońca-i tego nie rozumiem własnie bo taka wysypkę podejrzewalabym bardziej od solarium,brałam antybiotyki i byłam cała pokłuta od zastrzyków,szok
Najmądrzej jest w ogóle unikac słońca czy to naturalne czy sztuczne,tylko,że przyjemnie jest od czasu do czasu powylegiwać się w ciepełku
Pozdrawiam
boniulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 18:43   #40
roksanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Akane
Zauważyłam, że sporo z Was ma jakieś doświadczenie związane z bywaniem w solarium, względnie wiedzę na ten temat. Może mi doradzicie
Jestem osobą o karnacji nieboszczki, co wygląda średnio pięknie. Opalam się z trudem, zwykle na wściekły róż, który po kilku dniach ze mnie złazi odkrywając na nowo trupią biel. Chciałabym się chociaż trochę opalić (czyli przestać się zlewać ze ścianami) i postanowiłam zacząć w miarę regularnie odwiedzać solarium. Jak sądzicie - ile razy w tygodniu powinnam w nim bywać i po ile minut? Aha, samoopalaczy też próbowałam, ale niestety jestem jednostką, która ma prawdziwy antytalent do ich nakładania i zawsze po tym specyfiku jestem w wesołe centki Opalanie natryskowe też już zaliczyłam - w efekcie uzyskałam karnację Mulatki i wyglądałam o jakieś 10 lat starzej. Przeżyłam prawdziwą traumę, bo przejście w 5 minut z bieli w mega-brąz okazało się dla mnie nader szokujące. I w tym do bólu ciemnym brązie nie wyglądałam zbyt korzystnie. Także do uzyskania czegoś na kształt delikatnej opalenizny pozostaje mi już chyba tylko solarium...
ja mogę doradzić bo doświadczenie w chodzeniu na solarium mam dosyć spore. jeżeli chcesz się lekko zbrązowić albo tylko nabrać ładnego, zdrowego odcienia to polecam ci najpierw iść z 2 razy na góra 7 minut i potem może z 2 razy na 10. powinnaś już wygldać ładnie. możesz sobie też w solarium kupić jakieś mazidło (zwykle są w małych saszetkach). nie mają one co prawda filtru, (no ale nie o to przecież na solarium chidzi żeby chronić skórę ) ale zapobiegają wysuszaniu się skóry. jak bys chciała jeszcze mocniej się opalić to z taką cera jak masz nie szła bym więcej jak na 13 minut. a i dla podtrzymania raz w tygodniu na 10 minut albo raz na 2 tygodnie na 13 minut i to w zupełności wystarczy wystarczy
roksanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 22:21   #41
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksanka
ja mogę doradzić bo doświadczenie w chodzeniu na solarium mam dosyć spore. jeżeli chcesz się lekko zbrązowić albo tylko nabrać ładnego, zdrowego odcienia to polecam ci najpierw iść z 2 razy na góra 7 minut i potem może z 2 razy na 10. powinnaś już wygldać ładnie. możesz sobie też w solarium kupić jakieś mazidło (zwykle są w małych saszetkach). nie mają one co prawda filtru, (no ale nie o to przecież na solarium chidzi żeby chronić skórę ) ale zapobiegają wysuszaniu się skóry. jak bys chciała jeszcze mocniej się opalić to z taką cera jak masz nie szła bym więcej jak na 13 minut. a i dla podtrzymania raz w tygodniu na 10 minut albo raz na 2 tygodnie na 13 minut i to w zupełności wystarczy wystarczy
Dzięki za odpowiedź Spróbuję tak, jak radzisz i dam znać czy są efekty
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 22:23   #42
Voodia
Wtajemniczenie

Mi w ankiecie brakuje opcji:WCALE
Voodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 15:35   #43
indygo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mroofcia
Mam nadzieje ze niedługo bedzie sie wiecej o tym mówić i prrzestrzegać bo interes osób prowadzacych solaria narazie kwitnie, gdzie pomyśleć że amerykanie -głupi naród a jednak tam juz sytuacja wyglada zupełnie inaczej, ale wiadomo że tu nastapi to za jakies kilka lat, jak bedzie sie mówić o czestszym wystepowaniu raka skóry, pewnie najpierw u tych starszych kobiet które korzystaja bo to nie tylko młode osoby... Szkoda niszczyć sobie skóry...Ale nie bede nikogo przekonywać przeciez każdy to wie...
każdy to wie?.. każdy ma JAKIEŚ pojęcie, ale nikt nie wie nic konkretnego. ja przeczytałam sobie ten artykuł:
http://mydziewczyny.tenbit.pl/2,9372...7,artykul.html
i choć sama bardzo rzadko chadzam do solarium, z przerażeniem myślę o tym, jak w przyszłości będą wyglądać niektóre moje znajome..
indygo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 17:00   #44
gosik79
Zakorzenienie

kilka razy w życiu - i to kiedy byłam dużo młodsza. nie chcę sobie niszczyć cery, wystarczy mi, że widzę zmarszczki u mojej przyjaciólki, która uwielbia solkę
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 18:10   #45
myShaczeQ
Zadomowienie

GG do myShaczeQ

Myślę że solarium nie opłaca się ze względów czysto ekonomicznych

po 1. taka opalenizna utrzymuje się troszkę dłużej niż samoopalacz - już po 3 dniach zaczyna schodzić. nie to co słoneczko...
po 2. idąc na solarium jednorazowo wydajemy cos w granicach 9 zl, policzmy teraz... zakładając odwiedzanie 2 razy w tyg przez miesiac otrzymujemy:

9zł x 2 x 4 tyg = 104 zł + zupełnie gratisowe zmarszczki .

3. za 104 zł z pewnościa można za to wynaleźć jakiś śliczny ciuszek

a wiec prosze Pań i Panów wybór należy do was (a tak całkiem na marginesie to myślę że jak komuś zależy na czeskim mahoniu na ciele, ewentyalnie delikatnym brąziku to samoopalacz moim zdaniem jest całkiem rozsądnym rozwiązaniem )

pozdrawiam tych za i tych przeciw

myShaczeQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 18:27   #46
Guni
Wtajemniczenie

GG do Guni

Dolaczam sie do wizazanek, ktore nie moga wziasc udzialu w sadzie, bo zwyczajnie jeszcze nigdy w zyciu nie byly na solarium

Jestem na: http://www.amundsen.pl/home/ Etap oceaniczny
http://nwpass.qnt.pl/
Guni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 19:00   #47
M42
Raczkowanie

Kosmonauci nie wyruszają na podróże na księżyc podczas dużej reaktywności słońca, ponieważ obawiają się, że rozbłysk na słońcu wyrzucający mnówstwo promieniowania UV może ich zabić kiedy nie chroni ich ziemska atmosfera. Korzystając z solarium zbieramy znacznie więcej promieniowania UV niż na plaży. Czasem srogą zimą warto się wybrać kilka razy, gdyż prom. UV i IR mają dobroczynny wpływ na skórę jak i na cały organizm łącznie z psychiką, ale nie należy przesadzać, bo wtedy wraz z czkoladową opalenizną pojawi się przedwczesne starzenie skóry, przebarwienia, uszkodzenie spojówek itd. ermatolodzy leipiej wiedzą.
M42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 19:04   #48
aleksandra_119
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do aleksandra_119

Hmmm.... jak czesto? Nigdy...

aleksandra_119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 19:07   #49
aleksandra_119
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do aleksandra_119

Cytat:
Napisane przez M42
Kosmonauci nie wyruszają na podróże na księżyc podczas dużej reaktywności słońca, ponieważ obawiają się, że rozbłysk na słońcu wyrzucający mnówstwo promieniowania UV może ich zabić kiedy nie chroni ich ziemska atmosfera. Korzystając z solarium zbieramy znacznie więcej promieniowania UV niż na plaży. Czasem srogą zimą warto się wybrać kilka razy, gdyż prom. UV i IR mają dobroczynny wpływ na skórę jak i na cały organizm łącznie z psychiką, ale nie należy przesadzać, bo wtedy wraz z czkoladową opalenizną pojawi się przedwczesne starzenie skóry, przebarwienia, uszkodzenie spojówek itd. ermatolodzy leipiej wiedzą.
Staram sie to tlumaczyc moim przyjaciolom... nistety, nie skutkuje. Moja kolezanka chodzi na solarium ze znaczni glupszego powodu niz ladny kolor skory... ech...

aleksandra_119 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 19:08   #50
Bridget
Zakorzenienie

Akane, łączę się z Tobą "w bólu", też mam jasną skórę i nigdy nie byłam w solarium, a opalanie nie pomaga.co prawda trochę coś tam słońce łapie, ale sa to raczej czerwone plamy niz opalenizna. Jakos na solarium nie moge się zdecydować, boję się, że bedzie jeszcze gorzej, musiałabym trafić na jakiejś dobrą solkę i ludzi, którzy się na tym znają....

Bridget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 20:04   #51
M42
Raczkowanie

Przed opalaniem w solarium powinno się ocenić fototyp skóry, zrobić test biologiczny określający jaką dawkę progową promieniowania może przyjąć skóra. Takich testów nie wykonuje się w solariach chyba ze względu na koszty, osoba która nie wie, że jej dawką progową na lampy solaryjne 800W są trzy minuty naświetlania pójdzie na 15 bo koleżanka tak była. Efektem ubocznym zbyt długiego naświetlania są oparzenia skórne i inne nieprzyjemne przypadłości, ale co to obchodzi obsługę solarium. Oceniamy więc swoją dawkę progową "na oko" (na reakcje skórne). Dawki promieniowania zwiększa się z każdym kolejnym użyciem solarium. Jednak dziewczyna w temacie pyta się z jaką częstotliwością używać naświetlania. Zależy to oczywiście od tego czy używanie solarium ma być w celach leczniczych czy estetycznych. Zakładam, że to drugie, więc moją odpowiedzią będzie, że możliwie jak najrzadziej. A potwierdze to argumentem ekonomiczno-estetycznym: teraz masz pieniądze, które chcesz przeznaczyć na solarium, ale czy za 15 lat będziesz chciała i miała pieniądze na botox lub inne zabiegi na przedwcześnie starzejącą się skórę?
Stary 2005-11-13, 20:15   #52
M42
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anisia25
ja chodze od czasu do czasu, zima zeby sie wygrzac, latem nie uzywam bo wole slonce bylam 2 dni temu wygrzac zatoki, pomoglo
W solarium wykorzystywane jest także promieniowanie IR (podczerwone) które jest niewidoczne, odczuwamy je jako ciepło. IR ma wiele wskazań w lecznictwie (sorki,nie wymienie, bo nie wiem gdzie mam notatki z fizykoterapii) i być może dlatego pomogło Ani na zatoki. Sauny bym nie polecała na chore zatoki, gdyż wilgotność powietrza jest tam zbyt duża, a wyskokie stężenie pary wodnej nie podziała bynajmniej korzystnie na zatoki.
Stary 2005-11-13, 20:37   #53
M42
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mroofcia
pomijajac to że solarium szkodzi kilkarotnie bardziej niż promienie naturalne i że zamiast filtra pewnie nakładasz przyśpieszacz opalania by być bardziej "opaloną"-to ma być ta kontrola.
Przyspieszacze opalania posiadają filtr UV, beta karoten, substancje nawilżające, bądź są zwykłymi balsamami brązującymi. Tzw. przyspieszacze oznaczają przyspieszenie uzyskania brązowego kolru skóry, nie zwiększą syntezy melaniny bo to potrafi tylko promieniowanie UV (jak się mylę to proszę o wyprowadzenie z błędu)
Stary 2005-11-14, 07:43   #54
ma75
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez M42
W solarium wykorzystywane jest także promieniowanie IR (podczerwone) które jest niewidoczne, odczuwamy je jako ciepło. IR ma wiele wskazań w lecznictwie (sorki,nie wymienie, bo nie wiem gdzie mam notatki z fizykoterapii) i być może dlatego pomogło Ani na zatoki. Sauny bym nie polecała na chore zatoki, gdyż wilgotność powietrza jest tam zbyt duża, a wyskokie stężenie pary wodnej nie podziała bynajmniej korzystnie na zatoki.
To chyba piszesz o łaźni? bo w saunie suchej jest baaaardzo mała wilgotność
ma75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 07:47   #55
ma75
Rozeznanie

Przejrzałam sobie artykuł, który któraś z Was podała: http://mydziewczyny.tenbit.pl/2,9372...7,artykul.html
I trochę nie rozumiem...: "Dawka promieniowania UVA w lampach wykorzystywanych w solariach, często jest 2-krotnie wyższa niż zawartość tych promieni w świetle słonecznym. Co to znaczy? Ano, że w ciągu 15-30 minutowej sesji skóra otrzymuje dawkę promieniowania równą tej, jaką otrzymałaby po całodniowym pobycie na słońcu."
Czy ktoś mi to może wytlumaczyć???
Stary 2005-11-14, 08:05   #56
iza251
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anisia25
przesadzacie dziewczyny wszystko robione z umiarem was nie oszpeci

podobny wplyw na organizm ludzki maja papierosy czy wodka, czy inne uzywki. Zdrowy rozsadek przede wszystkim. Nie jestem fanatyczka, ale korzystam z solarium okazyjnie i sie do tego przyznaje
iza251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 10:03   #57
Justy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ma75
nie rozumiem...: "Dawka promieniowania UVA w solariach, często jest 2-krotnie wyższa niż zawartość tych promieni w świetle słonecznym. w ciągu 15-30 minutowej sesji skóra otrzymuje dawkę promieniowania równą tej, jaką otrzymałaby po całodniowym pobycie na słońcu." Czy ktoś mi to może wytlumaczyć???
informacja "często jest 2-krotnie wyższa" jest nieprecyzyjna- ciekawe skad te dane. ta dawka zazwyczaj jest duuużo większa. dlatego bez problemów można zaaplikować sobie całodzienną porcję UVA w ciągu jednego krótkiego seansu w solarce.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 10:28   #58
Ewuńka
Rozeznanie

GG do Ewuńka

w solarium nie bylam i nie bede

Ewuńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 10:39   #59
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Napisane przez M42
2 seanse i jestem zdrowa, ani kataru ani zajetych zatok. A bylam w sumie 2x po 7 min - wystarczylo

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-14, 11:21   #60
ma75
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Justy
informacja "często jest 2-krotnie wyższa" jest nieprecyzyjna- ciekawe skad te dane. ta dawka zazwyczaj jest duuużo większa. dlatego bez problemów można zaaplikować sobie całodzienną porcję UVA w ciągu jednego krótkiego seansu w solarce.
Dzięki A ja myślałam, że jakaś niekumata jestem
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości