|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3421 | |
Matka Smoka
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Już zamówiłam te krople
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3422 |
Nie depcze krokusów
|
fiolka85 - a wiesz, że jednak wrócę?
![]() Wczoraj w górach czułam się w hydrożelach świetnie, nie musiałam w trakcie używać kropli, miałam je na oczach od 5 do 19 i nie miałam potrzeby ich zdjęcia, oczy nie były zmęczone. Nie spałam w aucie, bo się jednak trochę bałam. Ale rano były tak samo przysuche jak po silikonach mimo zakroplenia na noc, a o ten efekt najbardziej mi chodziło... I chyba jednak się trochę skurczyły po tych 3 tygodniach, bo już po mrugnięciu mi nie latają po oku - w tym momencie współczuję tym, którzy mają dobrane na styk... Tak więc odpuszczę sobie, ale szkoda, że na moje oczy są tylko Advance (po tylu godzinach na szlaku jednak miałam oczy zmęczone) i Oasys, o innych firmach mogę pomarzyć (jest jeszcze N&D 8.4, ale mnie lekarz przed nimi przestrzegał, bo są bardzo sztywne). Przynajmniej przekonałam się, czym są hydrożele, ale czytając ten wątek widzę, że trafiłam świetnie, bo ani obraz nie mglił, ani się ine sklejały, ani nie miałam popękanych naczynek... Ineso - też czytałam, że minimsy nie mają konserwantów. Ale że muszą być wyrzucone po 1 użyciu, dla mnie się nie nadają. Zamówiłaś duże opakowanie czy fiolki? Daj znać jak się spisują! radioheadka - jest taka pani na Kazimierzu, co na NFZ bada soczewki, ale ich nie dobiera, więc jak będzie coś nie tak, to nie doradzi Ci innych. Na wizytę czeka się do kilku tygodni. Weteranką nie jestem, byłam tylko u 3 lekarzy w sprawie soczewek. - W VE w Carrefourze na Czyżynach mają bardzo fajną obsadę lekarzy, trzeba się wcześniej zapisać. Wizyta 59zł, jeśli kupisz produkty za 100zł, to wizyta jest za 1zł. Jakie dobrali Ci tam soczewki i czemu je zmieniłaś (oprócz kasy, jak ktoś zmienia na SofLensy, Bioxy czy PV to wiadomo, że chodzi o kasę...)? Osiągnęłam ich próg cenowy i wyszłam na tym jakbym kupowała w necie. Badanie podobało mi się, pierwszy raz badano mi powieki i stopień suchości oczu. Lekarz był szorstki (nie trafiłam na tę panią co Ineso), ale dużo mówił, dużo badał; mówił do mnie trochę takim tonem, jakby dziecku coś wbijał do głowy, więc chyba mu zależy, żeby ludzie coś wynieśli z jego gabinetu. Zaznaczam, że przyszłam tam z soczewkami dobranymi gdzie indziej, więc uniknęłam iWearów. - Wielkim profesjonalistą jest Grabowski z gabinetu doboru sk przy salonie Voit na Floriańskiej, umawia się przez telefon lub na stronie internetowej, co najmniej tydzień wcześniej. Wizyta trwała 1 godz, a przyszłam tylko sprawdzić, czy dobrane gdzie indziej soczewki mi pasują, bo miałam wątpliwości (niesłusznie, jak się okazało, bo problem polegał na czym innym). Gadał bez przerwy, że też mu się chce po tylu latach i przy tylu pacjentach ![]()
![]() |
#3423 |
Wtajemniczenie
|
To nie jest żadna tajemnica zawodowa, że S-H są o wiele bezpieczniejsze
![]() Malla a jak nie nosisz soczewek to nie masz rano suchych oczu?? A są jeszcze Pure Vision BC 8.3 nie są tak sztywne jak N&D i Air Optix więc może nie będzie Ci cieżko się do nich przyzwyczaić, tylko że one mają zaokrąglone krawędzie i jest to bezpeczniejsze dla oka ale na początku mniej komfortowe. Moja znajoma próbowala sie na nie przrzucić po Johnsonach i niestety nie dała rady ale wiadomo jest to kwestia indywidualna. |
![]() ![]() |
![]() |
#3424 |
Nie depcze krokusów
|
Fiolka - nie wiedziałam, że są takie PV! Bez soczewek nie narzekam na suchość.
![]() |
#3425 |
Raczkowanie
|
mam do noszących soczewki kilka pytań (są trochę nie na temat) :
-czy to prawda że gdy nosi się soczewki to szybciej się psuje wzrok? -czy można taką soczewkę "zgubic" gdy np. uderzę się w tył głowy? -czy gdy ma się na oku soczewkę to ją czuc? -i najważniejsze jakie soczewki najtaniej wychodzą? proszę o odp. bo to dla mnie b. ważne. POZDRAWIAM |
![]() ![]() |
![]() |
#3426 |
Nie depcze krokusów
|
Pytania są jak najbardziej na temat.
Ad 1. Nic mi o tym nie wiadomo. Wzrok psuje się za to, gdy się go nie koryguje odpowiednio, czy to okularami, czy soczewkami. Ad 2. Baaardzo rzadko to się zdarza. Soczewka jest trochę jak folia. Częściej zdarza się wypłynięcie np. podczas mycia głowy lub pływania. Wielu sportowców nosi soczewki - pływacy, akrobaci, koszykarze... Ad 3. Jeśli jest dobrze dobrana, nie powinno się jej czuć. Na początku trzeba przyzwyczaić oczy do ciała obcego. Ad 4. Soczewki dobiera okulista lub optometrysta, a wybiera je... Twoje oko. Nosi się to, co im pasuje, a każda soczewka ma inne wymiary, inny materiał. Nosząc je musisz się przygotować, że ze względu na Twoje zdrowie, jeśli nie chcesz mieć poważnych problemów z oczami, nie możesz nastawiać się na jak najtańsze produkty. Były w tym wątku dziewczyny, które z jednej strony wydawały na podkład 80zł co 2 miesiące, a z drugiej żal im było wydać na soczewki i płyn te 30zł miesięcznie. Osobiście wolę mieć pryszcze niż bardzo bolesne zapalenie rogówki... Nie wiem co z nimi teraz, wątek powstał dawno temu i przewinęło się przez niego dużo osób.
![]() |
#3427 |
Wtajemniczenie
|
Są na pewno, widziałam na własne oczy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3428 |
Konto usunięte
|
Ja do tej pory noszę tylko iWeary, bo takie mieli w VE i w sumie to się nie interesowałam rynkiem soczewek. Taka ze mnie soczewkowa prawie dziewica. Na jakie warto zmienić? Bo chcę spróbować czegoś nowego. Przy iWearach po całym dniu noszenia czuję dyskomfort, czasami suchość oczu, lubią się też wtedy nierówno układać na oku. Doradź coś Malla. Płyn też mam z iWear - wszechstronny, czyści, odbiałcza etc. (a to nigdy nie żałowałam kasy).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3429 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
Suchość oczu ratują kropelki nawilżające, do kupienia w aptece(polecane na forum to: Hylo-comod, Hylo-care). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3430 |
Rozeznanie
|
wczoraj zamowiłam na allegro soczewki.za 2 opakowania i przesyłke wyszło 125zł.a u okulistki za 1 opakowanie płaciłam 105 lub 115.wiec narazie zostane przy oasysach,bo nie mam kasy zeby znowu isc i dobierac inne,i płacic normalnie.ale roznica jest bardzo duza.jak przyjda to napisze czy wszystko ok.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3431 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na razie na operację i tak mnie nie stać, ale mam nadzieję, sądząc po tym jak szybko idą postępy w medycynie okulistycznej, że za parę lat wynajdą jakieś zupełnie bezpieczne sposoby laserowej korekcji wad wzroku z których będę mogła korzystać.. Póki co faktycznie zostaję "na starych śmieciach", czyli przy soczewkach. I to tych przestarzałych hydrożelowych, bo już nie mam siły na kolejne eksperymenty i leczenie "porysowanej" silikonami rogówki.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Na razie mam Hylo-Comod. O konserwantach nie wiem, ale i tak zamierzam je wypróbować, ale nie te w minimsach ale w buteleczce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3433 |
Matka Smoka
|
Malla, lalaith:
Zamówiłam te w minimsach, bo jednak się boję tych konserwantów w butelce (chociaż szkoda, bo cena lepsza w porównaniu do Hylocomod). Mogę Wam podesłać po jednym minimsie do testów ![]() Ja zawsze noszę minimsy przy sobie na sytuacje awaryjne, które niestety zdarzają się coraz częściej. Dziś się pokłóciłam z koleżanką, z którą dzielę biuro, bo ja przychodze do pracy wcześniej i wietrzę a ta wpada i wrzeszczy, że zimno. I tak cały dzień się kisimy w zamkniętym pomieszceniu, czasem włącza się automatycznie klima, a najgorsze jeszcze przede mną-farelka! Jest dopiero 11.30 a mnie już pieką suche oczy ![]() lalaith - długie terminy do tej lekarki na Kazimierzu?trzeba jakieś skierowanie?mam do niej iść w soczewkach i po prostu powiedzieć, że chce rutynowych badań, które powinno się mieć co pół roku nosząc soczewki? |
![]() ![]() |
![]() |
#3434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o pracę ja bym Ci proponowała zakupić sobie nawilżacz powietrza na biurko, ja mam taki w domu, ale rzadko go używam bo moja mama się czepia że marnuję prąd i że się porobi grzyb od wilgoci :/ Od tego roku jest na emeryturze więc nie mogę go używać po kryjomu kiedy jej nie ma jak dawniej - cały czas jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3435 |
Nie depcze krokusów
|
Doris1981 - a jakie masz iWeary? Bo jeśli te, które odpowiadają Optixom, to możesz kupić następnym razem OptixAqua, które są identyczne, tylko nawilżane. Acuvue Advance nie polecam, bo moje suche oczka ich nie lubią. Każdy lekarz zanim zmieni soczewki, zaleci używanie kropelek, bo soczewki i suchość oczu to niestety często dobrzy przyjaciele
![]() Ineso - po co podsyłać, wpadnij na krakowskie spotkanie Wizażanek ![]() Robię sobie przerwę od soczewek. Mam miesiąc praktyk, codziennie po 8 godzin, a żeby zarobić cokolwiek, potem będę chodzić na 4 godziny do pracy. 12 godzin pracy dziennie, 3 godziny w tramwajach, 9 godzin na życie :/
![]() |
#3436 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny mam pytanie, soczewki noszę od roku, zaczynałam od J&J z krzywizną 8,4. Teraz od więcej niż pół roku noszę B&L krzywizna 8,6. Chciałam znowu powrócić do J&J, czy ta krzywizna nadal mi będzie pasować, mam nadzieje, że wiecie, o co mi chodzi
![]()
#3437 |
Nie depcze krokusów
|
*Justynka* - jeśli wcześniejsze dobierał porządny lekarz, to nie powinno być problemu. B&L kupowałaś na własną rękę, czy zmieniałaś je u lekarza?
![]() |
#3438 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3439 |
Nie depcze krokusów
|
Optyk g***o Ci powie, ciekawe czy wziąłby odpowiedzialność prawną za doradzenie Ci innych soczewek, gdyby dopadły Cię komplikacje związane ewidentnie ze złym doborem? Każdą soczewkę musi obejrzeć lekarz, każda zachowuje się inaczej na oku. Oko nie zmienia wymiarów, co najwyżej może się zmienić tolerancja soczewek.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3440 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3441 |
Zakorzenienie
|
ej dziewczyny, nie chce mi sie czytac alego watku i szukac tego czego potrzebuje, wiec chce sie was zapytac: ile mniej wiecej wydajecie miesiecznie na soczewki ( i krople itp.) ? Bo sie zastanawiam ale nie wiem jkaie sa koszty
#3442 |
Nie depcze krokusów
|
Justynka - a czemu je zmieniłaś?
![]()
![]() |
#3443 |
Wtajemniczenie
|
szczerze
![]() bo B&L są trochę tańsze(kupowałam na sztuki), ale teraz mogę sobie pozwolić na J&J ![]() i wydaje mi się, że J&J są lepsze ze wzg na to, że przepuszczają więcej powietrza
#3444 |
Nie depcze krokusów
|
Justynka - no proszę, co za podejście
![]()
![]() |
#3445 |
Wtajemniczenie
|
#3446 |
Raczkowanie
|
Klada, ile soczewek, tyle cen, ile plynów, tyle cen... Swego czasu, gdy pierwszy raz kupowałam swoje soczewki w salonie, gdzie również mi dobierali, płaciłam za pół roku 250zł (różnie wady w oczach) i do tego płyn kupiłam wtedy 125ml za 25zł (!). W tym momencie nigdy bym tyle nie dała za "soczewkowy asortyment", jak to jakaś wizażanka już napisała.
Teraz soczewki na 3 m-ce wyniosły mnie 58zł (również w salonie), płyn jeszcze mam z zakupów na pewnej stronie internetowej, ale pamiętam, że nie dużo dałam na 360ml, więc masz porównanie. <<nie moge znalezc zadnego lekarza, ktory mi sprawdzi oko za darmo, czy dobrze lezy soczewka.... ![]() *Justynka*, nie przeszkadzają Ci B&L z inna krzywizna? jakies problemy typu suchość, uczucie przesuwania się soczewki?
#3447 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Malla, zerkałam w ten Wasz wątek spotkaniowy i stwierdziłam, że bym się tam staro czuła hiihih. A teraz rozpoczynam urządzanie nowego mieszkanka (jupii!!!), więc czas mam mocno zaplanowany. Ale mogę Wam kropelki podrzucić w jakieś publiczne miejsce, typu portiernia uczelni lub gdzieś indziej, skąd sobie odbierzecie w wolnej chwili. Jak jesteście zainteresowane ofkors ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3449 |
Rozeznanie
|
no a ja jak zwykle roztrzepana zamowiłam soczewki,ale oczywiscie o 2 roznych krzywiznach.pisałam juz do goscia zeby przysłał mi inne .ale zobaczymy.kiedy ja sie zmienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3450 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mjot, dzieki ze mi odpisalas ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.