Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-20, 23:33   #4711
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II

Cytat:
Napisane przez tigresska Pokaż wiadomość
truskawkowa - a jak stosujesz hydromanil? ja mam ale stoi w lodówce... wiem ze nabłyszcza on włosy - ma jeszcze jakies własciwości?
fajny nawilzacz, niczego nie nakladam solo, mieszam z Gloria najczesciej w proporcjach 1porcja hydromanilu/innego specyfiku na 3-4porcje Glorii

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Spróbuj dodać do jakiegoś balsamu do ciała - lepszy poślizg i lepsze wchłanianie, a skóra bardziej miękka (szczególnie po migdałowym).
eh, moje mleczka chyba jednak skisna, bo do ciala sie nie nadaja niestety
a zaluje strasznie, bo maja swietna, lekka konsystencje. piecze mnie po nich skora, nawet na dloniach i ramionach, robilam pare podejsc...

raz uzylam ich jako mleczka kosmetycznego zmywanego woda-tragedia, burak, szczypanie i wysuszenie. ale to zwalam na moja dziwna nadwrazliwosc, bo alergikiem chyba nie jestem.

chyba poczekam az mi wlosy troche podrosna i zrobie kolejne podejscie tych mleczek

Cytat:
Płynne mleczko pszczele super Dodałam do bursztynowego Pottersa i midodowo - mlecznej Joanny i sprawdza się.
to moj typ nr3 zaraz po fosfolipidach i NMF

Cytat:
Ooooo, nie kuś. Jak używasz ?
ja wszystko z Gloria mieszam chociaz przyznam sie, ze nie uzywam odzywek/masek po bożemu

mocze wlosy jakos 15-30 minut przed myciem, wmasowuje maske, trzymam pod turbanem, a potem myje szamponem. szampon trzymam zwykle 5 minut(szampony lecznicze), myje drugi raz, a potem tylko splukuje

wlosy sa lekkie, ale nawilzone, inna metoda sie u mnie nie sprawdza.

ale pewnie jak wlosy urosna 10-15 cm, bede zmuszona wmasowywac cos w koncówki po myciu szamponem

Cytat:
Ja z protein mleka i keratyny zrobiłam psikacz do końcówek. Śmierdzi starsznie, trochę usztywnia włosy, ale dobrze chroni.
zrobilam sobie cos takiego na bazie hydrolatu rumiankowego, ale zupelnie sie u mnie nie sprawdzilo.

za to wlosy spsikiwane od nasady samym hydrolatem fajniej sie ukladaly, czy sie rozjasnily, nie mam pojecia wylala mi sie reszta hydrolatu, wiec na razie koniec testow.

szkoda, ze Thanatos pakuje wszystko w te wstretne plastikowe butelczyny, wszystkie produkty przesiakniete sa zapachem plastiku

aaa

wmasowuje tez jak mi sie przypomni olej jojoba w koncowki przed myciem i tez jest milo

Cytat:
Napisane przez kosmarka Pokaż wiadomość
Pan Marcin Kirzanowski odpisał mi na mejla-mleczko owsiane i proteiny jedwabiu juz są , pod koniec paźdź będzie i skórka jabłka - wszystko razem pójdzie .
no to super
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 08:58   #4712
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
eh, moje mleczka chyba jednak skisna, bo do ciala sie nie nadaja niestety
a zaluje strasznie, bo maja swietna, lekka konsystencje. piecze mnie po nich skora, nawet na dloniach i ramionach, robilam pare podejsc...

raz uzylam ich jako mleczka kosmetycznego zmywanego woda-tragedia, burak, szczypanie i wysuszenie. ale to zwalam na moja dziwna nadwrazliwosc, bo alergikiem chyba nie jestem.

chyba poczekam az mi wlosy troche podrosna i zrobie kolejne podejscie tych mleczek
Co Ty mówisz ? Tragedia jakaś. To faktycznie jesteś mega wrażliwa, bo one właśnie nawet zapachu jakiegoś szczególnego nie mają ni nic ...

Cytat:
Wg mnie efektów spektakularnych nie ma. Mam waniliowe, migdałowe, kwiona i nie dość, że różnicy w działaniu nie widzę, to włosy są miękkie jak po takiej normalnej, zwykłej odżywce. Czyli bez szału.

Cytat:
to moj typ nr3 zaraz po fosfolipidach i NMF

ja wszystko z Gloria mieszam chociaz przyznam sie, ze nie uzywam odzywek/masek po bożemu

mocze wlosy jakos 15-30 minut przed myciem, wmasowuje maske, trzymam pod turbanem, a potem myje szamponem. szampon trzymam zwykle 5 minut(szampony lecznicze), myje drugi raz, a potem tylko splukuje

wlosy sa lekkie, ale nawilzone, inna metoda sie u mnie nie sprawdza.
To mówisz, że fosfolipidy lepsze niż mleczko pszczele ?? Hmmmmm, czyli zamówienie czas zrobić

Ja tak robię, jak stosuję OMO, czyli nakładam maskę/odżywkę, turban, potem szampon i trzymam, ale potem choćby nie wiem co się działo muszę nałożyć coś jeszcze, bo kudłów nie rozczeszę.

Cytat:
ale pewnie jak wlosy urosna 10-15 cm, bede zmuszona wmasowywac cos w koncówki po myciu szamponem
Aaaa, no tak, pamiętam, że masz do ramion włosy.

Cytat:
zrobilam sobie cos takiego na bazie hydrolatu rumiankowego, ale zupelnie sie u mnie nie sprawdzilo.

za to wlosy spsikiwane od nasady samym hydrolatem fajniej sie ukladaly, czy sie rozjasnily, nie mam pojecia wylala mi sie reszta hydrolatu, wiec na razie koniec testow.
Szczerze przyznam, że mój jedyny hydrolat jaki miałam - aloesowy - dodałam do szamponu aloesowego MYPA. Stosowałam na twarz - ściągnęło, stosowałam sam na włosy - też jakieś dziwne.

Cytat:
szkoda, ze Thanatos pakuje wszystko w te wstretne plastikowe butelczyny, wszystkie produkty przesiakniete sa zapachem plastiku
Co Ty mówisz, fajne są

Cytat:
wmasowuje tez jak mi sie przypomni olej jojoba w koncowki przed myciem i tez jest milo
Jakbyś chciała jakieś inne wypróbować to wiesz, na Grunwaldzie mieszkam

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 12:54   #4713
doruś
Zadomowienie

Dziewczynki, chciałam się Wam pochwalić . Byłam przez tydzień chora i leżałam w domu. Postanowiłam wykozystać to i zmęczyć seboradin, który śmierdzi dla mnie nie miłosiernie. Przez 7 dni smarowałam głowe rano i wieczorem tym śmierdziuszkiem, nie myjąc włosów przez ten tydzien. Starałam się nakładać strzykawką tylko na skóre głowy by nie przesuszyć włosów. Po tym tygodniu nałożyłam na głowę mieszankę: olej kokosowy, rycynowy i lniany, wit a+e, biostyminę, ogórecznik i latałam w tym przez po dnia, później umyłam głowe i nałożyłam glorie. Jak włosy wyschły były mega lśniące ale to nic bo po mixie zawsze tak mam,...one urosły...przez tydzień 1,5 cm jestem tego pewna ze właśnie tyle i to dzięki seboradinowi stosowanemu tak namiętnie.
uff ale się napisałam
Stary 2008-10-21, 13:01   #4714
Milunia150
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez doruś Pokaż wiadomość
Dziewczynki, chciałam się Wam pochwalić . Byłam przez tydzień chora i leżałam w domu. Postanowiłam wykozystać to i zmęczyć seboradin, który śmierdzi dla mnie nie miłosiernie. Przez 7 dni smarowałam głowe rano i wieczorem tym śmierdziuszkiem, nie myjąc włosów przez ten tydzien. Starałam się nakładać strzykawką tylko na skóre głowy by nie przesuszyć włosów. Po tym tygodniu nałożyłam na głowę mieszankę: olej kokosowy, rycynowy i lniany, wit a+e, biostyminę, ogórecznik i latałam w tym przez po dnia, później umyłam głowe i nałożyłam glorie. Jak włosy wyschły były mega lśniące ale to nic bo po mixie zawsze tak mam,...one urosły...przez tydzień 1,5 cm jestem tego pewna ze właśnie tyle i to dzięki seboradinowi stosowanemu tak namiętnie.
uff ale się napisałam
O jakim seboradinie mówisz?? Czy to nie lotion z czarną rzodkwią?
sorki ale musiałam zapytać

Milunia150 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 13:55   #4715
Giga10
Rozeznanie

ja nie wierzę w takie cuda - miesięcznie wyszłoby 6 cm??
Giga10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 14:53   #4716
tigresska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
fajny nawilzacz, niczego nie nakladam solo, mieszam z Gloria najczesciej w proporcjach 1porcja hydromanilu/innego specyfiku na 3-4porcje Glorii
dziękuję dodam do Glorii nastepnym razem
tigresska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 22:11   #4717
kosmarka
Wtajemniczenie

Też to wypróbuję - glorię już mam teraz czekam na hydromanil (pewnie jeszcze z 3 tyg. to potrwa).
Ale przeżyję.
Od dziś zaczełam metodę OMO stosować - hergon, babydream, gloria maska .
Dam znać jak na to moje włsoy zareagują

kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-21, 22:28   #4718
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:
Napisane przez Milunia150 Pokaż wiadomość
Też chcę wiedzieć!!

Dziewczyny ,mam pytanie..
Od ponad dwóch tygodni używam maski Lorys - HidraKer . Włoski po niej są mięciutkie,ale mam wrażeie ,że bardziej oklapnięte.Do tego zauwaqzyłam dwa dni temu,że mam dziwne końcówki włosów,jakby bardzo wysuszone Czy to może być sprawka któregoś ze skąłdników maski..?
Skład: Water (Aqua), Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Mineral Oil (Paraffinum Liquidum), parfum, Polyquaternium-7, Ci 19140( yellow 5),Hidrolized Keratin, Disodium EDTA, Methylisothiazolinone, Methylichloroisothiazolin one, CI 17200 (Red 33), Citric Acid.

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 06:40   #4719
atenaz
Zakorzenienie

ale maseczkę sobie wczoraj zrobiłam! w kąpieli wodnej podgrzałam kalosa mlecznego [duuża łyżka], olej kokosowy [duuża łyżka], olej rycynowy [2 łyżeczki], olej ze słodkich migdałów [2 łyżeczki], do tego 3 ampułki biostyminy i tak na oko łyżkę żelu aloesowego palomy, podgrzane na głowę, zawijasy z reklamówki i ręcznika i hop spac, po 8 godzinach jak umyłam, oniemiałam - gładziuteńkie, sypkie, błyszczące bez suszarki

i teraz tylko nie wiem czy to jednorazowy efekt tej maski czy już są zdrowe po prostu...

chyba po roku intensywnej kuracji "a la wizaż" moich włosów, sukcesywnemu ścinaniu przesuszonych końców włosów, odstawieniu suszareczki, tudzież mycie OMO wreszcie mogę powiedziec, że widzę/czuje ogromną poprawę z tym co było na mojej głowie

a teraz pytanie za milion dolarów... co z nich zostanie jak rozjasnię z mojej farbowanej hebanowej czerni na średni brąz? znowu to samo? przesuszone, w opłakanym stanie i w tak kółko macieju? a chciałabym wrócic do naturalnych, tylko nie dam rady hodowac odrostów, bo się bardzo różnią, szatynką jestem, więc muszę na dekoloryzację zasuwac

wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=920711

szukam: CK Euphoria, Arabian Oud Kalemat, Gucci Rush, Moschino Love Love, Jimmy Choo Edp, Givenchy Ange ou Demon, Mancera Roses Greedy
atenaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 06:47   #4720
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Giga10 Pokaż wiadomość
To jest trudne, ale nie niemozliwe. Ja zaobserwowalam dziki wzrost po nisimie, ale nie trwal pelny miesiac, jakies 3 tygodnie. O ile dobrze pamietam uparcie wychodzilo mi +5cm po tamtej kuracji. Byc moze popelnialam jakies bledy w mierzeniu, ale bardzo sie wtedy staralam, zeby mierzyc tak samo. Tyle, ze moj organizm na wszystko reaguje skokowo i np nie mierzylam efektow z Seboradinem, ale faktem jest, ze w Maju 2008 mialam skrecone wlosy siegajace brody. We wrzesniu 2008 mialam skrecone wlosy za ramiona, teraz niewiele im brakuje do wysokosci pachy. Ale biorac pod uwage okres maj-wrzesien - to na pewno bylo wiecej niz 8cm, czyli wiecej niz 2cm miesiecznie, a nie przyspieszalam porostu caly czas.
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 08:45   #4721
kosmarka
Wtajemniczenie

Oj, nie dołujcie mnie swoim porostem - nie to, żebym nie cieszyła się że wam się udaje .
Metoda OMO spodobała mi się, ale dalej ponarzekam, dalej mam problem z końcówkami - sztywne są - spędza mi to sen z powiek, może to dziwne ale z prawej strony bardziej . Już się mniej rozdwajają, są gładkie, ale SZTYWNE JAK DRUTY.

Wogule,ani zapach hergonu, ani babydreama, ani maski glorii mi nie odpowiada - taki staroświecki jakiś (mam na mysli hergona i glorię), ale przeżyję, jesli po nich włoski lepiej sie układają - tzn. sie kręcą. Chyba na te końcówki, żeczywiście zafunduję sobie jedwab z joanny .

Chodzi mi jeszcze po głowie farbowanie włosów - mam kryzys, niedługo będzie rok jak kolorowałam kudełka . ale nie mam pomysłu na jaki kolor.
Może coś zmywalnego, by potem nie żałować-co jest całkiem prawdopodobne

Stary 2008-10-22, 08:57   #4722
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Oj, nie dołujcie mnie swoim porostem - nie to, żebym nie cieszyła się że wam się udaje .
Metoda OMO spodobała mi się, ale dalej ponarzekam, dalej mam problem z końcówkami - sztywne są - spędza mi to sen z powiek, może to dziwne ale z prawej strony bardziej . Już się mniej rozdwajają, są gładkie, ale SZTYWNE JAK DRUTY.

Wogule,ani zapach hergonu, ani babydreama, ani maski glorii mi nie odpowiada - taki staroświecki jakiś (mam na mysli hergona i glorię), ale przeżyję, jesli po nich włoski lepiej sie układają - tzn. sie kręcą. Chyba na te końcówki, żeczywiście zafunduję sobie jedwab z joanny .

Chodzi mi jeszcze po głowie farbowanie włosów - mam kryzys, niedługo będzie rok jak kolorowałam kudełka . ale nie mam pomysłu na jaki kolor.
Może coś zmywalnego, by potem nie żałować-co jest całkiem prawdopodobne
Kosmarka Ty już nie wymyślaj z tym farbowaniem
Masz bardzo ładny kolor włosów, nie jedna dziewczyna o takim marzy, a Ty chcesz je zniszczyć? Zapomnij, osobiście będę Cię odwodziła od tego pomysłu :P Trzymaj się z dala od farby! :P

Zapach glorii tez mi nie odpowiada, ale przyzwyczaiłam się, poza tym nie czuć go potem na włosach
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 09:16   #4723
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez atenaz Pokaż wiadomość
a
a teraz pytanie za milion dolarów... co z nich zostanie jak rozjasnię z mojej farbowanej hebanowej czerni na średni brąz? znowu to samo? przesuszone, w opłakanym stanie i w tak kółko macieju? a chciałabym wrócic do naturalnych, tylko nie dam rady hodowac odrostów, bo się bardzo różnią, szatynką jestem, więc muszę na dekoloryzację zasuwac
Nic się nie stanie, skoro masz zdrowe włosy. Ja farbuję i nie widzę drastycznej różnicy jeśli chodzi o gładkość, połysk, nierozdwojone końcówki itp. Tylko wybierz farbę, która nie robi masakry na głowie (przejrzyj KWC), czyli Garnier Color Naturals, Belle Color, L'Oreal Recital Preference - i to chyba byłoby na tyle.

Cytat:
Słuchaj, może Ty ich po prostu nie domywasz ? Spróbuj przez 3 dni nic na nie nie nakładać i codziennie myć szamponem z detergentem. Ja mam sztywne właśnie zawsze wtedy jak nie domyję do końca oleju albo jakiegoś innego specyfiku, chociaż mi się wydaje, że oczywiście umyłam dokładnie.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2008-10-22, 09:29   #4724
kosmarka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Kosmarka Ty już nie wymyślaj z tym farbowaniem
Masz bardzo ładny kolor włosów, nie jedna dziewczyna o takim marzy, a Ty chcesz je zniszczyć? Zapomnij, osobiście będę Cię odwodziła od tego pomysłu :P Trzymaj się z dala od farby! :P

Zapach glorii tez mi nie odpowiada, ale przyzwyczaiłam się, poza tym nie czuć go potem na włosach
- tak tylko o który kolor ci chodzi bo ten na avatarze to tylko w słońcu popołudniowym tak wygląda, przy świetle żarówkowym wygląda tak:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3594

I co ty na to? Co tu zrobić z tym fantem? Przeczekać kryzys, czy jakąś szamonetką się pobawić
Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Słuchaj, może Ty ich po prostu nie domywasz ? Spróbuj przez 3 dni nic na nie nie nakładać i codziennie myć szamponem z detergentem. Ja mam sztywne właśnie zawsze wtedy jak nie domyję do końca oleju albo jakiegoś innego specyfiku, chociaż mi się wydaje, że oczywiście umyłam dokładnie.
Ja nic na nie nie nakładam oprócz żelu na skalp, olejku nie używałam wczoraj .
Mi tez się wydaje, że dokłądnie myję.
Ale sprubuję, może rzeczywiście coś tam zostało , tylko co do jasnej ciasnej .

Stary 2008-10-22, 10:11   #4725
doruś
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Milunia150 Pokaż wiadomość
Tak, mówie o lotonie z czarnj rzodkwi.

Cytat:
Po o miała bym Wam pisać głupoty???
Tyle mi urosły, ale to nie znaczy ze dalej bedą tak rosły. Pewnie to było jednorazowe bum i mogą już więcej w tym miesiącu nie urosnąć, ale kto wie może jeszcze z centymetr się wydłużą? Zobacze
Stary 2008-10-22, 10:35   #4726
kosmarka
Wtajemniczenie

Miejmy nadzieję

Stary 2008-10-22, 10:41   #4727
can't be perfect
Wtajemniczenie

a uzywałyście kiedyś samą oliwę z oliwek na włoski?? jakie efekty..

przepraszam jeśli to pytanie już pdało ale wątek jest dłuuuuuuuuugi
can't be perfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 12:13   #4728
Heroldin
Zakorzenienie

Za tego ładniutkiego kotka, to Ci podpowiem. Wiele Dziewczyn używa oliwy z oliwek samej i jako składnik różnych masek. Ja niestety - nie. Na górze każdej strony wątku {tej też} jest funkcja : przeszukaj ten wątek. Kliknij i wpisz : "oliwa z oliwek".
Wyświetlą Ci się posty.
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 12:40   #4729
Giga10
Rozeznanie

dziewczyny mam pytanie odnośnie OMO - czy prawidłowo ją stosuję nakładając na mokre włosy, od ucha w dół odżywkę, czekam jakiś czas, później myję sam skalp szamponem, płuczę wszystko i na końcu nakładam odżywkę na całość i po czasie ją płuczę?
Wiem, że kiedyś było o tym pisane ale nie mogę znaleźć - jeśli źle robię, proszę o linka do opisu tej metody . Z góry dzięki
Stary 2008-10-22, 12:50   #4730
kosmarka
Wtajemniczenie

Ja robiłam podobnie - tylko tą pierwszą odżywkę położyłam na całość włosów, ale to dlatego, że nie doczytałam pewnie , włosy nie wypadły .

Stary 2008-10-22, 12:51   #4731
szugarbejb
Zakorzenienie

Moja wersja: odżywka na suche - ja nakładam inną na skalp, a inną na resztę, zmywam szamponem, i potem powtarzam punkt pierwszy na mokro i zmywam wodą.

Cytat:
(...)
Stary 2008-10-22, 13:00   #4732
tigresska
Zakorzenienie

przepraszam za mały OT - kocimietka masz świetny avatar!
tigresska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 13:11   #4733
loloita20
BAN stały

Zamowilam sobie pochodną miodu zeby rozcienczac z szamponem i jest napisane ze rozciencza sie w proporcji "2 5%" tylko nie wiem jak mam to rozumiec wiecie moze??
"Zalecane stężenie:2 - 5%, dodawać do fazy wodnej poniżej 40 st. C
loloita20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 13:15   #4734
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny mam pytanie odnośnie OMO - czy prawidłowo ją stosuję nakładając na mokre włosy, od ucha w dół odżywkę, czekam jakiś czas, później myję sam skalp szamponem, płuczę wszystko i na końcu nakładam odżywkę na całość i po czasie ją płuczę?
Wiem, że kiedyś było o tym pisane ale nie mogę znaleźć - jeśli źle robię, proszę o linka do opisu tej metody . Z góry dzięki
dobrze robisz- ja najczęściej pierwszą porcję nakładam na suche włosy [nic mi wtedy nie spływa]. Drugą porcję też najczęściej nakładam od ucha a nie na całość- jakoś tak z przyzwyczajenia. Generalnie chodzi tu o to żeby te włosy oddzielić od detergentów i to jest cel tej zasady- a czy sie nałoży na suche/mokre od ucha/na całe to już kwestia indywidualna. Jak komu wygodniej

loloita coś pokręciłaś- sprawdź jeszcze raz bo nie ma czegoś takiego jak 2 5%
albo chodzi o stosunek objętościowy 2:5 albo to o stężenie końcowe 25 albo 2-5%
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 13:20   #4735
Giga10
Rozeznanie

dziewczyny - bardzo wam dziękuję za odpowiedź . Metoda bardzo fajna dla moich włosów - i cieszę się, że ją wypróbowałam. Faktycznie spróbuję pierwsze "O" dać na suche włosy, żeby nie spływało
Stary 2008-10-22, 13:26   #4736
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loloita20 Pokaż wiadomość
Zamowilam sobie pochodną miodu zeby rozcienczac z szamponem i jest napisane ze rozciencza sie w proporcji "2 5%" tylko nie wiem jak mam to rozumiec wiecie moze??
"Zalecane stężenie:2 - 5%, dodawać do fazy wodnej poniżej 40 st. C
no teraz to zupełnie co innego- drugiej częsci nie ma co tłumaczyć bo jest dość oczywista. Pierwsza częśc rónie prosta- ilość tego miodu zależy od tego ile chcesz na raz zrobić roztworu. A obliczasz to ze wzoru na stężenie procentowe

cp= ms/mr *100%

ms- masa miodku
mr- masa końcowa roztworu
cp- stężenie procentowe [z zakresu 2-5%]
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-10-22, 13:32   #4737
kosmarka
Wtajemniczenie

Podstawy chemii ze średniej się kłaniają . Jedyny dział, który lubiłam - tzn. zadania z tego działu .

Stary 2008-10-22, 13:44   #4738
loloita20
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
no teraz to zupełnie co innego- drugiej częsci nie ma co tłumaczyć bo jest dość oczywista. Pierwsza częśc rónie prosta- ilość tego miodu zależy od tego ile chcesz na raz zrobić roztworu. A obliczasz to ze wzoru na stężenie procentowe

cp= ms/mr *100%

ms- masa miodku
mr- masa końcowa roztworu
cp- stężenie procentowe [z zakresu 2-5%]
Jolie cos ty ja bym musiala chyba z jakimis miarkami siedziec i odlewac i obliczac ja nawet tego nie oblicze zawsze z chemi mialam 2 (jedyny przedmiot) i żadko bywałam na niej..nie mozge poprostu dodac 2 krople do szamponu przed myciem włosow czy cos sie moze stac zlego?????
bo ja chce poprostu nalac szampon na reke dodac 2 krople tego i siup na wlosy moge tak??? badz do odzywki
loloita20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-22, 13:50   #4739
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loloita20 Pokaż wiadomość
Jolie cos ty ja bym musiala chyba z jakimis miarkami siedziec i odlewac i obliczac ja nawet tego nie oblicze zawsze z chemi mialam 2 (jedyny przedmiot) i żadko bywałam na niej..nie mozge poprostu dodac 2 krople do szamponu przed myciem włosow czy cos sie moze stac zlego?????
bo ja chce poprostu nalac szampon na reke dodac 2 krople tego i siup na wlosy moge tak??? badz do odzywki
przecież to są banalne obliczenia- już nie chemia a matematyka. Możesz robić jak chcesz- nie próbowałam tego specyfiku więc się nie wypowiem- królikuj

a jak nie chcesz się bawić tak to możesz stężenie potraktować jak %objętościowy, z którego wynika stosunek objętości miodku do szamponu
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-10-22, 13:51   #4740
kosmarka
Wtajemniczenie

Ale spójrz to jest proste równanie matematyczne , problem możesz mieć tylko z odmierzeniem - ale strzykawka w rękę i lecisz

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości