Lubelskie Panny Młode cz. IV - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-22, 17:53   #361
linkao
Przyczajenie

Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. IV

Powróciłam po przerwie
Na początku - *kaalinaa* wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia !!!
Właśnie próbuję dodać link ze zdjęciami z mojego ślubu i mini podróży poślubnej...
http://paulinajarek.multiply.com
o znalazłam...szukajcie albumy "Stało się"
I parę zdjęć na zachętę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _MG_0241.jpg (62,9 KB, 117 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PA140025.jpg (43,7 KB, 85 załadowań)
Stary 2008-10-22, 18:10   #362
negila
Rozeznanie

Bardzo fajne fotki A jakie piękne widoki w Tatrach

negila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 18:43   #363
jodie
Zakorzenienie

linkao gratulacje!! super plener!!
Stary 2008-10-22, 19:28   #364
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

linkao zazdroszczę górskich zdjęć
Pięknie

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 19:47   #365
ewelinka3f
Raczkowanie

linkao,piękne zdjęcia
ewelinka3f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 19:51   #366
carolcia88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maciejka83 Pokaż wiadomość
carolcia-ile płacisz za kamerzystę na 2010? noi fotografa:P tesh
Kamerzysta-p.Pliszko jak już wcześniej pisałam 1800 zł ale nagranie w formacie HD i pakiet Gold

Fotograf-studio 2f(sam ślub i plener-50zdjęć w albumie,jedno duże w formacie 40/60 prezentacja multimedialna i płytka ze wszystkimi zdjęciami ok 500 sztuk) za 1950 wydaje mi się że drogo a wy ile płacicie dla porównania??

Cytat:
Napisane przez judyta83 Pokaż wiadomość
Też mysle o tym samym kamerzyście. Co to fotografa to najbardziej podobaja mi się zdjęcia M. Wasylewskiej, ale jest trochę za droga...(na 2009 - 3000, a na 2010 jeszcze nie ma ceny, ale znając zycie pewnie bedzie o 500 zł drożej). Zespół mam Czaban Band. Wam pewnie też włascielka polecała ten sam...?

Jeszcze nie rozmawiałam z właścicielką( w niedziele postaram się z nia spotkać) ale ja raczej Czaban Band nie wezmę,bo jak na wesele 2-dniowe to za drogo jak dla mnie ;/

Edytowane przez carolcia88
Czas edycji: 2008-10-23 o 13:20 Powód: błędna informacja
carolcia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 20:06   #367
froggie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolcia88 Pokaż wiadomość
a wy ile płacicie dla porównania??
ja mam 2000zl za kamerzystę i foto w jednym
film ze 3-3,5h; zdjęcia z kościoła wesela i plener, kolaże. ileśtam wywołanych i ok 1000 na płycie. Sami sobie wybieramy które już chcemy do wywołania.
muzykę do filmu też sami mozemy wybrać.
Stary 2008-10-22, 20:36   #368
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez negila Pokaż wiadomość
Ja się na tym nie znam za bardzo ale rozmawialam z kolezanka która teraz kupowala mieszkanie i wziela kredyt właśnie we frankach i była bardzo zadowolona, tlumaczyła mi nawet że bardziej się to opłaca niz w złotówkach. Ja nie mam ekonomicznego mózgu także nawet nie spróbuję powtórzać co mówiła. Npewno to też zależy od momentu w którym się bierze kredyt, kursu waluty i warunków banku. Teraz tak zaostrzyli te kryteria przyznawania kredytów hipotecznych że napewno ni etak łatwo będzie je dostać i nie każdy będzie sobie mógł na taki kredycik pozwolić.
Negilo domyślam się że koleżanka była zadowolona, ale kredyt zapewne wzięła przed tym załamaniem na giełdzie w USA. Już w kilka dni po tym odsetki poszły w górę - wystarczy spojrzeć co na przestrzeni tygodnia stało się z kursami walut
To jest totalna masakra, którą wkrótce wszyscy będziemy odczuwać, a zwłaszcza ludzie którzy mają na głowie kredyty - serio nie zazdroszczę im
Co do franków szwajcarskich to interes życia zrobili ci co wzięli we frankach jak był 3,0 a spłacili go jak stał 2,05(do niedawna tak było) - a dziś już idzie w górę(2,5 i na tym się nie skończy).
Odnośnie kredytów to praktycznie od teraz mają wprowadzić 30% wkład własny - bez tego nikt nie dostanie kredytu. Banki zabezpieczają swoją płynność w ten sposób. Pytanie tylko kogo będzie stać na taki wkład - mieszkania kupią pewnie Ci co wrócą z Wysp z zaoszczędzoną kasą, reszta może zapomnieć.

A pomysleć, że wszystko się zaczęło od tego, że Amerykanie nabrali zbyt dużo kredytów, których nie byli w stanie spłacać - banki straciły płynność, nie miały czym obracać, nastąpiło załamanie na giełdzie. Amerykanie są jeszcze na tyle zapobiegliwi, ze cała Europa miała u nich udziały i w momencie załamania te straty się rozłożyły niestety na nasz kontynent(dlatego też MY(Europa) odczuwamy to co dzieje się w USA).

Cytat:
Napisane przez ahulec
ja to nawet dziś się dodzwoniłam do dewelopera który metr mieszkania wycenia sobie na ok 6800 zł, stąd moje porównanie do Wawy bo znajomy kupił za tyle... tylko jest jeden mały szczególik że On tyle zarabia ale jestem dobrej myśli i raczej szumy czegoś mniejszego... max 50 m
Być może jeżeli chodzi o nowo budowane mieszkania to ceny są max wywindowane(chociaż myślę, że ten Pan przesadził podając Ci 6800zł)
Generalnie ceny mieszkań są raczej spekulacyjne - w rzeczywistości w trakcie negocjacji można zejść zdecydowanie niżej i kupić mieszkanie za ok.4 tysiące

Cytat:
Napisane przez linkao
Powróciłam po przerwie
Na początku - *kaalinaa* wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia !!!
Właśnie próbuję dodać link ze zdjęciami z mojego ślubu i mini podróży poślubnej...
http://paulinajarek.multiply.com
o znalazłam...szukajcie albumy "Stało się"
I parę zdjęć na zachętę
Fajowe zdjęciaaaaanajlepsz e nr 49wymiata!!!Słysz ałam jak sobie te zdjęcia robiliście - punkt za pomysłowość, hehe
PS. pamiętaj o mojej skrzynce na listy

Bycie konfidentem to najgorsza forma upodlenia człowieka

oshinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 20:44   #369
ewelinka3f
Raczkowanie

[quote=carolcia88;9438193]

Fotograf-studio 2f(sam ślub i plener-50zdjęć w albumie,jedno duże w formacie 40/60 prezentacja multimedialna i płytka ze wszystkimi zdjęciami ok 500 sztuk) za 1950 wydaje mi się że drogo a wy ile płacicie dla porównania??

My za fotografa płacimy 1200zł,dostajemy 60 zdjęć w albumie,na płycie ok.350,fotograf zostaje też na wesele do około 2 w nocy
Stary 2008-10-22, 20:57   #370
ana_01
Rozeznanie

Cytat:
Kamerzysta-p.Pliszko jak już wcześniej pisałam 1800 zł ale nagranie w formacie HD i pakiet PLATINUM
Tylko 1800 płacisz za ten pakiet?? Hmm dziwne, bo mi Pan Pliszko powiedział, że w 2010 roku cena pakietu Gold w formacie HD 2300-2500..Rozmowa była jakiś miesiąc temu..

Linkao.. plener świetny!!!
Stary 2008-10-22, 21:14   #371
Joasia***
Rozeznanie

LINKAO zdjęcia super

Cytat:
Napisane przez ahulec Pokaż wiadomość
popieram zmianę tematu... czy to zaproszenie dotyczy wszystkich chcących wźiąć czynny udział w poszukiwaniach, czy tylko wybrane grono??
grono nie jest wybrane mieszkamy w warszawie... i postanowiłyśmy razem się wybrać na poszukiwanie tej jedynej tutaj ( z powodów logistycznych cieżko nam szukac w lublinie)
a razem zawsze raźniej
także zapraszam jeśli tylko masz chęć
Joasia*** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 21:17   #372
carolcia88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ana_01 Pokaż wiadomość
Tylko 1800 płacisz za ten pakiet?? Hmm dziwne, bo mi Pan Pliszko powiedział, że w 2010 roku cena pakietu Gold w formacie HD 2300-2500..Rozmowa była jakiś miesiąc temu..

Linkao.. plener świetny!!!
Wiesz co teraz wszystko z dnia na dzień drożeje... jednego dnia dzwonie do sali w wojciechowie jest 180 zł a 3 dni później pan już się nie zgadza na taką cene :/ paranoja po prostu :/

a może full HD tyle kosztuje??
Stary 2008-10-22, 21:27   #373
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiesz co teraz wszystko z dnia na dzień drożeje... jednego dnia dzwonie do sali w wojciechowie jest 180 zł a 3 dni później pan już się nie zgadza na taką cene :/ paranoja po prostu :/

a może full HD tyle kosztuje??
A ty masz niepełne HD?

Ja mam pełne HD u Pana Pliszko, w sumie nie chcieliśmy HD jak się dowiedzieliśmy ile to kosztuje(2500), ale okazało się, że tego dnia tylko ta jedna kamera jest wolna no i dostaliśmy spory upust- Pan Pliszko zrobi nam HD w normalnej cenie 1500.

Cytat:
Napisane przez ana_01

Ja tydzień temu dokładnie to samo usłyszałam

Stary 2008-10-22, 21:59   #374
carolcia88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez oshinek Pokaż wiadomość
A ty masz niepełne HD?

Ja mam pełne HD u Pana Pliszko, w sumie nie chcieliśmy HD jak się dowiedzieliśmy ile to kosztuje(2500), ale okazało się, że tego dnia tylko ta jedna kamera jest wolna no i dostaliśmy spory upust- Pan Pliszko zrobi nam HD w normalnej cenie 1500.

Ja tydzień temu dokładnie to samo usłyszałam

jest HD i full HD ja umowę podpisywałam 5 października i mam HD za 1800. \dziewczyny a Wy w umowie macie wpisane że to będzie akurat HD??
Stary 2008-10-22, 22:02   #375
negila
Rozeznanie

Cytat:
Negilo domyślam się że koleżanka była zadowolona, ale kredyt zapewne wzięła przed tym załamaniem na giełdzie w USA. Już w kilka dni po tym odsetki poszły w górę - wystarczy spojrzeć co na przestrzeni tygodnia stało się z kursami walut
To jest totalna masakra, którą wkrótce wszyscy będziemy odczuwać, a zwłaszcza ludzie którzy mają na głowie kredyty - serio nie zazdroszczę im

Odnośnie kredytów to praktycznie od teraz mają wprowadzić 30% wkład własny - bez tego nikt nie dostanie kredytu. Banki zabezpieczają swoją płynność w ten sposób. Pytanie tylko kogo będzie stać na taki wkład
Ja nie znam wszystkich szczegółów i nie próbuję się spierać na ten temat bo jak już pisałam nie znam się na tym. Decyzje o przyznanie kredytu dostali pod koniec tamtego tygodnia(cały proces przyznawania takiego kredytu podobno troche trwa). Przez ten kryzys bali się że im nie przyznają tego kredytu ale się udało może się im udało wstrzelić w jakieś wyjątkowo dobre warunki
wiadomo przeciez ze kursy walut sie zmieniaja i trzeba sie liczyć z tym biorąc kredyt na co najmniej 20- 30 lat...niesamowity okres czasu
o wkładzie własnym słyszałam już- to jakaś paranoja

Stary 2008-10-22, 22:16   #376
Katarzynka86
Raczkowanie

my mamy pakiet platynium u p. Pliszko. Płacimy na przyszły rok 2000 w formacie hd ... tyle że ja w umowie nie mam zaznaczone czy jest to hd czy full hd...

Edytowane przez Katarzynka86
Czas edycji: 2008-10-22 o 22:17 Powód: poprawka :)
Katarzynka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 22:44   #377
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:
jest HD i full HD ja umowę podpisywałam 5 października i mam HD za 1800. \dziewczyny a Wy w umowie macie wpisane że to będzie akurat HD??
Różnica między niepełnym HD a pełnym HD dotyczy rozdzielczości w jakiej jest nagrywany film.

Ja mam napisane HD(najwyższa rozdzielczość),w cenę usługi video wliczono:
- 2 bluray
- 1 DVD

Cytat:
Napisane przez negila
Ja nie znam wszystkich szczegółów i nie próbuję się spierać na ten temat bo jak już pisałam nie znam się na tym. Decyzje o przyznanie kredytu dostali pod koniec tamtego tygodnia(cały proces przyznawania takiego kredytu podobno troche trwa). Przez ten kryzys bali się że im nie przyznają tego kredytu ale się udało może się im udało wstrzelić w jakieś wyjątkowo dobre warunki
wiadomo przeciez ze kursy walut sie zmieniaja i trzeba sie liczyć z tym biorąc kredyt na co najmniej 20- 30 lat...niesamowity okres czasu
o wkładzie własnym słyszałam już- to jakaś paranoja
Ja też się nie spieram.
Ostatnio słyszałam o przypadku gdy bank dał pozytywną decyzję o przyznaniu kredytu - po czym zmienił zdanie. Jest tak, że decyzja kredytowa nie jest dokumentem wiążącym -dopiero podpisanie umowy kredytowej ma moc prawną. Decyzja o przyznaniu kredytu to jedynie taki "wewnętrzny" dokument banku, który tak naprawdę niewiele jest wart. Mam nadzieję, że w przypadku Twoich znajomych chodzi już o umowę, a nie tylko decyzję kredytową.
Ale co do wstrzelenia się w dobre warunki to jakoś niestety tego nie widzę

Wiadomo, że kursy się zmieniają, ale teraz to przyspieszenie jest spowodowane
wycofywaniem się kapitału obcego m.in. z naszego rynku. A to z kolei jest zawsze niebezpieczne dla gospodarki kraju. Mam nadzieję, że u nas nie dojdzie do takiej sytuacji jak na Węgrzech.

Stary 2008-10-22, 23:00   #378
ana_01
Rozeznanie

Cytat:
Ja się na tych HD i full HD,czy jak to się tam nazywa, kompletnie nie znam. U mnie nie było mowy o full HD tylko samo HD i zakres cenowy jak wyżej podałam.. Ja rozmawiałam z Panem Pliszko pod koniec września... i już nic nie rozumiem:P
Stary 2008-10-22, 23:03   #379
negila
Rozeznanie

tak już podpisali umowę i mają swoje mieszkanko a z tym wstrzeleniem chodziło mi bardziej o to że może jakby trochę później zaczeli wszystko załatwiac to by nie dostali kredytu albo obowiązywały by ich inne warunki np ten 30%wkład własny, itp
zresztą lepiej sie nie będę juz wypowiadać na ten temat bo nie znam dokładnych szczegółów najważniejsze że sie im udało

Stary 2008-10-22, 23:14   #380
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja się na tych HD i full HD,czy jak to się tam nazywa, kompletnie nie znam. U mnie nie było mowy o full HD tylko samo HD i zakres cenowy jak wyżej podałam..
Ja też się nie znam, czasem chłonę tylko to co mówi do mnie TŻ

Cytat:
Ja rozmawiałam z Panem Pliszko pod koniec września... i już nic nie rozumiem:P
Nie Ty jedna

Cytat:
Napisane przez negila
tak już podpisali umowę i mają swoje mieszkanko a z tym wstrzeleniem chodziło mi bardziej o to że może jakby trochę później zaczeli wszystko załatwiac to by nie dostali kredytu albo obowiązywały by ich inne warunki np ten 30%wkład własny, itp
zresztą lepiej sie nie będę juz wypowiadać na ten temat bo nie znam dokładnych szczegółów najważniejsze że sie im udało
No to super, że już mają mieszkanie!

Stary 2008-10-23, 08:39   #381
khirali
Raczkowanie

Cytat:
Ceny wyższe niż w Warszawie na pewno nie są, ale fakt że drogo jest to się zgodzę, ale przy obecnym kryzysie za jakieś 2-4 lata stanieją(no może nie tak bardzo te nowsze, budowane po 93r, ale te z "wielkiej płyty" powinny sporo stanieć). Pomyśl co mają wszyscy ci, którzy wzięli kredyty w frankach szwajcarskich.To jest dopiero ból
My wzielismy kredyt we frankach jakies 100 000 franków i jak narazie mimo tego kryzysu nie ma żadnego bólu, frank rośnie ale każda waluta poszła w góre bo złoty sie osłabił, ale jak byśmy wzięli w złotówkach do dopiero by była lipa jak co chwile podnosili stopy procentowe. No takie jest ryzyko walutowe ale jak się bierze kredyt na 30 lat nie da się przewidzieć nigdy co się będzie działo, dlatego nie mozna tez pochopnie zaraz przewalutowywac albo refinansować kredyt tylko odczekać troszkę i zobaczyc co się będzie działo.
Jesli chodzi o ceny mieszkań to my płaciliśmy 4 000 za m w Świdniku a mamy 50 metrów i wydaje mi sie że to nie jest jeszcze tak bardzo drogo, to mieskzanie z rynku wtórnego ale zadbane wsyztsko nowe i co najwazneijsze to właścieciel zostawili nam cała kuchnie bo była zabudowana z agd i łazienkę nowiutką po remoncie.

A mam jeszcze pytanko jak robicie same zaproszenia ślubne to w jakimś propgramie konkretnym?
Aha i jeszcze jedno wybrakliśmy juz fotografa podrzucam jego stronkę jakby była któraś z was zainteresowana http://marcinkaminski.eu/
Pozdrawiam

szczęśliwa żonka
13.06.2009

szczęśliwa mamuśka
24.07.2010
khirali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-23, 12:28   #382
delsebastian
Przyczajenie

Cytat:

hmm :/ a Ja dzwonilem w tym w tyg. i za HD powiedzial 2000,- (w tym film z pleneru) Zarezerwowalem termin, ale chyba zadzwonie i jesli mialas za 1800,- to powiem zeby szedl cena pazdziernikowa
A zdjecia to teraz wygladaja tak: 1200,- plener u Zomera i 750,- slub plus Wesele chyba u T.Kantocha.
A czy ktoras z was ma sam plener u Zomera i powiedzial ze umow nie podpisuja, chyba ze ktos juz chce na sile?
delsebastian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-23, 12:51   #383
carolcia88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez delsebastian Pokaż wiadomość
hmm :/ a Ja dzwonilem w tym w tyg. i za HD powiedzial 2000,- (w tym film z pleneru) Zarezerwowalem termin, ale chyba zadzwonie i jesli mialas za 1800,- to powiem zeby szedl cena pazdziernikowa
A zdjecia to teraz wygladaja tak: 1200,- plener u Zomera i 750,- slub plus Wesele chyba u T.Kantocha.
A czy ktoras z was ma sam plener u Zomera i powiedzial ze umow nie podpisuja, chyba ze ktos juz chce na sile?

ale ja nie będę miała pleneru bo nie chciałam, wiec mam pakiet gold- bez pleneru bo skoro mam mieć prezentację ze zdjęć to po co mi jeszcze raz to samo na płycie z wesela...- szukam oszczędności
Stary 2008-10-23, 13:29   #384
Miira
Zadomowienie

GG do Miira

Cytat:
Napisane przez Joasia*** Pokaż wiadomość
Znam ten ból z cenami w Warszawie...zarobki są większe to i ceny wszystkiego relatywnie są większe....my też się rozglądamy za mieszkankiem do kupienia (póki co niedawno znaleźliśmy takie do wynajęcia wreszcie) ale o przeprowadzce do Lublina mogę pomarzyć bo tż nie znajdzie pracy w swoim zawodzie a tego zrobić mu nie mogę nie ma firmy która mogłaby go zatrudnić...ja to może bym coś znalazła...kiedyś...może
a z weselszych tematów, kiedy wybieramy się na kieccki? może już po 1szym listopada, co???bo teraz mamy trochę przeprowadzki na głowie, potem wyjazd na weekend do domciu i już listopad jest...czas szybko leci...
Ból z tymi cenami mieszkań w Warszawie jest niesamowity. Tak jak piszesz zarobki są większe, ale i życie kurcze jest jakieś strasznie drogie. Nam co miesiąc jest naprawdę ciężko cokolwiek odłożyć. I naprawdę nie żyjemy "z pompą" tylko na normalnym poziomie. U nas Lublin jeszcze wchodzi w grę bo mój TŻ jest programistą i w zasadzie jak sam mówi może i pracować na wsi byle by tylko był net. Ale też ciężko się zdecydować, bo już się trochę przyzwyczailiśmy do Wa-wy i nasi znajomi wszyscy prawie sie przenieśli tutaj... więc jak byśmy wrócili do Lublina to byśmy siedzieli sami jak kołki.

Cytat:
Napisane przez khirali Pokaż wiadomość
Jesli chodzi o ceny mieszkań to my płaciliśmy 4 000 za m w Świdniku a mamy 50 metrów i wydaje mi sie że to nie jest jeszcze tak bardzo drogo, to mieskzanie z rynku wtórnego ale zadbane wsyztsko nowe i co najwazneijsze to właścieciel zostawili nam cała kuchnie bo była zabudowana z agd i łazienkę nowiutką po remoncie.
No właśnie tak jak patrzę najpierw oferty na mieszkań w Wawie to krew mnie zalewa, a potem jak patrzę na oferty z Lublina to działa to na mnie kojąco .
Zresztą w Lublinie mamy takie miejsce gdzie chcielibyśmy mieszkać - Słoneczny dom (mój TŻ blisko stamtąd mieszkał więc sentyment, sentyment . I myślę, że nawet ten głośny tor kartingowy byłabym w stanie przeżyć Zresztą zawsze marzyło mi się mieszkanie 2-poziomowe, a tam akurat jest takie prawie 80m2 więc nie za duże jak na nas dwoje, a jednak na 2-poziomach.

Co do wypadu po kiecki to ja b.chętnie w listopadzie już wiem że 5 mi nie pasuje, bo mam wtedy dentystę Ale myśle że znajdziemy odpowiedni dla wszystkich termin

ps. linkao suuuuuper zdjęcia

Edytowane przez Miira
Czas edycji: 2008-10-23 o 14:08
Miira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-23, 14:01   #385
Katarzynka86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez delsebastian Pokaż wiadomość

różnica jest taka że 2000 zł. to za pakiet platynium w HD (w gre wchodzi plener), a 1800 zł. to pakiet gold w HD (bez pleneru)
Stary 2008-10-23, 14:57   #386
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez khirali Pokaż wiadomość
My wzielismy kredyt we frankach jakies 100 000 franków i jak narazie mimo tego kryzysu nie ma żadnego bólu, frank rośnie ale każda waluta poszła w góre bo złoty sie osłabił, ale jak byśmy wzięli w złotówkach do dopiero by była lipa jak co chwile podnosili stopy procentowe. No takie jest ryzyko walutowe ale jak się bierze kredyt na 30 lat nie da się przewidzieć nigdy co się będzie działo, dlatego nie mozna tez pochopnie zaraz przewalutowywac albo refinansować kredyt tylko odczekać troszkę i zobaczyc co się będzie działo.
Ok, ale trzeba wziaść pod uwagę, że jak brałaś kredyt to pewnie frank stał jakieś 2 zł - czyli realnie miałaś do spłaty 200000zł. A w chwili obecnej masz do spłaty jakieś 250000-260000zł. Od tego automatycznie wyższe odsetki.

Wiadomo,że osoby, które mają kredyt w złotówkach mają wyższe oprocentowanie- jakieś 8%, ale oni mają opcję przewalutowania,gdy franek dojdzie do poziomu 3-3,5 w momencie szczytowym, gdy wiadomo że bardziej już nie urośnie mogą przejść na franka i po jego spadku mają automatycznie mniejszy kredyt(mój znajomy spłacił tak właśnie kredyt, jak go brał frank stał 3zł, a jak go spłacał stał 2,02 -chyba nie muszę pisać ile zaoszczędził)

A jak ktoś ma kredyt we frankach nie wskoczy przecież teraz na złotówki, a póki co można się spodziewać że franki jedynie pójdą w górę.

Stary 2008-10-23, 16:03   #387
pokropce
Raczkowanie

Hej Dziewczyny. Wiecie może czy są już nowe kolekcje sukien ślubnych w sklepach??? Jak byłam ostatnio ekspedientki mówiły, zęby się wstrzymać do grudnia/ stycznia, bo będą wtedy nowe kolekcje. Wczoraj słyszalam plotke o tym ze już pojawiło sie coś nowego.

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20090509580413.html
pokropce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-23, 16:20   #388
Katarzynka86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pokropce Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny. Wiecie może czy są już nowe kolekcje sukien ślubnych w sklepach??? Jak byłam ostatnio ekspedientki mówiły, zęby się wstrzymać do grudnia/ stycznia, bo będą wtedy nowe kolekcje. Wczoraj słyszalam plotke o tym ze już pojawiło sie coś nowego.

ja jak chodziłam po sklepach z sukniami to też mi panie mówiły, że koło grudnia będą nowe kolekcje...
Stary 2008-10-23, 17:18   #389
ewelinka3f
Raczkowanie

U mnie też jeszcze nie ma nowych kolekcji
Stary 2008-10-23, 20:17   #390
chanel77
Raczkowanie

dziewczyny czy któraś z Was może coś powiedzieć na temat salonu Jacqueline w Lublinie? tzn chodzi mi o jakość obslugi po zamówieniu u nich sukni, no i oczywiście o efekt końcowy
chanel77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości