|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4621 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
U mnie 3d kosztuje 250zł |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fotelik byl wlasnie z ebay ![]() O kurierze nie pomyslalam...
![]() |
#4623 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do wlosow - faktycznie raz na jamis czas im dam spokoj jak mi sie nie chce prostowac, zeby sie pokrecily przez jeden dzien, ale to rzadko. Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4624 |
Zakorzenienie
|
Ja dziś byłam sie dowiedzieć co i jak w szpitalu w którym mam zamiar rodzić i okazało się że nie muszę brać żadnych ubranek dla dziecka bo mają szpitalne (tylko na wyjscie musze miec) nawet pieluchy i podpaski zapewnia szpital i dziecko nie jest z mamą 24h
i jest to ponoć jedyny szpital w moim mieście który stosuje baloniki wywołujące poród(w razie takiej potrzeby) |
![]() ![]() |
![]() |
#4625 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4626 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4627 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4628 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ide na wycieczke po porodowce w niedziele, nie moge sie doczekac. Chyba tez mam dostac ubranka dla dziecka, kocyki, czapeczke, pieluchy i maszyne do odciagania pokarmu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4629 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale laktatora to mi nie dadzą, ale powiem szczerze że nie chce odciągać mleka laktatorem to ponoć powoduję że zbiera się jeszcze więcej mleka a nie chce mieć nadmiaru zobaczymy jak to będzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim ostatnim zakupem dla dziecka bedzie własnie wozek, mam zamiar go kupic dopiero po powrocie ze szpitala, bo po co mi wczesniej ten wozek?? zeby sie kurzył? i tak mi nei bedzie do niczego potrzebny po powrocie ze szpitala bo przeciez od razu z dzieckiem nie pojde na dwor!! Bez przesady bedzie to sam poczatek marca a moze i nawet koniec lutego....wiec wozek spokojnie mozna kupic po powrocie, teraz sa wazne inne rzeczy ktore beda potrzebne od razu po powrocie ze szpitala, a pozatym wlasnie tak jak piszesz do tego czasu ceny jeszcze moga pojsc w dol! To jest az 4 m-ce czas w moim przypadku a w przypadku innych jeszcze pozniej! No chyba ze bedzie mi potrzebny do wyjscia ze szpitala fotelik samochodowy a on jest w komplecie z wozkiem wiec moze na sam koniec go juz kupimy ale watpie, predzej pozycze fotelik na powrot do domu Ja własnie musialam zazyc nospe ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4631 |
Zadomowienie
|
ja niestety bede musiala.... po 13 tygodniach wracam do pracy, a chce karmic malutka piersia jak najdluzej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4632 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4633 | |
Wtajemniczenie
|
Zespół nagłej śmierci niemowląt-Zespół nagłej śmierci niemowląt, czyli śmierć łóżeczkowa. Przyczyna śmierci łóżeczkowej niemowląt do dziś nie jest znana. Udało się jednak znacznie zmniejszyć możliwość wystąpienia śmierci niemowlaka bez przyczyny, jeśli rodzice kładą dziecko na plecach wskaźnik śmiertelności spadł. http://www.allegro.pl/item459513419_...are_ac401.html tu jest wszystko napisane Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4634 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czemu niecale 4 m-ce? przeciez macierzynskie od nowego roku bedzie 20 tyg czyli cale 5 m-c |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4635 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tego nie mam codziennie, drugi albo trzeci raz mi sie tak robi w ciagu 1,5 tyg czyli od poczatku 20 tyg jak juz pisalam to na 90% sa te skurcze Braxtona ktore sie zaczynaja od 20 tyg niby macica zaczyna cwiczyc do porodu , ale czemu ty je juz masz? to nie wiem, a na pecherz to ci pewnie maluch naciska ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4636 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4637 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Podobno wydoic mozna wszystko co ma sutki ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4638 |
Raczkowanie
|
Ja też mam w ostatnich dniach wrażenie, że brzuch twardnieje mi w dolnej części i odczuwam skurcze, ale bardziej wtedy gdy się więcej ruszam. Zaczynamy z TŻtem kupować rzeczy dla maluszka, a chodzenie po sklepach strasznie mnie męczy. Od razu pojawiają się te skurcze, ból w okolicy kości ogonowej a potem strasznie bolą mnie nogi. Aż się boję myśleć co będzie jak mi brzuch większy urośnie.
#4639 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Macierzyskie trwa 4,5 miesiąca no czyli wychodzi jakieś 20 tyg to by się zgadzało no chyba że wcześnie ktoś poszedł na l4 (tzn prędzej niż pół roku przed porodem) to macierzyński na to wchodzi bo l4 na ciąże trwa 180 dni |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4640 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4641 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieprawda bo L4 trwa 182 dni pozniej sa swiadczenia rehabilitacyjne do 2 tyg przed terminem porodu, czyli 2 tyg przed terminem porodu lekarz zazwyczaj wypisuje juz macierzynskie, ale nie mozna wczesniej niz 2 tyg, ja jestem od 6 tyg ciazy na L4 (czyli od 9 lipca) i 182 dni konczy mi sie 6 stycznia, czyli od 7 stycznia do okolo 19 lutego bede miala swiadczenia rehabilitacyjne a od 20 lutego juz macierzynskie bo termin mam na 5 marca a to kiedy sie urodzi maluch nie ma juz znaczenia, jesli chodzi o te swiadczenia rehabilitacyjne to min 6 tyg przed koncem L4 (182 dni) trzeba do Zusu złozy papiery wypełnione przez zaklad pracy i lekarza z wnioskiem o te swiadczenia - ja musze to zlozyc zaraz po 20 listopada czyli juz za miesiac, czyli juz od momentu wystawienia macierzynskiego (2 tyg przed terminem porodu) bedzie sie liczylo 20 tyg i niewazne kiedy urodzi sie dziecko, jesli urodzi sie w ciagu tych 2 tyg to nasz plus jesli 2 tyg pozniej po terminie to nasz minus ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4642 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak jak ja ![]()
![]() |
#4643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To musialo byc baaardzo dawno temu o ile wogole bylo (bo nie slyszalam) bo z tego co wiem to juz kupe lat jest tak opcja, wiem po znajomych, ktore rodziły juz dawno, A ja jestem własnie w tej sytuacji, wiec juz mam wszystko opcykane na maxa ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4645 |
Zakorzenienie
|
Jak już jesteśmy w takim temacie to powiedzcie mi kto płaci na l4 zus czy pracodawca bo juz sama nie wiem jak to jest.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4646 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Takie cos znalazłam: Pensję wypłaca pracodawca - jeśli jest w zakładzie ztrudnionych więcej niż 20 osób i zakład pracy rozlicza to z Zusem, jeśli mniej niż 20 osób - wypłaca ZUS. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4647 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ale dajecie dziewczyny
![]() |
#4648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4649 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jesli pracujesz w zakładzie gdzie jest mniej niż 20 pracowników: pierwsze 33 dni placi pracodawca a potem juz zus. Jeżeli firma ma więcej niż 20 pracowników przez cały okres l4 płaci pracodawca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4650 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po porodzie idę normalnie na cąły macierzyński czyli 18 tyg,chyba,że to 20 tygodni faktycznie wejdzie w życie ![]() ![]() Cytat:
Przez pierwsze 30 dni chorobowe wypłaca ciężarnej w 100% pracodawca,potem do końca ZUS. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:30.