|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Przez cały dzień masakrycznie ropieją mi oczy- ratunku!!!
Nie raz zdarzało mi się obudzić ze sklejonymi rzęsami. Jak byłam mała to wiecznie oczy mi ropiały przez noc, a mama rano musiała mi je przemywać rumiankiem. Ostatnio jednak zaczęły mi ropieć masakrycznie- budzę się kilka razy w nocy, bo mnie to normalnie szczypie- wycieram, zasypiam i po jakimś czasie znów się budzę zaklejona. Najgorzej jednak jest przez dzień- od kilku dni słabiej widzę, mam ciągle zamglone oczy (lewe najbardziej), a ropa normalnie mi momentami leci jak łzy. Cały czas całe oczy mnie pieką. Przemywam rumiankiem, biorę ibuprom zatoki (tak pomyślałam, że stąd ta ropa), ale nic nie pomaga. Czy ktoś miał podobny przypadek? Od czego to może być? Jak sobie z czymś takim poradziłyście? Wiem, że najlepiej chyba iść do okulisty, ale do czwartku nie mam możliwości wyjścia z domu przed wieczorem.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przez cały dzień masakrycznie ropieją mi oczy- ratunku!!!
Przejdź się na pogotowie,serio.
Z oczami to naprawdę nie ma żartów.
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
też tak mi się zdarzało jak byłam mała i miałam przemywane rumiankiem, prawdopodobnie robi się tak od wiatru, musiałaś przebywać gdzieś w przeciągu, najlepiej będzie jak faktycznie pójdziesz do lekarza, zapisze Tobie jakieś kropelki. Ja np. mam problem ciągłego łzawienia jak wyjdę na dwór lub jak przemęczą mi się oczy
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam takie objawy za dziecka, okazało się, że to było zapalenie spojówek.
Idź jak najszybciej do lekarza!
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo prywatnie do okulisty który przyjmuje wieczorem. Nie czekaj do czwartku. Stawiam na bakteryjne zapalenie spojówek (tylko przypuszczam) i podejrzewam, ze bez specjalnych kropli sie nie obejdzie.
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Łooo dzięki.
Jak nie urok to sraczka ![]() Dobra, najwyżej jutro zaprowadzę synka do przedszkola, bo w sumie chyba już nie zaraża , a sama przejdę się do lekarza. Ale to do okulisty trzeba, czy normalny rodzinny może stwierdzić od czego to? Normalnie szału dostaję, tak szczypie, nie mówiąc o tym, że nie ma mowy o malowaniu rzęs i powiek. |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce Cie martwic, ale z malowaniem oczu tak czy tak należy sie wstrzymać jakis czas. Jesli to naprawde jakiekolwiek zapalenie to nawet na dłuższy czas. Przy bakteryjnym malowanie nawet wykluczone, żeby nie zakażać ponownie. I najlepiej byłoby wymienic pedzelki i takie inne przyrzady do malowania... Ale to zobaczysz co Ci lekarz powie.
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Zapalenie spojowek-jak juz dziewczyny pisaly, byc moze-doraznie mozesz uzywac jakis kropli i polecam wizyte u okulisty, koniecznie, nie u rodzinnego
Ja sie mecze z tym od dziecka, co jakis czas nawraca, najgorszy stan to taki, ze oko bolalo mnie jak zamykalam tak bardzo, ze plakalam, co w nocy sie dzialo, lepoiej nie mowic ![]() Jak nie masz szans na okuliste to idz do rodzinnej, niech Ci wypisze recepte na krople/masc-powinno przejsc, a pozniej zajdz do okulisty, zeby sie upewnic, ze wszytsko wyleczone. Ah, tak jak Luba pisala, o makijazu poki co "zapomnij", bo na tuszu/kredce zostawisz bakterie i jak sie wyleczysz to znow mozesz je sobie "zafundowac" z wczesniej uzywanej szczoteczki/pedzelka. A jak naprawde z domu sie nie wydostaniesz to popros jakas kolezanke/TZta, kogokolwiek, zeby Ci strazolin kupil [niecale 10zl/bez recepty], powinno przynajmniej troche pomoc
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Rumianek wiele osob uczula wiec nalezy ostroznie ,idz na pogotowie lub na priv do okulisty ,wyobrazasz sobie tak zyc do czwartku ?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nie depcze krokusów
|
Rodzinny nie pomoże, rumianek faktycznie może alergizować, trzeba odstawić soczewki i makijaż. Jedynie okulista pomoże. Po jakimś czasie może przejść, ale niestety może się to źle skończyć (mnie pogorszył się trochę wzrok po nieleczonym zapaleniu). Ale spokojnie, będzie dobrze
|
|
|
#11 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Pewnie zapalenie spojówek. Koniecznie do lekarza, nie musi być okulista, w sytuacji awaryjnej może być też lekarz pierwszego kontaktu. Więc jeśli nie masz szans na okulistę, to odwiedź najpierw takiego. Miałaś chore dziecko? Katar może? Mogłaś przenieść sobie jakieś zanieczyszczenia do oczu i stąd teraz to zapalenie. Ja je miałam właśnie kiedy byłam chora, miałam katar i najpewniej sobie przeniosłam na rękach, zdiagnozował to wtedy właśnie internista przy okazji zapisywania leków na przeziębienie. Dostałam specjalne krople (na receptę). Duża ulga już po paru aplikacjach.
Jeśli to to, to wyleczysz kropelkami. O malowaniu oczywiście nie ma mowy do końca leczenia, bo zanieczyścisz kosmetyki, pędzelki itp i później znów się z nich zarazisz... Najlepiej by było profilaktycznie wymienić tusz, a jakieś pędzelki porządnie oczyścić, w miarę możliwości nawet zdezynfekować... No i siedzenie przy kompie nie pomaga oczom w tym stanie. |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
ja też bym odstawiła rumianek. Jak masz w domu sól fizjologiczna to tylko tym możesz zakraplać,. Oczy głównie ropieją od zapalenia spojówek a to jest zaraźliwe i możesz zarazic wszystkich w domu
![]() No i ja też jestem zdania ,że lepiej do okulisty. Rodzinny zawsze przepisywał mi kropelki reklamowane i bez recepty a tu raczej Tobradex albo inny antybiotyk. Zobaczysz,że juz po pierwszej dawce będzie lepiej. no i weź zwolnienie na 3 dni to odpoczniesz sobie trochę bo pewnie spuchniesz nieco na powiekach. trzymam kciuki. |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
No moje dzieci właśnie mają zapalenie spojówek
Mały budził mi się w nocy i płakał, że oczków otworzyć nie może. I rano to samo. Zaczęło się u starszego, byłam z nim u pediatry w czwartek i przepisała krople Floxal. Są one na receptę, działają bakteriobójczo. A jeśli oczy ci ropieją i są przekrwione, to na pewno od bakterii. Myślę, że spokojnie możesz iść do zwykłego internisty. To nie jest jakaś straszna choroba, żeby okulista był potrzebny (ale jak pisała Malla nie leczone zapalenie spojówek może pogorszyc wzrok). Tylko radzę iść szybko, bo samo tak łatwo nie przejdzie, a możesz zarazić pozostałych domowników To chyba z powietrzem się przenosi, bo moje dzieci nie miały z chorymi kontaktu Tak więc do lekarza szybko![]() Ps. te kropelki to 3 razy dziennie po jednej wpuszczam synkom, i po jednym dniu (czyli 3 kropelkach) już była baaardzo duża poprawa, ropy prawie wcale. Ale wpuszczam nadal, bo mam to robić 7 dni. One są chyba też dla dorosłych
|
|
#14 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
A ja dostałam biodacynę 0.3%. Koszt rzędu chyba ok 10 zl, również pomogły szybciutko. Tak więc szybko do lekarza, bo nie ma co się męczyć
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Jak bylam mala tez to mialam, zapalenie spojowek. Wystarczaly mi oklady z herbaty z rumianku i przeszlo.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
ostatnio tyez tak mialam, moze nie az tak, ale bralam krople do oczu i pomoglo.
|
|
#17 |
|
Nie depcze krokusów
|
Nie za bardzo okłady z herbaty zabiją bakterie, które panoszą się po spojówkach :/
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Mam jakieś krople recepturowe. Przestały oczy mi jednak ropieć, odkąd zaczęłam wczoraj wieczorem wkrapiać Visine- teraz tylko potwornie pieką i są calutkie czerwone. No i światłowstręt mam. Starałam się dziś mało siedzieć przed komputerem i nic nie czytałam. Najprawdopodobniej dlatego, że mam anginę, ropa jakoś musiała mi pospływać.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Swoją drogą- nie wiedziałam wcześniej, że zapalenie spojówek, to coś poważnego- ot tak, myślałam, że tylko oczy czerwienieją i tyle. |
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
tez mam takie cos od kilku miesiecy juz uzywalam roznych kropli od okulisty teraz jest troche lepiej ale musze uzywac 2 rodzaje kropli kilka razy dziennie i masc na noc, nie wiadomo co mnie uczula i czy to przejdzie:/ najlepiej isc do okulisty ...
|
|
|
|
|
#21 |
|
Nie depcze krokusów
|
Impersono, jak oczy? Podpis masz niepokojący..
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam zmienić podpis
![]() Na oczy dostałam atecortin, bo okazało się, że po prostu miałam anginę i z tego te oczy. Już lepiej, nie ropieją |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:06.

Mały budził mi się w nocy i płakał, że oczków otworzyć nie może. I rano to samo. Zaczęło się u starszego, byłam z nim u pediatry w czwartek i przepisała krople Floxal. Są one na receptę, działają bakteriobójczo. A jeśli oczy ci ropieją i są przekrwione, to na pewno od bakterii. Myślę, że spokojnie możesz iść do zwykłego internisty. To nie jest jakaś straszna choroba, żeby okulista był potrzebny (ale jak pisała Malla nie leczone zapalenie spojówek może pogorszyc wzrok). Tylko radzę iść szybko, bo samo tak łatwo nie przejdzie, a możesz zarazić pozostałych domowników
To chyba z powietrzem się przenosi, bo moje dzieci nie miały z chorymi kontaktu
Tak więc do lekarza szybko