![]() |
#691 |
Zadomowienie
|
Dot.: pomocy!kupilam psa z tej hodowli,ale nie mam metryki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#692 |
Zadomowienie
|
to w takim razie trzeba to zgłosić do ZK ze chodowla rozmnarza psy na boku.
![]() |
#693 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#694 |
Rozeznanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Się wtrącę troszke do wątku.
Falabella czyli rozumiem że chcesz kupić kundla. Bo skoro to pseudohodowla to jest to po prostu kundel. Od niby znanych ludzi, którzy chcą się pozbyć szczeniaków. Mają w tym momencie interes więc nie licz na ich szczere intencje wobec Ciebie. Bo albo interes będzie w tym, że zarobią albo w tym że się szczenięcia pozbędą. Jedyne co mnie cieszy to podejście do wyboru rasy. Tylko pamiętaj, że zimą czy jesienią jak jest błoto, jest późny zimny wieczór zaczynasz się np źle czuć a pies czeka na dłuższy spacer (a nie 5 min pod blokiem bo pańci się nie chce). ![]() A powracając do pseudohodowli. Przejdź się do schroniska i zobacz ile tam jest psów w typie rasy. Nadal Ciebie to nie obchodzi? Za rok a może nawet wcześniej tam mogą trafić "bracia" twojego psa. I tak jak powyżej czytałam. Ryzyko zachorowania takiego kundla w typie rasy jest znacznie większe bo skąd masz wiedzieć czy przodkowie szczenięcia nie chorowali (chodzi o genetyczne choroby) na raka, dysplazję i wszelkiego rodzaju inne choroby przekazywane z pokolenia na pokolenie. W hodowli masz dostęp do papierów i metryk. Masz pewność, że szczenię jest faktycznie po danej matce i danym ojcu (w pseudohodowli baaardzo często ściemniają że po rodowodowych a tak na prawde okazuje się że suka się "puściła" w miasto i wróciła z brzuchem - ale to widać jak szczenię dorasta i coraz mniej przypomina matkę a bardziej jakąś inną rasę..). Jaką masz pewność biorąc psa w typie rasy (czyli najzwyklejszego kundla - nie mówie że one nie są równie kochane) że w rodzinie nie było psów o zwichrowanej psychice? I jeszcze jedno. Miałam styczność z psem wziętym z pseudohodowli (pomijam że jak urósł to do matki nie był podobny a bardziej przypominal rase - amstafa (byl wyzszy od astków). W nowym domu zaczął być karmiony royalem (z powodu wiecznych problemów z sierścią był dla niego kupowany royal weterynaryjny, wiec jeszcze drozszy). Po niespełna kilku miesiącach miałam możliwość zobaczyć to szczenię i jego rodzeństwo. Co się okazało? On był o połowę większy od rodzeństwa!! Logicznie myśląc wydawać by się mogło, że to podrzutek. A nie!. W tej pseudohodowli szczenięta były karmione najzwyklejszym pedigree (który nie ma żadnych wartości odżywczych - wręcz często niszczy wątrobę i inne narządy). Wiec skoro ktos takim g.... karmił szczenięta (w najważniejszym ich okresie rozwoju) tak samo karmił tym matkę. Więc jak ona ma odchować zdrowy i silny miot? Wiadomo, że szczenię potrzebuje wielu substancji i witamin a ich niedobory jak były jeszcze w "brzuchu u matki" mogą wpływać na problemy zdrowotne które mogą wystąpić nawet za kilka lat!! A wtedy wiadomo nikt nie zwali winy na zle karmienie matki tylko pomyśli że po prostu zachorował. A to wina pseudohodowców. Przydługaśny mój post. A szkoda bo mam jeszcze wiele podobnych spraw jeżeli chodzi o porównanie psedohodowli z prawdziwą hodowlą. Mam nadzieję, że Falabella przemyśli sprawę. Szczeniaka rodowodowego można kupić na raty, można kupić szczenię z rodowodem nienadające się do hodowlanki (mają rodowód ale mają w nim zapis że pies nie jest dopuszczony do hodowlanki). Jest naprawdę sporo możliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#695 | |
Rozeznanie
|
Bzdury piszesz dziewczyno! Właśnie w taki sposób uwierzyłaś pseudohodowcom!
![]() Pies rasowy to pies rodowodowy (a więc ma rodowód). Więc pies nie posiadający rodowodu jest kundlem, nierasowcem, mieszańcem, w typie rasy, itd. Tu coś a'la wytłumaczenie (znalezione w necie): Cytat:
http://www.stoppseudohodowcom.org/ Jeszcze coś dopiszę. Piszesz, że nie masz tyle kasy na rodowodowego. A skąd weźmiesz kasę na jedzenie dla psa? A taki duży pies zjada około worka karmy 15kg na miesiąc. A taki worek porządnej karmy kosztuje coś koło 200zł. No chyba że chappi albo pedegree będziesz karmić (współczuję wtedy Twojemu psu baaardzo). A skąd weźmiesz pieniążki na szczepienie, odrobaczanie, na krople lub obróżkę przeciw kleszczową, na wszelkiego rodzaju smycze, zabawki, legowisko. A skąd kasa na weterynarza jeżeli zachoruje albo nadepnie na szkło i będzie niezbędna wizyta u weterynarza? A jak pies zacznie sprawiać problemy to skąd weźmiesz kase na szkolenie (aczkolwiek uważam, że każdy pies powinien być szkolony na PT beż względu czy sprawia kłopoty czy nie). A takie szkolenie też kilka stówek kosztuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#696 |
Raczkowanie
|
Wiecie dlaczego ludzie kupują pieski od tzw. pseudohodowców? Po porostu są tańsze. Czy ktoś kogo nie stać na zakup psa za 2000 zł musi się go wyrzec? Gdybym mnie było stać kupiłabym sobie yorka z hodowli za 2500zł, ale nie stać mnie i kupię takiego za 600 - 800 zł (nie więcej) i guzik mnie obchodzi czy ma papier! Sama nie będę pseudohodowcą, ale pieska z takiej hodowli kupię! By walczyć z pseudohodowcami trzeba by sprawić żeby psy rodowodowe były tansze, a to raczej nierealne! A tak wogóle to wszystkie pieski są kochane i słodkie, nieważne skąd pochodzą - z hodowli czy schroniska!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#697 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wszystkie tak twierdzimy przeciez
![]() |
![]() |
#698 |
Zakorzenienie
|
ale nie wszystkie rasy sa tak drogie, np. owczarki niemieckie sa po 1 tys zł z rodowodem, to juz lepiej chyba tyle zaplacic niz napedzac to o czym caly watek.
A akurat takie delikatne pieski typu yorki czy shi-tzu to bym sie bala kupowac , bo taniej, wolalabym wziąc pieska ze schroniska i tu lepiej przemyslec naprawde sprawe. A w ogole te z pseudo sa tansze, bo jest ich masa i mozna przebierac. A to niestety nie jest dobre, bo mnozy sie pieski tylko dla zysku niestety. Sprzedający nie powie, ze z urodzonych np. 2 byly martwe, a ja ciagle o tym slysze, bo mam takiego w rodzinie co spanielki tak rozmnaza i ja juz sie bym bala kupic takiego pieska, bo genach niestety on juz ma pewnie jakies wady i do tego kupując znow narazam jego matke na to samo przy nastepnej cieczce. Znow mi rece opadly i nie tylko....
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#699 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo często ludzie mówią że ich nie stać na psa z rodowodem. I dlatego kupują u pseudohodowcy kundelki w typie rasy. Tylko co będzie jak pies zachoruje na coś poważnego i potrzebne będzie sporo pieniędzy na leczenie. Wtedy też ludzie mówią, że nie ma kasy? Że ich nie stać? I co wtedy robią? Bardzo często takie ofiary ludzkiej bezmyślności lub "oszczędności" można spotkać w schroniskach. Bardzo wiele do schronisk trafia psów które zakupione były właśnie w pseudohodowlach ale jak urósł to się okazało, że np szczenię po "rodowodowych" jamnikach urosło na psa w typie amstaffa. A takiego właściciele już nie chcą... I dobrze, że pies rodowodowy tyle kosztuje. Przynajmniej one nie są ofiarą nieprzemyślnaych prezentów, głupoty ludzkiej, zachcianek dzieci, itd. Przynajmniej rodowodowe nie muszą spędzać ani minuty w schronisku. Bo bardzo żadko się zdarza by do schroniska trafiał pies z rodowodem. Więc coś w tym jest !! Wszystkie psy są kochane a te ze schroniska często są większymi przyjacielami.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#700 |
Przyczajenie
|
Wiecie co, śmieszy mnie to, że cały czas piszecie, że zwierzęta z hodowli są zdrowe, a kupując te bez rodowodu straci się majątek na ich leczenie.
Guzik prawda, ponieważ nie zawsze tak jest. Odkąd pamiętam miałam koty. Zawsze były to jakieś znajdki, które się przybłakła mnie lub znajomym. I były zdrowe, raz na jkieś czas je odrabaczywiałam, dostawały witaminy i było ok. I były najukochańsze. Teraz mam kota z rodowodem. W sumie na tym rodowodzie mi nie zależało, ale wyszło tak, przez złe ogłeszenie pani z hodowli. Ale nie ważne. Za kota dałam dosyć sporo, gdyż jest to jedna z droższych ras. A wiecie ile dałam za leczenie? 3 razy tyle! Okazało się, że kocur ma chorobę genetyczną. Przez 3 tygodnie jeździłam z nim do weterynarza dzień w dzień na zastrzyki i kontrolę. Wcześniej przez 4 miesiące jeździłam po różnych weterynarzach, bo żaden nie mógł zdiagnozować, co mu dolega. Prawdopodobnie wcale nie był szczepiony przez hodowcę (w książeczce jest tylko pieczątka weta i krzyżyk przy szczepionce, nie ma naklejki z opakowania - to weci zwracali na to uwagę). często na coś choruje, jeżdzę na kontrolę, wykupuje leki. Na dodatek brakuje mu cech charakteru, jakie wyczytałam w opisie rasy - ale i tak go kocham. Dlatego nie piszcie, że te R+R zawsze są zdrowe, grzeczne i wspaniałe, a "kundle i dachowce"(!?) chore, mogą mieć coś nie tak z psychiką itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#701 |
Zakorzenienie
|
nikt nie da Ci 100 % gwarancji że zwierzę bedzie zdrowe czy z rodowodem czy bez.
Tak samo jest z ludźmi jakiś odsetek ma choroby genetyczne bo tak poprostu jest. My uczulamy żeby nie kupować z pseudohodowli gdyż tam najczęsciej dochodzi do skoligacenia zwierząt,które najczęsciej chorują. Pisząc tego posta dajesz przyzwolenie na dalsze prosperowanie pseudochodowli,następnym razem zastanów sie zanim coś takiego napiszesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#702 |
Zadomowienie
|
Czytaj ze zrozumieniem. Nie piszemy, ze zwierze z rodowodem nigdy nie zachoruje.
Jesli twoj kot rzeczywiscie ma rodowod i ma wade genetyczna powinnas to zglosic. Hodowca powinien oddac ci peniadze za leczenie lub zamienic kota na zdrowego. W hodowlach rodowodowyh sa niesttey czarne owce i z nimi trzeba walczyc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#703 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#704 |
Przyczajenie
|
nie, nie piszecie, że choruje, ale piszecie, że kupując zwierze z pseudohodowli wyda się nie wiadomo ile na leczenie.
I wy piszecie o milości, gdybyś przeczytała dokładnie to byś wiedziała, że kota mam już od jakiegoś czasu. I co? Mam go tam po prostu zamienić, bo jest chory? To nie maskotka, która stoi na półce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#705 |
Zadomowienie
|
Nie napisalam tego.
To hodowca MA OBOWIAZEK pokryc koszty leczenia badz zamienic na zdrowego kota. Mowie tylko jakie sa zasady, a nie ze masz zamienic swojego pupila ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#706 |
Zakorzenienie
|
http://pies.onet.pl/16187,13,16,prze...2,artykul.html
do poczytania.
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie mówi, żebys oddała kota, ale hodowca odpowiada za to, co wyhodował, więc powinien ci oddać choć pieniądze za kota, jeśli nie pokryć koszty leczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#708 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() podpisywałaś umowę z hodowcą? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#709 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Dot.: Czy to york?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#710 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#711 |
Zadomowienie
|
Falabella - przeczytaj jeszcze raz co napisalysmy.
Tak tak - stac cie na wszystko tylko nie na psa ![]() Glupie jest to, co ty wypisujesz - moze to kiedys zrozumiesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#712 |
Konto usunięte
|
a skad wiesz jak wyglada idealny labrador? jestes sedzia kynologicznym - znawca rasy?
nie - glupie jest kupowanie psa nierowodowego i udawanie, ze jest ''idealnym'' labkiem. kupujesz tez na bazarkach podrabiane torebki i udajesz, ze masz Luisa Vuittona? nic dodac nic ujac. Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2008-11-04 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#713 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#714 |
Zadomowienie
|
JAK CIE NIE STAC NA TAKI WYDATEK TO NIE KUPUJ PSA.
D O T A R Ł O? I co - kupisz sobie 'labradorka' i wszystkim bedziesz naokoło pokazywac jakiego to ty rasowca nie masz?? No coz - to jest zalosne ![]() A potem dysplazja(laby sa a to sczzegolnie narazone) i co? Rodzice wyloża czy do schroniska?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#715 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że Falabella znowu wróciła do tego wątku, jednak ani odrobinę nie zmieniła swojego stanowiska
![]() No i teraz moje pytanie do Falabelli - czy naprawdę rodowód jest warty dla ciebie mniej niż to 90zł różnicy między psem, którego pochodzenie jest wiadome (nie tylko co do rodziców, ale także dziadków, pradziadków i prapradziadków) oraz że hodowcy przestrzegają zasad, jakie są wymagane przy hodowli zwierząt a tym psem, którego właściciel celowo łamie te zasady oraz pochodzenie psa nie jest w żaden sposób udokumentowane? Falabella, ile masz pieniędzy teraz odłożone na psa? Bo już chyba kilka miesięcy temu zaczęłaś pisać tutaj o swojej sytuacji. Poza tym, czy pisałaś już do jakiejkolwiek hodowli, czy nie sprzedaliby ci psa w systemie ratalnym? np. przy cenie psa 1200zł - 500zł w momencie kupna, a potem co miesiąc 100zł lub jakieś inne podzielenie tej płatności.
![]() |
![]() |
#716 |
Zadomowienie
|
Jesli ma sie szczere checi to naprawde da sie wszystko zalatwic, ale przeciez wygodniej jest powiedziec: nie stac mnie i miec to wszystko w du...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#717 |
Zadomowienie
|
zbierzesz- będziesz miała... ja tak zbieram na coś innego, potrzebuję ok.2500zł i nikogo o pomoc nie proszę, też mam 16 lat. I nie wmawiaj mi że się nie da
![]() kilkaset- załóżmy-200. Po 10 miesiącach miałabyś 2000zł, w sam raz na rodowodowego psa z w miarę dobrej hodowli. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#718 |
Przyczajenie
|
żeby zrozumieć dlaczego kupowanie zwierząt z pseudohodowli jest złe trzeba się naoglądać zdjęć jak takie pseudohodowle wyglądają i zrozumieć kilka faktów:
1. Kupując sobie piesia czy kocia rozwijasz czyjś handel. Bo dopóki jest popyt to trwa produkcja. Na miejsce sprzedanego Ci psia czy kocia właściciel fabryki szczeniaków wyprodukuje dwa nowe. a jak to zrobi? Włączy maszynę? Tak, przy najbliższej, kolejnej cieczce wyjmie sunię z klatki, dopuści i bedzie czekał aż urodzi. 2. Ile razy w roku, kobieto, chciałabyś rodzić? Co 9 miesięcy? Jaki to ból, jaka eksploatacja dla organizmu? Jakie wycieńczenie podczas karmienia? Niektórym kobietom po porodzie wypadają włosy, pogarsza się stan zębów, bo CAŁE SIEBIE ODDAJĄ DZIECKU. A suczka myślisz tego nie robi? 3.Kupując sobie JEDNEGO psia czy kocia z pseudohodowli przyczyniasz się do ogromnego nieszczęścia innych ziwerząt. 4. Nakręcasz czyjść nielegalny biznes. Pseudohodowle nie odprowadzają podatków, nie podlegają ŻADNYM kontrolom stanu zdrowia zwierząt, sanepidu czy czegokolwiek innego. 5. Popatrz. No popatrz na te zdjęcia ze stron opisujących pseudohodowle. Popatrz na te spaniele w klatkach. Maluchy na aukcji są w posłaniu i na poduszkach? Taaaaaaaaaak bo często do sesji zdjęciowej wynosi się je z obory i sadza w domu niemal na tronie... Smutny przykład. Koleżanka mojej współlokatorki z pracy marzyła o shih tzu. Znalazła "hodowlę" pod Krakowem. Wydwało się jej, że wszystko jest ok. Pojechali z chłopakiem, kupili, wrócili do Gdańska. Wtedy moja współlokatorka w rozmowie z nią dowiedziała się gdzie piesek został zakupiony. Wyjasniła koleżance, jaki popełniła wielki błąd. Koleżanka się przejęła, zmartwiła...bo ZROZUMIAŁA..ale cóż piesek już był. Po tygodniu w nowym domu mały zapadł na zdrowiu. Po 3 nocach histerycznej walki odszedł za Tęczowy Most. Jego organizm był za słaby... Strasznie mi przykro, mimo tego, że to szczeniak pseudohodowlany. Strasznie. Ponieważ ta dziewcyzna ZROZUMIAŁA już swój błąd. Cenę poniosła straszliwą. I nie mówię bynajmniej o finansach. Wciąż płacze za maleństwem, ale w rozmowie z moją współlokatorką powiedziała jedno: "Wiesz, to była kara za moją głupotę. Za wąskomyślenie. Chciałam mieć taniej, a nie pomyslałam jak oni to robią, że jest taniej. JAk dojdę do siebie, będę chciała zaadoptować psa ze schroniska. Takiego w ogromnej potrzebie. Czy Twoja współlokatorka pomoże mi znaleźć odpowiedniego przyjaciela?" Pomogę. Bo to jest osoba, która ROZUMIE i która powinna zostać opiekunem jakiejś istoty. Bo to jest osoba, która nie chce psa żeby POSZPANOWAĆ YORKIEM NA DZIELNICY. Chce kochać i opiekować się. Zachęcam wszystkich, by postarali się zrozumieć. by pomineli własną dumę, że zostali na tym watku skarceniu, upomnieni, uświadomieni. Że NIE WIEDZIELI. To nic złego nie wiedzieć. Ale to ogromna zaleta potrafić przyznać się do niewiedzy i naprawić swoje błędy w myśleniu. Do adopcji czekają tysiące przepięknych psów. Bardziej wartościowych niż psy nawet z rodowodami. Bo jedynych w swoim rodzaju. Tłumaczmy, informujmy się nawzajem.To ma sens. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#719 |
Zakorzenienie
|
Betbet przepieknie to napisalas, az lza sie zakrecila, a najbardziej mi sie spodobalo, ze do adopcji czekaja tysiące przepieknych psów, jedynych w swoim rodzaju.....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#720 |
Przyczajenie
|
dziekuje. jesli ktos bedzie chcial wykorzystac tekst w celach edukacyjnych-prosze bardzo. Jeśli bedzie tak miły, uprzejmy i uczciwy i podpisze go Betbet Trójmiejski Patrol Obrony Praw Zwierząt-bedzie jeszcze fajniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.