|
|
#421 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Lubelskie Panny Młode cz. IV
Mam jeszcze jedno małe pytanko
. Czy grawerujecie jakiś napis na obrączkach??????? Totalnie nie mam pomysłu, a Imie +data jakoś mi nie pasuje. Szukałam pomyslów w sieci i znlazłam : damska- "Zmusił mnie, data "męska "Zmusiła mnie, data"-Ale ludzie mają pomysły.
|
|
#422 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My na 100% będziemy mieli wygrawerowane swoje nicki: oshinek i dj'ski nick mojego TŻa. A czy będzie data to się zobaczy
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy klasycznie - każde z nas ma na swojej obrączce imię małżonka i datę ślubu.
|
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#425 |
|
Raczkowanie
|
my to się jeszcze zastanawiamy co wygrawerujemy, na pewno data, ale co jeszcze...?
|
|
#426 |
|
Wtajemniczenie
|
CO DO ZWYCZAJÓW I PRZESĄDÓW ZNALAZLAM COS TAKIEGO
troche tego duzo:p- ślub powinien odbyć się w miesiącu zawierającym w nazwie literkę „R”, w Boże Narodzenie, w Święta Wielkanocne lub w karnawale – wróży to szczęście - nie poleca się składać przysięgi ślubnej w maju, listopadzie, w dniu 1 kwietnia (prima aprilis), a także w adwencie i wielkim poście - wypatrzenie przed ceremonią ślubną gołębia lub sroki – przynosi szczęście - wypatrzenie wron czy kruków – wróży nieszczęście - buty Panny Młodej przynajmniej dzień przed ślubem powinny stać na parapecie okna, aby zdążyło wejść w nie szczęście, zapewnić to ma także ładną pogodę w dniu ślubu przyszła żona powinna kupić mężowi ślubną koszulę, a on przyszłej żonie ślubne buty - przyszły Pan Młody nie może zobaczyć swojej wybranki ubranej w suknię wcześniej, niż w dzień ślubu – inaczej wróży to niezgodę w małżeństwie - biała suknia ślubna oznacza niewinność Panny Młodej i odpędza złe duchy – żadna kobieta poza nią nie powinna być w bieli (nawet jeżeli suknia tej najważniejszej jest innego koloru, np. kremowego) - moneta w bucie, okruszek z chleba i odrobina cukru zaszyta w bieliźnie Panny Młodej – wróży rządzenie domem - papierowy banknot pieniężny schowany w kieszeni Pana Młodego – zapewni dostatnie życie w małżeństwie - strój ślubny Panny Młodej powinien zawierać: - coś nowego – symbol dostatku w związku małżeńskim - coś starego – symbol wsparcia ze strony rodziny oraz starych przyjaciół - coś białego – symbol czystości oraz niewinności - coś niebieskiego – symbol wierności współmałżonka - coś pożyczonego – symbol przychylności i życzliwości nowej rodziny - suknię ślubną Panna Młoda powinna kupować wyłącznie w towarzystwie matki lub przyjaciółki – inaczej wróży to niezgodę w małżeństwie - Panna Młoda nie może szyć sama sukni ślubnej, ani pomagać w jej wykonaniu - sukni ślubnej nie wolno przyszłej mężatce założyć w innych okolicznościach jak tylko do przymiarki - młodszym lub niezamężnym kobietom nie wolno przymierzać sukni przyszłej Panny Młodej – grozi to staropanieństwem - buty Panny Młodej powinny być "pełne" – ponieważ przez odkryte pięty może uciec szczęście - nie wolno Pannie Młodej zakładać naszyjnika z prawdziwych pereł – w tym przypadku perły będą symbolem nieszczęścia - welon powinna założyć Pannie Młodej druhna, która obowiązkowo musi myć panną nie wolno poprzymierzać obrączek przyjaciółek, kuzynek czy mam – to wróżba niewierności - Para Młoda nie powinna przed ślubem przymierzać obrączek – wcześniejsze ich zakładanie przynosi pecha - pogoda w dniu ślubu: - deszcz – przepowiednia urodzaju i bogactwa - burza z tęczą – preludium do szczęścia - słońce – szczęście, pogoda i radość - w drodze do kościoła nie wolno zawracać ani organizować postojów – może to oznaczać niekorzystny zawrót bądź postój w przyszłym związku małżeńskim - Młodych do ślubu nie powinna wieźć kobieta – to zła wróżba warto, by ślub odbył się w kościele, w którym chrzczono Pana lub Pannę Młodą – wróży to dobrze na przyszłość - w drodze do ołtarza Para Młoda powinna uważać, by się nie potknąć – wróży to potknięcia na nowej drodze życia - Panna Młoda idąc do ołtarza powinna się uśmiechać, gdyż taka jaka jej droga do ołtarza – takie całe życie - gdy Panna Młoda potknie się przed ołtarzem, jej druhna wkrótce wyjdzie za mąż - przy ołtarzu żaden z przyszłych współmałżonków nie powinien oglądać się ani na boki, ani za siebie – symbolizuje to odwrót i niechęć do współmałżonka - nakrycie rąbkiem sukni buta Pana Młodego symbolizuje, że w małżeństwie żona będzie miała męża "pod pantoflem" - płacz czy łzy Panny Młodej podczas mszy – wróżą szczęście w związku - wszelkie pomyłki przy składaniu przysięgi małżeńskiej – wróżą radość i szczęście świece na ołtarzu decydują o: - jasny i prosty płomień – udane i szczęśliwe przyszłe życie - świeca migota i kopci – życie usłane problemami - zgaśnięcie świec – najgorsza z możliwości – symbolizuje rozstanie - podczas przysięgi ksiądz owija dłonie młodych stułą – w zależności od tego czyja dłoń znajdzie się na górze, ta osoba będzie rządzić w związku - osoba, która pierwsza powstanie z klęczek po błogosławieństwie, udzielonym przez kapłana, będzie rządzić w związku - upadek obrączek podczas ceremonii nie wróży nic dobrego. Jednak pod żadnym pozorem nie może ich podnieść Młoda Para. Obrączki podnosi ministrant, lub ksiądz – odwraca to złą passę - nałożenie obrączki na środkowy palec, nawet przez pomyłkę – symbolizuje zdradę - zgubienie obrączek – oznacza stratę współmałżonka - nałożona Pannie Młodej obrączki aż po nasadę palca – symbolizuje dominację pana młodego w małżeństwie - czuły pocałunek po przysiędze małżeńskiej – symbolizuje wierność oraz uczciwość - przy opuszczaniu kościoła należy uważać, aby nie potknąć się – potknięcie przynosi pecha - sypanie ryżu – to symbol płodności oraz zdrowego potomstwa - pieniądze, którymi obsypywana jest Para Młoda – symbolizują udane życie materialne - pierwszą osobą, która składa życzenia Parze Młodej powinien być mężczyzna – najlepiej świadek - wśród osób składających życzenia Parze Młodej powinna znaleźć się osoba zupełnie obca (przypadkowa, która właśnie jest w kościele) – symbolizuje to szczęście w małżeństwie - Pan Młody przenosi żonę przez próg aby się nie potknęła – potknięcie wróży potknięcia w małżeństwie - przy przywitaniu Państwa Młodych na weselu chlebem i solą – ten komu dostanie się wódka w kieliszku (w drugim jest woda) będzie rządził w małżeństwie - kieliszki po wzniesionym toaście winny się stłuc – nie stłuczone przyniosą pecha - pomylenie kroków podczas pierwszego tańca Pary Młodej – symbolizuje brak zgodności co do dalszej drogi w życiu |
|
|
|
|
#427 |
|
Wtajemniczenie
|
nooo dużżoooo tego
![]() Już widzę jak byśmy wszystkie doszły do ołtarza w zakupionych przez naszych TŻów butach ślubnych
|
|
#428 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() zresztą każdy ma swoje zwyczaje... dla mnie to wszystko jest chore
|
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#430 |
|
Rozeznanie
|
No jaja niezłe w tymi przesądami
Takie podstawowe przesądy, że pieniążek w bucie, coś nowego i pożyczonego w stroju to są nawet okej, ale cała reszta... W ogóle pierwszy raz słyszę, że druhną musi być panna, nie mężatka..Ja się z tym nie zgadzam!
|
|
#432 |
|
Wtajemniczenie
|
no kobiety jak mozecie olewac takie przesady
niektore sa po prostu komiczne.praktykowane chyba za czasów naszych babek kiedys nawet do ślubu razem nie jechali. ale przynajmniej w sprawie placzu na mszy wychodzi to na dobre wróży to szczescie
|
|
|
|
|
#433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#434 |
|
Rozeznanie
|
Nie, jeszcze nie byłam. Jakoś się zebrać nie mogę, ale robię sobie teraz postanowienie, że w listopadzie to załatwie
|
|
#435 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
juz widzę te adidasy albo inne wygodne buty które pasują zawsze i do wszystkiego
|
|
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
a ja się zastanawiam kto takie głupoty wymyśla.
najbardziej rozbawiło mnie uciekające szczęście przez pięty w odkrytych butach ja już na pkt z suknią polegnę i co mam z tym zrobić? a obrączki? wiadomo ze sie bedzie przymiezac przed ślubem
|
|
#438 |
|
Wtajemniczenie
|
tylko nie myślcie ze to ja wymyslilam:p co do przymierzania obraczek to sadze ze to chodzi bardziej moze o chodzenie w nich zanim je mężuś nałoży na palec
|
|
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
dobrze ze tak piszesz
![]() nie no zartuję. A ciekawa jestem czy ktoś stosuje się do tych wszystkich zasad. ![]() z tych przesądów wynika ze lepiej będzie dla mnie nie brac slubu, hihi bo nie dość ze nie ma 'r' w miesiącu; suknia nie będzie biała i wybierana prawdopodobnie z TZ, wron i kruków koło siebie mam pod dostatkiem, za to gołębia nie uświadczysz; slub nie będzie w parafii w której byliśmy ochrzczeni.. ;-)
|
|
#440 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny Drogie. Mam pytanko dotyczące kościoła. Moja kolezanka bierze slub w przyszłym roku w kościele pod wezwaniem dobrego pasterza. Ile tam chcą za slub?? Wiecie cokolwiek, bo słyszała że dużo wołają...
Bedę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
#441 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Apropo maja -to czytałam gdzieś tu na forum: "Te zabobony dotyczące majowych wesel pochodzą z XIX wieku. Podobno po klęsce powstania styczniowego na znak żałoby narodowej miało nie być ślubów w maju. Żałoba przerodziła się w zabobon, który przetrwał do dziś". Także widać niektóre są naprawdę stare
|
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#443 |
|
Zadomowienie
|
my będziemy mieli raczej wygrawerowane klasycznie imiona i datę ślubu. Właśnie widziałam zdjęcia ze ślubu Piotra Cugowskiego (z katedry ) Jak wam się podobała jej kiecka? Ciekawe gdzie mieli wesele Oj coś mi się powieliło.....
|
|
#444 |
|
Zakorzenienie
|
oooo a gdzie są ich fotki???
|
|
#445 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
#446 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A zreszta ksiadz powiedzial, ze nie chodzi im o to zeby zgarnac jak najwiecej kasy za slub i sie na tym bogacic. W innych kosciolach czesto mowia "co łaska, ale nie mniej niż.......) Dziewczyny macie moze namiary na dobra krawcowa szyjącą suknie ślubne z Lublina lub okolic. |
|
|
|
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do przesądów to ja jestem za, jeśli chodzi o jakieś tradycyjne i niegroźne typu coś niebieskiego czy starego, ale te inne cyrki to masakra;] |
|
|
|
|
|
#449 |
|
Rozeznanie
|
tutaj jest reportaż:
http://dziendobrytvn.plejada.pl/25,1...sci_detal.html
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oooo wielkie dzięki! szukałam po plotarskich portalach ale nie było. Było o slubie w panoramie lub ale przegapiłam heh. Ale ładną ma żonę. Zazdroszczę jej normalnie ![]() Mira mi sie kiecka podoba. sobie takiej bym nie wybrała, ale ładniutka
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.

. Czy grawerujecie jakiś napis na obrączkach??????? Totalnie nie mam pomysłu, a Imie +data jakoś mi nie pasuje. Szukałam pomyslów w sieci i znlazłam : damska- "Zmusił mnie, data "męska "Zmusiła mnie, data"-Ale ludzie mają pomysły.

i dj'ski nick mojego TŻa. A czy będzie data to się zobaczy
się razem od
....

troche tego duzo:p

flejksy