|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4741 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. III
Cytat:
Taaak, zaszalałam ... Generalnie to ograniczam się do tych dopuszczalnych 100 km/h - to przy dobrej widoczności i suchej jezdni. Czasami tak tylko wychodzi przy wyprzedzaniu .Zresztą powyżej 100 km/h to w normalnej jeździe tym seicento trochę się czuje (ale w tą sobotę ambicja wzięła górę i tego nie zauważyłam że aż tak szybko jadę). U mnie jednak rozsądek bierze górę, więc generalnie trzymam się dopuszczalnych limitów prędkości. |
|
|
|
|
#4742 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem świeżo upieczonym kierowcą, i zdaję sobie sprawę z tego, że nie mam jeszcze "pełnej" i do końca "pewnej" władzy nad samochodem (rozumiecie o co mi chodzi?) dlatego staram się jeździć ostrożnie, chociaż wiem, że ja sobie mogę jechać 30km/h a znajdzie się jakiś idiota, co we mnie wjedzie ;/
![]() no ale jak jest "okazja" i pusto dookoła ...
|
#4743 | ||
|
Raczkowanie
|
Chciałabym Opla Corsę, ale to na razie tylko marzenia....
![]() Cytat:
Cytat:
Ja już od tygodnia nie jeżdżę .[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;9494530] Jak dla mnie seicento całkiem fajnie się prowadzi (oczywiście denerwujące są małe lusterka w porównaniu z grande punto). Ale tak to jest małe, zwrotne i super, szczególnie do parkowania i zawracania. Wjedzie się tym praktycznie wszędzie (pojedyncze miejsca, nie ma co wybierać i szukać gdzie wiecej miejsca), zawrócić też można bez większych problemów (zawracanie "na 3" było po raz pierwszy poza kursem, bo przejazd kolejowy był zamknięty). Ciągle to autko mnie zadziwia "na plus". [/quote] To prawda,że Seicento wszędzie się zmieści, co dla początkującego kierowcy jest istotne. Jednak nie ma wspomagania kierownicy i niekiedy trzeba się porządnie nagimnastykować, aby wykonać jakiś manewr. Poza tym tak jak pisałam, nie daje mi poczucia bezpieczeństwa- nie ma poduszek powietrznych. Wiem,że lepiej, aby nie były potrzebne, ale ich obecność działa korzystnie na podświadomość.
|
|
#4744 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
aaneczka na kursie też jechałam 105 km/h - instruktor gdzieś około 8 h stwierdził że generalnie sobie radzę, podstawy przerobiliśmy to ruszamy na trasę. A tam ciągle było: gaz, gaz - no i te 105 km/h - to też było przy wyprzedzaniu jakiegoś "marudera". Sama jeżdżę najczęściej (jak można) 85-100 km/h - zależy od warunków. Jak jest po deszczu to nie przekraczam 80 km/h. Na trasie to tak za bardzo "wlec się" nie można .A po mieście 50-55 km/h (o ile jest sucho, w miarę pusto i nie ma w pobliżu przejścia dla pieszych). AniuSuwalska fakt - trzeba się trochę "nakręcić" tą kierownicą w seicento, ale cóż - w maluchu było jeszcze gorzej .Moje seicento ma poduszkę/poduszki powietrzne (na 95% jestem przekonana że ma poduszkę powietrzną kierowcy, co do pozostałych nie wiem). Ale też optymistycznie zakładam, że nie będą mi potrzebne. |
|
|
|
|
#4745 |
|
Zadomowienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;9495044]aaneczka na kursie też jechałam 105 km/h - instruktor gdzieś około 8 h stwierdził że generalnie sobie radzę, podstawy przerobiliśmy to ruszamy na trasę.
A tam ciągle było: gaz, gaz - no i te 105 km/h - to też było przy wyprzedzaniu jakiegoś "marudera". Sama jeżdżę najczęściej (jak można) 85-100 km/h - zależy od warunków. Jak jest po deszczu to nie przekraczam 80 km/h. Na trasie to tak za bardzo "wlec się" nie można .A po mieście 50-55 km/h (o ile jest sucho, w miarę pusto i nie ma w pobliżu przejścia dla pieszych).[/quote] Ja nie miałam okazji na kursie jechać z taką prędkością, ciekawe jak sobie poradzę, jak nadejdzie ten pierwszy raz . Pewnie będę się trochę wlec .
|
|
|
|
#4746 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie zapomnę, jak mój instruktor wziął mnie na drogę ekspresową. Niczego nie byłam świadoma, i wzięłam ze sobą mojego TŻta ... Siedział z tyłu, i widziałam jak pierwszy raz w życiu zapiął pasy. Nigdy nie zapomnę jego przerażonych oczek ... Powiedział mi, że się bał ... Ale jechało mi się tak dobrze, że momentami jechałam 120km/h zamiast 110 ;/ ale starałam się pilnować,i jak widziałam jakimś cudem ten licznik,to puszczałam nogę z gazu...
|
#4747 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
aaneczka na początku trochę się oswoisz z zachowaniem samochodu przy większej prędkości, a potem też będziesz jeździć szybciej. Jak zaczynałam jeździć samodzielnie, to też na trasie jechałam 70-80 km/h, potem stopniowo coraz szybciej. Zresztą i tak nawet jak jadę z maksymalną dopuszczalną to bardzo wiele samochodów mnie wyprzedza - ale to ich sprawa ... Ja jadę na tyle, na ile czuję że mogę (jak są gorsze warunki to jeżdżę wolniej), kto chce wyprzedzać - wolna droga. |
|
|
|
|
#4748 |
|
Konto usunięte
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;9494734]IR wszystkiego naj naj najlepszego i samych radosnych dni
Dziekuje
|
|
|
|
#4749 |
|
Zakorzenienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;9495182]aaneczka na początku trochę się oswoisz z zachowaniem samochodu przy większej prędkości, a potem też będziesz jeździć szybciej.
Jak zaczynałam jeździć samodzielnie, to też na trasie jechałam 70-80 km/h, potem stopniowo coraz szybciej. Zresztą i tak nawet jak jadę z maksymalną dopuszczalną to bardzo wiele samochodów mnie wyprzedza - ale to ich sprawa ... Ja jadę na tyle, na ile czuję że mogę (jak są gorsze warunki to jeżdżę wolniej), kto chce wyprzedzać - wolna droga.[/quote] Dokładnie, ile bym nie jechała, to i tak wszyscy mnie wyprzedzają ... Na samym początku troszkę mnie to irytowało, ale teraz mam to głeboko w nosie ...;/ Tylko nienawidzę, kiedy jadę prawym pasem ok 60-70 i jakiś idiota jedzie mi na dupie... No mam ochotę im wówczas serdeczniutki palec pokazać ...
|
#4750 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Muszę jutro polecieć do Urzędu i zapłacić, bo ponoć te 30 dni to maksymalny termin, czasem po tygodniu- dwóch można już prawko odebrać ![]() Cytat:
|
|
#4751 |
|
Zadomowienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;9495182]aaneczka na początku trochę się oswoisz z zachowaniem samochodu przy większej prędkości, a potem też będziesz jeździć szybciej.
Jak zaczynałam jeździć samodzielnie, to też na trasie jechałam 70-80 km/h, potem stopniowo coraz szybciej. Zresztą i tak nawet jak jadę z maksymalną dopuszczalną to bardzo wiele samochodów mnie wyprzedza - ale to ich sprawa ... Ja jadę na tyle, na ile czuję że mogę (jak są gorsze warunki to jeżdżę wolniej), kto chce wyprzedzać - wolna droga.[/quote] Na pewno jest tak, jak piszesz- będę musiała się oswoić. Przyznam, że myślę o tym właśnie ostatnio. |
|
|
|
#4752 |
|
Raczkowanie
|
no to był mój pierwszy raz..
ale egzamin o 18:15 coś strasznegojestem totalnie zrezygnowana załamana itd. mama się na mnie wyzywa.. mam okropne problemy finansowe.. żałuję,że poszłam na prawko. |
|
|
|
#4753 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że masz problemy finansowe, ale postaraj się jakoś sama uzbierać pieniążki na prawo jazdy, bo to wszystko jest tego warte!! Może spróbuj pracy gdzieś jako hostessa, czasami w 2 dni idzie uzbierać na chociażby egzamin...
|
#4754 |
|
Raczkowanie
|
mieszkam na takim zadupiu,że nic tu nie ma,zresztą na hostesse to trzeba wyglądać a nie jak małe spasione prosie
jeszcze ta okropna matura i wszystko na raz..mam straszną depresję przez to wszystko..
|
|
|
|
#4755 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
aaneczka sama bedziesz wiedzieć, z jaką prędkością sobie poradzisz - będziesz czuć kiedy panujesz nad samochodem, a kiedy coś nie bardzo - to wtedy noga z gazu i zwalniasz do prędkości przy której czujesz się pewnie Cytat:
nomileczka przykro mi że Ci się nie powiodło dzisiaj .Dziś jest ci trudno, jutro pewnie niewiele lepiej będzie, ale z każdym dniem będzie się poprawiać. Ja też oblałam pierwszy egzamin na łuku ktory zawsze mi wychodził, a drugi egzamin juz zdałam - więc Ty też możesz dokładnie tak samo zdać już za miesiac Co do godziny egzaminu - szkoda że wzięłaś jak jest ciemno skoro Ci to utrudnia jazdę - ja brałam terminy poranne (fakt, kilka dni czekania dłużej, ale godzina taka jak mi odpowiadała). Co do Twojej sytuacji materialnej i reakcji mamy - cóż: to taki egzamin, że za pierwszym razem jednak większość nie zdaje - z tym należy się liczyć. Może spróbuj jakoś zarobić sama na egzamin/jazdy żeby to nie było takim obciążeniem. Poza tym jeśli bedziesz się bardziej denerwować, to tym trudniej będzie Ci zdać. Ja uciekam już od komputera, bo znów oczy będą mnie boleć ... |
||
|
|
|
#4756 |
|
Raczkowanie
|
chwiejna88, jutro jesteśmy z Tobą
.Wracaj szybko z dobrymi wiadomościami.
|
#4757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymamy kciuki
|
|
#4759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze jakiś czas będziesz bardzo przeżywać ten egzamin, ale z czasem nabierzesz dystansu. Uda Ci się, tylko nie możesz się poddawać
|
|
#4760 |
|
Zakorzenienie
|
mi niestety też....
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;9494530] Nooo i chyba pobiłam mój rekord prędkości ... W sobotę jechałam trasą szybkiego ruchu - przede mną jechało coś - ok. 80 km/h. Droga całkiem pusta: przed i za nami, nie wiem dlaczego ten ktoś tak powoli jechał. No to się wkurzyłam na gościa i zaczynam wyprzedzać: ojciec do mnie - i tak Ci się nie da, bo to są tacy kierowcy, co tak specjalnie jeżdzą ale nie dają się wyprzedzić, więc ja w myślach: a właśnie że go wyprzedzę - gaz do dechy - i wyprzedziłam ojciec do mnie : hamuj już - w tym momencie jak zdjęłam już nogę z gazu to było 110-120 km/h - nawet tego nie czułam. No ale droga pusta, sucha, widoczność dobra - przy gorszych warunkach to jednak tak nie jeżdżę. Nawet się nie podejrzewałam o to, że taka zawzięta jestem, że tak się uprę i dopnę swego - wyprzedzę kogoś w lepszym samochodzie . Pewnie gdybym nie usłyszała: nie dasz rady, to bym zrezygnowała - a tak, to moja duma została podrażniona i pokazałam że dam radę .[/quote]przyszalałaś ![]() ja miałam kilka razy okazję jechać 120km/h podczas jazd - instruktor zabierał mnie czasem na autostradę. za pierwszym razem akurat była okropna ulewa, ledwo co było widać, a on mi kazał zmieniać pasy, wyprzedzać wlekące się prawym pasem ciężarówki. było ekstremalnie, ale baaaaardzo mi się podobało. tęsknię już za jeżdżeniem... Papryczko - |
|
|
|
#4761 |
|
Konto usunięte
|
Dziś miałam kolejną jazdę i nareszcie dobrze mi się jechało, pomimo deszczu
Podbudowałam się trochę, bo po ostatniej jeździe miałam czarne myśli... Ale dziś było lepiej, mój instruktor powiedział, że ludzie robą o wiele więcej błędów niż ja i zdają.. Pocieszyło mnie to, nie ma co ![]() Jeszcze 3 jazdy przede mną i egzamin we wtorek ![]() Czy Wasi instruktorzy też ciągle coś jedzą?! |
|
|
|
#4762 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;9496334]Dziś miałam kolejną jazdę i nareszcie dobrze mi się jechało, pomimo deszczu Podbudowałam się trochę, bo po ostatniej jeździe miałam czarne myśli... Ale dziś było lepiej, mój instruktor powiedział, że ludzie robą o wiele więcej błędów niż ja i zdają.. Pocieszyło mnie to, nie ma co ![]() Jeszcze 3 jazdy przede mną i egzamin we wtorek ![]() Czy Wasi instruktorzy też ciągle coś jedzą?! mój więcej pije niż je ![]() ale tez często coś je i mnie chce częstować ![]() kurde ale tego naprodukowalyście:P
|
|
#4763 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;9496334]Dziś miałam kolejną jazdę i nareszcie dobrze mi się jechało, pomimo deszczu
Podbudowałam się trochę, bo po ostatniej jeździe miałam czarne myśli... Ale dziś było lepiej, mój instruktor powiedział, że ludzie robą o wiele więcej błędów niż ja i zdają.. Pocieszyło mnie to, nie ma co ![]() Jeszcze 3 jazdy przede mną i egzamin we wtorek ![]() Czy Wasi instruktorzy też ciągle coś jedzą?! Nieeee moi nic nie podgryzali w trakcie jazd Łyczek wody ewentualnie(jak było gorąco) i tyle ![]() Kurcze usiadłam z zamiarem popisania, ale jakoś tak dziś weny nie czuję ![]() Ale za to uknułam już sprytny biznes-plan jak tu nabyć auto w ciągu pół roku
|
#4764 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;9496334]Dziś miałam kolejną jazdę i nareszcie dobrze mi się jechało, pomimo deszczu
Podbudowałam się trochę, bo po ostatniej jeździe miałam czarne myśli... Ale dziś było lepiej, mój instruktor powiedział, że ludzie robą o wiele więcej błędów niż ja i zdają.. Pocieszyło mnie to, nie ma co ![]() Jeszcze 3 jazdy przede mną i egzamin we wtorek ![]() Czy Wasi instruktorzy też ciągle coś jedzą?! mój nie je, mój pali papierosy ale w sumie mi też się zdarza popalać, zwłaszcza po paru nieudanych jazdach po łuku więc mu wybaczam tyle że on pali w aucie a ja poza
|
|
#4765 |
|
Konto usunięte
|
Ja się dziwię, w jaki sposób Bartek nie wygląda jeszcze jak beczka
Na poprzedniej jeździe na hot-doga na stację - orajt, jeden hot-dog to nie grzech ![]() A dziś - do Mac`a na cheeseburgera, frytki wziął do auta na drogę, potem pojechaliśmy na stację to wcinał wafelka, a w drodze powrotnej wyciągnął ze schowka jakieś napoczęte paluszki i heja, całe wdupił ![]() Oj, zapomniałam o obowiązkowej herbatce z automatu w WORDzie
|
|
|
|
#4766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak robiłam łuk, to wysiadał i wypalał sobie jednego szybciutko. Na początku go opierniczałam, że w ogóle pali, ale po paru jazdach zaczęłam mu okazywać zrozumienie ![]() Ale na ostatniej naszej jeździe, jak wrócił do auta po papierosku, rzekł: "fuuuu, jednak te papierosy to..." ![]() Ja się obśmiałam i mówię-"nie ma wyjścia-trzeba rzucić"
|
|
#4767 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale z jedzeniem ok, mój instruktor jadł- ale same słodycze. I wyglądał jak jeden wielki cukierek
|
|
#4768 |
|
Zakorzenienie
|
Mój jeden instruktor był swieżo ożeniony, więc jadł kanapeczki, które małżonka mu wcześniej przygotowywała. W aucie nigdy nie jadł.
A najczęsciej to karmił raka śmierdzącymi, obleśnymi papierochami. Na szczęscie również poza autem ![]() Natomiast drugiemu czasami przynosiłam drożdżówki ode mnie z cukierni Zawsze go przekupowałam :P
|
#4769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz jak ja mu mówię, że muszę zapalić to on zawsze pyta: no co Ty Ania, Ty chyba miałaś rzucić ? a ja mu na to: tak jasne, tak jak Pan :P
|
|
|
#4770 |
|
Zakorzenienie
|
jak tak samo...
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.

tylko na światłach rady nie daje
Oczywiście jeżdzę tyle , do ilu czuję się pewnie max 110km/h moją Volvinką .... kilka razy mi się zdarzyło późnym wieczorkiem w mieście ... <głupia> oczywiscie w dzień jestem "normalnym: kierowcą, staram się nie jeździc wiecej niż 80, ale w Gdańsku czasami są taaaaakie korki, że jadę z Gdańska do Gdyni godzinę ...;]
.

w egipskich ciemnosciach
.
.

68>67>66>65>64>63>62>61>60>59>58>57

.

.[/quote]