Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-26, 20:31   #4801
szugarbejb
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II

Cytat:
Napisane przez loloita20 Pokaż wiadomość
ale ponoć skrzyp wysusza
Nic mi o tym nie wiadomo; ten olej ze skrzypem pięknie nawilża i cerę i włosy. Piję już 3 butelkę i wiem co mówię.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-26, 20:41   #4802
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
ale ponoć skrzyp wysusza
PŁUKANKA ze skrzypu polnego MOŻE wysuszyć włosy.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-26, 20:45   #4803
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Wszystkie płukanki ziołowe mogą wysuszać.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-26, 21:01   #4804
noname12345TPa
Gość

Red face Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II

Dziewczyny, możecie mi odpowiedzieć?
Co (prócz seboradinu i dziegcia) może wysuszać włosy - w znaczeniu, zmuszać je do rzadszego przetłuszczania. A i może któraś będzie bardzo miła i poda mi przepis na dobrą mieszankę olejową (minka kota z Shreka).
Stary 2008-10-26, 21:02   #4805
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
Wszystkie płukanki ziołowe mogą wysuszać.

Stary 2008-10-26, 21:05   #4806
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WeronikaWargulak Pokaż wiadomość
Dziewczyny, możecie mi odpowiedzieć?
Co (prócz seboradinu i dziegcia) może wysuszać włosy - w znaczeniu, zmuszać je do rzadszego przetłuszczania. A i może któraś będzie bardzo miła i poda mi przepis na dobrą mieszankę olejową (minka kota z Shreka).
Takie wysuszanie może powodować odwrotny efekt, włosy będą się jeszcze bardziej przetłuszczać.
Obstawiałabym raczej nawilżanie od środka. Kapsułki z olejkiem z wiesiołka, albo omega.
Stary 2008-10-26, 21:08   #4807
(:Iza:)
Wtajemniczenie

a ja się w końcu wzięłam za moje włoski jakiś miesiąc temu odstawiałam prostownicę, biorę codziennie Belissę, teraz dołączyłam Kallosa mlecznego i jedwab do włosów marzą mi się długie piękne i zdrowe włoaski :P zobaczmy za jakiś czas efekty
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-26, 21:12   #4808
noname12345TPa
Gość

Zależy mi dokładnie na tym, by się mniej tłuściły, a nie wysuszyły - sprostowanie.
Stary 2008-10-26, 21:35   #4809
loloita20
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
skoro wiec plukanki skrzypowe wysuszaja to skrzyp rownież
loloita20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-26, 21:47   #4810
blonndee
Wtajemniczenie

ciekawa interpretacja
Stary 2008-10-26, 22:01   #4811
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
skoro wiec plukanki skrzypowe wysuszaja to skrzyp rownież
Ale w jakim sensie? Bo chyba nie zrozumiałam co masz na myśli...

Stary 2008-10-26, 22:04   #4812
La Canela
BAN stały

A mnie ostatnio włosy lecą na potęgę - całymi garściami... ;( Robię co mogę, by to przerwać, ale zero efektów.
La Canela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-26, 22:06   #4813
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez La Canela Pokaż wiadomość
A mnie ostatnio włosy lecą na potęgę - całymi garściami... ;( Robię co mogę, by to przerwać, ale zero efektów.
O wypadaniu włosów to jest oddzielny wątek.
Stary 2008-10-26, 22:40   #4814
lil coco
BAN stały

Cytat:
Napisane przez La Canela Pokaż wiadomość
wax wax wax i jeszcze raz wax! do włosów osłabionych z tendencją do wypadania. dla mnie to istny cudotwórca.
lil coco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-27, 07:47   #4815
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lil coco Pokaż wiadomość
wax wax wax i jeszcze raz wax! do włosów osłabionych z tendencją do wypadania. dla mnie to istny cudotwórca.
A dla mnie masakra !
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-27, 12:08   #4816
doruś
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Sama sobie odpowiedziałaś Można pić (świetnie nawilża cerę) i można wcierać we włosy. A Oleopharm robi nawet specjalnie dla włosomaniaczek olej lniany ze skrzypem - KLIK !
Ja mam ten olejek, co prawda nie używam go solo ale dolewam do wszelkich miksów i nie zauważyłam zadnego wysuszenia. Po za tym wydaje mi się ze olejek nie jest w stanie wysuszać z czego by nie był zrobiony...tak mi się by naj mniej wydaje
Stary 2008-10-27, 12:10   #4817
kosmarka
Wtajemniczenie

Skrzyp w płukankach ma właściwości ściągające - dlatego wydają się tempe i sztywniejsze. Ale jest nieoceniony dla włosów, wystarczy nie przesadzić z jego proporcją w płukance i jest .

Ja przy ostatnim myciu miodu dodałam do hergona i do osmo intensive repair też, i byłam pod wrażeniem - naprawdę dużym.
Nie mogę się dziś mycia głowy doczekać

kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-27, 19:13   #4818
noname12345TPa
Gość

Zainteresowałyście mnie tym skrzypem - mam go w prywatnym zielniku, może skorzystam, tylko w jakiej proporcji - może dobra na przetłuszczające się włosy będzie płukanka z pokrzywy?
A i co mogłabym kupić u thanosa/ na mazidłach jeszcze (szampon wiem który mam robić) - moje włoski są przetłuszczające się mocno.
Stary 2008-10-27, 19:48   #4819
kosmarka
Wtajemniczenie

Do płukania możesz dać i skrzy i pokrzywę naraz - ja dodawałam swego czasu wiele innych rzeczy . Na 1 l wody po łyżce (nie łyżeczce) skrzypu i pokrzywy (jej ciutkę więcej sypałam) - z tym, że skrzy pogotuj dłużej tzn. po 5 min dodaj pokrzywę i gotuj jeszcze 5 min. Jeśli moje proporcje nie będą ci odpowiadały zawsze możesz pokombinować według uznania.

Możesz dożucić kłącze tataraku, korzeń łopianu itp. TYlko proporcje wówczas zmniejszyć trzeba - ale dojdziesz i do tego - ja sama tez kąbinowałam-metodą prób i błędów.

Swoją drogą może znowu wrócę do tych płukanek-tyle, że ja omijałam juz później włos na jakieś 10 cm od skóry (trzymając w ręku) i polewałam tylko skalp, bo z natury mam suche wlosy, a płukanka na skalp była super - włosy bardzo wzmocniła - oczywiście stosowałam wówczas jeszcze inne specyfiki na zatrzymanie jak najdłużej jaknajwiększej liczby włosów.
Ostatnio coś niebardzo chcą na głowie zostawać - znowu tzreba wrócić do rzepy-sebo dziś juz kupiłam .

Apropos miodu, dodalam znowu do hergona, a potem po myciu babydreamem do maski glorii - wyśmienicie lśniące i miękkie - skręt też od razu lepszy .

Od wczoraj coś mnie tylko głowa zaczęła swędzieć -nie wiem czy to przewrażliwnienie czy coś po niej chodzi. Może za słabo umyłam .
Albo coś mi nie służy, ale co? Hergon idzie na skalp, maska glorii też, babydream czyżby-chyba nie możliwe

kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-27, 21:29   #4820
zuczang
Raczkowanie

Tego Babydreama nie badź taka pewna,bo mnie on podrażnił.Na składach się nie znam,ale to z pewnością on spowodował u mnie swędzenie skalpu.

zuczang jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-27, 22:47   #4821
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuczang Pokaż wiadomość
Tego Babydreama nie badź taka pewna,bo mnie on podrażnił.Na składach się nie znam,ale to z pewnością on spowodował u mnie swędzenie skalpu.
No, na Babydream narzekala tez Truskawkowa. U mnie po regularnym stosowaniu spowodowal lupiez. Moglam go uzywac tylko jako przerywnika, a w tej chwili nie uzywam w ogole, bo mam lagodniejszy. Chyba, ze wlece pod prysznic bez swoich kosmetykow - musze za kazdym razem chomikowac do pokoju i zamykac w sejfie, zeby mi siostra nie podebrala
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-27, 23:14   #4822
inc0rrect
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
No, na Babydream narzekala tez Truskawkowa. U mnie po regularnym stosowaniu spowodowal lupiez. Moglam go uzywac tylko jako przerywnika, a w tej chwili nie uzywam w ogole, bo mam lagodniejszy. Chyba, ze wlece pod prysznic bez swoich kosmetykow - musze za kazdym razem chomikowac do pokoju i zamykac w sejfie, zeby mi siostra nie podebrala

A jaki masz łagodniejszy?

Ja babyderma uzywam juz dwa miesiace i u mnie się swietnie spisuje, bo nie podraznia, wlosy latwo sie rozczesuja i są sypkie ale muszę wkoncu zmienic, nawet planowalam wczesnie ale wlasnie nie mogę nic łagodnego znaleść

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-27, 23:40   #4823
aante_e
Miss Pudernica

Cytat:
Napisane przez inc0rrect Pokaż wiadomość
Ja babyderma uzywam juz dwa miesiace i u mnie się swietnie spisuje, bo nie podraznia, wlosy latwo sie rozczesuja i są sypkie ale muszę wkoncu zmienic, nawet planowalam wczesnie ale wlasnie nie mogę nic łagodnego znaleść
Mogę się pod tym podpisać. Myłam nim włosy tak z 3-4 miesiące i spisywał się idealnie. Teraz kupiłam Hippa, ale jestem średnio zadowolona, chociaż go chwaliłyście. Na szczeście już się skończył i aktualnie jest Bebi Barwy, ale to dopiero poczatek tesotowania. Jednak Babydream na razie jest moim ideałem
Stary 2008-10-28, 20:46   #4824
loloita20
BAN stały

Ja odbiegne troche od tematu szamponów..oglądałam ostatnio szymona majewskiego i była wioletta willas jak myślicie to jej włosy??Bo mi sie wydaje ze to nie realne by kobieta majaca ok 70 lat miala tak nie wyobrazalna ilosc wlosow...
Stary 2008-10-29, 10:07   #4825
agusia_85
Zadomowienie

GG do agusia_85

Witajcie
No to i ja nareszcie dołączam do walki Co prawda zaczęłam już jakieś 3 miesiące temu, ale nie chciałam się wypowiadać zanim nie przeczytam całego wątku . No i jako, że wczoraj skończyłam czytać od deski do deski II część (I też przeczytałam ) zatem mogę już coś napisać Zdążyłam w tym czasie zużyć butelkę olejku rycynowego i słoiczek kokosowego

Zaczęłam mieć chyba obsesję na punkcie włosów, co zawsze było dla mnie przykrą koniecznością, teraz jest czystą przyjemnością (chodzi o mycie włosów ). Uwielbiam wypróbowywać nowe mikstury, nowe kosmetyki (a trochę mi ich przybyło przez ten wątek, a w planach jest jeszcze więcej ). Ale żeby nie było off topu:

Mam włosy grube, gęste, sztywne, długie do łopatek, farbowane na ciemno, sianowate. Ogólnie dążę do włosów długich, gładkich, miękkich, sypkich i lejących, oczywiście zdrowych Wiem, że nigdy takich mieć nie będę, ale może będzie chociaż troszkę lepiej.
Mam z włosami wszystkie chyba możliwe problemy: łupież tłusty, wypadanie, suche, zniszczone, rozdwajające się końcówki. Jedynie z przetłuszczaniem nie mam raczej problemów.

Jeżeli chodzi o maseczki domowej roboty, to najlepiej się chyba u mnie sprawdziła maseczka z:
- odżywki
- miodu
- olejku kokosowego
- olejku rycynowego
- żółtka
- odrobiny wody brzozowej
Chociaż muszę przyznać, że bardzo dużo eksperymentuję i zazwyczaj nie robię sobie dwa razy maseczki o takim samym składzie

Z gotowych odżywek/maseczek, używam teraz (używam naprzemiennie, zależnie od nastroju):
- Kallos Placenta
- Goldwell Ultra Rich Treatment
- Faberlic, Balsam do włosów odżywienie i regeneracja (użyłam raz )
- Matrix Biolage tonik nawilżający (użyłam raz )
- Matrix Biolage krem nawilżający (użyłam raz )
- serum Renee Blanche

W zapasie mam jeszcze Kallos Latte, silker UNA, perłowy jedwab Joanny, emulsję Glorii do mycia odżywką .

W planach natomiast mam całą serię Seboradin Niger (a już na pewno lotion ), Vatikę, oleje (jojoba, avcado), proteiny i mleczka do psikadła I napewno jeszcze dużo, ale na chwilę obecną wyleciały mi z głowy

Podziwiam Was za wiedzę i umiejętność zarażania pasją włosową innych, i dziękuję za inspiracje

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś komu zechce się to wszystko czytać

EDIT: Teraz idę czytać wątek o szybszym poroście (uwielbiam takie dłuuuuugaśne wątki )

Edytowane przez agusia_85
Czas edycji: 2008-10-29 o 10:18
agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 12:31   #4826
mariolasl
Zakorzenienie

Szukałam jakieś odzywki, która nadawałaby się do intensywnego, głębszego odżywiania, trafiłam na taką: Aubrey Honeysuckle Rose Moisturizing Conditioner

(Skład: Coconut Fatty Acid Cream Base, Organic Aloe Vera, Organic Shea Butter, Wheat Germ Oil, Organic Jojoba Oil, Organic Rosa Mosqueta® Rose Hip Seed Oil; Extracts of Fennel, Hops, Balm Mint, Mistletoe, Camomile, Yarrow, Chrysanthemum, Angelica, Forsythia and Magnolia; Honeysuckle Oil, Carrot Oil, Aubrey’s Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamins A, C and E))

Na razie nałożyłam przed myciem na suche włosy pod czepek, zaraz idę zmyć i zobaczę, jaki będzie efekt. Trzymałam dłużej, niż zalecane 15 minut.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg honeysuckle-rose-cond.jpg (5,9 KB, 25 załadowań)

Edytowane przez mariolasl
Czas edycji: 2008-10-29 o 12:34
mariolasl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 12:54   #4827
loloita20
BAN stały

Gdzie zakupiłas taką super odzyweczke???napisz koniecznie efekty..
Stary 2008-10-29, 13:04   #4828
Dori1981
Raczkowanie

Właśnie zmyłam maseczke z miodu + oleje .Nie trzymałam jej długo ,bo to pierwszy raz i bałam się jak bedzie się to zmywało ( bo nakładało się cieżko )
Zmyło się super ,Nastepnym razem potrzymam na włosach znacznie dłużej.Teraz siedze z Waxem
Dori1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 15:07   #4829
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusia_85 Pokaż wiadomość
Witajcie
No to i ja nareszcie dołączam do walki Co prawda zaczęłam już jakieś 3 miesiące temu, ale nie chciałam się wypowiadać zanim nie przeczytam całego wątku . No i jako, że wczoraj skończyłam czytać od deski do deski II część (I też przeczytałam ) zatem mogę już coś napisać Zdążyłam w tym czasie zużyć butelkę olejku rycynowego i słoiczek kokosowego

Zaczęłam mieć chyba obsesję na punkcie włosów, co zawsze było dla mnie przykrą koniecznością, teraz jest czystą przyjemnością (chodzi o mycie włosów ). Uwielbiam wypróbowywać nowe mikstury, nowe kosmetyki (a trochę mi ich przybyło przez ten wątek, a w planach jest jeszcze więcej ). Ale żeby nie było off topu:

Mam włosy grube, gęste, sztywne, długie do łopatek, farbowane na ciemno, sianowate. Ogólnie dążę do włosów długich, gładkich, miękkich, sypkich i lejących, oczywiście zdrowych Wiem, że nigdy takich mieć nie będę, ale może będzie chociaż troszkę lepiej.
Mam z włosami wszystkie chyba możliwe problemy: łupież tłusty, wypadanie, suche, zniszczone, rozdwajające się końcówki. Jedynie z przetłuszczaniem nie mam raczej problemów.

Jeżeli chodzi o maseczki domowej roboty, to najlepiej się chyba u mnie sprawdziła maseczka z:
- odżywki
- miodu
- olejku kokosowego
- olejku rycynowego
- żółtka
- odrobiny wody brzozowej
Chociaż muszę przyznać, że bardzo dużo eksperymentuję i zazwyczaj nie robię sobie dwa razy maseczki o takim samym składzie

Z gotowych odżywek/maseczek, używam teraz (używam naprzemiennie, zależnie od nastroju):
- Kallos Placenta
- Goldwell Ultra Rich Treatment
- Faberlic, Balsam do włosów odżywienie i regeneracja (użyłam raz )
- Matrix Biolage tonik nawilżający (użyłam raz )
- Matrix Biolage krem nawilżający (użyłam raz )
- serum Renee Blanche

W zapasie mam jeszcze Kallos Latte, silker UNA, perłowy jedwab Joanny, emulsję Glorii do mycia odżywką .

W planach natomiast mam całą serię Seboradin Niger (a już na pewno lotion ), Vatikę, oleje (jojoba, avcado), proteiny i mleczka do psikadła I napewno jeszcze dużo, ale na chwilę obecną wyleciały mi z głowy

Podziwiam Was za wiedzę i umiejętność zarażania pasją włosową innych, i dziękuję za inspiracje

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś komu zechce się to wszystko czytać

EDIT: Teraz idę czytać wątek o szybszym poroście (uwielbiam takie dłuuuuugaśne wątki )
ja przeczytalam
i mam pytanko: to wszystko zmieszalas razem odzywke, miod, olej kokosowy i rycynowy z zlotkiem i kora brzozowa?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-29, 17:19   #4830
Noc(nik)
Zadomowienie

Parę pytań ode mnie
1. Po umyciu włosów nakładam odżywke bez spłukiwania. Gdy chce nałożyć Wax'a przed następnym pucowaniem, musze uprzednio umyć włosy szamponem, aby pozbyć się odżywki?
2. Jak powinien wyglądać skład odżywki nadającej się do mycia włosów?
3. Przed stosowaniem tej metody trzeba chyba pozbyć się syliknów z włosów? Dlaczego? Jakim produktem można tego dokonać?
4. Mówi się, że czesanie włosów po umyciu strasznie je niszczy. A co jeśli zrobiłoby się to szczotką z naturalnego włosia?

Noc(nik) jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości