|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II
Nic mi o tym nie wiadomo; ten olej ze skrzypem pięknie nawilża i cerę i włosy. Piję już 3 butelkę i wiem co mówię.
|
|
|
|
#4802 |
|
Zakorzenienie
|
PŁUKANKA ze skrzypu polnego MOŻE wysuszyć włosy.
|
#4803 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkie płukanki ziołowe mogą wysuszać.
|
#4804 |
|
Gość
|
Dziewczyny, możecie mi odpowiedzieć?
Co (prócz seboradinu i dziegcia) może wysuszać włosy - w znaczeniu, zmuszać je do rzadszego przetłuszczania. A i może któraś będzie bardzo miła i poda mi przepis na dobrą mieszankę olejową (minka kota z Shreka).
|
|
|
|
#4805 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obstawiałabym raczej nawilżanie od środka. Kapsułki z olejkiem z wiesiołka, albo omega.
|
|
#4807 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja się w końcu wzięłam za moje włoski
jakiś miesiąc temu odstawiałam prostownicę, biorę codziennie Belissę, teraz dołączyłam Kallosa mlecznego i jedwab do włosów marzą mi się długie piękne i zdrowe włoaski :P zobaczmy za jakiś czas efekty
|
|
|
|
#4808 |
|
Gość
|
Zależy mi dokładnie na tym, by się mniej tłuściły, a nie wysuszyły - sprostowanie.
|
|
|
|
#4809 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4810 |
|
Wtajemniczenie
|
ciekawa interpretacja
|
|
#4811 |
|
Zakorzenienie
|
Ale w jakim sensie? Bo chyba nie zrozumiałam co masz na myśli...
|
#4812 |
|
BAN stały
|
A mnie ostatnio włosy lecą na potęgę - całymi garściami... ;( Robię co mogę, by to przerwać, ale zero efektów.
|
|
|
|
#4813 |
|
Zakorzenienie
|
O wypadaniu włosów to jest oddzielny wątek.
|
#4814 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4815 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4816 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4817 |
|
Wtajemniczenie
|
Skrzyp w płukankach ma właściwości ściągające - dlatego wydają się tempe i sztywniejsze. Ale jest nieoceniony dla włosów, wystarczy nie przesadzić z jego proporcją w płukance i jest
.Ja przy ostatnim myciu miodu dodałam do hergona i do osmo intensive repair też, i byłam pod wrażeniem - naprawdę dużym. Nie mogę się dziś mycia głowy doczekać
|
#4818 |
|
Gość
|
Zainteresowałyście mnie tym skrzypem - mam go w prywatnym zielniku, może skorzystam, tylko w jakiej proporcji - może dobra na przetłuszczające się włosy będzie płukanka z pokrzywy?
A i co mogłabym kupić u thanosa/ na mazidłach jeszcze (szampon wiem który mam robić) - moje włoski są przetłuszczające się mocno. |
|
|
|
#4819 |
|
Wtajemniczenie
|
Do płukania możesz dać i skrzy i pokrzywę naraz
. Na 1 l wody po łyżce (nie łyżeczce) skrzypu i pokrzywy (jej ciutkę więcej sypałam) - z tym, że skrzy pogotuj dłużej tzn. po 5 min dodaj pokrzywę i gotuj jeszcze 5 min. Jeśli moje proporcje nie będą ci odpowiadały zawsze możesz pokombinować według uznania.Możesz dożucić kłącze tataraku, korzeń łopianu itp. TYlko proporcje wówczas zmniejszyć trzeba - ale dojdziesz i do tego - ja sama tez kąbinowałam-metodą prób i błędów. Swoją drogą może znowu wrócę do tych płukanek-tyle, że ja omijałam juz później włos na jakieś 10 cm od skóry (trzymając w ręku) i polewałam tylko skalp, bo z natury mam suche wlosy, a płukanka na skalp była super - włosy bardzo wzmocniła - oczywiście stosowałam wówczas jeszcze inne specyfiki na zatrzymanie jak najdłużej jaknajwiększej liczby włosów. Ostatnio coś niebardzo chcą na głowie zostawać - znowu tzreba wrócić do rzepy-sebo dziś juz kupiłam Apropos miodu, dodalam znowu do hergona, a potem po myciu babydreamem do maski glorii - wyśmienicie lśniące i miękkie - skręt też od razu lepszy Od wczoraj coś mnie tylko głowa zaczęła swędzieć -nie wiem czy to przewrażliwnienie czy coś po niej chodzi . Może za słabo umyłam .Albo coś mi nie służy, ale co? Hergon idzie na skalp, maska glorii też, babydream czyżby-chyba nie możliwe
|
#4820 |
|
Raczkowanie
|
Tego Babydreama nie badź taka pewna,bo mnie on podrażnił.Na składach się nie znam,ale to z pewnością on spowodował u mnie swędzenie skalpu.
|
#4821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jaki masz łagodniejszy? ![]() Ja babyderma uzywam juz dwa miesiace i u mnie się swietnie spisuje, bo nie podraznia, wlosy latwo sie rozczesuja i są sypkie ale muszę wkoncu zmienic, nawet planowalam wczesnie ale wlasnie nie mogę nic łagodnego znaleść
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
|
|
|
|
|
#4823 | |
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
|
|
#4824 |
|
BAN stały
|
Ja odbiegne troche od tematu szamponów..oglądałam ostatnio szymona majewskiego i była wioletta willas jak myślicie to jej włosy??Bo mi sie wydaje ze to nie realne by kobieta majaca ok 70 lat miala tak nie wyobrazalna ilosc wlosow...
|
|
|
|
#4825 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
No to i ja nareszcie dołączam do walki Co prawda zaczęłam już jakieś 3 miesiące temu, ale nie chciałam się wypowiadać zanim nie przeczytam całego wątku . No i jako, że wczoraj skończyłam czytać od deski do deski II część (I też przeczytałam ) zatem mogę już coś napisać Zdążyłam w tym czasie zużyć butelkę olejku rycynowego i słoiczek kokosowego ![]() Zaczęłam mieć chyba obsesję na punkcie włosów, co zawsze było dla mnie przykrą koniecznością, teraz jest czystą przyjemnością (chodzi o mycie włosów ). Uwielbiam wypróbowywać nowe mikstury, nowe kosmetyki (a trochę mi ich przybyło przez ten wątek, a w planach jest jeszcze więcej ). Ale żeby nie było off topu:Mam włosy grube, gęste, sztywne, długie do łopatek, farbowane na ciemno, sianowate. Ogólnie dążę do włosów długich, gładkich, miękkich, sypkich i lejących, oczywiście zdrowych Wiem, że nigdy takich mieć nie będę, ale może będzie chociaż troszkę lepiej.Mam z włosami wszystkie chyba możliwe problemy: łupież tłusty, wypadanie, suche, zniszczone, rozdwajające się końcówki. Jedynie z przetłuszczaniem nie mam raczej problemów. Jeżeli chodzi o maseczki domowej roboty, to najlepiej się chyba u mnie sprawdziła maseczka z: - odżywki - miodu - olejku kokosowego - olejku rycynowego - żółtka - odrobiny wody brzozowej Chociaż muszę przyznać, że bardzo dużo eksperymentuję i zazwyczaj nie robię sobie dwa razy maseczki o takim samym składzie ![]() Z gotowych odżywek/maseczek, używam teraz (używam naprzemiennie, zależnie od nastroju): - Kallos Placenta - Goldwell Ultra Rich Treatment - Faberlic, Balsam do włosów odżywienie i regeneracja (użyłam raz )- Matrix Biolage tonik nawilżający (użyłam raz )- Matrix Biolage krem nawilżający (użyłam raz )- serum Renee Blanche W zapasie mam jeszcze Kallos Latte, silker UNA, perłowy jedwab Joanny, emulsję Glorii do mycia odżywką .W planach natomiast mam całą serię Seboradin Niger (a już na pewno lotion ), Vatikę, oleje (jojoba, avcado), proteiny i mleczka do psikadła I napewno jeszcze dużo, ale na chwilę obecną wyleciały mi z głowy ![]() Podziwiam Was za wiedzę i umiejętność zarażania pasją włosową innych, i dziękuję za inspiracje Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś komu zechce się to wszystko czytać ![]() EDIT: Teraz idę czytać wątek o szybszym poroście (uwielbiam takie dłuuuuugaśne wątki )
Edytowane przez agusia_85 Czas edycji: 2008-10-29 o 10:18 |
|
|
|
#4826 |
|
Zakorzenienie
|
Szukałam jakieś odzywki, która nadawałaby się do intensywnego, głębszego odżywiania, trafiłam na taką: Aubrey Honeysuckle Rose Moisturizing Conditioner
(Skład: Coconut Fatty Acid Cream Base, Organic Aloe Vera, Organic Shea Butter, Wheat Germ Oil, Organic Jojoba Oil, Organic Rosa Mosqueta® Rose Hip Seed Oil; Extracts of Fennel, Hops, Balm Mint, Mistletoe, Camomile, Yarrow, Chrysanthemum, Angelica, Forsythia and Magnolia; Honeysuckle Oil, Carrot Oil, Aubrey’s Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamins A, C and E)) Na razie nałożyłam przed myciem na suche włosy pod czepek, zaraz idę zmyć i zobaczę, jaki będzie efekt. Trzymałam dłużej, niż zalecane 15 minut.
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2008-10-29 o 12:34 |
|
|
|
#4827 |
|
BAN stały
|
Gdzie zakupiłas taką super odzyweczke???napisz koniecznie efekty..
|
|
|
|
#4828 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie zmyłam maseczke z miodu + oleje .Nie trzymałam jej długo
,bo to pierwszy raz i bałam się jak bedzie się to zmywało ( bo nakładało się cieżko )Zmyło się super ,Nastepnym razem potrzymam na włosach znacznie dłużej.Teraz siedze z Waxem
|
|
|
|
#4829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i mam pytanko: to wszystko zmieszalas razem odzywke, miod, olej kokosowy i rycynowy z zlotkiem i kora brzozowa? |
|
|
|
|
#4830 |
|
Zadomowienie
|
Parę pytań ode mnie
![]() 1. Po umyciu włosów nakładam odżywke bez spłukiwania. Gdy chce nałożyć Wax'a przed następnym pucowaniem, musze uprzednio umyć włosy szamponem, aby pozbyć się odżywki? 2. Jak powinien wyglądać skład odżywki nadającej się do mycia włosów? 3. Przed stosowaniem tej metody trzeba chyba pozbyć się syliknów z włosów? Dlaczego? Jakim produktem można tego dokonać? 4. Mówi się, że czesanie włosów po umyciu strasznie je niszczy. A co jeśli zrobiłoby się to szczotką z naturalnego włosia?
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:22.

.
. Na 1 l wody po łyżce (nie łyżeczce) skrzypu i pokrzywy (jej ciutkę więcej sypałam) - z tym, że skrzy pogotuj dłużej tzn. po 5 min dodaj pokrzywę i gotuj jeszcze 5 min. Jeśli moje proporcje nie będą ci odpowiadały zawsze możesz pokombinować według uznania.
- skręt też od razu lepszy
-nie wiem czy to przewrażliwnienie czy coś po niej chodzi
. Może za słabo umyłam 
,bo to pierwszy raz i bałam się jak bedzie się to zmywało ( bo nakładało się cieżko )