|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
Agnes gratulacje!!!
no to jesteśmy w komplecie
|
#1682 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
Agnes gratulacje! widac, ze coreczka po cc bo buzia taka nieprzemeczona
no Iwa, w koncu na odchowalni. nie martw sie brakiem pokarmu, jestem pewna, ze stopniowo bedzie go przybywac az bedziesz sie budzila w morzu mleka
|
#1683 |
|
Rozeznanie
|
Iwa i Agnes
To jestesmy juz w komplecie?? Dziewczyny o ile kupowalyscie wieksze skafandry zimowe? |
|
|
|
#1684 |
|
Raczkowanie
|
Iwa - Hania przesliczna
![]() Agnes - Pati tez cudna, gratulacje ogromne Przepraszam, ze nie odniose sie do wiekszej ilosci postów, troche tylko Was podczytuje, moze uda mi sie pozniej nadrobic wszystko - u nas niestety cd ,,kiepskich" przypadków, prawie udało pozbyc sie wysypki na buzi (prawie, bo buzia wyglada lepiej, ale teraz wysypka jest na klatce i pleckach ), w sumie nie wiadomo dalej od czego ta wysypka, bo i stosujemy mazidła od pediatry /foto ponizej / i nie jem juz w ogole nabiału... grunt, ze cos pomogło.Teraz dorobiłysmy sie kataru, w dodatku mała chyba zaraziła sie odemnie, nie uchroniło jej picie mleczka z cysia u takiego dziecka katar to masakra jest, slabo spi, je godzinami, bo nie moze sie dobrze przyssac i denerwuje sie czyli płakusia okropnie... gdyby nie frida to nie wiem jak bysmy funkcjonowali. Teraz cała jestem w strachu, zeby sie ta infekcja nie przeniosła sie na uszy, albo oskrzela i pluca ![]() Z pozytywnych rzeczy to napewno to, ze czas szybko leci, jutro Amelka konczy 1 miesiac Nie moge sie doczekac kiedy bedzie juz ,,wiecej" widziec i swiadomie sie usmiechac... Kiedy to nastapiło u Waszych dzieciaczków??? Edytowane przez Hepe Czas edycji: 2008-11-01 o 21:32 |
|
|
|
#1685 |
|
Wtajemniczenie
|
Liatris na poczatku kupilam 68, ale 68 zaklada teraz wiec dokupilam jeszcze 74 i w takim rozmiarze mam tez zimowa kurteczke. szczerze mowiac nie jestem pewna czy to starczy do konca zimy bo Antek rosnie bardzo szybko. zaznaczam tylko, ze on ma juz 2miesiace i wysokich rodzicow wiec moze byc wiekszy od reszty dzieci
Hepe Amelka wyszla na pierwszym zdjeciu jak z maseczka w salonie pieknosci jej, alez ona ma wlosy!!! tez chce takie u mojego Antka! podziel sie
|
#1686 |
|
Rozeznanie
|
Hepe moja Klara to też takie czupiradło
. Mam nadzieję, że malutka szybko dojdzie do siebie . Ile te małe ludziki muszą przejść. A co do kataru, to podobno dziecko karmione piersią niby nie zaraża się od matki, bo w pokarmie dostanie przeciwciała. Widać nie do końca tak jest i wcale pokarm matki nie do końca uodparnia. Jaroszaniu moja nosi teraz rozmiar 62, ma 1,5 m-ca. Kupiłam jej kombinezon w rozm. od 3-6 m-cy. Jak na razie to sie topi .
|
|
|
|
#1687 |
|
Rozeznanie
|
kilka fotosów mojego eklerka.
1. w wyjściowym futrze z niebieskich norek 2. kobieta z lat 20tych 3. po kąpieli |
|
|
|
#1688 |
|
Zadomowienie
|
ale słodkie te wasze szkraby-a pannice Liatris i Hepe są prześliczne!i te ich bujne czupryny
![]() Moja Natalka nosi teraz duże 62!za tydzień kończy 2 m-ce...w oczach mi rośnie ale kombinezony mamy na wszelki wypadek dwa,trochę mniejszy i ciup większy rozmiar 68. dziewczyny,poradźcie -moja mała od dwóch dni nie może zrobić kupki,biedna męczy się niesamowicie,a ja nie mam pomysłu jak jej pomóc-2 godz.temu podałam jej czopek glicerynowy ale jakoś narazie bez efektów...
|
#1689 |
|
Zakorzenienie
|
dora - męczy się bo kupa czy meczy sie bo kolka/gazy? bo to duuuuuża różnica. czopek pewnie jej pomoże. jak nie to w pon do pediatry. dodam tylko ze moje kolkowe i zagazowujące wszystko dziecko miało własnie problemy z gazami i pomagały rowerki robione nogami i lezenie na brzuchu. a jak pił tylko moje mleko to zdarzało się ze tydzień nie było ni śladu kupy. teraz robi 1 dziennie, czasem rzadziej, mimo że już pije sztuczne mleko, je zupki i wcina kaszki. ot, taki typ. jak zrobi i bedzie normalna (czyli taka rzadkawa) kupa, to widocznie super trawi twoje mleczko. jak bedzie twarda lub sucha to moze daj jej co do picia, bo moze jej tego brakuje? i idz do pediatry wtedy... mi dali prebiotyk i bylo ok - Lacidobaby. czasem kapiel w cipłej wodzie czy polewanie ciepła wodą, kompres na brzuszek pomaga.
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2008-11-02 o 10:00 |
|
|
|
#1690 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kolek nie ma, gazy tez już jej prawie przeszły.Kupka zaniknęła stopniowo,2 dni temu była 1 nad ranem (musztardkowa), a od tego czasu już wcale.Nigdy się nam to nie zdarzyło dlatego się dziwię,z reguły kupka była prawie po każdym karmieniu.
|
|
#1691 |
|
Wtajemniczenie
|
Dorotka u nas tez kiedys kupka byla po kazdym karmieniu a teraz mamy regule, ze jest co 2dni. norma to jest od kilku dziennie do 1 na kilka dni nawet!
|
#1692 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1693 |
|
Zakorzenienie
|
hello,
dziewczyny poradzcie, pokarmu mam więcej bo mała dłużej sscie cycka, ale jak nie dam później chociaż trochę sztucznego to nie zaśnie. nie wiem - nie dojada moim? ssała dzisiaj piersi 30 minut a i tak nie pojadła a dłużej ssać nie chciała a jak dałam sztuczne to zjadła... kurcze chciałabym ją tylko na piersi trzymać, ale nie wiem jak to zrobić
|
#1694 |
|
Raczkowanie
|
Iwa, cierpliwości, mleczko pewnie się pojawi w większej ilości.
Położna na wizycie domowej tak mi zaleciła i przede wszystkim nie denerwować się i nie stresować bo stres powoduje ze mleczka jest jeszcze mniej.A mój ssak ma dzisiaj dziwny dzień. Wczoraj pięknie jadł i spał nawet 3 godziny a dzisiaj co 2 godziny pobudka i żarełko, tyle że mało. Wczoraj potrafił wsunąć cyca i jeszcze 60 ml a dzisiaj cyc i tylko 30-40 ml. Mam nadzieje ze to przejściowe. W nocy pięknie spał. Budził się tylko 2 razy na karmienie i lulu. A dzisiaj zaliczył już godzinkę na balkonie, a po następnym karmieniu jak dobrze pójdzie wyskoczymy na krótki spacerek )pogoda boska!!!!!!!!!
|
|
|
|
#1695 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1696 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do wysypki to moja tez wlasnie na nowo wysypalo, i na ramionkach i na klacie tez ma. Wiem ze to skaza bialkowa nie jest, bo w Anglii robia test z krwi na to i nic nie wyszlo. Najlepsze jest to ze od paru dni nie jem nic co by moglo ja uczulic, a przez caly ten czas jadlam doslownie wszystko oprocz kapusty i grochu. W srode idziemy do poradni dzieciecej to popytam. Cytat:
, a teraz mimo tego ze ja dokarmiam butelka to wczoraj sciaglam 120...za jednym zamachem w ciagu 15 min. Wiec jak widzisz ilosc Twojego pokarmu dostosuje sie do potrzeb dziecka, z czasem gdy bedzie wiecej lub czesciej jadlo bedziesz miala tez wiecej pokarmu. Powodzenia bo ja tez mialam taki problem ale teraz wiem ze cycka ma dla przyjemnosci i do pomultania i jest tam tyle ile potrzebuje a butelka poprostu zaspokoi glod na maksa.Nie wiem czy pamietacie jeszcze z poczekalni ale mialam okropny problem z cera w czasie ciazy. Teraz to doslownie mam tradzik na calej buzi i to co mialam w ciazy to pikus z tym co mam teraz. Wczoraj bylam u kosmetyczki i oczyscila mi twarz, nalozyla mi maske ktora doslownie wysuszyla to dziadostwo a w srode zaczynam serie kwasow. Jesli to nie pomoze to zrobie mikrodermabrazje. Zdaniem ksometyczki taki problem moge miec dopoki nie przestane karmic, bo ja w zyciu czegos takiego nie mialam dopoki hormony nie zaczely we mnie buszowac w ciazy i po. Normalnie wstydze sie z domu wychodzic i ludziom pokazywac bo sama sie z tym zle czuje, i mam ochote kazdemu sie tlumaczyc ze to przez hormony i ze jak tak normalnie nie wygladam. Moze jestem glupia, ale nie dosc ze walcze z kilogramami (jeszce tylko 4 do zrzucenia
|
||
|
|
|
#1697 |
|
Zadomowienie
|
gratuluje nowym Mamusiom
sliczne Dzieciaczki piszecie o jakis Pumpach - to sa jakies cwiczenia?? ![]() Moglybyscie mi je wkleic? Za 3 tygodnie zamierzam rozpoczac trening jakis zeby wrocic do formy
|
|
|
|
#1698 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny ja jeszcze raz z prośbą o poradę.
więc mała ciągnie z piersi coraz dłużej. dzisiaj pół godziny i nawet ciągła, ale się nie najadła, dojadła jeszcze 30 ml sztucznego. i mam dylemat co robić w nocy. bo jeżeli karmi się tylko piersią to na żądanie a w szpitalu mówili, że jak dokarmiam butlą to trzeba wybudzać dzieciaczka co 3 godziny żeby zjadł. i teraz nie wiem czy rzeczywiście ją budzić czy czekać jak sama zgłodnieje i zacznie kwękać? osobiście uważam, że dziecko wie, kiedy jest głodne i kiedy chce jeść, ale nie chciałabym żeby mała nie dojadała... tak na marginesie to nigdy w domu takiego haosu nie mieliśmy
|
#1699 | |||
|
Raczkowanie
|
Ja mam dwa, jeden na 0-3 m-ce, jest gdzies na 62cm - teraz go nosimy i jest jeszcze troszke za duzy, a drugi 3-6 m-cy jeszcze spooooooro za duzy - mam nadzieje, ze na zime wystarczy, zobaczymy.
Cytat:
, rzeczywiscie ma bardzo podobne włoski do Amelki, tez takie ,,sterczace" - Czy Ty albo Twoj TZ, macie krecone włosy? u mnie maz ma krecone, i szwagierka i tesc wiec sa spore szanse, ze i Amlce sie beda krecic, wlasnie po kapieli, jak sa jeszcze mokre to koncowki sie jej wywijają... Klara tez tak ma?W sumie, to mogla sie jeszcze od drugiej szwgierki zarazic...bo wpadla zakatarzona w odwiedziny , bo koniecznie chciala mala zobaczyc... ehh ludzie to jacys tacy bez pojecia... tak czy inaczej, moje mleczko jej nie uchroniło ![]() Cytat:
Cytat:
A propos wysypki i alergii - słyszlam taka teorię, ze nie zawsze jak zje sie cos alergizujacego, to odrazu pojawia sie wysypka - czasem, alergen musi osiagnac pewien poziom w organizmie, wiec trzeba go przyjmowac przez np. 2 tyg. i dopiero da odczyn..., wiec to moze cos takiego w Twojej diecie ![]() Daj znac, co Ci powiedzieli odnosnie tej wysypki po wizycie w poradni ![]() Dziewczyny ponawiam moje pytanie odnosnie, ,,widzenia" dzieci i swiadomych usmiechów - kiedy mniej wiecej Wasze dzieci poczyniły takie postepy ?
|
|||
|
|
|
#1700 |
|
Wtajemniczenie
|
Hepe, nie pamietam. chyba cos po 1,5mieisaca alenie jestem pewna.
kurde. zwazylam sie sama i z Antekim i z tego wynika, ze wazy juz 6,4kg (ma 9tygodni). troche sie martwie bo przeczytalam,ze dzieci podwaja swoja wage dopiero w 4/5mieisacu a on podwoil ja juz w drugim... urodzil sie dokladnie 3,2kg. mam nadzieje, ze to przez mleko modyfikowane i , ze wszystko jest ok ![]() iwa ja co 3h karmilam tylko w szpitalu (3h od poczatku pierwszego karmienia do poczatku drugiego), w domu juz tylko na zadanie.
zapuszczam i dbam o włosy ![]() nie farbuję od 20.12.2012 Edytowane przez jaroszania Czas edycji: 2008-11-02 o 15:51 |
|
|
|
#1701 |
|
Zadomowienie
|
Niobe tak pumpy to ćwiczenia dam znać na Pw
![]() Iwa ja tez mialam podobny dylemat jak była taka zupełnie malutka bo była na piersi a potrafiła spac 4-5 godzin i jedni kazali wybudzac inni nie ja raczej nie wybudzałam sądząc podobnie ze dziecko samo wie kiedy głodne, uspokoiłam się po 2 tygodniach jak mi ja zważyli i zobaczyłam że przybiera normalnie na wadze....A moja Emi kurcze kaszle no gorączki nie ma, kataru też nie normalnie je uśmiecha sie, ale kaszle, kurcze tak się boję że zaraziła się od starszej, chyba jutro pojdę do lekarza...chociaż jak sobie pomysle czekaniu w przychodni pełnej zasmarkanych dzieci z takim maleństwem to aż mnie skreca
|
#1702 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1703 |
|
Zadomowienie
|
Moja też tak 5-6 tydzień, teraz (jutro ma 8 tygodni) juz bardzo łatwo ją rozśmieszyć i tak jakby na moje "aguuuuuuu" czymś tam odpowiada....ale potrafi też śmiąć się do lapmy telewizora i tym podobnych....
|
#1704 |
|
Wtajemniczenie
|
w siatkach centylkowych jak jest np 1miesiac to chodzi o skonczony?
|
#1705 |
|
Raczkowanie
|
melduje sie na wizazu po miesiacu nieobecnosci.najpierw byłam 2 tyg na patologii i urodziłam przez cesarke dopiero 16X (a termin mialam na 28IX), a potem powikłania po operacji i nastepne dwa tygodnie z maluszkiem na izolacyjnym). dopiero sie aklimatyzuje w domku
![]() pozdrawiam wszystkie mamuski ![]() znajde wiecej czasu to opisze moje perypetie (nie bylo lekko). |
|
|
|
#1706 |
|
Zakorzenienie
|
uffffff przebrnęłam przez wszystkie posty!
Jaroszaniu wszytskiego najkepszego dla Antosia, to duży i śliczny chłopiec! Agnes gratuluję córeczki! Nareszcie się doczekałaś, Pati jest śliczna! Hepe, Liatris, Iwa piękne te wasze pannice. Piotrek już zaczyna się powoli podkochiwać w naszych wątkowych księżniczkach ale mi ten weekend przeleciał... pierwszej nocy Piotrek pobił rekord spania i obudził się po 8 godzinach od ostatniego karmienia!!!! za to dziś budził się co 2 godziny i już nie było tak fajnie ![]() upojnej nocy brak... hmmm... zaczynam się zastanawiać czy jest sens żebym się tablami faszerowała... tęskniłam za wami dziewczyny już nigdy więcej was nie zostawie mam pytanko: czy można brać znieczulenie u dentysty jak się karmi? muszę wyrwać ósemkę, w sumie to nawet dwie, bo są wyjątkowo denerwujące. Już od kilku lat wychodzą po trochu i się zatrzymują, wychodzą i się zatrzymują, a przy tym strasznie bolą i mnie męczą. I teraz już trzeci dzień się męczę przy jedzeniu, bo ciężko mi przeżuwać. |
|
|
|
#1707 |
|
Raczkowanie
|
Agnes gratuluje
Te nasze watkowe dzieciaczki sa poprostu cudne Ja tylko na chwilunie poki moj mis spi. Mam pytanko odnosnie kupek bo moj mis czasem tak sie prezy, wygina, macha nozkami i placze ze niewiem normalnie co robic, a kupki sa rzadkie. Karmie caly czas cycem, jem caly czas to samo odkad wyszlam ze szpitala czyli kurak, marchew, ryba,jablka, banan. Boje sie wprowadzac cos nowego zeby mu nie zaszkodzic. Niewiem od czego moze go ten brzuszek bolec, moze od tego ze nie zawsze mu sie odbije(chocby niewiadomo jak dlugo nosic).eh , moze wiecie jak temu zaradzic?pozdrowionka a i oto zdjecie mojego cudownego misia |
|
|
|
#1708 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
, zleci...Cytat:
)Cytat:
![]() anuhaaaaa - ja brałam znieczulenie u dentysty jak byłam w ciazy - nie wiem jak jest jak sie karmi, chyba dziala tylko miejscowo, wiec nie powinno miec zadnego wplywu na pokarm...? Cytat:
![]() PS - Mis sliczny
Edytowane przez Hepe Czas edycji: 2008-11-02 o 17:43 |
||||||||
|
|
|
#1709 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz w domku ubieramy małego w body i pajaca bawełnianego, albo body i spiworek, albo tylko welurowego pajaca... czasem go przykrywamy kocykiem, czasem, w suche dni, nie... Cytat:
Cytat:
Ignaś dostał skafander w rozmiarze 74, teraz ma chyba z 62cm... wiec też całej zimy w nim nie pochodzi.... no chyba że to bedzie bardzo krótka zima.... Wasze dzieciaczki, na zdjęciach, cudne! Wszystkim nowym mamą serdecznie gratuluję! (i przepraszam że nei wymieniam imiennie, ale kursuję od łeczka do komputera, a mały bawi sie w "jak szybko podasz mi mój smoczek").
|
|
#1710 |
|
Wtajemniczenie
|
ania_82 mis rzeczywiscie sliczny.
zapuszczam i dbam o włosy ![]() nie farbuję od 20.12.2012 Edytowane przez jaroszania Czas edycji: 2008-11-02 o 20:23 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.

), w sumie nie wiadomo dalej od czego ta wysypka, bo i stosujemy mazidła od pediatry /foto ponizej
/ i nie jem juz w ogole nabiału... grunt, ze cos pomogło.
u takiego dziecka katar to masakra jest, slabo spi, je godzinami, bo nie moze sie dobrze przyssac i denerwuje sie czyli płakusia okropnie... gdyby nie frida to nie wiem jak bysmy funkcjonowali. Teraz cała jestem w strachu, zeby sie ta infekcja nie przeniosła sie na uszy, albo oskrzela i pluca 
jej, alez ona ma wlosy!!! tez chce takie u mojego Antka! podziel sie
.

ja raczej nie wybudzałam sądząc podobnie ze dziecko samo wie kiedy głodne, uspokoiłam się po 2 tygodniach jak mi ja zważyli i zobaczyłam że przybiera normalnie na wadze....