|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
A tak sobie myślę, żeby sobie do pracy zakupuć storczyka. W jednym biurze widziałam pięknego z mnóstwem kwiatków. No ale i biurko konkretne!
A ja mam zwykłe biurko, na którym stoi [dlugopisiarka, tel/fax/, i monitor - na szczęście wąski]. Więc na biurku ni ma gdzie. Na parapecie za zimno - do kaloryfera za daleko - no i bym nie widziała. Chyba, że trafię na malutkiego mikrusa jakiegoś taniego. To długopisiarkę wywalę! Zdjęcie fridy - rodzinka falków - mi nie wsytarcza na tapecie ![]() A ja wczoraj weszłam sobie do sklepu z porcelaną i wazonami itp. Z nadzieją na coś fajnego w czym mogłabym posadzić fiołki które sobie rozmnożyłam [o włacha do pracy fiołki przyniosę na parapet ] No ale nie było nic ciekawego [oprócz gigantycznej filiżanki ze spodkiem - której zadaniem było robienie za doniczkę, nie znam ceny ale fajnie wyglądała]. Ale byly tam również obrazki - 30x30cm ze storczykami ale za 54 zł !!!! kto to widział. rozbój w biały dzień. ech.Nawet sztucznych nie mieli ładnych.No właśnie wtykacie w przekwitnięte storczyki sztuczne pędy kwiatowe? ![]() Moja tesciowa tak robi - kupiła takie sztuczne co jak żywe wyglądają i je wtyka gdy jej przekwitną ![]() Dobry sposób - by zakupić kolor inny niż ten żywy ihihih. Chyba tak zrobię. Chociaż jednego.
|
|
|
|
#3932 |
|
Raczkowanie
|
Nio i teraz mołda mi sie skwasiła
hmmm takie chorowitki sa ? ulala nie fajnie hmmm To cholery postrasze przed zakupem ze zjem albo ze wpierdzikole albo ze w mołde dam i wogole kuku ogromniaste zrobie - moze sie prestarzsa - chciałabym takie kolorki bo ozywilyby mi kolorki przy tych ktore mam a w przewazajacej czesci to bialo fioletowe fioletowe i zółte wiec tak sobie pomyslałam ze bołdo ałbo czełwony wyglądały by ćććudnie ![]() Kliwio to całkiem superowy pomysl widziałam kiedys takiego sztuczniastego ktory uwierzcie wygladał jak zywy az nie mogłam opanowac łap eby go nie wymacac nio i rzeczywiscie byl sztuczny Tylko tak sobie mysle ze jak te moje ywe cokolwiek chociaz ze soba robia tzn pokazuja ze zyja i chca przetrwac to tak sie ciesze jak głupi z bateryjki a ze sztucznymi bym tam nie miala nio i druga sprawa gadac do stucznego? - wtedy na bank mnie wywiozą ;D
" Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem, możemy latać wtedy, i tylko wtedy, gdy obejmujemy innego człowieka " Edytowane przez DariaOlivia Czas edycji: 2008-11-04 o 09:14 |
|
|
|
#3933 |
|
Zakorzenienie
|
ja chce w takim kolorze teraz.
http://www.pier1.com/img/pier1com/pr...alaenopsis.jpg jak nie będzie żywego to kupię całego sztucznego i sobie go postawię na podłodze w przedpokoju! ![]() Patzrcie na ubarwienie tego : http://www.storczyki.net/?storczyki,...n_2008;37.html Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-11-04 o 09:24 |
|
|
|
#3934 |
|
Zakorzenienie
|
Dario ja po prostu mam do czerwonych pecha. Ale jak dobrze mu nagadasz w sklepie to na pewno będzie wszystko ok
![]() Jak Cię już wywiozą to będę Cię odwiedzać
|
|
|
|
#3935 |
|
Raczkowanie
|
Kliwio kolor jednego jk i drugiego prze prze prześliczny
![]() ![]() Frido nio mam nadzieje ze nie zostawisz mnie tam samej - bede Was sciagac do siebie storczykami - chocbym je miała z papieru zrobic albo z tej waty ze scian
|
#3936 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba ustami będziesz robić te storczyki, bo w kaftanie się raczej nie da
![]() Ta druga fotka wstawiana przez Kliwię to Phalaenopsis Bellina - storczyk gatunkowy. Można go sobie zamówić w Orchidsklepiku. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-04 o 09:48 |
|
|
|
#3937 |
|
Raczkowanie
|
Ustami powiadasz
hahahahahaha dam rade - chyba ... a wiwijac płatki bede językiem ![]() A co do tego gatunkowego - to takich nie bedzie w tych duźych śklepach ? Co to znaczy gatunkowy ? To te moje to nie gatunkowe ?
" Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem, możemy latać wtedy, i tylko wtedy, gdy obejmujemy innego człowieka " Edytowane przez DariaOlivia Czas edycji: 2008-11-04 o 09:46 |
|
|
|
#3938 |
|
Zakorzenienie
|
No jakie zboczuchy!!
Z tym językiem i wywijaniem nim płatków... to mi jedno tylko przyszło do głowy
|
|
|
|
#3939 |
|
Raczkowanie
|
Mnie tysss
hahahahahahahaha a wczesniej Glizdka cos o skórce tez wspomniała hahahaha dziewczyny bo Nam zdejmną to forum
" Wszyscy jesteśmy Aniołami z jednym skrzydłem, możemy latać wtedy, i tylko wtedy, gdy obejmujemy innego człowieka " Edytowane przez DariaOlivia Czas edycji: 2008-11-04 o 09:52 |
|
|
|
#3940 |
|
Zakorzenienie
|
Dario Olivio te Phalaenopsisy które w większości mamy to hybrydy Phalaenopsis. Najczęściej nie występujące naturalnie w przyrodzie, zmodyfikowane genetycznie, żeby mogły utrzymać się w warunkach domowych. Dlatego taka różnorodność kolorów, kwiatów.
Gatunki botaniczne to te prawie nie modyfikowane genetycznie, najczęściej są mniejsze, mają mniej kwiatów. Trudniej je dostać w sklepach. Dla mnie właśnie hybrydy są najpiękniejsze
|
|
|
|
#3941 |
|
BAN stały
|
hmmmmm.... mi pewnie też szykują miejscówkę w Morawicy(tam jest szpital psychiatryczny)
ale ja bez storczykasów też nigdzie nie pojade!!!!!! u mnie się zapowiaa kwietnienie całoroczne na parapetku bo 6 nadal ma kwiaty i jeszcze nie przekwita zresztą mają jeszcze paki więc kwitnąć będą jeszcze jakiś czas a następne te juz przekwitnięte dwa ppuszczały sobie to i owo i pąki juz się zawiązały i będzie dużo 3 tylko są śpiochy i nic im nie usycha ani niwe wyrasta a jeden chyba będzie do reanimacji bo cosik mi sie nie podobawszy korzenie..... cholerka ten jeden ciągle mu gniją juz nic mu nie zostało.... 3 korzonki tylko dobre reszta zgnita stożek ok i listeczki też piękne ale te korzenieeeeee dziś go w kermazyt wsadze i niech sobie maluszek leczy nóżki KURDELASIK NOOOO WYWALIŁO MNIE Z NETA I NIE MOGŁAM TYLE CZASU WEJŚĆ ups capsik mi się wcisnoł Ale zboczuszki z was wy świntuszki hihihihi one tu jęzorami eywijają jakieś płatki i ustami sie tysz ten teges a ja kurde w pracy siedze noooo hihihihi Ja tam wole takie zmutowane storCYCKI bo takie ładniusie są kocham |
|
|
|
#3942 |
|
Raczkowanie
|
Wybacz Nam Glizdeczko za te dwuznaczne okreslenia
Mam wyrzuty sumienia teraz bo Ty tylko o storCYCKACH i storCYCKACH
|
#3943 |
|
BAN stały
|
no bo to forum storCYCKOWE hihi
|
|
|
|
#3944 |
|
Raczkowanie
|
O TAK
dla storCYCKOMANIACZEK a w sumie to powinno byc dla storCYCKONOSICIELEK nio bo przeciez nosimy je ze sklepu do domku hihihi
|
#3945 |
|
Zakorzenienie
|
Mój Ciapek z avataru przekwitł.
Zresztą prawie wszystkie moje Ciapate są przekwitnięte.
|
|
|
|
#3946 |
|
Raczkowanie
|
zakwitną Fridziu - zobaczysz ... znow będa cieszyc Twoje oczka - I NASZE
|
#3947 |
|
BAN stały
|
Fridzia bo one przecież muszą sobie odpocząć a jak odpoczną to taaaaaaaakie będą piękniuchne ze hohooo |
|
|
|
#3948 |
|
Zakorzenienie
|
Tak wiem.
Niepokoi mnie ten z avatara, bo przecież nie ma liścia sercowego. Mam cichą nadzieję, że może wypuści keiki.
|
|
|
|
#3949 |
|
Zakorzenienie
|
A jest jakiś sposób by storczyk wypuścił keiki? Czy to tylko fart?
|
|
|
|
#3950 |
|
Raczkowanie
|
Pogłaszc go pocałusiaj i popros zeby byl silny bo cieszy Nasze oczka i musi byc z Nami bo musi i juz a jak nie to postrasz go ze dostanie w mołde i to nie tylko od Ciebie - nagadaj mu zeby mu w korzonki weszlo
Ale ma liscie inne? nie zrzuca ich? od dawna jest jego taki stan? Glizko debesciak to Ty i to taki wariatunciowy i koffany i wogole wszystko cio tylko mi teraz do glowy wpada a czego na forum nie moźna pisac bo sie Nam Moderator zdenerwuje ![]() Kocham bałdzo Was wszystciunie
|
#3951 |
|
Zakorzenienie
|
Stan się ani nie polepsza ani nie pogarsza. Liście twarde zielone. Korzenie w miarę ok.
A na keiki trzeba mieć fart, albo roślinkę w złym stanie. No moderator za powyższe to mógłby nam się obrazić. Ale mam nadzieję, że Spanish Myszka przymróży oko.
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-04 o 11:39 |
|
|
|
#3952 |
|
Raczkowanie
|
Jak na moje oko amatora to najwazniejsze ze sie nie pogarsza jego stan - moe musi zebrac siły ... a jak juz zbierze to normalnie Nam wszystkim oczy powybija
|
#3953 |
|
BAN stały
|
oooo to ja sobie już okulary zapodam ochronne bo przecież chciała bym na niego patrzeć jeszcze czasem a jak mi wybije ten jej storczyk gałki to juz ni chuchu tylko na macanku się skończą oględziny falków
|
|
|
|
#3954 |
|
Zakorzenienie
|
No dobra, mamy roślinę w złym stanie - lub zdrową niechcący do takiego stanu doprowadzamy i co dalej się robi by wypuścił keiki? nacina się ?
czy co ?
|
|
|
|
#3955 |
|
BAN stały
|
nie no ona sama wypuszcza zeby podtrzymać gatunek.... no chyba ze jej sie nie chce bo se myśli a co to za życie zdechne se
no ale dziewczyny mówią ze falki to prawie zawsze jak z nimi kiepściunio to wypuszczają keiki
|
|
|
|
#3956 |
|
Zakorzenienie
|
U Kulbit wypuścił, u Adeli wypuscił a u mnie jeszcze nie
|
|
|
|
#3957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ihihihMoże i moje kiedyś wypuszczą, tylko żeby wypuszczały z dobrych roślin a nie umierających ![]() a czytałyście to: Keiki (z języka hawajskiego: dziecko) to mała roślina wyrastająca zamiast rozgałęzienia z jednego z węzłów na łodydze. Powodem tego jest akumulacja w tym punkcie hormonów wzrostu. Zjawisko to może wystąpić w naturalny sposób (tak jak w opisanym tu przypadku) lub może być indukowane przez nałożenie specjalnego kremu hormonalnego zawierającego skoncentrowane hormony wzrostu. Krem taki może być niedostępny w Polsce. Można go kupić zagranicą, np. w Stanach Zjednoczonych tubka takiego kremu pod nazwą "Keiki Paste" kosztuje około 4 dolarów. Można go też zastąpić ukorzeniaczem do roślin zielnych wymieszanym z wazeliną lub maścią ogrodniczą. Praktyka pokazuje, że próby zmuszenia Phalaenopsisa do wypuszczenia odnóżek przy pomocy ukorzeniacza też odnoszą skutek. ![]() frida znazłam jeszcze takie onfo: Hybrydy phalaenopsis, ktore mają w swym rodowodzie Phalaenopsis equestris często mogą wytwarzać "keiki" Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-11-04 o 12:30 |
|
|
|
|
#3958 |
|
Zakorzenienie
|
Adela próbowała domowymi sposobami wyhodować keiki, ale się nie udało. A keiki wypuścił całkiem inny storczyk.
|
|
|
|
#3959 |
|
BAN stały
|
słyszałam ze bardzo ciężko domowymi sposobami wychodować keiki
trzeba mieć farta strasznego
|
|
|
|
#3960 |
|
Zakorzenienie
|
pewnie te hormony drogą kropelkową przeleciały innego jej storczyka iihihihi
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:18.

ale za 54 zł !!!! kto to widział. rozbój w biały dzień. ech.Nawet sztucznych nie mieli ładnych.
Chyba tak zrobię. Chociaż jednego. 
hmmm takie chorowitki sa ? ulala nie fajnie
albo ze wpierdzikole albo ze w mołde dam i wogole kuku ogromniaste zrobie - moze sie prestarzsa
- 

ups capsik mi się wcisnoł 

zakwitną Fridziu - zobaczysz ... znow będa cieszyc Twoje oczka - I NASZE 
czy co ?