![]() |
#2881 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niemcy :)
Cytat:
![]() ja poszlam na taki najprostszy wlasnie po to zeby sie przelamac, zeby zaczac mowic bo to bylo moim najwiekszym problemem... ciagle sie balam, ze powiem cos niegramatycznie... zastanawialam sie jak to powiedziec po niemiecku, przez co nic nie mowilam bo ciagle mi sie wydawalo, ze bdzie zle ![]() W pewnym momencie powiedzialam sobie dosc... i zaczelam mowic... i ciagle robie bledy... a jak je zrobie to staram sie zapamietac i nie powtarzac. Z tym moim niedoskonalym niemieckim poszlam do szkoly (aktualnie jestem na 3 roku) ... i to mi najwiecej dalo. Czasami jest ubaw jak cos powiem, czasami sie zloszcze sama na siebie jak utkne i nie wiem jak dalej... ale zawsze znajdzie sie ktos kto mi pomoze i nikt ani w szkole ani w pracy (np. w szpitalu) nie reagowal negatywnie a wrecz przeciwnie ![]()
![]() |
#2882 |
Zakorzenienie
|
to dobrze ze idziecie do przodu ja chyba bede musila sprobowac szczecia w DE bo tu cienko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2883 |
Przyczajenie
|
Co do kursow jezykowych to chyba jest tak , ze majac swoj nie-niemiecki paszport dostaje sie doplate do kursu a z wlasnej kieszeni placi sie 1 euro za godzine. Chodzi mi o szkoly VHS bo w prywatnych szkolach trzeba placic pelna kwote samemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2884 |
Przyczajenie
|
Acha , no i jesli jestes na poziomie wyzszym , a nie podstawowym to niestety nie dostaje sie doplaty. To jest podajze poziom C .
Edytowane przez rudabroda Czas edycji: 2008-11-03 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#2885 |
Zakorzenienie
|
Ja za VHS placilam
![]() Polska jest w unii wiec doplat do kursow niemieckiego przynajmniej u mnie w landzie nie ma.
#2886 |
Zakorzenienie
|
aha dzieki za info
no coz napewno jestem na wyzszym.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2887 |
Przyczajenie
|
Desti ,ale to nie ma nic wspolnego z tym ze Polska jest w Uni. To raczej doplaca Instytut Goethego ( a moze inczej sie nazywa ...nie pamietam ) .
|
![]() ![]() |
![]() |
#2888 |
Zakorzenienie
|
rudabroda i ma i nie ma... jak ja chodzilam na kurs pl jeszcze nie byla w unii a na zwrot nie moglam liczyc ale moim znajomym (ona ma niemiecki paszport, on nie) tak powiedziano. Z tym, ze jak pisalam sa mozliwosci zalatwienia sobie bezplatnego kursu, moze wlasnie tak jak napisalas, przez jakis Instytut
![]() Probowac trzeba zawsze ![]()
#2889 |
Przyczajenie
|
Desti wlasnie teraz doczytalam tekst w Twoim podpisie ( czy jak to sie tam zwie),
100% prawda ostatnio doswiadczylam na swoich rzeczach hahaha. Dobre. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2890 |
Zakorzenienie
|
![]() kartony, pudelka i torby sa najlepsze... choc moj kot ma jeszcze slabosc do butow ![]()
#2891 |
Przyczajenie
|
ostatnio u weta polozylam moj czarny sweter na kanapie, i jak przyszlam po chwili to.......byl bialy i mylslam , ze go nie doczyszcze. Dwa " potfory" polozyly sie w nim hihi
A ta slabosc do butow to jako kuweta czy jako gryzaczek? no bo chyba nie miejsce na drzemke? Edytowane przez rudabroda Czas edycji: 2008-11-03 o 23:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#2892 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2893 |
Przyczajenie
|
widac tesciowa zasluzyla na brak sznorowek w tych butach.....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2894 |
Zakorzenienie
|
aneczka32 ... czasami sie zdaza, ze urgyzie tesciowa w piete
![]() a to moj siersciuch na butach... tesciowej ![]() ![]()
#2895 |
Zakorzenienie
|
No prosze,jaki ruch na watku
![]() Pare dni mnie nie bylo i takie mile zaskoczenie ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2896 |
Zakorzenienie
|
Maja im czesciej nasz watek bedzie u gory na glownej stronie emigrantek tym lepiej
![]() ps. a co sie dzieje z Jola ?? w ogole jej nie widac...
#2897 |
Zakorzenienie
|
Nasz Jolek teraz zapracowany (praktyki) i czasu nie ma na nic,nawet zeby do mnie zadzwonic
![]() Moze wywolamy wspolnymi silami Jolka ![]() P.s.cos mi ten link z PW nie dziala ![]() Edytowane przez *majka* Czas edycji: 2008-11-04 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#2898 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wysle zaproszenie ze strony (potrzebuje tylko Twoj email) ![]() ![]()
Edytowane przez desti Czas edycji: 2008-11-04 o 12:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2899 |
Przyczajenie
|
Desti piekny ten Twoj mruczus. Jaka to rasa , to rosyjski blekitny czy nie wiem jak sie to fachowo nazywa , czy zwykly europejczyk tak pieknie umaszczony?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2900 |
Zakorzenienie
|
dziekuje w imieniu siersciucha
![]() to jest brytyjczyk krotkowlosy... kolor niebieski... prawdziwy lord z niego, przychodzi zeby go podrpapac tylko wtedy jak mu to odpowiada i glosno sie wtedy dopomina... ale jak go wezme na rece jak nie ma ochoty to sie zapiera a mine ma przy tym ![]() ![]()
#2901 |
Zakorzenienie
|
Zapomnialam pochwalic dostojnego Eliota-ekstra jest
![]() Chyba mu sie troche przytylo?Jak widzialam go ostatnio,to byl troche mniejszy ![]() Nasze futra teraz na diecie od weta.Juz drugi miesiac i efekty widoczne coraz bardziej... |
![]() ![]() |
![]() |
#2902 |
Zakorzenienie
|
ehhh... juz mi brak sil. Co go z mezem doprowadzimy do formy to tesciowie go znowu utucza. Ostatnio jak go wykapalismy to bylo widac jak faktycznie wyglada i nie jest tak zle
![]() ![]()
#2903 |
Przyczajenie
|
O widze, ze obie jestescie kocimi mamami , fajnie.
Majka TY tez masz tej samej rasy koty czy inne? Ja niestety jestem psiara i mam troche problem z kotami , bo co prawda nic do nich nie mam i nawet nie mialabym nic na przeciw miec takiego w domu gdyby nie to , ze mnie ....gryza. Pomijam juz fakt , ze mam psa ktory z racji swojej rasy goni koty chociaz nie wiem , czy wie wogole po co je goni ![]() Ale moze potlumaczycie mi kiedys zachowanie kotow? Jezyk ciala kota i psa to dwa rozne swiaty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2904 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale zapytam się kumpeli, czy tam rodziców, rodziny ![]() Kociaryy... widzę że i nie tylko ja ![]() Edytowane przez 201704240951 Czas edycji: 2008-11-04 o 14:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, napisalam do Truskawy z pytaniem co jest grane z ich serwerem w Niemczech, oto odpowiedz :
"We regret that due to technical issues, users who attempt access our website using Germany-based internet service providers (ISPs) will not be able to do so. We are unable to determine when service via Germany will resume, but it is likely this is a long-term situation." I wszystko na ten temat ![]()
#2906 |
Konto usunięte
|
Ja nie anglojezyczna, mozesz w skrocie przetlumaczyc?
Dziewczyny ja tez tutaj chodzilam do VHS ale na kursy podstawowe. Chodzilam prywatnie, mialam zajecia 2 razy w tygodniu. Jako zona niemca moglabym sie ubiegac o bezplatna szkole. Wtedy prawdopodobnie chodzilabym codziennie jak do normalnej szkoly, na pare godzin i musialabym sie uczyc bo by nas odpytywali i stawiali oceny, a tak mialam luz i nauka sprawiala mi przyjemnosc. Moj maz wlasnie bezplatna szkole robil, ale po 2 m-cach przerwal i poszedl do pracy, reszte nauczyl sie mowic przebywajac z ludzmi. Maz prawnie tutaj jest niemcem, a robil szkole bo przyjechal z PL( rodzicie nie nauczyli go niemieckiego, bo sami nie umieli, bo skolei ich rodzice ( czyli dziadkowie meza) ich nie nauczyli, bo mowienie po niemiecku po wojnie bylo zabronione. Jak sie mozna domyslac, maz mial pochodzenie i nie mial poroblemow z dostaniem niemieckich papierow i jako niemiec ktory wrocil z obczyzny dostal taka szkole za darmo. Ja przyjechalam tutaj na innych zasadach. Do dzis mam tylko polskie papiery, robilam kurs prywatny chodz mogalbym isc na panstwowy. Mozna robic kurs bezplatny , ale trzeba miec co do tego podstawy, np pochodzenie lub byc w malzenstwie z niemcem. Kazdy inny cudzoziemiec moze robic kurs ale raczej platny. Tak bylo jak ja chodzilam na kurs, a bylo to przed wejsciem PL do UE. Jak jest teraz nie wiem, no i trzeba wziasc pod uwage ze moze sie to roznic w kazdym landzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2907 |
Rozeznanie
|
W skrocie i mniej wiecej: Bardzo im przykro ale ze wzgledu na problemy technicze uzytkownicy laczacy sie przez niemieckich dostawcow internetu nie sa i nie beda w stanie polaczyc sie z truskawkowym serwerem. Nie sa w stanie okreslic, kiedy ten problem zostanie rozwiazany, ale najprawdopodobniej jeszcze dlugo to potrwa.
![]()
#2908 |
Konto usunięte
|
Czyli to nie ich wina, a naszych serwerow.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2909 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja tez pisalam,ze to niemieccy dostawcy netu blokuja nam dostep do truskawy... Mam nadzieje,ze w miare szybko rozwiaza ten problem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2910 |
Zakorzenienie
|
Maja sliczne kicie, ten na drugim zdjeciu podobny do kota mojej mamy.
10% smietana ![]() ![]() EDIT: wlasnie mnie Douglas zdenerwowal, wycofali moje zamowienie bo nagle doszli do tego, ze jednak zamowionych produktow nie maja na stanie ![]() ![]()
Edytowane przez desti Czas edycji: 2008-11-04 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.