Niemcy :) - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-03, 17:36   #2881
desti
Zakorzenienie

Dot.: Niemcy :)

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
kursy jezykowe dla obcokraowcow z tego co wiem sa bezplatne ale to dla tych co wogole nie znaja jezyka ...a dla mnie? to chyba bym musiala palcic chodzac na jakis?
przewaznie trzeba placic... moim znajomym udalo sie tak zalatwic, ze nie musieli... co land to inaczej

ja poszlam na taki najprostszy wlasnie po to zeby sie przelamac, zeby zaczac mowic bo to bylo moim najwiekszym problemem... ciagle sie balam, ze powiem cos niegramatycznie... zastanawialam sie jak to powiedziec po niemiecku, przez co nic nie mowilam bo ciagle mi sie wydawalo, ze bdzie zle

W pewnym momencie powiedzialam sobie dosc... i zaczelam mowic... i ciagle robie bledy... a jak je zrobie to staram sie zapamietac i nie powtarzac. Z tym moim niedoskonalym niemieckim poszlam do szkoly (aktualnie jestem na 3 roku) ... i to mi najwiecej dalo. Czasami jest ubaw jak cos powiem, czasami sie zloszcze sama na siebie jak utkne i nie wiem jak dalej... ale zawsze znajdzie sie ktos kto mi pomoze i nikt ani w szkole ani w pracy (np. w szpitalu) nie reagowal negatywnie a wrecz przeciwnie ... w przyszlym roku mam egzaminy panstwowe i to mnie troche przeraza...
desti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 17:52   #2882
Brook
Zakorzenienie

to dobrze ze idziecie do przodu ja chyba bede musila sprobowac szczecia w DE bo tu cienko

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 20:47   #2883
rudabroda
Przyczajenie

Co do kursow jezykowych to chyba jest tak , ze majac swoj nie-niemiecki paszport dostaje sie doplate do kursu a z wlasnej kieszeni placi sie 1 euro za godzine. Chodzi mi o szkoly VHS bo w prywatnych szkolach trzeba placic pelna kwote samemu.
rudabroda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 20:50   #2884
rudabroda
Przyczajenie

Acha , no i jesli jestes na poziomie wyzszym , a nie podstawowym to niestety nie dostaje sie doplaty. To jest podajze poziom C .

Edytowane przez rudabroda
Czas edycji: 2008-11-03 o 20:52
Stary 2008-11-03, 20:54   #2885
desti
Zakorzenienie

Ja za VHS placilam ... tyle dobrze, ze to bylo w malym miescie i kurs byl raz czy dwa razy w tygodniu... przez to nie byl drogi. Intensywne kursy gdzie zajecia sa codziennie kosztuja sporo.

Polska jest w unii wiec doplat do kursow niemieckiego przynajmniej u mnie w landzie nie ma.
Stary 2008-11-03, 20:59   #2886
Brook
Zakorzenienie

aha dzieki za info

no coz napewno jestem na wyzszym..

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-03, 21:08   #2887
rudabroda
Przyczajenie

Desti ,ale to nie ma nic wspolnego z tym ze Polska jest w Uni. To raczej doplaca Instytut Goethego ( a moze inczej sie nazywa ...nie pamietam ) .

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-03, 21:14   #2888
desti
Zakorzenienie

rudabroda i ma i nie ma... jak ja chodzilam na kurs pl jeszcze nie byla w unii a na zwrot nie moglam liczyc ale moim znajomym (ona ma niemiecki paszport, on nie) tak powiedziano. Z tym, ze jak pisalam sa mozliwosci zalatwienia sobie bezplatnego kursu, moze wlasnie tak jak napisalas, przez jakis Instytut

Probowac trzeba zawsze
Stary 2008-11-03, 22:49   #2889
rudabroda
Przyczajenie

Desti wlasnie teraz doczytalam tekst w Twoim podpisie ( czy jak to sie tam zwie),
100% prawda ostatnio doswiadczylam na swoich rzeczach hahaha. Dobre.
Stary 2008-11-03, 22:52   #2890
desti
Zakorzenienie

kartony, pudelka i torby sa najlepsze... choc moj kot ma jeszcze slabosc do butow
Stary 2008-11-03, 22:58   #2891
rudabroda
Przyczajenie

ostatnio u weta polozylam moj czarny sweter na kanapie, i jak przyszlam po chwili to.......byl bialy i mylslam , ze go nie doczyszcze. Dwa " potfory" polozyly sie w nim hihi

A ta slabosc do butow to jako kuweta czy jako gryzaczek? no bo chyba nie miejsce na drzemke?

Edytowane przez rudabroda
Czas edycji: 2008-11-03 o 23:01

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-04, 09:43   #2892
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudabroda Pokaż wiadomość
A ta slabosc do butow to jako kuweta czy jako gryzaczek? no bo chyba nie miejsce na drzemke?
wlasnie jako miejsce na drzemke ... jak jakies zobaczy to 10 minut je oglada i wacha ze wszystkich stron a potem w przedziwnych pozycjach sie na nich uklada... choc ostatnio tesciowej obrgyzal sznurowki ale to cos nowego u niego
Stary 2008-11-04, 09:53   #2893
aneczka32
Przyczajenie

widac tesciowa zasluzyla na brak sznorowek w tych butach..... kotki sa przecudne, sama bym chciala miec ale moj maz nie chce...
aneczka32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 10:18   #2894
desti
Zakorzenienie

aneczka32 ... czasami sie zdaza, ze urgyzie tesciowa w piete ... czemu Twoj maz nie chce, nie lubi kotow ?? ... koty sa rozkoszne

a to moj siersciuch na butach... tesciowej ... czasami mi trudno uwierzyc, ze mu tam wygodnie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_5674.jpg (57,7 KB, 14 załadowań)
Stary 2008-11-04, 11:44   #2895
*majka*
Zakorzenienie

No prosze,jaki ruch na watku
Pare dni mnie nie bylo i takie mile zaskoczenie

witam sie z nowymi dziewczynami,desti dziekuje za pw i dolaczam sie do wielbiacych czterolapne futra
Stary 2008-11-04, 11:56   #2896
desti
Zakorzenienie

Maja im czesciej nasz watek bedzie u gory na glownej stronie emigrantek tym lepiej

ps. a co sie dzieje z Jola ?? w ogole jej nie widac...
Stary 2008-11-04, 12:02   #2897
*majka*
Zakorzenienie

Nasz Jolek teraz zapracowany (praktyki) i czasu nie ma na nic,nawet zeby do mnie zadzwonic
Moze wywolamy wspolnymi silami Jolka i sie tu zjawil -J-o-l-u-s!

P.s.cos mi ten link z PW nie dziala moze juz nie wazny?

Edytowane przez *majka*
Czas edycji: 2008-11-04 o 12:03
*majka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 12:12   #2898
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *majka* Pokaż wiadomość
Nasz Jolek teraz zapracowany (praktyki) i czasu nie ma na nic,nawet zeby do mnie zadzwonic
Moze wywolamy wspolnymi silami Jolka i sie tu zjawil -J-o-l-u-s!

P.s.cos mi ten link z PW nie dziala moze juz nie wazny?
ja od przyszlego tygodnia mam znowu szkole, pewnie tez bede rzadziej ale postaram sie nie zniknac ... przylacze sie do wolania J-O-L-A!

wysle zaproszenie ze strony (potrzebuje tylko Twoj email) ... tak myslalam, ze po paru dniach przestanie dzialac... szkoda ze tak szybko

Edytowane przez desti
Czas edycji: 2008-11-04 o 12:14
Stary 2008-11-04, 12:39   #2899
rudabroda
Przyczajenie

Desti piekny ten Twoj mruczus. Jaka to rasa , to rosyjski blekitny czy nie wiem jak sie to fachowo nazywa , czy zwykly europejczyk tak pieknie umaszczony?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-04, 12:47   #2900
desti
Zakorzenienie

dziekuje w imieniu siersciucha
to jest brytyjczyk krotkowlosy... kolor niebieski... prawdziwy lord z niego, przychodzi zeby go podrpapac tylko wtedy jak mu to odpowiada i glosno sie wtedy dopomina... ale jak go wezme na rece jak nie ma ochoty to sie zapiera a mine ma przy tym ... towarzystwo lubi na dystans, moze byc w tym samym pokoju ale kanapa nalezy do niego... inne zdjecia mam tu na wizazu w fotkach .
Stary 2008-11-04, 12:49   #2901
*majka*
Zakorzenienie

Zapomnialam pochwalic dostojnego Eliota-ekstra jest
Chyba mu sie troche przytylo?Jak widzialam go ostatnio,to byl troche mniejszy
Nasze futra teraz na diecie od weta.Juz drugi miesiac i efekty widoczne coraz bardziej...
Stary 2008-11-04, 12:56   #2902
desti
Zakorzenienie

ehhh... juz mi brak sil. Co go z mezem doprowadzimy do formy to tesciowie go znowu utucza. Ostatnio jak go wykapalismy to bylo widac jak faktycznie wyglada i nie jest tak zle ... ciagle w okolicach 10 kg a do tego senior juz sie z niego zrobil ... i tak juz od paru lat dostaje karme dla grubaskow.
Stary 2008-11-04, 13:01   #2903
rudabroda
Przyczajenie

O widze, ze obie jestescie kocimi mamami , fajnie.
Majka TY tez masz tej samej rasy koty czy inne?
Ja niestety jestem psiara i mam troche problem z kotami , bo co prawda nic do nich nie mam i nawet nie mialabym nic na przeciw miec takiego w domu gdyby nie to , ze mnie ....gryza. Pomijam juz fakt , ze mam psa ktory z racji swojej rasy goni koty chociaz nie wiem , czy wie wogole po co je goni .
Ale moze potlumaczycie mi kiedys zachowanie kotow? Jezyk ciala kota i psa to dwa rozne swiaty
Stary 2008-11-04, 13:57   #2904
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Co do kursow jezykowych to chyba jest tak , ze majac swoj nie-niemiecki paszport dostaje sie doplate do kursu a z wlasnej kieszeni placi sie 1 euro za godzine. Chodzi mi o szkoly VHS bo w prywatnych szkolach trzeba placic pelna kwote samemu.
Czyli bym nie miała dopłaty
Ale zapytam się kumpeli, czy tam rodziców, rodziny

Kociaryy... widzę że i nie tylko ja

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2008-11-04 o 14:00
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 14:53   #2905
eres
Rozeznanie

Dziewczyny, napisalam do Truskawy z pytaniem co jest grane z ich serwerem w Niemczech, oto odpowiedz :

"We regret that due to technical issues, users who attempt access our website using Germany-based internet service providers (ISPs) will not be able to do so. We are unable to determine when service via Germany will resume, but it is likely this is a long-term situation."

I wszystko na ten temat
Stary 2008-11-04, 15:15   #2906
201608040942
Konto usunięte

Ja nie anglojezyczna, mozesz w skrocie przetlumaczyc?

Dziewczyny ja tez tutaj chodzilam do VHS ale na kursy podstawowe.
Chodzilam prywatnie, mialam zajecia 2 razy w tygodniu. Jako zona niemca moglabym sie ubiegac o bezplatna szkole. Wtedy prawdopodobnie chodzilabym codziennie jak do normalnej szkoly, na pare godzin i musialabym sie uczyc bo by nas odpytywali i stawiali oceny, a tak mialam luz i nauka sprawiala mi przyjemnosc. Moj maz wlasnie bezplatna szkole robil, ale po 2 m-cach przerwal i poszedl do pracy, reszte nauczyl sie mowic przebywajac z ludzmi.
Maz prawnie tutaj jest niemcem, a robil szkole bo przyjechal z PL( rodzicie nie nauczyli go niemieckiego, bo sami nie umieli, bo skolei ich rodzice ( czyli dziadkowie meza) ich nie nauczyli, bo mowienie po niemiecku po wojnie bylo zabronione. Jak sie mozna domyslac, maz mial pochodzenie i nie mial poroblemow z dostaniem niemieckich papierow i jako niemiec ktory wrocil z obczyzny dostal taka szkole za darmo. Ja przyjechalam tutaj na innych zasadach. Do dzis mam tylko polskie papiery, robilam kurs prywatny chodz mogalbym isc na panstwowy.
Mozna robic kurs bezplatny , ale trzeba miec co do tego podstawy, np pochodzenie lub byc w malzenstwie z niemcem. Kazdy inny cudzoziemiec moze robic kurs ale raczej platny.
Tak bylo jak ja chodzilam na kurs, a bylo to przed wejsciem PL do UE. Jak jest teraz nie wiem, no i trzeba wziasc pod uwage ze moze sie to roznic w kazdym landzie.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 15:20   #2907
eres
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Ja nie anglojezyczna, mozesz w skrocie przetlumaczyc?
W skrocie i mniej wiecej: Bardzo im przykro ale ze wzgledu na problemy technicze uzytkownicy laczacy sie przez niemieckich dostawcow internetu nie sa i nie beda w stanie polaczyc sie z truskawkowym serwerem. Nie sa w stanie okreslic, kiedy ten problem zostanie rozwiazany, ale najprawdopodobniej jeszcze dlugo to potrwa.
Stary 2008-11-04, 16:11   #2908
201608040942
Konto usunięte

Czyli to nie ich wina, a naszych serwerow.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-04, 16:49   #2909
*majka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desti Pokaż wiadomość
ehhh... juz mi brak sil. Co go z mezem doprowadzimy do formy to tesciowie go znowu utucza. Ostatnio jak go wykapalismy to bylo widac jak faktycznie wyglada i nie jest tak zle ... ciagle w okolicach 10 kg a do tego senior juz sie z niego zrobil ... i tak juz od paru lat dostaje karme dla grubaskow.
Zanam to doskonale Co prawda babcia (tesiowa) nie ma okazji rozpieszczac swoich wnukow czesto ,ale przy okazji opieki pod nasza nieobecnosc,Kitta byla pojona 10% mlekiem do kawy

Cytat:
O widze, ze obie jestescie kocimi mamami , fajnie.
Majka TY tez masz tej samej rasy koty czy inne?
Ja mam rasowe koty dachowe chociaz w ksiazeczce szczepien maja wpisane - rasa europejska krotkowlosa Chwale sie moimi paszczakami w zalaczniku

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Czyli to nie ich wina, a naszych serwerow.
Ja tez pisalam,ze to niemieccy dostawcy netu blokuja nam dostep do truskawy...
Mam nadzieje,ze w miare szybko rozwiaza ten problem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kita.jpg (29,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg felix.jpg (30,2 KB, 7 załadowań)
Stary 2008-11-04, 17:07   #2910
desti
Zakorzenienie

Maja sliczne kicie, ten na drugim zdjeciu podobny do kota mojej mamy.

10% smietana ... zeby w ogole na cos takiego wpasc

EDIT: wlasnie mnie Douglas zdenerwowal, wycofali moje zamowienie bo nagle doszli do tego, ze jednak zamowionych produktow nie maja na stanie i przepadlo mi 10% rabatu co poszlo z zamowieniem

Edytowane przez desti
Czas edycji: 2008-11-04 o 17:11
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości