![]() |
#91 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dynastia Tudorów - serial HBO
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Nie depcze krokusów
|
Ślub Małgorzaty, siostry Henia.
A tu parę ciekawostek: błędy filmowe # W rzeczywistości Henry FitzRoy, syn Henryka i Bessie Blount, umarł w wieku 17 lat, a jego matka nie była zamężna, gdy zaszła w ciążę z królem. # Serialowa postać księżniczki Małgorzaty jest skrzyżowaniem dwóch sióstr Henryka - Marii i Małgorzaty. Podano tutaj wiele historycznych nieścisłości, dotyczących między innymi małżeństw, sytuacji oraz samej śmierci księżniczki. # Prawdziwa Anna Boleyn miała brązowe oczy, w filmie ma ona niebieskie tęczówki. inne # Oprócz piastowania stanowiska doradcy króla Henryka VIII, Sir Thomas More jest również sławny jako autor "Utopii" - książki o wyobrażonym, idealnym społeczeństwie. # Cyfrowa technika sprawiła, że dopasowano do jej potrzeb kształt komnat, w których realizowane były zdjęcia serialu. # Kopie oryginalnej biżuterii króla Henryka VIII zostały specjalnie wypożyczone z Laba we Włoszech. W serialu używał ich Jonathan Rhys Meyers. # W pierwszym odcinku jest wspomniany "ciężko chory papież Aleksander" (w rozmowie kard. Thomasa Wolsey'a z francuskim kardynałem). Jednak Henryk VIII zaczyna swoje panowanie już 6 lat po śmierci tego papieża w 1503 roku. # Wiele kostiumów zostało zrobionych na potrzeby serialu, jednak część zapożyczono z filmu 'Errol Flynn' z 1930 roku. # Więcej niż 105 głównych członków obsady i 1,400 statystów zostało zgromadzonych na potrzeby serialu. # Siostra Henryka która występuje w filmie, powinna być księżniczką Maria nie Małgorztatą. Maria została wydana za króla Francji a nie Portugali, jak jest w filmie. Jej mąż był tak jak filmie straszy od niej bardzo dużo i zmarł kilka miesięcy po ślubie # W niektórych odcinkach niesłusznie Henryk VIII jest tytułowany jako król Irlandii. W okresie przedstawionym w serialu mógł on jedynie być tytułowany jako Lord czy też władca Irlandii bowiem określenie król Irlandii używane było dopiero od 1541 roku. # Katarzyna Aragońska w rzeczywistości była o sześć lat starsza od Henryka VIII, natomiast w serialu jest wzmianka że była starsza o 15 lat. # Nie ma historycznych przekazów które potwierdzałyby rzekomą biseksualność kompozytora Thomasa Tallisa o której pojawiła się wzmianka w serialu. # Hasłem promującym serial jest: "Prepare to Reign" (Przygotowany do władzy). # Jednym z haseł promujących serial jest: "King Takes All" [Król bierze wszystko]. # Pałac Whitehall który w serialu praktycznie od pierwszego odcinka traktowano jako siedzibę Henryka VIII trafił w ręce króla dopiero po obaleniu kardynała Wolseya w 1530 roku. # 30 głównych planów i 300 ogólnych zostało specjalnie stworzonych na potrzeby serialu. # Kiedy na księciu Buckingham ma zostać przeprowadzona egzekucja, Knivert odciąga jego ręce od belki, którą książę akurat trzyma; ujęcie później widzimy jednak, że Buckingham wciąż trzyma bloku. # Kwestia sir Anthonoy Willoughby dotycząca księcia Artura (starszego brata Henryka i pierwszego męża Katarzyny): "Tej nocy byłem pośród Hiszpanów" jest prawdziwym i dosłownym cytatem z 1501 roku. # Film kręcono w studiu filmowym Ardmore w Irlandii. # W odróżnieniu od tego co przedstawiono w serialu kardynał Wolsey nie został uwięziony i nie popełnił samobójstwa. Po oskarżeniu go o zdradę wyruszył do Londynu aby odpowiedzieć na oskarżenia. Zmarł po drodze, w okolicach Leicester. # 1 kwietnia "The Tudors" dali stacji Showtime najwyżej notowaną premierę w przeciągu trzech lat. # Znaczna część mniej pracochłonnych kostiumów i dodatków, w tym wszystkie nakrycia głowy i buty, została wykonana specjalnie na potrzeby serialu. # Jednym z haseł promujących serial jest: "It's Good to Be King". # Henryk FitzRoy syn lady Blount i Henryka VIII w serialu umiera jako kilkuletnie dziecko , w rzeczywistości żył lat 27. # W pierwszym odcinku pierwszego sezonu scenarzysta popełnił kilka błędów historycznych: Thomas Tallis pojawił się na dworze Henryka około 1543 roku, a epizod ten pokazuje okres jeszcze przed poznaniem przez króla Anny Boleyn (1525); w tym samym odcinku Elizabeth Blount jest w ciąży z synem Henryka, co miało miejsce w 1519 roku. # 2 sezon serialu promuje hasło: "Obsession can change the world". # Pierwszy sezon serialu składał się z 10 odcinków. # Tylko w dwóch komnatach zaprezentowanych w serialowym Whitehall występuje typowo renesansowy wystrój, z kasetonami i charakterystyczną dla tego okresu ornamentyką. # Na potrzeby serialu stworzono ponad 5 tysięcy różnych rekwizytów, w tym ponad sto dla Henryka. # By stworzyć wierną scenografię do serialu na początku opracowano olbrzymią mapę pałacu Whitehall, aby wytyczyć logiczne trasy przemieszczania się aktorów z jednej komnaty do drugiej. Dzięki temu ustalono, które sale należy ze sobą połączyć etc. # Tworzono coraz to nowe scenografie na potrzeby niemal każdego odcinka. # Ponieważ nie było możliwości uszycia wszystkich sukien jakie nosiły postacie w serialu część zakupiono w Krakowie, Madrycie, na Litwie i w Los Angeles. z www.filmweb.pl
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to opis jutrzejszego odcinku z hbo ![]() ![]() ![]() Tytuł oryginalny: THE TUDORS II. EP. 18 Reżyseria: Dearbhla Walsh ![]() Na prośbę Henryka, Anna zgadza się, by Jane Seymour została jedną z jej panien dworu. Chapuys informuje Breretona, że sekcja zwłok królowej Katarzyny wskazuje na to, że kobieta została otruta. Henryk ma nadzieję, że śmierć pierwszej żony umożliwi mu zawarcie nowego małżeństwa, ale ambasador Chapuys zapewnia go, że cesarz będzie prosić papieża o uznanie Anny za prawowitą królową i wstrzymanie się od podpisania ekskomuniki. Upiera się także, że tron powinna odziedziczyć księżniczka Maria, a nie Elżbieta. Sir Boleyn ostrzega Annę, by miała się na baczności, bo rodzina Seymourów ma ogromne ambicje. Henryk wyznaje swoją miłość Jane. Podczas prywatnej audiencji króla Francji u papieża, Paweł III informuje go, że chce ekskomunikować Henryka. Prosi króla, aby wyruszył z wojskiem na podbój Anglii. Henryk zostaje poważnie ranny podczas rycerskiego turnieju, który zorganizował tylko po to, by wywrzeć wrażenie na Jane Seymour. Wszyscy czekają na wieści o stanie zdrowia króla. Biorąc pod uwagę, że władca może nie wyzdrowieć, Cromwell postanawia rozwiązać parlament. Henryk wraca do zdrowia, co uniemożliwia Sir Boleynowi sprawowanie władzy w jego zastępstwie. Monarcha ostrzega Annę, że jeśli tym razem nie da mu syna, poniesie poważne konsekwencje. Henryk zaczyna otwarcie adorować Jane i nie ukrywa tego nawet przez Anną. Cromwell informuje ambasadora Chapuysa, że jest gotów zrobić wszystko, aby doprowadzić do sojuszu Anglii z Francją. Anna traci kolejne dziecko, a Henryk zaczyna wierzyć, że został opętany przez czarownicę. Chce mieć nową żonę. kurczę ta blondyna znowu będzie dwórką i będzie mu mąciła w głowie - niedobrze! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Nie depcze krokusów
|
Kto gra Jane Seymour? Na stronce HBO nie ma jej w spisie bohaterów, jacyś nie na czasie są.
![]() |
![]() |
#95 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No właśnie powiem szczerze , że nie wiem kim była ta blondynka i ten przystojniak od "transportu:... ![]() Przegapiłam jak się przedstawiali ![]() Będę wdzięczna za oświecenie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Nie depcze krokusów
|
Tu są fotki:
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/HBO/tudors/cast.aspx Księżniczka Małgorzata i ciacho ![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#98 |
Nie depcze krokusów
|
nie podoba mi się
![]() |
![]() |
#99 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Właśnie jesteśmy z tż na tym odc., gdzie Heniek został przyłapany na całowanku z Jane Seymour. Niestety końcówka już 2 sezonu. Bardzo mnie to martwi i lepiej niech już dokręcają kolejne odcinki bo nie wiem co my będziemy oglądać wieczorem jak dziś skończymy serię. Ehhh...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No oglądaliśmy tak 2-3 odc. jednego wieczora. I pewnie byłoby więcej gdyby nie fakt, że kończyliśmy koło 3 w nocy. Tż jest najzabawniejszy. Rzuca mięsem w stronę ekranu. My nie obstajemy za tym zachowaniem jakie prezentuje Henryk a jeszcze mniej za Anną. Henryk nazywany jest bezmózgiem a Anna ladacznicą, a to tylko te określenia, które nadają się do cytowania. Musiałybyście zobaczyć mojego tż oglądającego Tudorów. Czysta komedia. To chyba go bardziej emocjonuje niż każdy mecz w tv..hihih |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Ja to chyba mojemu na dzisiejszy seans zaserwuję relanium, bo z tego co mi się wydaje to w ost odcinku zetnie Annę. Mogę się spodziewać odtańczenia "łóżkowego" wydania tańca zwycięzców, okrzyków i radości, że wszeteczna dziewka dokończyła żywota..będzie wesoło...chyba go nagram (mojego słodziaka hihih).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe Daria jeżeli takie atrakcje się zapowiadają to jasne, że nagraj ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
Komedia czysta
![]() ![]() A najśmieszniejsze jest jak w kadrze pojawia się Anna a mój zaczyna kwiczeć jak prosiak (taka już jej świnkowa uroda) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
My się nie cieszyliśmy ze śmierci Tomasza. Ja potraktowałam go jak świra bo jego niezłomność graniczyła z szaleństwem. Poza tym scena gdy on mówi do córki, że ma zamiar palić heretyków. Może to nadinterpretacja, ale widziałam w jego oczach taką obłąkańczą nutę radości z przelewu krwi jaki się szykuje. Miałam wrażenie, że szczerze się cieszy, że będzie mógł patrzeć jak płoną ludzie myślący inaczej. Był bezkompromisowy bardzo, często od takiej postawy do szaleństwa już tylko krok. Wydaje mi się też, że troszkę pragnął poklasku i bardzo na rękę była mu śmierć męczennika (mimo, że zaprzeczył, że takie były jego pobudki). Jego oddanie sprawie Katarzyny było chwalebne i tu się z Tobą zgadzam i popieram. Też trzymamy stronę Katarzyny. A scena śmierci. Ja ją symbolicznie odebrałam. Jak umierał wypadł mu krzyż z dłoni, to tak jakby jego doczesne problemy dobiegły końca. Nie musiał już nosić tego przysłowiowego krzyża, trudów życia, trudów osoby broniącej swojej wiary. Poszedł do lepszego świata.. Tak to odebraliśmy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
A już tak całkiem off topowo powiem, że od teraz, już zawsze Angelina będzie mi się kojarzyć z Tudorami
![]() Nawet kolorystyka adekwatna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Nie depcze krokusów
|
O, mój TŻ też przeżywał serial. Wiedział, że Henryk nie kocha Katarzyny i że królowie mieli kogo chcieli, ale jak sobie potem czytaliśmy źródła i porównywaliśmy z serialem, to sklinał na czym świat stoi, że tak szalał za Anną (Katarzyny chyba nigdy nie kochał tak szalenie), a ściął ją, żeby się spokojnie puszczać z kolejną. Myślę, że bardzo przeżywałby drugą serię. Ja przeżywałam bardziej pierwszą, może dlatego, że wtedy sama w związku czułam się trochę Katarzyną.
![]() |
![]() |
#112 |
Zakorzenienie
|
zobaczcie ile ten serial emocji wywołuje
![]() ja za parę godzin ogladam kolejny odcinek chyba z Tżetem ![]()
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
No i już po 2 sezonie. Koniec, Anna ścięta, fałszywi absztyfikanci też ścięci. Jean szykuje się do ślubu. Elżbieta uznana za bękarta, Maria wraca do łask...
No i co my teraz będziemy oglądać.... ![]() Hot Lady, podrzuć jakiś pomysł, już jeden pomysł z Tudorami miałaś dobry...to może teraz coś nowego? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
W ramach "systemu wczesnego ostrzegania" wszystkie Henrykomaniaczki informuję, że
dziś, czyli 05.11, o godz. 23.30 na TVP1 jest dramat historyczny Henryk VIII (1) No to TVP1 zgotowała mi najlepszy telewizyjny urodzinowy prezent, jaki mogłam sobie wymarzyć.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | ||
Zakorzenienie
|
Daria jeśli dziś są urodziny, to 100 lat
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
i to był zły pomysł żeby oglądać z Tżetem - wyczyniał takie cyrki, że myślałam, że go zrzucę z balkonu ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
Dzięki bardzo
![]() A cóż to Twój teżecik wyczyniał? Emocje mu się udzieliły? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Uuuuu to nieładnie się zachowywał.. w takim razie niech ma karę, następne oglądaj już sama..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
ten odcinek wszystko zmienił, co ten Henryk wogóle sobie wyobraża, jak spadł z konia, to mu się już zupełnie w głowie poprzewracało! jeszcze ma czelność przychodzić do Anny i mówić, że znowu straciła jego dziecko! a później usprawiedliwiać się, że czas wziąć nową żonę! ale się wczoraj zezłościłam
![]()
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
No niestety, taki był Henryk. A najbardziej podobała mi się ostatnia scena ostatniego odcinka, tego gdzie ścinają Annę. Baaardzo symboliczna i pokazuje właśnie w całej kresie to jaki był Heniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.