|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
To jest bardzo dobry płyn, ale reakcje poszczególnych osób mogą być różne. Szybciutko do lekarza!
![]() |
#3572 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie ja juz bylam :///////// dopiero co :/
no nic mam jakiś plyn jeszcze w domu sprobuje z innym... albo kupie maly plyn jakis inny. soczewki mam nowe, z takimi parametrami juz nosilam. no kurde no :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3573 |
Zakorzenienie
|
Dołączam do grona soczewkowiczów
![]() Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza. Noszę od 3 lat (niestety nieregularnie ![]() Dzisiaj Pani zbadała mi wzrok (czułam, że się pogorszył) i niestety jest -1.0. Pani dobrała mi soczewki AirOptix 8.6, 14.2 (powoli zaczęłam czytanie wątku i jeszcze nie bardzo orientuję się co i jak więc wybaczcie). Pani powiedziała, że nie powinnam nosić soczewek dłużej niż 8h i jeśli pracuję przy kompie dłużej niż pół godz. ![]() W soczewkach czułam lekki dyskomfort... Wiadomo, oko musi się przyzwyczaić. Jeszcze mam pytanie. Jeśli nie będę zakładała soczewek codziennie, to czy bez względu na to powinnam codziennie zmieniać płyn w pojemniczkach? ![]() Zapomniałam spytać u lekarza (jakoś nie przyszło mi to do głowy).
#3574 |
Nie depcze krokusów
|
sabbatha - czyli zmieniałaś soczewki? Stwierdził, że masz już zdrowe oczy i możesz nosić soczewki? Ile czasu minęło? Od razu po założeniu były czerwone?
azzis - dlatego właśnie noszę rzadko, też w pracy siedzę ciągle przy kompie w klimie i gdy noszę codziennie, to mi potem oczy wyskakują z orbit. Ale tak co 2-3 dni spokojnie możesz zakładać do pracy. Przy kompie pamiętaj o mruganiu, mogą być konieczne kropelki. Płynu nie trzeba zmieniać, ale warto zmienić na noc przed planowanym założeniem lub przynajmniej je przeczyścić i dobrze opłukać przed założeniem.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-04 o 18:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#3575 |
Raczkowanie
|
A próbowałyście najpierw zrobić makijaż a potem zakładać soczewki??
ja chyba jutro tak zrobię bo jak nakładam puder pędzlem to mam wrażenie że mi się osadza na soczewkach....fatalne a jak nic nie pomoże to chyba puder będę musiała odstąpić siostrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3576 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba dobrym rozwiązaniem w takim wypadku będą soczewki jednodniowe (bo te mi dała miesięczne).
![]() |
#3577 |
Zakorzenienie
|
Kabuku - nie radze, raz ze moze ci sie dostac jakiś pyl z makijazu czy drobinki tuszu, dwa ze rozmazesz sobie makijaz.
Malla - chyba na wlasne zyczenie mi to wrocilo. Wiec tak. Soczewki sa trzymiesieczne, nosze je dopiero kolo 3 tygodni. Nie nosilam ich przez tydzien tylko, wiec pewnie za szybko zalozylam ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3578 |
Raczkowanie
|
a używacie sypkiego pudru? też wam tak zakurzy soczewki zawsze? minmo że staram się mieć w miarę możliwości zamknięte oczy..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3579 |
Zakorzenienie
|
miałą może któraś z was te soczewki z rossmana za 20 zł? ;>
![]() |
#3580 |
Raczkowanie
|
nie miałam nigdy i jakoś bałabym się je włożyć do oka sobie....
a ile ich jest za 20 zł w opakowaniu, bo jeśli jedna sztuka to chyba nie warto ryzykować-w pakiecie po 6 szt. renomowanej firmy możesz kupić ale to tylko moje zdanie.. |
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Zakorzenienie
|
A czy płyn Horien jest dobry? Bo znalazłam na All 500ml za 16,90
![]() I soczewki firmy B&L też w korzystnej cenie znalazłam.
![]() |
#3582 |
Matka Smoka
|
kubuku86 - ja czasem się zapomnę i najpierw nałożę podkład i puder brązujacy (sypkiego nie uzywam) i dopiero soczewki - ale wtedy stram sie je bardzo delikatnie zakłada przy maksymalnym wytrzeszczu oczu
![]() azzis - ja pracuję cały dzień przy laptopie, soczewki prawie zawsze noszę min. 10 godz. czasem dłużej. I jest ok. Większośc znajomych którzy noszą soczewki postepuje tak samo - bo właśnie soczewki powinny ułatwiac zycie a nie utrudniac. |
![]() ![]() |
![]() |
#3583 |
Zakorzenienie
|
Ineso a jakich Ty soczewek używasz i jakiego płynu?
Co sądzicie o tych? http://www.allegro.pl/item467642640_...zt_gratis.html Zabieram się za czytanie wątku bo wiem, że nie powinnam zadawać pytania w stylu: co poradzicie, co jest dobre.... ![]()
#3584 |
Nie depcze krokusów
|
Sabbatha - w takim razie wyrzuć te soczewki, są teraz siedliskiem bakterii, które spowodowały zapalenie.
Soczewki wcale nie są po to, by komuś ułatwiać życie, tylko wpadł na nie ktoś genialny, a reszta robi na tym biznes i zupełnie ich nie obchodzi, że na co dzień nie spełnia się ich wymogów ![]()
![]() |
#3585 |
Zakorzenienie
|
A myślisz, że mogę używać tego samego płynu? W sumie mam soczewki jeszcze jedne
![]() Bo to z oczami nie wiem czy mi tusz nie spowodował. Może dla pewności kupię jakiś mały płyn, żeby sprawdzić co i jak. Nie pomyślałam o bakteriach na soczewkach, dzięki za rady ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3586 |
Nie depcze krokusów
|
Płyn jest ok, ale soczewki już nie.
A co do przydatności soczewek, to nie każdemu są pisane mimo obiecujących reklam. Też się zastanawiam nad jednodniówkami.
![]() |
#3587 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() azzis pewno że noś je do pracy, lepszym rozwiązaniem byłby laptop jak u Ineso bo zdecydowanie mniej męczy oczy od zwykłego monitora (nie wiem jak z tymi lcd), ale wiadomo że w pracy sobie nie wybierasz.. Ja bym chodziła do pracy, po prostu używaj kropelek nawilżających nawet jeśli nie czujesz suchości i zdejmuj je zaraz po powrocie do domu, a w weekendy jak nigdzie nie wychodzisz daj też oczom od nich odpocząć. Soczewki jednodniowe są najzdrowsze pod względem higieny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3588 |
Nie depcze krokusów
|
No właśnie, higieny, ale niekoniecznie parametrów, więc do noszenia po 20h bym ich nie zalecała. Niestety, jestem przykładem osoby, której za bardzo nie ułatwiają życia
![]() ![]()
![]() |
#3589 |
Zakorzenienie
|
no, to fajnie, dla pewności wywalę pudełko na soczewki i użyje jakiegoś co miałam przed nim (to miało miesiąc) - a na razie pocierpię w okularach (nie znoszę nosic :/ )
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3590 |
Matka Smoka
|
azzis - do tej pory miałam Iwear z Vision Express (czyli odpowiednik Air Optix) i płyn też stamtąd. Od kilku dni noszę Air Optix Aqua i używam płynu Eyeye.
Generalnie stan naszych oczu to wypadkowa wielu czynników. Pomijamy tu te genetyczne na które już nie mamy wpływu. Zostaje nam zatem szeroko rozumiana profilaktyka i dbałośc o ich zdrowie. I tu nie chodzi tylko o to ile godzin nosimy soczewki i ile w nich siedzimy przed komputerem. Bo oczom szkodzi także siedzenie w okularach - a w sali niewietrzonej, bez chwili przerwy, bez gimnastyki oka, mrugania, itp. |
![]() ![]() |
![]() |
#3591 |
Nie depcze krokusów
|
sabbatha - Będzie dobrze, pozbędziesz się tego świństwa na amen.
Ineso - dokładnie. Chyba każda z nas zna osobę, która mocno przegina z soczewkami oraz taką, która mimo max. ostrożności ma problemy.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-04 o 20:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#3592 |
Zakorzenienie
|
no tak właśnie myślałam, że to nie płyn, bo amo complete 10 minutes był dla mnie idealny, a ten jest bardzo do niego zbliżony.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3593 |
Matka Smoka
|
![]() Nowi użytkownicy soczewek powinni przyswoic tylko jedną zasadę - taką, iż nie ma żadnych zasad ![]() A nie, jedna jest - HIGIENA, HIGIENA, HIGIENA ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3594 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szukałam jednodniowych z firmy Ciba, ale jakoś nie udało mi się znaleźć. Cytat:
Zakładanie idzie mi ok. Bez problemu zdjęłam soczewkę z prawego oka, ale z lewym miałam juz problem i męczyłam się sporo ![]()
![]() |
#3595 |
Nie depcze krokusów
|
Co do soczewek i płynu z Rossmanna - robi je producent Eyeye, czyli nie jest tak źle jak by być mogło. Ale hydrożele do długiego noszenia ani drzemania nie zostały stworzone.
Azzis - pisałam do Sabbath: jej soczewki mają bakterie, które przyczyniły się do zapalenia. Ciba ma jednodniówki Dailies All Day Comfort i Aqua Comfort Plus. Te pierwsze się u mnie nie sprawdziły. Jeszcze ma kolorowe jednodniówki, ale myślałam, że wypalą mi oczy - za duże na mnie, niestety. Ja po prostu jestem z tych johnsonowych...
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-04 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#3596 |
Matka Smoka
|
Jedniodniówki Dailies All Day Comfort są strasznie cieniutkie i szybko się zwijają - nie polecam jak ktoś dopiero zaczyna przygodę z soczewkami, bo ciężko je i założyc i zdjąc. Mam kilka sztuk na specjalne okazje, ale staram się ich uzywac jak najrzadziej po tym, jak po kiedyś po weselu starałam się je zdjąc o 2 w nocy przez pół godziny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to widziałam te soczewki Dailies, ale one mają średnicę 13,8, a ja potrzebowałabym 14,2 (tak jak mam teraz), natomiast te drugie mają 14,0 i krzywizna 8,7, a ja szukam 8.6. Więc chyba nie są dla mnie... ![]() A co sądzisz o tych których link wkleiłam? Nie jest napisane czy są silikonowe czy hydrożelowe (jest napisane z jakiego materiału wykonane - znawcy pewnie wiedzą ![]() Martwi mnie jedynie ten stopień uwodnienia, bo jednak nie chciałabym aby mi bardzo oko wysychało.
![]() |
#3598 |
Nie depcze krokusów
|
Ineso - Fakt, tragedia.
Azzis - jednodniówkom można więcej wybaczyć, są bardziej elastyczne. Nie znam nikogo kto ma te z linku.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-11-04 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#3599 |
Wtajemniczenie
|
sabbatha soczewki po każdej infekcji trzeba wyrzucić, tak samo pojemniczek.
W czasie leczenia też nie należy nosić soczewek, no a jak stan oczu się poprawi to należy założyć nowe soczewki. Płynu zmieniać nie trzeba chyba, że jest podejrzenie, że to on wywołał stan zapalny. |
![]() ![]() |
![]() |
#3600 |
Zakorzenienie
|
teraż już wiem
![]() tylko czemu musze znowu cierpieć;( chyba sie przejde po zwykle miesieczne albo dwutygodniowe bo szkoda mi moich polrocznych, bo jak to wroci to bede musiala wywalic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:54.