Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-05, 08:19   #301
kliwia
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

maluuch ja od trzech lat nie żułam gumy! raz spróbowałam to mi się tak zap[lątała w końcówki łuków, że zrezygnowałam. Nie ciągnie mnie nawet.
Co do snikersów - a to one były zabronione?
Moja stara orto zabroiła mi jeść pączki! - a przecież one są mięciutkie
Ja jadłam wszytsko - jak mi się taki karmelowy cukierek wtopił w pierścień - to go albo wykałaczką, albo sam się rozpuszczał po godzinie ihihih
Od orzeszków uszkodził mi się lekko pierścień - wgiał mi się ale jakoś się tym nie przejęłam.
A ta szczoteczka to wiciorek
Też ją mam i również polecam. Ja mam z Jordana. z apteki. (polecam nawet tym co nie mają aparatu.
Ta z rossmana też ma zatyczkę/nakładkę?

truskava ja po 3 latach mam szparę na dole na milimetr. A miesiąc temu miała 2 mm. Moja nowa orto wykorzystała fakt że mi 8semki nie wyrosły jeszcze do końca. I zapchają one szparki No i tak się stało. A moje ósemki to dziwne stwory - 3 lekko na wierzchu i się nie pchają jak nie mają miejsca. Oby tak dalej.

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2008-11-05 o 08:22
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 09:03   #302
ninaad
Wtajemniczenie

śmieszna (?) historyjka z wczoraj:
wysunął mi się drut z pierścienia i tak sobie dynda od dwóch dni. No i ja co chwilę coś przy tym dłubię, żeby poprawić, sprawdzić jak leży itp. No i wczoraj tak dłubałam mając założoną rękawiczkę. No i sie przyczepiła do któregoś zamka i nie chciała odczepić. No a ja musiałam akurat wsiąść do autobusu- no i jechałam ładnych kilka minut z dyndającą się rekawiczką przy pysku, próbując ją odczepić- pewnie ubaw mieli inni pasażerowie
Morał- nie nosić rękawiczek
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 09:14   #303
kliwia
Zakorzenienie

niaad hahaha Też mi się do zdarza! Szalik rękawiczki sweter! A nawet włosy
Stary 2008-11-05, 11:50   #304
truskava
Zakorzenienie

ja na poczatku tez 'swirowalam' z jedzeniem. i mylam zeby po kazdym posilku. ale teraz po prawie 2 latach juz tak nie przezywam i jem wlasciwie wszytsko, gume tez zuje. i jeszcze nic mi sie z aparatem nie stalo. odpukac
truskava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 12:36   #305
Dopamina
Raczkowanie

Jak mnie tu dawno nie było

Witam wszystkich!

Jestem szczęśliwą posiadaczką aparaciku założonego 30go czerwca . Wreszcie się udało! Ząbki na górze, już sie praktycznie wyprostowały w oszałamiaąco krótkim czasie. Pewnie dlatego, że wizyty mam co tydzień . Aż mi szkoda, że to tak szybko idzie, bo już się przyzwyczaiłam, że mam ten aparacik.

Pozdrawiam :-*
Dopamina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 14:47   #306
Palemka005
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Palemka005

Juz za niedługo wizyta ;D Nawet nie wiecie, jak bardzo chcę zostać zadrutowaną i nalezec do waszego grona ;D ;*

Palemka005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 17:09   #307
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
śmieszna (?) historyjka z wczoraj:
wysunął mi się drut z pierścienia i tak sobie dynda od dwóch dni. No i ja co chwilę coś przy tym dłubię, żeby poprawić, sprawdzić jak leży itp. No i wczoraj tak dłubałam mając założoną rękawiczkę. No i sie przyczepiła do któregoś zamka i nie chciała odczepić. No a ja musiałam akurat wsiąść do autobusu- no i jechałam ładnych kilka minut z dyndającą się rekawiczką przy pysku, próbując ją odczepić- pewnie ubaw mieli inni pasażerowie
Morał- nie nosić rękawiczek
Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
niaad hahaha Też mi się do zdarza! Szalik rękawiczki sweter! A nawet włosy
Dokładnie:0 nie raz wyplątywałam włosa z zamka,albo odczepiałam się od apaszki...

A co do gumy- ja żuję,mimo aparatu i łuku podniebiennego kwestia techniki:P

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 19:09   #308
~Gonia~
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
Gonia no ale warto zamknac szparkę i poczekac jeszcze miesiac
Pewnie że warto poczekać tylko że szłam na tą wizytę z nastawieniem że orto powie że np za miesiąc czy dwa ściągamy aparacik. Ale niestety przez tą zmianę łuku leczenie wydłuży się o kolejne 3-4 miesiące
No ale trudno - jak trzeba to trzeba . I tak nie jest źle, bo według początkowych założeń miałam nosić aparat ok 2 lat, a skończy się najprawdopodobniej na około 1,5 roku

soy una soñadora incorregibla por que espero al príncipe azul
~Gonia~ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 19:40   #309
jodus
Raczkowanie

GG do jodus

a ja znowu mam obawy...
wczoraj nareszcie założyła mi całość aparatu na dół... ale ja nie pierścieni tylko chyba rurki też miałyście/liście coś takiego ?? bo nie wiem czy to normalne hm....(załączam zdjęcie). Czy Wam też wystaje drucik bo mnie tak i podrażnia policzki

a tak już bardziej optymistycznie to ząbki są po linii prostej prawie załączam fotkę z pierwszego dnia i z dzisiaj

P.S. zdjątka wyszły mi dziwnie ale chodzi o ząbki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 05.11.2008.jpg (25,0 KB, 116 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC01809.jpg (27,5 KB, 137 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 05.11.2008b.jpg (32,7 KB, 157 załadowań)

góra - 18.09.2009r
Prościutkie zębule od kwietnia 2011r

Edytowane przez jodus
Czas edycji: 2008-11-05 o 19:44
jodus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 20:15   #310
buddha.b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dopamina Pokaż wiadomość
Wreszcie się udało! Ząbki na górze, już sie praktycznie wyprostowały w oszałamiaąco krótkim czasie. Pewnie dlatego, że wizyty mam co tydzień . Aż mi szkoda, że to tak szybko idzie, bo już się przyzwyczaiłam, że mam ten aparacik.
Poważnie chodzisz na wizyty co tydzień?Jeśli tak to ciekawa jestem co orto na nich robi i ile płacisz Nie chodziło Ci przypadkiem o "co miesiąc"?Bo jakoś trudno mi to sobie wyobrazić.Ja chodzę co 5-6 tygodni,co tydzień chyba by mi się nie chciało ,o kasie już nie wspominając. Jak długo masz w takim razie jeszcze nosić?

Cytat:
Napisane przez jodus Pokaż wiadomość
a ja znowu mam obawy...
wczoraj nareszcie założyła mi całość aparatu na dół... ale ja nie pierścieni tylko chyba rurki też miałyście/liście coś takiego ?? bo nie wiem czy to normalne hm....(załączam zdjęcie). Czy Wam też wystaje drucik bo mnie tak i podrażnia policzki
a tak już bardziej optymistycznie to ząbki są po linii prostej prawie załączam fotkę z pierwszego dnia i z dzisiaj
Co do rurek od aparatu,to się nie wypowiadam,bo mam pierścienie.
Za to napiszę Ci,że masz rewelacyjne efekty-nawet 2 miesiące nie minęły,a już takie zmiany Gratulacje Planujesz zakładać też na górę?

edit:nie zsunęła Ci się przypadkiem gumka na dwójce?

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.

Edytowane przez buddha.b
Czas edycji: 2008-11-05 o 20:17
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 20:40   #311
papryka85
Zakorzenienie

Jodus rurki, czy pierścienie-wybór zależy od ortodonty...Ja mam jedno i drugie
Efekty po prostu niesamowite bardzo szybko Ci się ząbki naprostowały

aaa na wystające końcówki drutu nałóż wosk, nie będą obcierać
Stary 2008-11-05, 21:30   #312
czkz
Raczkowanie

Witam moje miłe. Nie długo zakładam aparat, wstępnie 29. listopada. Ogólnie się cieszę, i nie mogę się doczekać. Z drugiej strony boję się, czy sobie poradzę z tym bólem, higieną itp. sprawami. Dzisiaj byłam dopiero na pierwszej wizycie. Pobrano mi wyciski, zrobiono jakieś tam zdjęcia. Ortodonta również wytłumaczył mi ciąg leczenia itp. rzeczy. Mam nadzieję, że wytrwam w moim oczekiwaniu, a Wy, wytłumaczycie mi moje wątpliwości co do aparatów .
Pozdrawiam.
czkz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 21:57   #313
Kate_Austen
Raczkowanie

Ja mam rurki. Moja orto chyba woli na nich pracować. Nie wiem czym się roznią, ale przynajmniej nie podrazniaja jezyka
Ja dopiero 3 tygodnie, ale zmian 0, moze jak u ciebie, w 2 miesiącu cos ruszy .
Kate_Austen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 07:47   #314
jodus
Raczkowanie

GG do jodus

Ufff to mnie uspokoiłyście dziewczyny... dziękuje jestem trochę przewrażliwiona na punkcie swoich ząbków i aparaciku

Cytat:
Za to napiszę Ci,że masz rewelacyjne efekty-nawet 2 miesiące nie minęły,a już takie zmiany Gratulacje Planujesz zakładać też na górę?

edit:nie zsunęła Ci się przypadkiem gumka na dwójce?

Też byłam zaskoczona gdy pewnego dnia stanęłam koło lusterka i zauważyłam takie zmiany aż musiała zerknąć na zdjęcie od razu po założeniu aparaciku (wiecie tak na co dzień tego się nie zauważa )

Co do góry to tak też zakładam ale za jakiś JUŻ nie cały rok tak zaleciła ortodontka

a co do gumki to nie zsunęła mi się tylko Pani "orto" na ostatniej wtorkowej wizycie nie założyła jej dobrze i chyba już jej się nie chciało poprawiać...albo nie zauważyła :P

góra - 18.09.2009r

Stary 2008-11-06, 16:52   #315
jus***
Raczkowanie

Ja od dzisiaj jestem sczęśliwą posiadaczką aparatu ortodontycznego na razie tylko góra,okaże się za jakies pół roku czy dół też,oby nie,bo mnie nie stać :P na razie jest git i mnie nic nie boli wy tez tak miałyście że na na pierwszej wizycie wam nie założył gumek?? dopiero przy następnej będę miała a tak chciałam sobie różowe strzelić :P
jus*** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 19:05   #316
ariva
Wtajemniczenie

Ja efektow nie wiedze. Jestem zla,ale w koncu to dopiero poczatki.eH ide szorowac zeby i czytac...
Stary 2008-11-06, 19:32   #317
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ariva Pokaż wiadomość
Ja efektow nie wiedze. Jestem zla,ale w koncu to dopiero poczatki.eH ide szorowac zeby i czytac...
rozumiem Cię!! ja też czekałam niecierpliwie na pierwsze efekty...które pojawiły się u mnie po jakichś 2 i pół- 3 miesiącach...a teraz mam po prostu cudne ząbki,choć jeszcze proste na maxa nie są,ale już mi się podobają bo zmiany są BAARDZO widoczne. Dobrze będzie,nie musisz się przejmować

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 20:29   #318
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Ło a ja tak patrzę, dlaczego nikt niw pisze nic w 3 cześci a tu już 4 jest

U mnie po staremu jest w poniedziałęk wizyta i zmiana łuku kwadraciaka na normalny najgrubszy i w grudniu powinnam skończyć leczenie

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 21:02   #319
Asienka83
Zadomowienie

Cześć!
Chciałam do Was dołączyć. Nareszcie będę mieć założony aparat z czego bardzo się cieszę i liczę na dobre efekty noszenia Póki co byłam na 1 wizycie, rtg zrobione, odlew no i czeka mnie usuniecie górnej 4 - termin mam na 3 grudnia, a 16 grudnia kolejna wizyta u orto.
Mam jednak do Was pytanie, bo może któraś z Was miała podobnie lub się orientuje. Otóż mam stłoczonie, bo chyba tak to orto. nazwała górnych jedynek (jestem posiadaczką 2 górnych dwójek po prawej stronie i w efekcie te dwójki nachodzą na siebie te z koleii na jedynkę itd. ) i orto. kazała wyrwać lewą czwórkę. Chciałam Was zapytać i też rozwiać mój maleńki lęk który się dzisiaj pojawił czy jeżeli usunę tą 4 to zęby mi się za bardzo nie przesuną w lewo i nie będzie to bardzo widoczne
Niby orto. mi to fajnie wytłumaczyła, że będzie to widzieć tylko ona i ja, że te zęby będa tylko troszeczkę przesunięte po wyrwaniu 4 ale jakies zwatpienie mnie dzisiaj dopadło.
Bo tak sobie pomyślałam, że ta moja dodatkowa dwójka zostanie i będę śmiesznie wyglądać Orto. z pewnością wie co robi tylko jakieś czarnowidztwo dzisiaj mam

Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe "aparatki"

Edytowane przez Asienka83
Czas edycji: 2008-11-06 o 21:04
Asienka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 21:17   #320
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez Asienka83 Pokaż wiadomość
Cześć!
Chciałam do Was dołączyć. Nareszcie będę mieć założony aparat z czego bardzo się cieszę i liczę na dobre efekty noszenia Póki co byłam na 1 wizycie, rtg zrobione, odlew no i czeka mnie usuniecie górnej 4 - termin mam na 3 grudnia, a 16 grudnia kolejna wizyta u orto.
Mam jednak do Was pytanie, bo może któraś z Was miała podobnie lub się orientuje. Otóż mam stłoczonie, bo chyba tak to orto. nazwała górnych jedynek (jestem posiadaczką 2 górnych dwójek po prawej stronie i w efekcie te dwójki nachodzą na siebie te z koleii na jedynkę itd. ) i orto. kazała wyrwać lewą czwórkę. Chciałam Was zapytać i też rozwiać mój maleńki lęk który się dzisiaj pojawił czy jeżeli usunę tą 4 to zęby mi się za bardzo nie przesuną w lewo i nie będzie to bardzo widoczne
Niby orto. mi to fajnie wytłumaczyła, że będzie to widzieć tylko ona i ja, że te zęby będa tylko troszeczkę przesunięte po wyrwaniu 4 ale jakies zwatpienie mnie dzisiaj dopadło.
Bo tak sobie pomyślałam, że ta moja dodatkowa dwójka zostanie i będę śmiesznie wyglądać Orto. z pewnością wie co robi tylko jakieś czarnowidztwo dzisiaj mam

Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe "aparatki"

ja bym ci radzila isc na konsultacje do innej orto, bo przesunieta linia srodkowa gornych zebow wg mnie nie wyglada fajnie, a pewnie tobie pozniej i tak sie bedzie zdawac ze kazdy to widzi, ja bym jeszcze pochodzila i sie popytala innych lekarzy

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 21:59   #321
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jodus Pokaż wiadomość
a ja znowu mam obawy...

ładnie już jest .. a kiedy na górę zakładasz?
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 01:21   #322
Hazel Eyes
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jus*** Pokaż wiadomość
Ja od dzisiaj jestem sczęśliwą posiadaczką aparatu ortodontycznego na razie tylko góra,okaże się za jakies pół roku czy dół też,oby nie,bo mnie nie stać :P na razie jest git i mnie nic nie boli wy tez tak miałyście że na na pierwszej wizycie wam nie założył gumek?? dopiero przy następnej będę miała a tak chciałam sobie różowe strzelić :P
ja tez mialam miec zakladany dol po jakims czasie od gory, bo mi zeby z doly krzyzowaly sie z gornymi i okazalo sie ze po 2 miesiacach jak i sie gora wyprostowala to analogicznie do niej wyprostowal mi sie dol bez aparatu teraz mam piekny prosty dol i gore
mysle ze hak dobrze pojdzie to z toba bedzie tak samo
Stary 2008-11-07, 08:26   #323
kliwia
Zakorzenienie

judus poproś o dogięcie drutu w stronę zęba . Kto takie badyle z tyłu zostawia Idź nawet na dyżur do orto, i niech to poprawi.
Ale efekty masz super!

Mnie bolą zęby na dole. w dodatku zauważyłam, że dolne ząbe opadają w lewą stronę. Muszę to iść poprawić. Bo takiej ilości nie dam sobie spiłować. :/

Edytowane przez kliwia
Czas edycji: 2008-11-07 o 08:27
Stary 2008-11-07, 08:55   #324
ninaad
Wtajemniczenie

Ja wczoraj byłam na wizycie.
Oczywiście zmiana gumek. Do tego wymiana dolnego łuku na grubszy. No i orto założyła mi wyciągi 3-4 i 3-6, żeby przesuwać dolną szczękę do przodu. Dostałam całe mnóstwo gumek-wyciągów. Mam nadzieję, że starczy do następnej wizyty.
Od razu poczułam, że będzie bolało- no i nie myliłam się
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 12:17   #325
Agaatha
Przyczajenie

Witam aparatki
Ja do was dziewczęta mam taką małą sprawę. Może mi coś poradzicie
Jestem byłą aparatką, od 4 lat nie noszę już aparatu na zębach, ząbki są ok ale uważam, że ortodonta coś mi za przeproszeniem spieprzył
Po pierwsze - mogłyby być bardziej równie i cofnięte, tak przynajmniej uważam, no cóż nie jest tak źle w porównaniu z tym co miałam - więc to mojemu ortodoncie wybaczam, zresztą ten uważa, że cofnąć zębów bardziej nie można, bo coś tam zależy od ustawienia języka (?).
Ale drugi mój problem jest taki, że nie mogę domknąć ust! Zwracałam wciąż na to uwagę mojemu ortodoncie - ale ten nic sobie z tego nie robił :/ i stwierdził, że tak już musi być. Jednak mi to trochę przeszkadza . Fakt, nie mam z tym jakiegoś wielkiego kompleksu, ale fajnie by było "normalnie" domknąć usta jak "normalny" człowiek
To teraz pytanie do was Jak myślicie, czy jest na to jakaś rada? Wina ortodonty? A może to się kwalifikuje pod chirurgię szczękową lub plastyczną? Help Pozdrawiam!
Agaatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 14:21   #326
Palemka005
Raczkowanie

Agaatha to dziiiwny przypadek o_O Jak można nie domykać ust? xD No widzisz, jestes oryginalna ;p Może masz wąskie usta i zależy to od chirurgii plastycznej itd.? Mogłabys wstawić zdjęcie ząbków i ust?

Stary 2008-11-07, 16:42   #327
jodus
Raczkowanie

GG do jodus

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
ładnie już jest .. a kiedy na górę zakładasz?

na górę miałam mieć zakładany aparacik po ok. roku leczenia dołu... może uda się szybciej

góra - 18.09.2009r

Stary 2008-11-07, 18:00   #328
Kate_Austen
Raczkowanie

kodus, masz moze efekt prostowania dołu po miesiącu?
Kate_Austen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 18:40   #329
Asienka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
ja bym ci radzila isc na konsultacje do innej orto, bo przesunieta linia srodkowa gornych zebow wg mnie nie wyglada fajnie, a pewnie tobie pozniej i tak sie bedzie zdawac ze kazdy to widzi, ja bym jeszcze pochodzila i sie popytala innych lekarzy

Dzięki za odpowiedź!
No właśnie tak też myślałam żeby skonsultować z innym orto, mąż mi z kolei mówi żeby jej zaufać bo na pewno wie co robi.
Cały czas się zastanawiam, bo tak czytam, że ta orto ma dobra opinię, wielu ludzi jest zadowolonych z leczenia - może przesadzam
W każdym razie dzięki za odzew no i marze już o aparacie i prostych ząbkach
Stary 2008-11-07, 20:53   #330
Palemka005
Raczkowanie

Już po wizycie... orto przymierzał pierścienie, zrobił wycisk z pierścieniami i założył znowu gumki separacyjne....boli! A 15 minut później do mojej fajowej dentystki do wyrwania siódemki ;p siódemka nic nie boli, gorzej z separacją ;( Zakładanie aparatu - 19.11.08 ;D

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości