|
|
#301 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
maluuch ja od trzech lat nie żułam gumy! raz spróbowałam to mi się tak zap[lątała w końcówki łuków, że zrezygnowałam. Nie ciągnie mnie nawet.
![]() Co do snikersów - a to one były zabronione? ![]() Moja stara orto zabroiła mi jeść pączki! - a przecież one są mięciutkie ![]() Ja jadłam wszytsko - jak mi się taki karmelowy cukierek wtopił w pierścień - to go albo wykałaczką, albo sam się rozpuszczał po godzinie ihihihOd orzeszków uszkodził mi się lekko pierścień - wgiał mi się ale jakoś się tym nie przejęłam.A ta szczoteczka to wiciorek ![]() Też ją mam i również polecam. Ja mam z Jordana. z apteki. (polecam nawet tym co nie mają aparatu. Ta z rossmana też ma zatyczkę/nakładkę? truskava ja po 3 latach mam szparę na dole na milimetr. A miesiąc temu miała 2 mm. Moja nowa orto wykorzystała fakt że mi 8semki nie wyrosły jeszcze do końca. I zapchają one szparki No i tak się stało. A moje ósemki to dziwne stwory - 3 lekko na wierzchu i się nie pchają jak nie mają miejsca. Oby tak dalej.
Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-11-05 o 08:22 |
|
|
|
|
#302 |
|
Wtajemniczenie
|
śmieszna (?) historyjka z wczoraj:
wysunął mi się drut z pierścienia i tak sobie dynda od dwóch dni. No i ja co chwilę coś przy tym dłubię, żeby poprawić, sprawdzić jak leży itp. No i wczoraj tak dłubałam mając założoną rękawiczkę. No i sie przyczepiła do któregoś zamka i nie chciała odczepić. No a ja musiałam akurat wsiąść do autobusu- no i jechałam ładnych kilka minut z dyndającą się rekawiczką przy pysku ![]() , próbując ją odczepić- pewnie ubaw mieli inni pasażerowie![]() ![]() Morał- nie nosić rękawiczek |
|
|
|
|
#303 |
|
Zakorzenienie
|
niaad hahaha Też mi się do zdarza! Szalik rękawiczki sweter! A nawet włosy
|
|
|
|
|
#304 |
|
Zakorzenienie
|
ja na poczatku tez 'swirowalam' z jedzeniem. i mylam zeby po kazdym posilku. ale teraz po prawie 2 latach juz tak nie przezywam i jem wlasciwie wszytsko, gume tez zuje. i jeszcze nic mi sie z aparatem nie stalo. odpukac
|
|
|
|
|
#305 |
|
Raczkowanie
|
Jak mnie tu dawno nie było
![]() Witam wszystkich! ![]() Jestem szczęśliwą posiadaczką aparaciku założonego 30go czerwca . Wreszcie się udało! Ząbki na górze, już sie praktycznie wyprostowały w oszałamiaąco krótkim czasie. Pewnie dlatego, że wizyty mam co tydzień . Aż mi szkoda, że to tak szybko idzie, bo już się przyzwyczaiłam, że mam ten aparacik. Pozdrawiam :-* |
|
|
|
|
#306 |
|
Raczkowanie
|
Juz za niedługo wizyta ;D Nawet nie wiecie, jak bardzo chcę zostać zadrutowaną i nalezec do waszego grona ;D ;*
|
|
#307 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A co do gumy- ja żuję,mimo aparatu i łuku podniebiennego kwestia techniki:P
|
|
|
|
#308 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie że warto poczekać tylko że szłam na tą wizytę z nastawieniem że orto powie że np za miesiąc czy dwa ściągamy aparacik. Ale niestety przez tą zmianę łuku leczenie wydłuży się o kolejne 3-4 miesiące
No ale trudno - jak trzeba to trzeba
|
|
|
#309 |
|
Raczkowanie
|
a ja znowu mam obawy...
wczoraj nareszcie założyła mi całość aparatu na dół... ale ja nie pierścieni tylko chyba rurki też miałyście/liście coś takiego ?? bo nie wiem czy to normalne hm....(załączam zdjęcie). Czy Wam też wystaje drucik bo mnie tak i podrażnia policzki ![]() a tak już bardziej optymistycznie to ząbki są po linii prostej prawie ![]() P.S. zdjątka wyszły mi dziwnie ale chodzi o ząbki
Aparatka dół - 09.09.2008r góra - 18.09.2009r Prościutkie zębule od kwietnia 2011r ![]() Edytowane przez jodus Czas edycji: 2008-11-05 o 19:44 |
|
|
|
|
#310 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie chodziło Ci przypadkiem o "co miesiąc"? Bo jakoś trudno mi to sobie wyobrazić.Ja chodzę co 5-6 tygodni,co tydzień chyba by mi się nie chciało ,o kasie już nie wspominając. Jak długo masz w takim razie jeszcze nosić?Cytat:
Za to napiszę Ci,że masz rewelacyjne efekty-nawet 2 miesiące nie minęły,a już takie zmiany Gratulacje Planujesz zakładać też na górę?edit:nie zsunęła Ci się przypadkiem gumka na dwójce?
kiedy patrzysz na wszechświat i myślisz: "A co ze mną?". I możesz usłyszeć, jak wszechświat odpowiada: "No a co z tobą?". Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie. Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze. Edytowane przez buddha.b Czas edycji: 2008-11-05 o 20:17 |
||
|
|
|
|
#311 |
|
Zakorzenienie
|
Jodus rurki, czy pierścienie-wybór zależy od ortodonty...Ja mam jedno i drugie
![]() Efekty po prostu niesamowite bardzo szybko Ci się ząbki naprostowałyaaa na wystające końcówki drutu nałóż wosk, nie będą obcierać
|
|
#312 |
|
Raczkowanie
|
Witam moje miłe. Nie długo zakładam aparat, wstępnie 29. listopada. Ogólnie się cieszę, i nie mogę się doczekać. Z drugiej strony boję się, czy sobie poradzę z tym bólem, higieną itp. sprawami. Dzisiaj byłam dopiero na pierwszej wizycie. Pobrano mi wyciski, zrobiono jakieś tam zdjęcia. Ortodonta również wytłumaczył mi ciąg leczenia itp. rzeczy. Mam nadzieję, że wytrwam w moim oczekiwaniu, a Wy, wytłumaczycie mi moje wątpliwości co do aparatów
.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#313 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam rurki. Moja orto chyba woli na nich pracować. Nie wiem czym się roznią, ale przynajmniej nie podrazniaja jezyka
![]() Ja dopiero 3 tygodnie, ale zmian 0, moze jak u ciebie, w 2 miesiącu cos ruszy .
|
|
|
|
|
#314 | |
|
Raczkowanie
|
Ufff to mnie uspokoiłyście dziewczyny... dziękuje
![]() Cytat:
Też byłam zaskoczona gdy pewnego dnia stanęłam koło lusterka i zauważyłam takie zmiany aż musiała zerknąć na zdjęcie od razu po założeniu aparaciku (wiecie tak na co dzień tego się nie zauważa )Co do góry to tak też zakładam ale za jakiś JUŻ nie cały rok tak zaleciła ortodontka ![]() a co do gumki to nie zsunęła mi się tylko Pani "orto" na ostatniej wtorkowej wizycie nie założyła jej dobrze i chyba już jej się nie chciało poprawiać...albo nie zauważyła :P |
|
|
|
|
|
#315 |
|
Raczkowanie
|
Ja od dzisiaj jestem sczęśliwą posiadaczką aparatu ortodontycznego
![]() na razie tylko góra,okaże się za jakies pół roku czy dół też,oby nie,bo mnie nie stać :P na razie jest git i mnie nic nie boli wy tez tak miałyście że na na pierwszej wizycie wam nie założył gumek?? dopiero przy następnej będę miała a tak chciałam sobie różowe strzelić :P
|
|
|
|
|
#317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
Ło
a ja tak patrzę, dlaczego nikt niw pisze nic w 3 cześci a tu już 4 jest ![]() U mnie po staremu jest w poniedziałęk wizyta i zmiana łuku kwadraciaka na normalny najgrubszy i w grudniu powinnam skończyć leczenie
|
|
#319 |
|
Zadomowienie
|
Cześć!
![]() Chciałam do Was dołączyć. Nareszcie będę mieć założony aparat z czego bardzo się cieszę i liczę na dobre efekty noszenia Póki co byłam na 1 wizycie, rtg zrobione, odlew no i czeka mnie usuniecie górnej 4 - termin mam na 3 grudnia, a 16 grudnia kolejna wizyta u orto. ![]() Mam jednak do Was pytanie, bo może któraś z Was miała podobnie lub się orientuje. Otóż mam stłoczonie, bo chyba tak to orto. nazwała górnych jedynek (jestem posiadaczką 2 górnych dwójek po prawej stronie i w efekcie te dwójki nachodzą na siebie te z koleii na jedynkę itd. ) i orto. kazała wyrwać lewą czwórkę. Chciałam Was zapytać i też rozwiać mój maleńki lęk który się dzisiaj pojawił czy jeżeli usunę tą 4 to zęby mi się za bardzo nie przesuną w lewo i nie będzie to bardzo widoczne Niby orto. mi to fajnie wytłumaczyła, że będzie to widzieć tylko ona i ja, że te zęby będa tylko troszeczkę przesunięte po wyrwaniu 4 ale jakies zwatpienie mnie dzisiaj dopadło. Bo tak sobie pomyślałam, że ta moja dodatkowa dwójka zostanie i będę śmiesznie wyglądać Orto. z pewnością wie co robi tylko jakieś czarnowidztwo dzisiaj mam ![]() Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe "aparatki"
I love dance Edytowane przez Asienka83 Czas edycji: 2008-11-06 o 21:04 |
|
|
|
|
#320 | |
|
Kokon pro
|
Cytat:
ja bym ci radzila isc na konsultacje do innej orto, bo przesunieta linia srodkowa gornych zebow wg mnie nie wyglada fajnie, a pewnie tobie pozniej i tak sie bedzie zdawac ze kazdy to widzi, ja bym jeszcze pochodzila i sie popytala innych lekarzy |
|
|
|
|
|
#321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#322 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bez aparatu teraz mam piekny prosty dol i gore ![]() mysle ze hak dobrze pojdzie to z toba bedzie tak samo
|
|
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
judus poproś o dogięcie drutu w stronę zęba . Kto takie badyle z tyłu zostawia
Idź nawet na dyżur do orto, i niech to poprawi.Ale efekty masz super! Mnie bolą zęby na dole. w dodatku zauważyłam, że dolne ząbe opadają w lewą stronę. Muszę to iść poprawić. Bo takiej ilości nie dam sobie spiłować. :/ Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-11-07 o 08:27 |
|
|
|
|
#324 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wczoraj byłam na wizycie.
Oczywiście zmiana gumek. Do tego wymiana dolnego łuku na grubszy. No i orto założyła mi wyciągi 3-4 i 3-6, żeby przesuwać dolną szczękę do przodu. Dostałam całe mnóstwo gumek-wyciągów. Mam nadzieję, że starczy do następnej wizyty. Od razu poczułam, że będzie bolało- no i nie myliłam się
|
|
|
|
|
#325 |
|
Przyczajenie
|
Witam aparatki
![]() Ja do was dziewczęta mam taką małą sprawę. Może mi coś poradzicie ![]() Jestem byłą aparatką, od 4 lat nie noszę już aparatu na zębach, ząbki są ok ale uważam, że ortodonta coś mi za przeproszeniem spieprzył Po pierwsze - mogłyby być bardziej równie i cofnięte, tak przynajmniej uważam, no cóż nie jest tak źle w porównaniu z tym co miałam - więc to mojemu ortodoncie wybaczam, zresztą ten uważa, że cofnąć zębów bardziej nie można, bo coś tam zależy od ustawienia języka (?). Ale drugi mój problem jest taki, że nie mogę domknąć ust! Zwracałam wciąż na to uwagę mojemu ortodoncie - ale ten nic sobie z tego nie robił :/ i stwierdził, że tak już musi być. Jednak mi to trochę przeszkadza . Fakt, nie mam z tym jakiegoś wielkiego kompleksu, ale fajnie by było "normalnie" domknąć usta jak "normalny" człowiek To teraz pytanie do was Jak myślicie, czy jest na to jakaś rada? Wina ortodonty? A może to się kwalifikuje pod chirurgię szczękową lub plastyczną? Help Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#326 |
|
Raczkowanie
|
Agaatha to dziiiwny przypadek o_O Jak można nie domykać ust? xD No widzisz, jestes oryginalna ;p Może masz wąskie usta i zależy to od chirurgii plastycznej itd.? Mogłabys wstawić zdjęcie ząbków i ust?
|
|
#327 |
|
Raczkowanie
|
na górę miałam mieć zakładany aparacik po ok. roku leczenia dołu... może uda się szybciej
|
|
|
|
|
#328 |
|
Raczkowanie
|
kodus, masz moze efekt prostowania dołu po miesiącu?
|
|
|
|
|
#329 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki za odpowiedź! No właśnie tak też myślałam żeby skonsultować z innym orto, mąż mi z kolei mówi żeby jej zaufać bo na pewno wie co robi. Cały czas się zastanawiam, bo tak czytam, że ta orto ma dobra opinię, wielu ludzi jest zadowolonych z leczenia - może przesadzam ![]() W każdym razie dzięki za odzew no i marze już o aparacie i prostych ząbkach
|
|
|
#330 |
|
Raczkowanie
|
Już po wizycie... orto przymierzał pierścienie, zrobił wycisk z pierścieniami i założył znowu gumki separacyjne....boli! A 15 minut później do mojej fajowej dentystki do wyrwania siódemki ;p siódemka nic nie boli, gorzej z separacją ;( Zakładanie aparatu - 19.11.08 ;D
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
ale jakoś się tym nie przejęłam.