Storczyk (Orchidea) - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-05, 10:19   #3991
kaśka k
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Oj buziaki dla Adeliiii za instr.

a dla Fridyyy tez

kaśka k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 10:27   #3992
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaśka k Pokaż wiadomość
moje ostatnio przygarnięte...

jeden powszechny ciapatek...upragniony:jup i:

a drugi biało filotetowy, w rzeczywistosci roznica miedzy kolorem bialym a fioletowym jest wyrazniejsza.
Piękny ciapatek!!!!!!!!!!!

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 10:58   #3993
DariaOlivia
Raczkowanie

Powrociłam

Kasiu pieknosci !!! Na takiego ciapatego ja własnie choruje i na czerwonego i jeszcze sama nie wiem na jakiego choruje ale pewnie na wszystkie ale ciapate z bordem to chyba moj punkt G hihihi

Dziewuszki jak z tym stozkiem wzrostu? Moze zyc be niego i kwitnac czy raczej jak bede miala sczescie to zeby zyc wypusci mi keiki?

Oto moje wczorajsze a w sumie Misiowe samodzielne zakupy
Musze sie Wam kochanienkie pochwalic ze bałdzo bałdo bałdzo dumna jestem z Misia Kofany moj bombelek swojej Darci takie ćudenka wynalazł ze az prawie bezdech złapałam jak je zobaczyłam - zresta tak jak Glidka powiedziała - nwet gdyby były zielone to były by NAJĆUDOWNIEJSZE bo przecie to Misiowe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg orchidea 006.jpg (49,8 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg orchidea 017.jpg (63,2 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg orchidea 022.jpg (113,3 KB, 28 załadowań)
Stary 2008-11-05, 11:03   #3994
frida110
Zakorzenienie

Kasia dzięki za buziaki Fajnie tak być całowanym bez okazji Ciapaty cudny (choroba na nie chyba nigdy mi nie przejdzie;

Dario śliczności. Ten żółciutki najbardziej rzuca się w oczy Bez stożka storczyk może żyć, ale nie może rosnąć. Bo nie ma w którą stronę Dlatego powinien wypuścić keiki. Niestety narazie żaden z moich bezstożkowców nie kwapi sie do wypuszczenia nowej roślinki.

Na allegro jakoś się smutno zrobiło Mało Phalaenopsisów Kiedyś było nawet 200 a dzisiaj tylko 30.
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 11:15   #3995
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

oooooooooooooooommmmMMmmM MmmMMmmmm..... Kaśkuś noooo jaki ciapatos :ślina: Boszeeeeee pragnę go jak nie wiem cooooooooooooooo chyba se urodze go sama bo cholera nigdzie nie ma noooooooo

Darcia śliczności hihihi takiego różowego w kropeczki też mam a ten żółty był wczoraj w OBI i tak miałam ochote go zabrać ale zdecydowałam sie jednak na te różowe i białego gigakwiatowego ciekawe jaki ten mini co misio kupił.... juz sie nie mogę doczekać az zobacze chociaż musze stwierdzić ze Panowie Misiowie mają talent do wynajdowania takich nietypowych albo mi sie tak zdaje bo misiowe to urocze
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 11:18   #3996
DariaOlivia
Raczkowanie

Nio własnie te Twoje spioszki mnie troszeczke martwią bo skoro u Ciebie bezstozkowce nie rodza keiki to u mnie tym tym bardziej marne szanse Jezeli ma mi sie cosik urodzic to ja juz nie chce keiki na tym pierwszym bezstozkowcu tylko chce i prose - niech wyrosnie mi keiki na bezstozkowcu Misiowym - PLOSIE!!! (moze ktos odpowiedialny za keiki u mnie to słyszy obiecuje byc grzeczna tylko prosze o keiki

Z pozdrowieniami
Darcia

Tak to prawda Panowie Misowie maja dar do znajdowania cudnosci maja przeciez Nas a my mamy od nich kwiatucholce

Edytowane przez DariaOlivia
Czas edycji: 2008-11-05 o 11:20
DariaOlivia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 11:33   #3997
kaśka k
Raczkowanie

Glizdko ja kupilam ciapatka w OBI i bylo ich naprawde duzo....

ja glupia latalam w okol palety z kwiatkami i liczylam pąki ciapatkow zeby kupic ten ktory ma najwiecej...
chyba jestem nienormalna

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-05, 11:37   #3998
kliwia
Zakorzenienie

a to ja też tak robię, że kupuję takiego który ma dużo pąków
Chodzę wkoło i wybieram.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-05, 11:38   #3999
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

misio robi to samo jak dzwonił do mnie o te storczyki to mi ilością pąków mówił ja w sumie tez zwracam na to uwagę ale bardziej na korzenie i czy czasem nowy pęd nie rośnie
Stary 2008-11-05, 11:51   #4000
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
chyba jestem nienormalna
Kasia na moje ześwirowane storczykowo oko jesteś najzupełniej normalna Zresztą jak My Wszystkie
Stary 2008-11-05, 12:20   #4001
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

nienormalna to ja jestem bo jak złamałam pęda w kuchennym storczyku i mi smutno było i misiek mówi mi "przestań przecież to tylko kwiatek" a ja mówię jak mozesz!!!! Przecież to żywe stworzenie jego to boli!!! I płaczę...

aaaaaaaa jakieś paskudne lobale zaatakowały mi Cambrie wczoraj jeszcze ich nie było ;( co to za robaki kto wie??? To nie są chyba tarczniki????????????? jejuuuu co sie dzieje!!!!!! Co ja teraz zrobie one sie ruszają!!!! a niektóre wyglądają jak by jajeczka tych co sie ruszają!!!! Całe kwiaty są tym oblepione POMOCYYYYY!!!!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg creta 685.jpg (38,5 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg creta 684.jpg (35,7 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg creta 683.jpg (41,7 KB, 21 załadowań)

Edytowane przez glizdka
Czas edycji: 2008-11-05 o 16:05

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-05, 16:23   #4002
DariaOlivia
Raczkowanie

O żesz kurk wodna co to jest? hmmm nie widziałam nigdy takich Glizdko Jak najszybciej musisz sie dowiedziec co to za brzydactwo fujowate i zapodac im jakąś pałke - koniecznie ! Bo moga w tej ilosci zjesc kwiatulca i to szybko Postaram sie posukac tych gnid w internecie - moe sie uda cos znajezc co jest podobne do tych gnid.
Mnie natomiast dreczą jakby lekko kleiste kropelki na łodydze moich nowych Misiowych storcykasow - wyglada to (bez dotykania) tak jakby kwiatuylek płakał a w sumie jego lodyga przy kwiatku ale jak to dotykam to sie lepi - nie prypomina to tez jajek ani robalow - to jakby krople wody ale takie klejące? cyzby ten typ tak mial? mozliwe to? mialyscie dziewuszki cosik takiego?

Kocham buzi buzi
Stary 2008-11-05, 16:34   #4003
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

darcia to normalne jak płaczxe nic sie nie dziej z nim. Nie pamiętam jak sie to nazywa ale ja to miałam znaczy mam znaczy storczyki mają i dziewczynki mi tu mówił ze to normalne ze jakieś soki ze szczelin wychodzą ten typ tak ma aj nie mam pojęcia co to za paskudy ;( i na dodatek na innych tez to znalazłam a cambrai nagle w dwa dni zaczeła zrzucać kwiaty i one są czymś jakby uklejone
Stary 2008-11-05, 16:38   #4004
kliwia
Zakorzenienie

glizdka one wyglądaja jak mszyce!
Ale czy mnszyce atakują storczyki? A inne kwiatki u Ciebie tego nie mają?

Oto moje młode liście który wyrosły na dwóch Storczykach. U białego i u.... nie wiem bo przekwitnięty oraz tak wygląda przedłużony pęd u przekwitniętego chyba żółtego.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00505s.jpg (20,5 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00511s.jpg (14,8 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00514s.jpg (19,8 KB, 6 załadowań)
Stary 2008-11-05, 16:52   #4005
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

mszyce?? takie białe??? wiem ze atakują storczyki ale myślałam ze one to takie czarne masłe kropeczki

tak masz racje TO MSZYCE
biszeeeeeeee one są tez na innych ale jedna,dwie a nie tak jak na cambrii ;( jejuuuuś ;(

jak sie ich bozbyć?????

Edytowane przez glizdka
Czas edycji: 2008-11-05 o 17:06
Stary 2008-11-05, 17:34   #4006
kaśka k
Raczkowanie

ja na wszelakie storczykowe paskudztwo stosuje Provado firmy Bayer czy jakos tak

to jest spray, mozna go kupic w OBI za ok 30 zl

na pewno pomoze

Stary 2008-11-05, 17:35   #4007
kaśka k
Raczkowanie

aaaa i radze reagowac szybko bo sie rozniesie i izolowac przedewszystkim

Stary 2008-11-05, 17:38   #4008
DariaOlivia
Raczkowanie

To to są mszyce? bleeeeeeee fuj To gady jedne !!! Glizdko nie wiem jak sie to wysyła na tamten swiat ale tak sobie pomyslałam o tym roztwore ze spirytusem i woda albo moze mydlo z woda tylko tu w tej kwestii nie wiem czy nie zaszkodzi chemia kwiatuszkowi hmmm nie mam pojecia
Fridziu pomoz

Buzi
Stary 2008-11-05, 17:46   #4009
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
ja na wszelakie storczykowe paskudztwo stosuje Provado firmy Bayer czy jakos tak

na pewno pomoze
Cytat:
Niestety w temacie robali nie mogę się za bardzo wypowiedziec. Ale Kaśka ma całkowitą rację.
Jedyne co mogę od siebie dodac - jak kupisz Provado spryskaj nim też wszystkie pozostałe rośliny w domu. Może też kup pałeczki - tak zapobiegawczo na pozostałych.

Kliwio - fajnie tak obserwowac nowe przyrosty

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-05, 17:52   #4010
kaśka k
Raczkowanie

ja zaliczylam juz kilka roznych inwazji i z wlasnego doswiadczenia i obserwacji wiem ze mala wilgotnosc powietrza sprzyja powstawaniu roznego dziadostwa...

ale TO chyba zostalo przywleczone ze sklepu prawda?

Provado szybko zalatwi sprawe

bij i morduj byle by predko

Stary 2008-11-05, 17:59   #4011
kliwia
Zakorzenienie

na liściach to możesz zabijac wilgotnym wacikiem czy coś, bo zanim zakupisz jakiś oprysk to one już się namnożą.
Stary 2008-11-05, 20:40   #4012
Emka210
Raczkowanie

GG do Emka210 Wyślij wiadomość przez MSN do Emka210

Na mszyce na listkach z domowych sposobów to biedronka nio ale teraz to ciężko będzie jakąś znaleść (mi sie ich w lato miliony na firankach namrowiło).
A co do mszyc to miałam kiedyś to paskudztwo w podłożu beszczelnie dreptało mi po sciankach doniczki nio ale tatko mi poradził zebym rozkruszyła papierosa do doniczki i trza przyznać że choć niewierzyłam w powodzenie tej misji ale poskutkowało (a że wtedy był dlugi weeken wiec na nic innego nie mogłam se pozwolić)
Stary 2008-11-06, 09:23   #4013
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:

na pewno pomoze
właśnie coś firmy bayer mi facetka poleciła w obi na robaki i na choroby grzybowe roślin ozdobnych domowych i balkonowych. Ale nie wiem jak sie nazywa kosztowało 28 zł i takie róże ma na opakowaniu w aerozolu jest

Cytat:
nooooo najszybciej jak mogłam zareagowałam, cambrie wyrzuciłam bo była w takim stanie i calusieńka oblepiona w mszycach ze nie dałos ie tego zmyć, jedyne co to musiała bym kwiaty poobcinać ale wolałam nie ryzykować ze coś na niej zostanie i przeniesie się na falki więc do kosza z nią

Cytat:
Napisane przez DariaOlivia Pokaż wiadomość
To to są mszyce? bleeeeeeee fuj To gady jedne !!! Glizdko nie wiem jak sie to wysyła na tamten swiat ale tak sobie pomyslałam o tym roztwore ze spirytusem i woda albo moze mydlo z woda tylko tu w tej kwestii nie wiem czy nie zaszkodzi chemia kwiatuszkowi hmmm nie mam pojecia
Fridziu pomoz

Buzi
Darcia nie wiem na mszyce to raczej nie podziała bo mszyce siadają na pąkach i kwiatach a nie na liściach. Tam składają jaja i po wykluciu się larwy wysysają całe soki z kwiatu/a czy jakoś tak znalazłam jeszcze po jednej mszycy na dwuch storczykach co stały obok i na jednym co stał na parapecia a wieci na którym???? Franca se siedziała na tym nowiuśkim 3 pędzie co moja najstarsza wypuściła!!! Już siedziała jedna małpa i czaiła się na pączku az urośnie zeby go wyssać

no ale wracając do tematu to zapobiegawczo umyłam liście wszystkich falków wodą z płynem do naczyń(jak by inne robale miały tam być) i chociaż wiem ze nie powinno się moczyć kwiatów to poprostu prysznicem umyłam wszystkie kwiatki dokładnie a potem osyszyłam ręcznikiem papierowym tak na wszelki wypadek gdyby miała tam jakaś mszyca siedziec.

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Niestety w temacie robali nie mogę się za bardzo wypowiedziec. Ale Kaśka ma całkowitą rację.
Jedyne co mogę od siebie dodac - jak kupisz Provado spryskaj nim też wszystkie pozostałe rośliny w domu. Może też kup pałeczki - tak zapobiegawczo na pozostałych.

Kliwio - fajnie tak obserwowac nowe przyrosty
No kupiłam ale nie wiem czy to to no ale najpierw se wszystkie umyłam bo jeszcze nie miałam czym zpsikać ale pojechałam potem do obi i kupiłam "coś" firmy bayer...

popsikałam zapobiegawczo wszystkie rośliny w domu mam nadzieje ze pomoże

Cytat:
ja zaliczylam juz kilka roznych inwazji i z wlasnego doswiadczenia i obserwacji wiem ze mala wilgotnosc powietrza sprzyja powstawaniu roznego dziadostwa...

ale TO chyba zostalo przywleczone ze sklepu prawda?

Provado szybko zalatwi sprawe

bij i morduj byle by predko
nie wiem właśnie chyba nie bo opne pojawiły się nagle w sumie juz jakiś czas nie kupowałam zadnych kwiatków i się ona jakoś namno żyły te mszyce... tydzień temu podczas kąpieli storczyków nic nie zauważyłam niepokojącego dopiero trzy dni temu zauważyłam ze cambria zmienia kolor znaczy tak wyglądało jak by z kwiatów spływał pigment...

a dzisiaj zauważyłam ze cały fiołek afrykański jest omszony a juz od dawna kwiaty mu dziwnie opadały i liście zmarniały a to juz pewnie mszyce były!!!!!!

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
na liściach to możesz zabijac wilgotnym wacikiem czy coś, bo zanim zakupisz jakiś oprysk to one już się namnożą.
no to listusie to tak właśnie umyłam
Cytat:
Napisane przez Emka210 Pokaż wiadomość
Na mszyce na listkach z domowych sposobów to biedronka nio ale teraz to ciężko będzie jakąś znaleść (mi sie ich w lato miliony na firankach namrowiło).
A co do mszyc to miałam kiedyś to paskudztwo w podłożu beszczelnie dreptało mi po sciankach doniczki nio ale tatko mi poradził zebym rozkruszyła papierosa do doniczki i trza przyznać że choć niewierzyłam w powodzenie tej misji ale poskutkowało (a że wtedy był dlugi weeken wiec na nic innego nie mogłam se pozwolić)
ijhijjjooooohhhhhiiii uwielbiam biedlonki ale nie mam latem se nałapie i będą zimą zjadały mszyce
Stary 2008-11-06, 11:08   #4014
kaśka k
Raczkowanie

tak wyglada prowado o ktorym pisalam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bayer_provado_plus.jpg (20,2 KB, 22 załadowań)

Stary 2008-11-06, 11:11   #4015
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
tak wyglada prowado o ktorym pisalam
tez polecam ten preperat! zwalczył wełnowce u mnie

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-06, 11:31   #4016
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

no nieeeee to ona mi sprzedała takie coś http://www.bayercropscience.pl/strony/1/i/63.php

o nieeeeee zabije ja jak to im zaszkodzi głupia stara babka była i łaske jeszcze mi zrobiła ze mi w ogóle sprzedała i jeszcze złe
Stary 2008-11-06, 12:01   #4017
frida110
Zakorzenienie

Glizdko na pewno nie zaszkodzi, ale może nie podołać robalom.
Stary 2008-11-06, 12:32   #4018
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

no właśnieeee pojade jeszcze raz dzisiaj i kupie ten co trzeba i jeszcze raz je popsikam
Stary 2008-11-06, 13:43   #4019
Isis23
Zakorzenienie

a u mnie u białego na łodydze( koło kwiatów )pojawiły sie kropelki .. jak rosa to wyglada... to normalne jest??

i moje wypocinki fotograficzne

mama aniołka *28.02.2010- [*] 17.03.2010

Isis23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-06, 13:49   #4020
frida110
Zakorzenienie

Rosa jest całkowicie normalna. To jest gutacja. Możesz poobserwowac dokładnie storczyka, czy nie żeruje nic na nim. Bo te kropelki to również może być objaw żerowania robali.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości