![]() |
#901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świnki Morskie cz. II
skąd jestes? to moze bedzie w polecanych wetach cos o twojej miejscowosci
#902 |
Zadomowienie
|
tu mamy tylko dwóch weterynarzy,u jednego juz byłam to powiedział,że nigdy tego nie robił,a do drugiego ide dzisiaj........
Edytowane przez madelinem Czas edycji: 2009-07-20 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#903 |
Zakorzenienie
|
a jakas wieksza blizej miejscowosc?
a tak w ogole to ile ma samiec wiekowo ?
#904 |
Zadomowienie
|
samiec ma 1,5 roku
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 |
Zakorzenienie
|
samiec ma dobry wiek, teraz tylko dobry wet
moze to Ci pomoze jakos, chociaz nie byla dawno aktualizowana http://swinkimorskie.org/polecani_weterynarze.php pamietaj tylko ze po kastracji miesiac musisz trzymac ich osobno bo znowu moze zaplodnic samice, najlepiej jakbys teraz je rozdzielila bo za chwile bedzie ciąża kolejna
#906 |
Zakorzenienie
|
motylku, a jakie warzywo/owoc ma najwiecej wit. C? Oczywiscie te, ktore mozna podawac swinkom
![]()
#907 |
Zakorzenienie
|
bardzo duzo ma papryka wit C i kapusta pekinska (ale to mozna w malej ilosci dawac), pietruszka, brokuły
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2008-11-04 o 11:01 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#908 |
Zakorzenienie
|
dzieki
![]()
#909 |
Wtajemniczenie
|
Motylku strasznie droga mata u ciebie
![]() Z mojej Dyzi to sie taki wybredniuch zrobił jeśli chodzi o jedzenie, musimy jej co jakiś czas zmieniać zupełnie, lud dodawać coś nowego co już jadła, ale np. dawno. Ale zadomowiona jest już do końca, ostatnio jak ją bierzemy na wersalkę, to jak TŻ leży też na niej to Dyzia się na TŻ wdrapuje i sobie chodzi mu po brzuchu i gdzie sie tylko zmieści np. po nogach też daje radę, a najbardziej lubi sie tak jakby wtulac w szyje, u mnie tez. No i jest problem nadal z nią bo jest chyba małym brudaskeim, mimo czesania, jakoś tak jej pod pyszczkiem sierść posklejała ![]()
#910 |
Zakorzenienie
|
a cena maty to sie liczy metr na metr?
#911 |
Wtajemniczenie
|
Tak, ale ja np potrzebuję tylko 100/40 cm i mam z zapasem na całe dno klatki
![]() |
#912 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
szerokosc jest standardowa i tu nie ma nawet co szukac bo wszedzie jest taka sama z tego co widzialam, a dlugosc bierzesz ile chcesz, ja mam setke to biore metr
![]() |
#913 |
Zakorzenienie
|
ja tez za mate płaciłam 30 zł za metr
|
![]() ![]() |
![]() |
#914 |
Zakorzenienie
|
a ile mniej wiecej ma cm szerokosc?
#915 |
Zakorzenienie
|
na setke na bank starczy, sa szerokie, nawet na 120 starczy na dno
![]() |
#916 |
Zakorzenienie
|
Motylku, można oddać młoda świnkę do adopcji? Na caviarni przyjmują młode swinki ?
![]() |
#917 |
Zakorzenienie
|
nie, na caviarni nie przyjmują swinek od osób prywatnych.
#918 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, jestem szczesliwa
![]() rodzice prawie zgodzili sie na mate ![]() ![]() Mam tylko pytanie: moj tata powiedzial, ze nawet jesli sie wypierze sie mate, to i tak bedzie smierdziec... To prawda?
#919 |
Zakorzenienie
|
Moja śmierdziała...ale możliwe że ja coś źle robiłam..:? W każdym razie z trocin jestem dużo bardziej zadowolona..
![]()
![]() |
#920 |
Rozeznanie
|
Witajcie Wizazanki!
Chcialam dolaczy cdo watku gdyz tez jestem milosniczka swonek morskich, ale moja niestety wczoraj odeszla ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#921 |
Zakorzenienie
|
a ile mialas? mozesz wrzucic jakies zdjecia?
![]() ![]() Sorry za takie odpytywanie, ale jestem ciekawa ![]()
#922 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
przykro mi, ale kazda swinka kiedys umrze i my tez, taka jest natura ![]() mam tylko nadzieje ze nie cierpiala długo ![]() moze pomyslisz o adopcji swinek morskich? Gdyby ktos z Was chcial kalendarz na 2009 ze swinkami morskimi to kontaktowac sie z osobą mailem kat_mos@wp.pl koszt 5zł, wersja w pdf i kazdy sam sobie drukuje. Całosc dochodu idzie na swinki z caviarni. przykładowe miesiące
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2008-11-06 o 08:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#923 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#924 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiscie, dlatego po nowe swinki trzeba sie zglosic kiedy bedzie sie tego chcialo, wiadomo kazda swinka jest inna Cytat:
Drugi aspekt jest taki ze wielu weterynarzy nie ma specjalnosci od malych zwierzat gryzoniowych wiec nie wie jak leczyc swinki a niestety leczac je jak kota czy psa po prostu dziala na ich szkode
![]() |
#925 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Albo do mnie przez PW ![]() Kalendarz w formacie A4 (210x297mm) A i dla tych spostrzegawczych - w dolnym prawym roku jest błąd - napis 2008, oczywiście jest to 2009, a data w końcowej wersji jest poprawiona. A co do tematu: Kilka miesięcy temu, sama stanęłam przed dylematem uśpienia zwierzątka, bo zbyt późno znalazłam weterynarza, który być może był w stanie pomóc świniakowi. Patrząc na to z perspektywy czasu, jest to najlepsze co mogłam zrobić, i teraz żałuję że odwlekałam tą decyzję. Oczywiście żadna świnka nigdy nie będzie w stanie zastąpić mojego prosiaczka - i nawet bym nie chciała, ale to nie znaczy by nie dać innej szansy na kochający dom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Zakorzenienie
|
Eska88: a co dokladnie bylo twojej swince?
U mnie naszczescie jest wet, ktory zna sie na swinkach morskich ![]()
#927 |
Rozeznanie
|
Historia mojego Mikana wyglądała tak:
Kilka dni temu zauważyłam, że przestał jeść, zaczeły mu ropieć oczka, strasznie schudł i widać było, że bardzo sie źle czuje. Akurat był 2.11 czyli dzień po dniu Wszystkich Świętych i do tego jeszcze niedziela. Myślałam, że nie znajde otwartej lecznicy, a on mi dosłownie zdychał na kolanach ![]() ![]() ![]() ![]() Tak wyglądała jego historia, nie moge sie z tym wszystkim pogodzić, czemu akurat on ![]() ![]() ![]() ![]() Dlatego też na prawde warto znależć zaufanego weterynarza, który ma doświadczenie w leczeniu małych zwierzątek, gdyż świnki nie można leczyć tak jak psa czy kota, bo tak jak ktoś już napisał "przynosi to wiecej szkody niz pozytku". Bardzo bardzo miło wspominam wszystkie z nich, będę o nich pamiętać zawsze, i tak jak mówie, troszczcie sie o nie jak najlepiej , ale jak juz nie ma ratunku, to nie pozwólcie aby cierpiały...tylko pozwólcie im odejść do drugiego świata, tam wierze, że też są szczęśliwe ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#928 |
Zakorzenienie
|
naprawde smutna hostoria... Ale dobrze, ze go uspilas. A co do pytania, to nie jestem pewna, ale raczej weterynarz nie mial prawa zrobic sekcji bez twojego pozwolenia.
#929 |
Zadomowienie
|
O ile się nie mylę (a mylić się mogę) sekcję zwłok weterynarz może przeprowadzić bez zgody właściciela - by ustalić przyczynę śmierci, natomiast chyba bez zgody nie może oddać zwłok do kremacji czy jakoś tak.
Eska88 - piszesz że Twoje świnki miały "paraliz samoistny"... Nie chcę już najeżdżać na niekompetentnych weterynarzy, wiem, że było to dawno temu, a nauka rozwija się w galopującym tempie, ale nie ma czegoś takiego jak paraliż samoistny. Owszem - jeśli w tym wypadku świnka dozna jakiegoś urazu mechanicznego kręgosłupa, który spowoduje paraliż - owszem, jest on nieodwracalny. Podejrzewam, że tamte paraliże były spowodowane niedoborem witaminy C (nowsze źródła mówią co nieco na ten temat). Jest to stosunkowo często spotykane. Zazwyczaj świnka z dnia na dzień zaczyna ciągnąć za sobą tylne łapki. Nieleczony paraliż jest bardzo groźny, natomiast przy odpowiedniej kuracji witaminowej i regularnemu podawaniu witaminy C - całkowicie uleczalny. |
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Zakorzenienie
|
Współczuje Ci baardzo
![]() ![]() ![]() Od dziś codziennie podaje moim świnkom wit C! Bo chyba nie darowałabym sobie, że przez moje lenistwo i sklerpze mogłabym zabić świniaka. A mam się czego bać, bo Nepa taka osowaiła jest.. Odpukać, mam nadzieje że to nie jakaś choroba..
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.