![]() |
#1051 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
![]() Jestem wzruszona ze zauważyliscie moja nieobecnosc ![]() Jak Wiecie mialam miec jodowanie w CO na Ursynowie ale pierwszy wolny termin jaki mieli to byl 26 stycznia. Dowiedzialam sie z Forum ze Szpital Wojskowy na Szaserow w Warszawie tez prowadzi leczenie jodem i udalo mi sie wcisnac w wolny termin. Jestem juz w domu po wszystkim. Jestem troche zaskoczona poniewaz stosuja Zupelnie Inne procedury. Po pierwsze wszystko z czym wchodzi sie na sale mozna zabrac ze soba ![]() Moglabym wziąc soki, owoce, ksiazki, laptopa itd... Kazano mi siedziec w pokoju ale po jedzenie na chwile wychodzilam na korytarz. Jesli ktos nie mial kubka sztuccow itd to dostawal od szpitala... Pielegniarki kazaly mi sie trzymac w odleglosci dwu metrów ale zagladalu do mnie. W trzecim dniu mojego pobytu do pokoju wkroczyl caly obchod kilku lekarzy i pielegniarek ![]() Czwartego dnia dokladnie sie wymylam zrobili mi scyntygrafie i wypisali. Na scyntygrafii ciagle swieci tarczyca ale pan doktor powiedzial cytuje "to teraz zniknie" . Kontrola hormonow za miesiac, badanie kontrolne za pol roku. Co do mycia to tez dziwnie. Na oddziale sa dwie sale po dwa lozka i jedna pieciosobowa. Ja bylam sama w jednej dwojce w drugiej jakis bylo dwu potem jeden Pan. Okazalo sie ze w piecioosobowej jest wspolny prysznic dla Pan i w zasadzie moglabym sie tam myc przez te wszystkie dni. Jeden z Panow ciagle mowil i mowil wychodzil na korytarz ale mial zabawne teksty. Drzwi do naszej czesci oddzialu byly otwarte i czasem ktos sie mylil. Slyszalam rozmowe ktora brzmiala mnie wiecej tak -sasiad z korytarza: Kogo Pan szuka? -zagubiony:Kazali mi isc do trojki -sasiad ale to nie tu -zagubiony: ale tu jest trojka -sasiad: pewnie chodzi o trzeci pokoj w drugiej czesci korytarza albo nizej, tu sa izotopy. Ma Pan troche czasu idz Pan spisz testament i sie pomodl ![]() Zalecenia dotyczace kwarantanny sa podobne jak z innych szpitali (zakaz zachodzenia w ciaze przez 6 miesiecy, zakaz planowania potomstwa przez mezczyzn przez 6 miesiecy, zachowanie odleglosc 2 metrow, unikanie kontaktow z kobietami w ciazy i dziecmi, spozywanie odzielnie posilkow, higiena osobista itp) ale sa tez roznice np ...chory moze wykonywac prace domowe jak sprzatanie prasowanie gotowanie itp. Moze dawki podawane w tym szpitalu sa mniejsze ![]() Ja dostalam dawke 68.7 mCi pozdrowienia Jolusinko |
![]() ![]() |
![]() |
#1052 |
Raczkowanie
|
Witam raz jeszcze
![]() Zapomnialam napisac o numerze ktory wykonalam na koncu. Zamiast umyc sie w tym ogolnym prysznicu wymylam sie w skladziku na szczotki zwanym jak sie okazalo brudownikiem ale majacym napis na dzwiach Lazienka. ![]() Personel byl w szoku ![]() ![]() ![]() ![]() Potem zaczeli sie dziwic jak tego dokonalam. pozdrowienia Jolusinko |
![]() ![]() |
![]() |
#1053 |
Raczkowanie
|
Super Jolusinko, ze jestes, i ze nie mialas tam takich rygorow, o ktorych wczesniej pisalyscie. Dla mnie ta terapia jodem to i tak brzmi jak jakis kosmos. Coz, wszystko jest takie, dopoki sie samemu tego nie zanza. Teraz sobie odeaguj, pozyj bardziej normalnie, choc te niektore zalecenia sa masakryczne. A, co jak kobieta w ciazy sama blisko kolo Ciebie stanie? TO czasem zyciowo nierealne te obostrzenia...Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1054 |
Przyczajenie
|
Hejka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1055 |
Raczkowanie
|
witam wszystkich,
ja też przeszłam tydzień temu operacje guza tarczycy-dręczy mnie tyle wątpliwości ,czytając to forum zrozumiałam ,że nie zadałam wielu pytań swojem chirurgowi-endokrynilogowi (nawet niewiem co mi dokładnie wycieli,miałam dużego guza z lewej strony ,ale i prawa strona nie była wolna od guzów nibytam były jakieś maleństwa) sama nawet niewiem czemu -to chyba szok po operacji ,wydaje mi się że patrzyłam tylko żeby szybciutko wrócic' do domku. boje się że zapomne rano wziąśc' euthyrox(50),nie mogę spokojnie odpoczywac' bo w pracy zaczeły się zwolnienia i ciagle myśle że jak wróce to mnie zwolnia a ja chyba lubię tą prace czekam na wynik histopatologiczny kolejne nerw , a tak poza tym to czuje się taka zdławiona jak bym cos w gardle miała i teraz niewiem czy to blizna ciągnie czy na tle nerwowym kupka nieszcześcia ciesze sie że znalazłam to forum pozdrawiam ![]() Edytowane przez dana30wrocek Czas edycji: 2008-11-06 o 08:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#1056 |
Raczkowanie
|
Witam Dana. Znow ktos tu do nas dolaczyl. Sluchaj, nie mow,ze nie wiesz, co CI zrobili. Masz przeciez wypis ze szpitala , w wypisie jest, co CI wycieli.
Dalej, bardzo duzo ludzi po operacji ma dyskomfort laryngologiczny. Blizna, owszem, ciagnie, jak kazda blizna. Mialm ich w zyciu kilka. Po cesarce to dopiero bylo sciaganie....Szyja obolala, w gardle dziwnie, moga byc problemy z glosem., jedzeniem i piciem Jednak to przejsciowe. Glos sie normalizuje po kilku miesiacach. Ja mam porazenie nerwu krtaniowego, wierze,ze chwila moment bedzie OK. Biore zastrzyki. Nie martw sie na zapas, bo to niczemu nie sluzy. CO do pracy, mam ten komfort,ze pracuje w budzetowce, wiec z powodu choroby i zwolnienia nikt mnie nie ruszy. Ale, chyba wszedzie jakies zasady i prawo obowiazuje. Choc u prywaciarzy nie jest z tym dobrze. Wiem cos na ten temat, bo w pracy mam kontakt z wieloma firmami z powiatu. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1057 |
Przyczajenie
|
Witam .Wlasnie odebralam badanie histopatologiczne .........huraaaaaa,,,,,,, wszysko oki.lekarz obejrzal blizne i powiedzial ze goi sie swietnie ,masowac . RobiE tez sklony glową jak ktoras wczesniej pisala tez 3 w dol 3 w gore i po 3 w boki ,smaruje zwykla oliwką bambino dla niemowlakow .Na zewnatrz wszysko u mnie w porzadku , tylko kurde ta hustawka nastojow ,raz moge góry przenosic a raz siedziec i plakac w kącie .jolusinko dr.wiechno mnie operowal .......góru chirurg w tych sprawach ,wszyskim polecam .Pozrawiam Was. Moze czyta to forum zosia,(iwona) z warszawy ,kiedys sie odzywala na tym forum ,napisz co u ciebie czy jestes juz po czy nadal zwlekasz z decyzja .Jak ja sie ciesze ze mam juz to wszysko po za soba , wszyskim zycze tego samego
|
![]() ![]() |
![]() |
#1058 |
Raczkowanie
|
wiem praca rzecz nabyta (ale nerwy są ), w wypisie ze szpitala pisze tak Rozpoznanie:Struma nodosa, Epikryza:Wykonano Strumectomia fere totalis bilateralis(dla mnie brzmi jak całośc to totalis sama niewiem co to znaczy )
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1059 |
Przyczajenie
|
Struma nodosa-wole guzkow...Innym rodzajem neutralnego hormonalnie wola tarczycy jest wole guzkowe obojętne (struma nodosa neutralis). W tym przypadku w obrębie tarczycy występują pojedyncze lub mnogie guzki. Stwierdza się je w badaniu palpacyjnym lub w badaniu USG tarczycy. W wolu guzkowym obojętnym stężenia hormonów tarczycy pozostają w granicach normy.e obojetne
|
![]() ![]() |
![]() |
#1060 |
Przyczajenie
|
Witam Serdecznie
w związku z tym, ze sama od 9 miesiecy borykam się z tematem guzy tarczycy prosze o wasze dośiwdczenia w nastepujacej kwestii: czy lekarze badajac palpacyjnie -mówili cos o guzach twardych? ja obecnie zostałam zakwalifikowana do obserwacji (na podstawie badan USG , biopsji,scyntygrafii) ale ostatnio wyczułam,ze jeden z moich guzów jest zdecydowanie twardszy od pozstałych. Nie wiem co mam sądzić. Zadzwonię do swojej endo, która jest bardzo uprzejmia i w razie pytan mogę dzwonić do niej do odmu ale też bym chciała poznac opinie doswiadczonych osób na tym forum |
![]() ![]() |
![]() |
#1061 |
Raczkowanie
|
Do Agnieszki,
Ponoc jest prosta zasada. jesli nie dowierzasz jednemu lekarzowi, skonsultuj to z drugim. Nie za bardzo bym polegala na badaniu palpatacyjnym. Bylam dzis u mej rodzinnej i dala mi miesiac zwolnienia. Uprzedzila o tym, ze moze mnie w tym czasie ZUS skontrolowac. ja tam ZUS chromole, bo ja najlepiej wiem, ze nie jestem do pracy gotowa. jak moge gadac, pracuje w urzedzie z ludzmi, kiedy mam porazenie strun glosowych? Blizna tez mi jeszcze dokucza, choc idzie z tym zyc, nie przecze. Miesnie szyi jeszcze tez czuje,ze byly naruszone. papa. Ale, rodzinna powiedziala, ze blizna super. Nie bedzie sladu za pol roku, bo tak klei doktor Stojcev. |
![]() ![]() |
![]() |
#1062 |
Raczkowanie
|
Do Umwpozs
Podobno jesli ktos przebywa w blizszej odleglosci niz te nieszczesne 2m do 20 minut to nie szkodzi. Czyli mozna isc to sklepu itd ale starac sie nie stac dlugo w kolejkach. Ja np musze wykupic leki dla Mamy. Moze po prostu wejde do apteki i powiem -kobiety w ciazy , dzieci i osoby o slabym zdrowiu proszone sa o wyjscie na zewnatrz bo jestem napromieniowana ![]() ![]() Niektore zalecenia sa nieprecyzyjne np: ograniczenie do niezbednego minimum czasu przejazdu srodkami transportu w pierwszej dobie po leczeniu jesli dawke podano w trybie ambulatoryjnym. Co to znaczy niezbedne minimum? ![]() Pozdrowienia Jolusinko |
![]() ![]() |
![]() |
#1063 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
UMWPOZS A ten Stroicev co go reklamujesz to jakiś stolarz że dobrze klei? Mam krzesło do naprawienia ![]() ![]() Tak sobie przeglądam Twoje posty i jakiś niesmak mnie ogarnia. Zanim wyślesz wiadomość to ją przeczytaj, przemyśl co chcesz powiedzieć i popraw błędy, bo tu nie wszyscy są niechlujami. I nie wszyscy mają pracę w d....ie jak niektórzy urzędnicy. Wielkość czcionki też nie dodaje znaczenia ani treści. ![]() Przykro mi że Cię uraziłem Pozdrawiam, Edytowane przez manta99 Czas edycji: 2008-11-06 o 14:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1064 |
Raczkowanie
|
Witam
Manta cos ty taki nerwowy dzisiaj ![]() ![]() Mnie sie lepiej czyta duze czcionki bo mam maly ekranik. Wybralam sie na zakupy rozgladajac sie czy w poblizu nie ma mlodych kobiet, kobiet w ciazy i dzieci. W aptece poprosilam dwie panie o zachowanie odstepu 1 metra. Ludzie stali w pelnej szacunku odleglosci ![]() Udalo mi sie kupic leki dla Mamy i zrobic potrzebne zakupy ![]() pozdrowienia Jolusinko |
![]() ![]() |
![]() |
#1065 |
Raczkowanie
|
Do manta,
Tak, uraziles mnie. BO po pierwsze, mialam cztery operacje na oczy i ciesze sie,ze w ogole widze. Pracuje przy kompie z ograniczeniem do czterech godzin. Gdzie indziej nie pojde, bo nawet przez chory od lat kregoslup tez nie moge fizycznie. Poza tym nie po to robilam studia i podyplomowke,zeby robic co innego. Kiedys pracowalam tam, gdzie bylo moje miejsce i to kochalam. PO przeprowadzce tu, nie znalazlam juz takiej pracy. A,ze nie lubie obecnej pracy, mam do tego prawo. Ale, nigdy nie powiem, ze mam ja w d...BO daje mi ona chocby podstawy egzystencji. Tak wiec, nie oceniaj powierzchownie czlowieka, bo mozesz naprawde urazic. Nie wiem, czemu sie tak nasmiewasz z lekarza, ktory jest ceniony przez innych a o tym klejeniu to dzis powiedziala mi moja rodzinna. Ja tego nie wymyslilam. Naprawde jest mi przykro za Twoja reakcje. Pewnie masz zly dzien. Choc to sie ponoc kobietom czesciej zdarza, ta hustawka emocjonalna. zatem i TY , zanim cos napiszesz, to sie zastanow. Pozdrawiam mimo wszystko. |
![]() ![]() |
![]() |
#1066 |
Raczkowanie
|
To nie jest wątek do narzekania na pracę, licytowania się chorobami i ukończonymi studiami.
Przeprosiłem raz przy pisaniu, drugi nie będę, pamiętaj że niektóre Twoje posty mogą również kogoś urażać. Ja np. lubię swoją pracę, mimo że jest trudna, wyczerpująca i odpowiedzialna, Ty jeśli swojej nie lubisz to ją zmień. Irytuje mnie niechlujstwo w pisaniu na necie. Jesteś po studiach tym bardziej można mieć wyższe wymagania. Nie upatruj we mnie winnego Twoich niepowodzeń życiowych. Pozdrawiam, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1067 |
Raczkowanie
|
Stop! Stop! Stop!
Ja mam doła, bo czekam na wyniki histo, których już tydzień nie ma (a miały być), hormonek (ten co go jeszcze szczątkowo może po operacji gdzieś w sobie miałam) mi się wyczerpał, więc denerwuje mnie wszystko. Pliiiiis, dajcie choć odetchnąć na naszym, kochanym forum. Niepotrzebnie za daleko brniecie z przypuszczeniami odnośnie pracy i niepowodzeń. Błędy - należy (wypada) poprawiać - fakt. Poprawione łatwiej się czyta. Wielkość czcionki - jak komu wygodnie. Nastroje - możemy mieć różne, ale nie można nikogo urażać tylko dlatego, że są wręcz wstrętne. Zanim odpiszecie, weźcie głęboki wdech i ze zrozumieniem podejdźcie do tej drugiej osoby. Bardziej potrzebujemy siły do walki z gadziną, niż dogadywania sobie i wytykania wad. Nikt nie jest idealny! |
![]() ![]() |
![]() |
#1068 |
Raczkowanie
|
Do manta, zeby zakonczyc ten watek. Nie licytuje, kto ma wiecej chorob. WYjasnilam tylko to, dlaczego uzywam duzej czcionki. Maile tez tak pisze. W pracy moj komputer tez jest przez informatyka ustawiony na moje schorzenie. Nigdy za swe niepowodzenia nie winilam innych. Jesli juz, to sama siebie. Z drugiej strony, jak u kazdego, i u mnie, raz na wozie, raz pod wozem. Jak w zyciu.
Badzmy wszyscy dla siebie mili, chyba o to przeciez chodzi. Wszystkiego dobrego dla wszystkich. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1069 |
Raczkowanie
|
Witam Wszystkich. Śledzę to forum od paru tygodni, ale dopiero od dzisiaj będę z Wami. Mam 53 lata, mieszkam w Łodzi. Tarczycę radykalnie usunięto mi w Gliwicach 29 września. Dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej. Wynik badań histopat. ok. Zaczynam jodowanie 28 listopada...oczywiście w Gliwicach. Pozdrawiam Kasię którą dzisiaj spotkałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1070 |
Raczkowanie
|
Normalnie moi mili chłodem powiało
![]() ![]() ![]() Witam Jolusinko, ciesze się ze dzielnie walczysz i nie opuszcza cie poczucie humoru. Numer z prysznicem - pierwsza klasa ![]() Mi się często zdarzają podobnie śmieszne rzeczy ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1071 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
witamy w klubie ![]() Fajnie że wszystko O.K. ![]() zdróweczka Ci życzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1072 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
wyniki masz ok,,,,,,,to dlaczego zaczynasz jodowanie ?Pytam bo tez mam wyniki oki.i mysle ze juz wszysko mam po za soba. Manta chyba juz moge napic sie z Toba piwka ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam i trzymac sie razem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1073 |
Raczkowanie
|
Bozena63
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1074 |
Raczkowanie
|
witam ponownie,
no to może ktoś mnie uświadomi co znaczy tajemnicze: strumectomia fere totalis bilateralis pozdrawiam gorąco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1075 |
Przyczajenie
|
Witajcie kochani.
Mam pytanie. Jestem po operacji za tydzień mam poszpitalną pierwszą kontrolę lekarską. Lekarz kazał mi zrobić badania Tsh. Nie wiem czy ja mam w tym dniu przed pobraniem krwi zażywać hormony, czy nie. Pozdrawiam wszyskich. pa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1076 |
Raczkowanie
|
kuracja jodem jest zwykle po wycięciu raka brodawkowego tak powiedział lekarz ,poza tym nie muszę robić zadnej przerwy w braniu hormonów jedynie w dniu przybycia do szpitala
|
![]() ![]() |
![]() |
#1077 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przed badaniem TSH nie zażywa się hormonu. Możesz połknąć tabletkę po badaniu, a nawet jak mówił mój edno można w tym dniu wcale nie brać tableteczki. Życzę dobrych wyników . Pozdrowionka dla wszystkich ![]()
![]() |
#1078 |
Przyczajenie
|
Witam, jestem tutaj nowa ale postanowilam opisac swoje przezycia z operacji tarczycy. Operowana bylam 5 tygodni temu w warszawie. Tarczyce mialam duza, zamostkowa, guzowata dlatego musieli usunac calosc. po operacji jak wiekszosc przyjmuje wapn ale to akurat da sie ustabilizowac w ciagu pol roku. Natomiast byl problem z glosem, mialam sparalizowana cala krtan, tak podobno sie dzieje w przypadku duzych tarczyc, ale w wiekszosci przypadkow jest to jedna strona a nie dwie. wiekszosc lekarzy rozkladala rece, mowili ze moze sie to cofnie a moze nie, nikt tego nie wie. od 2 tygodni bralam zastrzyki, chodzilam na rehabilitacje, cwiczylam z foniatra oraz w domu i 3 dni temu zaczelam mowic swoim normalnym glosem. lekarze ze zdziwienia otwieraja usta. naprawde wiara i cwiczenia dzialaja cuda, dlatego dziewczyny nie poddawajcie sie.
Sama operacje nie wspominam zle, oprocz tego ze przelezalam prawie miesiac w szpitalu. Myslalam ze jest wiekszy bol. U mnie byla ostatnia chwila na zoperowanie tarczycy, jeszcze troche i mialabym usuwana tchawice, tarczyce strasznie sie "rozlewaja po organizmie", wylewaja sie na krtan i tchawice a pozniej ryzyko powiklan jest bardzo duze. z tego co sie dowiedzialam moga wazyc nawet do 2 kg. Dlatego nie zwlekacje z operacja, nie ma czego sie bac i nawet z takich powaznych powiklan jak moje mozna wyjsc. Pozdrawiam wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
#1079 |
Raczkowanie
|
Karolassssssssssa,
witaj na forum. Faktycznie przeszłaś dużo - ale jesteś świetnym przykładem ,że nie należy się poddawać. Gratuluję optymizmu i wiary w zwycięstwo. Życzę Ci dużo zdrówka ![]()
#1080 |
Przyczajenie
|
karolasssssssssa
Witaj.To wspaniale,że wszystko masz już za sobą.Gratuluję wytrwałości. Ja też czekam na ten dzień,kiedy powiem swoim normalnym głosem.Twoje słowa dodały mi otuchy i wiary. Jestem po 20 zastrzykach i od poniedziałku idę na elektrostymulację. Będę walczyć o swój głos. Pozdrawiam Co do brania tabletki w dniu badania TSH .Pytałam na wizycie kontrolnej u chirurga i ten powiedział że mam normalnie rano wziąć. Ale po Waszych wypowiedziach to już sama nie wiem ??? Edytowane przez stella70 Czas edycji: 2008-11-07 o 19:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:48.