pokój w stylu japońskim - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-07, 07:42   #121
..::anvastra::..
Zadomowienie

Dot.: pokój w stylu japońskim

Cytat:
Napisane przez nejra Pokaż wiadomość
..::anvastra::..ściany pistacja plaster limonki
co myślicie o tym?
o to tym bardziej jak ściany nie są beżowe to coś takiego będzie na nich pasować

a co do kolekcji voxa - mnóstwo satysfakcji daje samo szukanie, dopasowywanie, przerabianie, no i świadomość, że mamy coś wyjątkowego, nie masówkę którą zaraz wszyscy będą mieli
ale z drugiej strony ta kolekcja to dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby miec wnętrze w takim klimacie, ale nie mają czasu na wyszukiwanie albo po prostu talentu do takich rzeczy (bo tu jest gotowa kolekcja, propozycje ustawienia, jeszcze gotowe dodatki i nie ma się co martwić że coś się bedzie gryzlo )
ale sama nie chciałabym mieć calego wnętrza jak z katalogu, chociaz takim jednym stolikiem czy toaletka bym nie pogardzila
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 09:59   #122
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ivonea Pokaż wiadomość
mam mała prośbę i nie wiem czy się zgodzicie ze mną...
ale mówimy tu o stylu japońskim i dekoracji japońskiej...
i sadze ze meble vox nie pasują tutaj.. takie moje zdanie .. a dlaczego?
po pierwsze wszyscy zaraz je będą mieć...
są ładne ale to nie jest to...
wszędzie o nich słyszę .. ale naprawdę uważam ze nie pasują do tego stylu.... jest tyle pięknych mebli.... nawet i tańszych i bardziej imitujących styl japoński...
jeśli się zgadzacie to fajnie
i to decyduje o tym, że nie są stylowe ani japońskie?

nejra nie obraź się ale mi ten pokój wcale nie kojarzy się z japonią i nie wygląda na pokój w stylu japońskim.
ani firanki, ani sofa. lepsze by były bambusowe roletki (ale tylko do ozdoby - strasznie prześwitują) powieszone na jakieś beżowej, wpadającej w zieleń roletce. a jeśli chodzi o sofę, to musiałoby być coś dużo niższego. na przykład to:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60047641
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50074343

tylko w jaśniejszym "lnianym" kolorze.

Edytowane przez dirt
Czas edycji: 2008-11-07 o 10:00
dirt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 10:18   #123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dirt Pokaż wiadomość

nejra nie obraź się ale mi ten pokój wcale nie kojarzy się z japonią i nie wygląda na pokój w stylu japońskim.
ani firanki, ani sofa. lepsze by były bambusowe roletki (ale tylko do ozdoby - strasznie prześwitują) powieszone na jakieś beżowej, wpadającej w zieleń roletce. a jeśli chodzi o sofę, to musiałoby być coś dużo niższego. na przykład to:

ale trzeba wziąć pod uwagę to, że to pokój 12 czy 13 latki
nejra gdzieś wspominała nawet, że nie chce wszystkiego robić idealnie stylowego i autentycznego, bo córce niedługo może może się taki styl znudzić
a że jest to pokój nastolatki (który musi być przede wszystkim funkcjonalny a na drugim miejscu stylowy) i to robiony nie wygórowanym kosztem to wyszło bardzo fajnie
Stary 2008-11-07, 11:36   #124
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość
ale trzeba wziąć pod uwagę to, że to pokój 12 czy 13 latki
nejra gdzieś wspominała nawet, że nie chce wszystkiego robić idealnie stylowego i autentycznego, bo córce niedługo może może się taki styl znudzić
a że jest to pokój nastolatki (który musi być przede wszystkim funkcjonalny a na drugim miejscu stylowy) i to robiony nie wygórowanym kosztem to wyszło bardzo fajnie
to co pokazałam nie jest ani idealnie stylowe ani autentycznie japońskie.
w razie jakby córce się "styl japoński" znudził zawsze można pokrowiec na materac wymienić na inny (np. w czarno-białą kratkę, jakby chciała mieć pokój w stylu EMO ) i powiesić inne obrazki zamiast tego malowidła na ścianie. to naprawdę żaden problem ani wielki koszt.

roletki z bambusa na oknach naprawdę nie czynią pokoju niefunkcjonalnego. a kosztują około 40 złotych. łózko też jakąś funkcję ma. spełni ją tak samo dobrze jak przysadzista czarna sofa, która zajmuje optycznie dużo miejsca i odejmuje pokoikowi lekkości i świeżości. (a lekkość i świeżość to chybaodpowiednie cechy pokoju dla nastolatki, czyż nie?)
nie widzę tu żadnych wygórowanych kosztów.
Stary 2008-11-08, 12:21   #125
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

a ja uważam ze dostępnymi środkami i własnymi pomysłami wyszło .. tak jak chciała autora... kolor ściany jest jak najbardziej japoński... zresztą jeszcze nie pokazała zdjęć całości więc może efekt jest jeszcze niewidoczny....
a dzieci maja inne pojecie stylu i często zmienia się co roku na inny... (wiem to po sobie jak było) wiec najmniejszymi kosztami dążmy do uszczęśliwiania dzieci a nie swoich oczu....
wnętrze nejri jest dalekie od japońskiego... z tym się mogę zgodzić.... ale nutkę japońszczyzny ma.. chodzi o to że dziecko jest otaczane drobiazgami które się kojarzą z Japonią...

a co do mebli Vox... centralnym moim zdaniem jest to że nie przypominają mi mebli japońskich... stół jest zbyt wysoki... pominięto wiele prostych rozwiązań dotyczących mebli wschodu... nie będę się wypowiadać na ten temat bo t grozi wypracowaniem .. a to nie jest miejsce na to...
Ivonea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 13:12   #126
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
a ja uważam ze dostępnymi środkami i własnymi pomysłami wyszło .. tak jak chciała autora... kolor ściany jest jak najbardziej japoński... zresztą jeszcze nie pokazała zdjęć całości więc może efekt jest jeszcze niewidoczny....
a dzieci maja inne pojecie stylu i często zmienia się co roku na inny... (wiem to po sobie jak było) wiec najmniejszymi kosztami dążmy do uszczęśliwiania dzieci a nie swoich oczu....
wnętrze nejri jest dalekie od japońskiego... z tym się mogę zgodzić.... ale nutkę japońszczyzny ma.. chodzi o to że dziecko jest otaczane drobiazgami które się kojarzą z Japonią...

a co do mebli Vox... centralnym moim zdaniem jest to że nie przypominają mi mebli japońskich... stół jest zbyt wysoki... pominięto wiele prostych rozwiązań dotyczących mebli wschodu... nie będę się wypowiadać na ten temat bo t grozi wypracowaniem .. a to nie jest miejsce na to...
wiesz że można to połączyc i uszczęśliwi zarówno swoje dziecko jak i "swoje oczy"
Stary 2008-11-08, 13:50   #127
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

być może...
nc...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 14:26   #128
Zadomowienie

Cytat:

nooo bo wlasnie w tym rzecz że są robione na masówke, także dopasowane są pod gust i wymaganie jak najwiekszej ilosci klientow i obecne trendy w sumie to ona jest raczej typowo nowoczesna z nawiązaniem do orientu, ale też potraktowanego tak ogólnie także masz rację
a mogłabyś napisać coś więcej o tym co zaczęłaś? nie esej ale jakieś takie najważniejsze wyznaczniki charakterystyczne elementy napewno wielu osobom się to przyda

Edytowane przez ..::anvastra::..
Czas edycji: 2008-11-08 o 14:54
Stary 2008-11-08, 15:28   #129
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
poniewaz zyjemy w kręgu kultury europejskiej i od kilku wieków nasz sposób siedzenia (na krześle z siedziskiem na wysokości średnio - 50 cm) wymusza zastosowanie włąsnie wysokich stołów.
w Japonii owszem było inaczej, tylko że my jesteśmy przyzwyczajeni do takiego a nie innego sposobu siedzenia, spożywania posiłków, itd. więc nic dziwnego w tym że meble w stylu (czytaj stylizowane, tak jakby któś nie iwedział że te słowa sa ze sobą pokrewne) japońskim muszą byc dostosowane do naszych przyzwyczajeń kulturowych.
niestety - jeśli się całe życie siedzialo na krzesle, nie można nagle usiąśc przy niskim stoliku na podłodze i zacząc jeśc pałeczkami. projketanci VOXa mieli o tym pojęcie podczas projektowania tej serii mebli i to wszystko przewidzieli.

w kwestii specyfiki mebli wschodu - chętnie poczytam.
Stary 2008-11-09, 10:58   #130
Zadomowienie

a ja tak odbiegając - 2 fotki z dekoratorni dla agniechazett (jeśli jeszcze tu zagląda) - lampa ale nie typowy lampion (to jest chyba taka jak w tym sklepie orientart) i sposób na wyeksponowanie bonsai
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 00r.jpg (31,6 KB, 96 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 0f1_d.jpg (35,9 KB, 112 załadowań)
Stary 2008-11-09, 16:09   #131
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

znalazłam takie tam.. oby się nie powtarzało...
bardziej nowoczesny sposób wizji sypialni

plus mały dodatek.. znalazłam w internecie japońskie lampiony.. a la origami
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aranzacjesypialni5ng1.jpg (26,6 KB, 128 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg aranzacjesypialni3wd8.jpg (23,1 KB, 116 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg z4650761X.jpg (37,3 KB, 111 załadowań)

Edytowane przez Ivonea
Czas edycji: 2008-11-09 o 16:15
Stary 2008-11-11, 07:18   #132
nejra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dirt Pokaż wiadomość

Hej forumowiczki
Daleko mi do obrażania się
Komentarze mają prawo być podzielone

Tak jak pisałam wcześniej ten pokój nie miał być typowo japoński, bo jak wiadomo córka musi mieć warunki do odrabiania lekcji, kanapa jest taka a nie niska, bo ona nie lubi spać tak blisko podłogi no i jest trochę większa, bo nocują u niej koleżanki, a wiadomo dziewczyny śpią razem
Chciałam tylko zaznaczyć, że ona lubi japonię i się nią interesuje. Ten widok nad kanapą ona wybrała, a ja jej na to pozwoliłam, bo myślę, że powinna mieć prawo głosu w swoim pokoju.
Przecież to nie wystawa ten pokój, a miejsce gdzie ona ma się dobrze czuć
Ja dla siebie urządziłabym taki pokój zupełnie inaczej, ale to nie o mnie chodzi.
No i faktycznie nie pokazałam wam całości pokoju, jak tylko go skończę pokażę.

apisane przez Ivonea a ja uważam ze dostępnymi środkami i własnymi pomysłami wyszło .. tak jak chciała autora... kolor ściany jest jak najbardziej japoński... zresztą jeszcze nie pokazała zdjęć całości więc może efekt jest jeszcze niewidoczny....
i oto chodzi

Edytowane przez nejra
Czas edycji: 2008-11-11 o 07:19
nejra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-12, 10:57   #133
vanessa21
Raczkowanie

Cytat:

Ja też jestem zainteresowana chociaż fragmentem tego wypracowania

Rzeczywiście, jak się ogląda różne projekty to meble vox wydają się mało japońskie... z drugiej strony wnoszą taki dalekowschodni powiew, a jednocześnie są nowoczesne i funkcjonalne.
vanessa21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 22:35   #134
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

obiecuje że coś w ten deseń napisze.... ale zawalona jestem teraz kilkoma projektami, dlatego na to poczekajcie....
na pewno skrobnę
Stary 2008-11-18, 12:37   #135
agniechazett
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość
a ja tak odbiegając - 2 fotki z dekoratorni dla agniechazett (jeśli jeszcze tu zagląda)
Zagląda, zagląda tylko ostatnio nic nie pisała
A tak na marginesie to przekonałam się już do lampionów w momencie, kiedy zobaczyłam ten a'la origami Bo zaraz po bonsai origami jest tym co najbardziej lubie w kulturze japońskiej
agniechazett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-18, 22:05   #136
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

faktycznie są urocze.. i myślę ze nie tak trudne do zrobienia samemu....
Stary 2008-11-26, 15:44   #137
agniechazett
Przyczajenie

A jakie ściany oprócz beżu i czerwieni ?
agniechazett jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-26, 18:32   #138
Zadomowienie

poprzeglądaj fotki w tym wątku - zobaczysz, że te beżowo czerwone wnętrza, to najczęśniej te stylizowane na japońskie, a prawdziwe japońskie są w raczej stonowanych kolorach
mi się naprzykład w takich wnętrzach podoba oliwka, brązy, szarości
Stary 2009-01-02, 12:01   #139
urwanyguzik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agniechazett Pokaż wiadomość
Ja pokój japoński mam dopiero w planach. Posiadam dwa drzewka bonsai. Jedno ma ok 0.5 m , drugie ok. 30cm. Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak można je wyeksponować
Duże postawiłabym na podłodze (jeśli masz duże okna i wpada światło) a małe na czymś w rodzaju komody. Drzewka są piękne uwielbiam je! Jeszcze do tego fajne doniczki i będzie super! Albo oba na "komodzie"- nie wiem jak wygladają.
urwanyguzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 19:11   #140
paulinka1128
Zadomowienie

troche inspiracji
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg interiors_slideshow_01.jpg (43,7 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg p116539-Hakone_Japan-Room_in_the_Day.jpg (96,7 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg japan_room.jpg (47,8 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg room.jpg (40,0 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PicForNewsletterJapan2005KajikasouMyRoom.jpg (37,5 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kyaku_big.jpg (19,6 KB, 39 załadowań)
Stary 2009-01-26, 10:36   #141
lucyna2
Przyczajenie

Witajcie -od jakiegoś czasu kultura dalekowschodnia jest moim konikiem. Planuje urządzić w swoim domu jeden pokój w tym klimacie-to będzie sypialnia. Pytam Was jako fachowców -czy kolor ścian w sypialni może być w pudrowym różu?
lucyna2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-26, 15:15   #142
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lucyna2 Pokaż wiadomość
Witajcie -od jakiegoś czasu kultura dalekowschodnia jest moim konikiem. Planuje urządzić w swoim domu jeden pokój w tym klimacie-to będzie sypialnia. Pytam Was jako fachowców -czy kolor ścian w sypialni może być w pudrowym różu?
zobacz drugie zdjecie w poście 131 Ivonea
tam ściiany sa różowe
Stary 2009-01-29, 14:02   #143
moria16
Przyczajenie

witam wszystkich forumowiczów. chcialabym sobie urządzić pokój w sytlu japońskim, ale nie mogę sobie pozwolić na bardzo drogie rzeczy. Mam 20 mestrowy pokój i na 2 scianach 2 duze okna. 3 lata temu kupilam sobie mebelki ze sklepu blackredwhite ze stylu elippe i nie wiem czy beda mi one pasowac do stylu japańskiego, ktorym tak naprawde fascynuje się od roku. Mam również w pokojuterarium z legwanem zielonym. z góry dzieuje za wszystkie rady .
moria16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 20:37   #144
lucyna2
Przyczajenie

Witajcie -właśnie skończyłam sprzątać pokój po malowaniu. Pomalowałam ściany sypialni na pudrowy róż-wyszedł ślicznie.Wg feng-shui różowy w sypialni jest symbolem szczęścia .Jedna ściana będzie wytapetowana na czarno, na jednej będzie szablon z bambusem w kolorze czarnym, po przeciwnej będą obrazki z japońskimi "krzaczkami". Na wezgłowiu łóżka stoją dwa bonsai, na toaletce stoi posażek uśmiechniętego Buddy. Zakupiłam sobie mały kominek do aromaterapii, który będzie stał na szafce przy łóżku. Planuje jeszcze kupić wachlarz w jakiś stonowanych kolorach oraz parawan z którego zrobię drzwi do garderoby. Na oknie powiesiłam firanki typu spaghetti w czarnym i białym kolorze-szczerze mówiąc nie spodziewałam sie ze osiągnę tak fajny efekt . Myślę nad kolorem kapy na łózko i nad poduchami-chyba pójde w ciemną czerwień.
Zdałam Wam relacje z całego mojego planu Jak macie jakies sugestie to napiszcie.
moria16- może Cie cos zainspiruje z tego co napisałam....
lucyna2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-31, 12:13   #145
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucyna2 Pokaż wiadomość
Witajcie -właśnie skończyłam sprzątać pokój po malowaniu. Pomalowałam ściany sypialni na pudrowy róż-wyszedł ślicznie.Wg feng-shui różowy w sypialni jest symbolem szczęścia .Jedna ściana będzie wytapetowana na czarno, na jednej będzie szablon z bambusem w kolorze czarnym, po przeciwnej będą obrazki z japońskimi "krzaczkami". Na wezgłowiu łóżka stoją dwa bonsai, na toaletce stoi posażek uśmiechniętego Buddy. Zakupiłam sobie mały kominek do aromaterapii, który będzie stał na szafce przy łóżku. Planuje jeszcze kupić wachlarz w jakiś stonowanych kolorach oraz parawan z którego zrobię drzwi do garderoby. Na oknie powiesiłam firanki typu spaghetti w czarnym i białym kolorze-szczerze mówiąc nie spodziewałam sie ze osiągnę tak fajny efekt . Myślę nad kolorem kapy na łózko i nad poduchami-chyba pójde w ciemną czerwień.
Zdałam Wam relacje z całego mojego planu Jak macie jakies sugestie to napiszcie.
moria16- może Cie cos zainspiruje z tego co napisałam....
Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia, proszę o zdjęcia

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 22:02   #146
mumu
Raczkowanie

Kable to jest coś strasznego, zdecydowanie należy je ukryć. Natomiast pozostałe sprzęty jak najbardziej mogą zostać ,,na wierzchu". Kolumny są jak rzeźby i powinny być widoczne, rozmieszczone tam gdzie najlepiej brzmią; projektor, zależy jaki, można powiesić na suficie, ekran oczywiście też zwinięty u sufitu wogóle nie rzuca się w oczy; jeżeli coś musi stać na skromnej półce na ścianie super.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kino-domowe-2.jpg (42,0 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg homek.jpg (17,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg BeoVision-4-home-cinema-concept-733546.jpg (20,7 KB, 20 załadowań)
Audrey Hepburn
mumu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-02, 15:10   #147
Go0skaA
Przyczajenie

Cytat:
Hejka
Wstawiam zdjęcie na którym jest kawałeczek moich poczynań.
Mam nadzieję, że jak na początek będzie okej
Wiem, że kolory ścian nie są imponujące, ale niestety najpierw pomalowałyśmy, a potem zrodził się pomysł. Czy kolor mocno razi do tego stylu????
Chodzi mi o Twoje zdjecie nejra.
Gdzie mozna kupic taką firanke?
bo ja wlasnie tez urzadzam pokoj w stylu japonskim i bardzo bym chciala taką wlasnie firanke. podoba mi sie bardzo ;]
Go0skaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-03, 19:12   #148
nejra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Go0skaA Pokaż wiadomość
Chodzi mi o Twoje zdjecie nejra.
Gdzie mozna kupic taką firanke?
bo ja wlasnie tez urzadzam pokoj w stylu japonskim i bardzo bym chciala taką wlasnie firanke. podoba mi sie bardzo ;]

hej
firanke kupiłam w castoramie jeszcze niedawno ją mieli.
powodzenia w urządzaniu.
Ja na razie stanęłam brak funduszy i weny
Stary 2009-06-05, 19:02   #149
lonirex
Raczkowanie

A co myślicie o wykorzystaniu do takiej japońskiej stylizacji mebli kokeshi? TopDizajn Nie za mało oryginalne?
lonirex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-05, 20:15   #150
Go0skaA
Przyczajenie

Cytat:
hej
firanke kupiłam w castoramie jeszcze niedawno ją mieli.
powodzenia w urządzaniu.
Ja na razie stanęłam brak funduszy i weny
dzieki
ta firanka bardzo pasowala by mi do żyrandolu
Go0skaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości