2008-09-18, 17:34 | #211 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 260
|
Dot.: Wątek muffinkowy
ja kupiłam kiedyś gotowe babeczki- takie w pudełku dr Oetkera bodajże, o w smaku nie wspomnę, bo były niezbyt smaczne, ale były pieczone tylko w papierkach i rzeczywiśnie niektóre miały dziwny kształt
kupowała, któraś orkiszowych muffinków: http://allegro.pl/item439865829_muff...zt_325_gr.html ? |
2008-09-18, 21:47 | #212 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Gliwice/Wrocław
Wiadomości: 3 557
|
Dot.: Wątek muffinkowy
nie kupowałam, ale podobno z mąki orkiszowej są dobre jutro sie wybieram po mąkę orkiszową właśnie, w weekend więc może upiekę. tyle że ja piekę dietetyczne, więc mogą nie być takie smaczne jak normalne
__________________
|
2008-09-18, 22:46 | #213 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 007
|
Dot.: Wątek muffinkowy
ja wczoraj upiekłam muffinki z jabłkami i cynamonem
__________________
|
2008-10-08, 11:47 | #214 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 375
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Moje ulubione mufinki są z gorzką czekoladą, orzechami włoskimi i migdałami .. jejku jak ja je lubię
|
2008-10-08, 18:38 | #215 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: Wielkopolska
Wiadomości: 290
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Czy macie przepis na muffunki z mąką kukurydzianą albo inną, nie pszenną? Mam przyjaciółkę uczuloną na pszenicę, a chciałabym jej upiec słodkie co nieco. Bardzo będę wdzięczna za przepis.
|
2008-10-21, 18:01 | #216 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 841
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Przedstawiam mój muffinkowy debiut 2 dni temu zamówiłam foremki a dziś przed 17 zjawił się kurier z przesyłką
Z braku wystarczającej ilości czasu i składników na jakieś wymyślności- na pierwszy ogień poszły jabłka i cynamon Przepis od Olcia_rom |
2008-10-22, 17:55 | #217 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 150
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Witam Was dziewczyny!:)
Chętnie przyłączę się do wątku:), bo sama uwielbiam piec muffinki:D; mam sporo przepisów, ale właściwie żadnego ulubionego:>. Już od dawna wypróbowuje różne przepisy i dekoracje i właściwie teraz idę bardziej w stronę amerykańskich cupcakes niż tradycyjnych muffinek, ale to właściwie niewielka różnica;) Podam wam parę linków:), gdzie są ciekawe przepisy i inspiracje;) do dekoracji babeczek; to takie strony z których często korzystam i można znaleźć ciekawe przepisy:) : http://www.cupcakefun.com/ http://www.wilton.com/recipes/browse...1&cat=Cupcakes http://mojewypieki.blox.pl/html/1310...21.html?421213 ja metalową teflonową foremkę kupiłam kiedyś w lidlu za 9,90 jakoś koło gwiazdki mieli takie różne formy do piecznia; może w tym roku też będą mieli coś takiego, można polować;) Edytowane przez vegemaria Czas edycji: 2008-11-02 o 10:02 Powód: poprawka |
2008-10-22, 18:04 | #218 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 375
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Cytat:
Witamy w klubie miłośniczek mufinkowych |
|
2008-10-22, 19:08 | #219 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 150
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Byłam w kuchni i zabrałam z szuflady pudełko z przepisami, więc podaje kilka
(przepisy są sprawdzone, to takie z których najczęściej korzystam, a babeczki moim zdaniem bardzo smaczne ) 1. Muffinki z czekoladą Przepis mam z filipinki z 2003 roku i to właściwie od tego zaczęła się moja przygoda z muffinkami. Babeczki są dość zbite ale mi bardzo smakują, najlepsze są jeszcze ciepłe! składniki: 300g mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady (w przepisie jest 2x gorzka ale ja robię pół na pół), 2 jajka, 375ml maślanki(ja daję kefir), 1/3 kostki masła, cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzej do temp 200st. C. Formę wysmaruj stopionym masłem lub olejem(jeśli nie używa się papierowych papilotek). Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, dodaj cukier, posiekaną czekoladę, wymieszaj i zrób w środku dołek. W dzbanku wymieszaj jajka z maślanką. Wlej do suchych składników razem z roztopionym masłem. Wymieszaj tak, by ciasto było grudkowate. Łyżką włóż ciasto do formy. Piecz 25-30min., zostaw w foremce przez 5min., a potem delikatnie wyjmij. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 2. Waniliowe babeczki (to ulubione babeczki mojej siostry, są wilgotne i mają waniliowy aromat, pychha; właśnie z tego przepisu są na zdjęciu) składniki: 130g miękkiego masła, 250g drobnego cukru, łyżeczka olejku waniliowego(ja dodaję zwykle koło dwóch łyżeczek, ale to wg. uznania ), 3 jajka, 180g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy, później kolejno jajka, dodać osobno zmieszane (mąka+proszek do pieczenia+ 1/2 łyżeczki soli), na końcu dodać mleko i wymieszać delikatnie, na grudkowatą masę. Piec 20-25 min. w temp. 180st. C 3. Czekoladowe (z przepisu na murzynka) to właściwie przepis na ciasto, ale bardzo je lubię i zawsze wychodzi, więc piekę w ten sposób babeczki. krótko mówiąc przepis jest szybki i prosty, a babeczki pyszne. Podaję składniki na ok. 12szt składniki: 3 małe jajka, 1/2 szkl cukru, 1szkl mąki, 1 płaska łyżeczka sody, 1 czubata łyżka kakao, 3/4 szkl oleju, 2 jabłka(pokrojone w kostkę), 100g pokrojonych orzechów włoskich Ubić jajka z cukrem, dodać następne składniki (osobno, w kolejności takiej jak po kolei są podane składniki) Piec 30min w 180st C Kiedy ostygną ja polewam je czekoladą roztopioną w odrobiną śmietanki bo idealnie się komponuje i dopełnia smak (kiedy ostatnio je piekłam zamiast jabłek i orzechów, dodałam gruszki i marcepan i wyszły równie pyszne) - 100g pokrojonego w małą kostkę marcepanu do ciast i 2gruszki również pokrojone w kostkę) 5. muffinki a'la pizza to może taki nieco niekonwencjonalny sposób, bo muffinki nie do kawy, a raczej na obiad, ale są bardzo dobre, więc dlaczego by nie podać składniki: 2,5 szl mąki, 1 szkl mleka, 2 jajka, 1/2 kostki masła, 2 łyżeczki proszku do piecznia, szczypta soli, duża szczypta przyprawy do pizzy, duża szczypta oregano, 150g żółtego sera, keczup, 200g pieczarek, 1 cebula, kilkanaście listków świeżej bazylii, szczypta vegety, 1 łyżka masła +masło do wysmarowania formy (można też dodać pokrojoną w kostkę szynkę, ale ja mięsa nie jadam więc jest bez) Piekarnik nagrzać do 210st C W misce zmieszać mąką, proszek do pieczenia, sól, przyprawę do pizzy, oregano, posiekaną bazylię. Ser pokroić w kostkę (+zostawić troche do posypania). Cebulę pokroić w dość grubą kostkę i zeszklić na patelni z vegetą. Pieczarki pokroić w plastry i dodać do cebuli. To z patelni dodać do pozostałych składników i wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką i dość dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, do poszczególnych otworków nałożyć łyżkę ciasta. Następnie na środku nałożyć keks keczupu i przykryć kolejną łyżką ciasta. Wierzch posypać startym serem. Piec 20-25min ostatnio piekłam też babeczki ze skórka cytrynową i sokiem z cytryny i mimo, że nie przepadam za skórką cytrynową, to mi bardzo smakowały, ale nie mogę nigdzie znaleźć przepisu; jak odnajdę, to najpierw sama je upiekę i dodam od razu ze zdjęciem smacznego!
|
2008-10-24, 18:33 | #220 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Pieklam muffinki kilka razy, za kazdym razem inne...
Moj problem jest taki, że nie wychodza mi one tajie bardzo puszyste, tylko troche zbite Wiecie co moze byc powodem? Skladniki daje takie jak w przepisie...
__________________
|
2008-11-01, 18:46 | #221 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: Wątek muffinkowy
I jeszcze takie pytanie:mam rożne przepisy na muffiny, zwykle wychodzi mi 12 sztuk. Poniewaz moja forma jest tylko na 6 szt.,muszę je piec w dwóch partiach. Pierwsza zawsze wychodzi mi fajna, muffiny są wyrosniete. Natomiast z drugiego pieczenia są juz bardziej "oklapnięte" . Moze to ciasto nie moze stac tylko trzeba je od razu wykorzystac? Bo nieraz chyba tak jest... Z góry dzieki za rady!
__________________
|
2008-11-01, 19:11 | #222 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Gliwice/Wrocław
Wiadomości: 3 557
|
Dot.: Wątek muffinkowy
a przesiewasz mąkę?
tak naprawdę to zależy od składników - jaka margaryna itp . mi czasem wychodzą zbite, innej nie. co do ciasta, ja tak samo czasem piekę na dwie tury ale nie zauważyłam, żeby druga była gorsza od pierwszej. może przypadek?
__________________
|
2008-11-02, 10:27 | #223 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 150
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Wrzucam zdjęcia moich ostatnich wypieków
przepis na te z sercami to nr 3 z tych co podawałam wcześniej, a na te z wisienkami przepis jest tu: http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/C...-cupcakes.html (ja dałam do polewy czekoladę mleczną, no ale jak kto woli ) a dekoracje z marcepana do ciast (+ barwniki schwartau) |
2008-11-02, 21:58 | #224 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: z domu
Wiadomości: 4 492
|
Dot.: banalnie proste muffinki czekoladowe
dziewczyny, a czy można upiec muffinki w takich foremkach papierowych tylko? Wyjdą?
|
2008-11-02, 22:49 | #225 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 150
|
Dot.: banalnie proste muffinki czekoladowe
Cytat:
np. te babeczki z dr. oetkera wychodzą w samych papilotkach, bo są z grubego papieru, a ciasta się daje mało, jest lekkie i mocno wyrasta. ale większość kupnych papilotek jest z cienkiego papieru i wtedy wyjdzie ci najprawdopodobniej taki płaski kapeć ;P ; ciasto zwyczajnie się rozlewa i babeczki wyjdą po prostu płaskie. |
|
2008-11-02, 23:08 | #226 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Gliwice/Wrocław
Wiadomości: 3 557
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Cytat:
__________________
|
|
2008-11-03, 09:39 | #227 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: z domu
Wiadomości: 4 492
|
Dot.: banalnie proste muffinki czekoladowe
Cytat:
|
|
2008-11-03, 14:10 | #228 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 150
|
Dot.: Wątek muffinkowy
lukrecja222: nie ma za co, a foremka na muffinki na pewno się przyda
Limonatka: dzięki, starałam się. od kiedy odkryłam marcepan do ciast, to po prostu uwielbiam wymyślać dekoracje do babeczek i ciast; można zrobić praktycznie wszystko, a i w smaku jest pyszne |
2008-11-03, 15:16 | #229 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Gliwice/Wrocław
Wiadomości: 3 557
|
Dot.: Wątek muffinkowy
a jakiej firmy marcepanu używasz? ja w sumie teraz nie piekę muffinek zwykłych (tylko takie "niezwykłe", dietetyczne ), bo jestem na diecie, ale dla rodziny/znajomych mam ochotę upiec takie fajne
__________________
|
2008-11-03, 16:41 | #230 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Cytat:
Mi wyszly kiedys plaskie, ale to dlatego ze papilotki byly cieniutkie
__________________
|
|
2008-11-04, 09:01 | #231 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 150
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Cytat:
a masę marcepanową kupuję firmy "zentis". u mnie w mieście jest kilka sklepów z produktami sprowadzanymi z niemiec i tam właśnie to mają; ja płacę 6zł za 200g.(kiedyś byłam w niemczech, to tam w prawie każdym sklepie to mają i to za trochę ponad 1euro, a w polsce niestety dość trudno dostać:/) wiem, że mają jeszcze w piotrze i pawle, ale chyba coś koło 8zł kosztuje; kiedyś siostra mi kupowała na bazarze w poznaniu:P, widziałam też taką samą na allegro (ale za 8.99+przesyłka). |
|
2008-11-04, 09:12 | #232 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Gliwice/Wrocław
Wiadomości: 3 557
|
Dot.: Wątek muffinkowy
hm, to się muszę rozglądnąć u siebie, bo mamy właśnie takie stragany z niemieckimi produktami na bazarkach fakt, u nas marcepan niestety mało popularny jest a jak się znajdzie, to drogi a taka pyszność!
__________________
|
2008-11-04, 11:02 | #233 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: banalnie proste muffinki czekoladowe
nie wyjda rozklapia sie na plasko ,papilotkio trzeba wlozyc do foremki
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2008-11-04, 12:22 | #234 |
Zakorzenienie
|
Dot.: banalnie proste muffinki czekoladowe
|
2008-11-04, 17:03 | #235 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Ireland
Wiadomości: 614
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Ja mam jakiegos pecha, bo robilam muffinki juz z trzy razy z roznych przepisow i bardziej wygladaly jak ciastka niz muffinki. poprostu wszystko zawsze mi opadalo, mimo ze wymowalam muffinki dopiero jak ostygly. Ehhhhh moze nie mam reki do pieczenia??
|
2008-11-07, 16:51 | #236 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wątek muffinkowy
dziewczyny, a myślicie, że muffiny mogą przeleżeć do następnego dnia?czy będą nieświeże?
|
2008-11-07, 17:07 | #237 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Gliwice/Wrocław
Wiadomości: 3 557
|
Dot.: Wątek muffinkowy
u mnie zawsze leżą nie są tak dobre jak zaraz po upieczeniu, ale zjadliwe są czasem też mrożę i po odmrożeniu w mikrofalówce są pycha, prawie jak po upieczeniu
__________________
|
2008-11-07, 17:21 | #238 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Są dobre
__________________
|
2008-11-07, 20:22 | #239 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wątek muffinkowy
dzięki;-) mam taką nadzieję, bo dziś je masowo popiekłam a impreza dopiero jutro.
|
2008-11-08, 22:26 | #240 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: ToTuXxD
Wiadomości: 37
|
Dot.: Wątek muffinkowy
a ja dzisiaj robilam mufinki ale mi jakeis dziwne wyszly ... no i taki troche jakby zakalec heh...
moglybyscie mi jakis fajny sprawdzony przepisik na mufinki podac ) z gory dziekuje
__________________
Wiem to, co wiem, mam to, co mam, lecz wiem, o co gram! Bądź blisko! To wszystko. Nikt nie chce być sam! Nie będziesz sam! |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.