|
|
#331 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Już po wizycie... orto przymierzał pierścienie, zrobił wycisk z pierścieniami i założył znowu gumki separacyjne....boli! A 15 minut później do mojej fajowej dentystki do wyrwania siódemki ;p siódemka nic nie boli, gorzej z separacją ;( Zakładanie aparatu - 19.11.08 ;D
|
|
#332 |
|
Rozeznanie
|
dziś rano założyłam dół... szczerze,góra mi tak nie pzreszkazdała jak ten na dole
już mnie strasznie bolą dwójki i trojki, jka ugryze niechcący do boli 3 minuty... I mam pytanieOrtodonta polecił mi płyn Meridol- używa któraś,moze cos słyszałyscie o nim? ![]() zauwazylam ze zamki na dole są takei swiecące,jak mówie to sieblyszczą(wiecie o co cho? taki efekt flesza w aparacie -od razu nasuwa mi się "aparatka" ) nie pamiętam czy te na górze też sie tak blyszczały na początku, Czy Wasze zamki się "świcom"?
|
|
|
#333 |
|
Zadomowienie
|
Moje też się świcom ;P I w ogóle przytrafiło mi się przerastanie dziąseł :-/ ech myślałam, że mnie to ominie, no ale niech tam. Trochę to dziwnie wygląda taki zamek prawie utopiony w dziąśle
U mnie wszystko ok, do wyciągów tak się przyzwyczaiłam, że nawet z nimi mogę jeść (bo mam tylko po 1 stronie ;P). Myślałam że będzie to bardziej bolesna historia hehe ;P Aha, moje niebieskie gumki zrobiły się turkusowe
|
|
#334 |
|
Przyczajenie
|
hej mam pytanie,bo chce miec aparat ale mieszkam za granica ale nie dam rady co miesiac przyjezdzac do polski na wizyty,czy jest na to jakis sposob???moze ktos wie gdzie sa gabinety w lublinie!!dzieki
|
|
|
|
|
#335 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Polecam Ci zalozenie aparatu samoligatorujacego bo wizyty sa rzadsze niz w normalnych aparatach( ja taki mam i mam wizyty co 10 tyg). Jestem w podobnej sytuacji co TY dlatego ja i moja orto zadecydowalysmy o takim aparacie. Podejrzewam ze zalozenie aparatu w Polsce i jezdzenie do kraju na wizyty i tak bardziej Ci sie oplaca. Nie wiem czy sie orientowalas ale aparat za granica jest chooolernie drogi. Musisz to jednak przemyslec co dla Ciebie bedzie lepsze. Jesli masz pytania chetnie odpowiem. pozdr
|
|
|
|
|
|
#336 |
|
Raczkowanie
|
Łoch dziewczyny, nic nie boli, cholernie się cieszę ;D A co tam słychac u was? Może któraś pochwali się znów efektami ew. nowymi gumeczkami? ;D
|
|
#337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to na jednej jak i na drugiej górnej piątcce ![]() To są bardzo malutkie ząbki w mojej buzi i zameczki nie mieszczą się na nich hehe Ale przy ściąganiu nic nie poczujesz Żadnego bólu np. wyrywania zamka z dziąsła
|
|
|
#338 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#339 |
|
Kokon pro
|
hyh przy przeroscie dziasel sciaganie nie boli zbytnio, choc jak mi sie pierscienie czesciowo wrosly to jednak zbyt przyjemne to nie bylo ;] a przy piaskowaniu to krew sie lejeeeeee ze hohoho, ale dziasla dosyc szybko wracaja na swoje miejsce i lepszy przerost dziasel niz sie ich cofniecie i gole szyjki ;]
|
|
|
|
|
#340 |
|
BAN stały
|
Czesc nie dlugo i ja bede miec aparat(tak mysle) bylam u dentysty w poniedzialek mam dentyste i 2 dziury do zaleczenia a 26 pazdziernika pierwsza wizyta u orto ciekawe ile bede czekac na aparat.Mam pyt dentystka powiedzziala po zobaczeniu zdj RTG ze nie mam zawiazkow w kilku zebach gdy bylam mala wypadly mi 5tki i nowe nie urosly zostala mi szczelina powiedziala ze zapewnne orto bedzie mi chciala zeby przesunac by zapelnic ta luke czy przesowanie dlugo trwa?ponadd to zauwazylam ze dolne przednie zeby sa male jak u dziecka a mam prawie 18l czy jesli to jrdt przyrost dziasel da sie to jakos wyleczyc?
|
|
|
|
|
#341 |
|
Raczkowanie
|
no niestety nie mam, nie robiłam wcześniej zdjęć ząbków oprócz tego pierwszego dnia z aparatem no i wtedy kiedy zauważyłam takie zmiany ![]() no ale chyba zacznę robić co wizytę u orto
|
|
|
|
|
#342 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja bym Ci poradzila zalozenie aparatu za granica, wcale nie jest drozej - placisz za wszystko z gory. Mozesz tez dostac zwrot czesci kosztow z podatku nie wiem o jakim panstwie mowimy, ale ja mam w Irlandii aparat na dwa luki, do tego niewidoczny i leczenie 2x szybciej(rok) a wszystko za 4 tys euro zwrot dostane kolo 2 tys euro. Ciekawe gdzie Ci w Polsce zaloza invisalign za 7 tys zloty za calkowity koszt leczenia + profesjonalne wybielanie.. Takze radze sie zorientowac najpierw na miejscu.... Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#343 |
|
Raczkowanie
|
No wiec witajcie
) od dziś dołączam do grona aparatek:d Dokładniej od 7 rano ) mam aparat metalowy na dolnym łuku, w styczniu będe miała zakłądany na górę; ) Gumeczki mam turkusowe; Wszyscy mnie straszyli, ze zabki bedą strasznie bolałay ale jak narazie jest okey hmm czyzby miało mi sie jeszcze pogorszyć )?? ogólnie to strasznie mnie pierścienie tylko o policzki obcierają i jedynie to trochę boli..
|
|
|
|
|
#344 |
|
Zakorzenienie
|
mi pierscienie wrosły w dziąsła;]hehe
|
|
#345 |
|
Przyczajenie
|
dzieki, wlasnie wiem ze tu sa drogie,a czym sie roznia te aparaty od takich normlanych,wyrywali ci jakies zeby???a duzo placilas za ten aparat???jesli mozna wiesziec gdzie mieszkasz za granica???
|
|
|
|
|
#346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kasiek87 wiem już co przeżywałaś ![]() Dół mam już zdjęty, ale z górą ciągle się pierniczymy. Mam dosłownie milimetrową(może nawet mniejszą) przerwę co chwilę między innymi zębami. Raz jest tu, raz tam, co orto zamknie ją w jednym miejscu to wyłazi w innym, no idzie dostać kociokwiku ![]() Za półtora tygodnia orto zbierze mi to wszystko do kupy łańcuszkiem i wtedy już powinno się wszystko ładnie złączyć na forever A mnie dziąsła nie narastały na zęby Ciekawe od czego to zależy...
|
|
|
#347 |
|
Raczkowanie
|
wrozły Ci w dziąsła uuu
współczuję...
|
|
|
|
|
#348 |
|
Przyczajenie
|
w niemchech mieszkam i tu nie ma tak slodko
|
|
|
|
|
#349 |
|
Zakorzenienie
|
nie bac się
jak będą ściągac pierścienie to tylko łapią je takimi szczypcykami pociągają Chwila strachu i tyle Najwyżej jakiś tamponik dadzą i konic
|
|
#350 |
|
Raczkowanie
|
wiecie, co myślałam ze jak mnie ząbki nie bolą to już nie bedą, a dziś (2 dzien aparatu) boli w cholere..;( uchh moje zeby.. help me..;(
|
|
|
|
|
#351 |
|
Raczkowanie
|
A to normalne, tak samo z separacją, pierwszy dzień nic, później gehenna ;P Nie martw się, weź jakiś środek przeciwbólowy i pomyśl o tym, że ząbki się przesuwają i za chwilę będzie widać pierwsze efekty ;D
|
|
#352 |
|
Raczkowanie
|
Pamiętam jak sama miałam separację, bolało okropnie.
Po założeniu aparatu moje zęby długo nie mogły dojść do siebie. A teraz? Mam aparat już 19 miesięcy. Czyli teoretycznie niedługo powinnam zdjąć jednak się na to nie zanosi, gdyż mam krzywy zgryz i muszę nosić gumki łączące górne zęby z dolnymi co okropnie boli i trochę to zaniedbuję...
|
|
#353 |
|
Raczkowanie
|
colorfull x3 to tak jak u mnie, separacja boli strasznie ;p Jeszcze mam "podwójną" bo pierwszą miałam, to bolało okropnie, poszłam zdjąć gumki i kolejnie znów gumki na nowo o_O Bo orto powiedział ze szpary sa stosunkowo wąskie ;// blee ;p
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() One bardzo dużo dają, czego możesz na razie nie dostrzegać, ale na serio dają wiele ![]() Ja już się tak przyzywczaiłam do nich, że jak tylko położę się spać, bez wyciągów, to nie mogę zasnąć bo czegos mi brakuje i musze je założyć
|
|
|
#355 |
|
Raczkowanie
|
Ale fajowo ;DD Ja bym tak chciała zapomniec o łuku jak mi założą aparat ;p
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie wlasnie zastanawialm czy mi sie dostana wyciągi, bo ząb (7) sie przesunał w strone piatki i jest strasznie krzywy, zamiast 5 sie przesunąc w strone 7 to jest na odwrót no i tak sie wkląsł...bezsensu;] hehe..
|
|
#357 |
|
Raczkowanie
|
smv daj foto ;p
|
|
#358 |
|
Raczkowanie
|
u mnie już 5 dzień noszenia aparatu,kurcze i nadal boli :/ najbardziej prawa szóstka, na której mam założony pierścień,dlatego gryzę tylko na lewej :/,mam takie głupie pytanie czy wam też tak zżółkły zęby? waidomo myję je teraz częściej,no to efekt powinien być odwrotny :/ ehh chyba sobie kupię pastę wybielającą
|
|
|
|
|
#359 |
|
Raczkowanie
|
jus*** masz foto zębów przed (białych) i po założeniu aparatu (zżółkniałych) ? xDD
|
|
#360 |
|
Zadomowienie
|
jus*** ja zauważyłam że przed nałozeniem aparatu miałam bielsze ,natomiast teraz zmieniły barwe na jakies bardziej żółte
no w każdym badz razie sa ciemniejsze i też uważam że powinny byc w odwrotną strone, kiedy myje zęby w ciągu dnia naprawde czesto ;//a co do pasty wybielającej nie polecam, bo jak zdejmiesz aparat to bedziesz miała na zębach przebarwienia
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.

już mnie strasznie bolą dwójki i trojki, jka ugryze niechcący do boli 3 minuty... I mam pytanie
) nie pamiętam czy te na górze też sie tak blyszczały na początku,

3/3/6-22/7/8

współczuję...
no w każdym badz razie sa ciemniejsze i też uważam że powinny byc w odwrotną strone, kiedy myje zęby w ciągu dnia naprawde czesto ;//