|
|
#721 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: DIFFERIN
Ja też mam ten Clindance...
Ale mi nie pomaga... Jak wszystko z resztą;/ |
|
|
|
|
#722 |
|
Przyczajenie
|
ja stosuje differin juz 4 dni
nie zauwazylam niczego oprocz tego ze zrobily mi sie 3 pryszcze na policzkach (tam nigdy mi nic nie wyskakiwalo). skora nie jest w zadnym stopniu przesuszona. jak sie wczesniej strasznie przetłuszczała tak i teraz sie świece.. ;/ jak mialam plamy tak mam dalej.oprocz differinu od dermatologa dostalam jeszcze krem la roche-posay jakis 'effaclar H' napisane jest ja nim 'kojacy krem nawijzajacy do skory tlustej uwrazliwionej w wyniku silnie wysuszajacej kuracji' niby wszystko dobrane idealnie ale nijak mi ten differin skory nie wysusza. i teraz pytanie, nie mam zielonego pojecia co stosowac na dzien, pod podklad. zazwyczaj stosowalam krem matujacy. mam ten effaclar i wypadaloby go jakos uzywac bo tani nie byl :P tylko uzycie kremu nawilzajacego na dzien to bedzie chyba istny łojotok! |
|
|
|
|
#723 |
|
Przyczajenie
|
--->Doduś -Clindacne to lek zwalczający objawy trądziku, ma niby leczyć wpryski które będą powstawały podaczas kuracji Differinem.
Dostałam też próbki tego nowego kremu La Roche Posay do stosowania w razie podrażnienia skóry. Jak obecnie wygląda moja twarz? Na razie jest słabo- ostatnio tak mnie wysypało na brodzie i skroniach, że miałam chwilową załamkę. Nie wiem czy to są objawy działania Differinu, czy cera mi się pogarsza i nic na nią nie działa. Uzbrajam się w cierpliwość a jeśli nic nie będzie lepiej w ciągu następnego miesiąca znów zawitam do dermatologa. Pozdrawiam wszytskie walczące z trądzikiem
|
|
|
|
|
#724 |
|
Raczkowanie
|
Polecam differin. Szczegolnie na tradzik zaskornikowo-grudkowy, ktory ciezko wykurzyc.
W wakacje (sierpien) nagle na calym czole pojawily mi sie takie podskorne grudki. Mialam cale czolo w nich. Masakra. Na szczescie tylko problem z czolem i skroniami. Nic nie chcialo mi pomoc. W koncu trafilam na kompetentnego dermatologa. Dostalam co prawda tez dwie kuracje antybiotykami ale nie byl to silny antybiotyk. Poza tym bralam go raz dziennie, 2 kuracje po 10 dni. no i bylo to ze 2mce temu. Differin wygladzil mi cale czolo, wysyp nie byl duzy, ale musze przyznac ze ze 4-5 takich syfow mi wyszlo ze nigdy takich wulkanow nie mialam. Jednak nie mozna sie zrazac! Bo te krosty robia sie z tych podskornych grudek. Obecnie mam tylko w okolicach brwi dwie male grudeczki ktorych nie widac (wielkosci glowki szpilki) a wczesniej mialam cale czolo w grudkach i wagrach! Niestety nad czym bardzo ubolewam nie moge stosowac juz differinu, bo mnie po 3 miesiacach uczulil i powieki mi puchna po zastosowaniu. Stdowalam najpierw przez pierwsze 2 miesiace 2 razy w tygodniu, przez 3 miesiac 3 razy w tygodniu na czolo. Przetestowalam na sobie chyba wszystkie specyfiki: hascoderm, duac, acknemycin, metronidazol i Bog wie co jeszcze... DIFFERIN to najlepszy preparat na umiarkowanie/srednio nasilony tradzik zaskornikowy i grudkowy. Potrzeba tylko troche cierpliwosci. Mysle ze pierwszy miesiac to rzeczywiscie trudny okres bo efekt to tak naprawde tylko antybiotyk, po odstawieniu, nie jest za dobrze. Pierwsze efekty differinu widac juz wlasnie po ok 6 tygodniach. Po 3 miesiacach mozna mowic prawie o wyleczeniu. Nie polecalabym jednak tego preparatu dla ludzi ktorzy maja ropne krosty. Differin-zel jest bardzo silny, dlatego nie stosowalabym go na policzki czy inne delikatne miejsca na twarzy. Differin nie wysusza, ale skora sie mimo wszystko łuszczy, jednak nie ma sie takiego poczucia ze skora jest spieta i sucha. Do differinu skore trzeba przyzwyczajac stopniowo,. nie mozna go nakladac duzo na raz i codziennie na poczatku. Zaczynac od cienkich warstewek co pewien czas (co 2-3dni) No i przede wszystkim: cierpliwosc, cierpliwosc i jeszcze raz cierpliwosc. Efektow nie bedzie na drugi dzien czy nawet drugi tydzien. Jesli ktos stpsuje doustnie antybiotyk to lepiej nie zachwycac sie ze differin zaczal dzialac. Antybiotyk jest dobry zeby nie przerazic sie wysypem po differinie Zazdroszcze tym co moga stosowac differin Mam nadzieje ze dla mnie tradzik to juz przeszlosc. Pierwszy raz przeszlam okres bez jednego syfa. P.S. Mysle ze sie uzaleznilam od differinu, bo mimo ze podraznia mi powieki. To wczoraj go posmarowalam ale z dala od oczu i cieniutka warstewke no i na szcescie powieki ok. Musze isc do dermy zeby mi czyms zastapila ten differin |
|
|
|
|
#725 |
|
Raczkowanie
|
A mam jeszcze pytanko.
Czy jeszcze moze na forum jest ktos. Komu differin podraznial oczy?? czy da sie cos ztym zrobic? |
|
|
|
|
#726 |
|
Rozeznanie
|
dzieki aleksandra
jutro zapytam sie w aptece o ten krem,tylko nie wiem czy on na recepte,no dowiem sie juz na miejscu ![]() wiecie co,zauwazylam ze rano jak wstaje po nocy kiedy mam nalozony Differin moja skora jest ladneijsza ale wieczorem wszytskei pryszczolki bardziej sa widoczne no trudno,trzeba uzbroic sie w cierpliwosc ![]() pozdrawiam rowniez wszystkie
|
|
#727 |
|
Przyczajenie
|
?Ta...
Kupiłam se dziś zineryt...Od razu posmarowałam... Niech mi pomorze prosze... Bo differin i scinoren i to na c juz nic... |
|
|
|
|
#728 |
|
Przyczajenie
|
Mi differin nie pomaga.Dermatolog przepisała mi tylko to i nic więcej.Właśnie mi sie skończył.I co teraz iść po następną tubkę do niego ale nie wiem czy to ma sens?Czy trzeba dłużej go stosować?Bo nie dośc ,że mam więcej pryszczy niż przed wizytą,to mam też jeszcze dużo zaskórników.Stosować to dalej?
|
|
|
|
|
#729 |
|
Raczkowanie
|
Differin + Akneroxid L + peelingi enzymatyczne = ok ?
Witam,
chodze regularnie do dermatologa, jest o niebo lepiej ale wciaz czasem wyskakuja niespodzianki. stosuje differin od 2 miesiecy (po wakacyjnej przerwie). od tego tygodnia lekarz polecil mi 2x w tygodniu na 5 minut smarowac sie akneroxidem L. dodatkowo co jakies 2-3 tygodnie mam robione kwasy (migdalowy + jakies mocniejsze) - tzn mialem robione dopiero 2 lykam cynk i pije bratkageneralnie wyglada to tak differin na noc, physiogel na dzien co 2-3 tygodnie kwasy przez 2 dni po kwasach physiogel na noc i na dzien znowu differin znowu kwasy i tak do konca zycia ![]() teraz w ten grafik mam wrzucic jeszcze 2x w tygodniu akneroxid L. jak myslicie, to nie za duzo ? skora nie zacznie sie bronic i wpadne w jakies bledne kolo ? wogole przy differinie mozna stosowac kwasy ? wiem ze derm wie lepiej ale wole zebrac feedback ze 'srodowiska' ![]() dzieki przewielkie ! p |
|
|
|
|
#730 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moze powinna Ci ta dermatolog polaczyc to z jakims antybiotykiem, żeby złagodzic stan zapalny. Z tego co wiem leczenie differinem to raczej dlugofalowe leczenie. |
|
|
|
|
|
#731 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Czego używałaś do nawilżania cery zanim zaczęłaś stosować effaclar H? Wbrew pozorom cerę traktowaną differinem lub innym lekiem miejscowym trzeba nawilżać. Nawet jeśli na początku będzie się świeciła, to wkrótce to się ustbilizuje. Skóra tłusta może być mocno odwodniona. Po sobie widzę, że kiedy ograniczałam kremy, bo skóra była tłusta, to było jeszcze gorzej. Teraz ją nawilżam, codzinnie stosuję krem z filrem i skóra jest coraz mniej tłusta. Jeśli nie effaclar, to poszukaj na biochemii wątku o skórze tłustej, wrażliwej i odwodnionej i o nawilżaniu przy kuracjach kwasowo-retinoidowych. Jest tam dłuuuga lista dobrych niezapychających kremów. A jesli obawiasz sie tłustej cery w dzień używaj go co drugą - trzecią noc zamiast differinu lub pół godz po jesgo nałożeniu. |
|
|
|
|
|
#732 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Differin, Davercin, Physiogel hipoalergic cleanser.
Ja mam takie pytanie:
Lekarz mi przepisał dwa żele jeden na noc nazywa Differin i jest na noc a drugi to Davercin na dzień tylko ten na dzień jak nim posmaruje to odrazu mnie bierze na wymioty i nie moge go stosować. Czy ktoś z Was miał taki problem? Poradzcie mi czy mam iść do lekarza i mu to powiedzieć czy stosować ten Differin tylko? Tylko że ja sie boje że jak będę stosować tylko ten jeden to on mi może nie pomóc a był taki drogi. A wizyte mam dopiero za miesiąć. Co ja mam zrobić? Poradzcie. Prosze. |
|
|
|
|
#733 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Differin + Akneroxid L + peelingi enzymatyczne = ok ?
co 2-3 tygodnie kwasy?!:O to ja przy Izoteku robiłam co miesiąc.. myślę, że Twoja skóra strasznie się rozleniwi, i jak napisałeś - chyba naprawde do końca życia będziesz musiał stosowac ta kuracje zeby trądzik nie wrocil.....
|
|
|
|
|
#734 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przy Izoteku kwasy ? Nie zdziwie się , jak i Ty będziesz musiała używać kwasów do kńca życia, a do tego od kiedy peeling stosuje sie jako metode na wyleczenie trądziku? Może jeszcze przy stanach zapalnych Chyba że mowa jest o migdałowym. Do tego gratuluję lekarzowi, który przeprowadził u ciebie kuracje "izotek + kwasy "
|
|
|
|
|
|
#735 |
|
Raczkowanie
|
no dobra, ale na razie skupmy sie na mnie
![]() wlasnie nie wiem czy nie za czesto te kwasy, ale z drugiej strony moja skora na te lagodne stezenia prawie WOGOLE nie reaguje. jeszcze nigdy sie tak na maxa nie zluszczylem, jedynie co, to mam lekko zaczerwieniona twarz na drugi dzien i tyle. dlatego wydaje mi sie ze 2-3 tygodnie w moim przypadku to dosyc rozsadny okres. czy sie myle ? zreszta na chlopski rozum wydaje mi sie, ze takie fest zpilingowanie kwasami (duze stezenia w malych odstepach czasu) chyba skutecznie oczyszcza skore ? nie mam stanow zapalnych, jedynie zaskorniki i gdzieniegdzie podskorne grudki, ktore sa coraz plytsze po kazdym zabiegu. blagam pomozcie bo nie chce miec przykrej nauczki. juz sam nie wiem co robic a chce zakonczyc ten temat raz na zawsze (kto nie chce..)
|
|
|
|
|
#736 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#738 |
|
Przyczajenie
|
osttanio bylam u dermatologa.Zostal mi przepisany differin i lubex.Po 4 dniach od zavczecuia stosowania go buzia mi spuchla,stala sie cala czerwona i starsznie piecze.Odstwilam zarowno differ i lubex.Czy ktos wie czy spuchniecie i erszta jest normalne??i co dalej czy powinnam dalej jes stosowac??nie wiem co zrobic z moja buzia mam to juz drugi dzien i nie schodzi prosze o odpowiedz
|
|
|
|
|
#739 |
|
Przyczajenie
|
Pytanko
Napisałem tego posta w innym temacie na forum, ale nikt tam nie odp. Przeklejam tutaj gdyż widzę aktywność. Liczę na pomoc
![]() Witam, Używam differinu od ~2 tygodni. Wielkiego wysypu nie mam, ale tak jak się spodziewałem jest lekkie pogorszenie. Największy problem w chwili obecnej to silnie przetłuszczająca się twarz. Proszę o jakieś słówko, jak sobie z tym radzić. Ogólnie cerę mam tłustą, ale to co się dzieje po differinie z jej "zatłuszczeniem" jest zadziwiające in minus :P Wspomniany lek stosuję codziennie wieczorem na całą powierzchnię twarzy. Rano punktowo nakładam benzacne 5%. Oprócz tego nic. Jak skutecznie i bezpiecznie zwalczyć ten tłuszcz?
|
|
|
|
|
#740 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
? kurde.. ja już nie wiem w sumie jestem dwa miesiące po zakończeniu kuracji izotekiem i już zaczęły mi się przetłuszczac nos i czoło i zaskórników coraz wiecej. od dwoch miesiecy delikatnie traktuję twarz, wszystko do cery wrażliwej, może za delikatnie..?
Edytowane przez Bathory Czas edycji: 2008-11-08 o 16:35 |
|
|
|
|
|
#741 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam i zycze sukcesow! |
|
|
|
|
|
#742 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie za dużo masz tego wszystkiego i tak jak mówisz skóra się rozleniwi po pewnym czasie...Tyle że ja aż tak się nie znam na tych kwasach i do końca nie wiem...Może wypytaj w swoim środowisku co o Twoim dermatologu sądzą?Jeśli będzie o niej pozytywnie to znaczy,że tak ma być,a jak negatywnie to wtedy zmień
No w każdym razie powodzenia,bo tylko tyle moge pomóc.
|
|
|
|
|
#743 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanko
Wg mnie differin w ogóle nie pomaga Ci w pozbyciu się błyszczenia,poniewaz to jest maśc i jeśli chodzi o mnie to ja brałam do tego Tetralysal.
|
|
|
|
|
#744 |
|
Przyczajenie
|
Rozumiem, że nie pomaga na błyszczenie się. Z tego co się orientuję tego typu leki w postaci żelu mogą jeszcze dodatkowo potęgować ten problem. Właśnie dlatego pytam, czym mogę przygasić tę latarnię na twarzy :P
|
|
|
|
|
#745 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Differin, Davercin, Physiogel hipoalergic cleanser.
Nigdy nie stosowałam tych środków razem.
Zawsze albo ten albo ten na noc. Jeśli mam być szczera to na mnie o wiele lepiej działał Differin.Co do Davercinu to mi naciągał ostro skórę i podrażniał. No i najważniejsze skoro mój dermatolog przepisywał mi albo ten albo ten tylko na wieczór to znaczy,że można tak stosować.Więc jeśli działa Ci Davercin na wymioty to nie stosuj przez ten miesiac i jak zobaczysz ze sam differin nie pomogl za bardzo to wtedy pogadaj ze swoim dermatologiem. |
|
|
|
|
#746 |
|
Zadomowienie
|
jesli chodzi o mnie to bralam Tetralysal wlasnie zeby zwalczyl to blyszczenie
|
|
|
|
|
#747 |
|
Przyczajenie
|
Czy to przypadkiem nie jest antybiotyk?;>
|
|
|
|
|
#748 |
|
Zadomowienie
|
Jest
|
|
|
|
|
#749 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie tez troche bardziej blyszczy sie skora na czole po differinie ale jest spowodowane scienczeniem naskorka pod wplywem differinu. Najlepiej uzywac tylko to co dal lekarz, nie kombinowac, nie paprac pudrami, korektorami etc. bo one zazwyczaj tylko przeszkadzaja. Byc cierpliwym, ewentualnie pojedyncze czerwone wypryski przykryc lekkim, antybakteryjnym korektorem i zostawic skore w spokoju. Najlepsze efekt jest jak sie zapomni o tej twarzy, nie dotyka, stoduje do wskazowek lekarza, schowa lustro. Znam to po sobie... jak mam za duzo czasu, siedze przed lustrem kombinuje to nic dobrego z tego nie wychodzi. Szczegolnie jak sie zastanawiam czym tu by jeszcze ta twarz posmarowac. Zaloze sie anomometr ze nikt nie zauwazyl ze bardziej Ci sie blyszczy skora, jestes jedyna osoba ktora ten fakt odnotowala
|
|
|
|
|
|
#750 |
|
Raczkowanie
|
1) czy przy tlustej cerze jest lepiej na dzien stosowac cos matujacego czy obojetnie-nawilzajacego ? slyszalem ze dobrze nawilzac, ale slyszalem tez ze niematowanie zatyka pory...
jednym slowem physiogel krem czy np effaklar M ? 2) czy po peelingu pirogronowym mozna 'sie pocic' ? chodze na silownie i squasha co 3 dni i nie wiem czy jest jakies przeciwskazanie... dzieki wielkie ! ![]() pete |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:58.

nie zauwazylam niczego oprocz tego ze zrobily mi sie 3 pryszcze na policzkach (tam nigdy mi nic nie wyskakiwalo). skora nie jest w zadnym stopniu przesuszona. jak sie wczesniej strasznie przetłuszczała tak i teraz sie świece.. ;/ jak mialam plamy tak mam dalej.
no trudno,trzeba uzbroic sie w cierpliwosc 

? Nie zdziwie się , jak i Ty będziesz musiała używać kwasów do kńca życia, a do tego od kiedy peeling stosuje sie jako metode na wyleczenie trądziku? Może jeszcze przy stanach zapalnych
Chyba że mowa jest o migdałowym. Do tego gratuluję lekarzowi, który przeprowadził u ciebie kuracje "izotek + kwasy
"
(kto nie chce..)