Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-07, 18:24   #691
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

A moim zdaniem fajny, mały, nietypowy domek, funkcjonalnie poprawny, niekolizyjny, przestrzeń dobrze wykorzystana... Widać że projektował świadomy architekt a nie student drugiego roku...

Velvet Acid Kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 00:07   #692
księżniczka_22
Raczkowanie

Smile Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady

jest cudowny, nie dość że przepiękny to jeszcze bardzo funkcjonalny, na dole sypialnia dla nas a na górze 3 dzieciaczków (w przyszlosci oczywiscie hih) będzie rządzić, są 2 garderoby, 3 łazienki, duże pokoje, piwnicę co jest niezbędne i niewyobrażam sobie wydać tyle pieniędzy na to zeby mi się wszystko na parterze walało no masakra, więc bez piwnicy ani rusz, no i garaż na 2 samochody to podstawa, natomiast napewno zrezygnuję z ogrodu zimowego - chcę mieć większy taras i 2 pary drzwi w salonie również przerobimy na okna, a tak poza tym ma wszystko czego nam potrzeba, już marzę żeby w nim zamieszkać

działkę mamy 15 arową 40m/37,5 metra więc idealna na ten domek

Velvet Acid Kitty dzięki za dobre słowa przynajmniej są szczere a nie co niektórzy z zazdrości aż kipią hah

nadal czekam na jakieś fotki tych którzy już mają to cudo )
księżniczka_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 00:08   #693
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Velvet Acid Kitty Pokaż wiadomość
A moim zdaniem fajny, mały, nietypowy domek, funkcjonalnie poprawny, niekolizyjny, przestrzeń dobrze wykorzystana... Widać że projektował świadomy architekt a nie student drugiego roku...
Tak, środek spoko. Ale bryła ? Sen pijanego Cygana. Szkoda, że z tej wieżyczki jakaś Roszponka warkoczami nie macha ...

Tak, ja na przykład zazdroszczę okrutnie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 00:23   #694
księżniczka_22
Raczkowanie

bryła jest nietypowa, taka inna, ciekawa, już wyobrażam sobie jak biegnę z jednego końca domu do drugiego będę się w nim czuła jak w zamku maciupkim zameczku, ja na przykład nie lubię domów kwadraciaków jak kiedyś się budowało no masakra paskudne z wyglądu, mój przyszły dom musi mieć piękny duży balkonik żeby mogła machać mężusiowi jak idzie do pracy, wieżyczkę która dodaje uroku (choć mogłaby być tutaj większa ale stół jadalny się tam idealnie wstawi) no i taras duży tarasik żeby hustawkę tam można było wstawić, ważnym elementem są też przepiękne schody po których się idzie jak do prawdziwego pałacu, no i w sumie najważniejsze że działka jest na wzgórzu i widać przepiękny zachód słonca no już odliczam miesiące haha
Stary 2008-11-08, 08:54   #695
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez księżniczka_22 Pokaż wiadomość
są też przepiękne schody po których się idzie jak do prawdziwego pałacu, no i w sumie najważniejsze że działka jest na wzgórzu i widać przepiękny zachód słonca no już odliczam miesiące haha
W sumie najważniejsze to mieć wizję, i fajnie że aż tak Ci się dom podoba, bo będzie Ci się w nim fajnie mieszkało

Co nie zmienia faktu, że wg mnie jest koszmarny

Tu jest forum muratora - może jak założysz tam wątek, to ktoś się odezwie ? Powodzenia.

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2008-11-08, 10:30   #696
evil minded
BAN stały

Dom jest kiczowaty i naprawde nie ma czego zazdrościć.

Edytowane przez evil minded
Czas edycji: 2008-11-08 o 16:30
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 11:43   #697
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Velvet Acid Kitty dzięki za dobre słowa przynajmniej są szczere a nie co niektórzy z zazdrości aż kipią hah
Myślę, że każdy tu się szczerze wypowiada i tu nie chodzi o zazdrość, ale o gust i o kryteria, którymi się ocenia budynki mieszkalne.

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Tak, środek spoko. Ale bryła ? Sen pijanego Cygana. Szkoda, że z tej wieżyczki jakaś Roszponka warkoczami nie macha ...
Bryła jest zwarta i to jest sporym plusem. Jeśli ktoś lubi tego typu bryły to nie mam nic przeciwko. Nie jest nigdzie powiedziane, że dom ma mieć podstawę prostokątną. Nie jest jakoś strasznie udziwniony i jego "inność" mnie nie razi w oczy.

Cytat:
Napisane przez evil minded Pokaż wiadomość
Dim jest kiczowaty i naprawde nie ma czego zazdrościć.
Wiesz, jak wypowiadasz taką opinię, to uważam, że rzeczywiście księżniczka ma trochę racji pisząc o zazdrości. Nie wiem czemu ma służyć twoja wypowiedź, nawet nie próbujesz jej uzasadnić, więc twoja krytyka nie ma najmniejszego sensu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 12:05   #698
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Bryła jest zwarta i to jest sporym plusem. Jeśli ktoś lubi tego typu bryły to nie mam nic przeciwko. Nie jest nigdzie powiedziane, że dom ma mieć podstawę prostokątną. Nie jest jakoś strasznie udziwniony i jego "inność" mnie nie razi w oczy.
Nie chodzi mi o podstawę, a chodzi mi stricte o wieżyczkę i te schodki. Mnie się kojarzą jednoznacznie i ja na przykład nie chciałabym mieszkać obok ... czegoś takiego.

Wątek ma taki tytuł jaki ma, i każdy raczej ma prawo wyrazić własną opinię.

Cytat:
(...)
Stary 2008-11-08, 13:46   #699
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Wątek ma taki tytuł jaki ma, i każdy raczej ma prawo wyrazić własną opinię.
Jeśli krytyka jest konstruktywna, bo stwierdzenie "dim jest kiczowaty" naprawdę nic nie wnosi i nie wiem czemu ma służyć.

Stary 2008-11-08, 15:34   #700
asiuk
Zakorzenienie

Podzielam zdanie Velvet odnośnie funkcjonalności i zwartej bryły, natomiast strasznie mi się nie podoba z zewnątrz. Ta wieżyczka mnie wyjątkowo drażni

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 15:46   #701
księżniczka_22
Raczkowanie

no takie wypowiedzi to ja rozumiem oprucz oczywiście wypowiedzi evil minded ale to już no comments, dzięki za informacje o forum muratora zaraz tam napiszę ale w sumie nawet nie wiem gdzie to znaleźć, jak byś mogła wysłać linka sama też postaram się znaleźć

a tak na marginesie bardzo mnie ciekawi wasz punkt widzenia chodzi o gust idealnego domku, czy zdradzicie jaki macie domek?

pozdrawiam serdecznie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 16:19   #702
evil minded
BAN stały

Cytat:
Wiesz, jak wypowiadasz taką opinię, to uważam, że rzeczywiście księżniczka ma trochę racji pisząc o zazdrości. Nie wiem czemu ma służyć twoja wypowiedź, nawet nie próbujesz jej uzasadnić, więc twoja krytyka nie ma najmniejszego sensu.
O zazdrości to pisać zaczęła ni z gruszki, ni z pietruszki księżniczka_22.
Ale uzasadnię.
Nie zazdroszczę, bo jestem zameldowana w zdecydowanie ładniejszym domu, o prostszej formie i bez żadnych kiczowatych udziwnień typu ta wieżyczka i schody (swoją drogą, niech tylko zimą przymrozek nadejdzie, współczuję schodzenia po takich sporych śliskich schodach). Wieżyczka dodaje uroku, owszem, ale szkockim zamkom, a nie polskim chałupom. Wieżyczki są po prostu brzydkie i wielokrotnie już wyśmiewane jako synonim złego smaku. I ten dom jest stosunkowo za mały (powierzchnia użytkowa: 139,7 m ) jak na tyle "upiększeń" typu schody i wieżyczka, i ten dach.
Że o lukarnach nie wspomnę...

Ludzie budują takie domy, a potem powstają artykuły jak ten niedawno w "Polityce":

http://www.polityka.pl/raport-jonsko...933,270056,18/

Takie domy nie wyglądają dobrze, nie pasują do naszych warunków lokalnych i kojarzą się z Cyganami mieszkającymi pod Łodzią, a nie z dobrym stylem.
To tak trochę jak z domami typu dworek, o ile stałby taki dom na ogromnej działce i otoczony pięknym ogrodem, to jeszcze by to wyglądało, ale wygląda źle, gdy na osiedlu domów szeregowo takie "dworki" stoją upchnięte.

Czas edycji: 2008-11-08 o 16:27
Stary 2008-11-08, 16:32   #703
księżniczka_22
Raczkowanie

a ja myślę że mieszkasz w typowym kwadraciaku od teściów lub po rodzicach z lat 80-tych, na którym nawet oka nie można zawiesić nic kompletnie już nie możesz z nim zrobić aby go jakoś upiększyć i jakbyś miała tylko okazję to zaraz byś budowała wieżyczki schodeczki cuda na patyku, pamiętaj punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a co do działki mam piękny kawałek ziemi na którym ten domek (który kojarzy mi sie z zameczkiem takim z bajek jakie oglądałam w dzieciństwie) będzie wyglądał idealnie i żaden sąsiad mi nie przeszkodzi

hmm a jeszcze nawiąrze do cyganów moim zdaniem cyganie mają domki kwadraciaki z opływowymi kształtami dachu, te okna dziwaczne też opływowe, projekt harfa z archeton.pl ma zakończenie dachu takie właśnie jak cyganie to mi się kojarzy z cygańskim domkiem
Stary 2008-11-08, 16:36   #704
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
a ja myślę że mieszkasz w typowym kwadraciaku od teściów lub po rodzicach z lat 80-tych, na którym nawet oka nie można zawiesić nic kompletnie już nie możesz z nim zrobić aby go jakoś upiększyć i jakbyś miała tylko okazję to zaraz byś budowała wieżyczki schodeczki cuda na patyku, pamiętaj punkt widzenia zależy od punktu siedzenia,
Ale tutaj to już, Kochana, chyba z deczka przesadziłaś.

Cytat:
(...)
Stary 2008-11-08, 16:43   #705
evil minded
BAN stały

Cytat:
a ja myślę że mieszkasz w typowym kwadraciaku od teściów lub po rodzicach z lat 80-tych, na którym nawet oka nie można zawiesić nic kompletnie już nie możesz z nim zrobić aby go jakoś upiększyć i jakbyś miała tylko okazję to zaraz byś budowała wieżyczki schodeczki cuda na patyku, pamiętaj punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a co do działki mam piękny kawałek ziemi na którym ten domek (który kojarzy mi sie z zameczkiem takim z bajek jakie oglądałam w dzieciństwie) będzie wyglądał idealnie i żaden sąsiad mi nie przeszkodzi
Cóż za przenikliwość
W dodatku kompletnie nietrafiona, mieszkam w nowym domu, i to raczej w stylu rustykalnym, z drewnianymi okiennicami, a nie z wieżyczką i "cudami na patyku"
Niestety, to właśnie ludzie z "kwadraciaków", z kompleksami na punkcie tych "kwadratów", budują domy z wieżyczkami i takimi pierdółkami, i tutaj trafiłaś.
Nie wspominałam o działce, dom ma małą powierzchnię użytkową jak na tyle ozdób, będzie to wszystko na nim wyglądała na "upchane".

Zreszta nie będe się z Tobą licytować.
W końcu Twój dom, Twój wybór.
Jestem jednak estetka i żal mi, że nasz polski krajobraz ciągle i ciągle takiego typu domu "zdobią", bo ludzie silą się na kompletnie nie pasujące do naszej kultury udziwnienia, a nie doceniają prostoty.

Dla mnie koniec tematu.

Czas edycji: 2008-11-08 o 16:44
Stary 2008-11-08, 20:42   #706
konradiedyta
Przyczajenie

http://www.dom-projekt.pl/projekt-domu-59.html
co myślicie o tym domku??????????
konradiedyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-08, 21:04   #707
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konradiedyta Pokaż wiadomość
Dół: wejście do kuchni z wiatrołapu ?? A co to za pomysł ? W wiatrołapie brak miejsca na szafę - gdzie będziecie trzymać buty i kurtki ?

Góra - tragiczne skosy. Niepotrzebne tarasy.

Reszta ok. Fajna bryła, dobrze, że jest piwnica.

Garaż będziecie mieć osobny.

Cytat:
(...)
Stary 2008-11-08, 21:09   #708
evil minded
BAN stały

Tak na pierwszy rzut oka to nie podobają mi się te kolumny, ni w pięc ni w dziesięć są.
Stary 2008-11-10, 17:45   #709
Jeannie_jk
Rozeznanie

GG do Jeannie_jk

a ja ostatnio znalazłam taki projekt..nie za duzy nie za maly, podpiwniczony, co mysliscie? poszukuje caly czas domku okolo 110m ale tak by na dole byl pokoik...sporo porjketow ale zeby wybrac cos co odpowiada dwojgu, naprawde ciezko
http://projekty.dom.pl/lk-419.htm

Lepiej grzeszyć i żałować, niż żałować, że się nigdy nie grzeszyło

Wymianka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=731834
Jeannie_jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-10, 18:04   #710
evil minded
BAN stały

Dach. Jest mocno niefajny, a przy tym chyba dość kosztowny.

Może zdecuduj się na projekt indywidualny, skoro nie możesz znależć nic odpowiedniego w katalogach? W końcu to pewnie dom na wiele, wiele lat, warto by odpowiadał waszym oczekiwaniom.
Stary 2008-11-11, 02:40   #711
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez konradiedyta Pokaż wiadomość
dużo rzeczy należało by w nim zmienić.
przede wszystkim układ schodów, wielkości łazienek, korytarz pomiędzy pomieszczeniami.

schody na parterze powinny mieć bieg w odwrotną stronę. tzn. powinny być w lustrzanym odbiciu, wtedy istnieje możliwość przesunięcia ścianki i zmniejszenia łazienki, a wejścia do niej zrobienia pod schodami (jeśli oczywiście będą to lekkie, podwieszane schody)
wiatrołap można poszerzyć kosztem pokoju po prawej stronie na dole. robi się wtdey więcej miejsca w korytarzu i można uniknąć tych dziwnych skosów.
ściana pomiędzy salonem a schodami jest według mnie zbyteczna. mogłoby jej nie być. rozwiązuje to zupełnie sprawę dziwnego, ciasnego korytarza.
łazienka stanowczo za duża. poza tym wstawianie wanny do łazienki, która nie jest obok sypialni jest bez sensu. wymoczysz się w wannie i będziesz biec mokra po zimnych schodach do sypialni. wanna powinna być w łazience na górze. kabina prysznicowa na dole (to taka szybka łazienka, do wymycia rąk i odświeżenia się)

dach jest jednak zbyt duży. wszystkie pomieszczenia na górze bedą mieć bardzo duże skosy a przez to mało miejsca na zagospodarowanie. owszem - adaptuje się poddasza, ale takie pokoje są mniej ustawne i dają mniejsze możliwości co do przemeblowania tanim kosztem w późniejszym czasie. Bryła domu zwarta, bez rewelacji ale i bez zbędnej przesady.

Cytat:
Dół: wejście do kuchni z wiatrołapu ?? A co to za pomysł ? W wiatrołapie brak miejsca na szafę - gdzie będziecie trzymać buty i kurtki ?

Góra - tragiczne skosy. Niepotrzebne tarasy.

Reszta ok. Fajna bryła, dobrze, że jest piwnica.

Garaż będziecie mieć osobny.
wejście do kuchni z wiatrołapu to akurat bardzo dobry pomysł, chyba że ktoś lubi z siatami zakupów żywnościowych biec przez cały dom do kuchni. wygodne rozwiązanie. wchodzisz i od razu możesz to rozpakować w kuchni.

szafa zabudowana na pewno się zmieści. od drzwi do ściany jest pół metra.

Cytat:
Tak na pierwszy rzut oka to nie podobają mi się te kolumny, ni w pięc ni w dziesięć są.
kolumny okropne. mały domek w którym projektant sili się na zrobienie do niego wielkiego, dworskiego wejścia. drzwi lepiej wyglądałyby proste, bez łuków. schody niepotrzebne. balkonik za mały na to żeby go kolumnami obstawiać i do tego balustradka z drewna zupełnie nie pasuje.
swoją drogą dobrze że chociaż kolumny idą przez całość elewacji, a nie np. otaczają tylko balkonik lub są tylko na dole, a balkonik jest do tego doklejony.
daszek nad nim też drażni. nic z niego nie będzie widać, a przecież balkony są budowane po to żeby móc na nich siedzieć i podziwiać okolicę.
dirt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 02:52   #712
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Dach. Jest mocno niefajny, a przy tym chyba dość kosztowny.

Może zdecuduj się na projekt indywidualny, skoro nie możesz znależć nic odpowiedniego w katalogach? W końcu to pewnie dom na wiele, wiele lat, warto by odpowiadał waszym oczekiwaniom.
co to znaczy niefajny?

sam układ domu jest ok. na górze trzy sypialnie + duża łazienka. wszystko zwarte, brak zbędnych ciągów komunikacyjnych.
na dole fajnie że jest pomieszczenie gospodarcze (to 1,9 m2 obok kuchni) ale trochę małe i w tym miejscu przeszkadza. zrobił się dziwny korytarzyk (7,11 m2) z którym nie wiadomo co zrobić i strasznie psuje przestrzeń.

dach jest za nisko. może przydałby się kawałek ściany i dopiero póżniej dach za to z mniejszym skosem? pomieszczenia ze skosami są trudno ustawne.
Stary 2008-11-11, 10:47   #713
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dirt Pokaż wiadomość
wejście do kuchni z wiatrołapu to akurat bardzo dobry pomysł, chyba że ktoś lubi z siatami zakupów żywnościowych biec przez cały dom do kuchni. wygodne rozwiązanie. wchodzisz i od razu możesz to rozpakować w kuchni.
Do kuchni się nie wchodzi tylko z pola z siatami, ale raczej głównie po to żeby przyrządzić posiłek. I albo przechodzisz przez wiatrołap albo przez pokój dzienny - oba rozwiązania fatalne, nie ma wejścia z komunikacji.
Ten projekt jest strasznie niefunkcjonalny i był już zdaje się wcześniej omawiany.

Jeannie_jk - ogólnie fajny domek. W sumie nie mam do czego się przyczepić. Trochę mały pokój dzienny i jeden kiszkowaty pokój sypialniany na górze, ale da się przeżyć.

Edytowane przez Velvet Acid Kitty
Czas edycji: 2008-11-11 o 10:50

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-11, 11:23   #714
Jeannie_jk
Rozeznanie

GG do Jeannie_jk

Dziękuję za wszystkie opinie już dluższy czas szukam czegoś z dość funkcjonalnym pomieszczeniem i bez balkonów bo jak już czytałam są zbędne i tylko wydaje sie na nie koszty niepotrzebne...niewielki salonik akurat mi nie przeszkadza bo duzego bym nie chciala..najwazniejsze dla mnie wlasnie aby holl nie byl duzy bo jak ogladalam wiekszosc projketow niby wszystko fajne a tu korytarz 12m2!!

Lepiej grzeszyć i żałować, niż żałować, że się nigdy nie grzeszyło

Wymianka
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=731834
Jeannie_jk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 12:07   #715
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jeannie_jk Pokaż wiadomość
najwazniejsze dla mnie wlasnie aby holl nie byl duzy bo jak ogladalam wiekszosc projketow niby wszystko fajne a tu korytarz 12m2!!
Tak, czasem się zdarza, że komunikacja zabiera więcej przestrzeni niż np. pokój sypialniany. Dobrze, że wychwytujesz takie rzeczy .

Stary 2008-11-11, 13:02   #716
Donuś
Zadomowienie

Witam , bardzo proszę o opinie na temat wybraneo przezemnie projektu

http://www.archipelag.pl/projekty-do...a&SearchForm=1

Bede wdzieczna za wszelkie uwagi i propozycje zmian...
Donuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 13:14   #717
Velvet Acid Kitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Donuś Pokaż wiadomość
Czym się kierowałaś wybierając ten projekt?
Mnie się w ogóle nie podoba i pozmieniałabym tu tak dużo rzeczy, że wyszedłby zupełnie inny projekt , więc lepiej się nie będę rozpisywać...

Stary 2008-11-11, 14:10   #718
dirt
Wtajemniczenie

Cytat:
Do kuchni się nie wchodzi tylko z pola z siatami, ale raczej głównie po to żeby przyrządzić posiłek. I albo przechodzisz przez wiatrołap albo przez pokój dzienny - oba rozwiązania fatalne, nie ma wejścia z komunikacji.
Ten projekt jest strasznie niefunkcjonalny i był już zdaje się wcześniej omawiany.

(...)
ja tam nie widzę problemu z przejściem z salonu żeby przyrządzić posiłek. a po przeprojektowaniu tego dziwnego korytarzyka wszystko byłoby zupełnie w porządku.
Stary 2008-11-11, 15:28   #719
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Donuś Pokaż wiadomość

http://www.archipelag.pl/projekty-do...a&SearchForm=1

Bede wdzieczna za wszelkie uwagi i propozycje zmian...
Dawno już nie widziałam tak strasznego domu.

Hol jest większy od kuchni .... Spiżarnia, w której nic się nie zmieści ... Dach ... Jakie straszne skosy na górze ... I klitki po 8 m2 ....

Naprawdę chcesz go budować ?

Cytat:
(...)
Stary 2008-11-11, 19:13   #720
dirt
Wtajemniczenie

elewacja domu wygląda bardzo nieciekawie.
po pierwsze: jak już ktoś koniecznie chce mieć w dachu okna typu "wole oko" to tylko i wyłącznie w dwupiętrowej XVI wiecznej kamienicy, tudzież starym co najmniej piętrowym domu. samo połączenie takiego okna z balkonem wygląda koszmarnie - dosłownie jakby się komuś dachówki skończyły i zrobił za to drewnianą balustradkę.
ceglane "podpory" w narożnikach domu dodają mu przysadzistości i przez to domek jest wizualnie jeszcze niższy i ciężkawy. także połączenie białego tynku z fragmentem z drzwiami wejściowymi z cegły to niezbyt udany pomysł. łukowate okna na parterze w tam małym domku, to tylko niepotrzebne zwiększanie kosztów. no i przesada w "różnorodności" form - masz tam 4 różne rodzaje stolarki okiennej: okna "wole oko" w dachu, z drugiej strony prostokątne okna w dachu, łukowate okna na parterze, okrągłe okna-otwory obok drzwi. i do tego prostokątne proste wejście. za dużo tego. okna powinny być jednolite w kształcie. jeśli łukowate - to wszystkie, razem z drzwiami. okrągłe okna-otwory zupełnie bez sensu i uzasadnienia w tym miejscu.
obmurowywania kwietnika cegłą też nie rozumiem.

rzut parteru:
niepotrzebny hall ze schodami - za duży, obok kiszkowata toaleta. po co takie długie to pomieszczenie, skoro jest tam tylko wc i umywalka?
kiszkowata spiżarnia, której nie da się wykorzystać na całej długości. pomieszczenia gospodarcze strasznie duże. dlaczego to małe (nr 12) jest zupełnie odcięte od domu - nie rozumiem? wejście do łazienki z sypialni i garderoby to strata miejsca. wystarczyłoby jedno, skrócić łazienkę o kawałek i zyskać tym więcej przestrzeni na sypialnię.
poza tym patrząc od strony salonu na wyscie z domu - ściana z trzema parami drzwi: 1- pokój na dole do pracy, 2: toaleta, 3: wyjście do wiatrołapu. dziwnie to będzie wyglądać, jak w poczekalni u lekarza, gdzie też jest rządek drzwi do gabinetów.
przejście z kuchni do salonu - ok, to już chyba dzisiaj standart w domkach jednorodzinnych.

piętro:
klitkowate małe pomieszczenia. a garderoby wszędzie to po co? bo tak musi być w lususowym domku? kiedyś zwykła duża szafa żeby schować ubrania wystarczyła, ot co! poza tym szafę zawsze można przestawić jak się wnętrze pokoju znudzi i zaaranżować na nowo, a z garderobą to tak nie bardzo
nie rozumiem idei pokoju rodzinnego na górze - skoro na dole jest duży salon, żeby razem posiedzieć.

naprawdę podoba ci się to wejście? :
http://www.archipelag.pl/realizacje/...fr06rh7ar#Body

Edytowane przez dirt
Czas edycji: 2008-11-11 o 19:15
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości