![]() |
#91 | |
BAN stały
|
Dot.: ślub kościelny a antykoncepcja
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Miśka84 Czas edycji: 2008-11-12 o 11:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zakorzenienie
|
Ale, ale - jeżeli seks wedle kościoła katolickiego ma służyć jedynie prokreacji, to te "metody naturalne" grzechem też są
![]() Pytanie za 100 punktów - po co komu wiara, z której wieloma wytycznymi się nie zgadza i z premedytacją je łamie?? Miśka - tu masz 1 wyjście - OLAĆ. Inni nie żyją wedle twojego widzimisię, to jakim prawem ty masz podporządkowywać się ich zachciankom?
![]() |
#93 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Chciałoby sie byc koscielnem, ale ciezko sie z tym wszystkim zgodzic. Kosciol troche niedaza za dzisiejszymi czasami. Wiem, ze napewno sie nic nie zmieni w tej sprawie.ale chyba tak naprawde tylko ksieza i maly procent ludzi potrafi w tych sprawach sluchac kosciola....
Nie wsytarczy byćdobrym czlowiekiem??? Czy za seks i inne przeiwnienia bedzemy karani. Sa ludzie, ktorzy potrfia byc wstrzemięźliwi, a nie potrafia byc dobrymi ludzmi. Wole żyć w zgodzie z moim sumieniem, co nie znaczy, że wierząca nie jestem.Tylko niepraktykująca.
wymiana minerały AM i kosmetyki MUA Edytowane przez Madaaa Czas edycji: 2008-11-12 o 12:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Buc
|
Cytat:
a tak z czystej ciekawości, czemu negujesz ślub ? (kościelny rozumiem ![]()
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do wierzaca - niepraktykujaca. Ja jestem wegetarianka. Dzs na obiad mam jagniecine. No wiesz - jestem wegetarianka, ale nie praktykuje ![]() Ludzie sa slabi i maja wewnetrzna potrzebe przynalezenia do jakiejs masy wiec mowia, ze sa katolikami, chociaz ani sie nie zgadzaja z naukami kosciola, ani do kosciola nie chodza, ani nie wiedza zbytnio, o co w ich wierze chodzi. Ale nie powiedza, ze po prostu wierza w jakiegos boga, bo musza sie utozsamic z jakims stadem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mogę się nie przyczepić ... strasznie razi mnie słowo "ruchanie" w tej wypowiedzi. Nie nazwałabym tak wulgarnym i prostackim słowem aktu seksualnego dwojga kochających się ludzi. No... nie przeszłoby mi... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
hmm ale santos mozna wierzyc w boga a nie byc katoliczka
![]() ja tam jestem agnostykiem ale czasem mam jakies przejawki ze jakis bog moze byc... Miska a ty jakie dajesz artugment ze nie chcesz koscilenego? ze sie potem juz 2 raz nie pytaja? ![]() czego cywilnego nie chcesz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
A może by tak powrócić do tematu? Pytanie było skierowane do dziewczyn które zawarły sakrament małżeństwa, wcześniej stosując antykoncepcję. Nie prosilam o wywody na temat czy to ok czy nie.
"Trudniej dostrzec belkę we własnym oku niż źdźbło w oku bliźniego." A tak nawiasem mówiąc, mamy 7 grzechów głównych... ale kto się spowiada z obrzarstwa czy lenistwa? Wszyscy uczepili się tego jednego. w takim razie cały ten kościól to jedna wielka szopka a 99% małżeństw jest budowanych na kłamstwie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ślub, jego rodzaj czy też jego brak to bardzo osobista sprawa. Nie bardzo też rozumiem skąd założenie, że ślubu chce każdy... My np. długo nie chcieliśmy, bo nie był nam zupełnie do niczego potrzebny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Nawet po moim widzę pewną zmiane - 5 lat temu jak sie poznaliśmy był bardziej kochany i bardziej sie o mnie starał. A ja chcę by się o mnie całe życie starał ![]() Ostatnio (nawet wczoraj) do jakiej pary nie pójdziemy na impreze, z każdą laską facet jedzie jak ze świną ![]() ![]() Edytowane przez Miśka84 Czas edycji: 2008-11-12 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Buc
|
Cytat:
subiektywnie masz rację.
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
BAN stały
|
Ja nie mam takich doświadczeń, ale rozejrzyrz się po sąsiadach, no a u znajomych w sumie wszystkich takie jazdy
![]() Czesto widziecie np. ludzi po 40, 50 trzymających się za ręcę, albo często Wasza mama dostaje kwiaty od ojca, tak bez okazji? Nie wkręci mi żadna dziewczyna po ślubie, ze po iluśtam latach małżeństwa facet stara się o nią tak samo jak na początku - przynosi często kwiatki, zaprasza do kina, restauracji, wymyśla coś fajnego... Edytowane przez Miśka84 Czas edycji: 2008-11-12 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Buc
|
Cytat:
rozwód też jest furtką. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Siostra mojej mamy była farciara. Wyszła za mąż mając lat 19. Dziś z wujkiem mają po 60 lat, a ona potrafi siedzieć mu na kolanach jak nastolatka, chodzą trzymając się pod rękę i widać, że nadal bardzo się kochają. Nie ma reguł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
BAN stały
|
Cytat:
Mi mój póki co przynosi kwatki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Ja zawsze dziwię się beztrosce osób, które "nie potrzebuja papierka". Dzieci, spadek, rozliczenia z fiskusem, podejmowanie decyzji w sprawch drugiej osoby, itd. Wszystkie te przywileje prawne, ktore przysługują małżonkowi a nie przysługują konkubentowi.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dopiero teraz, gdy zaczynamy się dorabiać i planować dziecko widzimy sens ślubu: wspólne rozliczenie, wspólnota majątkowa, ewentualny spadek, brak problemów z uznawaniem ojcostwa, brak problemów w szpitalu przy dowiadywaniu się o stan zdrowia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A propos tego, po co brać- nie brać ślub w ogóle. Nie wiem, dlaczego do dzisiaj funkcjonuje tych kilka prawd z d.. wziętych. Bo guzik prawda, że: - facet po ślubie przestaje się starać; - facet bez ślubu bardziej się stara; - "papierek" rozwala związek; - "papierek" utrwala związek. Ludzie, którzy źle się dobrali lub przestali kochać (bywa i to nie zawsze ktoś musi przestać się strać, by do tego doszło), prędzej czy później się rozejdą - czy mają papierek czy nie. Chyba, że brak im odwagi, ale że głupich nie sieją, więc mi ich nie żal. Branie lub nie branie ślubu z podobnych do powyższych powodów jest - delikatnie mówiąc - nierozsądne. Ale jak wspomniałam - głupich nie sieją..
![]() |
![]() |
#115 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To, ze czyjs wujek z ciocia zachowuja sie w wieku 60 lat jak nastolatkowie wiec sa szczesliwi nie znaczy, ze para ktora sie tak nie zachowuje szczesliwa nie jest i sie nie kocha. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Hej, nie męczcie tak Miśki. Takie się ma przekonania jak się jest szczęsliwym, zakochanym i ma niedobre doświadczenia z małżeństwem własnych rodziców.
Problem zaczyna się wtedy gdy swoją miłośc i wspólne zycie trzeba bedzie udokumentować przed urzedem. Niejedna konkubinacka para (a raczej wdowa-konkubina) żałowała, że nie miała "papierka". Ślub cywilny można porównać z wizytą u notariusza, która ma dłuższe skutki prawne. Jak każdy akt notarialny tak i akt ślubu można w każdej chwili odwołać - procedury rozwodowe są coraz prostsze i krótsze (15 min. przy braku dziecka i kłotni o majatek). Ślub cywilny nie jest żadnym pewnikiem, że partner nie odejdzie i nie trzeba "sie już starac".
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
BAN stały
|
Miśka, ale tak naprawdę te kwiatki, kina i restauracja to są pierdoły. W poważnym kochającym się małżeństwie takie rzeczy nie są ważne, są miłe, ale nic poza tym. Mój tata mamie żadnych kwiatów nie nosi, a są bardzo szczęśliwym małżeństwem. Dlatego ja też na takie drobiazgi nie zwracam uwagi. Nie to jest naprawde ważne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ale Wy piszecie, ze to drobiazgi - kwiatki czy kino, czy trzymanie za ręce. To jak okazują sobie miłość? Dla mnie to też jest ważne, bo nie chcę tylko wiedzieć o tym, że TZ mnie kocha, ale chcę o tym też słyszeć codziennie. I za 20 lat też chce wciąż z nim robić dużo fajych rzeczy ![]() Nie uważam wcale, ze zwiazki nieformalne są szczęśliwsze, ale po prostu, gdy coś jest nei tak można wystawić walizki za drzwi i sie pożegnać - teraz, już nagle, a nie po rocznym sądzeniu się. I myślę, ze faceta to motywuje, aby wciąz na nowo zdobywał swoją kobietę. Bo wie, ze może mu te walizki wystawić za drzwi za rozrzucanie brudnych skarpetek (kiedyś nei wytrzymam w końcu z tymi skarpetkami ![]() Co do kwestii formalnych - jeżeli chodzi o pieniądze to pisałam już kiedyś, że jestem przeciw intercyzie, co do dzieci - nie ma żadnego problemu, ojciec jest ojcem, a matka matką, w razie rozstania - alimenty, regulacja widzeń itp. Po za tym nie kręci mnie po prostu biała suknia i zabawa przy disco polo ![]() ![]() Tak wogóle to mamy 24 lata i wiem, az za dobrze co to rachunki, długi, debety i kredyty ![]() ![]() Ech.... i znowu muszę się tłumaczyć jaki ze mnie dziwoląg, skoro nie chcę wziąć slubu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
Misiu, tak niedojrzałych postów jak Twoje w tym wątku dawno nie czytałam. Wybacz.
Jeśli zawsze w ten sposób tłumaczysz swoje zapatrywania na instytucje małżeństwa i konkubinatu, to nie dziwie się, że ludzie nie dowierzają. Mnie osobiście nie interesuje to, czy ktos jest zamężny czy żonaty, w co i jak wierzy i w czym idzie do ślubu... Ale jesli juz ktos z własnej woli mi przedstawia swoje poglądy na to czy owo, to czasem zastanawiam się co pomysli ta sama osoba za lat (powiedzmy) 15 po przeczytaniu tych mądrości ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.