|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
Kika, Izuś! Jak zwykle pięknie
![]() Moje P (dzisiaj mniej, bo jestem chora i wstałam o 11 Śniadanie: 2 grube i ciężkie kromki chleba litewskiego jedna z nutellą druga z masłem orzechowym i dżemem własnej roboty ![]() 300 gram twarożku półtłustego z cukrem waniliowym i ananasem Podjedzone 6 kostek białej czekolady z kawałkami biszkoptów i truskawek, 5 plastrów świeżego ananasa ![]() II Śniadanie: szklanka mleka czekoladowego, danio waniliowe 250 gram, 2 pierniczki korzenne pełnoziarniste, 2 pałeczki kruche, pierniczek litewski z marmoladą Obiad: Dorsz smażony w panierce z mąki graham, ziemniaczki ubijane, dużo surówki z pekinki z majonezem, oliwą, kukurydzą i przyprawami Deser: 2 kostki czekolady mlecznej z daim, jakieś ciastko z kremem mlecznym Kolacja: Duża grahamka 150 g przekrojona na cztery części: jedna z polędwicą z indyka, serem żółtym i rzodkiewką druga z pasztetem drobiowym, ketchupem i ogórkiem trzecia z nutellą czwarta z masłem i dżemem malinowym Edit: Doszedł jeszcze spory kawałek sernika toffiee Edytowane przez Hypnotic Eyes Czas edycji: 2008-11-13 o 21:59 Powód: :) |
|
|
|
#2912 |
|
Przyczajenie
|
Moje wczorajsze idzisiejsze utrzymanie:
Wczoraj ok 7.30 3 kromki chleba wiloziarnistego, 2 z szynką, 2 z dzemem, wszystkie z margaryna, 2 ciasteczka kokosowe, kostka czeekolady, herbata, kawa ok 10.30 jogurt waniliowy150 g, 3 ciasteczka owocowe takie długie i pyszne ok 13.15 ok 150 g tortellini z kurczakiem, 2 jabłka ok 16.30 jogurt waniliowy 200 g, pomarancz, pół opakowania jogobelli, herbata ok 20.30 jogurt owocowy - ok350g ![]() ![]() ![]() Dzisiaj planuje: juz zjadłam: 3 ciasteczka owocowe, chrunche i musli ponad 100g z jogurtem truskawkowym, 2 kostki czekolady ok 9.30 baton muesli, owoce, wazywa ok 13.15 nalesniki z dzemem, sama wczoraj smazylam na dzis do pracy i wyszly dosc grube i dlatego zastanawiam sie czy 4 to nie bedzie przesada..., chyba skoncze na 3 ok16.30 ryz na mleku waniliowy, pomarańcza potem juz nie wiem.. we will see ![]() Prosze Was bardzo o kilka słów
|
|
|
|
#2913 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Co do 1 posiłku margarynę zastąpiłabym masłem,dałabym jakieś warzywa,choćby pomidorka na tą szynkę.Na każdy posiłek jest jogurt,tak jakoś monotonnie to wygląda,na 2 posiłek nie wiadomo jakie to były owoce i warzywa oraz ile ich było.Nie ma nnkt nawet w ilościach śladowych,zresztą w dzisiejszym planowanym jadłospisie też nie.I jeszcze co do dzisiejszego to smakują ci takie wczorajsze naleśniki?Nie lepiej by było usmażyć na świeżo i zjeść w domku? Moje P: IS: trzy kromki chleba razowego ze słonecznikiem posmarowanego masłem,jajecznica z dwóch jajek z cebulką,jedna parówka drobiowa,plaster sera żółtego,mały pomidorek,herbata owocowa słodzona fruktozą;po pół godzinie kawa z mlekiem IIS: 200 gr szprotek wędzonych,bułka grahamka z masłem,duże jabłko,zielona herbata O: 4 spore ziemniaki,gulasz wołowy z warzywami,dwa ogórki kiszone,ok 150 gr surówki jesiennej z kiszonej kapusty,sok pomarańczowy D: pucharek galaretki owocowej z bitą śmietaną P: dwie mandarynki,banan,100 gr orzechów brazylijskich,100 gr orzechów cashew,4 łyżeczki miodu,mała filiżanka kawy z mlekiem K: trzy kromki razowca z masłem,na każdej po plastrze sera żółtego i plastrze szynki z kurcząt,duża miska sałatki z ogórka,pomidora i cebuli,herbata earl grey z łyżeczką cukru Przekąska: serek wiejski 200 gr wymieszany z poduszonym bananem I wieczorkiem doszły jeszcze dwa słabiutkie drinki z polskiej wódki z sokiem z czarnej porzeczki I jak?Ślicznie proszę o ocenkę
|
|
#2914 |
|
Zadomowienie
|
Cotygodniowe tuczenie w podróży =='
I. Kromka chleba z serem topionym i żółtym,gotowana frankfurterka, 5g pistacji kawa z mlekiem II.Foccaccina Piada z 6cioma cienkimi plasterkami salami,ketchupem,majoneze m,sałatą i ogórkiem konserwowym w Warsie, RedBull b.c ,2 migdały w deserowej czekoladzie III. Kinder Bueno,cappuccino IV.Naleśnik z serkiem Mascarpone,gorącym malinowym musem i odrobiną cukru pudru,gałka loda o smaku sernika z mandarynkami, duże mega spienione mlekiem Cappuccino,ciasteczko Amaretto ![]() V. mandarynka,2 petitki Go musli, kawa z mlekiem VI. Wiejski lekki z Mocą Warzyw pomidorową, 3 wafle pszeniczne, 150 ml Kubusia 2400 :/ |
|
|
|
#2915 |
|
Rozeznanie
|
wczorajsze P :
I śn : owsianka na mleku z musli, płatkami toffi, twarogiem, jabłkiem i trochę jogurtu gruszkowego i naturalnego. ( 600 ) II śn : kromka pełnoziarnistego z ziołowym serkiem twarogowym i pomidorem; jogurt gruszkowy i naturalny z jabłkiem i mandarynkami. (350) III śn: pół tego jogurtu z dodatkami z II śniadania; kromka pełznoziarnistego z twarogiem i masłem orzechowym. ( 350 ) O : porcja ogórkowej zabielanej; prawie cały woreczek kaszy jęczmiennej z kawałkiem karkówki, kapusta kiszona z dodatkiem oliwy i ogórki konserwowe. d : jabłko. ( 700 ) K : 2 kromki chleba z serkiem twarogowym, serem żółtym, szynką i pomidorem; reszta woreczka kaszy jęczmiennej z mlekiem. ( 500 ) / = 2500.
|
#2916 |
|
Rozeznanie
|
Moje dzisiejsze P
Ś: bułka z ziarnami 100g, jedna połówka z masłem i żółtym serem, druga z masłem i serem pleśniowym i pomidorem, grejpfrut, marchewka tarta z cynamonem, cukrem i jogurtem naturalnym , kawa z mlekiem 1,5%3 kostki gorzkiej czekolady O: 2 burgery rybne 130g, ziemniaki 300g, dużo surówki z kapusty kiszonej, jabłka,marchwi, kminku na oliwie z oliwek itp. D: Paula waniliowa, kiść winogron P: 2 spore kawałki sernika królewskiego, cappuccino z magnezem PII: szprot w sosie pomidorowym, dwie kromki chleba z masłem, jabłko 250g - będzie K: omlet z 2 jajek, 2 łyżek mąki i mleka z groszkiem i kukurydzą konserwową, keczup - będzie Oprócz tego cały dzień popijam Pysia bananowo - jakiegoś tam .... ![]() I ze względu na pogodę nie ruszam się z domu, a to już gorzej ![]() Skłaniam się po ocenkę
|
|
|
|
#2917 |
|
Zakorzenienie
|
Sie dorzuce.
Sniadanie: maly jogurt activia truskawkowy banan maly (jakies pokurcze teraz sprzedaja) 2 kiwi pokurcz jablkowy (czyt male jablko he he) lunch kilka suszonych sliwek (ok 10? nie liczylam) 2 obrane marchewki obiad spaghetti ryzowe sos P.Newman z pieczarkami cebula, od siebie dorzucilam papryke i troszeczke kukurydzy. +pol kulki mozarelli 2 ciastka z orzechami bezglutenowe i to tyle jesli idzie o moje dziesiejsze jedzenie. Dzis juz nic nie zjem, moze marchewke albo jablko wieczorem
|
|
#2918 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ogólnie to malutko, staramy się jeść 5 posiłków dziennie, ostatni 3h przed snem, jeśli zawiera węglowodany, jeśli nie, to można 1h przed snem. Musisz popracować nad pełnowartościowymi posiłkami. |
|
|
|
|
#2919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Staramy sie, jak nie mamy problemow zoladkowych jelitowych itd. Po 1 nie jestem w stanie jesc 5 posilkow dziennie. Zle sie czuje, nie jestem tak czesto glodna po prostu, chyba nie powinnam wpychac w siebie jak nie jestem glodna?. Nie moge tez jesc na 3 h przed snem, chyba, ze cos naprawde malutkiego. 4 godziny przed slem bez jedzenia to minimum. Staram sie tego nie przekraczac bo bez pszesady. Co do bialka - staram sie jesc sery i mieso (tak sie zlozylo, ze akurat dzis bezmiesnie). Jem tez duzo kaszy, soczewicy i fasoli. Z weglowodanami jest niestety gorzej, jem owoce (suszone tez), ale slodyczy po prostu nie za bardzo moge. Mam uczulenie na pszenice i czekolade. Dlatego kupuje te ciasteczka. Ale juz np musli slodzone w ogole nie przechodzi, natychmiast mam zgage, podobnie po slodzonej herbatce, po dzemie tez sie to czasem zle konczy. Mleko odpada, chyba ze minimalna ilosc do herbatki. Ogolnie bardzo dziekuje za rade, cos pomysle, bede sie tu wklejac i prosic o porady. Tak szczerze jak patrze na wasze jadlospisy, to ja po prostu nie jestem w stanie zjesc posilkow tej wielkosci. Po tym moim dziesiejszym sniadaniu bylam zapchana na maksa. Jak tu widze sniadania takiej wielkosci, ze moglyby mi robic za duzy obiad he hehe
|
|
|
#2920 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze P.
ŚNIADANIE - 5 łyżek płatków pszennych Nestle Frutina z rodzynkami i suszonym jabłkiem - opakowanie (35g) owsianki błyskawicznej Elovena z cynamonem i suszonym jabłkiem przygotowana ze 150 ml wrzącej wody - 100 ml mleka 2 % tłuszczu - 2 plastry ananasa z puszki 10 minut spaceru II ŚNIADANIE - opakowanie Nutridrinka o smaku Waniliowym - szklanka soku wielowarzywnego - serek Danio warzywny (pomidor papryka ogórek) 45 minut spaceru OBIAD - średnie dzwonko łososia pieczone w sreberku w piekarniku - sporo warzyw na parze (brokuły, mini-marchewka) - 50g (waga suchego) makaronu gryczanego PODWIECZOREK - opakowanie Nutridrinka Fatfree o smaku Jabłkowym - 70 g suszonego ananasa 30 minut spaceru KOLACJA - mała grahamka przekrojona na pół, obydwie połówki posmarowane serkiem kremowym z ziołami, na to kilka plastrów pomidorka - kromka razowca z tym samym co grahamka - mała piętka od bułki orkiszowej z tym samym co razowiec i grahamka II KOLACJA - Actimel naturalny - owsianka błyskawiczna (35g) Elovena o smaku jabłka z cynamonem I jak ? Proszę o ocenkę
|
|
|
|
#2921 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
acz obiad chyba mały i widzę zapychanko warzywami Cytat:
ale w pierwszej połowie dnia mogłaś chyba zjeść troszkę wiecej? ile już jesteś na P? ile przytylas?Cytat:
co takie małe śniadanie? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
moje p; I - micha wielka bran flakesów z mlekiem (100g platkow), duży banan, sporo magusiów, dwie łyżeczki kakao do tego II - monte drink (pyszny), kanapka podwojna z razowca z wiejskim i tunczykiem i warzywami III - kanapka jw, paczka ciastek owsianych, jablko wielkie IV - zupa grzybowa zabielana z kaszą pęczak, duuużo ziemniaczkow, rybka z warzywami, keczup d- kawa, pawełek orzechowy, kostka czekolady z migdałami V - drożdżówka z serem, cappuccino, serduszko(ostatnie na szczęście; już kupiłam paulę )VI - trzy kromki chleba żytniego (111g a teraz jem sobie owoce - jabłko, pomarańczę i mandarynki
|
|
|
#2922 |
|
Zadomowienie
|
No wlasnie nie, i pisze bardzo szczerze. Moja siostra miala ED i po jej wyczynach stwierdzilam, ze mnie to nigdy nie spotka. Ja po prostu jestem drobna chudzinka od zawsze. A co bys mi poradzila ?
PS. od razu uprzedzam, ze jestem uczulona na orzechy i owoce suszone (oprocz moreli i ananasow) . Mam takze straszna wysypke po masle i margarynie, wiec zastepuja ja serkiem . Mialam kiedys straszne reakcje alergiczne na przerozne produkty, ale teraz sie troszke uspokoilo.Jeszcze dodam, ze nie przepadam za slodyczami - a w szczegolnosci za czekolada ![]() Czekam niecierpliwie na odpowiedz
|
|
|
|
#2923 |
|
Zadomowienie
|
Iza- Heh jadłam je o 5 rano w pośpiechu na dworzec kolejowy stąd to ,byleby zaspokoić pierwszy głód
![]() U (po 14 godzinach snu )I. [o 13.30 II. Zupa 'wiosenna' z dużą ilością warzyw tj.groszku,fasolki,marche wki,kawałeczków ziemniaka , 60g (po ugotowaniu)makaronu tagliatelle III.Jogurt makowo-migdałowy Bakoma, 1/2 pałeczki Dove pomarańczowego,pierniczek toruński ,kostka belgijskiej czekolady z orzechowym nadzieniem,1 szt.Ferrero Rond Noir,mandarynka,Ricore z 60ml mleka waniliowego Bakuś IV. (będzie ) Serek wiejski lekki z koktajlem truskawkowym Figura, ostatnimi 20g Fitelli kokosowej, kostka Geischy, mandarynka ,jabłko , gorąca czekolada La festa (jeśli 'zmieszczę' ;/) 1450 :P |
|
|
|
#2924 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejszee P
1. paluch 120g z sopocka, sałatą, papryka, ogórasem i koperkiem, kakao 3,2% 2. jabłko, banan, kiwi + ciacho z owocami (spory kawałek) ![]() 3. grahamka z sopocką, sałatą, rzodkiewą 4. sporo ziemniaków, bitki (jakies 4 sredniej wielk.) + surówka z buraków i jabłka ![]() 5. cappucino + troche muffina z malinami ;> 6. dwa jaja na miękko, połowa palucha (120g) z sopocką i warzywami + surówka jak na obiad :sniadanie: PROSZĘ O OCENĘ ;> dzisiaj ważenie..... aż się boje ........
|
#2925 |
|
Gang Iren
|
Iza!Na P jestem jakieś trzy miesiące i przytyłam 4 kg z czego jestem szalenie dumna i co najważniejsze widać to!
|
#2926 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a u mnie P Ś:owsianka na mleku, twarożek domowy posłodzony z cynamonem, jabuszko, reszta mleka posłodzona i z cynamonem ot tak wypita. IIŚ: szarlotka na ciepło, bita śmietna, lody i czekolada, caffee latte IIIŚ: grahamka z masłem (grubo) żółtym serem (dużo) warzywami ![]() O:makaron z pomidorową, makaron z sosem i warzywami, kawałki jakiegoś mięsa. P: wieśniak z gorącą czekoladą i bananem ![]() K:ryż z wieśniakiem na słodko, cynamon i miodowe misie ![]() reszta miodowych misiów po kolacji. Cały czas przegryzam orzeszki w jogurcie feliksa KRYTYKOWAĆ !!!
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
|
#2927 |
|
Zadomowienie
|
Dekas-Smakowicie ,zdrowo i sycąco.
Aż znowu mnie naszła ochota na coś słodkiego ;D |
|
|
|
#2928 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ale trzymam kciuki i wierzę,że będzie lepiej
|
|
#2929 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2930 |
|
Wtajemniczenie
|
przeczytaj jeszcze raz i nie pisz mi tu brak nnkt ^^ oł rajt?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
|
|
|
#2931 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a u Ciebie jak zwykle pysznie i któregos dnia zrobie sobie podobne sniadanie ^^ a to dzisiejsze P : I śn : owsianka na mleku z musli, rafaelkami, wiórkami kokosowymi, pestkami z dyni, siemieniem i suszonymi morelami. ( 650 ) II śn : kromka pełnoziarnistego z ziołowym serkiem twarogowym, szynką i pomidorem; marchewka; jogurt nat. z jabłkiem i cynamoneeem. ( 450 ) O : ( coś biednie dziś ) 3 krokiety, ale na szczęście za małe to one nie były. d : jabłko z twarogiem ( 650 ) P : trochę pestek z dyni, orzechów włoskich; malutkie jabłko ( aż 60 g ) ( 250 )K : kakao nat z miodem; kromka pełnoziarnistego z twarogiem, serem żółtym, szynką i pomidorem. ( 500 ) = 2500
|
|
#2932 |
|
Gang Iren
|
Ok,sorry nie doczytałam o orzeszkach,wcinaj na zdrowie.I nie denerwuj się,bo t szkodzi na urodę
|
#2933 |
|
Rozeznanie
|
Iza, u mnie zawsze w domu robi się na obiad jedno danie, albo zupa albo drugie a ja nie mam możliwości dogotowywania sobie np. zupy, po prostu z braku czasu.
Jogurt nie cały, połowa ale z 480g. A drugiego śniadania brak , bo pierwsze jadłam po 9:00 a obiad miałam już po 12:00 więc dlatego wpadła po drodze tylko tak czekolada. Za Twoją namową wcinam właśnie orzechy, włoskie tym razem ![]() Mongan napisz jak waga???? Izka, Kika a Wy kiedy się ważycie???? |
|
|
|
#2934 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluję, chcesz jeszcze przytyć?Cytat:
![]() ![]() a tak na serio (choć to BYŁO na serio, skoro na dużo bogatszym P nie przytyłaś), nie wiem, jak wyglądała ta owsianka, ale brzmi skromnie, drugie śniadanie ok, trzecie kiepskie, mogłaś skonsumować do tego jakiś owoc/jogurt/owoc i jogurt etc., obiad chyba ok, acz szkoda, że bez deseru ;] podwieczorek... ujdzie ![]() , kolacja chyba też, choć to zależy, ile ryżu zjadłaś generalnie to chyba U, a przynajmniej dla Ciebie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() u mnie o kolacji doszedł jeszcze kawałek makowca (pyszny) a potem twaróg z makiem z makowca - jeszcze lepszy
|
|
|
#2935 |
|
Gang Iren
|
Iza no co ty,że wolno,ja myślałam,że nigdy mi się tak nie uda,całą ciążę(ponad 5 lat temu) jadłam za czterech a nie za dwoje i nic nie przytyłam,ani grama.Chciałabym jeszcze z 4 kg,tylko że mi tyje chyba tylko brzuch i pupa i zaczynam się tego bać,bo nie chcę,żeby z moich patykowatych nóg wyrastał gruby brzuch
CO ROBIĆ??
|
#2936 |
|
Zakorzenienie
|
Uprawiać sport.
Przeciez wiadomo ze jak po prostu przybierasz na wadze to to idzie w tłuszcz, żeby budowac masę mięśniową trzeba ruszac mięśniami regularnie. Niestety cudów nie ma.
|
#2937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jedz więcej, bo bilans dodatni musi być, a jak zaczniesz się ruszać a jeść będziesz tyle samo, schudniesz ;]
|
|
|
#2938 |
|
Zadomowienie
|
iza_wiosenna, doradzisz mi
? Chyba nie zauwazylas mojej odpowiedzi ^^
|
|
|
|
#2939 |
|
Gang Iren
|
Tak,tylko,że u mnie z tym sportem trochę kiepsko będzie,bo pracuję i praca moja nie jest lekka(w markecie cały dzień na nogach) na dwie zmiany,po pracy muszę zająć się obowiązkami domowymi typu sprzątanie,gotowanie,zaku py itp i jak najwięcej czasu staram się poświęcić córeczce,jak jest ładna pogoda chodzimy na spacery,a gdy nie bardzo układamy puzzle,gramy w gry planszowe itp.
|
#2940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.

ale w pierwszej połowie dnia mogłaś chyba zjeść troszkę wiecej? ile już jesteś na P? ile przytylas?

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)