|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
Dzięki za odpowiedzi.
Myślałam że kolka to jest wtedy jak dziecko się drze przez kilka godzin dziennie??? a moja się nie drze tylko stęka, marudzi i się kręci .... Już kombinowałam z różnymi środkami - debridat, infacol, teraz espumisan ale efekty są mizerne... Na brzuszku nie cierpi leżeć niestety. Toleruje to jedynie o 5 rano jak już jest bardzo zmęczona to ja zakładam na siebie szlafrok i kładę ją sobie na klacie i wtedy jakoś zasypia i śpi do 8.00 ale to nie jest taki spokojny sen tylko też łebkiem kręci co jakiś czas ![]() Dziś robię eksperyment - przestawiłam małą wyłącznie na butelkę - zobaczymy czy to coś da... Może moje mleko jest dla niej zbyt ciężkostrawne,,, nie wiem Jagna - na moją uspokajająco działa szum z radia , zawsze to taniej wychodzi niż włączona suszarka ![]() Izuxyz - ja moją małą noszę już od dawna na pionowo bo ona już nieźle trzyma głowę a noszenie jej w poziomie już jej nie odpowiada. AgnesJ25- ja smaruję maścią Contractubex - naprawdę działa, blizna jest mniej napięta i jaśniejsza ![]() Dorotko - na ciemieniuchę polecam w aptece do kupienia taką emulsję Klorane - smaruje się 15 min przed kąpielą główkę dziecka a potem w kąpieli zmywa. U nas po 3-4 użyciach dało to rewelacyjne efekty. Kosztuje to chyba ok 30 zł.
http://www.mamacafe.pl/suwak/1849.png Edytowane przez izzi Czas edycji: 2008-11-15 o 16:02 |
|
|
|
#2222 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
izuxyz śiczna kobietka, rzeczywiście ładnie trzyma główkę
) mój Adaś też już ładnie trzyma, tylko bardzo nie lubi leżeć na brzuszku, póki jeszcze głowa w górze to jest ok ale jak się zmęczy to włącza syrenę że hej!!!![]() Anuhaaa, Wiktorynka Jaroszania współczuj teściowych. Nie wiem co bym zrobiła gdyby moja się tak zachowywała. Na szczęście moja jest super a w odwiedziny była dopiero 2 razy - za każdym razem z prezentem![]() izzi to na pewno kolka, bobaska boli brzuszek, mój ma to samo a odkąd odstawiliśy całkowicie pierś to est sajgon w dzień, na szczęście w nocy w miarę śpi, oczywiście z pobudkami co 3 godziny na żarełko. Ja daję esputicol 2x dziennie po kropelce i poję małego herbatką Bobofen, tyle że słabą. Dzisiaj odpukać w miarę, chociaż stęka i kwęka przez sen, ale się nie budzi. Za to wczoraj tak strasznie płakał, że aż sie siny cały zrobił. Strasznie się wystraszyłam. Ale to też może być efekt odstawienia cyca. Dopóki się mu nie unormuje, nie ma mowy o zostawieniu go z babcią, bidulka strasznie by spanikowała. magflieg podziwiam Cię za umiejętności organizacyjne!!!! powodzenia na chrzcinach ![]() AgnesJ25 częśta czkawka to jst normalne, Adaś też ma kilka razy dzennie, zwykle po jedzeniu, wtedy lubi mu się ulać. Jak był całkiem malutki to miał co chwilę, teraz trochę mniej ale całkiem nie minęła. Wczoraj nie miałam czasu napisać, bo mały wrzeszczał ale byliśmy u pediatry i z maluszkiem wszystko dobrze. waży 3950 (waga urodzeniowa 2860) i urósł 2 cm. Bioderka w porządku, ale jeszcze przez 2 tygodnie będę pieluszkować. Pisiorek też w porządku oczywiście u Pani doktor na kozetce była puszczona fontanna, ale sama sobie winna, bo kazała dziecko rozebrać z pieluszki![]() Dostaliśmy proszek na kolki i syrop na zaparcia, ale na razie nie dawałam bo jak zmieniliśmy mleko na Bebilon to na razie kupy idą. Pediatra pochwaliła że mały piękne głowę trzyma do góry, ale mówiła żeby za długo tak do góry nie nosić, bo wtedy jest duży nacisk na kręgosłup w odcinku szyjnym i dziecko się męczy. Tyle tylko co do odbicia. Kończę bo maluszek zaczyna plumkać. miłego popołudnia!!!! |
|
|
|
#2223 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze zapytam, czy któraś z mam które karmią sztucznie stosowały takie mleko bebilon Comfort? To jest takie na kolki? Moja kuzynka stosowała i poleca, nie wiem czy nie spróbować. Drogie to mleko ale może warto?
|
|
|
|
#2224 |
|
Zakorzenienie
|
Agnes mi położna mówiła o contatubex lub tańszy polski odpowiednik Cepan, ale to od 3 tygodnia po cc.
co do czkwaki to Hania też ma bardzo często, czasem przy tym jej się uleje. zazwyczaj jest to po jedzeniu lub jak nasika w pampersa ![]() Magflieg to późnawo u Was chrzciny robią. u nas zawsze o 14.15. Nabuko zrobiłam dziś ciasto z Twojego przepisu. wyszło pyszne tylko jak dla mnie odrobinę za słodkie (dodałam rodzynki) więc następnym razem zmodyfikuję troszeczkę proporcje cukru ![]() wogóle Hania była dziś bardzo dobra dla mamusi. zdążyłam posprzątać, upiec ciaso, zrobić sałatkę jarzynową. mogłam w sumie zamiast tego siedzieć sobie przed tv albo przy książce, ale ja tak mam, że jak raz na jakiś czas porządnie się nie zmęczę robiąc coś w domu to jakaś taka nabuzowana chodzę ![]() aha i pytanie do mam butelkowych. jakiej wody używacie do mleka??
|
#2225 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
współczuję tesciowej ![]() Cytat:
A odciągasz ten kikut i przemywasz tam głeboko w środku? Szczerze mówiąc to u nas robił to tż, bo ja bałam się za to ciągnąć i tam grzebać głeboko. Nie powinno raczej śmierdzieć, pewnie coś się tam zbiera, jakaś ropka. My tez przemywaliśmy patyczkiem do ucha. Pati jest prześliczna, taka pucowata kruszynka. Cytat:
A moja teściowa dziś jednak nie przyszła, uuuuuu szkoda Jak się spytałam tż czemu, to powiedział, że "ona w takim razie nie będzie dziś przychodzić", a ja już więcej nie pytałam![]() Lecę się pobawić z Piotrulem, bo się stęskniłam za tym moim pulpecikiem! |
|||
|
|
|
#2226 |
|
Zadomowienie
|
Wrzucam fotkę mojego pulpeta. Mała waży obecnie 6200 i ma teraz pseudonim ,,księżulo" bo jest gruba jak ksiądz z dobrej parafii
|
#2227 |
|
Zadomowienie
|
Klorane szampon??? i na jakiej bazie, bo jest tego multum!
|
#2228 | ||||
|
Zadomowienie
|
że się tak wetnę w wątek na ciemieniuche bardzo dobra jest Olejuszka z serii Skarb matki testowałam na corce i super wypleniła ciemieniuchę
|
|
#2229 |
|
Rozeznanie
|
ale pulpecikowate robia sie nasze baczki
![]() jeden taki na ramieniu mi wisi, bo tam spi sie najlepiej. Tz w kuchni obiad pichci a wieczorem jakis seans filmowy. Mala po kapieli spi zawsze okolo 6 godzin, a potem o 3 i 7 pobudka. Goga jak tam Azalia? Ja musialam na miesiac odstawic. Dostalam leki na zatrzymanie krwotoku, bo caly czas mialam miesiaczke . niby hormony szalaly . A tak co do Azali, to libido po nich spadło . Dziewczyny jak Wasze miesnie brzuszne |
|
|
|
#2230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() boli mnie brzuch i mam lekkie plamienie, czyżby to @ chciała mnie odwiedzić... |
|
|
|
|
#2231 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jaki ten proszek na kolki dostałaś? |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2232 |
|
Zakorzenienie
|
ewe_dz wreszcie zmieniłaś avatarek! śliczniutki!
Dorotka my co prawda nie mieliśmy bardzo zaawansowanej ciemieniuchy, więc szybciutko zeszła, a używaliśmy zwykłej oliwki bambino, na jakąś godzinkę przed kapielą, myliśmy główkę i czesaliśmy szczoteczką Edytowane przez anuhaaaaaaaaaa Czas edycji: 2008-11-15 o 18:09 |
|
|
|
#2233 |
|
Zadomowienie
|
Dorotko to się nazywa KLORANE GEL EMOLIENT seria BEBE
|
#2234 |
|
Zakorzenienie
|
izzi zapomniałam pochwalić księżula
no rośnie Ci córa jak na drożdżachEdytowane przez anuhaaaaaaaaaa Czas edycji: 2008-11-15 o 19:13 |
|
|
|
#2235 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2236 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Pomyślałam sobie, że nie będę póki co łykać Azalii bo i tak z przytulanek nici. Porażka totalna Mój synek dostał dziś taką zabawkę : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=481629170 super, kolorowa, krokodyl może "zjeść" gwiazdkę która szeleści, konika morskiego - piszczy, rybkę - ma dzwoneczek. Cena bardzo przystępna, może się zdecydujecie dla swoich dzieci, albo w prezencie.
|
|
#2237 |
|
Zakorzenienie
|
Goga fajowa ta zabawka.
moja mama pytała dzisiaj co Hania chce na Mikołaja, może podrzucę jej propozycję.tylko od jakiego wieku dziecko zainteresuje się tego typu zabawkami?? Izzi dorodna Twoja córcia i jaka śliczniutka ![]() Jaroszania Antek to super kawaler już i jak poważnie wygląda... u jednego z wujków zamówiona już jest mata dla dzieciaczka. ponawiam pytanie do butelkowych mamuś odnośnie wody do przyrządzania mleka...
|
#2238 |
|
Wtajemniczenie
|
iwa - ja mam oligocenska, ale u mnie tylko taka sie pije wiec sila rzeczy Antek tez musi
|
#2239 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny. Przepraszam, że tak wpadam tylko czasami , ale różne sa historie w ciągu dnia i wieczorem i nie za bardzo mam czas na neta a jak już wejde na wizaż i zaczne coś pisać, to młody sie budzi i nic z tego nie wychodzi.
magflieg, dużo zdrowia i udanych chrzcin. goga, trzymaj się dzielnie w czasie nieobecności teżeta Gonia, ciągle trzymam kciuki. Któraś pytała o czkawki. U nas całymi dniami nie ma czkawki a nieraz jest i kilka dziennie. Ostatnio nawet spokój. Maciej też ma juz chyba 3 tyg. wysypke na twarzy. Pediatra stwierdziła, że to może być uczulenie na białka mleka krowiego ale też i coś innego, np. łojotokowe zapalenie skóy. na razie jestem na diecie bezmlecznej i odstawiłam też produkty z najsilniejszymi alergenami - czekolada, orzechy... Miał krosteczki na twarzy, główce, szyi i dekolcie. Teraz zniknęły z szyi i główki. Smarowałm Alantanem Plus maścią, bo skóra zaczęła być sucha. Pediatra nie dała sterydu, bo "za ładnie skóra wygląda" i dobrze, bo Gabrysia mając kilka tygodni była smarowana Elidelem a potem jeszcze innym sterydem.Pediatra przepisała tylko cos do natłuszczania. Maciej w środe był szczepiony. Był grzeczny, tylko zapłakał w momencie ukłucia. Waży 6 kilo Jest na prawdę dużym facetem a dopiero w poniedziałek kończy 2 miesiące.
|
|
|
|
#2240 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Mamusie!
Te kropelki na kolke SAB SIMPLEX kosztuja ok. 30 zl z przesylke. Ja je zamawiam u takiego sprawdzonego juz goscia bo on przysyla natychmiast praktycznie i placi sie dopiero po otrzymaniu kropelek, tylko trzeba do niego napisac zamowienie na adres....no i teraz nie wiem czy moge ten adres tu zamiescic zeby nie bylo ze robie komus reklame, zaraz mnie moderatorzy dorwa, jesli krotas z Was chce ten adres to piszcie na priv. To naprawde solidny gosc. My na krosteczki na buzi Oli dostalismy Diprobase to jest wazelina parafina i cos tam jeszcze tylko ja wzielam masc bo jest tez krem i po kapieli smarowalam buzke i po kilku dniach wysypka przeszla, nie wiem co to bylo ale teraz fakt ze buziulka nie jest glaciutka bo sa takie jakby pod skora krosteczki na czole ale nie ma juz czerwonych nabrzmialych lebkow. Ogolnie na sucha skore polacany bardzo jest krem Dexeryl. Zamowilam go juz na allegro i czekam na przesylke ale to dla starszej cory, nie wiem czy mozna go stosowac u takich maluszkow. Gonia daj znac co u twojego Skarba, mam nadzieje ze lepiej? Powiedzcie mi czy to mozliwe ze moje dziecko wazac teraz 6,200, (dzisiaj konczy 2 miesiace, przesikuje mi Huggiesy 3? One sa od 5 do 9 kg. Jaka moze byc tego przyczyna? MOze dlatego ze kupialam je w Bidronce i sa lipne? Na pampersy Ola ma uczulenie no, przynajmniej miala na poczatku i teraz sie powaznie zastanawiam czy do nich nie wrocic i nie sprawdzic czy moze juz minelo bo pampki wydaja mi sie milsze w dotyku i lepiej sie te rzepki zaklada....
Opinia jest jak dupa, każdy ma swoją Edytowane przez dysia77 Czas edycji: 2008-11-16 o 07:49 |
|
|
|
#2241 |
|
Zakorzenienie
|
wetnę się :P
ciemieniucha - mój mały ma pół roku i wraca, ginie, wraca na okrągło. szorujemy mu codzienni głowke przy kąpieli szczoteczką dla dzieci, co kilka dni smaruję Alantalem i jest ok. pdiatra dala jeszcze taki lek ale to steryd i uzywam od wielkiego sieta (jak zaczyna na czole czerwona wysypka wychodzic) przesikiwanie - moje dziecko potrafi kazda pieluche przesikac. nie wiem od czaego to zlezy. bo uzywamy roznyc pieluch. najlepsze wg mnie sa rossmanowskie |
|
|
|
#2242 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj chrzciny Szymonka, prosze trzymajcie kciuki żeby wszystko się udało ralację zdam wieczorem
|
|
|
|
#2243 |
|
Raczkowanie
|
żabulka to trzymam kciuki aby szymek był grzeczny w kościele i aby cała uroczystość się udała
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2244 |
|
Zadomowienie
|
hej mamuśki-dzięki za podpowiedzi w związku z ciemieniuchą-narazie zwalczamy ją oliwką i wyczesywaniem. Zobaczymy czy pomoże...
wrzucam wam moje wczorajsze szczęście!...pasiasta tak jak mama ![]() żabulka-trzymam kciuki!!!będzie dobrze-na pewno! Magflieg-widzę Cię-wstawiaj foty ze chrztu!!!i opisz jak było...
Natalko warto było na Ciebie czekać... Urodziłaś się 10 września. Tego dnia świat na chwile stanął w miejscu... od tamtej pory już nic nie jest takie samo... Edytowane przez Dorotka@ Czas edycji: 2008-11-16 o 10:22 |
|
|
|
#2245 |
|
Zakorzenienie
|
Dorotka pięknie wam w paskach
![]() Mój Piotr wali dziś kupt jedna za drugą, rozłożył to sobie chyba na raty co go przebiorę, minie 10min i znów kupsko.Magflieg no gdzie te foty
|
|
|
|
#2246 |
|
Raczkowanie
|
Moje Słoneczko zaraziło się ode mnie katarem. Strasznie się martwię bo ma dopiero 3 tygodnie. Jutro będę dzwoniła do pediatry a narazie sól fizjologiczna i fida. Wyrodna ze mnie matka.
Kikut pępowiny odpadł po 2 tyg. ale zaczęła się sączyć krewka z niego pani ped. powiedziała żeby smarować czystym spirytusem nie rozcięczanym na zmianę z gencjaną i pomogło. To może wam też pomoże na problemy z kikutkiem. Spirytusem można nawet polewać odrobinę. |
|
|
|
#2247 |
|
Zakorzenienie
|
Żabulka trzymam kciuki za udane przyjęcie
![]() Magflieg czekamy na sprawozdanie i zdjęcia oczywiście ![]() Dorotko piękna z Ciebie mamusia, ale córeczka jeszcze ładniejsza ![]() Anuhaaa no to synuś zadbał o to żebyś się za bardzo nie nudziła
|
#2248 |
|
Zadomowienie
|
Anuhaa dzięki za pochwały
... ale trochę mnie martwi ta jej waga. No trudno najwyżej będzie grubasem ![]() Dorotko śliczne z Was zeberki!!!!
|
#2249 |
|
Zakorzenienie
|
Izzi spoko, jak mała zacznie chodzić, skakać i biegać to zobaczysz jaka Ci laska w domu wyrośnie
![]() Dorotko odgapiłyśmy od Was i też zrobiłyśmy dzisiaj dzień pasków ![]() ja też mam bluzkę w paski, ale jeszcze make-up nie zrobiony, więc ja się nie pokazuję
Edytowane przez Iwa_iw Czas edycji: 2008-11-16 o 13:22 |
|
|
|
#2250 |
|
Raczkowanie
|
Hej mamuski
wetne sie w sprawie kolek.wiem ze to okropne jak nie mozna pomoc maluszkowi a on tak cierpi u nas przyczyna okazala sie skaza mleczna. Teraz jest troche lepie. Oskar jest na sztucznym mleku, bo ja nie mam pokarmu. Mojej siostry cora tez ma skaze. Siostra karmi piersia, i nawet zaczela sama piec chleb, bo w chlebie tez jest mleko, śladowe ilosci, ale jest ta dieta jest bardzo męcząca, no ale coz...co do sab simplex, to w Polsce jest odpowiednik tego- Bobotic. I to nieprawda, ze Polskie to zle ![]() Wszystkie te leki na kolke maja ten sam skład!! SIMETKICON. Jest on i w Infacolu, Boboticu, Espumisanie itp. Najwazniejsza jest po prostu dawka. Sab Simplex podaje sie czesto i duzo kropelek. Na boboticu napisane jest zeby podawac 3 razy dziennie po 8 kropelek. No i dlatego moze tak bardzo nie dziala. Ja podawalam jak maly mial kolke kilka razy dziennie bobotic w herbatce, i to az po 20 kropelek!!!!!! Konsultowalam to z lekarzem wiec niema sie co martwic ![]() Pozdrawiam i zycze szybkiej ulgi dla bobasow i mam!!!!! na kolke dobry jest kminek, moze pic mama, jesli dziecko nie lubi Koper podobno niebardzo skuteczny i powoduje szybszy wyplyw pokarmu, a co za tym idzie i zachlystywanie dziecka, czkawka, pelno powietrza no i kolki gotowe ![]()
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.

oczywiście u Pani doktor na kozetce była puszczona fontanna, ale sama sobie winna, bo kazała dziecko rozebrać z pieluszki
bo ona to bardzo lubi i jak ją chcę położyć na rękach to głośno protestuje...

. A tak co do Azali, to libido po nich spadło
. Pomyślałam sobie, że nie będę póki co łykać Azalii bo i tak z przytulanek nici. Porażka totalna