|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Możesz postawić kermazyt
![]() ja mam zwykły pojemnij z wodą na parapecie i też paruje ![]() ![]() Kupiłam sobie dziś 3 kremowe osłonki do storczycków ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-11-15 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4292 |
Zakorzenienie
|
Gelatynko nie musisz wygotowywac keramzytu jeżeli chcesz go wyłożyc na tace. Keramzyt powinno się wygotowac jeżeli ma byc przeznaczony na podłoże. Zamiast keramzytu możesz też zastosowac nawilżacze powietrza - pełno ich teraz w marketach budowlanych.
Kliwio piękne osłonki ![]() ![]() Byłam dzisiaj w Castoramie i w Obi. W Obi storczyki takie sobie, po 25 zł. Przecenione są po 10 zł (takie którym zostały pojedyncze kwiatki) oraz po 5 zł (niespodzianki bo bez kwiatków). Jednak jak pomyślałam o moich zapchanych parapetach niekwitnącymi storczykami zrezygnowałam z jakiegokolwiek zakupu. W Castoramie mile się zaskoczyłam - wybór spory - kwiaty po 19,99. Ale pomieszane - przekwitnięte ze świeżymi. Przekwitnięte, które w Obi kosztowałyby 10 zł w Casto kosztowały tyle samo co zdrowe i w pełni kwitnące okazy.Już zaczęły mnie świerzbic ręce po nowego storczyka, gdy pani z obsługi zaczęła podlewac storczyki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4293 |
Zakorzenienie
|
frida no to ta kobieta jakas niepoważna! zalewa tym samym stożkii - i potem się dziwić że gniją
![]() nie wiedziałam że kermazyt trzeba wygotowywać ![]() ![]() Frida, kup sobie tą osłonkę z kamyczkami pod choinkę ![]() w kauflandzie na dniach beda po 24,99 phalki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4294 |
Zakorzenienie
|
kliwio, bardzo elegancko wyglądają te białe osłonki na ciemnym parapecie
![]()
#4295 |
Zadomowienie
|
widze ze jest caly watek poswiecony mojemu kochanemu storczykowi
![]() pochawale sie moim okazem. mam go od miesiaca i przez ten czas zakwitlo o polowe wiecej kwiatow ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4296 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Raczkowanie
|
Jestem pod wrażeniem Waszych storczyków. Ja od 1,5 roku hoduję storczyki. Kiedyś wyglądały one tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4dbc30df123acb9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7b0a38409eb270d1.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca805d6f04229143.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0eb13d7bd4c89e8c.html Pierwszy storczyk, którego dostałam 1,5 roku temu kwitł o.k miesiąca, po przekwitnięciu obciełam uschniętąłodygę i nic.... tylko liście i korzenie wypuszcza. Tak jak większośćz Was będąc w marketach nie mogłam się oprzeć, żeby sobie jakiegoś nie kupić niektóre z nich kwitły długo tzn 4 miesiące teraz wyglądają tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e06efd07e.html stały na parapecie okiennym od wschodu, podlewałam wg instrukcji, ale po przeczytaniu tego watku przeniosłam je na stolik, co mam dalej z nimi robić? A to ostatni nabytek z Castramy, ostatni już chyba, bo one mnie nie lubią http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2345600ef.html |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4298 |
Zakorzenienie
|
Wiola piękny Phalaenopsis.
Izka - ostatni zakup przecudny ![]() Wydaje mi się, że czas spoczynku Twoje storczyki mają już za sobą. Wtedy w ogóle nic nie przyrasta. Jeżeli przyrastają nowe liście i korzenie to już jest dobrze ![]() ![]() Pamiętaj, że storczyki (piszę o Phalaenopsisach, bo na innych się nie znam) przyrastają najpierw w masę zieloną, a potem wypuszczają pędy. Życzę duuuuużo cierpliwości, bo taki już urok storczyków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4299 |
Zadomowienie
|
a mi dzis moje mini zrobilo niespodzianke i rozwinelo paczka ( piewszy ktory wyklul sie u mnie z przedluzenia pedu )
![]() nio i tez siedzi juz w kokosie ![]() ![]() ![]()
#4300 |
Zakorzenienie
|
Jakie fajne tło na pierwszym zdjęciu
![]() ![]()
#4301 |
Zakorzenienie
|
Zazdrośnico fajnie w tym kokosie wygląda.
Cypressangel jak storczyk? |
![]() ![]() |
![]() |
#4302 |
Zakorzenienie
|
2 pączki, które pierwsze zżółkły - dziś opadły, poza tym oklapły też 2 rozwinięte kwiaty
![]() Stan na teraz począwszy od początku pędu kwiatowego: - 2 pierwsze rozwinięte kwiaty: oklapnięte - 1 rozwinięty kwiat: trzyma się dość dobrze - pąk: rozwija się - puste miejsce po 2 pąkach, które opadły - 4 kolejne pąki: żółkną - malutki ostatni pączek: wygląda OK, ale któż to wie, co będzie jutro...
#4303 |
Rozeznanie
|
Asia, u mnie w obi babka leje w storczyki wezem! a co do castoramy - pisalam kiedys, ze tam tak jest,zniszcza,ale nie przecenia. nikt nie ma prawa wyjac wyrzuconego towaru ze smietnika. mam kolege - kierownika dzialu ogrodniczego...pytam,czem u tak, a on: "taka polityka, chodzi o kase"...
Izka, ile razy kwitlo Twoje dendrobium? a jak o nie dbasz? jak podlewasz?
![]() Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-11-15 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#4304 |
Zakorzenienie
|
frida no ja myślałam, że sobie zakpisz ze 2 osłonki na pocieszeni podchoinkowe !!
![]() ![]() zazdrośnica Mój Tż chętnie adoptuje Twojego psa. Miał bardzo podobnego ale 2 lata temu umarł. |
![]() ![]() |
![]() |
#4305 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4306 |
Zakorzenienie
|
Cyperssangel widzę jedyne wyjście z tej sytuacji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4307 |
Raczkowanie
|
Platynko, dendrobium podlewam jak wszystkie storczyki, raz w tygodniu, przegotowaną wodą.JAk wcześniej pisałam moje wszystkie storczyki kwitną tylko raz jak je kupuję, ten akurat wypuścił wielką zieloną odnogę, ale kwiata niw widać
|
![]() ![]() |
![]() |
#4308 |
Raczkowanie
|
Przyłączam sie do zdania Fridzi - koniecznie musisz kupic kolejnego
![]() ![]() A ja mam pytanko dziewuszki - czy otwieracie normalnie okna teraz przy wietrznych porach dnia okna przy ktorych stoja storczyki? Czy moze im sie cos stac - np. czy moga sie "przeziebic" i zasnac na amen? Chcialabym przestawic moje ze stoliczka na wolne parapety pod ktorymi jest kaloryfer ale jak otwieram okno nie cale oczywiscie tylko tak od gory uchylam jak to jest w plasikach to ten wiatr daje po kosciach troche a na stoliku tez chyba nie a bardzo moga stac bo podloze przesycha mi tam ze 2 tygodnie i nie wiem czy je podlewac ![]() ![]() ![]() Buziaki ![]()
#4309 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ... i nie kuście mnie ![]() ![]()
![]() |
#4310 |
Zadomowienie
|
Ja mam ochote na kolejnego storczyka
![]() ![]()
#4311 |
Raczkowanie
|
DariaOlivio co prawda moje kwiatki na parapecie nie stoja, tylko obok niego i drzwi balkonowych i ja codziennie otwieram balkon. czasem na 10 minut a czasem na godzine i jak na razie storczykom nic sie nie dzieje. Choć jeden na początku jesieni, gdy zroobiło sie chłodniej szybko przekwitł. Niewiem czy to ma jakis zwiazek. Może każdy storczyk reaguje na to inaczej. jednemu nie przeszkadza, a drugiemu tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4312 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam moim pociechom mała sesyjkę - Na pierwszym moje ostatnie 7 kwitnacych Ten ciemno- rozowy na drugim to nowy dwupedowiec Sharon a ten na trzecim to take dwupedowiec Taki bordowawy - czyli cosik czerwonego na jakiego chorowałam - ma na imie Cayenne
![]() Te trzy zdjątka od dołu to Margo - jednopędowiec - troszeczke rozniacy sie od Cayenne ale nie wiele Poza tym ciapaty o imieniu Etinette przekwita szybciutko i ma tylko jeden kwiatuszek na samiusienkim czubasku ![]() ![]() Dziewuszki cio z tym oknem ![]()
#4313 |
Zakorzenienie
|
Cayenne jest piękny
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4314 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Cypressangel
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#4315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4316 |
Zakorzenienie
|
Dairia ja otwieram i robię przeciągi nawet
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dario Oliwio piękny parapet. ![]() Popatrzcie co urosło mi na pędzie ![]() ![]() ![]() (miałam wielką ochotę domalowac mu oczy ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4318 |
Zakorzenienie
|
ja tam wsumie jak mam otwierać okno to ściągam storczyki z parapetu na stolik obok, wsumie niedaleko ale nie chcę by stały na parapecie i bezpośrednio miały kontakt z podmuchem, bo PODOBNO mogą zrzucić kwiaty z zimna a tego mi szkoda i wolę dmuchać na zimne
![]() ![]() z mojego śpiocha ciemno fioletowego coś idzie ze stożka.. znaczy narazie przebiło się i jest kropeczka ![]() ![]() ![]() hehe frida ;D super to zdjęcie! ![]() ![]() Edytowane przez Larysa88 Czas edycji: 2008-11-16 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4320 |
Zakorzenienie
|
Wersja z oczkami (zachwyciło mnie to że on ma nóżki, rączki i symetrycznie położone wgłębienie w kształcie V na "klatce piersiowej)
![]() ![]() Tak w ogóle to jest rozkwitnięty pączek. Zmutowany na maksa. Zero płatków i tylko takie coś. Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-16 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.