|
|
#2971 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2010 cz. II
ja gościom na odchodne dam po prostu ciasto, bo jak mam 180 gości narazie i dać im po butli wina to hmmm... takim sposobem koszty wesela mogą sięgnąć rekordowych sum
u mnie zawsze daje się tylko ciasto więc to wręcz tradycynja oszczędność marzy mi sie zeby z mojej strony zmiescic sie z 20 tysiącach zł!!!
|
#2972 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2973 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo wtedy będzie spotkanie rodziców i będa uzgadniać koszty Cytat:
Edytowane przez kaska87 Czas edycji: 2008-11-17 o 18:16 |
||
|
|
|
#2974 |
|
Wtajemniczenie
|
miałam tak prace pisać
![]() Onaella przyłączam, się do dziewczyn trzymających kciuki musi się udać Wracając do wina to niby się wydaję, że jakoś na weselu zawsze najmniej go ubywa ALE lepiej być przezornym bo np.u mojej przyjaciółki na weselu niestety zabrakło wina i tata młodej dokupował w trakcie wesela w jakimś zwykłym sklepie, ja uwielbiam wino więc u nas jak zostanie to też żadnego problemu z tym, nie będzie, choć ja nie mam w ogóle mocnej głowy jestem bardzo EKONOMICZNA jeśli chodzi o alkohol chwila i humorek mam od razu ![]() u mnie na koniec wesela też zazwyczaj rozdaję się ciasto, taka tradycja ![]() a kosztów takich konkretnych jeszcze nie liczyliśmy jak będzie spotkanie rodziców to wtedy wszystko omówimy, a za wesele będziemy płacić 50/50 a że będziemy mieli ok. 200 osób to aż boję się pomyśleć ile nas to wyniesie brrrrrrr
|
#2976 |
|
Zakorzenienie
|
Co do wina to moi rodzicie wymyślili sobie Martini
![]() i wicie co była dziwna sytuacja w lokalu mojego brata. Bo była właśnie rozmowa o alkoholach i jak właściciel usłyszała, że moi rodzice chcą martini na wesele to stwierdził, że takiego sie nie kupuje na wesela. A czym to argumentował, a tym, ze to za drogie jest jak na wesele no i dużo pójdzie
|
|
|
|
#2977 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanie czy macie gdzies zapisane ile kosztują formalności w USC? no wiecie takie tam wydanie dokumentów itp. gdzies to mialam zapisane ale nie moge znaleźć a ja tu tworze kosztorys wg listy zamieszczonej w poście 2919.
|
#2978 |
|
Zakorzenienie
|
ale Martini to nie wino (klasyczne) tylko wermut
ja tam Martini to nie bardzo, bo jak dla mnie jest zdecydowanie za slodkie
Edytowane przez lain Czas edycji: 2008-11-17 o 18:35 |
|
|
|
#2979 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny zobaczcie co znalazłam na jednym portalu ślubnym:
Koszty dotyczące ślubu konkordatowego (kanonicznego): a) w Kościele - ślub (200-1000zł) - najczęściej 300-400zł - kościelny - 0-100zł - organista - 50-150zł - skrzypaczka - 100-150zł - wokalistka solo - 100-150zł - dekoracja - wystrój kościoła - 100-200zł - nauki przedmałşeńskie + poradnia rodzinna - 0-60zł - od osoby - zapowiedzi 30-70zł od osoby ( w parafii młodej i młodego oddzielnie) - odpis aktów chrztu/bierzmowania - 0-50zł - od aktu - za niezbieranie tacy podczas uroczystości – 0-100zł - licencja + pozwolenie na ślub w innej parafii 0 - 300zł b) w Urzędzie Stanu Cywilnego (USC) - odpis skrócony aktu urodzenia - 20zł - zaświadczenie o braku okoliczności wykluczających zawarcie małşeństwa - 75zł Często cennik dla "swoich" parafian jest inny niş dla "obcych" ! pierwsze słyszę o opłacie za niezbieranie tacy!!!!!! ![]()
|
#2980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2981 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chce kupić - przynajmniej będę pierwsza![]() Cytat:
Ja dam ciasto. A jak zostanie wódka to mogę rozdać![]() A jeszcze mam pytanie - będziesz miała whiskey - ile butelek planujesz?Bo ja mam pełno tego w domu i whiskey i brandy i może to co mam by wystarczyło na wesele ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale ja się kiedyś spiłam MArtini i teraz nie lubię, bo muli, ale tz lubi![]() z USC potrzeba zaświadczenie o braku przeciwwskazań 1,5 zł podanie, zaśw. 5 zł a trzeba a 3 sztuki. 75 zł akt małżeństwa. Edytowane przez Samoa Czas edycji: 2008-11-17 o 18:44 |
||||
|
|
|
#2982 |
|
Zakorzenienie
|
tylko tyle mam do tego Edytowane przez onaella Czas edycji: 2008-11-17 o 18:45 |
|
|
|
#2983 |
|
Zakorzenienie
|
no ja tez szczękę opuściłam do podłogi jak to zobaczyłam... bez przesady... w trakcie slubu nie zbiera sie tacy.. myslalam ze jest to "odgórnie" ustalone a tu takie buty..
podliczyłam wszystkie koszty i wyszło mi 23tysiące z mojej strony.. duuuzo...nie wiem jak mi wczesniej wyszło 20 tys... ale koszty np tortu owoców czy ciasta policzyłam kompletnie abstrakcyjnie wiec nie wiem. chcialam jednak powiedzieć ze do listy w poście 2919 dopisac musimy sobie jeszcze zakup pudełek na ciasta na odchodne dla gości!!!
|
#2984 |
|
Zakorzenienie
|
uuu w 15 minut napisałam prawie całą stronkę nie ma to jak mieć stosik książek
![]() strasznie mnie boli brzuch
|
#2985 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie obok wodki i klacycznego wina, bedzie pewno whisky i takie tam do mieszania drinkow rozne wynalazki ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ta licencja no kurde bez jaj. Lain ile Ty płaciłaś? Ja przeczytałam w suflerze, że 150 zł i się oburzyłam i zapytam mamy czy mogę tylko 100, co będe księdzu dobrze robić Ale 300 to w życiu!
|
|
|
|
|
#2987 |
|
Zadomowienie
|
DZiewczynki drogie tak więc Moja kochana teściowa (przyszła) nie zgodzila sie na zaręczyny powiedziała że nie przyjedzie. Mam juz ja gdzieś...
A data ślubu nie wiem czy nie bedzie zmieniona poniewaz moja mam byla teraz na weselu i na nim byly kucharki te co maja być u mnie a że mama sie z nimi zna to zaczela rozmwaiac noi wyszlo że ona na wrzesien ma juz dwie soboty zajete ale nie pamietala dni a w pazdzierniku trzy daty. Zobaczcie dwa lata wstecz a juz pozaklepywane. Jesli bedzie wolny 4 to mnie zapisuje od razu w tym tygodniu chyba w czwartek idziemy do kosciola dzwonimy do kamerzysty, orkiestry, samochód. Kucharki juz dzis beda Takze przygotowania pełną para tylko szkoda że bez mam Tz jest mu przyro z tego powodu i mi równiez. Kuzynka mi dzis pogrtulowala z okazji zareczyn i slubu jest bardzo zadowolona i wogole ja powiadomilam ze bedzie świadkowa to byl dopiero dla niej szokJa liczyłam ze ja wydam 15 tys. a Tż 13 tys. wesele bedie na ok 120 osób bo juz wstena lista gości jest zrobiona Teraz tylko zaliczki popłacać i cieszyć sie upływem dni do tego jednynego najwspanialszego dnia w zyciu kazdej dziewczyny ![]()
|
|
|
|
#2988 |
|
Zakorzenienie
|
no jaka baba uparta
![]() ale oki, dam znać w razie co, ale pewnie nie tu bo moderatorki były by malo zadowolone ![]() Ale od czego mamy gmeila ![]() ![]()
|
|
|
|
#2989 |
|
Zakorzenienie
|
jej ta twoja teściowa to niezła jędza... będziesz miała co dobrego jak ona się nie cieszy z tak pięknego jedynego dla was dnia w zyciu to ja nie wiem co bedzie potem...
ja bede miec w rodzinie jedną czarną owce- już wspominanego szwagra! ostatnio powiedział mi że się bedzie żenił po nas.. no to się go pytam czy się już zakochał bo ostatnio nie był zakochany.. na to on mi odpowiada że nie zakochał się ale juz stary jest i trzeba sie zenic jak jest panna... no po prostu jakbym miała jakiś młotek w ręce to bym mu w tą pustą głowę przywaliła!!!!!!!! brak słów na taką tępotę.. jak wyobrażacie sobie takie małżeństwo za 5 czy 10 lat???
|
#2990 |
|
Zakorzenienie
|
Jozia jak to teściowa na zaręczyny nie przyjdzie
co on odpiernicza?
|
#2991 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
,[B]jozia[B] teściowa zidiociala całkowicie... nie przejmuj się.. musicie być z TZ silni... jak zobaczy ze jej fochy i tak nic nie pomagaja.. to w koncu odpuści Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2008-11-17 o 19:06 |
|
|
|
|
#2992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiecie co mój ukochany M. nie doszłyszł jak mu mówiłam, że wyszło 48 tys...mówił, że on słyszał 38 i powiedział tak - ooooo nie ja nie bedę wesela za 50 tysięcy robił wysyłaj ten kosztorys, dzwonię jak juz poucinam wydatki A ja mu cały dzień trąbiłam, że mi tyle wyszło i własnie się dziwiłam, że on to tak spokojnie przyjmuje haha![]() Trzeba siąść na dupce z rodzicami i im pokazać koszty. Tencereczko kochana załamałaś mnie tymi opłatami, kurde dam księdzu tysiaka, żeby na imprezy miał. DUpa, ja bedę dawać te minimalne kwoty - to sie daje w kopercie czy wyciąga z portfela? Będe miała np. 100 w kopercie a on mi powie 150 a ja powiem, ze nie mam? Że doniosę?A lbo jak będę miała to mam wyjąć portfel i dołozyć? Kurde, tż mi wysłał ostatnio artyukł o kościele jako korporacji, kurde prawda to jak cholera, ale się wnerwiłam jak o tym pomyślałam ![]() Onaella ja będę honorową klientką Mam nadzieję, że Ci sie uda, bo wtedy na pewno będę kupować, bo tak to w sklepie a fajniej jest kupić coś co zrobił ktos znajomy
Edytowane przez Samoa Czas edycji: 2008-11-17 o 19:05 |
|
|
|
|
#2993 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze a ja miałam wyrzuty sumie, że na wesele (bez naszych ubrań i obrączek za które sami płacimy) wyszło 20.000
czyli po 10.000 na rodzinkę
|
#2994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rzuce 50zl i juz (a raczej TZ rzuci bo to on najpierw pojdzie do siebie; jak napotka opor to dopiero ja sprobuje u mnie )
|
|
|
|
|
#2995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może zmięknie jak przyjdzie co do czego
|
|
|
|
|
#2996 |
|
Zakorzenienie
|
kobieto to sobie pomysl jakie ja mam wyrzuty sumienia jak z mojej strony minimum 20 tysiecy pójdzie a z tżta ze 30 jak ma duuuzo gości..
wiesz co Samoa masz racje ja też będę dawać te minimalne kwoty w kopercie.. nie bedzie mi tu ksiądz łaski robił ze za 1000zł mi ślubu udzieli... a jak bedzie sie stawial to podziekuje i pojedziemy sobie wziąć slub w malym wiejskim ale uroczym Kościółku u tżta i to za symboliczną kwotę bo ksiądz znajomy.. tylko wtedy strasznie duzo sie wyda tam na dekoracje bo w tamtym Kościele się obficie kwiatami ustraja Kościół i z 500zł na to idzie wiec nie wiem czy tak zaoszczedze... ehhhh... Kaśka marzę o twoich 10 tysiącach z jednej strony! ja nie wiem czemu tak mało ci wychodzi.. pewnie malo ludzi i dlatego.. no ale dolicz sobie suknie i dodatki i ci jeszcze z 5 tysiakow wyjdzie
|
#2997 |
|
Zakorzenienie
|
Tancerka samo przyjęcie wychodzi 20.000 a kolejne 10.000 to suknie, graniak, buty, obrączki więc dojdzie do 30.000
dobrze, że nie musimy sami za to płącić bo byśmy chyba w wieku 30 lat brali ślub
|
#2998 |
|
Zakorzenienie
|
no dokładnie.. dobrze ze nie musimy same za to płacic.. to znaczy jakbym sie uparła i pojechała w wakacje charowac za granicą to bym może i miała swoją część ale tż by sie nie wypłacił z tak liczną rodziną... ale jakbym wydala swoje oszczednosci to nie miałabym juz złamanego grosza po weselu na wspólne życie niestety
a przeciez jakos trzeba sie urządzic nawet w domu tesciów- np wielkie małżeńskie łoze![]() no własnie hehe bede miala 2 pokoje u teściów i swoją łązienke. i z jednego mniejszego pokoju chce zrobic kuchnie bo wszystko juz jest tam podłączone aby sprzet agd kupic- a warto kupic bo juz nam zostanie nawet do przyszłego domu, no ale jest problem z drugim pokojem bo ja myslałam zrobić z niego taki niby salon, na początek kupic jakąś wielką kanapę rozkładaną żebysmy sobie na niej tez spali, ale tż powiedzial że guzik go obchodzi fakt ze czasem ludzie będą do nas przychodzic i on woli miec ze mną śliczną sypialnię no i bez małżeńskiego łoża to on sobie w ogóle zycia nie wyobraza i chce miec sypialnie taką tylko dla nas ![]() ![]() i czym tu sie teraz kierowac???? rozsądkiem czy sercem??? tez mi sie marzy sypialnia hehe ale czy to głupio nie bedzie???
|
#2999 | |
|
Wtajemniczenie
|
Jozia nie martw się mama Tż w końcu zrozumie, że tak się długo nie da, przecież to jej syn. Jakoś się to ułoży.
a te "kościelne koszty" to rzeczywiście jakiś obłęd!! jak się trafi jeszcze na jakiegoś normalnego księdza to pół biedy. Pamiętam jak koleżanka opowiadała jak się zapytali księdza ile mają zapłacić za ślub a on tak do nich "hm... to zależy czy chcecie mieć światło włączone, rozłożony dywan, krzesła i w ogóle" oczywiście zdębieli no bo wiadomo, no ale na szczęście ksiądz miał tylko takie poczucie humoru i w końcu za sam ślub zapłacili 700 zł (!!!!!!!) do tego zapowiedzi u młodej i młodego po 100 zł w każdej parafii. Dla mnie to jest naprawdę strasznie dużo pieniędzy.A co w sytuacji gdy ktoś naprawdę nie ma takich pieniędzy, nie udzielą mu ślubu, czasami mi się wydaję ze to wszystko do góry nogami jest postawione ![]() Cytat:
a Ty i tak wybierzesz serducho
* ... bo w marzenia trzeba wierzyć ... Edytowane przez lusmarija Czas edycji: 2008-11-17 o 19:29 |
|
|
|
|
#3000 | ||
|
Zakorzenienie
|
witajcie dziewczynki,
Cytat:
Cytat:
co do kosztów to nam wstepnie wyszło jakies 27 tys, alkoholu jeszcze nie liczylismy |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:43.

u mnie zawsze daje się tylko ciasto więc to wręcz tradycynja oszczędność

ale chyba długo nie popisze bo musze pare karteczek porobic 

musi się udać

ja tam Martini to nie bardzo, bo jak dla mnie jest zdecydowanie za slodkie