|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!
Mam problem... Jeśli możecie mi pomóc to prosiłabym bardzo.
Chodzi o to, że miesiąc temu zaczęłam brać jeanine i androcur. Wiadomo, że od pierwszego dnia cyklu. Mam bardzo skąpe miesiączki, ale lekarz powiedział, że mogę zacząć, gdy pojawi się chociażby minimalne krwawienie. Tak zrobiłam. Teraz jestem w ciągu tygodniowej przerwy między opakowaniami. Od wtorku mam brać jeanine. To oczywiste. Ale androcur powinnam brać od momentu wystąpienia krwawienia, czyli dzisiaj czy jutra. Niestety na razie miesiączka się nie rozpoczyna ![]() Jak myślicie?
![]() |
#1172 |
Zadomowienie
|
Olka ja tez mam przepisany Androcur, i lekarz powiedział, że nawet jeśli nie wystąpi krwawienie to powinnam zacząć brać tabletki mimo braku krwawienia od 1 dnia cyklu. i jak już zacznę to muszę brać tak jak mi wsześniej przepisał i nie przerywać. Ale to co mówi lekarz zależy od przypadku... nie wiem czy możesz się tym sugerować...
dlatego jeśli masz kontakt to swojego lekarza, to zadzwoń jak najprędzej (albo do przychodni, gdzie byłaś i powinni Ci podać numer - w końcu to nagły przypadek!) ![]() powodzenia!!
![]() |
#1173 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam palema, ale nie rozumiem
![]() ![]() Wpakowałam się wspaniale ![]() ![]() Możesz mi jeszcze raz wytłumaczyć co kazał robić ci lekarz w takim wypadku? edit: to już nieaktualne. udało mi się skontaktować z lekarzem.
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2008-11-15 o 13:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#1174 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dr Madej przyjmuje na Placu Sikorskiego. Wizyta sporo - 150 za badanie wymaz i usg. No taki koło 50, siwy. Pracuje w szpitalu w Katowicach. Ja wcześniej chodziłam do zwykłego gina do Tarnowskich Gór (dr Jarolim - świetny). A w Zabrzu leżałam dwa razy w klinice.
![]() |
#1175 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dobrze, że udało Ci się skontaktować ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1176 |
Zakorzenienie
|
Powiedział, żebym czekała spokojnie, bo w pierwszej przerwie mogę mieć krwawienie dopiero ostatniego dnia. Ale jeśl inie wystąpi to mam wziąć jeanine normalnie, a androcuru nie zaczynać.
![]() |
#1177 |
Rozeznanie
|
Na co jest ten androcur??
#1178 |
Zakorzenienie
|
Jest to lek o działaniu hormonalnym przeciwnym do hormonów męskich. Hamuje ich wpływ.
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2008-11-15 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#1179 |
Raczkowanie
|
witam kobietki....dowiedzialam sie w sroede ze mam zespół policystycznych jajników...mam dopiero 21 lat
![]() ![]() w ogole chyba jeszcze do mnie nie dociera,ze wykryto pcos...oprócz (albo az) otylosci,przetłuszczajace j sie cery i włosów i trądziku nie mam innych objawów i boje sie,że po hormonach to sie zmieni,jakies nadmierne owłosienie czy cos...;/ nie wiem juz co myslec na ten temat;( pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1180 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale masz PCO czy PCOS ?
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2008-11-16 o 11:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1181 |
Raczkowanie
|
a robil tobie gin jakies badania ? w sensie krew hormony usg -ze dal tobie tabletki ? czy ogolnie przpeisal bo trzeba troche badan zorbic zeby dobrac DOBBRZE tabletki a nie tak na chybil trafil bo wiecej skzody niz pozytku zorbi !
ale masz PCO czy PCOS ?[/quote] a jaka jest różnica miedzy pco a pcos? mam zespół policystycznych jajników..lezałam w szpitalu na inna przypadłosc i na usg wyszly liczne pecherzyki na jednym i drugim jajniku do 8 mm i po tym stwierszono.. mialam usg,morforolie,czekam na wynik hormonów,bo robili mi przed samym wyjsciem ze szpitala,i cos tam z krzepliwoscia krwi aptt sie nazywa.i z tymi badaniami pójde do mojego gina prowadzącego.Nie chce brac w ciemno,jestem przerażona po prostu ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1182 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1183 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja mam 17 lat i tez cierpie na to swinstwo, objawy mam podobne-otylosc, tlusta cera, wlosy tluste jakbym je nasmarowala smalcem i to po kilku godzinach od mycia. Najsmieszniejsze jest to ze skora na reszcie moego ciala jest przerazliwie sucha, ale to wina angielskiej wody... Teraz juz jest lepiej ![]() Napisalas, ze jeszcze do Ciebie to nie dotarlo, ze masz pco. Do mnie chyba tez jeszcze nie, a dowiedzialam sie 3 miesiace temu. Hormonow sie nie boj! Nie zabijaja ![]() Pozdrowienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1184 |
Raczkowanie
|
a mnie zastanawija juz ta sprawa a mianowicie dlatego,ze dzisiaj przyszły wyniki hormonów i wszystkie mam w normie(tej nizszej ale jednk normie) na usg widniały liczne pecherzyki,ale to hormony powinny wszystko wyjasnic prawda?? nie rozumiem już tego.... ide w tym tyg do gina,bo to jest paranoja...polska słuzba zdrowia;/ wcisneli leki "na slepo" i łykaj se kobito...;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#1185 |
Konto usunięte
|
Witam wszystkie babeczki. Cieszę się że jest tu taki wątek i mogę się dowiedzieć czegoś więcej na temat tej zakichanej choroby. Niestety poziom naszej medycyny jest tak żenujący że odkąd zaczęłam się leczyć na to świństwo - do teraz, czyli po upływie 6 lat - nadal niewiele wiem. W tej chwili mam nadzieję że trafiłam do dobrego i doświadczonego endokrynologa i jakoś mnie wyprowadzi na prostą (jestem na etapie entych badań).
Objawy mam bardzo zbliżone do Waszych - przede wszystkim problemy z cerą, utrzymaniem wagi i o zgrozo wypadającymi włosami!! Powiedzcie kochane czy macie na to jakieś sposoby???? Martwię się że w końcu zostanę z paroma włosami na krzyż...poza tym od pewnego czasu jest mi ciężko zrzucić wagę. W rok przytyłam jakieś 8 kg. Kobitki które mają podobne problemy bardzo proszę o info jak sobie z tym radzicie - mnie to cholernie irytuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1186 |
Zadomowienie
|
ja ostatnio nie mogę sie pohamować od jedzenia. mam wilczy apetyt, aż TŻ się ze mnie śmieje... śmieszne to może jest, ale do czasu kiedy zobaczę efekty tego ciągłego jedzenia w lustrze
![]() nienawidzę tabletek! najchętniej bym je rzuciła... o ale z drugiej strony jak nie to, to dalej trzeba się męczyć z innymi dolegliwościami ![]()
![]() |
#1187 |
Zadomowienie
|
[1=542942b10b98aefc608b751 431afece5be154cd7_658a178 224f65;9757782]Witam wszystkie babeczki. Cieszę się że jest tu taki wątek i mogę się dowiedzieć czegoś więcej na temat tej zakichanej choroby. Niestety poziom naszej medycyny jest tak żenujący że odkąd zaczęłam się leczyć na to świństwo - do teraz, czyli po upływie 6 lat - nadal niewiele wiem. W tej chwili mam nadzieję że trafiłam do dobrego i doświadczonego endokrynologa i jakoś mnie wyprowadzi na prostą (jestem na etapie entych badań).
Objawy mam bardzo zbliżone do Waszych - przede wszystkim problemy z cerą, utrzymaniem wagi i o zgrozo wypadającymi włosami!! Powiedzcie kochane czy macie na to jakieś sposoby???? Martwię się że w końcu zostanę z paroma włosami na krzyż...poza tym od pewnego czasu jest mi ciężko zrzucić wagę. W rok przytyłam jakieś 8 kg. Kobitki które mają podobne problemy bardzo proszę o info jak sobie z tym radzicie - mnie to cholernie irytuje ![]() Ja niestety tez mam problem z włosami.straciłam już ich ponad połowę:-(horror..Czekaja mnie dokladne badania i wtedy uderzę w źródło problemów-mam nadzieję..
#1188 |
Raczkowanie
|
Mój gin stwierdził że problemy z włosami i cerą związane są z min. podwyższonym androstendionem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wam lekarz tez zalecał badanie tego hormonu??? W sumie nigdzie na forum nikt nie pisał że miał robione takie badanie.... pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1189 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na tym wątku w kilkunastu miejscach jest poruszany temat badań poziomu androstendionu. Wysztarczy wpisać "androstendion" w "przeszukaj wątek". Nie wiem za bardzo o co pytasz. Jeśli chodzi ci o problemy z przetłuszczaniem i wypadaniem włosów, to mogę powiedzieć, że też tak mam ![]() Problemy z włosami może powodować wiele czynników, jeśli rozważamy już hormony to oprócz nieprawidłowego poziomu androstendionu także za wysoki poziom prolaktyny czy testosteronu. Od siebie mogę polecić płukanki z pokrzywy. Wątpię jednak by zdziałały cuda. Jeśli twoje problemy są duże to dermatolog może przepisać odpowiednie preparaty. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1190 |
Wtajemniczenie
|
Jutro ide sobie zrobic badania krwi i tak sie zastanawiam czy moge sprawdzic TSH i insuline jesli biore tabletki hormonalne? Czy nie powinno to miec znaczenia? Moze cos mi jeszcze podrzucicie, co moglabym zbadac?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1191 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jedzenie... Tez mialam ten problem. Wpychalam w siebie wszystko!! Do oporu. Rano jak wstawalam brzuch byl plaski, a jak szlam spac-9. miesiac ciazy!! Przede wszystkim slodycze wrzucalam w siebie. Teraz mam jakos dziwnie, bo mam ochote na ostre jedzonko, a na slodkie patrzec nie moge. Jedyne co slodkie mi wchodzi to Actimel. Ciesze sie z tego powodu. Teraz jem tylko mieso (kurczaka, bo nic innego nie lubie) i warzywa zrobione na ostro. Nie wpycham w siebie do oporu, bo nie moge. Nie wiem dlaczego, ale nie insteresuje mnie to, liczy sie efekt. Zaczelam jesc mniej no i troche czesciej. Z 3 posilkow dziennie weszlam na 4. Jeszcze tylko chlebka pozbyc sie z jadlospisu i bedzie super ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1192 |
Zakorzenienie
|
Też właśnie muszę zejść z wagi, więc napady obżarstwa nie wchodzą w grę.
![]() |
#1193 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1194 |
Konto usunięte
|
Narnijkar, jak już będziesz miała wyniki badań i wiedzę skąd się biorą takie objawy koniecznie daj znać na forum...albo na priv. Powodzenia!! 3mam kciuki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1195 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1196 |
Wtajemniczenie
|
Czyli zadna z Was nie wie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1197 |
Zakorzenienie
|
Podczytuje sobie czasami ten wątek i wreszcie postanowiłam napisać
![]() Mam podwyższony testosteron i lekką niedoczynność tarczycy - badania robiłam ostatni raz 3 lata temu i mam zamiar je powtorzyć. Na tarczycę brałam Letrox ale od jakiegoś roku już nie biorę (endokrynolozka stwierdziła, że na razie mi nie potrzebny, więc chyba wybiorę się do innego lekarza) i w ciągu tego roku przytyłam ponad 10 kilo ![]() ![]() Włosy mam koszmarne, strasznie wypadają i jest ich o wiele mniej niż kiedyś - szczególnie na czubku głowy i z przodu - nie chcę wyłysieć tak jak faceci ![]() Ginekolozka stwierdziła, że patrząc na to od razu nasuwa jej się PCO ale w lipcu miałam robione usg dopochwowe i niby wyszło ok - jajniki w porządku ![]() Wczoraj wzięłam od niej recepte na Yasminelle - podobno działa też antyandrogenowo więc może pomoże na ten testosteron chociaż... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1198 |
Raczkowanie
|
Ja się wreszcie zdecydowałam na wizytę u ginekologa w związku z problemami z nieregularnym okresem (a ostatnio jego brakiem)
Przeczytałam trochę o zespole policystycznych jajników i niestety mam większość z objawów. m.in nadmierne owłosienie, przetłuszczająca się cera, skóra głowy, wypryski, nadpotliwość. I ogromne problemy z okresem. Problem w tym, że do tego ginekologa idę pierwszy raz. Czy mogę poprosić o badania na tą przypadłość i o co dokładnie powinnam prosić, jakie badania?
#1199 |
Przyczajenie
|
b.dobre nawyki sobie wyrabiaszi
![]() ![]() Nawyki moze i dobre, ale waga nie rusza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1200 |
Przyczajenie
|
Cytat:
Napisane przez sylv uk Jedzenie... Tez mialam ten problem. Wpychalam w siebie wszystko!! Do oporu. Rano jak wstawalam brzuch byl plaski, a jak szlam spac-9. miesiac ciazy!! Przede wszystkim slodycze wrzucalam w siebie. Teraz mam jakos dziwnie, bo mam ochote na ostre jedzonko, a na slodkie patrzec nie moge. Jedyne co slodkie mi wchodzi to Actimel. Ciesze sie z tego powodu. Teraz jem tylko mieso (kurczaka, bo nic innego nie lubie) i warzywa zrobione na ostro. Nie wpycham w siebie do oporu, bo nie moge. Nie wiem dlaczego, ale nie insteresuje mnie to, liczy sie efekt. Zaczelam jesc mniej no i troche czesciej. Z 3 posilkow dziennie weszlam na 4. Jeszcze tylko chlebka pozbyc sie z jadlospisu i bedzie super ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() b.dobre nawyki sobie wyrabiaszi ![]() ![]() Nawyki moze i dobre, ale waga nie rusza ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.