|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Żołądek - pomoc
Cześć
![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Żołądek - pomoc
wrzody?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Możliwości jest mnóstwo m.in. choroba wrzodowa, ostre/przewlekłe zapalenie żołądka, refluks żółciowy,.. Należy wykonac gastroskopię. Jeśli chodzi o USG to w diagnostyce żołądka jest kompletnie nieprzydatne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
witam.
ja mam jeszcze lepiej. gastroskopia robiona w Maju dwukrotnie - nic nie wykazała, USG tak samo, wyniki badań rewelacyjne - lekarz mówi że jestem zdrowy jak koń. A niestety bóle brzucha mam bardzo często. przed jedzeniem, po jedzeniu, rano, wieczorem - bardzo różnie. nikt nie potrafi zdiagnozować przyczyny. jeden lekarz mówi że to nadkwasota, inny - refluks, jeszcze inny na tle nerwowym. nikt nie wie na pewno. A mam tak już z 15 lat od czasu kiedy wyszedłem z wojska. Może ktoś z Was coś poradzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli nadkwasota lub refluks to powinieneś brać na to inhibitory pompy protonowej, ewentualnie coś słabszego, gdyby nawet to nie miało absolutnie żadnego działania to dalsze badania, bo w takim wypadku nie w nadkwasocie czy refluksie by chyba był problem. Btw. - nie zawsze można 100% coś diagnozować, mało kto ma podręcznikowo zachowującą się chorobę, stąd może być tyle możliwych diagnoz a nawet jako powód podane reakcje na tle nerwowym.
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Muszę się wybrać na badania bo nie da się tak długo wytrzymać
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam podobne objawy i okazało się, że mam helicobacter pylori, GERD, zapalenie błony śluzowej i 2 polipy
![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
zapomniałem jeszcze dodać ze przy okazji gastroskopii zrobiłem test na helikobakter - oczywiście był negatywny. co do inhibitorów to czasami biorę Omar lub Helicid - przeważnie pomagają - bo obnizają ph. po wielu konsultacjach i przeczytanych forach internetowych coraz bardziej skłaniam sie do diagnozy o podłożu nerwowym (zasugerował mi to gastrolog z 30 - letnim doświadczeniem). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Helicobaktera można zniszczyć odpowiednim leczeniem, GERD leczyć symptomatycznie obniżaniem kwasoty żołądka i odpowiednią dietą w najgorszym podług tego czym jest spowodowany to chirurgicznie, zapalenie zależy na jakim podłożu a z polipami to trochu lipa, bo żołądku to nieczęsto bywają. Nie ma co smutać, grunt, że jest wszystko już zdiagnozowane i możesz przeciwdziałać sytuaacji a nie dalej bezczynnie cierpieć ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
czesc! mam straszny problem i znalazlam ten watek, pomyslalam ze jak go odswieze, to moze mi pomozecie... ostatnio mialam straszliwe bole brzucha szczegolnie rano i po posilku, takie uczucie zalegania jedzenia, pieczenia brzucha i nadbrzusza, naprawde, ale to naprawde nie do zniesienia. lekarka kazala mi zrobic test na helicobacter pylori i okazalo sie ze mam :/ lipa, ale najgorsze jest to ze niestety musialam przejsc na diete odpowiednia i brac rozne leki, dostalam lanzul i controloc, ale nic! powiedzcie, jak wytluklyscie tego helicobactera? bo ja juz sama nie wiem, rzygam tym siemieniem lnianym, i tak nic nie moge zjesc dobrego a nawet jak jem te dietetyczne bezsmakowe zarcie to i tak boli. choroba wrzodowa, zapomnialam dodac. a wiec? czym leczylyscie tego helicobactera? mam wrazenie ze lekarka nie bardzo umie mi pomoc :/
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja sie leczyłam balsamem Szostakowskiego z wrzodów kiedyś..ale żeby specjalnie pomogło to nie powiem.Hehe, pamiętam że byłam wtedy zapamiętałą wegetarianką i nie uznawałam leków, bo to chemia, itd., a ja chciałam żyć w zgodzie z naturą (z tego okresu pozostało mi tylko dotowanie Greenpeace)...balsam suxxx....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Chyba nie uważasz, że same zioła Ci pomogą. Nie mówię, że to szamańskie metody, bo sama stosuję homeopatyczne środki, ale przy poważnych chorobach skutkują bardzo powoli, o tym chyba każdy wie. A choroba wrzodowa JEST poważna. Przy takich chorobach dieta owszem, siemię lniane owszem, naturalne środki owszem, ale bez leku tylko się wymęczysz. Wiem coś o tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Nie uważam..Napisałam przecież że się leczyłam kiedyś i że nie był to najlepszypomysł.. Fakt faktem dopiero Polprazol pomógł w połączeniu ze specjalną dietą dla wrzodowców, to daje najlepsze efekty..nie musisz być taka napastliwa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Gdzie można dostac testy na te helikobakter???? boże przeczytałam że to choroba brudnych rak... latwo zlapac ponioc...
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Jedynym wiarygodnym badaniem jest endoskopia.Testy z apteki można sobie darowac,są niediagnostyczne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
ale jak to, ja slyszalam, ze wiele osob robi sobie test na helicobacter apteczny i wychodzi... ale ja sie nie znam:/ w kazdym razie nie mialam jeszcze endoskopi. gosiurek, powiedz mi zwalczylas juz chorobe??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Takie testy nie wykrywają czy właśnie teraz jesteś chora,czy może masz już chorobę za sobą. Jeśli wyjdzie wynik negatywny,to ok,jesteś zdrowa.Ale pozytywny to w sumie nic nie wiadomo,więc i tak trzeba by było wtedy przeprowadzić badanie endoskopowe.Jednym słowem szkoda kasy.Najlepiej iść do lekarza i poprosić o skierowanie na endoskopię.Badanie nie jest zbyt przyjemne,ale do przeżycia.Ja na szczęście nie chorowałam.Trzymam kciuki za Was
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
a czym to leczylas potem, co ci lekarz przepisywal?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Już pisałam że na szczęście mnie to nie dotyczy.Jeśli w badaniu enoskopowym potwierdzi się obecność H.pylori to dostaniesz 2 antybiotyki i lek hamujący wydzielanie kwasu żołądkowego,przeważnie zażywa się to 2 tygodnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Hej! Leczylam strasznie dlugo helicobacter pylori, najskuteczniejsze podobno sa ogolem leki z grupy omeprazoli, najczesciej lekarze je przepisuja, ale pamietaj, przypilnuj lekarza, zeby nie przepisywal byle czego, bo one sie miedzy soba roznia. Ja bralam Polprazol, pomogl bardzo szybko, w porownaniu do innych g... ktorymi mnie raczono wczesniej. Acha, no i dieta - bez niej moze nie jak bez reki, no ale na pewno pomoze
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
hey wam
moze ktos cos wie o bolach zalodka na tle nerwowym ktos cos bierze co pomaga. robialam badania i podobno mam wszystko na tle nerwowym narazie ratuje sie tylko nospa forte i lekami na recepte co radzicie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.