|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1651 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
kurdeeeeee....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1652 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, co do kosmetyków Vipera, to wklejałam od nich mejla, gdzie nie napisali NIC na temat testów, więc jak dla mnie testują.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1653 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1654 |
Nie depcze krokusów
|
Pewnie stąd właśnie, że nic o tym nie ma
![]()
![]() |
#1655 |
Rozeznanie
|
słuchajcie, jestem zachwycona tym szamponem Urtekram - mam takie podniesione włoski, nie ulizane, błyszczące i w ogóle
![]() mają w ofercie też pastę do zębów, ale nie sprawdzałam jej. Ten dezodorant w kulce nie jest aż tak rewelacyjny, ale miło coś nie-chemicznego w siebie wcierać ![]()
![]() |
#1656 |
Zakorzenienie
|
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos..._czas_dla.html
tak a propo zwierząt. |
![]() ![]() |
![]() |
#1657 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1658 |
Przyczajenie
|
Napisałam do firmy produkującej kosmetyki Tołpa oto ich odpowiedź
"Firma Torf Corporation Fabryka Leków Sp z o.o. w Kątach Wrocławskich nie testuje żadnych kosmetyków na zwierzętach zgodnie z ustawą o kosmetykach 2. Większości producenci surowców sprawdzają toksyczność, mutagenność itp. swoich surowców na zwierzętach, ponieważ nie ma jeszcze wprowadzonych w Europie metod alternatywych, które umożliwiłyby nie testowanie na zwierzętach. Tak, więc nie jest możliwe wyprodukowanie żadnego kosmetyku z surowców, który nie był wcześniej testowany na zwierzętach." |
![]() ![]() |
![]() |
#1659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1660 |
Rozeznanie
|
muszę cię zmartwić, ale niektórych składników, np nowych substancji nie da się inaczej przetestować niż na zwierzętach. To dla mnie przykre, ale nie wynaleziono jeszcze zadnej innej metody, która by sprawdziła np. toksyczność- jest to nawet wymagane przez prawo. Oczywiście testy typu jak dany kosmetyk się rozprowadza są zupełnie bezsensowne. Mam nadzieje, że uczeni coś wymyślą...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1661 |
Przyczajenie
|
A oto odpowieź ERIS
Szanowna Pani, Nasza firma nie testuje wyrobów kosmetycznych na zwierzętach, ani nie zleca żadnych badań tego typu. Chcieliśmy jednak przy okazji zauważyć że nie robi tego w tej chwili żadna firma w Europie. Takie testy zostały zakazane całkowicie po 2004 roku, siódmą poprawką do Dyrektywy Kosmetycznej (2003/15/EC). Odniesienie do tego zakazu znajduje się także w polskiej Ustawie o kosmetykach. Nasza firma nie stosuje składników pochodzenia zwierzęcego. Trochę inaczej ma się sytuacja z niektórymi surowcami wchodzącymi w skład produktów kosmetycznych. Część z ich producentów nadal niektóre testy przeprowadza, tego zresztą wymaga od nich prawo. Z naszej strony staramy się kupować jedynie takie surowce, które nie były testowane na zwierzętach lub, w przypadku gdy nie da się tego uniknąć, wybieramy producenta, który takie testy ograniczył i zastosował jedne z dostępnych metod alternatywnych. Na szczęście większość tego typu badań substancji chemicznych stosowanych w kosmetykach ma ustać do marca 2009 roku i zostać zastąpiona badaniami in vitro. Z naszej strony staramy się również wspomagać proces opracowywania nowych metod alternatywnych. Jako jedni z pierwszych rozpoczęliśmy m.in. badania właściwości drażniących substancji in vitro na trójwymiarowym modelu naskórka. Pozdrawiamy Serwis Informacyjny Dr Irena Eris" Niby nie testują ale zastanawiają mnie te surowce |
![]() ![]() |
![]() |
#1662 |
Zakorzenienie
|
Niestety, wszystkie nowoodkryte skladniki wciaz musza byc testowane na zwierzetach- wlasnie pod wzgl. toksycznosci
![]() Dlatego, moim zdaniem, jedynym wyjsciem jest zmniejszenie ogolnej ilosci uzywanych kosmetykow i zrezygnowanie z takich, ktore "szczyca sie" zawartoscia nowoczesnych substancji, ktore na pewno musialby zostac przetestowane, w ostatnich latach, (np. przez L'Oreal, Procter&Gamble). |
![]() ![]() |
![]() |
#1663 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1664 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedynym wyjściem jest ograniczenie kolekcji kosmetycznej. Ja postanowiłam kupować kolejny kosmetyk dopiero wtedy kiedy zużyję stary. No i spora część moich kosmetyków to kosm. organiczne więc mam cichą nadzieję ze nie mają nic wspólnego z wycinaniem lasów tropikalnych
![]() |
#1665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Shaera-mysle, ze takie "zwyczajne" firmy, (zwlaszcza oferujace kolorowke) korzystaja z substancji, ktore byly juz dawniej testowane na zwierzetach, (zgodnie z wymogami prawnymi) i nie przyczyniaja sie do nowych testow. Edytowane przez Kattarina Czas edycji: 2008-11-18 o 21:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1666 |
Przyczajenie
|
Kolejny list tym razem od NIVEA
Witam serdecznie Dziękuję za kontakt. Chciałabym Pani± poinformować, że nasza firma, zgodnie z wymaganiami określonymi w Europejskiej Dyrektywie Kosmetycznej oraz polskiej Ustawie Kosmetycznej z dnia 30 marca 2001 nie przeprowadza testów na zwierzętach, żeby ocenić bezpieczeństwo i skuteczno¶ć swoich kosmetyków. Informuję również, że ustawodawstwo UE nie wymaga stosowania specjalnego znaku informującego, że produkt nie był testowany na zwierzętach, gdyż jest to ogólnie przyjętym standardem i od 2002 roku wymogiem niezbędnym do zarejestrowania produktu kosmetycznego. Kosmetyki NIVEA mogą zawierać składniki, które były testowane na zwierzętach przez dostawców tych surowców, aby spełnić wymagania ustawodawcze w Europie i innych krajach na świecie, tzn., aby ocenić bezpieczeństwo surowców chemicznych. Badanie bezpieczeństwa surowców przeprowadza się głównie w oparciu o dane toksykologiczne. Należy podkreślić, że testowanie surowców na zwierzętach dla celów spełnienia wymagań ustawodawstwa chemicznego jest na dzień dzisiejszy zgodne z prawem. Ustawodawstwo kosmetyczne wymaga zebrania danych toksykologicznych w celu oceny bezpieczeństwa surowców. Nie wszystkie jednak z wymaganych informacji można uzyskać wykorzystują zatwierdzone alternatywne metody badawcze. Przykładem s± badania mające dać odpowiedź na bardzo ważne pytanie, np. czy substancja wywołuje alergię. |
![]() ![]() |
![]() |
#1667 |
Raczkowanie
|
Sabbatha, mam nadzieję, że w końcu ktoś 'z góry' z nimi pojedzie
![]() ![]() ![]() Ankaa_1, Nivea jest przeze mnie skreślona i nie kupuję jej produktów; metody alternatywne istnieją i niech nie opowiadają takich bzdur ![]() Kattarinko, też tak myślę, ale mam też nadzieję, że nowych testów nie zlecają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1668 |
Rozeznanie
|
a gdzie w Krakowie mogę kupić pastę do zębów Ziaja?
albo pastę do zębów URTEKRAM?
![]() |
#1669 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Prawo to ja już od dawna mam w miejscu gdzie plecy kończą swą szlachetną nazwę. Dura lex, sed lex. Ale... Co to za prawo w takim razie? Niepsrawiedliwe, pełne braku szacunku dla innych istnień i kłamliwe. Pod pozorem czynienia dobra, pozwala na tak wielkie okrucieństwa... &&& Ja myślę, że spokojnie idzie nie testować kosmetyków na zwierzętach. Są inne, alternatywne metody. A z resztą, im mniej chemii będzie w tych specyfikach, tym mniej trzeba będzie testować w ogóle. Jak to sentymentaliści radzili- powróćmy do natury ![]() Tworząc to hasło nawet nie wiedzieli, że będzie je można wykorzystać w zupełnie innej sytuacji niż ta, w której znaleźli się oni sami :P
![]() |
#1670 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() czy mogę sie dołączyć. Wątek jest mi bardzo bliski, nie mogę patrzeć na maltretowanie przyjaciół. Totalnie bezbronnych. Jak sobie wyobraże, że moją szczurowata kluche i jej braci ktoś katuje to mnie rozpacz bierze ![]() Dlatego jest to dla mnie istotne czy to co na siebie nakładam jest testowane. Podobnie jak kilka innych dziewczyn poszukuję dezodorantu. Zainteresowałam się firma Himalaya Herbals, dzisiaj pisałam do nich maila z zapytaniem czy testują. Chociaż kiedy oglądałam ich anglojęzyczną strone zauważyłam, że robią też naturalne kosmetyki i chyba lekarstwa dla zwierząt. Jak tylko dostanę odpowiedź to wklęję. Janino1984 Himalaya chyba robi pasty do zębów. Jeszcze jedno mnie zastanawia, skoro ziaja nie testuje to ich linie MED i PRO też nie powinny byc testowane ![]() P.S. Chatul droga nie idź w politykę bo Cię jeszcze zdegenerują, szkoda by było, a glany zmieniłam na trampki. |
![]() ![]() |
![]() |
#1671 |
Rozeznanie
|
no, ja ciągle mam kilka skórzanych rzeczy a na półce z kosmetykami kosmetyki testerów... ale ważne, że robię coś z tym i zwiększam chociaż własną świadomość i coraz mniej tych kosmetyków od testerów mam.
![]() |
#1672 |
Zakorzenienie
|
ja w ogóle nosze tylko trampki
![]() A i istnieją glany wegetariańskie, są w sieci takie strony, jak chcesz dalej chodzić w glanach, to poszukaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1673 |
Raczkowanie
|
To Wy nie kupujecie 'szmaciaków' (Znaczy... butów z tworzywa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1674 |
Zakorzenienie
|
co do skory to zwrocila mi na to uwage kiedys fizyczka, ze wytworzenie butow z tworzywa sztucznego tworzy ogromne zanieczyszczenia, wiec wcale nie jest takie prosrodowiskowe. niestety nie ma opcji czarne-biale.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1675 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1676 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1677 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1678 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1679 |
ma zielone pojęcie
|
Yugoslavia, E, nie może być tak źle z tą polityką. Poradzę sobie. Nie dam się i tyle
![]() Co do glanów to nie zmienię ich na trampki. Bo to już niczego nie da. Zwierzę zostało zabite i nic mu życia nie zwróci. Po prostu nie kupuję już żadnych innych skórzanych rzeczy ![]() ![]() Shaera, trampki noszę na WFie (; Zieloniutkie ![]() ![]() Co do glanów jeszcze to też mi kiedyś nogi masakrowały. Na samym początku, jak je musiałam rozchodzić. Pięt nie miałam przez pierwsze 2 tygodnie :P Ale nie żałowałam i nie żałuję. Teraz to bez glanów jak bez ręki się czuję. W zeszłym roku na Woodstocku nawet spałam w glanach ^^
#1680 |
Nie depcze krokusów
|
Kupiłam swoje glanki w liceum, są zmasakrowane, ale nadal w nich chodzę (jestem po studiach). Buty z materiału dawno by mi się rozwaliły.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.