|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() !pomocy!Mam 19 lat i utyłam w ciagu poltoraroku ok14kg na poczatku gdy poznalam swojego( teraz już) narzeczonego(2006)wazylam ok65/68kg przy wzroscie 175 po roku moja waga doszla do ok78kg nawet nie wiem jak do tego doszlo ale pewnie po lekach jakie bralam i napewno z jedzenia chipsow :/(teraz uwazam ze bylam wrecz od nich uzalezniona) ale wtedy nie zwracalam uwagi na to ile waze a moze poprostu bylam tego nieswiadoma.Jednak koncem grudnia,na przelomie stycznia cos mnie tchnelo zeby poprzymierzac letnie ciuchy i wtedy przezylam szok
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: !pomocy!
wiesz odchudzanie to trudna droga. moze waga stoi w miejscu dlatego ze sie stabilizuje. a moze zle sie odzywiasz? za duzo lub za malo jesz? moze lepiej idz do lekarza, zrob badania, powiedz mu o tym, i przylacz sie do jakiegos watku odchudzajacych sie, dziewczyny na pewno ci pomoga
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
cały czas jestem na diecie od stycznia a od kwietnia bez rezultatów ,może to dlateg bo za mało wody pije:/ bo na poczatku pilam bardzo dużo ale teraz pije mniej mineralnej jak sie domyślacie względy praktyczne ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
tak jak poprzednio mało chleba max kromka razowego niskotłuszczowe potrawy dużo warzyw owoców mniej bo cukier, zielona herbata zero słodyczy chipsów itp(no może czasem sie zdarzy) dziennie ok 1500 max 2000 kcal +cwiczenia 3x w tyg i duzo chodzenia codziennie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Moja koleżanka też codziennie jadła same tłuszcze: pizze, kabeby itp, a po 2 miesiącach się dziwiła, że nie może wejść w swoje ulubione spodnie.
Owoce też są ważnym składnikiem diety, owszem mają dużo cukrów ale organizm je wydala także nie ma się czego obawiać. Możesz tylko pominąć banany i winogrona. Co do warzyw to najlepsze są surowe (np. marchew) i gotowane na parze. Broń Boże w wodzie!! To zabja wszystkie witaminy itp. I jak sama mówisz, zero słodyczy i chipsów. Bardzo dobra jest czerwona herbatka (chociaż na mnie osobiście nie działa) ale polecam i do tego pić ja na czczo. Śniadanie obowiązkowe, np. płatki/musli na mleku II śniadanie: kromka chlebka żytniego + mały kawałeczek chudego twarożku + jakiś owoc Obiad: kasza gryczana (bez polewania ją tłuszczem) + kawałek pieczonego kurczaka (bez tłuszczu i skórki!!) + surówka-> kapusta pekińska, pomidor, rzodkiewka, ogórek Podwieczorek: szklanka świeżo wyciśniętego soku z jabłek + Kolacja: (najpóźniej 3 godziny przed spaniem) Serek wiejski + 2 kromki żyniego chlebka Mi to pomogło, schudłam 7 kg w 3 tyg także polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
You tell me that we all can change You tell me we can find something to wash the tears away.' Edytowane przez KOKAINA Czas edycji: 2008-11-21 o 14:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Angel , badałaś poziom kortyzolu , hormonów tarczycy ft3 i ft4 oraz krzywą insulinową ?
Być może w tym leży sedno sprawy.. Gdy tarczycowe będą nawet ciut poniżej normy lub insulina powyżej koniecznie trzeba będzie udać się do dobrego endokrynologa i unormować to lekami . Póki co życzę powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Tym bardziej- masz sporo ruchu. Przy ubogiej diecie i intesywnym treningu mogłaś tylko pospalać mięśnie i w rezultacie otłuścić sylwetke, pomimo znacznego spadku wagi.
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak ktoś chcę to ja bardzo chętnie mogę przedstawić ich program ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
to ja poprosze może będą bardziej efektowne niż te moje
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Tak więc proszę bardzo
![]() Rozgrzewka: 10-15 minut szybki marsz lub trucht. Część I: Wypady naprzemienne. Pozycja wyjściowa: Stopy złączone, mięśnie brzucha napięte, dłonie na biodrach, plecy proste, łopatki ściągnięte w dół. Wypad do przodu i powrót do pozycji wyjściowej najpierw jedną nogą, a później drugą. UWAGA! W pełnym wypadzie kąt między podudziem a udem powinien wynosić 90 stopni, pośladki napięte, plecy proste. Wykonaj 3 serie po 30 powtórzeń. Między kolejnymi seriami 15 sek. odpoczynku. Aby zwiększyć intensywność ćwiczenia można użyć małej sztangi ( lub kg cukru jak ktoś woli ![]() Wypady w tył. Pozycja wyjściowa: stań w wąskim rozkroku, mięśnie brzucha napięte, dłonie na biodrach, plecy proste, łopatki ściągnięte w dół. Wypad w tył i powrót do pozycji wyjściowej najpierw jedną nogą, a później drugą (nie zatrzymuj ruchu). UWAGA! j/w Wykonaj 3 serie po 20 powtórzeń. Między kolejnymi seriami 15 sekund odpoczynku. Wypady do boku. Pozycja wyjściowa: Stoimy, stopy złączone, mięśnie brzucha napięte, dłonie na biodrach, plecy proste, łopatki ściągnięte w dół. Zrób wypad i powrót do pozycji wyjściowej najpierw jedną nogą, a później drugą (nie zatrzymuj ruchu). Wykonaj 3 serie tego ćwiczenia a w każdej z nich po 30 powtórzeń na każdą nogę. Między kolejnymi seriami zrób 15 sekund odpoczynku. Przysiady. Pozycja wyjściowa:Stań w rozkroku, mięśnie brzucha napięte, ręce wyciągnięte przed siebie, plecy proste. Wykonaj 3 serie po 20 powtórzeń. Między seriami 15 sekund odpoczynku. By zwiększyć intensywność ćwiczenia użyj piłki lub ciężarka o wadze 5 kg. Unoszenie nogi na bok. Pozycja wyjściowa: stopy złączone, klatka piersiowa wypchnięte do przodu, dłonie na stabilnym podparciu (na wysokości bioder). Nie przechylając tułowia unieś nogę na bok kierując ją nieco w tył (noga w kolanie lekko ugięta, kolano skierowane w stronę podłogi), napnij mięśnie brzucha i wyprostuj plecy, po czym wróć do pozycji wyjściowej. Wykonaj 3 serie po 20 powtórzeń jedną i drugą nogą. Między seriami 15 sek. przerwy. Wznosy nóg w tył. Pozycja wyjściowa: j/w. Unieś jedną nogę do tyłu (noga w kolanie wyprostowana) napinając przy tym pośladek i mięśnie brzucha, po czym opuść ją do pozycji wyjściowej. Po wykonaniu odpowiedniej liczny powtórzeń jedną nogą, wykonaj taką samą liczbę powtórzeń drugą nogą. Wykonaj 3 serie tego ćwiczenia a w każdej z nich po 20 powtórzeń jedną i 20 powtórzeń drugą nogą. Między kolejnymi seriami 15 sek. odpoczynku. UWAGA!! Zanim przejdziesz do dalszych ćwiczeń zrób mały trening interwałowy (nie pytaj co to znaczy bo sama nie wiem ![]() Część II: Spinanie pośladka w klęku podpartym I. Pozycja wyjściowa: Klęk podparty na łokciach, głowa uniesiona lekko w górę, mięśnie brzucha napięte. Unieś jedna nogę mocno do góry (kąt prosty między podudziem a udem), stopa "zadarta". mocno napnij pośladek, po czym opuść nogę do pozycji wyjściowej. Wykonaj 3 serie po 30 powtórzeń jedną i drugą nogą. Między kolejnymi seriami 15 sek. odpoczynku. Spinanie pośladka w klęku podartym II. Pozycja wyjściowa: Klęk podparty na jednym łokciu, głowa uniesiona lekko w górę, mięśnie brzucha napięte. Unieś nogę do góry kierując ją w bok (noga w kolanie ugięta), po czym opuszczamy ją do pozycji wyjściowej. Wykonaj 3 serie po 30 powtórzeń jedną i drugą nogą. Między kolejnymi seriami 15 sek. przerwy. Spinanie posladka w klęku podpartym III. Pozycja wyjściowa: Klęk podparty na łokciach, jedna noga wyprostowana, wsparta palcami na podłodze, głowa uniesiona lekko w górę, mięśnie brzucha napięte. Unieś wyprostowaną nogę mocno do góry napinając przy tym pośladek i nie zmieniając pozycji bioder, po czym opuść nogę do pozycji wyjściowej. Wykonaj 2 serie po 30 powtórzeń jedną i drugą nogą. Między kolejnymi seriami 15 sek. przerwy. Unoszenie tułowia leżąc I. Pozycja wyjściowa: Leżymy na brzuchu, dłonie na karku, stopy złączone, pośladki napięte, kolana razem. Unieś tułów i nogi do góry, zatrzymaj na 15-20 sekund ruch w najwyższej pozycji i wróć do pozycji wyjściowej. Wykonaj 8 powtórzeń. Unoszenie tułowia leżąc II. Pozycja wyjściowa: Leżymy na brzuchu, dłonie na karku, stopy złączone, pośladki napięte. Unieś tułów i nogi jednocześnie do góry. Trzymając tułów w górze rozsuń nogi na boki, w najwyższej pozycji zatrzymaj na chwilę ruch i wróć do pozycji wyjściowej. Wykonaj 3 serie tego ćwiczenia a w każdej z nich 15 powtórzeń. Między seriami 15 sek. przerwy. Opuszczanie naprzemienne nóg. Pozycja wyjściowa: Leżymy na plecach, nogi wyprostowane, uniesione w górę, ręce na karku, głowa i górna część pleców uniesiona w górę. Opuść w dół uniesioną nogę unosząc jednocześnie drugą nogę. Wykonaj 3 serie po 30 powtórzeń jedną i drugą nogą. Między seriami 15 sek. przerwy. Podpora na łokciach. Pozycja wyjściowa: Z leżenia na plecach przejdź do podpory na łokciach i palcach u stóp, napnij mięśnie brzucha tak, aby ciało tworzyło jedną linię (coś jak pompki, tylko nie na dłoniach a na łokciach), zatrzymaj ruch na 15-20 sekund, po czym wróć do pozycji wyjściowej. Powtórz całość 4 razy. Unoszenie bioder maksymalnie w górę. Pozycja wyjściowa: Leżymy na plecach, nogi uniesione w górę wyprostowane, ręce na karku, głowa i górna część pleców uniesiona w górę. Nie uginając nóg w kolanach unieś biodra jak najwyżej w górę. Wykonaj 4 serie tego ćwiczenia a w każdej z nich 20 powtórzeń. Między kolejnymi seriami 15 sek. odpoczynku. Unoszenie nód w górę w siadzie. Pozycja wyjściowa: Usiądź na podłodze, nogi wyprostowane wysunięte do przodu, tułów uniesiony, ręce na boki. Unieś wyprostowane nogi do góry odrywając przy tym ręce od podłogi, zatrzymaj ruch na ok. 15-20 sek. po czym wróć do pozycji wyjściowej. Powtórz ćwiczenie 4 razy. Spinanie brzucha z obciążeniem.Pozycja wyjściowa: Leżymy na plecach, nogi wyprostowane uniesione pionowo w górę, ręce wyprostowane i uniesione w górę. W rękach trzymamy mały obciążnik (np. kg cukru ![]() Spinamy mięśnie brzucha wykonując krótkie ruchy w górę. Wykonaj 3 serie po 30 powtórzeń. Między seriami 15 sek. przerwy. Na koniec treningu: zrób 12-minutowy trening interwałowy, tzn. 2 min. marszu + 4 min. biegu + 2 min. marszu + 4 min. biegu. Ćwiczenia wydają się być trudne, lecz przy dokładniejszemu przypatrzeniu się, to wszyscy robiliśmy je kiedyś na WF-ie, także nie ma obaw. Zapraszam wszystkich do intensywnych ćwiczeń i życzę powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
grzalka2 - fajne cwiczenia, faktycznie nie skomplikowane, podobne jak na wfie ;p Zaraz sobie skopuję co napisałaś do notatnika i będę sobie ćwiczyć od czasu do czasu.. jak mi się bedzie chciało
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A po kilku razach człowiek od razu lepiej się czuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
a co myslicie o cwiczeniach kardio?
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem to nie ma w sumie tak dużo wspólnego z lepszą sylwetką. Te ćwiczenia są praktycznie po to aby wzmocnić serce. Ale jak chcesz spróbować to czemu nic, nie masz nic do stracenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.