|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
hej dziewczyny
nie odzywałam się dzisiaj bo jakoś weny na pisanie nie miałam ![]() Magflieg wszystkiego najlepszego dla Eilki w dniu jej imienim !!! Jagna i Mandarynka miejmy nadzieję, że te zwolnienia ominą Waszych TŻ-ów ![]() Jagna udanej podróży do konsulatu i obyście szybko i spokojnie wszystko załatwili.. Anuhaaa historia z kapsułką okropna. dobrze, że wszystko dobrze się skończyło no i gratuluję zimnej krwi ![]() Liatris co do chrztu to właśnie słyszałam nieraz, że księża robią problemy gdy rodzice dziecka ślubu nie mają co dla mnie jest śmieszne bo chrzest jest dla dziecka a nie dla jego rodziców ... Agnes ja w sumie od jakiś 3-4 dni dopiero nie krwawię, więc może u Ciebie też już sama końcówka tego krwawienia. ja teraz mam takie jakby plamienia. Izuxyz Kalinka przesłodka takie ma pućki fajne ![]() mam nadzieję, że nikogo nie pominęłam, jeśli tak to bardzo przepraszam .. mamuśki czy Wy codziennie kąpiecie swoje bobaski? u nas jakbyła położna to mówiła, że nie trzeba codziennie kąpać, że wystarczy przemyć fałdki na szyi, pod paszkami i pachwiny. do tej pory jednak kąpałam Hanię codziennie bo uważam, że lepiej jej się później śpi, ale dzisiaj to mnie jakiś mega leń złapał i zastanawiam się właśnie czy ją kąpać czy może ten 1 dzień raz na jakiś czas sobie darować?
|
#2672 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak zimowe zawieruszki uczyniły z nas mamuśki: Wrześniowo-Październikowe Bobasy
iwa chyba raz na jakis czas jak sie nie wykapie nic sie nie stanie. ja kapie codziennie bo tak jest bardziej higienicznie. sama nie chcialabym pojsc spac bez wczesniejszego umycia dlatego tak samo postepuje w stosunu do Antka
|
#2673 | ||||
|
Zakorzenienie
|
magflieg, wszystkiego najlepszego dla Emilki
Jagna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Maciek jest chyba 2 tyg starszy od Kalinki. izu, Kalinka jest przesłodziutka, w sukieneczce wygląda bosko ![]() Cytat:
Cytat:
Maciuś uwielbia kąpiele, więc to dla nas i dla niego przyjemność i wieczorny relaks ![]() magflieg, my mamy matę tiny love zoo po Gabusi. Gabcia ją uwielbiała i długo jeszcze bawiła sie tymi zabawkami z maty a Maciej też jest na razie na niej szczęśliwy. http://allegro.pl/item486643832_mata...k_gratisy.html |
||||
|
|
|
#2674 | ||
|
Rozeznanie
|
Sto lat dla Emi
Kalinka izuxyzowa słodziutka ![]() Dziewczyny dziękuję za słowa poparcia co do chrztu. Jaroszaniu nie mam ochoty na ponowne rozmowy z tym księdzem i mamy zamiar iść do innej parafii, tym bardziej że był niemiły. Ale może być tak, że bede musiała mieć od niego pozwolenie na chrzest w innym miejscu i wtedy, to prawo kanoniczne to dobry argument. Cytat:
Cytat:
Moja córcia dzisiaj cały dzień jest jakaś marudna. Popłakuje, kupę małą i zielonkawą zrobiła. Mało jadła, dopiero później gdy obudziła się po kilku godzinach popołudniowej drzemki (co jej się nie zdarza) zjadła chyba ze 180 ml. Nie kąpałam jej dzisiaj z tego wszystkiego. I to też odpowiedz dla Iwy. Zazwyczaj kąpiemy ją codziennie, ale gdy ma jakiś gorszy dzień, to odpuszczam. Tak jak dzisiaj. Ale po kąpieli zawsze lepiej śpi. Jagna trzymam kciuki mocno zeby wszystko sie dobrze ułożyło w związku z pracą Twojego tż
|
||
|
|
|
#2675 |
|
Zadomowienie
|
co do krwawień po cc - u mnie trwało równo 6 tygodni
![]() dziewczyny, czy wy też kupowałuście taką drogą wit.k? u nasz kosztuje prawie 40 zł ![]() czy ona wogóle jest obowiązkowa? kupiłam ten cebion multi , o którym pisała Anisia. jutro mam odebrać receptę na wit.d3. bierzemy jeszcze furagin codziennie i debridat i tak się zastanawiam czy jeszcze ładować w Karolinę tę wit.k...
|
#2676 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2677 |
|
Raczkowanie
|
Nabuko nam np nikt nie przepisal witaminy k, więc jej nie podaję- daję tylko D3. Myślę ,że gdyby byla obowiązkowa , to by wszystkim dzieciom przepisywano. Jak się mylę to mnie oświećcie babeczki, to polece do apteki
Agnes, ból brzucha jest niepokojącym sygnalem , tak samo jak brzydko pachnące odchody poporodowe . Ja trafilam do szpitala w tydzien po porodzie i mnie czyścili. Też mnie na początku bolal mne brzuch to zlekceważylam, a rano już z lóżka wstać nie moglam. Także przestrzegam cię i radzę odwiedzić ginekologa. A wiecie jaki sposób znalazlam na usypianie mojego szkraba? Jak widzę ,że jest już śpiący to go myk do wózka, tylko koniecznie na brzuszek , smoka w buzię i go wożę w tą i zpowrotem. Usypia w max 5 min. Może niedobrze robie , że przyzwyczajam do wózka, ale zawsze to lepiej niż na rękach , bo przyznam ,że czasami to już sily na niego nie mialam, jak mi wyl po pól godziny , bo nie mógl zasnąć.
|
#2678 |
|
Raczkowanie
|
Iwa nam się zdarzyło parę razy małej nie wykąpać bo np. spała jak kamień albo długo gdzieś zabawiliśmy - jedynie przetarlismy na mokro buziaka i rączki i powiem Ci że nie zauważyłam aby gorzej przez to spała...
A jak tam plesniawki Hani? Bo Kalince jeszcze nie zeszły całkiem a Nystatyną smaruję juz od tygodnia ![]() Kurcze tak piszecie o tej wit. K a mnie pediatra nic nie mówiła. Z tego co pamiętam to mała miała po urodzeniu robiony zastrzyk z tej witaminy ale nikt nie mówił o jej podawaniu. Zauważyłam że od ponad tygodnia moje dziecko namiętnie ssie piąstkę i kciuka sliniac się przy tym jak buldog . Wasze też tak robią? Ja nie podaję małej smoczka i moze to dlatego?Magflieg ucałuj Emilkę z okazji jej święta! Liatris nie przejmuj sie tym księdzem i faktycznie spróbuj w innej parafii... w sumie to chyba kto jak kto ale ksiądz powinien się cieszyc ze chcecie ochrzcić dziecko ![]() Aisza na moją córę usypiająco działa... wibrator ;D Mam taką karuzelkę przy kołysce właśnie z funkcją wibracji i jak mała sie przebudzi i zaczyna kwękać albo nie może usnąć to ją "dopieszczam" tym wibratorkiem i momentalnie usypia. Chociaż też wiem że nie powinnam jej za bardzo do tego przyzwyczajać - dlatego używam tego tylko w nadzwyczajnych przypadkach (czyli w nocy kiedy nie mam siły na inne chwyty) Edytowane przez izuxyz Czas edycji: 2008-11-24 o 21:56 |
|
|
|
#2679 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nam w szpitalu przy wypisie powiedzieli o podawaniu, mamy naklejkę o codziennym podawaniu wit K w książeczce zdrowia Maciusia. Pediatra też o tym przypomniała. Powiedziała, że przy karmieniu piersią trzeba a przy modyfikowanym - nie. 3 lata temu, jak Gabi się urodziła nie podawano tej witaminy. To jakas nowość. |
|
|
|
|
#2680 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2681 |
|
Zakorzenienie
|
Izuxyz u nas Nystatyna chyba też za bardzo nie pomogła. jutro będziemy u pediatry to zapytam co dalej...
a co do wibracji to Hania też je lubi jak ma włączone leżąc w foteliku.
|
#2682 |
|
Zakorzenienie
|
dzień doberek
![]() jestem dzisiaj w szoku i mam nadzieję, że to nie objaw jakiegoś nadchodzącego choróbska (tfu tfu) otóż Hania jak zjadła wczoraj ok. godz.22, później wstała po 2 w nocy a następnie dopiero o 7 !!!!! kurcze, ale jaka głodna była ![]() zdaję sobie jednak sprawę, że to raczej jednorazowy przypadek a szkoda
|
#2683 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moj dzis pobil rekord. wczoraj zjadl o 18.40 a potem dopiero o 6:20 wiec prawie 12h tylko oczywiscie nie zasnal zaraz po jedzeniu tylko przed 21o 13 czeka nas szczepienie. nie wiem czy sie nie powtorze, ale czy Wam pielegniarki mierza dzieci na wizytach czy tylko waza? moj nigdy nie byl mierzony a wiem, ze niektorzy to robia. ciekawa jestem ile tam ma. podobno wynika to z tego, ze nie powinni sie tego robic (i tu sa 2 szkoly): a - przed 6 miesiacem, b - przezd usg bioderek
|
|
#2684 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Hania mierzona była tylko za pierwszym razem i o dziwo wyszło, że jest 2 cm krótsza niż przy wyjściu ze szpitala
![]() tak to za każdym razem jest tylko ważona
|
#2685 |
|
Rozeznanie
|
Cześć ranne ptaszki
Mój Maciej też tylko po urodzeniu był mierzony - raz jedyny. Teraz na każdej wizycie jest ważony a mierzyć będą na bilansie 1 latka. Tak mi powiedziano, bo też byłam strasznie ciekawa jaki jest długi. U nas od samego rana pada śnieżek, ślicznie jest na dworze tylko jeśli pogoda się tak utrzyma to nie wyjdę na spacer
|
#2686 |
|
Wtajemniczenie
|
my wychodzimy jak pada tylko zakladam zawsze folie na wozek.
|
#2687 |
|
Zadomowienie
|
Wielkie dzięki w imieniu Emi za życzenia imieninowe przekazałam odpowiedz :"a giiiii"
Dzięki też za podpowiedzi matowe muszę teraz podjąc decyzję...U nas też pruszy śnieżek ale też wychodzimy Jaroszania u nas też nigdy nie mierzy małej widzę tylko po ubrankach że rośnie na długość, mierzy za to obwód główki, no i waży przy szczepieniu...trzymam kciuki za bezbolesne szczepionko
|
#2688 |
|
Rozeznanie
|
U mnie pada nie prószy, zacina jak diabli
. Z foli korzystam owszem jak już jestem na zewnątrz i się rozpada, albo jeśli koniecznie muszę gdzieś wyjść. Żadna dla mnie przyjemność pchać wózek przez śnieg jedną ręka i trzymać jeszcze parasol. Tylko bardzo proszę nie odbierać mojej wypowiedzi jako atak w czyjąkolwiek stronę czy osobę
|
#2689 |
|
Zadomowienie
|
Magflieg-ja też mam mate Tiny Love Zoo-polecam.
Jaroszaniu-mojej Natalki też nie mierzą,pediatra mi powiedziała,że dopiero zmierzą gdy dziecko będzie samo stało, a dla własnych celów-a raczej ciekawości możemy malucha zmierzyć zwykłą miarą do ubrań. trzymam kciuki za brak bólu,stresu i płaczu przy szczepieniu. Aniu-jak ubiorę czasami małą w bluze z kapturem to jakbym Twojego Antosia widziała-poważnie . A nie martwi Cię tak długie spanie Antka? 12 godzin to już chyba "przegięcie" czytałam gdzieś,że max.co 6 godzin niemowlak powinien jeść.Iwa-ja małej nie kąpałam kilka razy-w szpitalu, gdy miała gorączkę i po szczepieniu, bo była jakaś nieswoja i miała też lekką gorączkę. Na co dzień nie odebrałabym jej tej radości, bo Natala uwielbia się kąpać!wczoraj zachlapała nam całą łazienkę no i gratuluję wyspania się ![]() moja mała też mnie dziś zaskoczyła, bo zasnęła o 23.00,o 01.30 dałam jej smoka bo się obudziła nie wiedzieć czemu i spała tak do 05.30 ![]() Izuxyz-moja mała dostaje smoka a mimo to namiętnie oblizuje rączki i próbuje je zjeść śliniąc się przy tym niesamowicie ![]() Goga-ja też nie wychodzę, gdy solidnie sypie, co innego takie delikatne pruszenie... ciekawe co u GoniJ?
Natalko warto było na Ciebie czekać... Urodziłaś się 10 września. Tego dnia świat na chwile stanął w miejscu... od tamtej pory już nic nie jest takie samo... Edytowane przez Dorotka@ Czas edycji: 2008-11-25 o 09:41 |
|
|
|
#2690 |
|
Zakorzenienie
|
heloł mamki!
Jak u nas bardzo pada to zła matka, egoistka wystawia syna na balkon, Piotrowi na balkonie nie pada i matka też sucha Szczerze wam powiem, że teraz gdy mrozi to za bardzo nie hcce mi sie wychodzić, Piotrek w wózku otulony kocykiem to ma fajnie, szkoda że nie mogę się tam koło niego położyć![]() mój Piotrek jest smoczkowy a też ciągle siedzi z piąchą w buzi i jeszcze przy tym stęka: yyyeee, yyyee, bardzo mu smakuje ta piastka Aha i jeszcze chciałam się zapytac, czy chodzicie do pediatry tylko na szczepienia czy częściej, oczywiście ze zdrowym bobo. Bo my ostatnio bylismy na szczepieniu i teraz 2 grudnia mamy następne. Tylko u nas na szczepieniu nie ma naszego pediatry, dlatego zastanawiam się czy trzeba z takim maluchem chodzić częściej na jakieś sprawdzenia?? mój tż rano się budzi i mówi, że śniło mu się, że był gwiazdą i nie chce się budzić A ja zasnęłam wczoraj po 21, Piotrek pierwszy raz obudził się o 2.30, a później już o 6, no i koniec spania było, bo mały się rozbrykał, ale i ja byłam już wyspana. No i własnie Piotrek czasem po wieczornym karmieniu przesypia 7-8godz, jak nie śpię to czasem go wybudzam ok 23-24 żeby jednak zjadł. No bo nie wiem, czy to dobrze, ze on tak długo nie je Jak z nim wchodzę na wagę w domu to przez 5 tyg przybrał ok 1kg więc chyba nie jest źle, a może za mało? Już sama nie wiem.
|
|
|
|
#2691 |
|
Wtajemniczenie
|
Dorotka ja czytalam, ze przesypianie nocy w tym wieku jest normalne. on nie spi tyle bo po jedzeniu byla jeszcze kapiel i w sumie zasnal o 21. o 6:20 zjadl, godzinke sie pokrecil i spi do tej pory. wszystko nam sie pozmienialo bo kiedys jadl co 4-5h a teraz w nocy robi sobie taka wielogodzinna przerwe a w dzien je jak noworodek - co 3h
Jak Natalka jest podobna do Antka to dla nas zaszczyt ![]() pytalam o to mierzenie bo u nas na przewijakach sa przyczepione takie miarki, trzeba tylko przylozyc dziecko i rozprostowac nozki, ale tego prostowania sie boje. spytam dzis na wizycie ![]() dzieki za kciuki! tez sie zastanawialam co u Goni mozna by do niej napisac. mam nadzieje, ze wszytsko jest dobrze...
|
#2692 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() do pediatry niestety chodzimy dość często ale to ze względu na badania kontrolne małej. Musimy co m-c robić mocz i morfologię, w czwartek usg brzuszka- trzymajcie koniecznie kciuki... no ale przed szczepieniem lekarz powinien przecież obejrzeć malucha, osłuchać itd. tż miała świetny sen widać też jesteście zaciekli oglądacze "you can dance"?Anuhaaaaaaa przyjmuje się,że maluch wzorcowo w 1 m-c powinien przybrać 1 kg,ale myślę,że 5 tyg. tez może być
|
|
#2693 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tż się rozmarzyłłłłłłł ojjjj ![]() anuhaaa zazdroszczę Ci, że Piotruś mimo iż na cycu tyle przesypia. Mój żarłok jak w zegarku w nocy co 2 godz jak już są 3 to szok . Kilogram na 5 tyg. to super tylko się cieszyć.
Moje kochane dzieci : Julia i Maciej Edytowane przez goga144 Czas edycji: 2008-11-25 o 10:01 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2694 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aniu jestem w szoku,że Antek po kąpieli nie domaga się jedzenia moja mała tak szaleje w wanience,że mimo iż jadła 1 godz.wcześniej, jak się przyssie do cyca... no i potwierzda się ,że woda wyciąga
|
|
#2695 |
|
Wtajemniczenie
|
to prawda - 1kg na miesiac to ksiazkowe przybieranie
podobno na modyfikowanym jest to troch wiecej.juz kiedys pytalam, ale chyba nikt mi nie odpowiedzial. jak sa siatki centylkowe i tam rozpisane miesiace to one sa skonczone? bo zaczyna sie od 1,ale liczyc to jako moment urodzenia czy skonczenia miesiaca? chce sobie po prostu na siatce zaznaczac postepy Antkowe, ale nie wiem czy dobrze robie.
|
#2696 |
|
Raczkowanie
|
Co do mat- ja też polecam TinyLove
![]() Ja mam krwawienie zaraz pełny szósty tydzień,ale takie malutkie.jednak wkładki jeszcze nie noszę tylko cienkie podpaski. Mój Robuś śpi najdłużej 5 godzin (ale to w nocy),a w dzień średnio 3h. a dziś w nocy miałąm kryzys-aż się popłakałam Mój mały ostatnio niespokojnie je-przez ok połowę karmienia kręci się,odchyla głowę (oczywiście nie puszczając cyca), co chwilę popusza brodawkę i za chwilę wsysa a ja czasem mam ochotę wyć z bólu.chyba kupię sobie nakładki na brodawki, bo nie wiem, ile wytrzymam ![]() w nocy zapowiedziałam mu nawet że koniec na kilka dni karmienia piersią, a będę ściągała pokarm laktatorem i karmiła z butelki.ale rano złość mi przeszła (bolące brodawki niestety nie) i jednak kupię te nakładki. wczoraj byliśmy u pediatry- i zapalaenie skóry (na czole) się cofa a my dziś jedziemy do drugich dziadków-widzieli tylko bobaska w szpitalu i nawet nie mieli go na rękach.to 200km czyli jakieś 3h jazdy z kawałkiem.pierwszy raz tak długa trasa mam nadzieję że prześpi.
|
|
|
|
#2697 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aniu ja bym brała skończone m-ce.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2698 |
|
Raczkowanie
|
Jaroszania trzymam kciuki aby przy szczepieniu mało płaczu było
![]() My jutro idziemy na pierwsze szczepienie (bo tutaj w 8 tygodniu)i na badanie bioderek i ja tradycyjnie już się przejmuję jak to będzie i oby wszystko było dobrze. ewe_dz udanej podróży do dziadków i aby mały dzielnie to zniósł |
|
|
|
#2699 |
|
Zakorzenienie
|
ja też liczę skończone miesiące w siatkach centylowych, ostatnio mi wychodziło że piotrek wagowo i wzrostem jest na 75 centylu.
|
|
|
|
#2700 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie mamuski
![]() Magflieg - spoznione zyczenia dla Emilki - Wszystkiego naj-naj z okazji imienin Izuxyz - Kalinka przesliczna a jaki ma piekny usmiech - miodzik!!! Jesli chodzi o maty, to my mamy taka jak anuhaaaa - slonika a co do witaminy K, to przepisali nam ja w szpitalu ale potem zaraz pediatra powiedziala, ze jak karmie piersia to nie ma potrzeby jej dawac tej witaminy. Moja Lily dzisiaj obudzila sie z kaszelkiem, nie ma goraczki tylko pokasluje - taki mokry ten kaszelek. Kupilam jej syropek, mam nadzieje, ze to wystarczy i nie rozwinie sie w jakies paskudztwo... ![]() My na pierwsze szczepienia idziemy dopiero w polowie grudnia - to Lily bedzie miala juz skonczone 3miesiace!!! Dziwnie to jakos tutaj jest... A do pediatry chodzimy ze zdrowa Niunia tak na kontrole czy wszystko jest ok i czy sie prawidlowo rozwija ale chyba juz nie bedziemy tak chodzic bo wizyty sa na godziny umawiane a potem i tak trzeba czekac godzine z dzieckiem w poczekalni gdzie sa inne chore dzieci...! I za kazdym razem martwie sie czy Lily sie nie zarazi... Wrzucam Wam fotke Lily z kapieli - na pewno sie usmiejecie!!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:26.

)

Jak z nim wchodzę na wagę w domu to przez 5 tyg przybrał ok 1kg więc chyba nie jest źle, a może za mało? Już sama nie wiem.
mozna by do niej napisac. mam nadzieje, ze wszytsko jest dobrze...