![]() |
#1771 |
Raczkowanie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
Przekopane...wszystkim bardzo współczuję.
Trah, jeszcze raz wielkie dzięki za te odpowiedzi. Mialam robione badania genetyczne pod koniec sierpnia - wynikow jeszcze nie ma, powiedziano mi, ze trzeba czekac 2-3 msce. I tak tkwię... Obawiam się tych blizn po zabiegu ![]()
"Bo śmiałkiem jest ten, kto podejmuje decyzje wbrew obawom, ten, kogo na każdym kroku nękają demony, kogo nurtują rozterki, czy ma rację czy nie. A mimo to działa - bo również wierzy w cuda." kierowca od 18.02.2010 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1772 |
Raczkowanie
|
Trah tarczycę miałam badaną włącznie z usg, nie mam lewego płata tarczycy, poza tym nie ma na niej guzków na szczęście. Miałam dodatkowo robione badania ( tsh, T3 i T3 a takze PCo) i mam niedoczycnność tarczyc, biorę hormony euthyrox50...
no i w piatek jade do bydgoszczy do szpiatala onkologicznego to zobaczymy co mi powiedzą.... nie chce byc ciągle krojona ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1773 |
Rozeznanie
|
Sweetangel współczuje Ci bardzo i mocno trzymam kciuki.
Nusia jak wygląda samo badanie genetyczne? ja musze na nie bardzo długo czekać, w łodzi to badanie wykonuje tylko jeden szpital, raz w tygodniu 10 osób. muszę dzwonić co tydzień i się pytać czy jest wolne miejsce :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1774 |
Raczkowanie
|
Trah...mnie na badanie skierował mój onkolog, nie czekałam w ogóle. Pielęgniarka pobrała dużą ilość krwi do specjalnej próbki z jakąś przeźroczystą cieczą. Problem w tym,że na wyniki czeka się baaardzo długo tak jak pisałam 2-3 msce, bo w Polsce jest jeden ośrodek w Szczecinie gdzie wysyłane są wszystkie próbki krwi...
"Bo śmiałkiem jest ten, kto podejmuje decyzje wbrew obawom, ten, kogo na każdym kroku nękają demony, kogo nurtują rozterki, czy ma rację czy nie. A mimo to działa - bo również wierzy w cuda." kierowca od 18.02.2010 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1775 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a zmiana tabletek na plastry niewiele da, bo to wszystko idzie do krwi ![]() ja słyszałam że od tarczycy takie guzki powstają, więc nie wiem czemu Twój lekarz twierdzi inaczej
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1776 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie a co po tym USG, tzn co stwierdzi USG?(że to włókniak albo coś innego) jeżeli to będzie włókniak to będę musiała mieć biopsję ? (boli)
Przepraszam,że tyle pytań ale nie wiem na czym to polega.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
usg wstępnie określi co to może być, ale żeby mieć 100% pewności trzeba zrobić biospję, ja miałam robioną, nie boli, czułam lekkie kłucie, zależy też jakiego masz guzka, bo każdy inaczej reaguje na igłę. Ale ogólnie nie jest źle, nie bój się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1778 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mam podobne przeżycia do Ciebie - bolało podczas zabiegu a lekarz mi nawet nie dał dodatkowego znieczulenia ![]() ![]() a co do blizny i szwów, to ja po tygodniu miałam zdjęte szwy, kupiłam sobie specjalny stanik sportowy i nawet spałam w nim przez 2 tygodnie... miejsce po zdjęciu szwów umyłam wodą po 3,4 dniach a tak przemywałam wodą utlenioną. Po około 2,5 tygodniach zaczęłam wcierać maść CEPAN, i teraz już po około miesiącu widzę że blizna zaczyna się robić biała i znika ten krwisty odcień, a to dobrze bo już zaczynałam wątpić w skuteczność tej maśći ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1779 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja tak właśnie miałam. onkolog po usg potrafił stwierdzić, że to nic złośliwego, po badaniu to samo, potrafił w palcach przez skórę wyczuć jego strukturę ![]() i miał rację, wszystko w porządku było. operacja trwała niecałą godzinę, po 30 minutach już lekarz wyszedł z sali operacyjnej. miałam trzy szwy, nie stosowałam żadnych maści, i nie widać blizny. co prawda świetnie mi to zrobili. na obwolucie sutka. kiedy ide do ginekologa, to zawsze pyta: a która pierś była operowana ![]() Alekaagda, chyba się źle zrozumiałyśmy. ja nie miałam zabiegu-znieczulenia. Właśnie dlatego, że mogło boleć i mogło być coś gorszego. Nusia trzymam mocno kciuki, nie bój się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1780 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1781 |
Rozeznanie
|
widzisz, ja mam trochę inne zdanie na ten temat.
wysłuchałam bardzo dużo opinii, bardzo dużo czytałam, i dużo widziałam na własnych oczach. lekarz który mnie operował jest jednym z najlepszych chirurgów onkologów w Polsce. Cieszy się tez bardzo dobrą opinią w środowisko. Nie mam zamiaru podważać tutaj kogoś kompetencji, bo nie o to mi chodzi. Ale jeżeli z usg w 80% można podać trafna diagnozę, to ja również nie widzę sensu narażania pacjentki na dodatkowy stres. w trakcie operacji, anestezjolog pyta się co w przypadku, kiedy z badania śród operacyjnego wyniknie coś złego i trzeba będzie ciąć więcej. Ja wolałabym dowiedzieć się po, że jest źle. Niż wiedzieć wcześniej i czekać z ta informacją na operacje. Ale to pisze ja, osoba z niegroźnym nowotworem. Ale wszystko zależy od lekarza i szpitala w którym jesteśmy leczone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1782 |
Raczkowanie
|
Trah, jak to dobrze,że jesteś.
Ja miałam jakąś kulkę w udzie w wakacje, poszłam z nią do mojego onkologa, pomacał, pomacał...-"To co, tniemy? " ja: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Bo śmiałkiem jest ten, kto podejmuje decyzje wbrew obawom, ten, kogo na każdym kroku nękają demony, kogo nurtują rozterki, czy ma rację czy nie. A mimo to działa - bo również wierzy w cuda." kierowca od 18.02.2010 ![]() Edytowane przez Nusia87 Czas edycji: 2008-11-20 o 12:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1783 |
Rozeznanie
|
Nusiu zapytaj lekarza jak by chciał ciąć. ja miałam o tyle dobrze, że miałam to zaraz pod sutkiem.
trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1784 |
Raczkowanie
|
Mi lekarz mówił, że będzie ciął koło sutka tylko obawiam się, że będzie musiał zrobić duże cięcie jeśli guzek jest dość spory. A kiedy można zacząć ćwiczyć, pływać itd?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1785 |
Przyczajenie
|
Wczoraj zmieniałam opatrunek też myślałam ,że cięcie będzie bliżej otoczki.Ale mój guz był wyżej i mam cięcie na 5cm.Nie widzę szwów zewnętrznych bo mam to cięcie pospinane takimi małymi plasterkami.W poniedziałek może mi to ściągnie.
Mi na początku po USG też mówili,że to wygląda na włókniako-gruczolaka.Miałam potem dwie bipsję pod USG i w Bielsku chcieli to wycinać.Bo twierdzili,że włókniaki lubią się zezłośliwić.I nie ma żadnej metody farmakologicznej na to.Wyniki biopsji były różne więc zrobili mi mamografie z kliszami do przeglądu i tam miałam napisane wskazania do raka.Lekarz z Gliwic kazał zrobić jeszcze jedną biopsję.Ale powiedział,że dopiero wynik histopatologiczny daje 100% pewności.A nie żadne USG ,biopsja czy mamografia. Miałam mieć jeszcze biopsję grubą igłą,ale stwierdził że nie chce mnie już męczyć. Poza tym operował kiedyś włókniaka u młodej dziewczyny a w środuku tego włókniaka okazało się coś innego.Ja nie chcę absolutnie nikogo straszyć bo sama jestem przestraszona.Ale po co czekać jak coś w nas rośnie.Ja miałam w lutym małego na 1cmx0,90cm.a na ostatniej mamografii miał 2,5cmx3,5cm.A jak go oglądałam to wydawał się jeszcze większy. Wiem,że w Warszawie czeka sie tydzień na wynik,ale w Gliwicach jest bardzo dużo zabiegów i trzeba czekać.I tak jadę z tym wynikiem do Warszawy na konsultację do doktor Nagadowskiej 12 grudnia.W najgorszym wypadku mam zamiar się tam leczyć.Tam przez Fundację mają taki specjalny program za,który nie trzeba płacić te 160 tyś.zł Współczuję dziewczyna którym sie te guzy odnawiają bo wiem co ja przeżywam przy jednym.Wcześniej miałam dwa torbiele,które po lekach sie wchłonęły.I teraz też miałam taką nadzieję.Trzymajcie się dziewczyny pozdrawiam Was. Edytowane przez Lucek71 Czas edycji: 2008-11-20 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1786 |
Rozeznanie
|
Oska, moim zdaniem możesz zacząć ćwiczyć w 2-3 tygodniu po operacji. na początku małymi kroczkami. ale zapytaj się jeszcze lekarza.
Lucku o jakim programie za 160tys. piszesz, bo nie rozumiem trochę tego co napisałaś. Jeżeli dobrze się domyślam, to masz szwy na tzw. klamerki. Prof. Lech Pomorski wymyślił tą metodę. Mój narzeczony był przez niego operowany, polecam ją ![]() współczuje Ci bardzo, bo widzę, że miałaś dużo przejść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1787 |
Raczkowanie
|
a powiedzcie mi czemu na usg nie wykryto u mnie nic tylko tego włókniaka można wyczuć palpacyjnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1788 |
Rozeznanie
|
jeżeli dobrze Cie zrozumiałam, to chodzi Ci o to dlaczego twojego włókniaka nie da się wykryć na usg, tylko pod palcami?
bo jest za mały i usg go nie wyczuwa, albo usg było robione na złym/słabym sprzęcie. albo było źle zrobione. ja tak obstawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1789 |
Przyczajenie
|
![]()
witam wszystkich serdecznie. dołączyłam właśnie dziś do Waszego grona. w zeszłym roku dowiedziłam sie ze mam włókniaka na lewej iersi, niby nic groźnego, polecono mi zrobienie mammografi, tak tez zrobiłm, wynik potwierdzil ze to wlokniak i lekarz powiedzial ze na razie nie musz ego usuwac gdyz jest niewielki i moze sam sie rozejsc, nalezy jednak prowdzic obserwcje, tydzien temu minal rok od tego badania, pojawila sie na kolejnym badaniu kontrolnym i co sie okazalo ze moj guzek sie powiekszyl i musze go usunac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1790 |
Przyczajenie
|
![]()
Mam 17 lat i wykryłam u siebie jakiegoś guzka
![]() pomóżcie...! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1791 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1792 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
O badania genetyczane pytałam ,mogę je zrobic w Instytucie.Ze skierowaniem od onkologa muszę się zgłosiś do poradni genetycznej i lekarz zdecyduje co dalej.Badanie jest wykonywane na miejscu na wynik trzeba czekać miesiąc.Nigdzie nie odsyłają wszystkie poradnie genetyczne wykonują to u siebie.Nie wiem dlaczego tak długo Ty czekarz?Jeśli się jest oblęty tym programem podwyższonego ryzyka mozna liczyć na bezpłatne,częstsze badania np.USG, mamografia itp.Więcej bedę wiedziała po wizycie u lekarza. Jeśli chodzi o ten program leczenia osób już ze stwierdzonym nowotworem złośliwym to jest to leczenie przez fundację w Warszawie.moja znajoma była operowana w warszawie na Damiana prywatnie.Teraz jest po chemioterapii,radioterapi i czuje się dobrze bez amputacji.Jest objęta tym leczeniem za,które płaci fundacja 160 tyś .Jak pojadę na konsultację z wynikiem w grudniu to się dowiem. A z druiej strony mam wielką nadzieję,że nie będzię u mnie nowotwora złośliwego.Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1793 |
Przyczajenie
|
![]()
Myślę,że powinnaś zgłosić się do swoje ginekologa.On to oceni ,jeśli będzie konieczność skieruje Cię na USG.Po tym badaniu jeśli jest dobrze wykonane(najlepiej po miesiączce)będziesz wiedziała co to jest i czy trzeba wykonać jeszcze inne badania np.biopsję, mamografie.Nie martw się na zapas,ale też nie lekceważ tego.Bo lepiej działać wcześniej jeśli już coś nas dopadnie.Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1794 |
Raczkowanie
|
W czwartek mam USG a w poniedziałek wyniki, w czasie badania będę w trakcie miesiączki...myślicie,że wyniki będą wiarygodne ?
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1795 |
Rozeznanie
|
Lucku, ja jeszcze nie robiłam badań, więc jeszcze długo nie czekałam
![]() jutro ide prywatnie do onkologa, który mnie operował. Wypytam go o grupę zagrożonego ryzyka. Udało mi się zapisać do poradni genetycznej. Lucku tam nie trzeba mieć skierowania. jak się czegoś dowiem, to Wam tu napisze ![]() wyczułam nowego guza u siebie...dziwne mam piersi po ostatniej operacji. Lucku trzeba wierzyć, że to nic złośliwego! Nusiu jak to będziesz czekać na wyniki? ale czego wyniki, USG? przecież to od razu piszą i Ci dają i mówią czy coś tam jest. jeżeli masz wyczuwalnego guzka, to sądze, że Twoja miesiączka nie będzie mieć na to wpływu. możesz na wszelki wypadek powiedzieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1796 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja bym nie robiła ,ale to moje zdanie.Ja nie robiłam żadnych badań przed miesiączką bo wtedy mam bolące powiększone piersi.Zapytaj najlepiej lekarza przed badaniem. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1797 |
Raczkowanie
|
kochane moje dziewczynki
![]() Jestem panikarą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1798 |
Rozeznanie
|
Ja bym poszła do lekarza.
tak dla świętego spokoju. lepiej dmuchać na zimne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1800 |
Raczkowanie
|
tez miałam takie kłucia, czasem jeszcze teraz mam choc operacja byla rok temu w grudniu...
Poza tym byłam u lekarza z tymi nowo powstałymi guzkami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.