maniactwo tzw. zdroworozsądkowe ;-) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-24, 21:01   #1
koko
Zakorzenienie

GG do koko

maniactwo tzw. zdroworozsądkowe ;-)

Jako że nie jestem "chomikiem" i czuję się w związku z tym dziwakiem na naszym uroczym forum, postanowilam sprawdzić czy są tu jeszcze jakieś maniaczki- minimalistki oprócz mnie. Na czym polega moja przypadłość, już mówię. Otóż nie jestem w stanie iść na całość jeśli chodzi o zakupy. Problem nie jest tu w braku pieniędzy, po prostu mam blokadę, myślęl- po co mi tego tyle? Pięknym przykładem są tu wydarzenia dnia wczorajszego. Dostałam od E ( ) cynk, że na gazecie Elf sprzedaje moją ukochaną EC. Zarezerowawałam ją do wieczora, pomyślałam, pośliniłam się do myśli o tym zapachu...i dzisiaj rano zwolniłam rezerwację! Chomiki- dacie wiarę? Zdrowy rozsądek wziął górę nad żądzą posiadania. Chyba nigdy nie będę miala niczego w dwóch egzemplarzach. Czy ktos mnie rozumie?
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 21:09   #2
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Dot.: maniactwo tzw.zdroworozsądkowe ;-)

Cytat:
Napisane przez koko
Czy ktos mnie rozumie?
Ja Mój "zdrowy rozsądek" jest straszny i nawet ostatnio przez niego miałam spięcie z TŻ na zakupach (i TŻ podobno ma mnie oduczyć zakupowego rozsądku) . Jak coś mam to mam i kupię następne jak to pierwsze się zużyje: np. pierwsze chwile po powąchaniu kupionego przez wizaż w ciemno Mira Bai - chcę jeszcze jedną butelkę. Moment później - kupię jak zużyję pierwszą. Koko, nie jesteś sama, naprawdę
Stary 2005-11-24, 21:15   #3
koko
Zakorzenienie

GG do koko

Cytat:
Napisane przez Różowy Strachulec
Ja Mój "zdrowy rozsądek" jest straszny i nawet ostatnio przez niego miałam spięcie z TŻ na zakupach (i TŻ podobno ma mnie oduczyć zakupowego rozsądku) . Jak coś mam to mam i kupię następne jak to pierwsze się zużyje: np. pierwsze chwile po powąchaniu kupionego przez wizaż w ciemno Mira Bai - chcę jeszcze jedną butelkę. Moment później - kupię jak zużyję pierwszą. Koko, nie jesteś sama, naprawdę
Ekstra!

Tak, "kupię następne jak zużyję to co mam".. Znam to aż za dobrze. U mnie jest chyba jeszcze gorzej, bo jak zużyję moją Escadę, to już raczej nie kupię następnej, bo już wtedy to jej na pewno nigdzie nie będzie, a jak będzie to na pewno zepsuta...A mimo wszystko zrezygnowałam ze zrobienia zapasu.Jestem w pełni świadoma czym to się skończy, ale przemóc się żeby zrobić dubelka nie mogę...
Stary 2005-11-24, 21:22   #4
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koko
Jestem w pełni świadoma czym to się skończy, ale przemóc się żeby zrobić dubelka nie mogę...
Zapraszam na terapię zakupową do mojego TŻ Ostatnie pocięcie się w sklepie było przez Nutki smalec, który TŻ chciał robić; to nic że wyjeżdzał i że produkty by leżały przez 5 dni w lodówce, najwyżej "się wyrzuci" i on do wszytkiego ma takie podejście. Tylko dlaczego ja tak nie umiem? Ja wciąż chcę to drugie Mira Bai tak po prostu do "mania"...i tak nie mogę...
Stary 2005-11-24, 21:31   #5
sitc
Rozeznanie

Koko dołączam do grona maniaków zdroworozsądkowych
U mnie wygląda to tak, niewątpliwie ograniczają mnie w pewien sposób pieniądze (a raczej ich brak ) ale gdybym chciała, mogłabym sobie pozwolić na te, powiedzmy dwie flaszki perfum w miesiącu. Tylko że... ja nie chce! Tak jak juz kiedyś pisałam, ja nie lubie mieć za dużo i pachnieć codziennie czymś innym. Za bardzo "integruje" się z zapachem. Nie zmienia to faktu, że pewnie gdyybym stanęła przed kolekcją Hybris czy Smoczycy to piałabym z zachwytu, a przez głowe przeleciała by mi myśl, że może by trochę flaszek złapać, poutykac po kieszeniach, a natępnie uciec A tak poważnie to dla mnie maksymalną liczba flaszek z jaką bym się czuła dobrze jest ok. sześciu, powiedzmy trzy zapachy "letnie" i trzy "zimowe".
sitc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 21:36   #6
koko
Zakorzenienie

GG do koko

Cytat:
Napisane przez sitc
Koko dołączam do grona maniaków zdroworozsądkowych
U mnie wygląda to tak, niewątpliwie ograniczają mnie w pewien sposób pieniądze (a raczej ich brak ) ale gdybym chciała, mogłabym sobie pozwolić na te, powiedzmy dwie flaszki perfum w miesiącu. Tylko że... ja nie chce! Tak jak juz kiedyś pisałam, ja nie lubie mieć za dużo i pachnieć codziennie czymś innym. Za bardzo "integruje" się z zapachem. Nie zmienia to faktu, że pewnie gdyybym stanęła przed kolekcją Hybris czy Smoczycy to piałabym z zachwytu, a przez głowe przeleciała by mi myśl, że może by trochę flaszek złapać, poutykac po kieszeniach, a natępnie uciec A tak poważnie to dla mnie maksymalną liczba flaszek z jaką bym się czuła dobrze jest ok. sześciu, powiedzmy trzy zapachy "letnie" i trzy "zimowe".
No właśnie. Ja mam w tej chwili "tylko" 12 flakonów i już powoli nie wiem za co się złapać.
Stary 2005-11-24, 21:39   #7
Sylwiasta
Zadomowienie

Kazda osobowosc inna.
Mnie sprawia ogromna frajde poszukiwanie vel gonienie kroliczka, a jak go juz mam... to zuzyje do spodu, zanim zaczne nastepna butelke (perfum)
Jednak zawsze zostawiam sobie buteleczki z jakas resztka zapachu ,ktorego kiedys dlugo (bo zazwyczaj kupuje 100 ml) uzywalam i obiecuje sobie, ze kiedys do niego wroce. Jak dotad stalo sie tak raz, ale moze wkrotce bedzie znowu, bo jakos nic nowego nie moge fajnego znalezc, mimo pomocy Forumowiczek
Sylwiasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-11-24, 21:48   #8
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

Wiecie co, ja myślę, że niestety jesteśmy skazane na wieczne cierpienia. U mnie też przeważnie rozsądek bierze górę, choć wpisałam się na listę chomików... ale pozycji nie za wiele, bez przesady! Chodzi o to, że mania posiadania dopada mnie co jakiś czas przesłaniając wszystkie inne moje potrzeby i tak: 1. gdy się zdecyduję ulec pokusie, dręczą mnie straszne wyrzuty sumienia i kac moralny i przez jakiś czas mocno przyćmiewa radość z posiadania nowej zdobyczy; 2. nie ulegnę - mania posiadania dręczy mnie dalej, po czym przestaje, po czym wraca i tak w kółko..........

I moje życie skazane jest na wieczne tłumaczenie sobie, że tak naprawdę nie potzrebuję kolejnych perfum. Przeliczam pieniądze na inne rzeczy i choć mogłabym mieć i jedno i drugie, dochodzę do wniosku, ze bez sensu jest wydawać tyle kasy na fanaberie... moje życie to wieczne wahania i rozterki.... i ja już z tego wszystkiego.. zwariowałam!

Wymiana
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post68212696
olcia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 21:57   #9
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

A tak na marginesie koko świetny temat. Powinien się nazywać:

Cześć nazywam się Olcia(tu każdy wpisuje swój nick). Witam w klubie nałogowych perfumoholików...

Wymiana
Stary 2005-11-24, 22:03   #10
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca

Ja w nieco pokrętny sposób rozumiem Koko. Bo ja, mimo olbrzymiej kolekcji zapachów - naprawdę nie wiem jak to możliwe, ale w ciągu ostatnich dwóch lat podwoiłam kolekcję i mam coraz więcej i więcej, a nie umiem się pohamować i dokupuję nowe i nowe... Ale mam wszystkiego po jednej sztuce, nie robię zapasów choć czasem mi szkoda (no Le Feu na przykład... zazdroszczę bezinteresownie Hybris jej zapasów...).
Mam stanowczo zbyt wiele zapachów by jeszcze chomikowac niektóre w większej ilości - poprzysięgłam sobie, że nie i koniec I tak pewnie nie zdążę wszystkiego zużyć w ciągu żywota mojego Poza tym zgodnie z moją ideologią, pewnym zapachom trzeba dać odejść i już będą nowe odkrycia, nowe fascynacje (wierzę w to!).

Smoczyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 22:04   #11
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olcia7
Cześć nazywam się Olcia(tu każdy wpisuje swój nick). Witam w klubie nałogowych perfumoholików...
nałogowych zdroworozsądkowych perfumoholików

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-24, 22:09   #12
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

Cytat:
Napisane przez Smoczyca
Poza tym zgodnie z moją ideologią, pewnym zapachom trzeba dać odejść i już będą nowe odkrycia, nowe fascynacje (wierzę w to!).
Tak, Smoczyco, chciałabym mieć tak optymistyczne podejście. Nie wiem co tkwi w mojej psychice, ze mam wrażenie, że za jakiś czas nie będzie moich zapachów i zostanie czarna dziura. To tkwi gdzieś głeboko w psychice, coś strasznie neurotycznego... jak to ktoś kiedys napisał ładnie, że te moje zapachy ktoś wycofa z półek w nocy po cichu.... I naprawdę chyba się to kwalifikuje do psychiatry, bo w końcu moje ukochane All About Eve znalazło godnego następcę.

Wymiana
Stary 2005-11-24, 22:12   #13
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

Cytat:
Napisane przez Różowy Strachulec
nałogowych zdroworozsądkowych perfumoholików
Tak jest, zdroworozsądkowych, bo starających się unikać źródła nałogu.... Ale słuszne spostrzeżenie, słuszne!

Wymiana
Stary 2005-11-24, 22:23   #14
joasiak1
Zakorzenienie

GG do joasiak1

Nareszcie wątek dla mnie
Niniejszym oficjalnie dołączam do grona zdroworozsądkowych lubiących perfumy.
U mnie to wygląda tak, że jakoś ostatnio mogę sobie na więcej finansowo pozwolić, ale z drugiej strony jakoś nie mogę....Coś tam sobie kupiłam, o czymś marzę, ale mam poczucie, że to wszystko moze być do pewnego stopnia, że dalej już się nie posunę.
Wynika to z różnych rzeczy: bardzo, bardzo lubię czytać i chyba wolę - a ciągle jeszcze muszę wybierać - na to wydawac kasę. Na szczescie ubrania mnie jakoś mocno nie pociągają... Poza tym mam trochę podobnie jak Sitc: przywiązuję się do zapachów i męczy mnie ich częste zmienianie, co zauważyłam ostatnio, kiedy dostałam sporo próbek i próbuję, próbuję, próbuję... Mam swoje zapachowe marzenia, ale w sumie nie tak dużo mi do szcześcia potrzeba: jakiś Angel, Cristobal, Roma, może Pocałunek Smoka No, może jeszcze coś by się znalazłoOd kochanej Smoczycy dostałam sporo wymarzonego Shalimara EDP i na jakiś czas też już czuję się zaspokojona
Natomiast inną sprawą jest, że rozumiem Chomiki i różne ich mutacje, bo perfumy to takie przyjemne hobby, że błyskawicznie można się zarazić
joasiak1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-25, 07:02   #15
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up
Red face Dot.: maniactwo tzw.zdroworozsądkowe ;-)

Ja natomiast dziwną mieszanką.Z jednej strony pełnowymiarowym chomikiem nie jestem bo nie lupie robić zapasów tego samego,choćby i ulubionego zapachu,ale najchętniej codziennie kupowała nowe.Z drugiej strony mam też taką jak to określiłyście "zdroworozsądkową" blokadę i często nic nie kupuję (poza zrywami szaleństwa które trwają koło miesiąca w ciągu którego potrafię dorwać kilka flakonów)i mimo,że tak jak powiedziałam chętnie kupowałabym wciąż coś nowego to nie mogę bo mam wyrzuty sumienia w stylu"jejku mam za dużo tych flakoników" i to nie z powodu wydanych pieniędzy bo na szczęście mogę sobie pozwolić na robienie sporych perfumowych zakupów,ale z powodu takiej właście "ilościowej" blokady.Kurczę,człowiek to skomplikowane zwierze
Stary 2005-11-25, 08:20   #16
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

No proszę - i już kusi mnie następna perfumetka w YR.... taka "na zapas" (kupiłam 2 Neonatury) bo przez cały rok tego nie będzie (tylko przed świętami) a przecież nie wiadomo jakie zapachy będą za rok!! No chyba trzeba mnie w łeb walnąć!! Ja chyba rzeczywiście nie mam większych problemów- to wszystko dlatego. Gdyby się, tfu, zaczęły, to by mi perfumy wywietrzały z głowy!!

Wymiana
Stary 2005-11-27, 00:03   #17
daqmar
Raczkowanie

ooo a ja mam takie "napady", wieczorem stwierdzam że musze zrobić zapasik, mam czarne wizje tego co to będzie jak mój ulubiony zapach wybędzie, a póżniej jak już mam się wybrać na zakupy,mam niezbędną kwotę w kieszeni, to włącza mi się czerwona lampka i cos mi w głowie mówi "eeee jeszcze masz sporo, nie histeryzuj, poczekaj , może ci się znudzi ".... obawiam się że to początkowe objawy schizofrenii
daqmar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 07:39   #18
Meriamon
Rozeznanie

Smile Dot.: maniactwo tzw.zdroworozsądkowe ;-)

U mnie moja zdroworozsądkowość podyktowana jest niestety zawartością portfela i tym,że musze oszczedzać by kupić sobie nowy nabytek...
W podwójnej ilości mam tylko Eternity,a to z racji okazyjnej ceny za kt. je kupiłam...chomikiem nie byłam i nie bede...wole miec 10 nowości niż dublować te które mam na stanie...mimo wszystko potrafie zrozumieć ów chomiczy syndrom
I mądrością, bym umiał(a) je rozróżnić...
Meriamon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 09:31   #19
hybris
Zadomowienie

To niech odezwie się głos chomika w wątku zdroworozsądkowym Mój zdrowy rozsądek kończy się tam, gdzie pojawia się hasło "wycofany", a zapach jest bliski sercu. Wtedy kupuję drugi, a jak znajdę to i trzeci flakon, żeby na parę jeszcze lat oddalic moment rozstania - choć zdroworozsądkowo wiem, że i tak kiedyś moje zapasy się skończą, albo zrobi im się jeszcze jedna rzecz na "z", której nawet nie chcę wymawiać Moja zdroworozsądkowość objawia się natomiast w czym innym - postanowiłam, że nie będę miała więcej, niż 30-tu zapachów. Już przy tej ilości przeżywam notoryczne paraliże decyzyjne, więc podejrzewam, że przy większej ilości ten stan jeszcze by się pogłębił Zresztą mimo całego kolekcjonerskiego zacięcia traktuję mój zbiór uzytkowo - a obawiam się, że przy większej ilości moje "moce przerobowe" stanęłyby pod dużym znakiem zapytania...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-27, 12:13   #20
olcia7
Zadomowienie

GG do olcia7

Mam po trochu coś z każdej z Was. Ostatnio zakupiłam całe 75 ml. Cerruti Image gnana myślą o wycofaniu zapachu. Ale zawsze przed samym zakupem mam chwilę zawahania, czy aby dobrze robię. Przecież tyle rzeczy bardziej praktycznych można kupić za te pieniądze...księgowość wszystko psuje...potem dręczą mnie wyrzuty sumienia (jak jednak zakupię) a dopero po jakimś czasie jestem sobie wdzięczna za prezent!

Najbardziej jednak podziwiam Smoczycę, która twierdzi niestrudzenie, że "zapachom trzeba pozwolić odejść a na ich miejsce pojawią się nowe...". To oczywista prawda, ale mnie jakoś trudno się wyluzować, kiedy odchodzi mój ukochany zapach. Niesty nie zorietowałam się w porę gdy odchodził Joop!, tzn w ogóle nie siedziałam w tym temacie tak jak teraz. No i co? I mam inne, może lepsze, nowe fascynacje, życie się toczy dalej, świat się nie zatrzymał

Wymiana

Edytowane przez olcia7
Czas edycji: 2005-11-27 o 18:30 Powód: Cerrittu brzmiało śmiesznie...
Stary 2005-11-27, 16:55   #21
demonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koko
Czy ktos mnie rozumie?
Ja . Mam skromną kolekcję, a w niej pojedyncze egzemplarze - z tego też względu nie zdobyłam się do tej pory na odwagę, by wypisać zapachy, które mnie intrygują. Niewiele mogłabym dać w zamian .

Od zawsze lubiłam "wąchać", nie tylko zresztą perfumy. Węch i słuch to zmysły, które przywołują we mnie najwięcej wspomnień, rodzą skojarzenia.

Jako nastolatka uwielbiałam włóczyć się po perfumeriach i poznawać zapachy, z błyskiem w oku przyglądałam się pięknym flakonom. Później z ogromną wręcz rozkoszą kupowałam perfumy i choć wybór zawsze był trudny - potrafiłam zachować umiar.

A teraz? Cóż . Jestem co prawda osobą praktyczną i rzeczową, ale... "chodzenie po bagnach wciąga" i mam coraz bardziej grząski grunt pod nogami.
demonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 17:51   #22
aragosta
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez demonik
A teraz? Cóż . Jestem co prawda osobą praktyczną i rzeczową, ale... "chodzenie po bagnach wciąga" i mam coraz bardziej grząski grunt pod nogami.

Oj wciąga, wciąga..... Ja już nie mogę chyba powiedzieć o sobie, że jestem osobą praktyczną i rzeczową bo w przeciągu 48h kupiłam dwie kolejne flaszki nie bacząc, że już przy tych kilku które posiadam trudno mi podjąć decyzję "Czym tu dzisiaj pachnieć?" Teraz decyzja będzie jeszcze cięższa . A najgorsze jest to, że dokonując tych ostatnich zakupów byłam chyba w amoku i moje zdroworozsądkowe podejście do tematu gdzieś odpłynęło w siną dal.......

Edytowane przez aragosta
Czas edycji: 2005-11-27 o 17:53 Powód: lit.
aragosta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 21:21   #23
fascynacja25
Raczkowanie

Dziewczyny ja też muszę przyznac, że wpadłam po uszy bo jak dotąd miałam zawsze 2-3 flakony , jak dokupowałam następny to zawsze pozbywałam się jakiegoś tak dla równowagi a odkąd zaczełam tu siedzieć z Wami i czytać te Wasze porywające opisy zapaszków to.. klops I tak w przeciągu miesiąca kupiłam chyba z 5 flakonów i to prawie wszystkie duże pojemności ( tłumacząc sobie, że większe się bardziej oplaca cenowo )
Na całe szczęscie górą nad moim uzależnieniem jest blokada finansowa I dziękuję Bogu, że jest, bo nie wiem czym by się skończyło
A tak to jestem zmuszona odczekać jakiś czas , porobić bardziej pilne zakupy w domowym budżecie

fascynacja25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-28, 09:13   #24
E
Zakorzenienie

No to ja wszystkim "zdroworozsądkowcom" zazdroszczę bo w niektórych przypadkach nie potrafię się jednak opanować Przykładem jest Theorema, której już 3 flaszeczka do mnie leci (dzięki Hybris )
E jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-28, 09:53   #25
evee
Wtajemniczenie

GG do evee

czytajac ten watek- pomyslalam , ze zle ze mna nie jest- u mnie takze zapachy nie powtarzaja sie- jedyny podwojny egzemplarz to Mandragore A.G( z powodu lenistwa- pojawila sie okazja zakupu- wiec skorzystalam z niej)
Uzupelnienia do zapachu- czyli linia kapielowa plus ekstrakty sie nie licza ;P
Czyli nadal cechuje mnie zdrowy rozsadek - ukrywajac oczywiscie skrzetnie ilosc flakonow(pojedynczych zaznaczam
hasla typu- zapach wycofywany- limitowany- kompletnie na mnie nie dzialaja..
evee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-09, 18:56   #26
MayaMarie
Raczkowanie

Dot.: maniactwo tzw. zdroworozsądkowe ;-)

Prehistoryczny wątek, ale muszę podbić, bo w końcu wątek dla mnie Zdecydowanie nie jestem kolekcjonerką, za to maniaczką testowania, poznawania tych przeróżnych historii zamkniętych we flakonach. Może też dlatego, że mimo, iż są zapachy, które uważam za piękne, czy świetnie skonstruowane - nie lubię ich nosić. Naprawdę wąskie jest grono perfum, którymi lubię pachnieć (a teraz w dodatku w tym gronie następują detronizacje), natomiast wielkie jest grono zapachów, które lubię wąchać. Dochodzę do wniosku, że najszczęśliwsza byłabym, posiadając 1 signature scent plus ewentualnie kilka (bardzo kilka ) innych zapachów na szczególniejsze okazje, a poza tym wielką szkatułkę z próbkami wszystkich zapachów świata, żeby od czasu do czasu powąchać.

Daeran, Wrath of the Righteous
MayaMarie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 00:13   #27
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koko Pokaż wiadomość
No właśnie. Ja mam w tej chwili "tylko" 12 flakonów i już powoli nie wiem za co się złapać.
Ja z kolei mam 8 zapachów

Cytat:
Napisane przez MayaMarie Pokaż wiadomość
Prehistoryczny wątek, ale muszę podbić, bo w końcu wątek dla mnie Zdecydowanie nie jestem kolekcjonerką, za to maniaczką testowania, poznawania tych przeróżnych historii zamkniętych we flakonach. Może też dlatego, że mimo, iż są zapachy, które uważam za piękne, czy świetnie skonstruowane - nie lubię ich nosić. Naprawdę wąskie jest grono perfum, którymi lubię pachnieć (a teraz w dodatku w tym gronie następują detronizacje), natomiast wielkie jest grono zapachów, które lubię wąchać. Dochodzę do wniosku, że najszczęśliwsza byłabym, posiadając 1 signature scent plus ewentualnie kilka (bardzo kilka ) innych zapachów na szczególniejsze okazje, a poza tym wielką szkatułkę z próbkami wszystkich zapachów świata, żeby od czasu do czasu powąchać.
Jakbyś o mnie pisała!
U mnie mała ilość flakonów to nie zdrowy rozsądek, ale skutek tego, że jestem wybredna.
Testować za to uwielbiam, z pachnieniem - gorzej.
W gruncie rzeczy doszłam do wniosku, że nie lubię "globalnie" nosić zapachów. Za to łapy mam zawsze pachnące i zachwycam się wąchając je.
Marzę o posiadaniu signature scent'a. Zawsze myślałam, że to musi być zapach mocny i z charakterem, rozpoznawalny.

TERAZ (bo nie wiem, czy mi nie minie) w zasadzie pachniałabym jakąś magiczną substancją, która daje aurę w rodzaju powietrznym, może metalicznym? Taką drugą skórę. Nic konkretnego. W typie Molecules. Nieokreślone, zmienne, pachnące różnie w zależności od dnia...

Tymczasem wytropić takie zapachy jest trudno. A jak się już coś pojawia ciekawego na horyzoncie, kosztuje straszne pieniądze.
Nie powiem, że nie wydałabym krocia na tego rodzaju perfumy, ale...ciągle sobie mówię "to jeszcze nie to". I tak czuję.

Nabyłam kiedyś Blood Concept AB (który w końcu się nie sprawdził), ale kupując go miałam świadomość, że spełniam swoje wielkie marzenie i w zasadzie reszty flakonów mogłabym się pozbyć, zostawiając odlewki.
To mi bardzo podniosło poprzeczkę.

Wierzę w to, że znajdę Swój Wielki Zapach, do tego stopnia wierzę, że nie kupuję prawie niczego. Ale szukam z zapałem i mam z tego wiele radości.

BRULION MALARSKI. Justyna Neyman.
http://justynaneyman.blogspot.com/

justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 00:31   #28
Quinn
Zakorzenienie

Ja wkrótce pierwszy raz chyba kupię flaszkę zapachu, którą już mam, czyli OI - moja siostra przeprowadza się z Niemiec gdzie indziej i będzie ostatnia okazja do kupienia jej z darmową przesyłką, więc korzystam.
Ale to zapach wyjątkowy, bo najbliższy mojemu ideałowi.
Na szczęście z przetestowanych wielu zapachów podoba mi się kilkadziesiąt, a w swojej kolekcji mam około dwudziestu i myślę, że nieprędko przekroczę mniej więcej taki rozmiar, bo pozbywam się bez żalu flakonów, których prawie nie używam - z poczucia marnotrawstwa.

Edytowane przez Quinn
Czas edycji: 2013-03-10 o 00:33
Quinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 07:47   #29
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Ja chyba jestem maniaczką zdroworozsądkową (oczywiście w kategoriach tego forum, bo "normalny" człowiek dawno posłałby mnie na leczenie). Mam teraz w kolekcji 27 flaszek, i każda - muszmieć. Co jakiś czas obwąchuję wszystkie flaszki, i stwierdzam, że wszystkie mieć muszę...i rzadko mi się zdarza, żeby flakon sprzedać - do tej pory nie puściłam w świat więcej niż 10 flaszek.
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-10, 09:01   #30
MayaMarie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Ja z kolei mam 8 zapachów

Jakbyś o mnie pisała!
U mnie mała ilość flakonów to nie zdrowy rozsądek, ale skutek tego, że jestem wybredna.
Testować za to uwielbiam, z pachnieniem - gorzej.
W gruncie rzeczy doszłam do wniosku, że nie lubię "globalnie" nosić zapachów. Za to łapy mam zawsze pachnące i zachwycam się wąchając je.
Marzę o posiadaniu signature scent'a. Zawsze myślałam, że to musi być zapach mocny i z charakterem, rozpoznawalny.

TERAZ (bo nie wiem, czy mi nie minie) w zasadzie pachniałabym jakąś magiczną substancją, która daje aurę w rodzaju powietrznym, może metalicznym? Taką drugą skórę. Nic konkretnego. W typie Molecules. Nieokreślone, zmienne, pachnące różnie w zależności od dnia...

Tymczasem wytropić takie zapachy jest trudno. A jak się już coś pojawia ciekawego na horyzoncie, kosztuje straszne pieniądze.
Nie powiem, że nie wydałabym krocia na tego rodzaju perfumy, ale...ciągle sobie mówię "to jeszcze nie to". I tak czuję.

Nabyłam kiedyś Blood Concept AB (który w końcu się nie sprawdził), ale kupując go miałam świadomość, że spełniam swoje wielkie marzenie i w zasadzie reszty flakonów mogłabym się pozbyć, zostawiając odlewki.
To mi bardzo podniosło poprzeczkę.

Wierzę w to, że znajdę Swój Wielki Zapach, do tego stopnia wierzę, że nie kupuję prawie niczego. Ale szukam z zapałem i mam z tego wiele radości.
U mnie też to wynik bycia wybredną, szukania jakiegoś cudu, który powali na kolana. Gdyby wiele zapachów mnie tak zachwycało, to miałabym wiele flaszek.

O tak, na rękach to w ciągu dnia potrafię kilka rzeczy przetestować, ale nosić globalnie

Od początku perfumomanii (rok temu) ciągnęło mnie tylko i wyłącznie do charakternych zapachów, a odrzucało od wonii nijakich, lekkich. Najbardziej np. ukochałam Dune, ale nie mogłam ich nosić podobnie jak innych potężnych woni, bo ja na tyle charakterna nie jestem Teraz chciałabym znaleźć coś dla siebie delikatnego, ale nie może być puste ani nijakie. Musi mieć duszę, ale taką nienarzucającą się właśnie. Mnie do metaliczności nie ciągnie - ale pachnieć powietrzem - jak najbardziej. Jeszcze mnie teraz ciągnie do słodko-miodowych kwiatów oraz zapachu lasu - ale to też nie może być ani potężny las ani choinka zapachowa

Daeran, Wrath of the Righteous

Edytowane przez MayaMarie
Czas edycji: 2013-03-10 o 09:03
MayaMarie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości