|
Notka |
|
Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji. Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
maniactwo tzw. zdroworozsądkowe ;-)
Jako że nie jestem "chomikiem" i czuję się w związku z tym dziwakiem na naszym uroczym forum, postanowilam sprawdzić czy są tu jeszcze jakieś maniaczki- minimalistki oprócz mnie. Na czym polega moja przypadłość, już mówię. Otóż nie jestem w stanie iść na całość jeśli chodzi o zakupy. Problem nie jest tu w braku pieniędzy, po prostu mam blokadę, myślęl- po co mi tego tyle? Pięknym przykładem są tu wydarzenia dnia wczorajszego. Dostałam od E (
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: maniactwo tzw.zdroworozsądkowe ;-)
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, "kupię następne jak zużyję to co mam".. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Koko dołączam do grona maniaków zdroworozsądkowych
![]() U mnie wygląda to tak, niewątpliwie ograniczają mnie w pewien sposób pieniądze (a raczej ich brak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Kazda osobowosc inna.
Mnie sprawia ogromna frajde poszukiwanie vel gonienie kroliczka, a jak go juz mam... to zuzyje do spodu, zanim zaczne nastepna butelke (perfum) ![]() Jednak zawsze zostawiam sobie buteleczki z jakas resztka zapachu ,ktorego kiedys dlugo (bo zazwyczaj kupuje 100 ml) uzywalam i obiecuje sobie, ze kiedys do niego wroce. Jak dotad stalo sie tak raz, ale moze wkrotce bedzie znowu, bo jakos nic nowego nie moge fajnego znalezc, mimo pomocy Forumowiczek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Wiecie co, ja myślę, że niestety jesteśmy skazane na wieczne cierpienia. U mnie też przeważnie rozsądek bierze górę, choć wpisałam się na listę chomików... ale pozycji nie za wiele, bez przesady! Chodzi o to, że mania posiadania dopada mnie co jakiś czas przesłaniając wszystkie inne moje potrzeby i tak: 1. gdy się zdecyduję ulec pokusie, dręczą mnie straszne wyrzuty sumienia i kac moralny i przez jakiś czas mocno przyćmiewa radość z posiadania nowej zdobyczy; 2. nie ulegnę - mania posiadania dręczy mnie dalej, po czym przestaje, po czym wraca i tak w kółko..........
I moje życie skazane jest na wieczne tłumaczenie sobie, że tak naprawdę nie potzrebuję kolejnych perfum. Przeliczam pieniądze na inne rzeczy i choć mogłabym mieć i jedno i drugie, dochodzę do wniosku, ze bez sensu jest wydawać tyle kasy na fanaberie... moje życie to wieczne wahania i rozterki.... ![]()
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
A tak na marginesie koko świetny temat. Powinien się nazywać:
Cześć nazywam się Olcia(tu każdy wpisuje swój nick). Witam w klubie nałogowych perfumoholików...
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja w nieco pokrętny sposób rozumiem Koko. Bo ja, mimo olbrzymiej kolekcji zapachów - naprawdę nie wiem jak to możliwe, ale w ciągu ostatnich dwóch lat podwoiłam kolekcję i mam coraz więcej i więcej, a nie umiem się pohamować i dokupuję nowe i nowe... Ale mam wszystkiego po jednej sztuce, nie robię zapasów choć czasem mi szkoda (no Le Feu na przykład... zazdroszczę bezinteresownie Hybris jej zapasów...).
Mam stanowczo zbyt wiele zapachów by jeszcze chomikowac niektóre w większej ilości - poprzysięgłam sobie, że nie i koniec ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nareszcie wątek dla mnie
![]() Niniejszym oficjalnie dołączam do grona zdroworozsądkowych lubiących perfumy. U mnie to wygląda tak, że jakoś ostatnio mogę sobie na więcej finansowo pozwolić, ale z drugiej strony jakoś nie mogę....Coś tam sobie kupiłam, o czymś marzę, ale mam poczucie, że to wszystko moze być do pewnego stopnia, że dalej już się nie posunę. Wynika to z różnych rzeczy: bardzo, bardzo lubię czytać i chyba wolę - a ciągle jeszcze muszę wybierać - na to wydawac kasę. Na szczescie ubrania mnie jakoś mocno nie pociągają... ![]() ![]() ![]() ![]() Natomiast inną sprawą jest, że rozumiem Chomiki i różne ich mutacje, bo perfumy to takie przyjemne hobby, że błyskawicznie można się zarazić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja natomiast dziwną mieszanką
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
No proszę - i już kusi mnie następna perfumetka w YR.... taka "na zapas" (kupiłam 2 Neonatury) bo przez cały rok tego nie będzie (tylko przed świętami) a przecież nie wiadomo jakie zapachy będą za rok!! No chyba trzeba mnie w łeb walnąć!! Ja chyba rzeczywiście nie mam większych problemów- to wszystko dlatego. Gdyby się, tfu, zaczęły, to by mi perfumy wywietrzały z głowy!!
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
ooo a ja mam takie "napady", wieczorem stwierdzam że musze zrobić zapasik, mam czarne wizje tego co to będzie jak mój ulubiony zapach wybędzie, a póżniej jak już mam się wybrać na zakupy,mam niezbędną kwotę w kieszeni, to włącza mi się czerwona lampka i cos mi w głowie mówi "eeee jeszcze masz sporo, nie histeryzuj, poczekaj , może ci się znudzi ".... obawiam się że to początkowe objawy schizofrenii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
![]()
U mnie moja zdroworozsądkowość podyktowana jest niestety zawartością portfela i tym,że musze oszczedzać by kupić sobie nowy nabytek...
W podwójnej ilości mam tylko Eternity,a to z racji okazyjnej ceny za kt. je kupiłam...chomikiem nie byłam i nie bede...wole miec 10 nowości niż dublować te które mam na stanie...mimo wszystko potrafie zrozumieć ów chomiczy syndrom ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
To niech odezwie się głos chomika w wątku zdroworozsądkowym
![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Mam po trochu coś z każdej z Was. Ostatnio zakupiłam całe 75 ml. Cerruti Image gnana myślą o wycofaniu zapachu. Ale zawsze przed samym zakupem mam chwilę zawahania, czy aby dobrze robię. Przecież tyle rzeczy bardziej praktycznych można kupić za te pieniądze...księgowość wszystko psuje...potem dręczą mnie wyrzuty sumienia (jak jednak zakupię) a dopero po jakimś czasie jestem sobie wdzięczna za prezent!
Najbardziej jednak podziwiam Smoczycę, która twierdzi niestrudzenie, że "zapachom trzeba pozwolić odejść a na ich miejsce pojawią się nowe...". To oczywista prawda, ale mnie jakoś trudno się wyluzować, kiedy odchodzi mój ukochany zapach. Niesty nie zorietowałam się w porę gdy odchodził Joop!, tzn w ogóle nie siedziałam w tym temacie tak jak teraz. No i co? I mam inne, może lepsze, nowe fascynacje, życie się toczy dalej, świat się nie zatrzymał ![]()
Łatwiej patyk obcinkować niż go potem pogrubasić.. ![]() Wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post68212696 Edytowane przez olcia7 Czas edycji: 2005-11-27 o 18:30 Powód: Cerrittu brzmiało śmiesznie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Od zawsze lubiłam "wąchać", nie tylko zresztą perfumy. Węch i słuch to zmysły, które przywołują we mnie najwięcej wspomnień, rodzą skojarzenia. Jako nastolatka uwielbiałam włóczyć się po perfumeriach i poznawać zapachy, z błyskiem w oku przyglądałam się pięknym flakonom. Później z ogromną wręcz rozkoszą kupowałam perfumy i choć wybór zawsze był trudny - potrafiłam zachować umiar. A teraz? Cóż ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oj wciąga, wciąga..... Ja już nie mogę chyba powiedzieć o sobie, że jestem osobą praktyczną i rzeczową bo w przeciągu 48h kupiłam dwie kolejne flaszki ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez aragosta Czas edycji: 2005-11-27 o 17:53 Powód: lit. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja też muszę przyznac, że wpadłam po uszy
![]() ![]() ![]() ![]() Na całe szczęscie górą nad moim uzależnieniem jest blokada finansowa ![]() ![]() A tak to jestem zmuszona odczekać jakiś czas , porobić bardziej pilne zakupy w domowym budżecie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
No to ja wszystkim "zdroworozsądkowcom" zazdroszczę
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
czytajac ten watek- pomyslalam , ze zle ze mna nie jest- u mnie takze zapachy nie powtarzaja sie- jedyny podwojny egzemplarz to Mandragore A.G( z powodu lenistwa- pojawila sie okazja zakupu- wiec skorzystalam z niej)
Uzupelnienia do zapachu- czyli linia kapielowa plus ekstrakty sie nie licza ;P Czyli nadal cechuje mnie zdrowy rozsadek - ukrywajac oczywiscie skrzetnie ilosc flakonow(pojedynczych zaznaczam ![]() hasla typu- zapach wycofywany- limitowany- kompletnie na mnie nie dzialaja.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dot.: maniactwo tzw. zdroworozsądkowe ;-)
Prehistoryczny wątek, ale muszę podbić, bo w końcu wątek dla mnie
![]() ![]()
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() U mnie mała ilość flakonów to nie zdrowy rozsądek, ale skutek tego, że jestem wybredna. Testować za to uwielbiam, z pachnieniem - gorzej. W gruncie rzeczy doszłam do wniosku, że nie lubię "globalnie" nosić zapachów. Za to łapy mam zawsze pachnące i zachwycam się wąchając je. Marzę o posiadaniu signature scent'a. Zawsze myślałam, że to musi być zapach mocny i z charakterem, rozpoznawalny. TERAZ (bo nie wiem, czy mi nie minie) w zasadzie pachniałabym jakąś magiczną substancją, która daje aurę w rodzaju powietrznym, może metalicznym? Taką drugą skórę. Nic konkretnego. W typie Molecules. Nieokreślone, zmienne, pachnące różnie w zależności od dnia... Tymczasem wytropić takie zapachy jest trudno. A jak się już coś pojawia ciekawego na horyzoncie, kosztuje straszne pieniądze. Nie powiem, że nie wydałabym krocia na tego rodzaju perfumy, ale...ciągle sobie mówię "to jeszcze nie to". I tak czuję. Nabyłam kiedyś Blood Concept AB (który w końcu się nie sprawdził), ale kupując go miałam świadomość, że spełniam swoje wielkie marzenie i w zasadzie reszty flakonów mogłabym się pozbyć, zostawiając odlewki. To mi bardzo podniosło poprzeczkę. Wierzę w to, że znajdę Swój Wielki Zapach, do tego stopnia wierzę, że nie kupuję prawie ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja wkrótce pierwszy raz chyba kupię flaszkę zapachu, którą już mam, czyli OI - moja siostra przeprowadza się z Niemiec gdzie indziej i będzie ostatnia okazja do kupienia jej z darmową przesyłką, więc korzystam.
Ale to zapach wyjątkowy, bo najbliższy mojemu ideałowi. Na szczęście z przetestowanych wielu zapachów podoba mi się kilkadziesiąt, a w swojej kolekcji mam około dwudziestu i myślę, że nieprędko przekroczę mniej więcej taki rozmiar, bo pozbywam się bez żalu flakonów, których prawie nie używam - z poczucia marnotrawstwa.
tak pachnę Edytowane przez Quinn Czas edycji: 2013-03-10 o 00:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja chyba jestem maniaczką zdroworozsądkową (oczywiście w kategoriach tego forum, bo "normalny" człowiek dawno posłałby mnie na leczenie). Mam teraz w kolekcji 27 flaszek, i każda - muszmieć. Co jakiś czas obwąchuję wszystkie flaszki, i stwierdzam, że wszystkie mieć muszę...i rzadko mi się zdarza, żeby flakon sprzedać - do tej pory nie puściłam w świat więcej niż 10 flaszek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O tak, na rękach to w ciągu dnia potrafię kilka rzeczy przetestować, ale nosić globalnie ![]() Od początku perfumomanii (rok temu) ciągnęło mnie tylko i wyłącznie do charakternych zapachów, a odrzucało od wonii nijakich, lekkich. Najbardziej np. ukochałam Dune, ale nie mogłam ich nosić podobnie jak innych potężnych woni, bo ja na tyle charakterna nie jestem ![]() ![]()
"Smile. The world is not ending just yet." Daeran, Wrath of the Righteous Edytowane przez MayaMarie Czas edycji: 2013-03-10 o 09:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.