Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-16, 09:50   #2401
magda2703
Raczkowanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Mam pytanie do osób, które ukończyły staż. Chodzi o sprawozdanie, które trzeba oddać do Urzędu Pracy. Trzeba napisać o zdobytych umiejętnościach itd. Czy mogę przepisać to, co jest w programie stażu , tak słowo w słowo czy trzeba to jakoś przerobić?
magda2703 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-18, 12:28   #2402
tess_d
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magda2703 Pokaż wiadomość
Mam pytanie do osób, które ukończyły staż. Chodzi o sprawozdanie, które trzeba oddać do Urzędu Pracy. Trzeba napisać o zdobytych umiejętnościach itd. Czy mogę przepisać to, co jest w programie stażu , tak słowo w słowo czy trzeba to jakoś przerobić?
A ten program stażu był przygotowany przez firmę gdzie miałaś staż, czy przez UP ?
Jeżeli nie przez UP, to ja bym przepisała

Wiem, że u nas stażystki przepisują często zakres obowiązków osób, z którymi były w pokoju, oczywiście nie wszystko, bo nie do wszystkiego były upoważnione.
Ale to tak między nami, bo prawda jest taka, że powinnaś tam wpisać to czym naprawdę zajmowałaś się na stażu i umiejętności jakie tam zdobyłaś.
tess_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-18, 13:57   #2403
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tess_d Pokaż wiadomość
Wiem, że u nas stażystki przepisują często zakres obowiązków osób, z którymi były w pokoju, oczywiście nie wszystko, bo nie do wszystkiego były upoważnione.
Ale to tak między nami, bo prawda jest taka, że powinnaś tam wpisać to czym naprawdę zajmowałaś się na stażu i umiejętności jakie tam zdobyłaś.
Ale wtedy UP może nie uznać takiego sprawozdania Ja napisałam to czym się zajmowałam, a pani w UP pokreslała mi, że "przeciez tego nie miała pani w zakresie obowiązków", "a tu nie napisała Pani ...". Odpowiedziałam, że tego akurat nie robiłam, ale powiedziała że musi się zgadzać sprawozdanie z tym co w zakresie

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-18, 22:24   #2404
Ata77
Zakorzenienie

Najprościej więc "przepisać" zakres obowiązków

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-19, 09:23   #2405
pikalak
Raczkowanie

Mam pytanie które od jakiegoś czasu spędza mi sen z powiek, a mianowicie przyjęłam na 8 miesięczny staż dziewczynę ( nie chodziło mi o tanią siłę roboczą dlatego umówiłam sie z nim że oprócz stypendium będę jej płaciła )Niestety zobowiązałam się w umowie zatrudnić tą osobę na 12 miesięcy na pełen etat po zakonczeniu stażu. Jednak moja obecna sytuacja nie pozwala mi na to, nie chce zamykac działalność ale jeśli urząd pracy zmusi mnie do zatrudnienia na takich warunkach to chyba będę musiała. Co moge zrobić? i jakie konsekwencje ewentualnie poniose jeśli nie wywiąże się z tego?
Stary 2008-11-19, 11:04   #2406
magda2703
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedzi właściwie to przepisałam to co było w programie(pisany przez firmę która mnie zatrudniła, nie przez UP), tylko poubierałam to w zdania. Nie wiedziałam czy to dobrze, ale po Waszych odpowiedziach czuję się pewniej. dziękuję
magda2703 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-19, 14:47   #2407
agent15
Przyczajenie

Brałem już urlop w sierpniu, ale chce wziąść też w grudniu, a więc czy mogę wg. moich obliczeń, liczyć na 6 dni wolnego ?
agent15 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-19, 16:02   #2408
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agent15 Pokaż wiadomość
Brałem już urlop w sierpniu, ale chce wziąść też w grudniu, a więc czy mogę wg. moich obliczeń, liczyć na 6 dni wolnego ?
Jełsi tyle masz, to nie powinieneś mieć problemów - "pracodawca" (choć w przypadku stazystów pracodawcą jest UP, a nie szef/insytucja w której ma się staż) nie może odmówić wolnego (wynika to z KP)

Instagram

Stary 2008-11-19, 20:18   #2409
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pikalak Pokaż wiadomość
Mam pytanie które od jakiegoś czasu spędza mi sen z powiek, a mianowicie przyjęłam na 8 miesięczny staż dziewczynę ( nie chodziło mi o tanią siłę roboczą dlatego umówiłam sie z nim że oprócz stypendium będę jej płaciła )Niestety zobowiązałam się w umowie zatrudnić tą osobę na 12 miesięcy na pełen etat po zakonczeniu stażu. Jednak moja obecna sytuacja nie pozwala mi na to, nie chce zamykac działalność ale jeśli urząd pracy zmusi mnie do zatrudnienia na takich warunkach to chyba będę musiała. Co moge zrobić? i jakie konsekwencje ewentualnie poniose jeśli nie wywiąże się z tego?
Przede wszystkim wchodząc w taką umowę z PUP-em należy mieć swiadomość kondycji finansowej swojej firmy i oferując warunki zatrudnienia po stażu móc obiektywnie przewidzieć- niestety to są uroki przedsiębiorczości- perspektywy firmy.
Nie wiem co się zadziało, że przystałaś na takie warunki,a teraz nie możesz im sprostać. Na pewno nie mozna brnąć w to dalej. Powinnaś udać się na rozmowę do urzędu...

ps. a urząd pracy "nie zmusza", oczekuje jedynie wywiązania się z umowy, którą zawarł z przedsiębiorcą

Edytowane przez Ata77
Czas edycji: 2008-11-19 o 20:19
Stary 2008-11-19, 20:37   #2410
*sloneczko*
Zadomowienie

mam takie pytanie, staralam dowiedziec sie w urzedzie jak to jest ale z pania w okienku nie dalo sie dogadac

otoz:
wiadomo, ze gdy jest sie na stazu to nie mozna byc zatrudnionym w innym miejscu na umowe o prace, bo urzad nie bedzie placil za stazale gdybym znalazla prace na umowe- zlecenie to czy moglabym tak pracowac?
w sumie urzad teoretycznie nie mialby nic do teg bo umowa- zlecenie to nie to samo co umowa o prace...
Stary 2008-11-20, 09:15   #2411
pikalak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Przede wszystkim wchodząc w taką umowę z PUP-em należy mieć swiadomość kondycji finansowej swojej firmy i oferując warunki zatrudnienia po stażu móc obiektywnie przewidzieć- niestety to są uroki przedsiębiorczości- perspektywy firmy.
Nie wiem co się zadziało, że przystałaś na takie warunki,a teraz nie możesz im sprostać. Na pewno nie mozna brnąć w to dalej. Powinnaś udać się na rozmowę do urzędu...

ps. a urząd pracy "nie zmusza", oczekuje jedynie wywiązania się z umowy, którą zawarł z przedsiębiorcą
Dzięki za odpowiedź , poprostu nie zawsze wszystko można przewidzieć, myśle że duzy wpływ ma tutaj sezonowość pracy jaką wykonuje ( okres zimowy nie jest najlepszy, mało zleceń ). Jednak udam się do urzędu i zobaczymy co z tego wyniknie!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-20, 11:43   #2412
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

dziewczyny jest ktoś z was na stażu interwencyjnym??? właśnie z końcem listopada kończy mi się staż i "pracodawca" - wiem że UP jest pracodawcą dlatego pisze w cudzysłowie - zaproponwał mi od 1 grudnia staż interwencyjny. szukałam troche w necie informacji. wiem że bede troche wiecej kasy dostwac, ale czy coś się z mojej sytuacji zmieni? czy jest ktoś kto jest/był na tym stażu i z praktyki mółby powiedzeć czy sie to różni?

Dodam tylko że bede czaly czas na tym samym stanowisku, ponieważ pani która przede mna była jest na macieżyńskim, a potem na urlopie bezpłątnym.
Stary 2008-11-20, 22:24   #2413
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *sloneczko* Pokaż wiadomość
wiadomo, ze gdy jest sie na stazu to nie mozna byc zatrudnionym w innym miejscu na umowe o prace, bo urzad nie bedzie placil za stazale gdybym znalazla prace na umowe- zlecenie to czy moglabym tak pracowac?
w sumie urzad teoretycznie nie mialby nic do teg bo umowa- zlecenie to nie to samo co umowa o prace...
NIE MOZNA PODEJMOWAĆ ŻADNEJ DODATKOWEJ PRACY W CZASIE STAZU!!!!
Chocby w ramach zlecenia. Co miesiąc składasz przecież oświadczenie o dochodach

Cytat:
Napisane przez pikalak Pokaż wiadomość
Jednak udam się do urzędu i zobaczymy co z tego wyniknie!
Daj znać....

Cytat:
Napisane przez kate_rossi Pokaż wiadomość
dziewczyny jest ktoś z was na stażu interwencyjnym??? właśnie z końcem listopada kończy mi się staż i "pracodawca" - wiem że UP jest pracodawcą dlatego pisze w cudzysłowie - zaproponwał mi od 1 grudnia staż interwencyjny. szukałam troche w necie informacji. wiem że bede troche wiecej kasy dostwac, ale czy coś się z mojej sytuacji zmieni?
Nie ma stażu interwencyjnego, są prace interwencyjne. Niewiele to zmieni. Ale przedłóży Twój pobyt w zakładzie pracy. Warto.

Stary 2008-11-20, 22:34   #2414
*sloneczko*
Zadomowienie

Ata77, dziekuje kochana
Stary 2008-11-21, 21:16   #2415
agent15
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agent15

Jełsi tyle masz, to nie powinieneś mieć problemów - "pracodawca" (choć w przypadku stazystów pracodawcą jest UP, a nie szef/insytucja w której ma się staż) nie może odmówić wolnego (wynika to z KP)

Właśnie w tym problem, że nie wiem ile mam i czy w ogóle mogę jeszcze go wziąść

Edytowane przez agent15
Czas edycji: 2008-11-21 o 21:17
agent15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 07:47   #2416
istari
Paul's girl

za każdy miesiąc na stażu przysługują 2 dni wolnego pełnopłatnego. poza tym można wziąć urlop bezpłatny.
istari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 07:58   #2417
maugoszatka
Wtajemniczenie

agent15 to zapytaj w UP

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 15:57   #2418
asia_z
Zakorzenienie

a ja mam takie pytanie: w tym tyghodniu kończy mi się 4-miesięczny staż w jednej firmie, ale od grudnia znalazłam sobie staż w innej firmie. w związku z tym, jak jest z wolnym ?? czy to jest tak jakbym zaczynała od nowa, czyli dopiero po 30 dniach mi to wolne przysługuje, czy też te dni wolne które mi zostały, zostaną mi przepisane ??
Stary 2008-11-22, 19:14   #2419
Sesja
Zakorzenienie

nie zostana Ci przepisane, radze wykorzystac wszytskie a w nowej firmie bedziesz miala dopiero po 30dniach 2 dni wolnego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-23, 12:24   #2420
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agent15 Pokaż wiadomość
[/FONT][/SIZE]Właśnie w tym problem, że nie wiem ile mam i czy w ogóle mogę jeszcze go wziąść
napisałeś wczesniej, że wg Twoich obliczeń masz 6 dni, a teraz że nie wiesz ile masz

Instagram

Stary 2008-11-24, 17:42   #2421
asia_z
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sesja Pokaż wiadomość
nie zostana Ci przepisane, radze wykorzystac wszytskie a w nowej firmie bedziesz miala dopiero po 30dniach 2 dni wolnego
hmmm.. to niedobrze... mam nadzieje, że w nowej firmie jakoś się dogadamy, bo ja 30 grudnia wyjeżdżam na sylwestra, w związku z tym muszę mieć 30 i 31.12 wolny... później z 2.01 problemu nie mam, ale właśnie z tym wolnym grudniowym :/ ale może to jakoś rozwiążę w każdym bądź razie, dziękuję za odpowiedź
Stary 2008-11-25, 17:27   #2422
merciless
Raczkowanie

Jutro idę do szpitala. Dziś dzwoniłam do PUP i babka powiedziała mi, że jutro muszę dostarczyć im żaswiadczenie, że jestem w szpitalu, a potem, jak wyjdę ze szpitala jeszcze l4.
Czy ja muszę to zaświadczenie dostarczyc im jutro czy mam na to 3 dni ? Bo już nie wiem, a nie mam kogo wyslać z tym zaświadczeniem
Stary 2008-11-26, 20:54   #2423
xxxMARGOxx
Raczkowanie

hej moglibyście mi wytłumaczyć co i jak z l4? coś słyszalam, że kopia do up a oryginal do pracodawcy?? ogólnie napiszcie co wiecie byłabym niezmiernie wdzięczna pozdrawiam

ja i moja kochana niezależność

xxxMARGOxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 20:58   #2424
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxMARGOxx Pokaż wiadomość
hej moglibyście mi wytłumaczyć co i jak z l4? coś słyszalam, że kopia do up a oryginal do pracodawcy??
mi sie wydaje ze odwrotnie, do nas stażysci przynoszą kopie L4 a do urzedu oryginal

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 21:05   #2425
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
mi sie wydaje ze odwrotnie, do nas stażysci przynoszą kopie L4 a do urzedu oryginal
dobrze Ci sie wydaje

a mi sie dziś skończył staż...
izuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-27, 07:07   #2426
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
hej moglibyście mi wytłumaczyć co i jak z l4? coś słyszalam, że kopia do up a oryginal do pracodawcy?? ogólnie napiszcie co wiecie byłabym niezmiernie wdzięczna pozdrawiam
Ja dawałam tylko tam gdzie miałam staż.

Instagram

Stary 2008-11-27, 07:24   #2427
istari
Paul's girl

Cytat:
a u mnie jest tak, że L4 podpina się pod listę obecności zdawaną co miesiąc w kadrach a oni już sami załatwiaja sprawę z UP.
istari jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-27, 10:00   #2428
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
a u mnie jest tak, że L4 podpina się pod listę obecności zdawaną co miesiąc w kadrach a oni już sami załatwiaja sprawę z UP.
ja też daję kadrowej a ona juz rozlicza siez pup.
Stary 2008-11-28, 23:37   #2429
kalkunia
Przyczajenie

Hej mam pytanie otóż skończyłam staż i osoba, która nie jest moim formalnym opiekunem wystawiła mi opinię, z którą się nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji można coś zrobić??? Ponieważ w tej opinii są wypisane takie rzeczy, które są nieprawdziwe.
Po drugie czy mogę coś zrobić gdy pracodawca nie wywiązywał się z umowy??? Czyli kilka punktów nie było przestrzeganych???? Czy mogę podjąć jakieś kroki prawne????
kalkunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-30, 18:34   #2430
*brydzia*
Rozeznanie

GG do *brydzia*

hej
wczoraj stojac na promocji (jestem hostessa, klasa maturalna)podeszla do mnie pani z pewnej firmy, w kazdym razie zaprponowala mi prace jako pomoc przedstawiciela handlowego...Ok..ide we wtorek zobaczyc na czym to dokladnie pomoga, ale nie w tym rzecz
Zaczela mi mowic o tym, ze np. w czasie wakacji bede mogla zorbic staz i ze firma da mi kase za staz, niezapisujac mnie w tym wypadku w urzedzie etc (srednio sie znam) no i oprocz tego, ze kasy bym dostala za staz to jeszcze za normalna prace (do uzgodnienia). Gdy rozmawialam z koleznka ona tez mowila cos o stazu po skzole sredniej...
Ale nie wydaje mi sie by mozna bylo robic staz przed studiami co?:| zglupialam juz...

*brydzia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości