Panny Młode 2010 cz. II - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-01, 11:58   #4621
onaella
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2010 cz. II

Cytat:
Napisane przez tjul Pokaż wiadomość
My planujemy z moim ukochanym ślub na lato 2010 i chcemy aby było to przyjęcie naprawdę wyjątkowe, gdzieś z okolicznym pałacyku albo zameczku, na dość sporą liczbę gości ok 100- 120. Nie za bardzo wiem za co się zabrać. A ponieważ jestem osobą dość wybredną i mamy z moim Narzeczusiem dość niekonwencjonalne pomysły na nasze życie, na ślub itp myślałam nawet o zatrudnieniu takiej konsultantki ślubnej, która wszystko załatwi za nas i spełni każde nasze marzenie. Przynajmniej piszą, że tak robią... co o tym sądzicie? któraż w Was korzystała z pomocy konsultantki przy organizacji wesela? kosztowne takie przedsięwzięcie? Proszę pomóżcie!

eeee.....nie aż takie DUŻE

JA bym nigdy nie zatrudniła jakiejś baby co by mi miała organizować wesele, a w życiu

Tyle radości i satysfakcji mam jak sama to robię, że nie odebralabym sobie tej przyjemności

A w ogóle u mnie by się to nie sprawdziło, bo i tak ja bym musiała być przy niej cały czas aby wszystko na bieząco kontrolować i akceptować bądz nie, więc to by było bez sensu
Choćby nie wiem jak była profesjonalna to nie zaufalabym jej aby wszystko powierzyc i przyjśc na gotowe.
Wiem, że ona robi wszystko pod nas ale ja zanim coś wezmę czy kupię musze 7 razy dokładnie obejrzeć z każdej strony więc nie byłabym w stanie normalnie funkcjonować wiedząc, że ktoś wybiera coś za mnie o to jeszcze za taką kasę

14.08.2010
baby
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 12:00   #4622
bjakbeata89
Raczkowanie

fotograf u mnie koztuje 700zł za sesję,
ciasta i tort sa wliczone w cenę sali,

Cytat:
półtora litra od głowy.. to masz chyba z nas najwiecej..
źle przyczytałaś, pisałam pół litra

Edytowane przez bjakbeata89
Czas edycji: 2008-12-01 o 12:02
bjakbeata89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 12:01   #4623
tancerka212
Zakorzenienie

zapomnialas jeszcze dodac opłat urzedowych, kursów przedmalzenskich, zapowiedzi, tortu, zaproszen, obrączek, kosmetyczki i fryzjerki lub kosmetyków jesli sie sama malujesz, no i kwiaty!!!
a masz zapisaną naszą listę z postu numer 2919???? z tego wątku??? jak nie to koniecznie zajrzyj i zobacz ile jest rzeczy nawet drobiazgów do załatwienia o których zapomnialas napisac i ci wyjdzie wiecej...
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 12:01   #4624
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cytat:
Napisane przez bjakbeata89 Pokaż wiadomość
fotograf u mnie koztuje 700zł za sesję,
ciasta i tort sa wliczone w cenę sali,
a obrączki
Stary 2008-12-01, 12:02   #4625
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tancerka212 Pokaż wiadomość
zapomnialas jeszcze dodac opłat urzedowych, kursów przedmalzenskich, zapowiedzi, tortu, zaproszen, obrączek, kosmetyczki i fryzjerki lub kosmetyków jesli sie sama malujesz, no i kwiaty!!!
a masz zapisaną naszą listę z postu numer 2919???? z tego wątku??? jak nie to koniecznie zajrzyj i zobacz ile jest rzeczy nawet drobiazgów do załatwienia o których zapomnialas napisac i ci wyjdzie wiecej...
tancerka jak zwykle wszystko podsumuje
Nowe PM proponuję wejść na naszą stronkę na googlach( w moim podpisie)
tam są pliki z budżetami w excelu więc samo się policzy

Edytowane przez kubusewa
Czas edycji: 2008-12-01 o 12:04
kubusewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 12:08   #4626
bjakbeata89
Raczkowanie

mam jednak cichą nadzieję że nie wyjdzie aż tak dużo. Malować będę się u mojej zaprzyjaźnionej kosmetyczki za cały makijaż bierze 50zł z sztucznymi rzęsami i z makijażem próbnym. za fryzurkę zapąłce 60zł a próbną 30zł, tez zaprzyjaźniona fryzjerka co czesała mnie na studniówkę.
obrączki będzie kupował mój tż z własnej kieszeni,
u nas nic się nie płaci za kurs przemałżeński a w moim kosciele za całą uroczystosc płaci się "co łaska" co się teraz już rzadko zdarza. w moim kościele nie ma zapowiedzi wiec za to się nie płaci.
za kwiaty moje siostra placiła 200zł już z bukietem dla świadkowej wiec myślę że nie aż tak drogo.
Stary 2008-12-01, 12:11   #4627
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
mam jednak cichą nadzieję że nie wyjdzie aż tak dużo. Malować będę się u mojej zaprzyjaźnionej kosmetyczki za cały makijaż bierze 50zł z sztucznymi rzęsami i z makijażem próbnym. za fryzurkę zapąłce 60zł a próbną 30zł, tez zaprzyjaźniona fryzjerka co czesała mnie na studniówkę.
obrączki będzie kupował mój tż z własnej kieszeni,
u nas nic się nie płaci za kurs przemałżeński a w moim kosciele za całą uroczystosc płaci się "co łaska" co się teraz już rzadko zdarza. w moim kościele nie ma zapowiedzi wiec za to się nie płaci.
za kwiaty moje siostra placiła 200zł już z bukietem dla świadkowej wiec myślę że nie aż tak drogo.
u mnie co łaska nazywa się500-800 zł
No ale cóż to miasto...a jeśli mówisz że obrączki tż kupuje z własnej kieszeni to i tak doliczasz je do budzetu no bo jak on placi tylko za obraczki a tyza reszte... tak czy tak i tak bedziecie musieli za nie zaplacic.. czy Ty czy Twój TŻ, czy kazde po kolei z Waszych rodziców.. to i tak naywa się koszt wesela i slubu.. jedyne co z takich rzecyz nie wchodzi w sklad kosztow slubu i wesela to pierscionek zareczynowy
wszystko co rygluje sie pod pojeciem slub i wesele wlicza sie do budzetu i to stad sie bieze minimum 35-50 tyś wiesz
tancerka ma racje zobacz sobie jej post 2919 podajze a jak nie no to zarejestruj sie w googlach na naszej grup[ie dyskusyjnej i tam znajdziesz budzet i przelicz jeszcze raz

Edytowane przez kubusewa
Czas edycji: 2008-12-01 o 12:13
Stary 2008-12-01, 12:15   #4628
bjakbeata89
Raczkowanie

u mnie co łaska to co łaska, zwykle 200zł choć zdarza sie że udzielają ślubu za darmo. Taki bardzo przyjazny kościół i świetni księża,
myślę że nie wyjdzie 50tys
a jak wejść w ten post 2919?
Stary 2008-12-01, 12:17   #4629
Samoa
Zakorzenienie

Ja tylko dodam, że jak tak sobie liczyłam te najważniejsze rzeczy, które wymieniłas ( nie wymieniłas wszystkich) to wychodziło mi ok.37 tys na 100 osób. Jak policzyła wszystko łąćznie z rzeczami, które wymieniły dziewczyny wyszło mi prawie 50 tys, więc lepiej siądź i zrób sobie uczciwy kosztorys
Samoa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 12:19   #4630
tancerka212
Zakorzenienie

hmmm to pozazdrościc takich niskich kosztów... wszystko prawie darmo! też bym tak chciała ale niestety tak sie nie da. u mnie w miescie sala kosztuje 170zł od osoby i to bez owoców ciast i alkoholu tez mnie to wkurza ze tak drogo.. jak doliczyc ciasto owoce i wodke to ponad 200zł spokojnie za osobe wyjdzie... no i nie mam zaprzyjaźnionych kosmetyczek i fryzjerek buuu
Stary 2008-12-01, 12:19   #4631
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie co łaska to co łaska, zwykle 200zł choć zdarza sie że udzielają ślubu za darmo. Taki bardzo przyjazny kościół i świetni księża,
My bierzemy ślub u TZ w kosciele
a slyszalam pare razy na mszy jak proboszcz spiewal ze para mloda w ramach zapowiedzi dala ofieare 100 -150 zł mam nadzieje ze to wszystko z oplat w tym kosciele,, dowiem sie po kolendzie u mojego TZ... zobacyzmy... ale koszt 35-50 to jest standart... jak CI sie zamknie w 35 tys to ja CI gratuluje
po boku masz numery postow #4616 na przyklad i musisz sobie powoli sama jego poszukac

Edytowane przez kubusewa
Czas edycji: 2008-12-01 o 12:21
Stary 2008-12-01, 12:24   #4632
onaella
Zakorzenienie

kurcze, a ja będę miała ponad 200 zł za osobę i to bez ciast, alkoholi i owoców

porażka

14.08.2010
baby
onaella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 12:25   #4633
bjakbeata89
Raczkowanie

być może na warmii i mazurach ceną sa trochę niższe.
W sumie macie rację że mam trochę rzeczy po znajomości, tzn. kamerzystę, kosmetyczkę, fryzjerkę, krawcowa, tanio kościół, ubranie na poprawiny tez tańsze bo chrzestna ma sklep odzieżowy, paznokcie sama sobie zrobię bo akuret do tego mam talent i długie własne paznokcie.
Stary 2008-12-01, 12:26   #4634
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
być może na warmii i mazurach ceną sa trochę niższe.
W sumie macie rację że mam trochę rzeczy po znajomości, tzn. kamerzystę, kosmetyczkę, fryzjerkę, krawcowa, tanio kościół, ubranie na poprawiny tez tańsze bo chrzestna ma sklep odzieżowy, paznokcie sama sobie zrobię bo akuret do tego mam talent i długie własne paznokcie.
No to rzeczywiscie mozesz sie zamknac w 35 tyś
Stary 2008-12-01, 12:27   #4635
tancerka212
Zakorzenienie

zobacz każdy post ma swój numerek i musisz poszukać w tym wątku ale to szybko pojdzie- tam powinno byc wszystko..

Cytat:
hmmm co łaska mówisz 200zł... a organista?? czasem Kościelny??
do tego w urzedzie odpisy aktu urodzenia, zaswiadczenie o braku mozliwosci wykluczających zawarcie małzenstwa, odpisy chrztu i bierzmowania, za kazdy dokument z 50zł a to zaswiadczenie 75 i to kazde z was musi zrobic wiec tu stówka tam stówka i sie zbierze... ja bym tak optymistycznego kosztorysu nie robiła bo za 2 lata ceny urosną, kwiaty nie będą juz kosztowac 200zł w sumie tylko ze 300... do sukni trzeba dokupic buty, bielizne, dodatki typu biżuteria, welon... niech każda z tych rzeczy wyniesie cię nawet 50zł wiecej niz zamierzone to już ci z tysiąc wyjdzie dodatkowy...
Stary 2008-12-01, 12:28   #4636
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
zobacz każdy post ma swój numerek i musisz poszukać w tym wątku ale to szybko pojdzie- tam powinno byc wszystko..

hmmm co łaska mówisz 200zł... a organista?? czasem Kościelny??
do tego w urzedzie odpisy aktu urodzenia, zaswiadczenie o braku mozliwosci wykluczających zawarcie małzenstwa, odpisy chrztu i bierzmowania, za kazdy dokument z 50zł a to zaswiadczenie 75 i to kazde z was musi zrobic wiec tu stówka tam stówka i sie zbierze... ja bym tak optymistycznego kosztorysu nie robiła bo za 2 lata ceny urosną, kwiaty nie będą juz kosztowac 200zł w sumie tylko ze 300... do sukni trzeba dokupic buty, bielizne, dodatki typu biżuteria, welon... niech każda z tych rzeczy wyniesie cię nawet 50zł wiecej niz zamierzone to już ci z tysiąc wyjdzie dodatkowy...
Ja swój odpis mam ale kurna taki on jest stary że ło D
co do sukni i jej kosztów to też nie ma sensu za bardoz udowadniać sobie że suknia bedzie wiecej czy mnie kosztowala bo ja planuje zamknac moja suknie w 200 dolarach + odatki.. wiec w sumie suknia moze mi ise zamknac w 1000 zł :P

Edytowane przez kubusewa
Czas edycji: 2008-12-01 o 12:30
Stary 2008-12-01, 12:30   #4637
lusmarija
Wtajemniczenie

dzień dobry w poniedziałek

o jaaaaaaaaaaa juz za 20 dni bede mogła ubierać choinkę to tak na marginesie

u mnie na weselu będzie coś ok 200 osób (!!!!!!!!) tak więc wole nie podliczać narazie kosztów ile wydamy (a raczej rodzice ) mój TŻ jest bardzo rodzinny u mnie jest to samo stąd te 200 osób

zreszta na wiosnę planujemy z TŻ zorganizować jakieś małe spotkanie rodziców i wtedy sie okaże jak to wygląda wszystko

lusmarija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 12:32   #4638
tancerka212
Zakorzenienie

Kubusewa stary czy nie stary- ważne że jest! ja też gdzieś miałam więc będę musiała poszukać zawsze to jakaś oszczędność hehe a jak się miało bierzmowanie w tym Kościele co ma się ślub to też chyba nie musi się za to płacic co???
no ale USC mnie nie ominie hehehe

Bjakbeata rzeczywiscie masz duzo znajomych co ci mogą pomóc przy ślubie więc naprawdę sytuacja godna pozazdroszczenia...
ja tak mysle ze ciocia tżta jest fryzjerką ale ok 20km ode mnie wiec jak mi przyjdzie jeszcze tracic czas i benzyne na dojazd to chyba juz lepiej pójść do fryzjera obok siebie...
Stary 2008-12-01, 12:33   #4639
bjakbeata89
Raczkowanie

z tego co wiem moja siostra nic nie płaciła za takie dokumenty z resztą wiekszosć z nich jest już w moim kościele.

jeśli chodzi o organistę to z niego zrezygnujemy i wynajmiemy taki zespół grajacy na skrzypcach, gitarze i bębenkach, kurcze tez zaprzyjaźniony bo chodziłam z nimi na chór, więc juz mówili ze wezmą góra 300zł a na wejsciu zagrają na skrzypcach ave maria i dziewczyna to zaśpiewa. Pięknie grają....
Stary 2008-12-01, 12:36   #4640
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
Kubusewa stary czy nie stary- ważne że jest! ja też gdzieś miałam więc będę musiała poszukać zawsze to jakaś oszczędność hehe a jak się miało bierzmowanie w tym Kościele co ma się ślub to też chyba nie musi się za to płacic co???

Bjakbeata rzeczywiscie masz duzo znajomych co ci mogą pomóc przy ślubie więc naprawdę sytuacja godna pozazdroszczenia...
ja tak mysle ze ciocia tżta jest fryzjerką ale ok 20km ode mnie wiec jak mi przyjdzie jeszcze tracic czas i benzyne na dojazd to chyba juz lepiej pójść do fryzjera obok siebie...
Oj tancia

Jak to jest ciotka tz to przeciez wiadomo, ze powinna przyjechac do CIebie do domu... chyba ze teog chcesz uniknac
poza tym... skoro to jest jego ciocia to w sumie placic jej jeszcze za fryzure??? a czemu nie zrobic jakos tka zeby zrobila wam za free
w ramach na przyklad prezentu slubnego..
jesli ja poprosisz i jesli nie jest szczegolnie pazerna na pieniadze to sama powinna to zaproponowac ( tak mi sie wydaj )
Stary 2008-12-01, 12:37   #4641
lusmarija
Wtajemniczenie

Cytat:
oj tak. ja niestety nie mam nikogo takiego dlatego z mojej marnej pensji już powoli muszę odkładac aby potem móc zapłacic za te wszystkie cuda które fryzjerki, kosmetyczki itp. będą ze mną wyprawiac

lusmarija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 12:39   #4642
kubusewa
Zakorzenienie

Cytat:
z tego co wiem moja siostra nic nie płaciła za takie dokumenty z resztą wiekszosć z nich jest już w moim kościele.

jeśli chodzi o organistę to z niego zrezygnujemy i wynajmiemy taki zespół grajacy na skrzypcach, gitarze i bębenkach, kurcze tez zaprzyjaźniony bo chodziłam z nimi na chór, więc juz mówili ze wezmą góra 300zł a na wejsciu zagrają na skrzypcach ave maria i dziewczyna to zaśpiewa. Pięknie grają....
Twoja siostra nie placcila Ty nie placisz ale tz bedzie musial za to zaplacic dokumenty w stylu odpis aktu urodzenia, on musi miec, wy musicie miec dokument potwierdzjacy brak przeciwskazan do zawarcia zwiazku malzenskiego
jest pelno takich malych ******* za ktore musicie zapalcic oboje lub jedno z was popatrz sobie na liste i bedziesz wiedziala.. zeby sie potem nie okazalo ze ojeju czegos tam nie mam
uciekam juz papa mlego popoludnia

Edytowane przez kubusewa
Czas edycji: 2008-12-01 o 12:47
Stary 2008-12-01, 12:47   #4643
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie odpis chrztu musi byc wystawiony max 3 miesiące przed slubem i do tego jest to specjalny odpis do ślubu, więc żadnych oszczędności sie na tym zrobic nie da.
A jak bierzesz papierek nawet z tego samego kościoła to sama musisz to załatwić i dac kasę mimo wszystko.

Cytat:

ale jak rezygnujesz z miejscowego organisty to i tak musisz mu odpalić kasę tak jakby grał.
Stary 2008-12-01, 12:48   #4644
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
Oj tancia

Jak to jest ciotka tz to przeciez wiadomo, ze powinna przyjechac do CIebie do domu... chyba ze teog chcesz uniknac
poza tym... skoro to jest jego ciocia to w sumie placic jej jeszcze za fryzure??? a czemu nie zrobic jakos tka zeby zrobila wam za free
w ramach na przyklad prezentu slubnego..
jesli ja poprosisz i jesli nie jest szczegolnie pazerna na pieniadze to sama powinna to zaproponowac ( tak mi sie wydaj )

no tak ciotka ale swój zakład ma i w soboty ma zawsze full klientow na śluby to przecież nie zamknie salonu specjalnie dla mnie- nawet bym tego nie wymagała od niej z resztą nie wiem czy chce sie czesac w domu.. chyba wole w zakłądzie i wiadomo że nie musiałabym płacić nic za fryzure!!! to jest pewne ale chodzi tu o wygode bo bym musiala jechac ze 40 km w sumie jak nie wiecej a to jednak się zchodzi, a w dniu ślubu czas jest cenny! mam fajny zakład fryzjerski obok siebie to bym tam sobie na piechote poleciala a do fryzjera ktos by musial ze mna pojechac bo moje umiejetności kierowcy w stresie przedslubnym mogą się okazac tragiczne w skutkach... i to chyba mnie najbardziej niepokoi!!! ze walne w kogoś i bede miala nispodzianke
Stary 2008-12-01, 12:53   #4645
bjakbeata89
Raczkowanie

Cytat:
ale jak rezygnujesz z miejscowego organisty to i tak musisz mu odpalić kasę tak jakby grał.
ja nie wiem dziewczyny gdzie Wy mieszkacie ale u mnie nie ma czegoś takiego. Naprawde. Przecież organista gra na mszach tylko takich które są dla wszystkich. Ja swój ślub chcę miec tak o 17-18 i wcale nie bede płacić organiście. I nikt z moich znjaomych płacić nie musiał rezygnując z niego.
Może moje miasteczko jest po prostu przyjazne ludziom i nie jest takie skorumpowane, niby z jakiej racji miałabym mu płacić?
Stary 2008-12-01, 13:05   #4646
kaska87
Zakorzenienie

boże ale naskrobałyście a ja byłam tylko na 2 zajęciach po 1,5 godziny

nam wesele wyjdzie ok 26.000 z ubraniami, obraczkami, ale u nas to +/-70 osób będzie bo nie chcę zapraszać tzw 6 wody po kisielu

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 13:08   #4647
bjakbeata89
Raczkowanie

Cytat:
nam wesele wyjdzie ok 26.000 z ubraniami, obraczkami, ale u nas to +/-70 osób będzie bo nie chcę zapraszać tzw 6 wody po kisielu
też bym chciała, ale rodzina mojego tż się uparła , ze muszą zaprosić wszystkich tych u których byli, na weselach wszystkie kuzynki ciotki i niewiadomo kogo jeszcze,mam nadzieję że uda nam się wybić im to z głowy bo sama wolałabym takie na góra 80osób.
Stary 2008-12-01, 13:10   #4648
Samoa
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie wiem dziewczyny gdzie Wy mieszkacie ale u mnie nie ma czegoś takiego. Naprawde. Przecież organista gra na mszach tylko takich które są dla wszystkich. Ja swój ślub chcę miec tak o 17-18 i wcale nie bede płacić organiście. I nikt z moich znjaomych płacić nie musiał rezygnując z niego.
Może moje miasteczko jest po prostu przyjazne ludziom i nie jest takie skorumpowane, niby z jakiej racji miałabym mu płacić?
Myślę, że z takiej racji, że wypada zapłacić organiście skoro mu kasa przepada a on jest przypisany do grania w tym kosciele, myslę, że to na tej zasadzie.
Nie widzę związku tematu z korupcją...
Stary 2008-12-01, 13:13   #4649
bjakbeata89
Raczkowanie

chodzi mi o tą całą czarną mafię jak to mówi mój tż. Dlaczego niby mam płacić organiscie tym bardziej ż eon gra tylko na głownych mszach przede wszystkim w niedzielę a w soboty wieczorami nie gra wcale. wiec z ajkiej racji mu płacić? Może u Was jest inaczej, u mnie na 100% się nie płaci
Stary 2008-12-01, 13:17   #4650
Samoa
Zakorzenienie

ja nie wiem jak jest u mnie, ale gdybym miała rezygnowac z organisty to bym sie dowiedziała.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości