![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
![]()
asiulkaa może glizd nie zjadłam, ale jaja to na pewno były
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mole, wszędzie mam mole!!!
Wstręt do jedzenia faktycznie można sobie "zafundować". Nie tylko do jedzenia zresztą. Mnie się ta walka z molami nawet w weekend przyśniła :/ A najgorsze jest to, że zawsze "nowe egzemplarze" możemy sobie przynieść ze sklepu. Bdebdusia, być może właśnie te mole przyniosłaś w czymś ostatnio?
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny ja zamieszkałam kiedyś w bloku teściowej i wyobrażcie sobie były mole- w suszonych owocach i grzybach w szmacianych woreczkach!!!!!!
tłuste okropne larwy a fuj!!!!! trzeba wyrzucić wszystko tzn. te woreczki itp. a nastepnie wyjąć wszystko z szafki!!!!! i dokładnie umyć a najważniejsze rozejrzeć się po szafce-wejść głową do środka szafki ![]() rzadnej chemii nie używałam ![]() aha ponoc mokę sie przesiewa po to przez sitko,zeby kulka-larwa -niespodzianka się nie trafiła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Wywalanie wszystkiego z szafek i oglądanie ich wnętrza przez lupę mam za sobą
![]() ![]() ![]() P.S. Wczoraj mój mąż wkroczył do domu z dziwnym wyrazem twarzy i oznajmił mi, że ocet śmierdzi nawet na klatce schodowej ![]() ![]()
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
![]()
witam! Dołaczam sie do kregu zdesperowanych i wieszajacych sie! Niejstety dziewczyny miałyscie racje!mogłam sie tylko pocieszyc te dwa tygodnie ale to tylko tyle! Wczoraj znalazłam na suficie pełzajaca gliste masakra. Wszystko co mam w szafce jest nowe gdyz wczesniej wszystko wywaliłam!Mam obawy ze przynosze sobie to swinstwo juz ze sklepu lub wychodzi mi to z kratki wentylacyjnej!odkad pojawiło mi sie to wogule w kuchni ciagle znajduje to w tych samych miejscach! a szafka niby czysta zadnych kokonow i latajacych moli! kiedy wyciagam co kolwiek z szafki ogladam dokladnie wszystko i nic juz naprawde niemam pojecia co dalej i jak to wybic! chyba zadzwonie po jakoms firme ktora zastosuje jakies srodki owadobujcze jestem gotowa na wszystko! niechciala bym ktoregos dnia znalezc larwy w jedzeniu:/
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
asiorek2008
Zapakuj całe jedzenie w słoiki lub szczelne pojemniki, jak przez jakieś 3 miesiące nie zjawią się nowe mole to jest duża szansa że się ich pozbyłaś. Od razu chciałam zauważyć że puszki nie są szczelnym opakowaniem, w kilku pojawiły mi się robaczki. Znalazłam informację o cyklu życia moli na stronie http://www.bio-life.pl/art,5433 Mól spożywczy występuje w wielu krajach. W zależności od klimatu, cykl życiowy owada może trwać od 4 tygodni (najkrótszy) do 300 dni (najdłuższy). Samica składa średnio od 60 do 300 jaj, z których wylęgają się żarłoczne larwy. W zależności od temperatury, stadium larwalne może trwać od 2 do 41 tygodni. To właśnie larwy moli, a nie dorosłe osobniki powodują najwięcej szkód. Podczas żerowania wytwarzają duże ilości cienkich nici, w które owijają zarówno żywność jak i zrzucaną przez siebie skórę oraz odchody i skorupki jaj. Ilość produktu zanieczyszczona w ten sposób, przewyższa ilość żywności, jaką larwa może spożyć. Przechodząc w stadium poczwarki, larwy przemieszczają się najdalej jak mogą od źródła pokarmu, a z wytwarzanych przez nie nici powstaje kokon. Często wędrują po całym pomieszczeniu, umieszczając kokony najchętniej w miejscu, gdzie sufit styka się ze ścianą. Dorosłe mole mierzą nie więcej niż 8, 10 mm i żyją od 5 do 7 dni, dopóki nie spełnią swej podstawowej funkcji – reprodukcji. Nawet najbardziej rygorystyczne zachowanie zasad higieny nie gwarantuje, że w naszej kuchni nie zalęgną się dokuczliwe szkodniki. Trzeba pamiętać, że, zwłaszcza w czasie cieplejszej pory roku, mole mogą przelecieć do naszej kuchni z mieszkania sąsiada.
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
No to mnie teraz asiulkaa załatwiłas
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Bdebdusia: zainwestuj w płytkę owadobójczą GLOBOL albo EXPEL (zresztą to chyba to samo, na Allegro można znaleźć i w niektórych hipermarketach też podobno bywają). Od kiedy postawiłam jedną u siebie w kuchni, zdechło wszystko, z muszkami owocówkami włącznie. Wcześniej możesz też spróbować z octem (zagotować, przelać do kilku naczyń i porozstawiać w kuchni).
Mnie te świnie (vel mole) przeniosły się z kuchni do łazienki, ale i tam zafundowałam im octowe opary, zacementowałam wszelkie szczeliny i chwilowo żadnych nowych paskudztw nie odnotowałam (chwilowo czyli od wczoraj...). Płytki owadobójczej tam nie wstawię, bo łazienka jest za mała na jej zastosowanie - prędzej siebie i męża bym wykończyła, niż te pełzające i latające cholery... Ale ocet też chyba podziałał całkiem nieźle. Chociaż cieszyć się będę dopiero, jak za pół roku powiem, że nie zauważyłam w domu ani jednego mola.
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie wcześniej pisałam o tej płytce, że działa na mrówy i na mole chyba też. Ta Globol to jest w sklepie 50 metrów od mojego domu, ale... No właśnie ale... w domu mam dwoje dzieci 2 i 5 lat i szczeniaczka, przy których nie powinno się ich stosować. W sumie to chłopcom nie powinno sie nic stać, nie przebywają w kuchni nie wiadomo jak długo. Ale pieska nie mam gdzie przenieść
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny zaglądacie tu jeszcze? Bo ja chciałam się dzisiaj rano pochwalić Wam, że od miesiąca nic mi nie lata, bułkę tartą kupiłam pierwszy raz kilka dni temu (jakiś uraz mam po tych larwach znalezionych wtedy w bułce właśnie), wszystko nadal w słoikach, żadnych nowych robali w żarciu. Teoretycznie wszystko ładnie pięknie... Ale niestety nie mam czym się chwalić, bo przed chwilą wypatrzyłam znów kokon pod sufitem, tylko że tym razem nie w salonie tylko w pokoju dzieci
![]()
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
U mnie jak na razie dobrze, jak meblowałam łazienkę miesiąc temu to wywaliłam parę rzeczy z kartonu z jedzeniem, bo były robaczki, powyrzucałam niektóre rzeczy trochę na zapas, no i jak na razie nie spotkałam jeszcze żadnego mola. Zakupiłam też dodatkowe szczelne pojemniki więc teraz już prawie niczego otwartego. No ale okaże się najwcześniej za pół roku czy się udało.
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
U mnie jedna cholera przyczepiła się do pułapki, ale poza tym spokój. Mam nadzieję, że to był jakiś "gość z zewnątrz", który wleciał mi do kuchni przez okno...
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
No a ja znalazłam jeszcze jeden kokon w sypialni
![]() ![]() A jak dziewczyny myślicie, bo ja mam zamiar malowanie przed świętami zrobić, i jakbym calutkie mieszkanie, każdy kąt spsikała tym raidem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
hey dziewczyny! JA ciegle nie zlokalizowałam świnstwa;/
![]() ![]() ![]()
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#46 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny wróciłam dziś ze sklepu z zakupami, wypakowałam sobie spokojnie, szykuję obiad, otwieram ryż i co widzę...MOLE
![]() ![]() Jak u was z niechcianymi lokatorami? Ja wreszcie kupiłam tą pułapkę, tylko na razie nic się nie przykleiło. A wisi już prawie trzy tygodnie ![]()
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
U mnie od dwóch miesięcy nic
![]()
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny... dołączam do grona zrozpaczonych i zdesperowanych posiadaczek moli spożywczych
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Samych latających stworzonek nie ma się co brzydzić, przecież jak latają muchy po mieszkaniu to z niego nie uciekasz. Mole nie wchodzą do zakręconych słoików (jeśli są szczelnie dokręcone), możliwe że niewidoczne larwy były w jedzeniu zanim jeszcze jedzenie zostało włożone do słoika, lub słoik nie został do końca dokręcony, a im wystarczy mała szczelina dlatego też u mnie w puszkach się znajdowały. Teraz przy zakupach nowych pojemników sprawdzam czy są szczelne.
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
asiulkaa, dzięki za słowa otuchy i rady
![]() No właśnie bardzo bym chciała uciec.... Dziwna sprawa, bo przed świętami znalazłam ten kokon i larwy, wyrzuciłam wszystkie otwarte opakowania i myślałam, że będę miała spokój. Przedwczoraj postąpiłam radykalnie, bo w mieszkaniu jedzenie mam już tylko w lodówce. Wszystko wyrzucone, wymyte mleczkiem bakteriobójczym Kret (maska gazowa by się przydała przy czyszczeniu nim, bo nie można powstrzymać kichania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie!
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie!
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#54 |
... choć nie Westwood
|
I u mnie się pojawiły mole
![]()
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
a ja od paru godzin nic nie robię tylko latam za molami....i na moje oko to zwykłe ubraniowe, najwiecej w sypialni przy odkurzaczu:/ mam podejrzenie albo siedzą tam albo......w pierzynce która jest w łóżku....nawt tam nie zaglądam....czekam na narzeczonego....bo ja sie boje
![]() teraz siedze przy komputerze z rajdem na mole....fuuu
![]() |
#56 |
... choć nie Westwood
|
Ja psikam od czasu do czasu w mieszkaniu i potem znikają. Co z tego, jak potem znów się pojawiają
![]() Sprzątałam całe mieszkanie, nigdzie nie znalazłam gniazda ani niczego co na nie wyglądało. Mam już dość. Moje ciuchy śmierdzą od środków na mole, wydaję majątek an spreje i nic ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
u mojej mamy były mole....okazało się że zagnieździły się w nieużywanej kołderce...w łóżku....wywaliła ją.... od tamtej pory do łóżka wkłada troszkę proszku do prania do ....moja babcia z kolei trzymała mydełka....w otwartych opakowaniach.... no i moli nie ma....
te moje które całe popołudnie tepie skąś wyłażą....stawiam na odkurzacz....wypsikałam rajdem chyba każdy kąt....teraz znajduje trupy moli na podłodze:/ narzczonego wciąż nie ma(taka praca) ![]() biedny jak przyjdzie bedzie szukał moli ![]()
![]() |
#58 |
... choć nie Westwood
|
Jeśli podejrzewasz odkurzacz, to raz dwa leć wyrzucić worek (ew opróżnić jak masz materiałowy)
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
sa takie bezzapachowe kostki do powieszenia na mole firmy Catch - bardzo skuteczne
można też kupić "bagno" - nazwa potoczna (roślina na małych targach do dostania) najlepiej włożyć np. do woreczków z gazy i porozkładać w szafach stary domowy sposób i bardzo ale to bardzo skuteczny (nie nawidzą zapachu tej rośliny) http://kris1304.ovh.org/opis/bagnoz.htm (częściowo chroniona roślina niestety - pisze niestety bo skuteczna) lub lawenda (hmm - tu mam mieszane uczucia) kolejny sposób - liście laurowe powkładac między ubrania i wietrzyć, wietrzyć dobrze, że ja nie mam tego problemu (kiedyś moja mama je u siebie tępiła) ja zawsze w swój kożuszek wkładam "bagno" i mam święty spokój płytka globol (w zielonej ramce) nie stosowac przy małych dzieciach - każde robactwo załatwi Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2009-03-04 o 20:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
tak tak zaraz będzie walka z odkurzaczem:/
ja głupio reaguje na mole:/ boje sie ich strasznie....
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:50.